Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 
Για να δείτε την προκήρυξη για τους υποψήφιους των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ανοίξτε ΕΔΩ
Σάββατο, 26 Μαΐου 2018 02:22

Μηχανογραφικό Δελτίο ΕΠΑ.Λ 2018mixanografiko 2016
Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι το μηχανογραφικό δελτίο για τους υποψηφίους Πανελλαδικών εξετάσεων ΕΠΑ.Λ έτους 2018 αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Οι υποψήφιοι Πανελλαδικών εξετάσεων ΕΠΑ.Λ έτους 2018 και οι υποψήφιοι για το 10% χωρίς νέα εξέταση, μπορούν να μελετήσουν ή/ και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑ.Λ έτους 2018.
Το Μηχανογραφικό Δελτίο σε μορφή PDFepal ask 550x400
Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι Τομείς και οι Ειδικότητες που θα λειτουργήσουν από το σχολικό έτος 2018-2019  για τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ) της χώρας
Το ΦΕΚ σε μορφή pdf 
Τομείς και ειδικότητες σε μορφή xls

 
Άδοντες καί Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ 2018 ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ,,, ΜΕΝΕΞΕΔΕΣ ΚΑΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΑ ,,,
 

 

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε στο φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων με τίτλο: «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία - 2018», που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα από τις 5 ως τις 8 του Μάη και διοργανώθηκε από το Μουσικό Σχολείο Καβάλας. Το φεστιβάλ συνδιοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της πόλης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και συμμετείχαν αποστολές από 16 Μουσικά Σχολεία της χώρας.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ήταν ιδιαίτερα πυκνό και ενδιαφέρον και περιείχε βιωματικά εργαστήρια με συμμετοχή όλων των μαθητών, δηλαδή μεγάλα μουσικά σύνολα, φωνητικά και οργανικά, που προετοίμασαν μια σειρά κομματιών με σκοπό τη παραγωγή μιας κοινής συναυλίας, σεμινάρια και διαλέξεις από καταξιωμένους μουσικούς πάνω σε θέματα οργανοχρησίας, τεχνολογίας του ήχου και θέματα Εκκλησιαστικής μουσικής , συναυλίες από καταξιωμένους οργανοπαίχτες της παραδοσιακής μας μουσικής, συμμετοχή των Ψαλτικών Χορών των σχολείων στη Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία σε διάφορους ναούς της πόλης, παρουσίαση των μουσικών προγραμμάτων των Μουσικών Σχολείων σε πλατείες της πόλης της Καβάλας και ασφαλώς την μεγάλη κοινή συναυλία των μουσικών συνόλων στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.
Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ήταν το ακόλουθο:
Σάββατο 5-5-2018
Το Σάββατο στις 5 του Μάη η αποστολή των 86 μαθητών και 5 εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου Άρτας ταξίδεψε στην πόλη της Καβάλας και το απόγευμα της ίδιας μέρας οι μαθητές μας συμμετείχαν στην πρόβα των κοινών συνόλων του φεστιβάλ. Λίγη ώρα πριν την έναρξη της πρόβας όλοι μαθητές των Μουσικών Σχολείων είχαν την τιμή να έχουν μια συνάντηση με τον καταξιωμένο τραγουδοποιό κ. Διονύση Σαββόπουλο, που βρισκόταν στην πόλη για μια συναυλία που έδωσε το προηγούμενο βράδυ σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Καβάλας και θέλησε να συναντήσει και να μιλήσει στα παιδιά. Ο κ. Σαββόπουλος μίλησε συγκινημένος στους μαθητές των Μουσικών Σχολείων και με το δικό του πάντα ευρηματικό και μοναδικό τρόπο εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και τιμή που ένιωθε να βρίσκεται μεταξύ τόσων νέων παιδιών που έχουν συναντηθεί για να μελετήσουν και να παίξουν όλοι μαζί μουσική. Το βράδυ της ίδιας μέρα οι μαθητές μας παρακολούθησαν συναυλία - αφιέρωμα στην πολίτικη λύρα και το ούτι, όργανα έκφρασης των συνθετών Αλέκου και Γιώργου Μπατζανού στη κεντρική πλατεία της πόλης, που δόθηκε από όλους μαζί τους διακεκριμένους μουσικούς που συμμετείχαν στο φεστιβάλ υπό τη διεύθυνση του κ. Χρήστου Τσιαμούλη. Στη συγκεκριμένη συναυλία το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε στη χορωδία που πλαισίωσε το οργανικό σχήμα με μια μικρή ομάδα μαθητών και τραγούδησε μια σειρά γνωστών κομματιών μαζί με αντιπροσωπείες από όλα τα συμμετέχοντα μουσικά σχολεία.
Κυριακή 6-5-2018
Το πρωί της Κυριακής ο Εφηβικός Ψαλτικός Χορός του σχολείου μας έψαλλε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού της πόλης της Καβάλας, όπου έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας. Μετά το τέλος της Λειτουργίας ο εφημέριος του Ναού μίλησε με θερμά λόγια για τους μαθητές μας, τους κάλεσε και του χρόνου να ψάλλουν ξανά, μοίρασε σε όλους αναμνηστικά συμμετοχής και παρέδωσε τιμητική πλακέτα συμμετοχής στη διευθύντρια του Σχολείου κα Ανθούλα Ζιώρη. Τέλος φιλοξένησε τους μαθητές μας στο πνευματικό κέντρο της ενορίας και τραγούδησε μαζί τους παραδοσιακά τραγούδια. Στη συνέχεια οι μαθητές μας συμμετείχαν στη δεύτερη μεγάλη κοινή πρόβα των συνόλων και το απόγευμα της ίδιας μέρας παρακολούθησαν μια σειρά σεμιναρίων ανάλογα με το όργανο επιλογής του κάθε μαθητή αλλά και τα μουσικά του ενδιαφέροντα.
Δευτέρα 7-5-2018
Τη Δευτέρα το πρωί το Μουσικό Σχολείο Άρτας παρουσίασε το μουσικό πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει στην Πλατεία Καπνεργάτη στο κέντρο της Καβάλας, εμφανιζόμενο με τρία διαφορετικά σύνολα. Στο πρώτο σύνολο μαθητές της Γ’ Γυμνασίου παρουσίασαν τραγούδια σύγχρονων Ελλήνων τραγουδοποιών, στη συνέχεια παρουσιάστηκε σύνολο του σχολείου με τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου, και τέλος το σύνολο ελεύθερης έκφρασης του Λυκείου έπαιξε μια σειρά παραδοσιακών τραγουδιών από διάφορες περιοχές της χώρας μας. Οι μαθητές μας απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των ακροατών αλλά και πολύ ενθαρρυντικά σχόλια από τους διοργανωτές και τις αποστολές των άλλων σχολείων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας όλα τα σχολεία έδωσαν ραντεβού στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, όπου παρουσιάστηκαν τα σύνολα που προετοιμάστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του φεστιβάλ.
Φέτος παρουσιάστηκαν 5 διαφορετικά κοινά μουσικά σύνολα και συγκεκριμένα ένας Ψαλτικός Χορός υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Ζαρκαντζά, μια μικρή συμφωνική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του κ. Θεόδωρου Ορφανίδη και ένα φωνητικό σύνολο – χορωδία υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτρη Καρβούνη που επέδωσαν έργα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Θεόδωρου Αντωνίου και τέλος ένα οργανικό σύνολο υπό τη διεύθυνση του κ. Χρήστου Τσιαμούλη και μια χορωδία υπό τη διεύθυνση της κας Σοφίας Νεοχωρίτου που απέδωσαν κομμάτια της παραδοσιακής μουσικής της χώρας μας.
Η συναυλία που ακολούθησε και παρουσίασε ο κ. Αλέξης Κωστάλας ήταν μια μοναδική εμπειρία, αφού πάνω από 700 μαθητές από 16 Μουσικά Σχολεία της χώρας ένωσαν τις φωνές και την δεξιοτεχνία τους, αναδεικνύοντας το πολύ σημαντικό έργο που υλοποιείται στα 46 Μουσικά Σχολεία της χώρας σε μουσικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.
 
Τρίτη 8-5-2018
Την Τρίτη το πρωί οι μαθητές παρακολούθησαν συναυλία του μουσικού σχήματος «Narda» από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Μάρκο Σκούλιο και το φεστιβάλ έληξε με την απονομή αναμνηστικών.
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. Διοργανώσεις τέτοιου τύπου ενισχύουν και στηρίζουν το εκπαιδευτικό έργο που παράγεται στα Μουσικά Σχολεία της χώρας, αφού οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να συναντηθούν με συμμαθητές τους από διαφορετικές περιοχές, να παίξουν μαζί μουσική, να μάθουν βιωματικά για τις ποικίλες μουσικές παραδόσεις της πατρίδας μας και να συνεργαστούν μέσα σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο, ιδιαίτερα προσεγμένο, υπό την καθοδήγηση διακεκριμένων επιστημόνων και καταξιωμένων καλλιτεχνών της παραδοσιακής μουσικής της χώρας μας, της Δυτικοευρωπαϊκής μουσικής και της Εκκλησιαστικής μουσικής της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί τον Δήμο Αρταίων, και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Χριστόφορο Σιαφάκα, την Ιερά Μητρόπολη Άρτας και το Επιμελητήριο Άρτας για τη υποστήριξη, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που προετοίμασαν τη συγκεκριμένη δράση κ. Παναγιώτη Κατσικλή, κ. Ηλία Λένη και κ. Γιώργο Μπουτσάκη, και φυσικά τους μαθητές του σχολείου μας που είχαν μια εξαιρετική παρουσία σε ένα σημαντικό φεστιβάλ πανελλαδικής εμβέλειας. Πιστέυουμε ότι οι μαθητές μας αποκόμισαν όλα τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει μια τέτοιου είδους διοργάνωση και έχουμε αρχίσει ήδη να σχεδιάζουμε τις ανάλογες δράσεις της επόμενης σχολικής χρονιάς.
 
Εκ μέρους του Μουσικού Σχολείου Άρτας
Παναγιώτης Γιαννούτσος
 
 
 

 

 
Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε.-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                 
Πρ. Κορομηλά 51    
ΤΚ54622                   Θεσσαλονίκη, 22- 5 -2018                                    
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ                                                                
Τηλ & Fax: 0030-2313087277Προς: Σχολεία Β΄ ΕΛΜΕ, ΜΜΕ                                                   
e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.    
                                                                                     
                                                  
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΛΟΥΜΕ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ  ΑΠΕΡΓΙΑ
 
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ σε όλη τη χώρα καλούμε σε μαζική συμμετοχή
         την ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΙΟΥ 2018
 
Συναδέλφισσες-φοι,
στις 30 Μαΐου βγαίνουμε όλοι στο δρόμο! Μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους αντιπαλεύουμε την πολιτική που οδηγεί στη φτώχεια ,την ανέχεια και δουλειά χωρίς δικαιώματα. Λέμε ΟΧΙ στην ανάπτυξη για λίγους. Λέμε ΟΧΙ στη λιτότητα και στην ανεργία για τους πολλούς. Διατρανώνουμε τη θέλησή μας να αλλάξει η ζοφερή πραγματικότητα.
Συνεχίζουμε να ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 

ØΑυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές
ØΚατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων
ØΚατάργηση όλων των αντιλαϊκών φόρων (π.χ. ΕΝΦΙΑ)
ØΠροσλήψεις ΤΩΡΑ στα σχολεία
ØΚάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς και την ουσιαστική κατάργηση της κάθε μορφής ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση
Ø20 μαθητές στα τμήματα
ØΕπαναφορά του ωραρίου των εκπαιδευτικών
ØΔημόσιες κτιριακές υποδομές που θα λειτουργούν σε πλαίσιο ασφαλείας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
 
Γι’ αυτό συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να ενημερώνουμε την κοινωνία
για τις ολέθριες συνέπειες της μείωσης των δαπανών για την παιδεία.
 
 
Για το   ΔΣ   της Β΄ Ε. Λ. Μ. Ε.-Θ
     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                     ΤΟΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                               ΝΤΙΝΤΗ ΛΕΜΟΝΙΑ
 
Τα τρία βασικά λάθη του Τσίπρα στο ΣκοπιανόΟ τρόπος που χειρίζεται ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας το «Μακεδονικό» θυμίζει τις χειρότερες ημέρες της ρήξης με την Ευρωζώνη, το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Τότε το Μαξίμου θεωρούσε ότι η Ευρωζώνη ήταν καταδικασμένη να ικανοποιήσει πολιτικά τον κ. Τσίπρα και πως η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές ήταν θέμα ημερών. 
 

Τελικά πήγαμε σε μία αναμέτρηση την οποία πληρώνουμε ακόμα με τον πρόσθετο λογαριασμό του 2015, ένα πολύ σκληρό τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο και μία άτυπη μνημονιακή διετία 2019-2020.

Σήμερα ο κ. Τσίπρας πλησιάζει στο άδοξο τέλος μιας διαπραγμάτευσης που οδήγησε στη διολίσθηση των θέσεων της Αθήνας προς τις εθνικιστικές-αλυτρωτικές θέσεις των Σκοπίων. Πρόκειται για μία ακόμη εντυπωσιακή αποτυχία την οποία θα αναλύουμε για καιρό σαν παράδειγμα προς αποφυγή.

Το λάθος του Ίλιντεν

Ο κ. Τσίπρας έκανε τρία βασικά λάθη στην εκτίμηση της κατάστασης.

Χώρισε τους εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ σε «καλούς» και «κακούς» ενώ είναι φανερό ότι τα πολιτικά στελέχη της σλάβικης πλειοψηφίας προσυπογράφουν τις ίδιες θέσεις στις οποίες στηρίζεται, στην αντίληψή τους, η ίδια η ύπαρξη του γειτονικού κράτους.

Μετά τα πρώτα διπλωματικά χαμόγελα και αφού ρυμούλκησε τον κ. Τσίπρα κοντά στις θέσεις του ο κ. Ζάεφ σκλήρυνε τη στάση του.

Έχοντας εξασφαλίσει την εξαφάνιση από την ημερήσια διάταξη του θέματος της «μακεδονικής» εθνότητας,

(θεμάτων που έχουν σχέση με τη γλώσσα και την ταυτότητα και τη μη αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος που κατοχυρώνουν τον αλυτρωτισμό,)

...παγίδευσε την τελευταία στιγμή τον Έλληνα πρωθυπουργό με την πρόταση για όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Με την κίνηση αυτή ο κ. Ζάεφ προσπάθησε να κατοχυρώσει, με ελληνική υπογραφή, τον αλυτρωτισμό της ΠΓΔΜ, να δεσμεύσει την εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO υπέρ μιας πρότασης που υπερκαλύπτει τους εθνικιστές και να πλειοδοτήσει στον αλυτρωτισμό έναντι του βασικού πολιτικού αντιπάλου του.

Το γεγονός ότι βρέθηκε Έλληνας πρωθυπουργός να δεχθεί τη συζήτηση γι’ αυτή την απαράδεκτη πρόταση και να προσπαθήσει να διαμορφώσει μέσω του φιλοκυβερνητικού Τύπου ευνοϊκό κλίμα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, σε αυτή τη βάση, επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας «διαβάζει» τη διεθνή πραγματικότητα ανάποδα.

Τα όρια της παρέμβασης

Ένα άλλο τραγικό λάθος εκτίμησης του κ. Τσίπρα έχει σχέση με τα όρια της παρέμβασης των Ευρωπαίων εταίρων για την επίλυση του προβλήματος μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και προώθηση της ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.

Το ενδιαφέρον της Ε.Ε. για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια περιορίζεται από τις πολιτικές ανάγκες των κυβερνήσεων των περισσότερων κρατών μελών.

Θεωρητικά είναι όλοι υπέρ της διεύρυνσης για να περιοριστεί η ρωσική ή η τουρκική επιρροή σε χώρες με στρατηγική σημασία αλλά κανείς δεν θέλει να πληρώσει τον πολιτικό λογαριασμό της διεύρυνσης.

Οι περισσότεροι λαοί της Ε.Ε. είναι προβληματισμένοι με το Brexit, την ιταλική, την πολωνική κι ένα σωρό άλλες κρίσεις και δεν πρόκειται να επιβραβεύσουν όποιον προωθήσει την ένταξη στους 27 χωρών όπως η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η ΠΓΔΜ.

Επιπλέον, το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τη σταθεροποίηση της ΠΓΔΜ δεν είναι τόσο μεγάλο όσο για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην Ελλάδα.

Η ηγεσία της ΝΔ εξήγησε στους Ευρωπαίους συνομιλητές της ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η πατρίδα μας μετά την παράταση της μνημονιακής λιτότητας, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την προκλητική στάση του καθεστώτος Ερντογάν είναι μια κακή για τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά μας, συμφωνία με τα Σκόπια.

Το μήνυμα πέρασε εύκολα και δυνατά και μόνο ο κ. Τσίπρας οραματίζεται μία λάθος ευρωπαϊκή παρέμβαση που θα μπορούσε να τον διευκολύνει στους μικροπολιτικούς χειρισμούς του.

Τέλος, πρέπει να στερείσαι της ικανότητας ανάλυσης της διεθνοπολιτικής πραγματικότητας για να νομίζεις ότι κριτήριο στην ευρωπαϊκή διαχείριση της ελληνικής κρίσης θα είναι η υποτιθέμενη πρόοδος στη συνεννόηση Αθήνας-Σκοπίων και όχι η αντιμετώπιση της ιταλικής αναταραχής και άλλων σημαντικών εκκρεμοτήτων με βάση τη λειτουργία και την προοπτική της Ευρωζώνης.


Γιώργος Κύρτσος
athensvoice.gr
 
Συνταξιούχε μάντεψε ΠΟΙΟΣ θα πληρώσει τη ζημιά των 200 δισ του Τσίπρα!Σε... προνοιακή παροχή μετατρέπει τις νέες συντάξεις ο νόμος Κατρούγκαλου, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο πρώην ΙΚΑ, καθώς βάσει παραδειγμάτων που προκύπτουν από τις οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης ατόμων που...
...κατέθεσαν την αίτηση μετά τις 13 Μαΐου 2016, οι νέες συντάξεις είναι μειωμένες ακόμη και πάνω από 400 ευρώ σε σχέση με αυτές που θα έπαιρναν οι ίδιοι συνταξιούχοι εάν η παροχή υπολογιζόταν με τις παλαιές διατάξεις.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης από το βήμα του 25ου συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, η νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος οδηγεί σε συντάξεις από 200 έως 700 ευρώ, με τους λίγους «υψηλοσυνταξιούχους» των 1.000 ευρώ να είναι δακτυλοδεικτούμενοι.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, την επόμενη δεκαετία, οι επιπτώσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα είναι ισοπεδωτικές, καθώς η υποχρέωση της κρατικής χρηματοδότησης θα περιοριστεί στην εθνική σύνταξη και το ανταποδοτικό σκέλος των συντάξεων θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά μόνο από τις εισφορές.


Οι συνδικαλιστές παρουσίασαν μάλιστα παραδείγματα που δείχνουν ότι οι νέες συντάξεις είναι χαμηλότερες ακόμη και κατά 438 ευρώ, συγκρίνοντας βέβαια τις νέες αποφάσεις συνταξιοδότησης με αυτές που θα ίσχυαν βάσει του παλαιού καθεστώτος, χωρίς όμως να συμπεριλάβουν τις περικοπές που έχουν επέλθει μέσω των δύο προηγούμενων μνημονίων.

Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι οι μειώσεις σε πραγματικά ποσά είναι σημαντικά μικρότερες, καθώς ο νόμος του 3ου μνημονίου λειτούργησε στην πράξη ως μηχανισμός ενσωμάτωσης όλων των προηγούμενων περικοπών που προέβλεπαν τα μνημόνια 1 και 2, είτε είχαν κριθεί αντισυνταγματικές είτε όχι.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα, ασφαλισμένος με 11.604 ημέρες ασφάλισης (ένσημα) στην 28η κλάση του ΙΚΑ, θα λάβει σύνταξη γήρατος 1.405,57 ευρώ, μεικτό ποσό, έναντι 1.843,95 ευρώ που προκύπτει εάν η σύνταξη υπολογιστεί με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Η σύνταξή του θα είναι δηλαδή μειωμένη κατά 438,38 ευρώ (-23,7%).

Αντίστοιχα, ασφαλισμένος με 8.168 ένσημα στην 28η κλάση του ΙΚΑ, αντί για 1.237,11 ευρώ μεικτά σύνταξη, θα λάβει 1.060,42 ευρώ, μειωμένη κατά 176,69 ευρώ (-14,3%).

Ακόμη και ασφαλισμένος που με το αρχικό καθεστώς θα μπορούσε να λάβει 966 ευρώ μεικτά, θα λάβει τελικά 862,40 ευρώ, μειωμένη κατά 103,6 ευρώ (-10,7%).

Αλλά και για τις νέες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019, ο κ. Θεοδωρίδης επισήμανε ότι ο επανυπολογισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι μειώσεις θα φθάνουν έως και το 18%, ενώ ακόμη και στην περίπτωση των χαμηλοσυνταξιούχων που σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις, το πραγματικό αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν μηδενικό, καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί και η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, απαιτείται σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση σχετικά με το επίπεδο των παροχών και το ύψος των συντάξεων, καθώς και με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι σκοτώνοντας τους συνταξιούχους, επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στο Ταμείο που αποτέλεσε τον κορμό του νέου ΕΦΚΑ, για να συμπληρώσει ότι οι περικοπές μπορεί να δίνουν ανάσα στο ασφαλιστικό σύστημα, στερούν όμως στους συνταξιούχους το δικαίωμα στη ζωή.

Μεταξύ των προτάσεων των συνδικαλιστών για το μέλλον του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, παράλληλα με τη διασφάλιση της υποχρέωσης του κράτους να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα, είναι η ριζική αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας, η ρύθμιση οφειλών, η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Ταμείων και η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών με παράλληλη μείωση της γραφειοκρατίας.


ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
kathimerini

 

Ανατροπές.
Ήταν παιδικοί φίλοι. Με διαφορετικούς χαρακτήρες, διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικές πολιτικές διαδρομές. Τη δεκαετία του 30 μεγάλωναν στην ίδια γειτονιά, κάθονταν στο ίδιο θρανίο. Αργότερα οι δρόμοι τους χώρισαν. Ο διχασμός της δεκαετίας του 40 τους βρήκε σε διαφορετικά στρατόπεδα. Ο Δημήτρης Μ. ενταγμένος στο Κ.Κ.Ε. με συλλήψεις και εξορίες. Ο Κώστας Τ. στο άλλο άκρο. Ευτυχώς και για τους δύο δίχως μνήμες αίματος να τους στοιχειώνουν.

 

Ξαναβρέθηκαν το 1976 μετά τη μεταπολίτευση. Ο Δημήτρης από χρόνια στην Ευρωαριστερά, ο Κώστας προσφάτως προσήλυτος του Ανδρέα. Οι διαφωνίες εξακολουθούσαν να υπάρχουν αλλά ήταν πιο καταλαγιασμένες. Ο Κώστας είχε διαγράψει τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Όποιος δεν τον ήξερε νόμιζε ότι είχε περάσει τη ζωή του εξόριστος στη Μακρόνησο και τη Γυάρο. Ο Δημήτρης είχε αποκηρύξει τη «δικτατορία του προλεταριάτου» κατασταλάζοντας στο «δημοκρατικό δρόμο» του Κύρκου και του Γιάνναρου.
Τους είδα χθες να τσακώνονται άγρια, λίγο ήθελαν να πιαστούν στα χέρια. Ο καυγάς είχε επίκεντρο κάποιες αποφάσεις της κυβέρνησης. Όταν έφυγε ο Κώστας βρίζοντας, κάθισα δίπλα στο Δημήτρη και προσπάθησα να τον ηρεμήσω. «Άκου δάσκαλε», μου είπε, «αν αυτή είναι Αριστερή κοινωνική πολιτική και δικαιοσύνη, εγώ είμαι φασίστας». Απόρησα και μου είπε τις ιστορίες τους από την αρχή. «Στην προσωπική μου ζωή, ήμουν πάντα μετρημένος, δουλειά και οικογένεια. Πλήρωνα ΙΚΑ, πλήρωνα εφορία, φρόντιζα για το μέλλον. Έντεκα χιλιάδες ένσημα μάζεψα για να έχω αξιοπρεπή γεράματα. Πάντρεψα τα παιδιά μου, έχω ένα σπίτι και εξοχικό».
Είχε ήδη ηρεμήσει πολύ και ο τόνος της φωνής του δεν είχε πια θυμό αλλά απογοήτευση. «Ο Κώστας», συνέχισε, «ήταν άλλος χαρακτήρας. Του πανηγυριού και των, κατά Γιαννόπουλο, “πολιτιστικών κέντρων”. Όλα φύλλο και φτερό, ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του δεν έβαλε. Με το ζόρι μάζεψε 4.500 ένσημα κι ας δούλεψε πιο πολύ από μένα λόγω της εξορίας μου. Όλα μαύρα, ούτε ένσημα ούτε εφορία. Κι από πάνω εισέπραττε, κατά διαστήματα, και το επίδομα ανεργίας».
Έμεινε για λίγο σκεπτικός και συνέχισε. «Αναρωτιέμαι τώρα μήπως έκανα λάθος. Μου πετσοκόβουν ξανά τη σύνταξη, θα μου αυξήσουν τον φόρο, με τον ΕΝΦΙΑ πληρώνω ενοίκιο για τo σπίτι μου, ενώ από την άλλη ο Κώστας απολαμβάνει “κοινωνικά μερίσματα”, θα εισπράττει “επίδομα στέγασης” και έχει “εγγυημένη την εθνική σύνταξη”, την μόνη που θα εγγυάται το κράτος από το 2025. Μας φέρνουνε ”ίσα βάρκα, ίσα νερά”. Από πάνω, ο κύριος Τζίτζικας με μαλώνει γιατί δεν ψηφίζω Τσίπρα. Καταλαβαίνεις τώρα, δάσκαλε, γιατί αγανακτώ;», μερώτησε ο κύριος Μέρμηγκας.
Αντώνης Αντωνάκος
24-05-2018
Σάββατο, 26 Μαΐου 2018 01:19

Οι εφιάλτες του 2018

 
Οι εφιάλτες του 2018Το 2018 εξελίσσεται σε εφιάλτη για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα καθώς όλα τα χαρτιά που έριξε στο τραπέζι κάηκαν πριν καλά-καλά ανοίξουν.

Εκτός από τις μεθοδεύσεις με "Νοβάρτις” και το "Μακεδονικό” που εξελίχθηκαν σαν μπούμερανγκ, το σενάριο της πανηγυρικής καθαρής εξόδου και του τέλους των μνημονίων εξελίσσεται σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας όχι μόνο δεν αφήνει περιθώρια για αναβολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της μεταφοράς της μείωσης του αφορολόγητου από τις αρχές του 2020 στο 2019.

Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση είχε ήδη υπογράψει μέτρα εξοικονόμησης 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2019-2022 με τη μείωση των συντάξεων από τις αρχές του 2019 και επιπλέον 1% του ΑΕΠ με τη μείωση του αφορολόγητου από τις αρχές του 2020.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και ενδεχομένως τις εσωκομματικές ανησυχίες δήλωναν τους τελευταίους μήνες πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, αν όχι την αναστολή της μείωσης των συντάξεων τουλάχιστον την αναβολή της.

Μια αναβολή θα έδινε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να πάει σε εκλογές το 2019 χωρίς μια κοινωνική δυσαρέσκεια που μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη ενόψει της απομάκρυνσης από την εξουσία.

Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης έναντι των θεσμών στην προσπάθεια αυτή ήταν η επίδειξη του θηριώδους πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 που ξεπέρασε το 4% ως απόδειξη πως δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για την επίτευξη 3,5% που προβλέπεται για το 2019 και τα επόμενα χρόνια...

Είναι προφανές πως οι θεσμοί δεν πείστηκαν για τη βιωσιμότητα του πλεονάσματος καθώς όπως πολλάκις έχουμε επιχειρηματολογήσει στη στήλη αυτό δεν είναι διατηρήσιμο γιατί δεν στηρίζεται στην ανάλογη μεγέθυνση της οικονομίας και παραγωγική μείωση των κρατικών δαπανών.

Προκύπτει από τη χωρίς σχεδιασμό συγκράτηση δαπανών του κοινωνικού κράτους την ώρα που οι δαπάνες του παρασιτικού πελατειακού κράτους συνεχίζουν να αυξάνονται μέσω αργομισθιών και πλασματικών υπερωριών.

Στο ίδιο έγγραφο "καίγεται” και το χαρτί κάποιων αντιμέτρων που η κυβέρνηση φιλοδοξούσε να εμφανίσει σαν απόδειξη του τέλους του μνημονίου με ανάκτηση της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας η οποία θα της επέτρεπε να μοιράσει το αποτέλεσμα της "αιμοληψίας” όσων έχουν ακόμη δουλειά σε όσους την υπόσχονται πως θα την ψηφίσουν.

Επιπλέον οι θεσμοί κονιορτοποιούν άλλο ένα σχέδιο ρεμούλας και διαπλοκής που ετοίμαζε η κυβέρνηση, την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε προβλέπεται καθαρά πως η τράπεζα αυτή δεν θα πρέπει να δέχεται διαθέσιμα από το δημόσιο τομέα ή να εμπλέκεται σε άμεσο δανεισμό.

Για την Τράπεζα επισημαίνεται ότι η τελική της δομή θα διαμορφωθεί μετά από εντατικές διαβουλεύσεις και σε συμφωνία με τους θεσμούς ώστε να αποφευχθούν ρίσκα για τα δημόσια οικονομικά και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η μοναδική ελπίδα να υπάρξει αυτή η Τράπεζα ήταν με κεφάλαια και καταθέσεις από δημόσιους και ασφαλιστικούς οργανισμούς καθώς κανένας ιδιώτης δεν είναι τόσο "τρελός” να εμπιστευτεί το αποταμίευμα σε μια τράπεζα που διοικείται από κομματικούς εγκάθετους και έχει σαν σκοπό να χρηματοδοτεί ημέτερους για λόγους πολιτικής διαπλοκής.

Οι ζημιές που γράφουν όσοι δημόσιοι οργανισμοί υποχρεώθηκαν να επενδύσουν στην Τράπεζα Αττικής προκειμένου να χρηματοδοτήσει τους "Καλογρίτσες” είναι πλέον γνωστές.

Όπως είναι φανερό από το ύφος αλλά και τα στοιχεία του κειμένου, τούτο ακυρώνει τον πανηγυρικό τόνο του τέλους των μνημονίων και καθιστούν τους σχεδιασμούς για εκλογές το 2019 επικίνδυνους καθώς τα νέα μέτρα ενδέχεται να πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτες απώλειες για το κυβερνών κόμμα.

Ενδεικτική της ανησυχίας που προκαλούν οι εξελίξεις αυτές στο στελεχιακό δυναμικό και την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων μέσω ελεγχόμενων καναλιών ενημέρωσης με δημοσιεύματα σαν το παρακάτω:

"Δεδομένης της επιτυχίας της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, αλλά και της ολοκληρωτικής αποτυχίας του Μητσοτάκη και της θλιβερής παρέας του να δημιουργήσουν ρεύμα και δυναμική νίκης, και ενώ επίκειται η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, ήδη πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι συμφωνούν στο παρασκήνιο πως σύντομα θα προκύψουν δημοσκοπήσεις που θα δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά να είναι ισόπαλος με τη ΝΔ, αλλά και να προηγείται.

Οι αναλυτές υπολογίζουν πως η ανατροπή θα είναι ορατή από τον Αύγουστο και έπειτα.

Εξάλλου στην παρούσα συγκυρία η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλή με τη Νέα Δημοκρατία να έχει πιάσει... ταβάνι.

Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό θα είναι ραγδαίες...”

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία των δημοσκοπήσεων μετά από μερικούς μήνες πόσο μάλλον το ερχόμενο Αύγουστο που λόγω θέρους δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία πάντως δεν δείχνουν καμιά ανατροπή, αντιθέτως ακόμη και αυτές που δημοσιεύονται στο φιλικό προς την κυβέρνηση Τύπο δείχνουν σταθεροποίηση της διαφοράς της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσφυγή του πρωθυπουργού όλο και πιο συχνά στον διχαστικό λόγο αποκαλύπτει την ένδεια θετικού πολιτικού αφηγήματος. Η ελληνική αριστερά κάθε φορά που καταρρέουν οι πολιτικοί της σχεδιασμοί καταφεύγει στα "εικονίσματα” και τα μαρτύρια των ηττημένων του εμφυλίου.

Αν όπως έλεγε η Θάτσερ μια εβδομάδα στην πολιτική είναι πολύς καιρός, οι δυο-τρεις μήνες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ισοδυναμούν με αιώνες.

Όντως οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες...


Κ.Στούπας
capital.gr
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 2640

Εκπαιδευτικά Νέα