Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

 


 

 

 
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων παραίτησης είναι η 10η Απριλίου 2018
Έγγραφο 43336/Ε3/15-3-2018 του Υπουργείου Παιδείας
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2α του άρθρου 33 του Ν. 4386/2016 (ΦΕΚ 83/Α/11-05-2016), ορίζεται ότι:
«2. α) Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3687/2008 (Α΄ 159), όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ. 20 του άρθρου 36 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), αντικαθίσταται ως εξής: «Αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υποβάλλεται το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση στις 31 Αυγούστου».

Επομένως, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υποβάλλονται από την πρώτη (1η) έως και τη δεκάτη (10η) Απριλίου.
Στην περίπτωση που η εναρκτήρια ή η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι αργία, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα. Κατά το παρόν έτος η καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων παραίτησης είναι η 10η Απριλίου 2018 ημέρα Τρίτη.
 
Με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας myschool γίνεται γνωστό ότι σε συνέχεια της λειτουργικότητας ηλεκτρονικής ενημέρωσης των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών της χώρας, στο μενού Μαθητές -> Άλλες Λειτουργίες -> Μαζική Αποστολή Ενημερωτικών e-mails στους Κηδεμόνες, δίνεται η δυνατότητα στο Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας και τους υπευθύνους των τμημάτων αυτής, να αποστείλουν μαζικά ή προσωποποιημένα ηλεκτρονικά μηνύματα κατά βούληση, ορίζοντας το θέμα και το κείμενο (μέγιστος αριθμός χαρακτήρων: 500). Έτσι, ολοκληρώνεται το σύνολο της λειτουργικότητας επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων από το σύστημα myschool, προσφέροντας μιας μεγάλης κλίμακας υπηρεσία που συμβάλλει αποτελεσματικά στην ελαχιστοποίηση του κόστους και του χρόνου επικοινωνίας. Απομένει πλέον, η ολοκλήρωση της λύσης με την υλοποίηση και της υπηρεσίας αποστολής σύντομων μηνυμάτων κειμένου (SMS) για την επικοινωνία μέσω κινητής τηλεφωνίας.

 

ΕΛΜΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

 

 
                                                           Ναύπλιο, 20 Μαρτίου 2018


 
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας σχετικά με το θέμα του αποκλεισμού των μαθητών των Εσπερινών ΓΕΑ από την πρόσβασή τους στις Στρατιωτικές, Αστυνομικές και Σχολές Σωμάτων Ασφαλείας, θεωρεί αντιφατικό το γεγονός η Πολιτεία από τη μία να δίνει το δικαίωμα, μέσω των πανελληνίων εξετάσεων των Εσπερινών Λυκείων, να σπουδάσουν οι μαθητές τους σε ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών αντικειμένων (π.χ. νομική, ιατρική, οικονομία, κ.α.) και να διαχειρίζονται τις τύχες των συνανθρώπων τους και από την άλλη να αποκλείονται από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.

 

Σαφώς και θα πρέπει βέβαια να καθοριστούν κριτήρια εισαγωγής (σωματότυπος, ηλικία, κ.α.), προσαρμοσμένα στην ιδιαιτερότητα των σχολών αυτών. Η μέχρι σήμερα επίσημη απάντηση είναι ότι μπορούν, αφού απολυθούν από το Εσπερινό Λύκειο, να συμμετάσχουν, την επόμενη σχολική χρονιά, στις πανελλήνιες εξετάσεις των Ημερησίων Λυκείων, τα οποία, όμως, έχουν διαφορετική ύλη από αυτήν που ορίζεται στο αναλυτικό πρόγραμμα σπονδών των Εσπερινών Λυκείων. Δηλαδή πρόκειται για έναν άμεσο αποκλεισμό από τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, χωρίς κανένα έλλογο έρεισμα, εφόσον σε όλες τις άλλες Σχολές δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις στην ύλη που έχουν διδαχθεί στο σχολείο που φοιτούν και η οποία είναι διαφοροποιημένη από την ύλη των Ημερησίων Λυκείων.
Επιπλέον, σας αναφέρουμε ότι αντίστοιχο αίτημα των Εσπερινών ΕΠΑΛ, από το σχολ. έτος 2016-2017 έγινε αποδεκτό και γι' αυτό παρακαλούμε στο όνομα της ισονομίας να ικανοποιηθεί και η δική μας δίκαιη διεκδίκηση.
 
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας

 

 
ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας, Γεωγραφίας αλλά και Λογοτεχνίας βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινής επιτροπής Ελλάδας Αλβανίας. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας, σε συνέχεια των συζητήσεων που είχαν γίνει τον περασμένο Ιανουάριο στα Τίρανα, καθώς η ελληνική πλευρά κρίνει προβληματικά τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης είχε καταθέσει πριν από μερικούς μήνες ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι βάσει δηλώσεων του παραιτηθέντος υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, τα αλβανικά βιβλία παρουσιάζουν την Τσαμουριά να εκτείνεται γεωγραφικά στη Θήβα και την Πρέβεζα. Το πρόβλημα εστιάζει στα βιβλία της Γ Γυμνασίου και της Γ Λυκείου, όπου αποτυπώνονται τα παραπάνω ακόμα και σε χάρτες.

 

Συζητήσεις.
 
Η ελληνική πλευρά είχε θέσει το θέμα στην προηγούμενη συνάντηση, εστιάζοντας στα βιβλία της Γεωγραφίας και της Ιστορίας και οι συζητήσεις συνεχίστηκαν χθες. Το υπουργείο Παιδείας σχολίασε μετά το τέλος της συνάντησης ότι οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς να γνωστοποιήσει την πορεία τους. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στην ερώτηση σημείωσε: Η ελληνική πλευρά επέμεινε σε απάλειψη της απαράδεκτης και προσβλητικής για τη χώρα μας ενότητας "Αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα" καθώς και αναφορών και ή χαρτών στους οποίους ελληνικές γεωγραφικές περιοχές εμφανίζονται ως Τσαμουριά" και οι οποίες καταδεικνύουν, δυστυχώς, ότι το αλβανικό κράτος παραμένει εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές εθνικιστικές και μεγαλοΐδεατικές αντιλήψεις, επιζήμιες και επικίνδυνες πρωτίστων για την ίδια την Αλβανία . 
 
Μάλιστα, η ίδια πολιτική, της σύστασης διμερούς κοινής επιτροπής, έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά και στην περίπτωση της ΠΓΔΜ. Δυστυχώς και η ΠΓΔΜ, πέραν την Αλβανίας, έχει ενστερνιστεί και αναπαράγει έναν καινοφανή ιστορικό αναθεωρητισμό, ξένο στην ευρωπαϊκή, ιστορική και πολιτισμική κουλτούρα. Το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων της ΠΓΔΜ είναι σε πολλά σημεία σαφώς προβληματικό και αστό αφορά και τα χωρία τους για το ρόλο και τη δράση του αλβανόφωνου στοιχείου στην περιοχή κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο , είχε δηλώσει σχετικά ο κ. Κοτζιάς.
 
ΕΛΠ. ΟΙΚ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

ΑΕΙ και ΤΕΙ στον χορό της προεκλογικής παροχολογίας
Ποιες σχολές επηρεάζονται από το ντόμινο των αλλαγών
Αύξηση εισακτέων ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να ενταχθούν στη λογική της προεκλογικής παροχολογίας και οι θέσεις πρωτοετών φοιτητών στις ανώτατες σχολές της χώρας.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο υπουργός Παιδείας δέχεται εισηγήσεις για γενναία αύξηση εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η οποία μπορεί να φτάσει και τις 2.000 πανελλαδικά. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι θέσεις και στα περιζήτητα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας, όπου αντιθέτως αναμένεται μικρή μείωση εισακτέων, ώστε να απορροφηθεί και το κύμα των φετινών μετεγγραφών. Υπενθυμίζεται ότι με τις πρόσφατες διατάξεις που ψηφίστηκαν από το υπουργείο Παιδείας για τις μετεγγραφές φοιτητών με αδέλφια στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας, αναμένονται δεκάδες νέων φοιτητών στα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας, στις γραμματείες των οποίων επικρατεί ήδη... πανικός.

 

Πάντως, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, στο υπουργείο Παιδείας χαριτολογούσαν τις προηγούμενες ημέρες ύστερα από σχετική σύσκεψη για το θέμα, με ανώτατο στέλεχος να σχολιάζει στους διαδρόμους του κτιρίου του Μαρουσιού: «Φέτος μοιράζουμε πτυχία»...
ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΦΙΑΣΚΟ. Από την άλλη πλευρά, η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων έχει καθυστερήσει φέτος, όπως και ολόκληρη η διαδικασία που προηγείται των διαγωνισμάτων του καλοκαιριού. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι προφανές ότι δεν αντέχει νέο φιάσκο όπως το περσινό, που ανακοίνωσε τον αριθμό των εισακτέων για το έτος 2017-18 στις 15 Μαρτίου και έναν μήνα μετά τον... άλλαξε, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η μεγάλη μείωση των εισακτέων στις ιατρικές σχολές της χώρας. Οι πληροφορίες από το Μαρούσι αναφέρουν ότι ο υπουργός Παιδείας πέρυσι είχε δεχτεί εισηγήσεις για μείωση των εισακτέων στις ιατρικές σχολές όλης της χώρας κατά 30% σε ορίζοντα τριετίας, αλλά αποφάσισε να εφαρμόσει ολόκληρη τη μείωση αυτή σε μία μόνο χρονιά.
Ετσι πέρυσι, στις 15 Μαρτίου, το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει αριθμό εισακτέων 69.490 (έναντι 69.985 το 2016) και έναν μήνα μετά, τον Απρίλιο, ανακοίνωσε 70.726 εισακτέους για τη χρονιά που διανύουμε.
Φέτος η εξίσωση είναι πιο δύσκολη. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανοίξει τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και σβήνει ΤΕΙ (ενσωματώνοντάς τα σε πανεπιστήμια), ενώ... ζωγραφίζει νέα τμήματα ανά περιοχή. Ολα αυτά χωρίς καμία μελέτη βιωσιμότητας ή χρησιμότητας, αλλά με βάση τα αιτήματα που «φτάνουν» στο υπουργείο Παιδείας ανά περίσταση. Ετσι, στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας όλα αλλάζουν και οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τον αριθμό των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που φέτος ειδικά, θα έχουν άρωμα... προεκλογικής περιόδου.
Οι εισακτέοι θα αυξηθούν κυρίως σε τμήματα της περιφέρειας ή χαμηλού ενδιαφέροντος. Στο περιθώριο των παραπάνω, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παίρνει ένα νέο τμήμα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης ζητεί την ίδρυση Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, στην οποία θα ενταχθεί νέο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών φτιάχνει νέα τμήματα (με την κατάργηση του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας) και «τραβάει» τρία τμήματα του ΤΕΙ Χαλκίδας που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας...Από την άλλη πλευρά, οι διοικήσεις των περισσότερων πανεπιστημίων της χώρας ζήτησαν για άλλη μια χρονιά μείωση των εισακτέων τους (λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων τους).
Παρέμβαση ιατρικών σχολών. «Συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ανώτατη Εκπαίδευση πράγματα που μας τρομάζουν γιατί ρίχνουν συνολικά το επίπεδο των ανωτάτων ιδρυμάτων της χώρας» λέει στα «ΝΕΑ», παραμονές των πανελλαδικών εξετάσεων, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης.
Οι ιατρικές σχολές της χώρας πραγματοποίησαν την πρώτη Σύνοδό τους στο ΑΠΘ και εξέδωσαν πόρισμα - προειδοποίηση προς το υπουργείο Παιδείας. Οπως αναφέρουν, «αρμόδιες για θέματα που άπτονται της βιοηθικής και της ιατρικής δεοντολογίας είναι οι σχολές επιστημών υγείας, καθώς είναι οι μόνες σχολές που ασχολούνται με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Η ίδρυση νέων τμημάτων, σχολών πανεπιστημίων, καθώς και η ένταξη τμημάτων ΤΕΙ σε σχολές ΑΕΙ προϋποθέτει τη σύνταξη μελετών σκοπιμότητας και λειτουργικού κόστους - οφέλους, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων σχολών επιστημών υγείας, ΑΕΙ της ίδιας περιφέρειας».

Η κυβέρνηση αναβαθμίζει τις αστυνομικές σχολές
Aναβάθμιση των αστυνομικών σχολών και των σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας μελετάει τώρα ο υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο της συνολικότερης αναβάθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης... Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μάλιστα είχε συνάντηση χθες για τον λόγο αυτό με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να μελετηθούν πορίσματα που έχουν κατατεθεί «ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των σχολών».
ΤΑ ΝΕΑ – Μάρνυ Παπαματθαίου
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 09:51

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΟΔΗΓΙΕΣ

 
Έχουν εκδοθεί διάφορες Υ.Α. που περιλαμβάνουν αναλυτικά προγράμματα ή οδηγίες για την διδασκαλία μεμονωμένων μαθημάτων η ομάδας μαθημάτων (Γενικής παιδείας, Τομέα, Ειδικότητας).

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 09:50

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΛ

 
Α) Το ΕΠΑΛ ως τύπος σχολικής μονάδας της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης  δημιουργήθηκε με τον ν. 3475/2006 αντικαθιστώντας την υπάρχουσα μέχρι τότε δομή των Τ.Ε.Ε. Α΄και Β΄κύκλου. Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του τύπου σχολικής μονάδας είναι η διάρθρωσή του σε:
  • κύκλους μαθημάτων στην Α΄τάξη,
  • επαγγελματικούς τομείς  στην Β΄τάξη
  • ειδικότητες  στην Γ΄τάξη.
Με τον ίδιο νόμο ιδρύθηκαν και οι ΕΠΑΣ, τύπος σχολικής μονάδας που καταργήθηκε με μεταγενέστερο νόμο.
Νόμος 3475/2006
———————————————————————————————-
Β) Με τον ν. 4186/2013 με τίτλο ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ  ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ   θεσπίστηκαν δύο κύκλοι σπουδών στην επαγγελματική εκπαίδευση:
  • ο δευτεροβάθμιος  κύκλος που περιλαμβάνει τις Α΄(ομάδες προσανατολισμού) Β΄(ειδικότητες τομέων) και Γ (ειδικότητες) τάξεις, και ο
  • μεταδευτεροβάθμιος κύκλος που περιλαμβάνει την τάξη μαθητείας.
και οι δύο κύκλοι εντάχθηκαν λειτουργικά στο ΕΠΑΛ.
Με τον ίδιο νόμο καταργήθηκαν οι ΕΠΑΣ.
  Ν. 4186/2013
———————————————————————————————–
Γ) Ο ν. 4327/2015 τροποποιήσε διατάξεις του προηγούμενου νόμου και επανέφερε τις καταργηθείσες ειδικότητες.
 Ν. 4327/2015
———————————————————————————————-
Δ) Με τον ν. 4386/2016 αρθ. 66 τροποποιήθηκαν διατάξεις του ν. 4186/2013. Βασικότερη  τροποποίηση ειναι η επιλογή τομέα στην Β΄τάξη και ειδικότητας στην Γ΄τάξη καθώς και δυνατότητα εισαγωγής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ σε Α.Ε.Ι.
 Ν. 4386/2016 αρθ.66
———————————————————————————————
Ε) Με την ΥΑ Φ20/82041/Δ4/2016 (ΦΕΚ 1489 Τ Β΄2016) ορίστηκαν οι τομείς της Β΄τάξης και οι ειδικότητες της Γ΄τάξης.
ΦΕΚ 1489 Τ Β΄/2016
———————————————————————————————
ΣΤ) Με την ΥΑ Φ20/105925/Δ4/2016 (ΦΕΚ 2079 Τ Β΄2016) ορίστηκαν οι τομείς και οι ειδικότητες ανά ΕΠΑΛ.
ΦΕΚ 2079 Τ Β΄/2016
——————————————————————————————–
Ζ) Με την ΥΑ Φ20/120403/Δ4/2016 (ΦΕΚ 2423 Τ Β΄2016) τροποποιήθηκε η προηγούμενη ΥΑ.

 

Η ελληνοκύπρια δασκάλα της χρονιάς μιλά για την επιτυχία της
Η ελληνοκύπρια καθηγήτρια Καλλιτεχνικών Αντρια Ζαφειράκου, που εργάζεται σε μια φτωχή συνοικία του Λονδίνου, βραβεύτηκε ως η καλύτερη δασκάλα του κόσμου για το 2018 σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι
Η Αντρια Ζαφειράκου ανάμεσα σε μαθητές της από το κοινοτικό σχολείο του Αλπερτον στο Βορειοδυτικό Λονδίνο    
Στη φτωχή συνοικία Αλπερτον του Βορειοδυτικού Λονδίνου ζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά έγχρωμου πληθυσμού και μειονοτήτων της πόλης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, σχεδόν το 48% των κατοίκων της ήταν Ινδοί. Ο κεντρικός της δρόμος είναι γεμάτος εστιατόρια και καταστήματα μεταναστών, ενώ στα σπίτια της κατοικούν άνθρωποι που ανήκουν σε 130 διαφορετικές εθνικότητες.

 

Σε αυτό το περιβάλλον, όπου τα παιδιά μεγαλώνουν κάτω από την ίδια στέγη μαζί με άλλα 10 ή 15 άτομα και συχνά έρχονται αντιμέτωπα με την ένοπλη βία, η Αντρια Ζαφειράκου, η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών του κοινοτικού σχολείου του Αλπερτον, κατάφερε να ενσαρκώσει τον πραγματικό ρόλο ενός δασκάλου στην κοινωνία. Είναι η Ελληνοκύπρια που προχθές βραβεύτηκε ως η καλύτερη δασκάλα της χρονιάς για το 2018, από το Global Teacher Prize Varkey Foundation, ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφιότητες από ολόκληρο τον κόσμο. Η επιλογή της έγινε μέσω μιας διαδικασίας πολλών σταδίων με βασικό κριτήριο τη σημαντική συμβολή της στην ενσωμάτωση των περιθωριοποιημένων παιδιών στην τοπική κοινότητα.
ΣΕ 35 ΓΛΩΣΣΕΣ. Για να το πετύχει αυτό η Αντρια Ζαφειράκου έχει δουλέψει σκληρά, με ανθρωπιά και ευαισθησία: Εκτός των άλλων, έμαθε να συνεννοείται στοιχειωδώς σε 35 διαφορετικές γλώσσες που μιλιούνται στο σχολείο της. Πορτογαλικά, χίντι, γκουτζαράτι, ταμίλ είναι μόνο μερικές από αυτές που χρησιμοποιεί για να επικοινωνήσει με γονείς και παιδιά σπάζοντας τους διαχωριστικούς φραγμούς. Αν το κρίνει απαραίτητο, επισκέπτεται τους μαθητές στα σπίτια τους, ενώ δεν δίστασε να αναμορφώσει τη διδακτέα ύλη του μαθήματός της προσαρμόζοντάς την στην ιδιαίτερη καθημερινότητα των παιδιών.  
«Δεν υπάρχει άλλο επάγγελμα όπως του δασκάλου. Σε ποιο άλλο επάγγελμα είσαι ανιδιοτελής και απολύτως αφοσιωμένος στη δημιουργία κατάλληλων ευκαιριών για να πετύχει κάποιος άλλος; Το να είσαι σε μια τάξη και να παρακολουθείς έναν μαθητή να έχει μια ιδέα και να τη μετατρέπει σε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα είναι τόσο ικανοποιητικό για μένα και με ολοκληρώνει...» εξηγεί η ίδια.
«Η κοινότητα όπου διδάσκω στο Μπρεντ είναι μία από τις πιο πολυπολιτισμικές κοινότητες στον κόσμο» δήλωσε στη λαμπρή τελετή της απονομής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Ντουμπάι. «Είναι μια κοινότητα όπου δυστυχώς πολλοί μαθητές μας ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Εχουν δύσκολη ζωή. Το καταπληκτικό είναι ότι όποια θέματα και αν αντιμετωπίζουν στο σπίτι τους, ό,τι κι αν λείπει από τις ζωές τους ή ό,τι κι αν τους προκαλεί πόνο, το σχολείο είναι δικό τους. Ξέρω ότι αν το σχολείο μας μπορούσε να ανοίξει στις έξι το πρωί, μια ουρά από παιδιά θα σχηματιζόταν απ'  έξω από τις πέντε το πρωί. Είναι τόσο εντυπωσιακό» σημείωσε ενώ σχολιάζοντας τη βράβευσή της είπε: «Ημουν συγκλονισμένη, στην αρχή δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κέρδισα» και συνέχισε λέγοντας ότι οι καθηγητές στο Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται πολύ σκληρά. «Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους μας» ανέφερε.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΪ. Από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τη βραβευθείσα ήταν η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερίζα Μέι. «Εχετε επιδείξει τεράστια αφοσίωση και δημιουργικότητα στη δουλειά σας. Το να είσαι ένας καλός δάσκαλος απαιτεί αντοχή, εφευρετικότητα και μια γενναιόδωρη καρδιά. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που μοιράζεστε με τους μαθητές σας κάθε μέρα. Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για όλα όσα κάνατε και συνεχίζετε να κάνετε» ανέφερε η πρωθυπουργός σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Τα συγχαρητήριά του για την παγκόσμιας εμβέλειας διάκρισή της που τιμά τον ελληνισμό εξέφρασε τηλεφωνικώς στη δασκάλα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο θεσμός του Global Teacher Prize μετρά τρία έτη ζωής. Τις προηγούμενες χρονιές με το βραβείο είχαν τιμηθεί δάσκαλοι από τις ΗΠΑ, την Παλαιστίνη και τον Καναδά.
Επαθλο 1.000.0000 δολαρίων
Το βραβείο Global Teacher Prize συνοδεύτηκε φέτος από το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. «Θα ήταν σπουδαίο, εάν με αυτά μπορούσα να βοηθήσω ώστε η τέχνη να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην κοινότητά μας» σχολίασε η Αντρια Ζαφειράκου
Δίνει έμπνευση στα παιδιά, πηγαίνει στα σπίτια τους
Χάρη στην Αντρια το Κοινοτικό Σχολείο του Αλπερτον συγκαταλέγεται σήμερα στο 5% των καλύτερων σχολείων της Μεγάλης Βρετανίας από πλευράς πιστοποιήσεων. Είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, αν ληφθεί υπόψη το χαμηλό σημείο εκκίνησης των μαθητών του σχολείου. Στη σχολική μονάδα απονεμήθηκε επίσης το βραβείο Ποιότητας Επαγγελματικής Ανάπτυξης από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης, μια διάκριση που έχει δοθεί σε λιγότερα από δέκα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου. «Μεταξύ άλλων, η Αντρια βοήθησε έναν δάσκαλο Μουσικής να ξεκινήσει μια σομαλική χορωδία και δημιούργησε εναλλακτικά προγράμματα ώστε να φτιάξει αθλήματα μόνο για κορίτσια, προκειμένου να μην προσβάλλονται οι συντηρητικές κοινότητες. Κάπως έτσι οδήγησε την ομάδα κρίκετ των κοριτσιών στην κατάκτηση του κυπέλλου McKenzie» αναφέρει η διεύθυνση του σχολείου τού Αλπερτον. «Συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη Armando Alemdar για να επανασχεδιάσει το πρόγραμμα σπουδών της ώστε να δώσει έμπνευση στους μαθητές να αντιμετωπίσουν τις πολύπλοκες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Δαπανά χρόνο για να κατανοήσει τη ζωή των παιδιών εκτός σχολείου, πηγαίνει στα σπίτια τους, παίρνει μαζί τους το λεωφορείο, στέκεται στην πύλη του σχολείου για να τα καλωσορίσει το πρωί στην έναρξη της σχολικής ημέρας. Μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες της ήταν ότι έφερε στο σχολείο και κάθισε στο ίδιο τραπέζι την τοπική αστυνομία, τους ψυχολόγους και τους δασκάλους ώστε να συζητήσουν σφαιρικά σε σχέση με τους μαθητές και να επιτραπεί σε όλους όσοι εμπλέκονται στις ζωές τους να συνεργαστούν για να τους βοηθήσουν να πετύχουν» αναφέρει η Διεύθυνση.
ΤΑ ΝΕΑ - Κατερίνα Ροββά
 
Φωτογραφία: ΕurokinissiΗ Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το πρόγραμμά των Θρησκευτικών, καθώς «κλονίζει τη θρησκευτική χριστιανική συνείδηση».
Συγκεκριμένα, ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε έκτακτη συνεδρίαση του σε σχηματισμό Ολομέλειας, την υπουργική απόφαση (του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη) με την οποία άλλαξε ο τρόπος διδασκαλίας των Θρησκευτικών.
Και αυτό γιατί κρίθηκε, πως η επίμαχη απόφαση κλονίζει την θρησκευτική χριστιανική συνείδηση, και συνεπώς είναι αντισυνταγματική αλλά και αντίθετη στην ΕΣΔΑ.
Ειδικότερα, με τους ανώτατους δικαστές, η υπουργική απόφαση αντιτίθεται:

-Στο άρθρο 16 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και μεταξύ των σκοπών της είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. Με το πρόγραμμα σπουδών που εισάγεται για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο «φαλκιδεύεται ο επιβαλλόμενος από τη συνταγματική αυτή διάταξη σκοπός της ανάπτυξης της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης των μαθητών.
-Στο άρθρο 13 του Συντάγματος που κατοχυρώνει ως απαραβίαστη την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης. Η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τους δικαστές, κλονίζει την Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση που πριν από την έναρξη του σχολικού βίου διαμορφώνουν οι μαθητές το πλαίσιο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Μάλιστα, επειδή τα παιδιά δεν διαθέτουν την κριτική αντίληψη των ενηλίκων μπορεί να εκτραπούν από την Ορθόδοξη συνείδηση, με την διδασκαλία που προτείνεται μέσω της υπουγικής απόφασης.
-Προσβάλλεται η ΕΣΔΑ (ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου) γιατί στερεί από τους μαθητές του Ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος το δικαίωμα να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού.
Επίσης, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας σημειώνουν ότι το πρόγραμμα σπουδών παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις ως προς το περιεχόμενο της Ορθόδοξης Χριστιανικής διδασκαλίας, καθώς:
α) Δεν γίνεται αναφορά στην Αγία Ομοούσιο και Αδιαίρετο Τριάδα την οποία επικαλούνται στην επικεφαλίδα τους όλα τα Ελληνικά Συντάγματα και
β) Στη Γ΄ τάξη του Δημοτικού ο Ιησούς Χριστός παρουσιάζεται ως ξένος, ως προσδοκώμενος Μεσσίας, ως δάσκαλος που όλοι θαυμάζουν, ως αγαπημένος φίλος, όχι όμως ως Σωτήρας του κόσμου.
Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει, η Ιερά Μητρόπολη Πειραιά, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ Μεντζελοπουλος, η Εστία Πατερικών Μελετών, γονείς , καθώς και φορές, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία όπως έλεγαν επέρχεται ριζική αλλαγή στο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών, αλλοιώνοντας «τον από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα ορθόδοξο χαρακτήρα του».
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 02:55

Δικτυακός Τόπος Διαβούλευσης


Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις

Τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και, ειδικότερα, για τη θεσμοθέτηση των νέων δομών και την κατανομή των αρμοδιοτήτων τους, την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης και την αξιολόγηση των στελεχών αυτών. Κατόπιν αυτών, σας καλούμε να υποβάλετε τα σχόλια και τις απόψεις σας, τα οποία θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την ευόδωση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 και ώρα 15:00.
Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας
και Θρησκευμάτων
Κωνσταντίνος Γαβρόγλου
 
 
«Ενημέρωση σχολικών μονάδων σχετικά με την με αρ. πρωτ. 10645/ΓΔ4/22-1-2018
(Β΄ 120) Υ.Α.»
Σχετικά με την με αρ. πρωτ. 10645/ΓΔ4/22-1-2018 (Β΄ 120) Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» σας ενημερώνουμε τα εξής:
Στην εν λόγω Υ.Α. συγκεντρώνονται όλες οι διατάξεις που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων της δ/θμιας Εκπαίδευσης (Σχολικό και Διδακτικό έτος, Διακοπές-Αργίες-Εορταστικές Εκδηλώσεις, Υπηρεσιακά Βιβλία και έντυπα, Εγγραφές-Μετεγγραφές, Φοίτηση, Διαγωγή κλπ.), σε αντικατάσταση των έως τώρα ισχυουσών διατάξεων. Με τη συγκέντρωση και ενοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας διευκολύνονται στο έργο τους οι σχολικές μονάδες και οι εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, εισάγονται αλλαγές και παρεμβάσεις που επικαιροποιούν το θεσμικό πλαίσιο και στοχεύουν στην ορθολογικότερη λειτουργία των σχολείων, στην αντιμετώπιση προβλημάτων και αναγκών που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη βελτίωση του παιδαγωγικού κλίματος μέσω της προώθησης ενός πλαισίου καλύτερης επικοινωνίας και συνεργασίας των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ειδικότερα:

Α) Φοίτηση (Άρθρα 27, 28, 29): Καταργείται η διάκριση των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες. Είναι αυτονόητο ότι τόσο το σχολείο όσο και οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών επιβάλλεται να ενημερώνονται άμεσα για κάθε απουσία του/της μαθητή/τριας. Η κατάργηση της διάκρισης σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες εξασφαλίζει την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων τόσο για το σχολείο όσο και για τις οικογένειες και μετατοπίζει την έμφαση στην ουσία της διαδικασίας που είναι η συνεχής επικοινωνία του σχολείου με τους γονείς/κηδεμόνες για την αμφίδρομη ενημέρωση που αφορά τη φοίτηση, ώστε να είναι εφικτή η έγκαιρη παρέμβαση, στις περιπτώσεις που απαιτείται.
Για τους λόγους αυτούς, οι υπεύθυνοι τμημάτων οφείλουν να ενημερώνουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους κηδεμόνες (τηλεφώνημα, μήνυμα σταλμένο από λογαριασμό του σχολείου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή στο κινητό τηλέφωνο των γονέων/κηδεμόνων (SMS), επιστολή), όπως ορίζει το Άρθρο 29, και να φροντίζουν να πληροφορούνται τους λόγους απουσίας των μαθητών/τριών. Η ενημέρωση πρέπει να γίνεται για κάθε ημέρα απουσίας εντός της εβδομάδας που σημειώθηκε. Σε περίπτωση που μαθητής/τρια απουσιάσει τρεις συνεχόμενες ημέρες ή πραγματοποιήσει τριάντα (30) συνολικά απουσίες, ο/η υπεύθυνος/η του τμήματος επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες του/της μαθητή/τριας και ενημερώνει τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου. Για τις απουσίες ενημερώνεται ανά εβδομάδα το αργότερο και το ηλεκτρονικά τηρούμενο βιβλίο φοίτησης.
Επιπλέον, το σχολείο πρέπει να ενημερώσει άμεσα όλους τους γονείς/κηδεμόνες για τις αλλαγές αυτές, να τους γνωστοποιήσει τον τρόπο/τους τρόπους με τον οποίο/τους οποίους θα γίνεται εφεξής η επικοινωνία για την αμφίδρομη ενημέρωση που αφορά τη φοίτηση των παιδιών τους (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αποστολή SMS από κινητό του σχολείου, επιστολή κλπ.) και να φροντίσει να συγκεντρώσει τις υπεύθυνες δηλώσεις με τα στοιχεία επικοινωνίας (ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμός κινητού τηλεφώνου), ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλεγεί κατά περίπτωση (Άρθρο 29). Για την ενημέρωση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί η συνάντηση με τους γονείς για την επίδοση των ελέγχων. Επισημαίνεται ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, όταν οι ιδιαίτερες συνθήκες της σχολικής κοινότητας επιτρέπουν την αξιοποίησή του, είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος επικοινωνίας, αφού δεν επιβαρύνει οικονομικά το σχολείο. Το ΥΠΠΕΘ σχεδιάζει από την επόμενη σχολική χρονιά η ενημέρωση να γίνεται αυτόματα μετά την καταχώριση των απουσιών στο σύστημα του Myschool.
Επισημαίνεται επίσης, ότι από το τρέχον διδακτικό έτος επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/τριας, εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114). Εάν τις υπερβαίνει, η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής και ο/η μαθητής/τρια είναι υποχρεωμένος/η να επαναλάβει τη φοίτησή του/της στην ίδια τάξη (Άρθρο 28).
Eιδικά για το σχολικό έτος 2017-18, μπορεί να χαρακτηριστεί επαρκής και η φοίτηση μαθητή/-τριας που πραγματοποίησε έως 164 απουσίες, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα εξής : α) για τις παραπάνω από τις 114 έχει προσκομίσει δικαιολογητικά απόγιατρό που βεβαιώνουν την ασθένεια, β) ο Γενικός Μέσος Όρος της προφορικής βαθμολογίας, που προκύπτει από το άθροισμα των μέσων όρων των δύο τετραμηνιαίων βαθμών διαιρούμενο με τον αριθμό των διδασκόμενων μαθημάτων, είναι δεκαπέντε πλήρες και γ) δεν έχει κάνει χρήση της μη προσμέτρησης απουσιών του άρθρου 24 παρ. 2 και 3 ( Άρθρο 28). Επισημαίνεται ότι τα εν λόγω δικαιολογητικά, τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί ή θα κατατεθούν για τη δικαιολόγηση απουσιών, πρέπει να τηρηθούν έ ως και την ημέρα λήξης των μαθημάτων κατά την οποία ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών αποφασίζει για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των απουσιών που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους.
Στην περίπτωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και των Εσπερινών Γυμνασίων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων ή Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων ισχύουν τα ανωτέρω αριθμητικά όρια προσαυξημένα κατά δεκαέξι (16) απουσίες. (Άρθρο 28).
Χαρακτηρισμός φοίτησης μαθητών/τριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 3699/2008 (Α' 199), για τους μαθητές/τριες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η φοίτησή τους θεωρείται επαρκής όταν το σύνολο των επιπλέον απουσιών δεν υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) των προβλεπόμενων από το οικείο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον ν. 3699/2008 (Α' 199) όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 48 του ν. 4415/2016 (Α' 159): «Η φοίτηση των μαθητών/τριών στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. χαρακτηρίζεται επαρκής ή όχι από το Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος αποφασίζει κατά περίπτωση και ανεξάρτητα από τον αριθμό απουσιών, συνυπολογίζοντας την επαρκή κατάκτηση των διδακτικών στόχων, τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή» (Άρθρο 28).
Στην περίπτωση των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων οι οποίοι παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα Τομέων, Ειδικοτήτων, ισχύουν τα εξής: Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση του/της μαθητή/τριας, εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της που σημειώθηκαν κατά το οικείο διδακτικό έτος, ανεξάρτητα από τον λόγο στον οποίο οφείλονται, δεν υπερβαίνει για τη Β΄ τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. τις εβδομήντα πέντε (75), για τη Γ΄ τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. τις εβδομήντα πέντε (75), για τη Β΄ τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. τις εβδομήντα οκτώ (78), για τη Γ΄ τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. τις εβδομήντα οκτώ (78) και για τη Δ΄ τάξη των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. τις ογδόντα τρεις (83) απουσίες ( Άρθρο 28).
Εφιστάται η προσοχή στο άρθρο 24, στο οποίο αναφέρονται και νέες περιπτώσεις απουσιών που δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.
Β) Έλεγχος και καταχώριση απουσιών ( Άρθρο 27): Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών κάθε σχολικής μονάδας ορίζει τα κριτήρια με τα οποία γίνεται, για παιδαγωγικούς λόγους, η ανάθεση της συμπλήρωσης και της φύλαξής του Ημερήσιου Δελτίου Φοίτησης (απουσιολογίου) σε μαθητές/τριες της οικείας σχολικής μονάδας. Η ανάθεση γίνεται στην αρχή του διδακτικού έτους από τον/την υπεύθυνο/η καθηγητή/τρια κάθε τμήματος, με τη σύμφωνη γνώμη του/της οριζόμενου/ης μαθητή/τριας. Επισημαίνεται ότι η ευθύνη τηςσυμπλήρωσης και του ελέγχου του απουσιολογίου ανήκει αποκλειστικά στον/στη διδάσκοντα/ουσα εκπαιδευτικό.
Γ) Προθεσμίες εγγραφής ( Άρθρο 9, παρ. Β): Η ισχύς του άρθρου 9 θα αρχίσει από το σχολικό έτος 2018-2019 και θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις αλλαγές ως προς τη διαδικασία και τις προθεσμίες εγγραφών οι οποίες θα ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους: Όπως περιγράφεται στο Άρθρο 9, παρ. Β, μέσα στον Μάιο κάθε σχολικής χρονιάς οι γονείς/κηδεμόνες καλούνται να κάνουν αίτηση εγγραφής-δήλωση προτίμησης για την εγγραφή και ένταξη των παιδιών τους σε τάξη ή τμήμα Προσανατολισμού, Τομέα ή Ειδικότητα την επόμενη σχολική χρονιά. Η εγγραφή ολοκληρώνεται από τις σχολικές μονάδες όταν παραλάβουν τα απολυτήρια του Δημοτικού σχολείου, για την εγγραφή στην Α΄ Γυμνασίου, και μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων για τις υπόλοιπες τάξεις. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να ενημερωθούν έγκαιρα οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών. Οι εγγραφές καταχωρίζονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Μyschool εντός δύο (2) ημερών, ενώ στην περίπτωση των εκπρόθεσμων εγγραφών (Άρθρο 9, παρ. Β,3-4 και παρ. ΙΑ), αυτές καταχωρίζονται αυθημερόν. Επισημαίνεται ότι ειδικά για την εγγραφή στην Α΄ τάξη Γυμνασίου που βρίσκεται εκτός των αστικών κέντρων, η δήλωση εγγραφής σε ένα από τα Γυμνάσια, σύμφωνα με το άρθρο 12, θα υποβάλλεται στον/στη Διευθυντή/ντρια του Δημοτικού στο οποίο φοιτά ο/η μαθητής/τρια μέσα στον Δεκέμβριο του προηγούμενου σχολικού έτους, ενώ, κατ` εξαίρεση, για το τρέχον σχολικό έτος μέσα στον Φεβρουάριο.
Ειδικότερα για τον τρόπο και τον χρόνο εγγραφής στις ΣΜΕΑΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να δοθεί προσοχή στην περιγραφή της διαδικασίας στο άρθρο 10.
Δ) Εορτή των Τριών Ιεραρχών ( Άρθρο 2): Η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών ορίζεται ημέρα αργίας. Κατά την παραμονή της πραγματοποιούνται στα σχολεία εορταστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, για τις οποίες αφιερώνεται ένα δίωρο από το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, με ευθύνη και απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών. Ε) Υπηρεσιακά βιβλία και έντυπα (Άρθρα 3-7): Με την Υ.Α. επιδιώκεται να εκσυγχρονισθούν οι διοικητικές διαδικασίες και να μειωθεί ο γραφειοκρατικός φόρτος των σχολείων. Έτσι από τα υπηρεσιακά βιβλία, θα τηρούνται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή το Βιβλίο Υλικού, το Βιβλίο Βιβλιοθήκης, και το Βιβλίο Καταγραφής Ενεργειών Υποστήριξης Εύρυθμης Λειτουργίας (που αντικαθιστά το "ποινολόγιο"), το Βιβλίο Φοίτησης (για τις απουσίες) και το Ευρετήριο, μετά από εγκύκλιο που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες της ηλεκτρονικής τήρησης. Τα δύο τελευταία βιβλία τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα Myschool από το σχολικό έτος 2017-2018. Από τα υπηρεσιακά έντυπα, θα τηρούνται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στο πληροφοριακό σύστημα Myschool τα Ατομικά Δελτία Μαθητών/τριών, τα Υπηρεσιακά Σημειώματα Μετεγγραφής Μαθητών/τριών, τα Ωρολόγια Προγράμματα των σχολικών μονάδων και τα Δελτία Κίνησης Προσωπικού μετά από εγκύκλιο που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες της ηλεκτρονικής τήρησης. Τα Ατομικά Δελτία Μαθητών/τριών και τα Δελτία Κίνησης Προσωπικού τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα Myschool από το σχολικό έτος 2017-2018.
ΣΤ) Πλαίσιο οργάνωσης σχολικής ζωής (Άρθρο 30): Με την Υ.Α. εισάγεται το Πλαίσιο οργάνωσης σχολικής ζωής, ένα πλαίσιο κανόνων που εξειδικεύει τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις, προσαρμόζοντάς τις στις ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας, το οποίο διαμορφώνουν από κοινού και δεσμεύονται στην τήρησή του τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Μέσω της εμπλοκής και των μαθητών/τριών στη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου κανόνων, καλλιεργείται η συμμετοχική ευθύνη και ενθαρρύνεται η αυτενέργεια, η κριτική σκέψη και ο δημοκρατικός διάλογος για την από κοινού λήψη αποφάσεων και ανάπτυξη δράσεων. Ενισχύεται με τον τρόπο αυτό η δημοκρατική λειτουργία και βελτιώνεται το παιδαγωγικό κλίμα της σχολικής μονάδας, ώστε το σχολείο να συμβάλλει στη διαμόρφωση ανεξάρτητων πολιτών που σκέφτονται και ενεργούν με τη θέλησή τους και σέβονται τους κανόνες στη διαδικασία διαμόρφωσης των οποίων έχουν συμμετάσχει και οι ίδιοι.
Το Πλαίσιο οργάνωσης σχολικής ζωής καταρτίζεται και με τη συνεργασία των μαθητικών κοινοτήτων κάθε σχολείου. Η τελική απόφαση είναι του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών. Για τον σκοπό αυτό στην αρχή του διδακτικού έτους και μετά την ανάδειξη των νέων Μαθητικών Συμβουλίων ακολουθεί συζήτηση στις συνελεύσεις των Μαθητικών Κοινοτήτων σχετικά με τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τη σχολική ζωή. Στην κατάρτισή του μπορεί να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολείου, πάντα όμως σε συμμόρφωση με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Στη σύνταξη του Πλαισίου είναι σημαντικό να επιλέγονται θετικές διατυπώσεις, να ενισχύονται θετικές συμπεριφορές και να επιβραβεύεται η επίτευξη στόχων, ώστε το Πλαίσιο οργάνωσης σχολικής ζωής να μην προσλαμβάνεται από την σχολική κοινότητα ως ένα σύνολο απαγορεύσεων, αλλά να εστιάζει στην πρόληψη και να ενθαρρύνει με θετικό τρόπο την υιοθέτηση καλών πρακτικών επικοινωνίας και ελέγχου της συμπεριφοράς.
Μπορεί επίσης, να συζητηθούν στις συνελεύσεις των Μαθητικών Κοινοτήτων και στη συνέχεια να περιγραφούν στο Πλαίσιο οργάνωσης σχολικής ζωής οι παιδαγωγικού χαρακτήρα ενέργειες που έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει η σχολική κοινότητα σε περιπτώσεις συμπεριφορών που παρεκκλίνουν από τους συμφωνημένους κανόνες (ανάθεση ρόλου μέντορα στα μεγαλύτερα παιδιά, διαμεσολάβηση, συμβουλευτικές συναντήσεις με τις υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές κτλ.).
Ζ) Παιδαγωγικά μέτρα και ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα (Άρθρο 31): Για κάθε παρέκκλιση από την προσήκουσα διαγωγή και από το Πλαίσιο οργάνωσης σχολικής ζωής και αναλόγως του βαθμού της παρέκκλισης είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν α) παιδαγωγικού χαρακτήρα ενέργειες και β) παιδαγωγικά μέτρα. Οι παιδαγωγικού χαρακτήρα ενέργειες χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών με περισσότερο ήπια μέσα από τα παιδαγωγικά μέτρα, (όπως έκφραση συγγνώμης, αποκατάσταση ζημιών, έμπρακτη μεταμέλεια, διαμεσολάβηση κτλ.) και για τον λόγο αυτό καλό είναι να αποφασίζονται μετά από συζήτηση και σε συμφωνία με όποιον/α μαθητή/τρια αφορούν και μπορούν να περιγράφονται εκτενέστερα στο Πλαίσιο Οργάνωσης Σχολικής Ζωής του σχολείου, που προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 30. Τα παιδαγωγικού χαρακτήρα μέτρα καταχωρίζονται ξεχωριστά στο Βιβλίο Καταγραφής Ενεργειών Υποστήριξης Εύρυθμης Λειτουργίας και τίθενται υπόψη των γονέων των μαθητών/τριών.
Επισημαίνεται ότι το σχολείο (Υπεύθυνοι τμημάτων, συμβούλια τμημάτων, Δ/ντής/ντρια, Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών), πριν προχωρήσει στη λήψη παιδαγωγικών μέτρων, πρέπει να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες παιδαγωγικής παρέμβασης και αντιμετώπισης των προβλημάτων συμπεριφοράς και συγκρούσεων που αναφύονται εντός της σχολικής κοινότητας, στοχεύοντας οι μαθητές/-τριες να συνειδητοποιήσουν τα λάθη τους και να αλλάξουν στάση/συμπεριφορά. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τον έγκαιρο εντοπισμό των μαθησιακών, οικογενειακών, οικονομικών και συναισθηματικών δυσκολιών των μαθητών/τριών, την ομαλή ένταξη των νέων μαθητών/τριών στο σχολείο, την ψυχοσυναισθηματική τους υποστήριξη, σε συνεργασία, όπου υπάρχει ανάγκη, με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς ή και κοινωνικούς φορείς συμβουλευτικής και υποστήριξης, την επίλυση προβλημάτων και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών/τριών, αλλά και μεταξύ καθηγητών/τριών και μαθητών/τριών και τη δημιουργία θετικού κλίματος στο σχολείο, ώστε το σχολείο να αποτελεί κοινότητα όχι μόνο μάθησης, αλλά και προσωπικής ανάπτυξης για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η εισαγωγή του «Πλαισίου Οργάνωσης της Σχολικής Ζωής» και των «παιδαγωγικού χαρακτήρα ενεργειών» αποσκοπεί στην οργάνωση της σχολικής ζωής με τρόπο που τα παιδαγωγικά μέτρα (αντίστοιχα των «πειθαρχικών ποινών» των παλαιότερων διατάξεων) να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν λιγότερο.
Όσον αφορά τα παιδαγωγικά μέτρα, με την Υ.Α. καταργείται το μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα πέραν των δυο ημερών, δεδομένου ότι η παιδαγωγική αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς εντός του σχολικού περιβάλλοντος καθιστά περιττή την, ούτως ή άλλως αναποτελεσματική, κλιμάκωση των ημερών απομάκρυνσης από τα μαθήματα. Επισημαίνεται ότι το μέτρο της αποβολής σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιβάλλεται με φειδώ, καθώς επιβαρύνει την παιδαγωγική σχέση και δεν συμβάλλει στην αποκατάσταση θετικού κλίματος στην τάξη/σχολείο.
Το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος επιβάλλεται αποκλειστικά από τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών και μόνο εάν κρίνεται ότι δεν είναι δυνατή η επανόρθωση της παρέκκλισης εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος. Το μέτρο της προφορικής παρατήρησης μπορεί να συνοδεύεται από την απομάκρυνση του/της μαθητή/τριας από την τάξη, εφόσον παρακωλύεται η διεξαγωγή του μαθήματος, οπότε απασχολείται με την ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου, λαμβάνοντας απουσία. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων ωριαίων απομακρύνσεων και πάντως μετά από τρεις απομακρύνσεις από τον/την ίδιο/α διδάσκοντα/ουσα ή πέντε συνολικά, το Συμβούλιο του Τμήματος εξετάζει τους ενδεδειγμένους χειρισμούς.
Η) Έπαινος Προσωπικής Βελτίωσης (Άρθρο 31): Σε μία προσπάθεια επιβράβευσης κάθε μαθητή/τριας που έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση της συνολικής επίδοσής του/της, απονέμεται εφεξής ένας νέος έπαινος, ο «Έπαινος Προσωπικής Βελτίωσης», μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών κατά την παιδαγωγική συνεδρίαση των αποτελεσμάτων, στο τέλος του διδακτικού έτους. Με τον τρόπο αυτό, επιβραβεύεται και η προσπάθεια μαθητών/τριών, οι οποίοι/ες δεν συγκέντρωσαν κατ΄ ανάγκην υψηλή βαθμολογία, κατάφεραν όμως να σημειώσουν σημαντική βελτίωση της συνολικής επίδοσής τους, κατά την κρίση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών.
Θ) Διαγωγή (Άρθρο 32): Με τη νέα Υ.Α. η διαγωγή των μαθητών/τριών χαρακτηρίζεται εφεξής ως «εξαιρετική», «καλή» ή «μεμπτή», σε αντικατάσταση των χαρακτηρισμών «κοσμιότατη», «κοσμία» και (επί)μεμπτη, αντίστοιχα, και δεν αναγράφεται στους τίτλους σπουδών (απολυτήρια, αποδεικτικά απόλυσης και κάθε είδους αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών), καθώς έχει καθαρά παιδαγωγικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στον εντοπισμό προβλημάτων συμπεριφοράς και στην καλύτερη παιδαγωγική αντιμετώπισή τους στο πλαίσιο αποκλειστικά της σχολικής ζωής.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π.Ε. & Δ.Ε.
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΜΠΑΡΛΑ

 

 
Όποιος βιάζεται σκοντάφτει, και στην περίπτωση της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο Κώστας Γαβρόγλου βιάστηκε, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών όμως σκοντάφτουν . Όλα τα διαδικαστικά της προετοιμασίας των Πανελλαδικών έχουν ανατραπεί, με το υπουργείο Παιδείας να έχει ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις συμμετοχής των φετινών Πανελλαδικών, χωρίς όμως να έχει εκδώσει την υπουργική απόφαση που ορίζει από ποια κατεύθυνση οι μαθητές θα μπορούν να εισαχθούν στα νέα τμήματα του καινούργιου Πανεπιστημίου. Αν και αντιστοιχήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις, κρύβει ολιγωρία το να συμπληρώνουν οι μαθητές τα πεδία χωρίς να υπάρχει επίσημο έγγραφο που να ορίζει την κατανομή στα τέσσερα πεδία.
ΕΛ. ΟΙΚ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 02:51

Λιγότεροι στις Ιατρικές

 

 
ΤΑ ΒΕΛΗ ΤΗΣ προς την πολιτική του υπ. Παιδείας στην Τριτοβάθμια στρέφει η Σύνοδος Κοσμητόρων και Προέδρων τμημάτων σχολών Επιστημών Υγείας. Οι απορροφήσεις τμημάτων ΤΕΙ σε Ιατρικές σχολές, όπως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, γεννούν επιφυλάξεις στη Σύνοδο που ζητάει πλήρη σχεδιασμό, πρόνοια για τη στελέχωσή τους και επαρκή για την Ανώτατη

Εκπαίδευση προγράμματα σπουδών . Η Σύνοδος κάνει λόγο για αριθμό φοιτητών δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υποδομές και τις εκπαιδευτικές δυνατότητες των ιδρυμάτων. Ο κ. Γαβρόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μειώσει και φέτος τον αριθμό εισακτέων στις Ιατρικές σχολές.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 2566

Εκπαιδευτικά Νέα