Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
 
Την ενεργοποίηση αντιμέτρων και ποινών για τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετά την αποτυχία να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες.


Σύμφωνα με πληροφορίες της "Δημοκρατίας", η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σκοπεύει έως τα τέλη του Αυγούστου να δώσει νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθιστώντας όμως σαφές ότι οι υπάλληλοι που δεν θα αξιολογηθούν δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία της κινητικότητας, ενώ παράλληλα δεν θα μπορέσουν να λάβουν τις προβλεπόμενες ωριμάνσεις ανά τριετία.

Το σύστημα αξιολογησης είναι συνδεδεμένο με την κινητικότητα και την επιλογή των προϊσταμένων, αλλά και με τις ωριμάνσεις που αναμένεται να αποδοθούν από το 2019, οπότε η μη συμμετοχή ενός δημοσίου υπαλλήλου στη διαδικασία επιφέρει ντόμινο επιπτώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκ νέου θεσμική καταχώριση των αντιμέτρων και των "ποινών" προς τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν συμμορφώνονται με τη διαδικασία της αξιολόγησης, καθώς στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία τινάζονται στον αέρα οι δύο επόμενοι στόχοι που αποτελούν και προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και αφορούν την κινητικότητα και την επιλογή προϊσταμένων.

Ένα από τα κριτήρια των μετατάξεων που πρόκειται να υλοποιηθούν με το νέο σύστημα κινητικότητας είναι η αξιολόγηση του υπαλλήλου τα τελευταία τρία χρόνια. Η επιλογή προϊσταμένων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εάν δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα νέα οργανογράμματα τα οποία περιλαμβάνουν και τους μεταταγέντες.

Η επιβολή των κυρώσεων δεν θα πραγματοποιείται επ΄ αόριστον, αλλά θα δίνεται δεύτερη ευκαιρία έτσι ώστε όποιος δημόσιος υπάλληλος τεθεί εκ νέου στη διαδικασία να σταματάει ο αποκλεισμός του από την κινητικότητα. Και η δεύτερη ευκαιρία, όμως, θα έχει χρονοδιάγραμμα, για παράδειγμα, την ολοκλήρωση των κύκλων κινητικότητας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκότησης είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη διαδικασία προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να μπλοκάρει η τρίτη αξιολόγηση, επαναφέροντας το Δημόσιο ξανά στο προσκήνιο.

Πηγη newpost.gr
 
Ο ελληνικός λαός υπήρξε και θα υπάρξει πάντοτε Ορθόδοξος, επισήμανε στο μήνυμά του για τον Δεκαπενταύγουστο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Έδωσε έτσι προς πάσα κατεύθυνση και ιδίως προς την πλευρά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ξεκάθαρη απάντηση για όσα ειπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα για τα περί σχέσης των Ελλήνων με την Εκκλησία και την Ορθοδοξία. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε χαρακτηριστικά πως αν κάποιος μπορούσε να δει από ψηλά την γενικότερη εικόνα, όχι μόνο την σημερινή, αλλά όλων των εποχών, θα έβλεπε τους Έλληνες απανταχού να προστρέχουν σε κάθε εκκλησία, σε κάθε παρεκκλήσι, σε χωριά και βουνά, να προσκυνήσουν την Παναγία.

Αυτό, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως «αυτός ο λαός υπήρξε και θα υπάρξει πάντοτε Ορθόδοξος».
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγο διάστημα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε δηλώσει πως «είμαστε από τους πιο ομογενοποιημένους θρησκευτικά. Δεν είμαστε λαός ορθόδοξος. Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι ιδιαίτερο. Είμαστε σύγχρονο κράτος δεν είμαστε ταλιμπάν της Ορθοδοξίας».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρέθηκε σήμερα στον Ι.Ν Μεγάλης Παναγιάς στην Θήβα, ο οποίος εορτάζει τα 150 χρόνια λειτουργίας. Παράλληλα δε σήμερα εορτάζονται τα 50 χρόνια του Αρχιεπισκόπου στην Ιερωσύνη.
Οι εορτασμοί στην Θήβα έγιναν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε εμμέσως στο ζήτημα επισημαίνοντας πως «γνωρίζουμε όλοι, ιδίως σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ότι το Έθνος των Ελλήνων έχει άρρηκτους δεσμούς με την Χριστιανοσύνη και την Ορθοδοξία» και σε άλλο σημείο πως «η Ιστορία διδάσκει ότι σε δύσκολους χρόνους τούτο το Κράτος είχε την συμπαράσταση της Εκκλησίας. Και σήμερα ακόμα, σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μιας Κοινωνίας που χειμάζεται, ενός Λαού που δοκιμάζεται, η συμβολή της Εκκλησίας είναι καθοριστική».
 
Με βάση το Νόμο 4387/2016 αλλάζει από 1/1/2017 το ασφαλιστικό σύστημα και ως εκ τούτου αλλάζουν και οι κρατήσεις που γίνονται από τη μισθοδοσία των εν ενεργεία υπαλλήλων.
 
Οι ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου εφαρμόστηκαν από 1/3/2017 άρα οφείλονται οι σωστές κρατήσεις για Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2017.
 
Στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η μισθοδοσία περιέχει και τις αυξομειώσεις που προκύπτουν για τους 2 πρώτους μήνες.
 
Εάν δεν υπάρξουν νέες εγκύκλιοι και με βάση τα σημερινά δεδομένα η μισθοδοσία Σεπτεμβρίου θα είναι ίδια με την Μισθοδοσία Ιουνίου.
 
 
Από το γραφείο μισθοδοσίας ΔΠΕ Δράμας
 
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε μετά από 4 μέρες στα καμένα για να διαπιστώσει ότι η καταστροφή είναι… περιορισμένη.
Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι η καταστροφή απο την πυρκαγιά στον Κάλαμο που αφάνισε δάσος και περιουσίες, ήταν δέκα φορές μικρότερη από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει το 2009 στο Σέσι.
«Η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη γύρω στα 15.000 στέμματα. Να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης, η αντίστοιχη πυρκαγιά του 2009 που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό έκαψε 150.000 στρέμματα, δηλαδή είναι 10 φορές μικρότερη» είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε απευθυνόμενος στις δυνάμεις πυρόσβεσης: «Έχουμε τον περιορισμό της καταστροφής μέσα από τις υπεράνθρωπές προσπάθειές σας».

Είχε προηγηθεί πτήση με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.
Από το φυλάκιο της Αγίας Κυριακής, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλο επίτευγμα», ζητώντας, από την άλλη, εγρήγορση.
Μέσω του ασυρμάτου απευθύνθηκε και σε όλους τους πυροσβέστες, εκφράζοντας την απεριόριστη ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και υπογράμμισε την υπεράνθρωπη προσπάθεια όλων: επί τέσσερα μερόνυχτα έδωσαν μάχη με τη φωτιά και κατάφεραν να την περιορίσουν χωρίς ανθρώπινα θύματα.
«Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνατε», συν τοις άλλοις γιατί όλοι –Πυροσβεστική, Τ.Α., εθελοντές, τοπική κοινωνία- αντιμετώπισαν την κατάσταση χωρίς πανικό, με ψυχραιμία και συντονισμό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Έκανε επιπλέον ειδική αναφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων – «πήρατε τα παιδιά στα χέρια», είπε χαρακτηριστικά – ενώ αναφέρθηκε επίσης και στη δύσκολη μορφολογία του εδάφους αφενός, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αφετέρου: είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΕΜΥ δίνει τοπική πρόγνωση 4-5 Μποφόρ, οι άνεμοι έπνεαν πολύ πιο ισχυροί στις πληγείσες περιοχές, λόγω του μικροκλίματος.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε εγρήγορση και για το υπόλοιπο του Αυγούστου, λόγω των μελτεμιών.
Στο διάλογο με τους αρμόδιους, ο διοικητής της Πυροσβεστικής συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι απαιτείται δουλειά ακόμη για την πλήρη εξάλειψη των εστιών.
Με πληροφορίες από Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
 
 
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Netanyahouπροσέφερε μια σπάνια υποστήριξη για την ανεξαρτησία των Κούρδων, καθώς δήλωσε σε μια αντιπροσωπεία 33 Ρεπουμπλικάνων βουλευτών των ΗΠΑ σε επίσκεψη ότι ήταν υπέρ ενός ανεξάρτητου κράτους για τους «γενναίους και φιλοδυτικούς ανθρώπους που μοιράζουν τις αξίες μας», ανέφερε η JerusalemPost.

Ο Νετανιάχου αποφεύγει παραδοσιακά να εκφράσει τα συναισθήματα του υπέρ των Κούρδων  για να αποφύγει να προσβάλει τη Τουρκία, η οποία έχει μια μεγάλη κουρδική μειονότητα, και η οποία διεξάγει έναν πόλεμο ενάντια σε κάθε ιδέα ανεξαρτησίας για το Κουρδιστάν.
Η τελευταία φορά που ο Νετανιάχου υποστήριξε δημοσίως τους Κούρδους, ήταν το 2014, όταν δήλωσε ότι «είμαστε εμείς που πρέπει να στηρίξουμε τις φιλοδοξίες των Κούρδων για ανεξαρτησία», αποκαλώντας τους «μαχητές που έχουν αποδείξει  τη πολιτική δέσμευση και πολιτική μετριοπάθεια τους, και που είναι επίσης άξιοι της δικής τους πολιτικής ανεξαρτησίας».
Οι Κούρδοι είναι μια από τις μεγαλύτερες ανιθαγενείς εθνοτικές μειονότητες στον κόσμο και ζουν στη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και τη Τουρκία.
Ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2017. Ο πρώην βουλευτής του Λικούντ, GideonSaar, ο οποίος θεωρείται ως δυνητικός κληρονόμος του Νετανιάχου κάλεσε το Ισραήλ να υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, δηλώνοντας το Ιούνιο ότι «έχουν αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είναι ένας αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος για μας».
 
ImageHandlerΜε μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει τη δική του πρόταση για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Συγκεκριμένα γράφει:
6 προτάσεις για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών
Το χρονικό διάστημα 2007 – 2009 ήμουν πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία εξέτασε σε βάθος το ζήτημα των πυρκαγιών και συνολικά της δασικής μας πολιτικής.
Ήταν τότε ακόμα νωπές οι μνήμες από τις καταστροφικές φωτιές της Πάρνηθας και της Ηλείας.

Ενώπιον της Επιτροπής κλήθηκαν και κατέθεσαν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο. Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα ομόφωνο πόρισμα σχετικά με τις δράσεις που θα έπρεπε να αναληφθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για την αναγέννηση των πληγεισών περιοχών.
Δυστυχώς, πολλά από όσα είχαν τότε επισημανθεί δεν υλοποιήθηκαν.
Αυτή την ώρα δεν θέλω να επεκταθώ σε περαιτέρω κριτική. Εξάλλου, οι πολίτες – και ειδικά όσοι ζουν σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φετινές πυρκαγιές – έχουν εικόνα του αν και κατά πόσο ήταν αποτελεσματική η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Για το ποιοι ήταν άφαντοι, ενώ θα έπρεπε να είναι παρόντες.
Αυτό που όμως δεν γνωρίζουν οι πολίτες, είναι ότι οι ευρισκόμενοι σε αφάνεια κινητοποιήθηκαν και εμφανίστηκαν ως εκ θαύματος μόνο όταν πληροφορήθηκαν την προγραμματισμένη από χθες, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, επίσκεψή μου στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σήμερα το πρωί, στις 10:30.
Δεν με ενδιαφέρουν τα παιχνίδια εντυπώσεων και η επικοινωνιακή διαχείριση μιας οικολογικής καταστροφής. Την αφήνω εξ ολοκλήρου στους πολιτικούς που πολιτεύονται με όρους του χθες και ας θέλουν να εμφανίζονται ότι κομίζουν το «νέο» στην πολιτική. Σε αυτούς που κοιτούν το δάχτυλο (εν προκειμένω την κάμερα) και όχι το δάσος που κάηκε, ενδεχομένως και από δικές τους ευθύνες.
Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι να γίνουν επιτέλους πράξη μια σειρά από προτάσεις που θα προστατεύσουν τα δάση μας και τις περιουσίες των πολιτών. Η δασική πολιτική δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση. Όπως και τα περισσότερα ζητήματα, στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, αποτελεί και αυτή εθνική υπόθεση.
Πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε περισσότερα και στο επίπεδο της πρόληψης, αλλά και στο επίπεδο της καταστολής για να περιορίζουμε – κατά το δυνατόν – το καταστροφικό τους έργο.
Πολύ περιληπτικά αναφέρω κάποιες σκέψεις που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών:
- Προληπτικός καθαρισμός των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη. Διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και τοποθέτηση δεξαμενών ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων τουλάχιστον στα οικολογικά κρίσιμα περιαστικά δάση της Αττικής. Κάθε σχολείο υποχρεωτικά θα συμμετέχει μια μέρα σε διαδικασία καθαρισμού δάσους. Η προστασία των δασών δεν διασφαλίζεται μόνο το καλοκαίρι, αλλά και πολλούς μήνες νωρίτερα.
- Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομμάντος εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.
- Απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν γίνεται από τα 18 Canadair να πετάνε μόνον τα 6. Κάτι γίνεται λάθος. Ανάλυση κόστους -οφέλους κατά το πόσο συμφέρει η αγορά, σε σύγκριση με την ενοικίαση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που είναι πιο αποτελεσματικά σε πυρκαγιές σε δύσβατες περιοχές.
- Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο. Πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών κατ’ εφαρμογή του Νόμου 4249/2014.
- Καλύτερος συντονισμός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ξεκάθαρες αρμοδιότητες και γραμμές επικοινωνίας.
- Οι ειδικοί λένε ότι μετά την πυρκαγιά η φύση θα πρέπει να αφεθεί να κάνει τη «δουλειά» της, ώστε να έχουμε άμεση φυσική αναδάσωση, αλλά υπάρχουν πράγματα που και η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να κάνουν. Έμφαση πρέπει να δίνεται στη συγκράτηση των εδαφών και στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και φυσικά στην αποτροπή των όποιων καταπατήσεων και της βοσκής. Μόνο όταν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται φυσική αναδάσωση, να προχωράμε σε τεχνητή αναδάσωση με βάση και τις επιταγές του Συντάγματος.
Και κάτι τελευταίο και πολύ σημαντικό. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Ακραία καιρικά φαινόμενα και μεγάλες πυρκαγιές θα αντιμετωπίσουμε κι άλλες τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι σε όλα τα επίπεδα.
Η πρόληψη είναι σαφώς προτιμότερη και έχει μικρότερο κόστος από την κατάσβεση και την αποκατάσταση. Αυτονοήτως αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.
Με αυτή την αφορμή, θέλω για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω απο καρδιάς όλους όσοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους και κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε όλη τη χώρα, για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.
Οι ευχαριστίες μου είναι ειλικρινείς. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι σημαίνει να είσαι μερόνυχτα ξύπνιος, και συχνά πεινασμένος και διψασμένος, και να παλεύεις με τις φλόγες.
Η επίσημη ανάρτηση παρακάτω:
 
ImageHandlerKyriakos Mitsotakis
6 προτάσεις για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών
Το χρονικό διάστημα 2007 - 2009 ήμουν πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία εξέτασε σε βάθος το ζήτημα των πυρκαγιών και συνολικά της δασικής μας πολιτικής.
Ήταν τότε ακόμα νωπές οι μνήμες από τις καταστροφικές φωτιές της Πάρνηθας και της Ηλείας.
Ενώπιον της Επιτροπής κλήθηκαν και κατέθεσαν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο. Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα ομόφωνο πόρισμα σχετικά με τις δράσεις που θα έπρεπε να αναληφθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για την αναγέννηση των πληγεισών περιοχών.
Δυστυχώς, πολλά από όσα είχαν τότε επισημανθεί δεν υλοποιήθηκαν.
Αυτή την ώρα δεν θέλω να επεκταθώ σε περαιτέρω κριτική. Εξάλλου, οι πολίτες - και ειδικά όσοι ζουν σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φετινές πυρκαγιές - έχουν εικόνα του αν και κατά πόσο ήταν αποτελεσματική η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Για το ποιοι ήταν άφαντοι, ενώ θα έπρεπε να είναι παρόντες.
Αυτό που όμως δεν γνωρίζουν οι πολίτες, είναι ότι οι ευρισκόμενοι σε αφάνεια κινητοποιήθηκαν και εμφανίστηκαν ως εκ θαύματος μόνο όταν πληροφορήθηκαν την προγραμματισμένη από χθες, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, επίσκεψή μου στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σήμερα το πρωί, στις 10:30.
Δεν με ενδιαφέρουν τα παιχνίδια εντυπώσεων και η επικοινωνιακή διαχείριση μιας οικολογικής καταστροφής. Την αφήνω εξ ολοκλήρου στους πολιτικούς που πολιτεύονται με όρους του χθες και ας θέλουν να εμφανίζονται ότι κομίζουν το «νέο» στην πολιτική. Σε αυτούς που κοιτούν το δάχτυλο (εν προκειμένω την κάμερα) και όχι το δάσος που κάηκε, ενδεχομένως και από δικές τους ευθύνες.
Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι να γίνουν επιτέλους πράξη μια σειρά από προτάσεις που θα προστατεύσουν τα δάση μας και τις περιουσίες των πολιτών. Η δασική πολιτική δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση. Όπως και τα περισσότερα ζητήματα, στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, αποτελεί και αυτή εθνική υπόθεση.
Πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε περισσότερα και στο επίπεδο της πρόληψης, αλλά και στο επίπεδο της καταστολής για να περιορίζουμε – κατά το δυνατόν - το καταστροφικό τους έργο.
Πολύ περιληπτικά αναφέρω κάποιες σκέψεις που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών:
- Προληπτικός καθαρισμός των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη. Διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και τοποθέτηση δεξαμενών ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων τουλάχιστον στα οικολογικά κρίσιμα περιαστικά δάση της Αττικής. Κάθε σχολείο υποχρεωτικά θα συμμετέχει μια μέρα σε διαδικασία καθαρισμού δάσους. Η προστασία των δασών δεν διασφαλίζεται μόνο το καλοκαίρι, αλλά και πολλούς μήνες νωρίτερα.
- Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομμάντος εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.
- Απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν γίνεται από τα 18 Canadair να πετάνε μόνον τα 6. Κάτι γίνεται λάθος. Ανάλυση κόστους -οφέλους κατά το πόσο συμφέρει η αγορά, σε σύγκριση με την ενοικίαση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που είναι πιο αποτελεσματικά σε πυρκαγιές σε δύσβατες περιοχές.
- Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο. Πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών κατ’ εφαρμογή του Νόμου 4249/2014.
- Καλύτερος συντονισμός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ξεκάθαρες αρμοδιότητες και γραμμές επικοινωνίας.
- Οι ειδικοί λένε ότι μετά την πυρκαγιά η φύση θα πρέπει να αφεθεί να κάνει τη «δουλειά» της, ώστε να έχουμε άμεση φυσική αναδάσωση, αλλά υπάρχουν πράγματα που και η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να κάνουν. Έμφαση πρέπει να δίνεται στη συγκράτηση των εδαφών και στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και φυσικά στην αποτροπή των όποιων καταπατήσεων και της βοσκής. Μόνο όταν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται φυσική αναδάσωση, να προχωράμε σε τεχνητή αναδάσωση με βάση και τις επιταγές του Συντάγματος.
Και κάτι τελευταίο και πολύ σημαντικό. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Ακραία καιρικά φαινόμενα και μεγάλες πυρκαγιές θα αντιμετωπίσουμε κι άλλες τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι σε όλα τα επίπεδα.
Η πρόληψη είναι σαφώς προτιμότερη και έχει μικρότερο κόστος από την κατάσβεση και την αποκατάσταση. Αυτονοήτως αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.
Με αυτή την αφορμή, θέλω για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω απο καρδιάς όλους όσοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους και κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε όλη τη χώρα, για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.
Οι ευχαριστίες μου είναι ειλικρινείς. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι σημαίνει να είσαι μερόνυχτα ξύπνιος, και συχνά πεινασμένος και διψασμένος, και να παλεύεις με τις φλόγες.
Για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει τις σχετικές σελίδες από το πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος του 2008, που αφορά στις δασικές πυρκαγιές, μπορεί να τις βρει εδώ: goo.gl/Qch74K
 
 
«Πυρά» στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

«Η απάντηση στη χυδαιότητα της κυβέρνησης είναι οι έξι προτάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου
Μητσοτάκη για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών» απαντά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα σοβαρό και υπεύθυνο πρωθυπουργό. Όχι έναν ηθοποιό σε κακοστημένες θεατρικές παραστάσεις πάνω από τα καμένα, χρησιμοποιώντας με απαράδεκτα προκλητικό τρόπο ως σκηνικό τους πυροσβέστες που μοχθούν καθημερινά με αυταπάρνηση», τονίζει σε ανακοίνωσή του.
 


Στις διαδοχικές περικοπές των συντάξεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναφέρεται σε εκτενές άρθρο στην ιστοσελίδα της η Sächsische Zeitung υπό τον τίτλο «Αιμορραγώντας για την Ελλάδα», σημειώνοντας ότι οι συνταξιούχοι, που είναι τα θύματα της πολιτικής των περικοπών της κυβέρνησης, έχουν χάσει πλέον την ελπίδα να έρθουν καλύτερες μέρες.
 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα: «Είναι οι μεγάλοι χαμένοι της καταστροφικής ελληνικής κρίσης: οι συνταξιούχοι. Μετά από πολυάριθμους γύρους περικοπών, οι αποδοχές τους μειώθηκαν από την άνοιξη του 2010 κατά έως και 55%. Από το 2019 αναμένεται να μειωθούν εκ νέου, κατά έως και 18%. Ωστόσο δεν θα είναι αρκετό».

Το ρεπορτάζ, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, αναφέρει το παράδειγμα ενός 69χρονου συνταξιούχου που μετά από 35 χρόνια εργασίας παίρνει μόλις 740 ευρώ σύνταξη. Ο συγκεκριμένος κύριος μπορεί να θεωρείται «προνομιούχος», σχολιάζει η εφημερίδα, αφού ο μέσος όρος της σύνταξης στην Ελλάδα κυμαινόταν τον περασμένο Δεκέμβριο στα 722 ευρώ μηνιαίως μεικτά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορεί από το 2009 να αυξήθηκε διαδοχικά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, εντούτοις «οι συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο προκειμένου να μην εκτροχιαστεί και πάλι ο μόλις μετά κόπων και βασάνων εξυγιασμένος προϋπολογισμός. Διότι οι Έλληνες ζουν περισσότερο. Την ίδια ώρα μειώνεται ο συνολικός πληθυσμός από τα 10,76 εκατομμύρια την 1η Ιανουαρίου του 2017 στα 7,7 εκατομμύρια το 2080».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι για να μην υποστούν άλλες μειώσεις οι συνταξιούχοι, θα πρέπει να υπάρξει διαρκής και ισχυρή ανάπτυξη. Η αυστηρή πολιτική λιτότητας που ακολουθείται όμως «στραγγαλίζει την οικονομία. Ένας φαύλος κύκλος».
 
ngPwZSKYiJNKr6ljMIJ4Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί «de facto» καταστάσεις στο Αιγαίο, διαμηνύει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος θέτει εκ νέου ζήτημα κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο και αφοπλισμού νησιών. 
Στη ρητορική αμφισβήτησης των διεθνών Συνθηκών επιμένει η Τουρκία μέσω δήλωσης του υπουργού της των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, απαντώντας σε επερώτηση στην τουρκική Βουλή, είπε ότι υπάρχουν σειρά αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

«Μεταξύ των προβλημάτων αυτών είναι και το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, καθορισμένα από μια διεθνή συμφωνία, η οποία να είναι σε ισχύ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα» υποστήριξε συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως ανέφερε, οι διεθνείς Συνθήκες που αφορούν στην κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, ενώ υπογράμμισε πως οι Συνθήκες αυτές περιέχουν αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με τη κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών.
«Υπό την έννοια αυτή, το πρόβλημα αφορά στην ερμηνεία των άρθρων που αναφέρονται στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα στο Αιγαίο συζητούνται στο πλαίσιο των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθεί δίκαιη λύση σε όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και λαμβάνοντας υπόψη τα βασικά δικαιώματα και συμφέροντά της».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως από το 1996 το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φέρνει στην επικαιρότητα τα ζητήματα αναφορικά με το Αιγαίο και τις θέσεις του για λύση με διάφορες ανακοινώσεις και σημείωσε.
«Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εξαγγείλει ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε de facto καταστάσεις που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει η Ελλάδα πάνω σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς και ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα από νομική άποψη. Παράλληλα με τις εξαγγελίες αυτές, οι απόψεις μας διατυπώνονται σε κάθε επίπεδο προς τις ελληνικές αρχές, ενώ διαβιβάζονται από το υπουργείο Εξωτερικών διαβήματα διαμαρτυρίας με σκοπό να καταγραφεί και γραπτώς η στάση μας».
 
tsipraskammena1-768x512Χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες, χιλιάδες καμμένα στρέμματα και εναγωνιώδη αναζήτηση σε όλα τα social media και μέσα, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει την εμφάνισή του στα ζήτημα των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού στις 10 το πρωί, «ο κ. Τσίπρας πετάει πάνω απο τα καμμένα ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί τους πυροσβέστες που επιχειρούν το έδαφος.»
Δεν θα πρέπει, πάντως, να περάσει απαρατήρητο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να εμφανιστεί την ημέρα στην οποία δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο στην πυρκαγιά που έκαψε τα πάντα στο πέρασμα της σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια σε μια ξαφνικά εντατική δραστηριότητα μετά από ημέρες απραξίας και συμβολής μόνο μέσω Twitter θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή υπουργών.
Τις τελευταίες μέρες οι χρήστες του Twitter τον αναζητούσαν χαρακτηριστικά με το hashtag #εξαφανισμένος_πρωθυπουργός, ο οποίος πέραν από κάποια tweets  δεν έχει κάνει καμία άλλη δημόσια δήλωση ή εμφάνιση, την ώρα που ολόκληρη η χώρα έχει παραδοθεί στις φλόγες. Με αιχμηρά σχόλια, οι χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας των social media κριτικάρουν την ηχηρή απουσία του Έλληνα πρωθυπουργού αυτήν τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, το γεγονός ότι επέλεξε να παρέμβει μόνο με μερικά tweet αλλά και τη θεωρία συνωμοσίας σχετικά με το «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών» που προτάσσουν στελέχη του ΣΥΡΙΖA, χωρίς καμία επιβεβαίωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα σενάρια των χρηστών για την απουσία του #εξαφανισμένου_πρωθυπουργού είναι πολλά: κάποιοι πιστεύουν ότι απλά περιμένει να βρέξει, άλλοι εικάζουν ότι εκεί που παραθερίζει δεν πιάνουν τα κινητά ενώ άλλοι είναι σίγουροι ότι παίζει ρακέτες με τον Καρανίκα και «φτιάχνει» μαύρισμα.
 
 
 
 Για το σχολικό έτος 2017-2018 τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Σεπτεμβρίου ημέρα Δευτέρα. Οι χρονικές περίοδοι από 1 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και από 15 μέχρι και 21 Ιουνίου μπορεί να αξιοποιούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
Το διδακτικό έτος για τους μαθητές χωρίζεται σε τρία (3) τρίμηνα. Το πρώτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.

Στο νηπιαγωγείο, στην αρχή του πρώτου τριμήνου του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο (2) εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο νηπιαγωγείο για ορισμένα νήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους. Το ευέλικτο ωράριο καθορίζεται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, το σύλλογο διδασκόντων και το σχολικό σύμβουλο, σε συνεργασία με τους γονείς ή κηδεμόνες του νηπίου. Μετά την πάροδο των δύο (2) εβδομάδων, το σύνολο των νηπίων ακολουθεί κοινό ωράριο.
Τέλος σύμφωνα με το ΠΔ το ημερήσιο ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η ώρα έναρξης ή λήξης των μαθημάτων μπορεί να τροποποιείται ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, ύστερα από απόφαση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.
Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017 17:40

Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΤΖΕΝΤΑ» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμη φορά απέ­δειξε όχι αδυνατεί να με­τατοπίσει το ενδιαφέρον της δημόσιας συζήτησης σε θέμα­τα της καθημερινότητας, όπως θα επιθυμούσε η ίδια για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα, αλλά ούτε και να μειώσει την ένταση της πολι­τικής αντιπαράθεσης.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής. Νίκου Βούτση, ότι       «εί­μαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας», ο διορισμός του πατέρα του υπουρ­γού Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Παππά, στη θέση του προέδρου του ΟΑΣΘ, η επίθεση στο δήμαρχο Κυθήρων, με αφορμή την κρατι­κή ανεπάρκεια στην  καταστροφι­κή πυρκαγιά, αλλά και η ψεύτικη (όπως τη χαρακτήρισε η αντιπο­λίτευση) δημοσκόπηση που διέρρευσε από το ΑΠΕ, η οποία έδινε... προβάδισμα στην κυβέρνηση, εξα­κολουθούν να κρατούν ψηλά το πολιτικό θερμόμετρο, φανερώνο­ντας ταυτόχρονα και το έλλειμμα του λεγάμενου ηθικού πλεονεκτή­ματος που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κριτική από «Αυγή»
Την επιλογή του κ. Στέλιου Παππά στηλίτευσε ακόμη και η «Αυγή», όπου σε άρθρο του Θανάση Καρτερού ανέφερε πως αποτελεί «λά­θος επιλογή», προσθέτοντας: «Οι συσχετισμοί, οι αντιδράσεις, η εντύπωση, η εικόνα, ο αντίπαλος. Αν τα αφαιρέσουμε αυτά, τότε πέ­φτουμε ή στο αμάρτημα της άγνοι­ας ή στο λάκκο της αλαζονείας».
Η φράση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στα τέλη του Ιουλίου, «τα καλύτερα είναι μπροστά μας», μοιάζει να προδια­θέτει, με σαρκαστικό τρόπο, για τα δύσκολα μέτωπα που έχει να αντι­μετωπίσει το φθινόπωρο η κυβέρ­νηση αλλά και για το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την έξοδο στις αγορές, αλλά πέτυχε ακόμη και να διαταράξει τα «μπάνια του λαού» με τα μικροπολιτικά παιχνίδια γύρω από ιδεολογικά και θεσμι­κά ζητήματα και εσχάτως ακόμη και για τη θρησκευτική συνείδη­ση του ελληνικού λαού, παραμο­νές Δεκαπενταύγουστου. Ωστό­σο, η «αριστερή αντεπίθεση» της κυβέρνησης δεν φαίνεται να βρί­σκει ανταπόκριση από την κοινω­νία. για θέματα, μάλιστα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν το Μα­ξίμου σε μια νέα σύγκρουση με την Εκκλησία αλλά και σε νέους τριγμούς με τον κυβερνητικό της εταίρο Πάνο Καμμένο.
Η αποτυχία της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δα­νειστές, που συνοδεύτηκε από νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, την οδη­γεί να στραφεί στη διαμόρφωση μιας ατζέντας που περιλαμβάνει πρωτοβουλίες με αριστερό πρό­σημο, για να συσπειρώσει τόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το κομματικό του ακροατήριο. Τα θέματα που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ξανά στη δημόσια συζήτηση τις τελευ­ταίες μέρες είναι:
Η κατάργηση της αριστείας για την επιλογή των σημαιοφόρων στα σχολεία.
   Η κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων.
I Η ανάρτηση της σημαίας στα σχολεία.
I Ο πολιτικός γάμος ομοφύλων και η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.
I Η επίθεση στην Ορθοδοξία και στο θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο παρελθόν έδειξε ότι δεν επιθυμεί μια μετω­πική σύγκρουση με την Εκκλησία. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος της απομάκρυνσης του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας το 2016. Ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας εξακολουθεί να απο­τελεί ένα θέμα κομβικής σημασίας για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επιθυμούν η διακυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» να αφήσει το ιδεολογικό της αποτύ­πωμα. Ωστόσο, οι προηγούμενες απόπειρες του ΣΥΡΙΖΑ προς αυτή την κατεύθυνση δεν στέφθηκαν από ιδιαίτερη επιτυχία.
Η δημόσια επίθεση του Νίκου Βούχση στην Ορθοδοξία μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται. «Η εποχή δεν μπορεί να είναι βα­θύτατα συντηρητική ούτε η με- ταμνημονιακή Ελλάδα μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα Πατρίς, θρη­σκεία, οικογένεια και Ελλάς Ελλή­νων Χριστιανών. Δεν υπάρχουν ορθόδοξοι λαοί. Είμαστε ένα σύγ­χρονο κράτος και όχι Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας», δήλωσε (ΕΡΤ) ο Πρόεδρος της Βουλής, προκα- λώντας ομοβροντία αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευ­σης. Η Ν.Δ., μάλιστα, έκανε λόγο για «παραλήρημα ιδεοληψίας». Η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητι­κού της εκπροσώπου κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου, έσπευσε να υπεραμυνθεί της άποψης του κ. Βούτση.
Ωστόσο, το ζήτημα που άνοιξε ο κ. Βούτσης προκάλεσε την αντί­δραση και του υπουργού Αμυνας. Πάνου Καμμένου. ο οποίος δι αφοροποιήθηκε πλήρως από τηγραμμή ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίστηκε στο προσκήνιο, ύστερα από αρκε­τές ημέρες σιωπής, που προφανώς του είχε επιβληθεί διακριτικά από το Μαξίμου μετά τους τελευταίους άστοχους χειρισμούς του. Αρχικά με ανάρτησή του στο twitterο κ. Κομμένος υήοστήριξε πως «οι δη­λώσεις του Προέδρου της Βουλής μάς βρίσκουν απόλυτα αντίθετους, όπως και τη μεγάλη πλειοψηφία των ορθόδοξων Ελλήνων».
Στη συνέχεια, σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για «προσωπικές απόψεις» του κ. Βούτση, σπεύδοντας όμως να προλάβει οποιαδήποτε συζή­τηση για ενδεχόμενη απορρύθ­μιση της κυβερνητικής   συνεργα­σίας λόγω   αυτής της  διάστασης απόψεων. «Συμμετέχουμε στην  κυβέρνηση έχοντας βάλει τις κόκκι­νες γραμμές μας που αφορούν σε θέματα θρησκείας και πατρίδας. Πολλές φορές διαφοροποιούμαστε και έχουμε δημόσιο λόγο. Αυτό δεν σημαίνει πως ο καθένας δεν μπορεί να έχει τις προσωπικές του απόψεις», τόνισε.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία επικοινώνησε ο «Ε.Τ.» της Κυρια­κής υποστηρίζουν πως «ο κ. Κομ­μένος τηρεί τη δέσμευσή του για μη εμπλοκή των ΑΝ.ΕΛ. σε θέματα που σχετίζονται με την οικονομία. Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεί­χνει μια μεγάλη ανοχή στις θέσεις που εκφράζει στα εθνικά θέματα και στα θέματα που έχουν να κά­νουν με την Εκκλησία. Η ανοχή αυτή εκφράζεται και με τη στήρι­ξη στο πρόσωπό του σε όλες τις πρόσφατες διαμάχες που είχε με την αντιπολίτευση». Οι ίδιες πη­γές σημειώνουν πως «ούτε στο μέλλον αναμένεται να προκόψει κάποιο βαθύ ρήγμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. που θα μπορούσε να απειλήσει την κυ­βερνητική συνεργασία». Ο ίδιος ο κ. Κομμένος, μάλιστα, στην πρό­σφατη συνέντευξή του έσπευσενα ξεκαθαρίσει πως «θα μείνουμε μέχρι τέλους με τον Τσίπρα».
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μελλοντικές κινήσεις του υπουργού Αμυνας αλλά και άλλων στελεχών των ΑΝ.ΕΛ. Χα­ρακτηριστική είναι η περίπτωση του βουλευτή Δημήτρη Κομμέ­νου, ο οποίος εξακολουθεί να θε­ωρείται από το Μαξίμου ως «ύπο­πτος για υποτροπή».
Υπενθυμίζεται επίσης πως ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Κομμένος, στην τελευταία σύγκρουση της κυβέρνησης με την Εκκλησία, φέρεται να είχε πει με δάκρυα στα μάτια στον Αρχιεπί­σκοπο Ιερώνυμο: «Αν μου ζητή­σετε να ρίξω την κυβέρνηση, να ξέρετε ότι θα το κάνω».
Αμηχανία
Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας, οι άστοχες δηλώσεις και οι επιπό­λαιες πολιτικές κινήσεις του κυβερνητικού εταίρου έχουν φέρει αρκετές φορές σε αμηχανία το Μέγαρο Μαξίμου. που θεωρεί ότι ο κ. Κομμένος μελλοντικά θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και σοβαρή πολιτική κρίση στην κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δη­μοκρατία έχει ήδη φροντίσει από τώρα να ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση πως δεν έχει ξεχάσει την αντιπαράθεση με τον Πάνο Κομ­μένο και την εμπλοκή του στην υπόθεση του «Noor1». «Του        συνιστούμε να ασχοληθεί περισσό­τερο τις επόμενες ημέρες -εν όψει της συζήτησης στη Βουλή- με την απολογία που πρέπει να ετοιμάσει για τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες του με τον ισοβίτη κρατούμενο για εμπόριο ναρκωτικών», ανέφερε η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατί­ας. Υπενθυμίζεται ότι η προγραμ­ματισμένη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής είχε ανα­βληθεί λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Κω, τον περασμένο Ιούλιο.


Επιλογή για λίγους αποδεικνύεται η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης με στόχο την προσαύξηση της σύνταξης, καθώς πλέον, μετά και τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου, συμφέρει μόνο πολύ συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, όπως αυτούς που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης αναδρομικά καθώς και αυτούς που εντός του 2017 θεμελιώνουν την πλήρη 40ετία και έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.
 
Για όλους τους υπόλοιπους, η εξαγορά καθίσταται σχεδόν απαγορευτική καθώς το κόστος της αυξάνεται έως και έξι φορές.

Οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά κάθε πλασματικού μήνα θα πρέπει να καταβάλλουν το 20% του τελευταίου μεικτού μισθού τους, ενώ στην περίπτωση των αυτοαπασχολουμένων ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις μηνιαίες εισφορές που καταβάλλουν.
Αναλυτικά, «κλειδί» στον υπολογισμό του κόστους εξαγοράς είναι το εισόδημα, με τους ειδικούς να υπολογίζουν ότι η αύξηση αφορά εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες με αποδοχές άνω των 840 ευρώ που υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης πλασματικών ετών, μετά τις 13 Μαΐου 2016.
Αναλυτικά, το κόστος εξαγοράς είναι πλέον έως και έξι φορές υψηλότερο μεγαλύτερο σε περιπτώσεις υψηλόμισθων με ανώτατο μηνιαίο εισόδημα 5.860 ευρώ τον μήνα καθώς από 167,85 ευρώ εκτοξεύεται σε 1.172 ευρώ.
Στη λίστα με τους ασφαλισμένους που «χάνουν», σε σχέση με το προ νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς, είναι μισθωτοί με τελευταίο μεικτό μισθό πάνω από 840 ευρώ τον μήνα, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα πάνω από 840 ευρώ κατά το προηγούμενο έτος υποβολής της αίτησης, ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες καθώς και άλλες ειδικές κατηγορίες (π.χ. προσωπικό εδάφους αεροπορικών επιχειρήσεων, ιπτάμενο προσωπικό, ηθοποιοί, τεχνικοί θεάτρου, μουσικοί κ.ά.) που θα καταθέσουν αίτηση μέχρι και το 2019, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από το 20% του τελευταίου μισθού τους για κάθε μήνα εξαγοράς.
Στους «χαμένους» συγκαταλέγονται, επίσης, ασφαλισμένοι με παράλληλη απασχόληση οι οποίοι θα πληρώσουν διπλά την εξαγορά των πλασματικών ετών, καθώς υποχρεούνται από 1/1/2017 να καταβάλουν εισφορές για κάθε δραστηριότητά τους αλλά και συνταξιούχοι που ήθελαν να αναγνωρίσουν χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας και χήρες που μπορούσαν να αναγνωρίσουν τον χρόνο θητείας του θανόντος για να προσαυξήσουν τη σύνταξη χηρείας, αφού οι σχετικές διατάξεις καταργήθηκαν.
Πολύ μικρότερη είναι η λίστα με αυτούς για τους οποίους η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών παραμένει ελκυστική. Σε αυτή βρίσκονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι υποβάλλουν φέτος αίτηση εξαγοράς πλασματικών ετών και οι οποίοι θα πληρώσουν μόνο 10% του τρέχοντος μισθού τους. Η υποβολή αιτημάτων για εξαγορά πλασματικών συμφέρει επίσης γονείς ανηλίκων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, κυρίως γυναίκες που με τη χρήση αυτών των ετών θεμελιώνουν αναδρομικά 3-5 χρόνια (το διάστημα 2010-2012), καθώς και άνδρες στο Δημόσιο για τη συμπλήρωση 35ετίας.
Προσοχή: Η αναγνώριση δεν μπορεί να γίνει μόνο για προσαύξηση της σύνταξης και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα έτη εξαγοράς για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Τα χρήματα που έχουν καταβληθεί για αναγνώριση πλασματικών χάνονται και δεν επιστρέφονται. Οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά και χρησιμοποιούνται για θεμελίωση δεν συνυπολογίζονται στο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης. Λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση της εθνικής σύνταξης.
Καθημερινή

ΠΔ – Oι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει ο εκπαιδευτικός της τάξης και στη συνέχεια τα στελέχη εκπαίδευσης όταν ένας μαθητής  συστηματικά και αδικαιολόγητα από το σχολεία. Όταν ένας μαθητής απουσιάζει συστηματικά και αδικαιολόγητα από το σχολείο ο εκπαιδευτικός της τάξης επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες και ενημερώνει τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου.

Εφόσον δεν επιλύεται το πρόβλημα της συστηματικής και αδικαιολόγητης απουσίας με τις ενέργειες της παρ. 2 του παρόντος άρθρου αναζητείται ο μαθητής και η οικογένεια του μαθητή μέσω της αστυνομικής και της δημοτικής αρχής καθώς και της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας.


Στις περιπτώσεις που η ανωτέρω αναζήτηση δεν φέρει αποτέλεσμα, αναφέρεται η συστηματική και αδικαιολόγητη απουσία του μαθητή στον αρμόδιο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι ενέργειες που έχουν γίνει. Ο αρμόδιος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναζητεί τον μαθητή σε όλα τα σχολεία της οικείας Διεύθυνσης. Όταν και αυτή η ενέργεια δεν φέρει αποτέλεσμα ο αρμόδιος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποβάλλει σχετική αναφορά στον αρμόδιο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ο οποίος αναζητεί τον μαθητή σε όλα τα σχολεία της οικείας περιφέρειας. Όταν και αυτή η ενέργεια δεν φέρει αποτέλεσμα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης υποβάλλει σχετική αναφορά στη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που συνοδεύεται από έκθεση, η οποία περιέχει τα στοιχεία της έρευνας που έγινε. Η αναζήτηση σε όλα τα σχολεία της χώρας γίνεται από τη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.


Το υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει ιην πλήρωση εκατόν είκοσι (120) θέσεων ιεροδιδασκάλων ισλαμικής θρησκείας στις Μουφτείες της Θράκης. Οι ιεροδιδάσκα­λοι θα προσληφθούν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας εννέα (9) μηνών. Το έργο των ιεροδι­δασκάλων είναι η διδασκαλία του Κορανίου στα τεμένη της Θράκης ή εφόσον το επιθυμούν και προκύψει σχετική ανάγκη και σε δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Θράκης, σε μαθη­τές - μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που έχουν απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών. Οι θέσεις κατά Μουφτεία έχουν ως εξής: α) Μουφτεία Κομοτηνής: Πενήντα πέντε (55) θέσεις, β) Μουφτεία Ξάνθης: Τριάντα πέντε (35) θέσεις, γ) Μουφτεία Διδυμότειχου: Τριάντα (30) θέσεις. Οι υποψήφιοι πρέπει: α) Να είναι Ελληνες πολίτες μόνιμοι κάτοικοι Θράκης, μέλη της μουσουλ­μανικής μειονότητας, β) Να έχουν συμπληρώσει, οι μεν υποψήφιοι κατηγορίας ΠΕ και ΔΕ το 21 ο έτος της ηλικίας τους, οι δε υποψήφιοι κατηγορίας ΥΕ το 20ό έτος, γ) Να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νομίμως από αυτές, δ) Να μην υπάρ­χει κώλυμα από ποινική καταδίκη, στερητική ή επικουρική δικαστική συμπαράσταση, όπως ορίζεται στο άρθρο 8 του ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26 Α’). ε) Να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα για την άσκηση των καθηκόντων της συγκεκριμένης θέσης, στ) Να μην έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους. Τηλέφωνα για πληροφορίες: 25310-25273, 25513-55386.
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 2300

Εκπαιδευτικά Νέα