Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  


 

citylife24_logo

 

 

 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούλιος 2018 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 00:45

Το Δίκτυο του Αντώνη Αντωνάκου

 

Το Δίκτυο.
«Ο Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, έχει γίνει διεθνές σύμβολο της παγκόσμιας απειλής κατά της ακεραιότητας των επίσημων στατιστικών στοιχείων.»
Αυτήν την φοβερή παγκόσμια απειλή επισημαίνουν σε άρθρο τους στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (22/07/2018) ο κ. Έντγουιν Τρούμαν (non-residentseniorfellowστο Petersoninstitute) και ο κ. Νικολά Βερόν (seniorfellowστα Petersonκαι Bruegelinstitutes). Τώρα αν με ρωτήσετε τι είναι αυτά τα seniorfellowκαι non-residentseniorfellowθα σας εξομολογηθώ την αμαρτία μου, δεν ξέρω. Όμως, δεν μπορεί, κάτι σπουδαίο θα είναι για να μην υπάρχει αντίστοιχος Ελληνικός όρος και για να φιλοξενεί το άρθρο τους η «σοβαρή»;; της Κυριακής.

Αποφαίνονται μάλιστα ότι καλά έκανε ο κ. Γεωργίου και παραβίασε τον νόμο αγνοώντας το Διοικητικό του Συμβούλιο γιατί, σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, με τα μυαλά που έχουν -«τις απόψεις των μελών αυτών»- η αναζήτηση της έγκρισής τους «θα είχε αναμφίβολα οδηγήσει σε παραπλανητικά στοιχεία». Αν επρόκειτο για τίποτα ουτιδανούς καθηγητές Ελληνικών πανεπιστημίων, όπως η κ. Γεωργαντά, δεν θα δίναμε σημασία, αλλά όταν αυτά τα λένε κοτζάμ seniorfellowμας καταλαμβάνουν ρίγη συγκινήσεως. Επισημαίνουν μάλιστα, εντελώς αθώα, ότι τα μέλη αυτά ήταν «πολιτικά διορισμένα». Αλλά ο κ. Γεωργίου τι ήταν; Θεόσταλτος; Εκτός αν γνωρίζουν κάτι που εμείς δεν ξέρουμε δεδομένου μάλιστα ότι ο κ. Τρούμαν υπήρξε και «υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ».
Αναρωτιέμαι, υπό το πρίσμα αυτής της αντίληψης, τι χρειάζονται τα συλλογικά όργανα; Γιατί, για παράδειγμα, να μην μπορεί κατευθείαν ένας εισαγγελέας να καταδικάσει και να επιβάλλει την ποινή σε υπόδικους; Είναι τελικά απαραίτητα τα Πρωτοδικεία, τα Εφετεία, ο Άρειος Πάγος; Μήπως είναι σπατάλη χρόνου και χρήματος; Αλλά μήπως δεν είναι απαραίτητοι και οι νόμοι της Πολιτείας αφού αρκεί ένας seniorfellowγια να κρίνει τι είναι συμφέρον και δίκαιο ερήμην μας αλλά, εννοείται, πάντα για το καλό μας;
Για να τελειώνουμε με τα καλαμπούρια, μπορεί να μας θεωρούν ιθαγενείς μιας και δεν έχουμε εγχώριους seniorfellowsόμως κάτι αρχίσαμε και εμείς να ψυλλιαζόμαστε σχετικά με τα διεθνή δίκτυα και τους εγχώριους ανταποκριτές τους. Οι ΗΠΑ τα έχουν αναγάγει σε όργανα κυριαρχίας. Η οικοδόμηση των lobbiesαρχίζει από τα Πανεπιστήμια όπου ανιχνεύονται (και δεσμεύονται;;) οι φερέλπιδες λόγω οικογένειας ή ικανοτήτων, νέοι. Τα πανεπιστήμια τους λειτουργούν ως εκκολαπτήρια της «Διεθνούς» των πολιτών(στελεχών) της Παγκόσμιας Οικονομικής Διακυβέρνησης. Αυτή είναι η «πατρίδα» τους, σε αυτήν ορκίζονται πίστη και αυτήν υπηρετούν. Τηρώντας πάντα και τον όρκο των σωματοφυλάκων, «όλοι για έναν και ένας για όλους».
2018-07-27
Κατηγορία Άρθρα & Απόψεις
 

Ιουλιανά καύματα.
«Θα κάνωμεν πολιτικήν και εκλογικήν συνεργασίαν με τον Καραμανλήν. Τα στρατόπεδα θα είναι δύο: από το ένα μέρος θα είναι οι εθνικόφρονες και από το άλλο οι κομμουνισταί. Θα κάνωμεν τας εκλογάς με τους χωροφύλακές και με το πιστόλι στο χέρι» Γ. Παπανδρέου (Σπ. Λιναρδάτου, «Από τον Εμφύλιο στη Χούντα»).
Όταν, μετά την εκλογική πανωλεθρία του 1958, ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να προσχωρήσει στην Ε.Ρ.Ε. ο Καραμανλής τον απέτρεψε λέγοντας του ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξασθενούσε «μίαν εθνικήν αντιπολίτευση την οποίαν η χώρα επίσης χρειάζεται. Δύο ισχυρά κόμματα, […] Και γι' αυτό εύχομαι τον σχηματισμό ενός συμπαγούς κόμματος του Κέντρου, ικανού να ενώσει τα ανομοιογενή στοιχεία του».

Ενστερνιζόμενος, κατ’ ανάγκη, αυτή την άποψη –την οποία εκτός του Καραμανλή ευνοούσαν επίσης οι Αμερικάνοι και το Παλάτι- ο Παπανδρέου τόνιζε στους στενούς συνεργάτες του όσα αναφέρονται στο προοίμιο. Όσα προηγήθηκαν των εκλογών του 1961 τα γνώριζαν και τα ενέκριναν και «…οι ηγέτες του Κέντρου, […]. Ο Κ. Καραμανλής αναφέρει ότι από το καλοκαίρι του 1959 ο Γ. Παπανδρέου του πρότεινε συνεργασία […] για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου […] δε δίστασε να επισημάνει στον αρχηγό της ΕΡΕ ότι “αν δε βοηθούν πολύ τα πράγματα, ημπορεί να μας βοηθήσουν οι χωροφύλακες”...». (www.rizospastis.gr 27/10/2002).
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Παπανδρέου «προσαρμοζόταν στις συνθήκες». Το 1943 «υποβάλλοντας τα διαπιστευτήριά του» στην Μ. Βρετανία έγραφε: «…η ταυτότης των συμφερόντων της Αγγλίας και της Ελλάδος, […] είναι απόλυτος […] Δύο παγκόσμια μέτωπα διαμορφούνται: ο Κομμουνιστικός Πανσλαβισμός και ο Φιλελεύθερος Αγγλοσαξoνισμός…» για να καταλήξει ότι η βοήθεια της Αγγλίας μπορεί να δώσει στην Ελλάδα«…το αίσθημα της ασφαλείας της απέναντι του καταθλιπτικού κινδύνου του Κομμουνιστικού Πανσλαβισμού…». Η «ταυτότης συμφερόντων» τον έκανε πρωθυπουργό (1944).
Πάλι η ταύτιση συμφερόντων τον οδήγησε στην αποδοχή της «βοήθειας των χωροφυλάκων»(1959). Και σε αυτήν την περίπτωση το τελικό κέρδος ήταν η πρωθυπουργία. Απαιτήθηκε να συνεργήσουν θεοί και δαίμονες προκειμένου να μονιάσουν προσωρινά οι καπεταναίοι του Κέντρου. Έτσι συστάθηκε στις 19/9/1961 η 8μελής «πολιτική εταιρεία» που ονομάστηκε Ένωση Κέντρου. Η παραίτηση της κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών την ίδια μέρα κάνει εμφανέστατη την γενικότερη συμπαιγνία. Στόχος της η εξουθένωση της Αριστεράς και η εξασφάλιση «εθνικόφρονος» αντιπολίτευσης.
Ο στόχος επετεύχθη και το Κέντρο -από την τρίτη θέση και το πολιτικό ναυάγιο (20,67% το 1958)- αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση με 33,66% αλλά ο Γ.Π. -«συνεπής» στην ιστορία του- άρχισε ένα μήνα μετά τις εκλογές τον «ανένδοτο» δίχως ενδοιασμούς για τις επιπτώσεις. Η έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε και η «ταύτιση συμφερόντων» με εκείνους τους οποίους λίγα χρόνια πριν παρέδιδε στους χωροφύλακες τον οδήγησε -με την αμέριστη βοήθεια των Ανακτόρων- στην πρωθυπουργία. Αν η «εισβολή» του Ανδρέα στην πολιτική διατάραξε τις εύθραυστες ισορροπίες στο συνονθύλευμα της Ε.Κ., η εμπλοκή του στην υπόθεση Ασπίδα και η ανεξήγητη επιμονή του Παπανδρέου να αναλάβει ο ίδιος το Υπουργείο Άμυνας οδήγησε στην παραίτηση του και την «αποστασία».
Τα «Ιουλιανά καύματα» υπήρξαν απλώς ένας ενδιάμεσος σταθμός για τη δικτατορία. Το ¼ της Ε.Κ. έγιναν «αποστάτες» και το υπόλοιπο «πυρπολητές». Το «λαϊκό μέτωπο» που συγκρότησε ο οπορτουνισμός των Παπανδρέου την επομένη των εκλογών του 1961 αναβίωσε με μεγαλύτερη ένταση. Αγνοώντας τα πραγματικά δεδομένα και τους συσχετισμούς ισχύος της εποχής επεχείρησαν με τη δύναμη της «εξέγερσης» να επιβάλλουν τα «θέλω» τους. Αποδείχθηκαν μοιραίοι. Όπως ένας μεταφορέας αυγών που τρέχει σε χωματόδρομο με 150 χιλιόμετρα.
Την επομένη της επιβολής της δικτατορίας –όπως σημειώνουν πρωταγωνιστές και ιστορικοί (Ελλάδα 20ος αιώνας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)- το «λαϊκό κίνημα» κατέρρευσε. Σημειώνει ο Κωνσταντόπουλος «…δεν υπήρχε αντιστοιχία των μαζικών προδικτατορικών αγώνων με τις περιορισμένες αντιστασιακές προσπάθειες…» και ο Χατζησωκράτης επιβεβαιώνει, «2.000-3.000, το πολύ, φοιτητές […] συγκροτούσαν το ενεργό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα…», συμπληρώνοντας ότι στην ανάπτυξη του Πολυτεχνείου συνέβαλλαν «οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις του καθεστώτος» και«ο δισταγμός του για άμεση καταστολή τηςεξέγερσης. Η αντίσταση «ανάλογα με τις πεποιθήσεις του εκάστοτε αφηγητή, είτε έχει υπερεκτιμηθεί, είτε έχει αναχθεί στα όρια του μύθου, είτε έχει θεωρηθεί σχεδόν αμελητέα» (Μαρίνος Καχρίλας-Αργυριάδης) αλλά είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ακόμα και αυτή την χλωμή «φοιτητική Άνοιξη» των «2.000-3.000 το πολύ» φοιτητών την κατέστησε εφικτή «…η προσπάθεια του δικτάτορα να μεταβιβάσει περιορισμένες αρμοδιότητες σε μια μεταβατική κυβέρνηση πολιτικών…» (Θάνος Βερέμης).
Ο κύκλος της τραγωδίας έκλεισε με τα νέα Ιουλιανά καύματα. Την τραγωδία της Κύπρου.
Κατηγορία Άρθρα & Απόψεις
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 00:49

Οιωνοσκοπήσεις του Αντώνη Αντωνάκου

 

Οιωνοσκοπήσεις
Προφανώς μικρή αξία έχουν οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού για τον χρόνο των εκλογών. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το ερώτημα είναι αν θα διεξαχθούν το προσεχές Φθινόπωρο ή τον Μάιο του 2019 σε συνδυασμό με τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση. Η τελική απόφαση συναρτάται ασφαλώς με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές ύστερα από άλλες οι οποίες θα επιβεβαιώνουν την πρωτοπορία της Ν.Δ.
Οι οιωνοί που σηματοδοτούν την διεξαγωγή των εκλογών τον Μάιο πληθαίνουν. Η μεταφορά του χρόνου των Αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελεί απλή επιβεβαίωση της λογικής ανάλυσης η οποία θέλει την λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια. Υποθέτοντας ότι η FYROMθα εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα αναμένεται οι διαδικασίες από την πλευρά της να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2019. Τότε θα σημάνει η ώρα της Ελλάδας να κυρώσει τη συμφωνία.

 

Η δεδομένη άρνηση των ΑΝ.ΕΛ. να την ψηφίσουν δεν οδηγεί αναγκαστικά σε αδιέξοδο αφού τόσο το Ποτάμι καθώς και κάποιοι άλλοι, «σκόρπιοι» βουλευτές, ενδέχεται να την ψηφίσουν. Είναι αμφίβολο όμως αν μια τέτοια εξέλιξη εξυπηρετεί τα σχέδια του Πρωθυπουργού. Σε αυτή την περίπτωση η απαίτηση για έγκριση με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών θα αποτελέσει το πρόσχημα για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές υπό προϋποθέσεις που εξυπηρετούν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α..
Όσον αφορά το χρόνο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα αφού, για λόγους που δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν στο παρόν, ο σχεδιασμός είναι να συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την αυτοδιοίκηση. Όμως ο ουσιαστικότερος λόγος για την μεθόδευση αυτή είναι καθαρά πολιτικός. Παγιδεύει τα υπόλοιπα κόμματα -κυρίως την Ν.Δ.- σε μια θέση που πλέον δεν θα είναι για εσωτερική χρήση αλλά ergaomnesκαι καθορίζει την προεκλογική ατζέντα με το θέμα της συμφωνίας να εκτοπίζει όλα τα άλλα.
Εκλογικά πέραν του γεγονότος ότι η κοινή γνώμη δεν θα ασχοληθεί με τα λοιπά πεπραγμένα της κυβέρνησης, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα εκφράζει όλους εκείνους που θεωρούν την συμφωνία καλή ενώ οι μνηστήρες για τους αρνητές της θα είναι πολλοί. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα, για όσους βιάστηκαν να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να κυρώσουν την συμφωνία μετεκλογικά, είναι ότι καθιστά αδύνατη την κυβίστηση. Οι συνέπειες βέβαιως αυτής της εκδοχής για τους ίδιους και το κόμμα τους, αλλά κυρίως για την χώρα, είναι ανυπολόγιστες. Όμως αυτές είναι απλώς οιωνοσκοπήσεις. Ή μήπως όχι;
Κατηγορία Άρθρα & Απόψεις

Εκπαιδευτικά Νέα