Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Η νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αύριο, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του Ιανουαρίου και να ενταχθεί στο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Τα παραπάνω δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

 

To ζήτημα του τρόπου πιστοποίησης της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων θεμάτων στις αποφάσεις που έλαβε η 86η Σύνοδος  των Πρυτάνεων. Πιο αναλυτικά η Σύνοδος αναφέρει:
Θεωρώντας ότι η ρύθμιση θεμάτων παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων προτείνουμε το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας να χορηγείται:

 

-          είτε με την ευθύνη των Σχολών και των Τμημάτων (Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών – ΠΠΣ), όπως ισχύει μέχρι σήμερα
-          είτε, όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, με την ίδρυση ειδικών συμπράξεων Πανεπιστημιακών Τμημάτων ανά Ίδρυμα υπό την τελική ευθύνη της Συγκλήτου.
Η πιστοποίηση της σχετικής διαδικασίας θα πραγματοποιείται από την ΑΔΙΠ και τη  ΜΟΔΙΠ του εκάστοτε αρμόδιου ακαδημαϊκού Ιδρύματος.

 

 

 
Το θέμα της χρήσης ή όχι του κινητού τηλεφώνου στα σχολεία είναι ένα θέμα που απασχολεί καθημερινά γονείς μαθητές και καθηγητές.
 
Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι προς τους γονείς λέγοντας τους ότι η καλή βαθμολογία δεν συνδέεται με την χρήση κινητών, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αποσυντονίζουν τους μαθητές. Την ίδια ώρα γιατροί κάνουν λόγο για επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση μικρών παιδιών στην ακτινοβολία.
Το ζήτημα της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία προκαλεί αντιθέσεις καθώς οι γονείς θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν τα παιδιά τους ανά πάσα στιγμή, ενώ οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τις ενοχλήσεις την ώρα του μαθήματος.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος επισημαίνει ότι η κατάσταση μέσα στις τάξεις, παρά το ξεκάθαρο «όχι» του υπουργείου Παιδείας στην χρήση κινητού στα σχολεία, πολλές φορές γίνεται δύσκολη καθώς μαθητές τραβούν με το κινητό τους βιντεάκια με τους καθηγητές τους και τα «ανεβάζουν» στο youtube. «Πολλές φορές στήνουν και χιουμοριστικά περιστατικά όπου ο καθηγητής σκοντάφτει πάνω σε κάτι που τοποθετούν και στη συνέχεια να τα ανεβάσουν στο διαδίκτυο» λέει ο κ. Παπαχρήστος.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι περιστατικό που συνέβη παλαιότερα σε σχολείο της Λαμίας, όταν μαθητής «ανέβασε» βιντεάκι με συμμαθήτρια του στις τουαλέτες του σχολείου και στη συνέχει αυτό αναμεταδόθηκε από τοπικό σταθμό. Ο τότε υπουργός Παιδείας έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διευθυντή του σχολείου.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι καθηγητές κάθονται στα πίσω θρανία προκειμένου να μην τους βγάλουν οι μαθητές φωτογραφίες με τα κινητά ενώ παρόλο που το κάπνισμα απαγορεύεται στα σχολεία, δεν υπάρχουν ποινές, παρά μόνο λεκτική απαγόρευση. Όπως περιγράφουν οι καθηγητές το σκηνικό οι ίδιοι καπνίζουν εκτός σχολείου, καθώς έχει ενεργοποιηθεί νόμος της ΕΕ που απαγορεύει τη δημιουργία καπνιστήριου μέσα στο σχολείο ενώ απαγορεύεται και το κάπνισμα καθηγητών στην αυλή για λόγους μιμητισμού. Και όπως λένε οι εκπαιδευτικοί «έχουμε φθάσει στο σημείο οι καθηγητές να καπνίζουν εκτός σχολείου και οι μαθητές στο προαύλιο».
Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα όταν ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Ζαν Μισέλ Μπλανγκέ ανακοίνωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα θα απαγορευτούν δια ροπάλου από τα σχολεία- δημοτικά και γυμνάσια- στη Γαλλία από το νέο έτος. Όπως αποκάλυψε ο Γάλλος διπλωμάτης και πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αμερική, Ζεράρ Αρό, η χρήση των κινητών τηλεφώνων από μαθητές στα σχολεία, θα σταματήσει, άμεσα.
Τα κινητά τηλέφωνα απαγορεύονται ήδη στις αίθουσες διδασκαλίας στη Γαλλία, αλλά από τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, οι μαθητές των δημοτικών και των γυμνασίων δεν θα μπορούν να τα παίρνουν μαζί τους στα διαλείμματα, τις ώρες που γευματίζουν και μεταξύ των μαθημάτων. Για τον υπουργό Παιδείας της Γαλλίας, το θέμα των κινητών τηλεφώνων και των tablets είναι θέμα «δημόσιας υγείας».
Σύμφωνα πάντως με έρευνα του London School of Economics στο ζήτημα των κινητών τηλεφώνων, μετά από την απαγόρευση της χρήσης του κινητού, οι βαθμοί στα τεστ βελτιώθηκαν κατά 6,4%. Ο αντίκτυπος στους κακούς μαθητές ήταν ακόμη σημαντικότερος, με τη δική τους βαθμολογία στα διαγωνίσματα να βελτιώνεται κατά 14%. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μαθητές με κακούς βαθμούς είναι πιο πιθανό να αποσπούνται από τα κινητά τηλέφωνα, ενώ οι πιο καλοί μαθητές μπορούν να συγκεντρωθούν μέσα στην τάξη ανεξάρτητα από το αν έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο», εξήγησαν οι ερευνητές, αναφερόμενοι στον πειρασμό να στείλει κάποιος μήνυμα, να παίξει παιχνίδια στο κινητό του, ή να συνομιλήσει με άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας που ισχύουν τώρα στα ελληνικά σχολεία:
Το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, εξέδωσε πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς τις ακόλουθες οδηγίες:
1: Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.
2: Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεγασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.
Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.
3: Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές ( Η/Υ,tablets, laptops, διαδραστικούς πίνακες κλπ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων των μαθητών και εκπαιδευτικών.
4 : Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων.
Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, στο μέτρο που απο αυτές δύναται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων.
Η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση , η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνο όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητών-μαθητριών) έχει δώσει τη συγκατάθεση του.

Πρωτο Θεμα
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 10:31

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


H ΘEΣHMAΣ
 
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
 
ΗΞΕΡΕ τι έκανε o τύποις πρόεδρος αλλά στην ουσία νεοσουλτάνος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν ζητούσε επίμονα από την κυβέρνηση και να επισκεφτεί τη χώρα μας και να πάει στη Θράκη για να μιλήσει σε φιλικό προς εκείνον ακροατήριο αλλά και για να δώσει εντολές στους δικούς του, οι οποίοι ασχολούνται με την ευόδωση του σχεδίου του σταδιακού εκτουρκισμού της περιοχής. Η επίσκεψη, πλέον, φαίνεται ότι έχει αποδώσει καρπούς.
 

 

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ βρήκε μερικά ευήκοα ώτα στην ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την εκλογή μουφτήδων στη Θράκη. Δηλαδή, ό,τι αξίωσε με το γνώριμο προκλητικό ύφος του ο Ερντογάν ο κ. Γαβρόγλου το παρουσίασε ως αναγκαιότητα της εσωτερικής πολιτικής ζωής!
 
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Γαβρόγλου σε πρωτοσέλιδο της προδοσία και την όλη συζήτηση για εκλογή μουφτήδων τοποθέτηση βόμβας στη Θράκη από την κυβέρνηση. Η διατύπωση είναι έντονη, αλλά ακριβέστατη. Όποιος πολιτικός εμφανίζει τις αξιώσεις της Τουρκίας ως λογική επιλογή για τη χώρα και όποιος ευνοεί την προώθηση πολιτικών που προωθούν τον τουρκικό επεκτατισμό σε βάρος της πατρίδας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά.
 
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ δυσπραγία, η ύφεση και οι δείκτες της ανεργίας μπορούν κάποια στιγμή να αντιμετωπιστούν και η κατάσταση σε αυτούς τους τομείς να βελτιωθεί εμφανώς, σε βαθμό που να το αντιλαμβάνονται και να το παραδέχονται και οι πλέον κακόπιστοι. Όμως, κάθε φορά που γίνεται υποχώρηση ή σημειώνεται ήττα σε εθνικό επίπεδο, τότε η ζημιά δύσκολα επανορθώνεται.
 
ΤΡΑΓΙΚΑ παραδείγματα των ανωτέρω είναι η ακμαία ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία, ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, η Ίμβρος, η Τένεδος, ο Πόντος, τα Κατεχόμενα στην Κύπρο, οπουδήποτε το εθνικό κέντρο δεν μπόρεσε να επιβάλλει στον Τούρκο αντίπαλο τη θέληση του έθνους μας.
 
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ στην Ελλάδα, που έχει τόσο βαριές ιστορικές αποσκευές, να τις εμπιστεύεται σε πολιτικούς σαν τον Γαβρόγλου, που κάνουν εξυπηρετήσεις στον Ερντογάν.
 
 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 
Έντυπα Γενικής Χρήσης

Μισθοδοσία


Έντυπα αδειών 
.     Άδειες Διευθυντών – Προϊσταμένων Σχ. Μονάδων προς Δ/ντή Εκπαίδευσης
.     Άδειες Εκπαιδευτικών προς τη Σχολική Μονάδα  
.     Άδειες Εκπαιδευτικών προς το Δ/ντή Εκπαίδευσης  

Έντυπα εκπαιδευτικών

Έντυπα σχολικών μονάδων
     Γενικά
     Υπερωρίες – Οδοιπορικά – Εισοδηματική Ενίσχυση
.    Μετακινήσεις – Επισκέψεις


Ωφελούμενοι, προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα

 

http://dipe.kav.sch.gr
 
ΔΑΚΕ ΔΕ Α΄ ΑΧΑΪΑΣ                     Πάτρα,14 /12/2017
 
Ενημερωτικό για τα αποτελέσματα των εκλογών
 
Αποτελέσματα εκλογών για το νέο ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Αχαϊας (13/12/2017)
 
 
Ψήφισαν:1052
ΔΑΚΕ
ΜΕΤΩΠΟ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
(ΠΑΜΕ)
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
(ΣΥΝ.Ε.Κ.)
ΕΚΠ/ΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ
ΕΝΟΤΗΤΑ
Έγκυρα:1023
322 - (31,48%)
257 -(25,12%)
138 - (13,49%)
110 -(10,75%)
100 - (9,78%)
96 –
(9,38%)
Έδρες: 7
2
2
1
1
1
-
 
Αποτελέσματα εκλογών για το περσινό ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας (7/12/2016)
Ψήφισαν:971
ΔΑΚΕ
ΜΕΤΩΠΟ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΠΡ. ΕΝ.
ΕΚΠ/ΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Α.Ρ.Κ.
Έγκυρα:937
312 -33,3%
259 – 27,64%
121-12,91%
94 -10,03%
93 -9,93%
46 -4,91%
12-1,28%
Έδρες: 7
3
2
1
1
-
-
-
 
Η ΔΑΚΕ αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει τους συναδέλφους που και αυτήν τη φορά την στήριξαν με την ψήφο τους, δίνοντάς της και πάλι την πρώτη θέση στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας με σταθερά υψηλά ποσοστά και ψήφους.
Η παράταξη της ΔΑΚΕ θεωρεί ότι η επιτυχία της αυτή οφείλεται στη σταθερή προσήλωσή της στις αρχές και αξίες του διεκδικητικού, ακηδεμόνευτου και υπεύθυνου συνδικαλισμού. Του συνδικαλισμού που θεωρεί πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συναδέλφων και που δεν χρησιμοποιεί τους συναδέλφους για την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων.
Στο νέο ΔΣ οι εκπρόσωποί μας θα αγωνιστούν και πάλι για την ενότητα και αποτελεσματικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συναδέλφων και τη στήριξη των δίκαιων συμφερόντων τους.
Προτεραιότητά μας είναι η κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού, η ανάπτυξη του δημόσιου σχολείου με εθνικό και λαϊκό προσανατολισμό, η αποτροπή της διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης (Γενικής και Επαγγελματικής), η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η επαναφορά του προηγούμενου διδακτικού ωραρίου.
Ενωμένοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη νέα επώδυνη συμφωνία του υπουργού Παιδείας με την Τρόικα - Θεσμούς για την αύξηση του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών, την αυτοαξιολόγηση και ατομική αξιολόγηση, τη διάλυση της μεταγυμνασιακής γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης, την αδιοριστία και το αμετάθετο στον κλάδο, που καθιέρωσε η τωρινή κυβέρνηση, την περαιτέρω οικονομική εξαθλίωσή μας με την αύξηση των κρατήσεων και των φόρων, την αδυναμία πλέον να συνταξιοδοτηθεί κανείς έγκαιρα και να ζήσει με αξιοπρέπεια ως συνταξιούχος.
Από την ΤΕ της ΔΑΚΕ ΔΕ Α΄ ΑΧΑΪΑΣ
                                                                                                          http://dakedeachaias.blogspot.gr
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 10:26

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΟΣΑ
 
Κλείστε τα μικρά σχολεία ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ του ΟΟΣΑ τα αποτελέσματα του διδακτικού χρόνου για τους μαθητές, του χρόνου διδασκαλίας για τους δασκάλους, αλλά κυρίως του εκτιμώμενου μεγέθους της τάξης, το οποίο είναι σαφώς χαμηλότερο του μέσου όρου του ΟΟΣΑ, είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην υψηλή αναλογία μισθολογικού κόστους ανά μαθητή .

 

 
Σημειώνει συγκεκριμένα ο ΟΟΣΑ: Είναι αναποτελεσματικό το δίκτυο μικρών σχολείων, μικρός αριθμός μαθητών ανά δάσκαλο και μικρό μέγεθος τάξης. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μικρά σχολεία. Περισσότερα από 1 .300 Δημοτικά σχολεία έχουν λιγότερους από 25 μαθητές και περισσότερα από 250 Γυμνάσια και 70 Λύκεια έχουν λιγότερους από 50 μαθητές. Ελάχιστα σχολεία έχουν εγγεγραμμένους περισσότερους από 400 μαθητές και είναι κυρίως σχολεία ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης .
 
Δεν είναι ευθυγραμμισμένος ο αριθμός διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού, καθώς και η αναλογία μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό .
 
Ο φόρτος εργασίας των εκπαιδευτικών ετησίως είναι σημαντικά μικρότερος απ' ό,τι σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, ειδικότερα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο .
 
Και αφού καταλήγει στη διάγνωση, μετά προτείνει και τη θεραπευτική αγωγή :
 
1. Εξορθολογισμός του σχολικού δικτύου ως βασική προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας. Τα ελάχιστα μεγέθη κυμαίνονται σε: 75 μαθητές στα δημοτικά σχολεία, 150 μαθητές στα Γυμνάσια, 250 μαθητές στα Λύκεια.
 
2. Ευελιξία μέσω επιμόρφωσης και υλικοτεχνικής ψηφιακής υποδομής, έτσι ώστε τα σχολεία που για γεωγραφικούς λόγους δεν είναι μεγάλα να μπορούν να λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό. Αφορά κυρίως σχολεία σε ορεινά και νησιά.
 
3. Αύξηση του φόρτου εργασίας των εκπαιδευτικών στους μέσους όρους της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, εστιασμένη στην αύξηση του φόρτου εργασίας των πιο έμπειρων εκπαιδευτικών.
 
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


ΕΛΜΕ και Σύλλογος ΠΕ Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Τα Δ.Σ της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας απευθύνονται από κοινού προς εσάς προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτηση σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με την καθυστέρηση στην καταβολή των επιμισθίων.
Για ακόμη μια φορά, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς δικαιολογία δεν πληρώθηκε στην καθορισμένη ημερομηνία το επιμίσθιο του Οκτωβρίου στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, μετά από επικοινωνία με το Υπουργείο ενημερωθήκαμε ότι οι νεοαποσπασμένοι εκπαιδευτικοί αναμένεται να λάβουν το επιμίσθιο 15 Φεβρουαρίου! Είναι προφανές πως η παραπάνω πληροφορία έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση καθώς ήδη πολλοί από τους συναδέλφους δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις αυξημένες υποχρεώσεις που συνεπάγεται η διαμονή στο εξωτερικό. Σε πραγματικό οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται ιδιαίτερα οι νεοαποσπασμένοι συνάδελφοι, που όντας επιβαρυμένοι από τα έξοδα της πρώτης εγκατάστασης, και πιεζόμενοι από τράπεζες και ιδιοκτήτες, σκέφτονται ακόμα και τη λύση της ανάκλησης της απόσπασης.

 

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο ακόμα δεν έχει καταβάλει την επιχορήγηση στα σχολεία με αποτέλεσμα και οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί να παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Τέλος, ενώ οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο, τα οδοιπορικά δεν τους έχουν καταβληθεί, ακόμα και για μετακινήσεις που έγιναν πριν από δύο χρόνια.
Διεκδικούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την αποκατάσταση της ομαλότητας στη διαδικασία της μισθοδοσίας προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι εκπαιδευτικοί θα ζουν αξιοπρεπώς παρέχοντας με ηρεμία το έργο τους στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού.
 
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ                                                                
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Α/ΘΜΙΑΣ
 
14 12 17eidiki2 «Ευχαριστήρια επιστολή»
Σχετ: Το με αρ. πρωτ. 192081/ΓΔ4/08-11-2017 έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Σπουδών ΠΕ & ΔΕ
Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού, εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων που απέστειλαν πόστερ, εικαστικές δημιουργίες και φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις συνεκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποίησαν κατά το σχολικό έτος 2016-2017 αλλά και το τρέχον σχολικό έτος. Το συγκεκριμένο υλικό παρουσιάστηκε στην εκδήλωση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ με τίτλο: «Σπάζοντας τους φραγμούς στην εκπαίδευση: συνεργατικές δράσεις- καλές
παιδαγωγικές πρακτικές» που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο στις 4 Δεκεμβρίου 2017, με σκοπό την ανάδειξη καλών πρακτικών στο πεδίο της ειδικής αγωγής και της ενταξιακής εκπαίδευσης και την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σε ζητήματα που αφορούν την αναπηρία. Ευχαριστούμε επίσης τους εκπαιδευτικούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Υπουργείου να αποστείλουν τις προτάσεις τους και εκπαιδευτικό υλικό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί δημιουργικά στην εκπαιδευτική πράξη επί θεμάτων αναπηρίας, διαφορετικότητας και δικαιωμάτων. Το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την –κατά τακτά χρονικά διαστήματα- επικαιροποίηση του υπάρχοντος καταλόγου ενδεικτικού υλικού που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ και θα αξιοποιηθεί μελλοντικά σε επόμενες δράσεις της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ.
Σας ενημερώνουμε ότι το υλικό από τις δράσεις συνεκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης έχει συμπεριληφθεί σε ταινία, αναρτημένη στο κανάλι του ΥΠΠΕΘ στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=pBqgGSME1F8. Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση που διενεργήθηκε στο Υπουργείο στις 4 Δεκεμβρίου 2017, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στον εξής σύνδεσμο: http://www.minedu.gov.gr/dimofili/31810-30-11-17-ekdilosi-me-aformi-tin-pagkosmia-imera-atomon-me-anapiria-sto-ypourgeio-paideias-2. Ακολουθεί συνημμένος πίνακας με τις σχολικές μονάδες που απέστειλαν υλικό.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ
ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
 
Μετά την έκδοση του Ν.4473/2017(ΦΕΚ 78 Α’ 30-05-2017), όπου στο άρθρο 4 «Ρυθμίσεις για τη διά βίου μάθηση και την επαγγελματική εκπαίδευση και μαθητεία», παρ. 5, ορίζεται ότι: «Στο άρθρο 9 της υποπαραγράφου Δ.9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94) προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής: «3. Στους εκπαιδευτικούς που είναι αρμόδιοι για την εποπτεία της μαθητείας και μετακινούνται για την παρακολούθηση των μαθητών
στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 4186/2013 (Α’ 193), αναγνωρίζεται η δαπάνη χιλιομετρικής αποζημίωσης του άρθρου 8, η δαπάνη διοδίων, σε περίπτωση χρησιμοποίησης ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου ή το αντίτιμο των εισιτηρίων των χρησιμοποιούμενων μέσων μαζικής μεταφοράς.»», σας ενημερώνουμε ότι ισχύουν οι ίδιες διαδικασίες με αυτές για κάλυψη οδοιπορικών εξόδων των εκπαιδευτικών προς συμπλήρωση μέρους του ωραρίου τους και είναι σε ισχύ η με αρ. πρωτ. οικ. 2/74450/ΔΕΠ/24-11-2015 Εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΑΔΑ:ΩΨΘΩΗ-ΓΑ2).
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΕΥΔΟΚΙΑ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ
 
Για το μισθολόγιο των εκπαιδευτιών - Τι περιμένουμε
 
Εμείς κάνουμε κάθε προσπάθεια να μπορέσουμε να αυξηθούν οι μισθοί, δε μπορούμε να πούμε ότι θα γίνει κάτι  το δραματικό, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας όπου έχουμε κάνει κάποια βήματα και μετά να προσχωρήσουμε σε νέους διορισμούς"  είχε δηλώσει σε Ρ/Σ ο Υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του πριν από ένα μήνα περίπου. Το 2018 όμως έρχεται και  οι μισθοί των εκπαιδευτικών θα αλλάξουν. Παραθέτουμε όλα τα δεδομένα για το νέο έτος, αναμένοντας και την υλοποίηση της δήλωσης του Υπουργού.
Πάγωμα Μισθολογικών κλιμακίων
 
Γενικά όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι Δ.Υ έχασαν δύο χρόνια μισθολογικής εξέλιξης, σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ.2 του   Ν4354/15. Ειδικότερα   η μισθολογική εξέλιξη των Δ.Υ. έχει ανασταλεί από 1-1-16 μέχρι 31-12-17. Στην ουσία έχουν χάσει από το μισθό  τους  59 ευρώ( μηνιαίως για ΠΕ)  που είναι η αύξηση μετάβασης από το ένα μισθολογικό κλιμάκιο στο άλλο η οποία γίνεται κάθε 2 χρόνια.
Πλεονάζων χρόνος

  Όσοι εκπαιδευτικοί είχαν μεγάλο πλεονάζοντα χρόνο, με την κατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια το Ιανουάριο του 2016, θα πάρουν πιο γρήγορα αύξηση  μέσα στο 2018. Μπορεί αυτό να συμβεί για κάποιους και τον Ιανουάριο του 2018, αν είχαν για παράδειγμα 23 μήνες και λιγότερες από 30 μέρες πλεονάζοντα χρόνο στις 31/12/2015. Οι υπόλοιποι με μικρότερο πλεονάζοντα χρόνο θα ανεβούν μισθολογικό κλιμάκιο και θα πάρουν αύξηση, σύμφωνα με το χρόνο που θέλουν ακόμη να συμπληρώσουν τη διετία, και  μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020, που όλοι τότε  θα έχουν αλλάξει ΜΚ.
3η δόση  για όσους είχαν αύξηση
 Η αύξηση  που τυχόν πήραν εκπαιδευτικοί με την κατάταξή τους στα νέα ΜΚ, τον Ιανουάριο του 2016,  επιμερίστηκε σε 4 δόσεις σε βάθος τετραετίας   Η α΄ και β΄ δόση, δηλαδή τα 2/4 της συνολικής αύξησης έχουν δοθεί ήδη μέσα στο 2016 και 2017. Αναμένεται λοιπόν μέσα στο 2018 να λάβουν και άλλο ¼   δηλαδή τα 3/4 της συνολικής αύξησης.
Κρατήσεις ΜΤΠΥ
Η εφαρμογή του άρθρου   19 του ν. 4488/2017 με το οποίο προβλέπεται η τροποποίηση της περίπτωσης α’ της παρ.1 του άρθρου 26 του π.δ/τος 422/1981 που αφορά στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων   θα επηρεάσει τους μισθούς των εκπαιδευτικών αλλά και των άλλων Δημοσίων Υπαλλήλων. Το ποσοστό της μηνιαίας πάγιας κράτησης των μετόχων υπέρ του ΜΤΠΥ μεταβάλλεται σε 4,5% από 4% που ίσχυε ως το τέλος του 2016. Τα χρήματα αυτά θα κρατηθούν αναδρομικά για  τους 11 μήνες του 2017. Ήδη,  για το Δεκέμβρη  του 2017, έχει  πραγματοποιηθεί αυτή η κράτηση  μετά από σχετική  εγκύκλιο εφαρμογής.  Η κράτηση αυτή δε γίνεται στην τυχόν προσωπική διαφορά που λαμβάνει ο υπάλληλος
Προσωπική διαφορά
Το άρθρο 27 του Ν.4354/2015 προβλέπει ότι: «Η νέα αυτή προσωπική διαφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου πλην της χορήγησης επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης εξέλιξης».
Δηλαδή προβλέπεται  ο συμψηφισμός της πιθανής  αύξησης από την χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου, με την υπάρχουσα προσωπική διαφορά  (εκτός των περιπτώσεων που η αύξηση οφείλεται σε επίδομα θέση και προωθημένη εξέλιξη)
Κάτοχοι Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών τίτλων
ΟΙ κάτοχοι Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Τίτλου από την 1-1-2016  έχουν  ανέβει 2 ΜΚ (4 χρόνια) και 6  ΜΚ ( 12 χρόνια)  αντίστοιχα. Οι αυξήσεις από τα νέα ΜΚ αποδίδονται σε 4 δόσεις. Η 1η και η 2η δόση ήδη έχουν καταβληθείκαι αναμένεται  από την αρχή του 2018 να καταβληθεί η 3η δόση.
Στην περίπτωση που εκκρεμούν από το έτος 2015 αιτήσεις αναγνώρισης συνάφειας για μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, χωρίς ακόμη να έχουν κριθεί από τα αρμόδια προς τούτο όργανα, τα οικονομικά αποτελέσματα ισχύουν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου (1-1-2016), εφόσον φυσικά μεσολαβήσει η απαιτούμενη αναγνώριση της συνάφειας από το αρμόδιο προς τούτο όργανο.
Αιτήσεις για αναγνώριση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών από 1-1-2016 και εφεξής η προωθημένη μισθολογική κατάταξη και τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής ισχύουν από 1-1- 2018.


Πηγή: fresh-education.blogspot.gr
 
 Τριήμερη περιοδεία σε Πύργο, Κόρινθο, Άργος και Ναύπλιο πραγματοποίησε ο Ταμίας του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. Θ.Τσούχλος και επισκέφθηκε Γυμνάσια, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ. .
Στους συλλόγους διδασκόντων υπήρξε ενημέρωση σε φλέγοντα ζητήματα,όπως; 
1.Η συμφωνία με τους δανειστές για την υποχρεωτική παρουσία μας 30 ώρες την εβδομάδα
2.Νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. 

 3.Επιτάχυνση της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και όσων διδάσκουν σε αυτές με ένα σύστημα που συνάδει με το υπάρχον στη Δημόσια Διοίκηση. 4.Αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. 
4.Πλήρης εξαφάνιση των μόνιμων διορισμών. 5.Ελάχιστοι αναπληρωτές. 6.Πάρα πολύ μικρός αριθμός μεταθέσεων. 7.Μεγάλη μείωση των αποσπάσεων.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Ομιλία στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας»
Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2017
Αγαπητοί Σύνεδροι,
Βρισκόμαστε εδώ χθες και σήμερα, στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από έναν μεγάλο κύκλο προσυνεδριακής δραστηριότητας σε όλη την Ελλάδα.
Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα που, κατά τη γνώμη μου, προέκυψαν από την πρωτόγνωρη αυτή προσυνεδριακή διαδικασία:

 

Πρώτον, ότι οι πολίτες αρχίζουν να εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα κοινά, μετά από μια περίοδο αποστασιοποίησης, και επιδιώκουν τη συμμετοχή σε ανοιχτές, διαφανείς, δημοκρατικές διαδικασίες. Περίπου 100.000 πολίτες συμπλήρωσαν τα προσυνεδριακά μας ερωτηματολόγια.
Δεύτερον, ότι διαμορφώνεται ένα σύνολο τεκμηριωμένων και ρεαλιστικών προτάσεων πολιτικής, με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, ειδικών και μη, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα και αντιπολιτευτικές κραυγές.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και το παλαιοκομματικό σύστημα, το οποίο τόσο καλά υπηρετεί, έχουν καταφέρει καίρια πλήγματα σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Και δεν είναι μόνο η οικονομία, η οποία στενάζει. Η δικαιοσύνη, η υγεία, η εργασία, η ασφάλεια, η εξωτερική πολιτική, η δημόσια διοίκηση, αλλά και η παιδεία, ολοένα και υποβαθμίζονται και οπισθοδρομούν σε πρακτικές άλλων εποχών.
Το αποτύπωμα αυτής της κατάστασης εγγράφεται στα πρόσωπα των πολιτών, ιδιαιτέρως των νέων, οι οποίοι έχουν χάσει την αισιοδοξία τους. Απογοητεύονται, χάνουν την πίστη τους και αρκετοί από αυτούς αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σχεδόν μισό εκατομμύριο νέοι έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Υπολογίζεται ότι οι νέοι αυτοί επιστήμονες συνεισφέρουν ετησίως 12,9 δις ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών που τους υποδέχονται. Γιατί να χάνονται αυτοί οι άνθρωποι από τη χώρα μας; Το πιο ενεργό, το πιο ζωντανό, το πιο δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας, αναγκάζεται να φύγει από την χώρα μας για να βρει εκτός συνόρων τα αυτονόητα: ευκαιρίες εξέλιξης και αξιοκρατία που θα τους οδηγήσει σε ό,τι πραγματικά αξίζουν.
Το δικό μας ύψιστο στοίχημα είναι η νέα γενιά να μείνει και να δημιουργήσει στη χώρα της, να μείνει από επιλογή και όχι από ανάγκη. Και οι προσπάθειες μας θα ενταθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Προσπάθειες σε όλο το φάσμα της πολιτικής, και πρωτίστως στην πολιτική για την παιδεία.
Το δικό μας όραμα, το δικό μας σχέδιο για την παιδεία που θα λάβουν οι νέοι μας αύριο, οικοδομείται πάνω σε τρεις βασικές αξίες: αριστεία, αξιολόγηση, αξιοκρατία. Οραματιζόμαστε ένα σύστημα, στο οποίο οι μέτριοι θα κινητροδοτούνται για να γίνονται καλύτεροι και οι άριστοι θα επιβραβεύονται για τις επιδόσεις τους. Η δική μας λογική στέκεται στον αντίποδα της ισοπεδωτικής λογικής της παρούσας Κυβέρνησης, που επιδιώκει να γίνουν όλοι ίσοι, αλλά ίσοι πώς; Ίσοι προς τα κάτω. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα της μετριότητας και της ημιμάθειας.
Η δική μας επιλογή συνοψίζεται στο δίπτυχο «ελεύθερο σχολείο» – «αυτόνομο Πανεπιστήμιο». Σχολεία και Πανεπιστήμια, που μπορούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να διαφοροποιούνται και να αυτενεργούν. Σχολεία και Πανεπιστήμια, που δεν ελέγχονται ασφυκτικά από το Υπουργείο Παιδείας. Εντός αυτού του πλαισίου, θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση των προτάσεών μας για την παιδεία
- ξεκινώντας από κάτω, από τα θεμέλια, ξεκινώντας απο το ηλικιακό φάσμα 0-6, από την ενίσχυση της προσχολικής αγωγής και φροντίδας, αλλά και του νηπιαγωγείου,
- συνεχίζοντας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, με ενίσχυση του ψηφιακού σχολείου, με εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης, με αναβαθμιση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, με ενισχυση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, με κεντρικό ρόλο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που από λύση ανάγκης, πρέπει να γίνει συνειδητή επιλογή
- και φτάνοντας σ το πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντί να διώχνυμε σημερα 60.000 φοιτητές στο εξωτερικό να σπουδάσουν και πολυάρισθμους καθηγήτες στο εξωτερικό να διδάξουν, θα παλέψουμε για να καταστήσουμε τη χώρα μας περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έναν φάρο γνώσης στη Νότια Ευρώπη που θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο, με τη σημαντική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, με ξενόγλωσσα προγράμματα που η σημερινή Κυβέρνηση αποστρέφεται, με συνέργειες με ξένα ιδρύματα, με ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον στο οποίο θα εφαρμόζεται ο νόμος και η τάξη και δεν θα επιτρέπει τα ιδρύματά μας να μετατρέπονται σε ορμητήρια βιας και ανομίας, και ΝΑΙ με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Κυρίες και κύριοι, η συλλογική μας υπόσχεση σήμερα προς όλους τους νέους αυτής της χώρας, είναι ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, και στον τομέα της Παιδείας, για να γίνουμε μια κανονική, επιτρέψτε μου την έκφραση, ευρωπαϊκή χώρα, μία αξιοκρατική χώρα, στην οποία η νέα γενιά θα αποφασίζει να ζήσει από επιλογή και όχι από ανάγκη.
Γιατί ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

Σας ευχαριστώ

 
 
Ο Πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα σχολιάζει την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν στη Θράκη στις 8/12/2017 λέγοντας μεταξύ άλλων:

 
«Οι τοποθετήσεις του Ερντογάν ήταν ανόητες»
 
«Μακάρι στην Τουρκία οι πολίτες να είχαν έστω  το εν τέταρτο των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι  Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης»
 
«Ο κ. Ερντογάν είναι ο τελευταίος που δικαιούται να μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα»
 
«Οι μουσουλμάνοι και κυρίως οι Πομάκοι γύρισαν την πλάτη σε αυτά τα προκλητικά καλέσματα που έγιναν»
 
«Οι άνθρωποι στα Πομακοχώρια δε διστάζουν να πουν ότι είναι Πομάκοι, δε διστάζουν να πουν ότι είναι Έλληνες»
 
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΠΟΜΑΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ:
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ Ε.Λ.Μ.Ε. Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017.
Γενική συνέλευση : Χατζηγιάννειο στις 9:00 π.μ.
Ψηφοφορία : 2:00 μ.μ. μέχρι 7:00 μ.μ. στο 1ο ΓΕ.Λ Λάρισας
 
Και στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Λ.Μ.Ε. ν. Λάρισας τα εκλεγμένα μέλη της Δ.Α.Κ.Ε.:
Θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό του κάθε συναδέλφου για τα συμφέροντά του και μόνο, χωρίς κομματικές παρωπίδες.
Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια Παιδεία με Αρχές, Αξίες και Ιδανικά. Μια Δημόσια Παιδεία με Ανθρώπινο πρόσωπο.
Η αποχή δεν είναι λύση
Εμείς και μετά τις εκλογές θα είμαστε μαζί σου.
Φωτογραφία του Nikos Panagiotou.
 
Συνάδελφοι, επιχειρώντας να αποτιμήσουμε την εκπαιδευτική πραγματικότητα αναφέρουμε σύντομα τα κυριότερα χαρακτηριστικά της:
• Ως προς τις εκπαιδευτικές αλλαγές, το Υπουργείο φαίνεται να πλέει προς το άγνωστο, αφού με πολλές παλινωδίες περί της κατάργησης των Πανελλαδικών, αυτές παραμένουν και ισχυροποιούνται με επικίνδυνες καινοτομίες (όπως η προσμέτρηση της ερευνητικής εργασίας) οι οποίες θα πλήξουν το ισχυρό χαρτί του συστήματος: το αδιάβλητο.
• Επίσης οι προηγούμενες «μεταρρυθμίσεις» στο Γυμνάσιο, επιβλήθηκαν από την ανάγκη περικοπών προσωπικού και κανένα όραμα δεν διαφαίνεται, αντίθετα φέτος δρέψαμε τους καρπούς του εγχειρήματος, την αδιοριστία αλλά και της υπεραριθμία ολόκληρων κλάδων

• Οι συγχωνεύσεις εκπαιδευτικών δομών (ΚΕΣΥΠ, ΚΕΔΔΥ, ΣΣΝ, ΠΛΗΝΕΤ κ.α) θα υποβαθμίσουν περισσότερο τη Δημόσια Εκπαίδευση. Το ίδιο και με την υποβάθμιση των Σχολικών Συμβούλων (ένας θεσμός, που αλλιώς τον οραματίστηκε ο Νόμος 1566 και τώρα υπολειτουργεί)
• Η οποιαδήποτε διάθεση συζήτησης για την αποτίμηση του έργου της σχολικής μονάδας, δηλαδή την αυτοαξιολόγηση, θα χαθεί, αντίθετα ο κλάδος θα εναντιωθεί, αν η κυβέρνηση επιμένει στην εμπλοκή των Συλλόγων Γονέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαδικασία. Όπως επίσης και στην «επιστημονική» εμμονή στους εξαντλητικούς δείκτες αξιολόγησης (οι οποίοι μας αποπροσανατολίζουν από την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή τον προγραμματισμό και την παρακολούθησή του, από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, για την καλυτέρευση των συνθηκών εκπαίδευσης και διαβίωσης στα σχολεία μας).
• Άλλες προτάσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο καλόπιστου διαλόγου, όπως η αυτονομία της σχολικής μονάδας, καταστρέφονται εν τη γενέσει τους, όταν παράλληλα ακούγονται φωνές, από αριστερές και δεξιές γωνιές, περί της «οικονομικής αυτονομίας» ή του «ελεύθερου σχολείου», φυσικά καθαρά για να ξεφορτωθούν το δημόσιο σχολείο από την κρατική επιχορήγηση.
• Όλα τα άλλα στοιχεία δείχνουν μία στασιμότητα, που οδηγεί σε τέλμα. Οι ελάχιστες μεταθέσεις και η μη ικανοποίηση πολλών αποσπάσεων, φέρνουν σε αδιέξοδο τους κακοπληρωμένους και ξεσπιτωμένους συναδέλφους μας. Η συνεχιζόμενη επιλογή των ανύπαρκτων διορισμών σε συνδυασμό με τον ευτελισμό των συντάξεων δημιουργεί ένα σώμα γερασμένων εκπαιδευτικών, επικίνδυνο φαινόμενο και για τους ίδιους αλλά και για την εκπαιδευτική διαδικασία. Φυσικά το φιλότιμο και η αγάπη για τους μαθητές μας, μας δίνουν τη δύναμη της υπέρβασης για τη διδασκαλία.
• Οι αναπληρωτές συνεχίζουν το Γολγοθά τους, Είναι απαράδεκτο οι προσλήψεις των αναπληρωτών να διεκπεραιώνονται χωρίς έλεγχο διαφάνειας και με άρνηση κοινοποίησης των λειτουργικών κενών που έστελναν οι Περιφερειακοί Δ/ντες Εκπαίδευσης στον Αιρετό της παράταξής μας στο ΚΥΣΔΕ.
Στη συνεχιζόμενη λοιπόν υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, το συνδικάτο οφείλει να αντισταθεί, να συσπειρώσει, να προασπίσει και να προτείνει. Αυτά απαιτούν ωριμότητα, ανοιχτό μυαλό και συνθετική σκέψη.
Οι ιδεολογικές διαφορές δεν πρέπει να καταργηθούν γιατί είναι αφύσικο. Δεν πρέπει όμως και να αποτελούν τροχοπέδη στον ενωτικό μας αγώνα.
Η ΔΑΚΕ συνεχίζει την ανεξάρτητη πορεία της αφήνοντας αποδείξεις αυτής της πορείας σε κάθε συνδικαλιστική ευκαιρία. Όπως καταγγείλαμε και παλέψαμε ενάντια στα απαράδεκτα Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου, έτσι , όπου κρίνουμε αναγκαίο, εμποδίζουμε την υλοποίηση αντιεκπαιδευτικών εγχειρημάτων και από τη σημερινή Κυβέρνηση, χωρίς να αφήνουμε στα απυρόβλητο την Αξιωματική Αντιπολίτευση ή και άλλες φωνές που στοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο.
Είμαστε τόσα χρόνια, και σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο, κοντά στο συνάδελφο και μακριά από κομματικές εξαρτήσεις, οι συνάδελφοι το έχουν αντιληφθεί και γι’ αυτό επιβραβεύουν την προσπάθειά μας.
Σας καλούμε να στηρίξετε το Σωματείο και το ψηφοδέλτιό μας, ώστε να αγωνιστούμε μεταξύ άλλων, για:
  • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία
  • Προσλήψεις προσωπικού
  • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα
  • Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις
  • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών
  • Μεταρρυθμίσεις χωρίς ιδεολογικές εμμονές αλλά με όραμα για μια σύγχρονη παιδεία
  • Συνδικαλισμό για το συνάδελφο, με κρίση και πρόταση και όχι με στείρα άρνηση
ΑΠΌ ΤΗΝ Τ.Ε. ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε. Δ΄ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ
 
Η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης αποφάσισε την ανάκληση των διευθυντών μετά την έρευνα που ακολούθησε τις καταγγελίες για υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεωνΗ τοποθέτηση έξι διευθυντών σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του νομού Λάρισας, ανακαλείται και οι ίδιοι ζητείται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους!
Υποχρεώνονται να αποχωρήσουν από το γραφείο του διευθυντή στα σχολεία όπου τοποθετήθηκαν, μετά την απόφαση ανάκλησης που έλαβε η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Ελένη Αναστασοπούλου, λόγω «παραβίασης της νομιμότητας της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής αιτήσεων προτίμησης σχολικών μονάδων». Πρόκειται συγκεκριμένα για υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων.

Η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη καταγγελίες αιρετών του ΠΥΣΔΕ Λάρισας για εκπρόθεσμες δηλώσεις προτίμησης σχολείων, διευθυντών, προέβη σε σχετική έρευνα, από την οποία διαπιστώθηκε ότι παραβιάστηκε το χρονικό περιθώριο της προβλεπόμενης διαδικασίας.
Σύμφωνα με όσα ορίζονται, η κ. Αναστασοπούλου, έχοντας υπόψη μεταξύ άλλων και τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, με τα «α) τα ονόματα των υποψηφίων διευθυντών που προέβησαν σε προσωρινή αποθήκευση-οριστικοποίηση της δήλωσής τους μετά τη λήξη της προθεσμίας της 12ης νυχτερινής της 25ης -7-2017 και β) τα ονόματα των υποψηφίων διευθυντών που κατέθεσαν εκπρόθεσμες αιτήσεις και μπήκαν στο σύστημα μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας», αποφάσισε τη «μερική ανάκληση τοποθέτησης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων της Δ/θμιας Εκπ/σης Λάρισας», την οποία κοινοποιεί και στο Υπουργείο Παιδείας.
Στην απόφαση αναγράφονται τα ονόματα των διευθυντών που θα αποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Ανακαλούμε την απόφαση με αρ. πρωτ: 8143/28-7-2017 -ΑΔΑ:Ψ3ΕΛ4653ΠΣ-2ΣΝ-, με την οποία, μετά από σχετική πρόταση του διευρυμένου ΠΥΣΔΕ Λάρισας, είχαμε προβεί στην τοποθέτηση των κάτωθι εκπαιδευτικών σε θέσεις Διευθυντών των κάτωθι Σχολικών Μονάδων. Η ανάκληση λαμβάνει χώρα για λόγους νομιμότητας και συγκεκριμένα για λόγους παράβασης της εξωτερικής νομιμότητας, η οποία συνίσταται στην εκπρόθεσμη εκ μέρους τους οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής τους δήλωσης προτίμησης σχολικών μονάδων και Ε.Κ..:
1) Τέλιου Λεωνίδα του Αθανασίου ο οποίος τοποθετήθηκε Διευθυντής στο 8ο Γυμνάσιο Λάρισας.
2) Παππά Θεόδωρου του Πέτρου ο οποίος τοποθετήθηκε Διευθυντής στο 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας.
3) Διβάνη Ελένη του Βασιλείου η οποία τοποθετήθηκε Διευθύντρια στο 12ο Γυμνάσιο Λάρισας.
4) Ντελή Χρήστου του Γεωργίου ο οποίος τοποθετήθηκε Διευθυντής στο Γυμνάσιο & Λ.Τ. Αρμενίου.
5) Πατσίδη Αντωνίου του Νικολάου ο οποίος τοποθετήθηκε Διευθυντής στο Γυμνάσιο Γόννων.
6) Παπατόλια Ιωάννη του Γεωργίου ο οποίος τοποθετήθηκε Διευθυντής στο Γενικό Λύκειο Φαλάνης.
Αναπέμπουμε στο Διευρυμένο ΠΥΣΔΕ Λάρισας την απόφαση περί ανάκλησης της τοποθέτησης σε διευθυντικές θέσεις των παραπάνω εκπαιδευτικών προκειμένου το τελευταίο να επαναλάβει την από 27- 7-2017 πρότασή του περί τοποθέτησης διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. του νομού Λάρισας, μη συμπεριλαμβάνοντας στη νέα πρότασή του τα ονόματα των εν λόγω εκπρόθεσμων εκπαιδευτικών.
Οι παραπάνω εκπαιδευτικοί παραμένουν στον κυρωμένο τελικό ενιαίο αξιολογικό πίνακα υποψηφίων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων της ΔΔΕ Λάρισας.
ΟΙ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στον ίδιο πίνακα παραμένουν και οι εκπαιδευτικοί των οποίων οι αιτήσεις ήταν εκπρόθεσμες, είτε λόγω οριστικοποίησης των ηλεκτρονικών τους δηλώσεων μετά την παρέλευση της 12ης νυχτερινής της 25ης -7- 2017, είτε λόγω κατάθεσης των αιτήσεων προτιμήσεων, επίσης μετά την παρέλευση της εν λόγω προθεσμίας και οι οποίοι είναι: Α) Υποψήφιοι που εκπρόθεσμα κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις προτίμησης:
1) Τσεγγελίδης Παύλος του Χαράλαμπου
2) Τασσιόπουλος Ευάγγελος του Δημητρίου
3) Μπαντραλέξης Εμμανουήλ του Νικολάου
4) Κολοκοτρώνης Δημήτριος του Νικολάου
Β) Υποψήφιοι που εκπρόθεσμα κατέθεσαν τις δηλώσεις προτίμησης και οι οποίοι μπήκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα:
1) Γιακοβής Δημήτριος του Βασιλείου
2) Δημητρίου Παναγιώτης του Ελευθέριου
3) Περράκη Αλεξάνδρα του Νικολάου».
 
 
Της Λένας Κισσάβου
eleftheria.gr
 
Η Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19/12/2016 και ώρα 9:00 π.μ. στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο (Ρούσβελτ 59).
Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. και Ε.Ε. θα γίνουν μετά το πέρας της συνέλευσης (2:00μ.μ. - 7:00μ.μ.) στο 1ο  ΓΕ.Λ. Λάρισας (Ανθίμου Γαζή & Ηπείρου).

 
Δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες (Ε.Σ. και εκλογές) έχουν:
·        Όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην Β΄θμια Εκπαίδευση Λάρισας με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι) .
·        Οι αποσπασμένοι από την Β΄θμια στην Α΄θμια Εκπαίδευση Λάρισας καθώς και οι αποσπασμένοι (μέλη Ε.Λ.Μ.Ε.) σε βιβλιοθήκες, ΓΑΚ, ΔΙΕΚ και άλλους φορείς του δημοσίου.
·        Οι αποσπασμένοι από άλλον Νομό.
 
Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στη Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση καθώς και στις εκλογές της
Τρίτης 19 Δεκεμβρίου 2017.
 
                                                               Για το  Δ.Σ. της ΕΛΜΕ
                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
         ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΝΙΚΟΣ                                                                      ΜΑΓΑΛΙΟΥ ΕΡΜΙΝΑ

 

Το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων στην ταινία «Καζαντζάκης» του Γ. Σμαραγδή στο πλαίσιο του Πολιτιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος: «Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε». Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη (λογοτεχνικό εργαστήρι)
Συντονίστρια- Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ηλιάδη Αμαλία ΠΕ02, φιλόλογος-ιστορικός, Διευθύντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, μετά τις  ταινίες «Καβάφης», El Greco και «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», ολοκλήρωσε τη νέα του ταινία «Νίκος Καζαντζάκης». Το σενάριο της ταινίας βασίζεται πάνω στην πνευματική αυτοβιογραφία του μεγάλου Έλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη,  Αναφορά στον Γκρέκο.

 

Είναι μια πολυκύμαντη αναζήτηση του συγγραφέα, μέσα από όνειρα και ταξίδια σε τόπους που αγάπησε, διεκδικώντας βιωματικά να κατανοήσει τον Χριστό, τον Βούδα, τον Λένιν, για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα του, στην «Κρητική Ματιά» η οποία τον οδήγησε στην κατάργηση του φόβου του θανάτου και στην κατάκτηση μιας ανώτερης ελευθερίας.
«Στην Ευρώπη του σήμερα όπου υπάρχουν εντάσεις και διαφοροποιήσεις, η  τέχνη  πρέπει να παίξει το  ρόλο της, δηλαδή   να ενώνει τις ανθρώπους και να τους δίνει δύναμη. Εμείς,  οι άνθρωποι του κινηματογράφου το αποδεικνύουμε έμπρακτα. Τέσσερις διαφορετικές  χώρες  της Ευρώπης Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία  ενώνουμε  τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε μια ταινία  για τον Κρητικό Έλληνα, τον Ευρωπαίο και  τον οικουμενικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη!» τόνισε ο Γιάννης Σμαραγδής.
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2016. Έγιναν στην Ελλάδα, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Αίγινα, στις θάλασσες του Αιγαίου,  στη Γαλλία, Παρίσι και Αντίπολη, στην Αυστρία, Βιέννη, στην Γερμανία, Βερολίνο καθώς και στην Κίνα. Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην ταινία είναι ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ως Νέος Καζαντζάκης, η Μαρίνα Καλογήρου ως Ελένη Καζαντζάκη, ο Θοδωρής Αθερίδης  ως  Γιώργης Ζορμπάς, η Ζέτα Δούκα ως Μελίνα Μερκούρη και ο Στάθης Ψάλτης στο ρόλο ενός καλόγερου.
«Μέσα από την ταινία θέλουμε  και πιστεύουμε  ότι θα προβληθεί η μεγάλη αλλά και ελκυστική προσωπικότητα  του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και οι τόποι που έζησε, αγάπησε  και τον γοήτευσαν. Ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας έλεγε πως «αυτό που καθόρισε  την ζωή του  αλλά και το έργο του  ήταν τα ταξίδια  και τα όνειρα».  Αυτό ακριβώς  θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί μέσα από την ταινία. Τα ταξίδια του στην  Γαλλία, την Γερμανία την Αυστρία  και την Κίνα και μέσα από αυτά οι φιλοσοφικές και μεταφυσικές αναζητήσεις του, αλλά και το «μέσα» το «εσώτερο» ταξίδι» συμπλήρωσε ο κ. Σμαραγδής.
Η γεμάτη αφοσίωση παρακολούθηση της εν λόγω ταινίας από τους μαθητές/τριες του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων και στη συνέχεια η εμβριθής ανάλυσή της στο πλαίσιο του Πολιτιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος: «Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε». Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη (λογοτεχνικό εργαστήρι) βοήθησε τους μαθητές μας να βιώσουν τον εκπαιδευτικό-μορφωτικό χαρακτήρα της, καθώς και την ψυχική ανάταση και αναζωογόνηση που αφειδώλευτα προσφέρεται μέσω μιας διαφορετικής μορφής μαθησιακής διαδικασίας. Σε μια εποχή που ο πολιτισμός της εικόνας κυριαρχεί στην καθημερινότητα των νέων ανθρώπων και που το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα θεωρεί δημιουργικό τον χρόνο εκείνο των εκπαιδευτικών «μετακινήσεων» που αντικαθιστά, εναλλακτικά,   την διδασκαλία στην τάξη, οι οργανωμένες σχολικές επισκέψεις με συνείδηση του χαρακτήρα τους από εκπαιδευτικούς που, σεβόμενοι τους μαθητές τους, αγαπούν και τιμούν το λειτούργημά τους, χωρίς να εμφορούνται από νοοτροπία χρησιμοθηρίας, αποτελούν αναγκαία συνθήκη για ένα αναβαθμισμένο, ελκυστικό, μα πρωτίστως δημιουργικό Δημόσιο Σχολείο.
 
 
 
Απόψεις σχετικά με την ταινία του Γ. Σμαραγδή «Καζαντζάκης», που μας αφηγείται τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη-Κριτική αποτίμηση».
ΓΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, μαθήτρια του τμήματος Β1 του 5ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων
Την Παρασκευή, 8/12/2017, με το σχολείο μου, είδαμε στον κινηματογράφο «Τηλέμαχος» της πόλης μας την ταινία του Γ. Σμαραγδή: «Καζαντζάκης». Οι συνοδοί καθηγητές μας: Ηλιάδη Αμαλία, ΠΕ02-Διευθύντρια, Αναγνώστου Αγγελική ΠΕ02, Αλεξανδρή Χαρά ΠΕ02 και Γεωργόπουλος Ιωάννης ΠΕ11 μας πρόσφεραν τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε τη μαγική τέχνη του κινηματογράφου, μέσα από την ταινία του Γ. Σμαραγδή «Καζαντζάκης». Ο σκοπός; να έρθουμε εμείς οι μαθητές/τριες, μέσα από την εν λόγω ταινία τέχνης σε επαφή με τα βασικά χαρακτηριστικά του ποιοτικού κινηματογράφου στο πλαίσιο του οποίου αυτή δημιουργήθηκε, ώστε να προβληματιστούμε για τη σημασία και τη διαχρονικότητα των ιδεών που αυτή εκπροσωπεί, και στη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στο σχολείο, με βιωματικό, παραστατικό τρόπο, να την περιγράψουμε και να την προσεγγίσουμε κριτικά.
Για να γίνει αυτή η ταινία φαίνεται πως χρειάστηκε χρόνο μα και πολύ δουλειά . Άλλωστε δεν είναι εύκολο το να γυρίζεις την ζωή του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα. Οι ηθοποιοί θεωρώ πως ανταπεξήλθαν αρκετά καλά σε όλη την ιστορία και αυτό ήταν κάτι το πολύ ευχάριστο. Μπορώ να πω πως ο πρωταγωνιστής που υποδύεται τον Νίκο Καζαντζάκη ταίριαζε απόλυτα με αυτό που πίστευα ότι ήταν .Η ερμηνεία του συγκινεί μα και χαρίζει χαμόγελο στο κοινό στις πιο χαλαρές στιγμές .Είναι μια ταινία που σου δίνει να καταλάβεις για ποιο λόγο εκείνος ο φοβερός συγγραφέας έγραψε τα έργα του ,μέσα από αυτά βιώνουμε κι εμείς μαζί του, τον πόνο, την καταπίεση που έχει ζήσει. Όμως, όπως λέει και στην ταινία,   στο σκοτάδι απαντάς με φως .
Η ιστορία ξεκινά λίγα λεπτά πριν αφήσει την τελευταία του πνοή δίπλα στην αγαπημένη του Ελένη Σαμίου σε ένα νοσοκομείο στο Φράιμπουργκ στη Γερμανία .Μετά μας ταξιδεύει πίσω στο μυαλό του στις μέρες εκείνες που θα τελείωνε το έργο του ΕLGRECO .Εκεί αρχίζει να αφηγείται στην γυναίκα του Ελένη πως έγραψε όλα του τα έργα από την παιδική του ηλικία μέχρι και τότε .Μας δείχνει τα σκληρά παιδικά του χρόνια κι από τον πόλεμο που επικρατούσε μα και από την σκληρότητα του πατέρα του ,μας δείχνει την εφηβεία του και ότι παράτησε την νομική που δεν επιθυμούσε ο ίδιος να περάσει μα ο πατέρας του .Στην συνέχεια μας αφηγείται το   πως γνωρίζει τον Άγγελο Σικελιανό και πως γίνονται φίλοι .Έπειτα μέσα από τα αποφθέγματα που διαβάζει μας παίρνει μαζί του στα ταξίδια που έκανε, προκειμένου να ανακαλύψει το θεό κυρίως τον Χριστό και τον Βούδα .Στην συνέχεια   μας δείχνει πως γνώρισε τη γυναίκα του που ήταν αυτή η οποία του δακτυλογράφησε όλα του τα έργα .Ένα πρόσωπο καταλύτης στην Ζωή του Καζαντζάκη ήταν ο Αλέξης Ζορμπάς, ένας άνθρωπος που του έμαθε να μην φοβάται το θάνατο.
Αυτοί οι άνθρωποι που δούλεψαν και κατάφεραν να βγάλουν ένα τόσο καλό αποτέλεσμα αξίζουν συγχαρητήρια . Στην ταινία συναντάμε τρεις ηθοποιούς που υποδύονται τον Καζαντζάκη [Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ,Αλέξανδρος Καμπαξής, Στέφανος Ληναίος ]στην μικρή, στην μεσαία και στην μεγάλη ηλικία ,και οι τρεις τους κατάφεραν να τον υποδυθούν αξιοθαύμαστα , καθώς επίσης πολύ καλή ερμηνεία είχε η ηθοποιός που έπαιζε την   γυναίκα του Καζαντζάκη[Μαρίνα Καλογήρου ]Είχαν μια πολύ καλή χημεία μεταξύ τους που έδενε απόλυτα με την ιστορία . Εξίσου καλός ήταν και ο ηθοποιός που έκανε τον Άγγελο Σικελιανό [ Νίκος Καρδώνης], ο τρόπος που έπαιζε ήταν καθηλωτικός .Μια κατά την γνώμη μου μέτρια ερμηνεία ήταν αυτή του πατέρα του Καζαντζάκη [Αργύρης Ξάφης ] ,σε ορισμένα σημεία ήταν καλός, σε κάποια υπερέβαλε ,βέβαια ο ρόλος του απαιτούσε την υπερβολή καθώς ήταν ο βίαιος πατέρας και είχε σημαδέψει την ζωή του συγγραφέα… ήθελα να με κάνει κι εμένα να το νιώσω αυτό, πράγμα που δεν κατάφερε . Τώρα ο ρόλος του Ζορμπά ήταν ένας ρόλος που με εξέπληξε: η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα αυτός ο ηθοποιός [Θοδωρής Αθερίδης] .να δέσει τόσο καλά με τον ρόλο. Θα αναφερθώ επίσης στην εκπληκτική ερμηνεία του ηγούμενου [ Στάθης Ψάλτης] που βρήκε τον Καζαντζάκη και του μίλησε .Φαίνεται η εμπειρία που έχει στον κινηματογράφο και γενικά στην ηθοποιία, πάντα οι καλοί ηθοποιοί παίζουν εξίσου καλά και κόντρα ρόλους. Σχετικά με τον ρόλο της Μελίνας Μερκούρη [Ζέτα Δούκα],νομίζω ότι κάτι έλειπε, όχι ότι δεν έπαιξε σωστά, μα εφόσον μιλάμε για μια γυναίκα θρύλο για την Ελλάδα μα και τον κόσμο, η ηθοποιός θα μπορούσε να κάνει κάτι που να δείξει, να τονίσει περισσότερο την παρουσία της. Κατά την γνώμη μου ήταν «άφαντη».
Αυτή η ταινία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά ανάλογα, για εμένα όμως ήταν μια ταινία που μου έδειξε ποιος πραγματικά είναι ο Καζαντζάκης ,ταξίδεψα μαζί του ,έκλαψα μαζί του, χάρηκα μαζί του .Με άφησε πραγματικά να δω μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή την ζωή του, από την αρχή μέχρι το τέλος .Όμως το τέλος της δεν με εντυπωσίασε. Δεν έφταιγε ο θάνατός του, αυτός ήταν κάτι δεδομένο από την αρχή. Αυτό που «έφταιγε» ήταν η σκηνοθεσία της τελευταίας σκηνής.
Συμπερασματικά, η τέχνη του κινηματογράφου , αν και είναι μια αφηρημένη έννοια, έχει συγκεκριμένο σκοπό και αποτελέσματα. Τα είδη-φόρμες αυτής της τέχνης είναι αρκετές και η κάθε μια επιδρά με τον τρόπο της λίγο ή πολύ στις ανθρώπινες ζωές αλλά και γενικότερα στην κοινωνία. Κατά την προσωπική μου άποψη ο κινηματογράφος είναι το είδος της τέχνης ,το οποίο μπορεί να επηρεάσει περισσότερο τον άνθρωπο καθώς είναι ένας συνδυασμός πολλών   άλλων μορφών τέχνης. Έτσι η τέχνη του κινηματογράφου είναι κάτι που επηρεάζει και παρακινεί ανθρώπους διάφορων ηλικιών και χαρακτήρων να επιδοθούν σε διάφορους τομείς και ευελπιστώ πως αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον.  
         
Το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων στην ταινία «Καζαντζάκης» του Γ. Σμαραγδή στο πλαίσιο του Πολιτιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος: «Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε». Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη (λογοτεχνικό εργαστήρι)
Συντονίστρια- Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ηλιάδη Αμαλία ΠΕ02, φιλόλογος-ιστορικός, Διευθύντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων
Απόψεις σχετικά με την ταινία του Γ. Σμαραγδή «Καζαντζάκης», που μας αφηγείται τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη-Κριτική αποτίμηση».
Σωκράτης Γούλας, μαθητής Β1 5ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων
Την Παρασκευή, 8/12/2017, με το σχολείο μου, είδαμε στον κινηματογράφο «Τηλέμαχος» της πόλης μας την ταινία του Γ. Σμαραγδή: «Καζαντζάκης». Οι συνοδοί καθηγητές μας: Ηλιάδη Αμαλία, ΠΕ02-Διευθύντρια, Αναγνώστου Αγγελική ΠΕ02, Αλεξανδρή Χαρά ΠΕ02 και Γεωργόπουλος Ιωάννης ΠΕ11 μας πρόσφεραν τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε τη μαγική τέχνη του κινηματογράφου, μέσα από την ταινία του Γ. Σμαραγδή «Καζαντζάκης». Ο σκοπός; να έρθουμε εμείς οι μαθητές/τριες, μέσα από την εν λόγω ταινία τέχνης σε επαφή με τα βασικά χαρακτηριστικά του ποιοτικού κινηματογράφου στο πλαίσιο του οποίου αυτή δημιουργήθηκε, ώστε να προβληματιστούμε για τη σημασία και τη διαχρονικότητα των ιδεών που αυτή εκπροσωπεί, και στη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στο σχολείο, με βιωματικό, παραστατικό τρόπο, να την περιγράψουμε και να την προσεγγίσουμε κριτικά.
   Στο κείμενο που ακολουθεί θα αναλύσω τις απόψεις μου σχετικά με την ταινία που μας διηγείται τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.
   Η ταινία ξεκινά στο νοσοκομείο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία όπου ο Νίκος Καζαντζάκης συζητούσε με την γυναίκα του ότι ποτέ δεν κατάφερε να γράψει τον επίλογο του έργου του << Αναφορά στον Γκρέκο>>. Κατόπιν η ιστορία διαδραματίζεται στο σπίτι τους στη Γαλλία όπου ο συγγραφέας αναφέρεται στην πορεία της ζωής του καθώς και στα έργα του. Αφηγείται τα σκληρά παιδικά του χρόνια και την καταπίεση που ένοιωθε από τον οξύθυμο πατέρα του. Έπειτα μας γνωρίζει μέσα από τις αναμνήσεις του τον Άγγελο Σικελιανό. Παράλληλα μας διηγείται τα ταξίδια του στο Άγιο Όρος, το όρος Σινά, τη Γερμανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία κ.α. και μας συστήνει μέσα από τα δικά του μάτια τον θεό. Στη συνέχεια μας παρουσιάζει το πρόσωπο που τον βοήθησε να καταλάβει το αληθινό νόημα της ζωής, τον Αλέξη Ζορμπά. Ακόμη μας πληροφορεί για το πώς του στέρησαν το Νόμπελ λογοτεχνίας. Στο τέλος σβήνει η φλόγα της ζωής του, αφήνοντας όμως πίσω του μια τεράστια κληρονομιά και το όνομά του γραμμένο με χρυσά γράμματα στο Πάνθεον των μεγάλων δημιουργών.
   Κατά τη γνώμη μου η ταινία περνάει πολλά μηνύματα, σχετικά με τη βία που επικρατεί στον κόσμο (η βία του πατέρα του Καζαντζάκη προς αυτόν) και την αδικία και τη μισαλλοδοξία των Ελλήνων που του στέρησαν το νόμπελ λογοτεχνίας. Πιστεύω ότι όλοι οι ηθοποιοί ήταν εξαιρετικοί αλλά ήταν κάποιοι που ξεχώρισαν. Αρχικά ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος που υποδύεται τον συγγραφέα. Ένας ρόλος ο όποιος ταίριαξε πάνω του με απόλυτη ακρίβεια και μου χάρισε αρκετές στιγμές συγκίνησης. Η ηθοποιός Μαρίνα Καλογήρου έπαιξε πολύ καλά το ρόλο της ως Ελένη Σαμίου και ταίριαξε απόλυτα με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο. Ο ρόλος του Σικελιανού παίζεται από τον ασυναγώνιστο Νίκο Καρδώνη-ένας ρόλος στα μέτρα του.Επίσης ο Θοδωρής Αθερίδης ενσαρκώνει τον Αλέξη Ζορμπά-ένα δύσκολο ρόλο- με τεράστια επιτυχία .Τέλος οι ηθοποιοί στους δευτερεύοντες ρόλους ήταν εξαιρετικοί, μόνο που η Ζέτα Δούκα που υποδυόταν τη Μελίνα Μερκούρη φάνηκε πως δεν κατάλαβε ακριβώς πόσο σπουδαίος ήταν ο ρόλος που της δόθηκε.
Συνοψίζοντας η ταινία ήταν αρκετά καλή για ελληνικό κινηματογράφο και αυτό ήταν κάτι που πραγματικά με εξέπληξε ευχάριστα. Γιατί η τέχνη του κινηματογράφου , αν και είναι μια αφηρημένη έννοια, έχει συγκεκριμένο σκοπό και αποτελέσματα. Τα είδη-φόρμες αυτής της τέχνης είναι αρκετές και η κάθε μια επιδρά με τον τρόπο της λίγο ή πολύ στις ανθρώπινες ζωές αλλά και γενικότερα στην κοινωνία. Κατά την προσωπική μου άποψη ο κινηματογράφος είναι το είδος της τέχνης ,το οποίο μπορεί να επηρεάσει περισσότερο τον άνθρωπο καθώς είναι ένας συνδυασμός πολλών   άλλων μορφών τέχνης. Έτσι η τέχνη του κινηματογράφου είναι κάτι που επηρεάζει και παρακινεί ανθρώπους διάφορων ηλικιών και χαρακτήρων να επιδοθούν σε διάφορους τομείς και ευελπιστώ πως αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 2453

Εκπαιδευτικά Νέα