Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 01:49

Η αρχαία είσοδος του τύμβου λύνει το γρίφο της Αμφίπολης: Ετσι θα μπουν οι αρχαιολόγοι στον τρίτο θάλαμο

 
 
Δέος και παγκόσμιο θαυμασμό προκάλεσαν για ακόμη μια φορά τα αγάλματα των Καρυάτιδων σε όλο τους το μεγαλείο, όπως αποκαλύφθηκαν στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού την Κυριακή.

Ωστόσο, εκείνο που συνεχίζει να προβληματίζει τους αρχαιολόγους και προκάλεσε την καθυστέρηση των εργασιών είναι η κατάσταση του τρίτου θαλάμου και το πως θα καταφέρουν να εισέλθουν σε αυτόν.

Ηδη από την Πέμπτη η Κατερίνα Περιστέρη είχαν πληροφορήσει τους δημοσιογράφους πως αναζητείται εναλλακτική είσοδος στον θάλαμο και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κυριακής, η
επιστημονική ομάδα θα επιχειρήσει να μπει από την αρχαία είσοδο.

Οπως τονίζει το υπουργείο Πολιτισμού, η διεπιστημονική ομάδα αποφάσισε τελικά να μην επιχειρήσει να μπει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά από την αρχαία είσοδο. Κάτι που σημαίνει ότι πριν γίνει οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.

Ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε για να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του. Την ίδια ώρα, οι ανασκαφείς απομακρύνουν χώμα από το δεύτερο θάλαμο, προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν μεγαλύτερες δοκούς αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ενώ θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο θάλαμο.

Η ομάδα έκανε και μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του τρίτου θαλάμου και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70C. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τους εργαζόμενους στο εσωτερικό του.

Παράλληλα με την αποκάλυψη των Καρυάτιδων, συνεχίζονται τα έργα αντιστήριξης και υποστύλωσης.
Διαβάστηκε 741 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 01:49

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Εκπαιδευτικά Νέα