Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  


 

citylife24_logo

 

 

 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Φεβρουάριος 2018 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 01:07

Κάλιο αργά παρά ποτέ του Αντώνη Αντωνάκου.

Κάλιο αργά παρά ποτέ.

Από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 5 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 11/2/18

Εκατό (100) δισεκατομμύρια είναι τα χρέη προς την εφορία (επιπλέον τα οφειλόμενα στα ασφαλιστικά ταμεία). Ποίος τα οφείλει; Κατά κύριο λόγο η «αγορά». Δύο μόνο στοιχεία είναι αρκετά για να δείξουν του λόγου το αληθές. Περίπου 32 δισ. οφείλουν 73!! φορολογούμενοι οι οποίοι οφείλουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια ο καθένας. Σε 22 δισ. ανέρχεται ο μη αποδοθείς Φ.Π.Α. ο φόρος δηλαδή που εισπράχθηκε από τους πολίτες για να αποδοθεί στο κράτος αλλά παράνομα παρακρατήθηκε.

Το 1% των οφειλετών χρωστά πάνω από 100.000 ο καθένας και σε σύνολο 90 δισ., δηλαδή μπορεί οι οφειλέτες να είναι πάνω από 4,1 εκατομμύρια αλλά αυτοί που «λεηλάτησαν» το σύστημα εκμεταλλευόμενοι ευνοϊκές ρυθμίσεις και δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού είναι συγκριτικά ελάχιστοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ η σύνθεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι:«37% πρόστιμα,21,6% μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, 18,82% οφειλές του φόρου εισοδήματος, 10,61% καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, 2,65% μη καταβολή φόρου ακινήτων, 9,15% υπόλοιπες κατηγορίες φόρων». Είναι φανερό ότι οι κατηγορίες των φορολογουμένων που οφείλουν το σύνολο σχεδόν των 100 δισ. δεν είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Αν συνυπολογίσουμε τα χρέη των ίδιων (επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες) προς τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και το γεγονός ότι είναι οι οφειλέτες της συντριπτικής πλειοψηφίας των «κόκκινων» δανείων προς τις τράπεζες είναι κατανοητό ότι το πρόβλημα της οικονομίας δεν πρόκειται να λυθεί όσο και αν εξαϋλωθούν οι συντάξεις, όσο και αν οι μισθοί εξευτελιστούν, όσο και αν «απορρυθμιστεί» η αγορά εργασίας.

Αν είναι ακριβές το ρεπορτάζ, η είσπραξη υπό την απειλή των κατασχέσεων 5 δισ. ληξιπρόθεσμων μόνο τον Ιανουάριο αποτελεί θετική εξέλιξη. Έστω και αν πλέον το μεγαλύτερο μέρος των παλιών οφειλών έχει απολεσθεί. Οι «κανόνες της αγοράς» πρέπει να εφαρμοστούν κυρίως πάνω στην ίδια. Επιχειρήσεις με «καύσιμο» τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, την παρακράτηση Φ.Π.Α., τα «δωρεάν δάνεια» δεν νοούνται. Όποιος χρωστάει πρέπει να πληρώνει. Διαφορετικά τα δικά του χρέη τα πληρώνει όλη η κοινωνία και αυτό είναι άδικο. Κάλιο αργά παρά ποτέ.

15-2-2018

Κατηγορία Άρθρα & Απόψεις
Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 01:16

Θεραπεία στη σιωπή…του Αντώνη Αντωνάκου.


Θεραπεία στη σιωπή…
«Έναν πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις στη φυλακή, τον στέλνεις στο σπίτι του».
Η φράση αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αφορά τον Ανδρέα. Η ουσία της επιβεβαιώνεται από τον Ι. Βαρβιτσιώτη σύμφωνα με τον οποίο ο Κ.Κ. είχε προειδοποιήσει τον Μητσοτάκη ότι: «αν τα στοιχεία τα οποία υπήρχαν εναντίον του Α. Παπανδρέου δεν ήταν συντριπτικά, όχι μόνο θα αθωωνόταν, αλλά θα ενισχυόταν και πολιτικά». Η απάντηση του τελευταίου ήταν ότι «τα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από συντριπτικά. Με αυτά θα τελειώσουμε άπαξ διά παντός με τον Παπανδρέου». Η κατάληξη της ιστορίας είναι γνωστή. Ο Ανδρέας αθωώθηκε, έστω και οριακά (7-6), και επανήλθε θριαμβευτικά με 47% στις εκλογές του 1993.
Όταν η ιστορία δεν διδάσκει επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Κανένας από τους «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» δεν αμφιβάλει ότι στη χώρα έχει διακινηθεί άφθονο και μαύρο πολιτικό χρήμα. Οι πάντες γνωρίζουν ή υποθέτουν βασίμως ότι ο χώρος του φαρμάκου ήταν ένα από τα πεδία στα οποία η διαφθορά είχε ανθίσει τροφοδοτώντας το μεγαλύτερο μέρος όλου του κυκλώματος από την πολιτική εξουσία μέχρι τους λειτουργούς της υγείας. Όμως άλλο είναι οι εικασίες, ακόμα και η βεβαιότητα περί της εμπλοκής κάποιου, από τη διαδικασία απόδειξης ή οποία ιδιαίτερα όταν αφορά σημαίνοντα πρόσωπα καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής.
Πέραν αυτού πολλάκις οι διαχειριστές της εξουσίας επωμίζονται «αμαρτίες» του περιβάλλοντός τους, όπως επισημαίνει ο Κοττάκης «Ιστορικοί συνεργάτες τουΑνδρέαμε διαβεβαίωσαν ότι ο Παπανδρέου δεν πήρε ποτέ χρήματα από τόν Κοσκωτά. ότι ή παροιμία -αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα· έχει καιαντιστροφήανάγνωση» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ίδιοι απαλλάσσονται από τις πολιτικές ευθύνες. Είναι άλλο πράγμα όμως οι ποινικές ευθύνες καθώς και η διαδικασία απόδοσής τους.
Όταν στην ιστορία της Novartisεμπλέκονται 10 σημαντικά πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πρωθυπουργοί και τέως αρχηγοί κομμάτων η διαδικασία θα έπρεπε να είναι απαλλαγμένη από κάθε υποψία πολιτικής σκοπιμότητας. Δυστυχώς στο συγκεκριμένο τομέα η κυβέρνηση επέδειξε μια ακατανόητη και πολιτικά ανόητη πρεμούρα. Το επισημαίνει και ο φιλικός της τύπος. Το ΕΘΝΟΣ για παράδειγμα σε άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «αχρείαστος» συνιστά, απευθυνόμενο στον Πολάκη, να αναζητήσει «θεραπεία στη σιωπή».
Όμως και από την άλλη πλευρά η βιασύνη και η υπερβολή είναι κακός σύμβουλος. Το αυτονόητο δικαίωμα της υπεράσπισης της τιμής και της αξιοπρέπειας προσώπων δεν πρέπει να μεταβάλλεται σε συνολική θεσμική αμφισβήτηση. Οι δικλείδες ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης δεν διαμορφώθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια.
8-2-2018
Κατηγορία Άρθρα & Απόψεις


Έρωτας με την πρώτη δαγκωματιά.
Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά η υποδοχή που επεφύλαξε η «σοβαρή» του Δ.Ο.Λ. στην εκλογή Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ. το 1997; Να θυμίσουμε ότι το πρωτοσέλιδο του Βήματος ήταν «κλωνοποίηση» με φωτογραφία της Ntolly. Επειδή τόση «πρεμούρα» να δείξεις τα δόντια σου, ενάντια μάλιστα στο κοσμοπολίτικο και culturalprofile σου, δεν είναι κατανοητή αφήνονται ανοιχτοί δρόμοι για την φαντασία να ανιχνεύσει τα κίνητρα. Επομένως μια εκδοχή που υποστηρίζει ότι πολεμάς ότι δεν «ελέγχεις» είναι ιδιαίτερα πιθανή.

 

Άλλωστε όπως έχει αποδείξει ο χρόνος που διέρρευσε, και με δεδομένο ότι η «επίμονη αγάπη» όχι μόνο του συγκροτήματος αλλά και άλλων (συν)διαμορφωτών της κοινής γνώμης έγινε πιο δυνατή, οι εναγώνιες προσπάθειες τους δεν βρήκαν άλλα «πατήματα» για να πλήξουν την απήχησή του στο λαό και κατατρύχονται με γελοίες θεωρίες «ραθυμίας». Την ώρα που άλλοι εναγωνίως προσπαθούν να φορέσουν λαϊκό profile με φιγούρες ζεϊμπέκικου και επισκέψεις στις ψαραγορές ο Καραμανλής διατηρεί το «μαγικό άγγιγμα» στη λαϊκή ψυχή που τον διαισθάνεται σαν τον «δικό» της άνθρωπο.
Είναι όμως εξοργιστικές οι προσπάθειες να σερβιριστεί ξαναζεσταμένο φαγητό με την έκθεση της 6ης/10ου/2009 της Τ.τ.Ε., παρά το γεγονός ότι το περιεχόμενό της ήταν γνωστό από τότε. Παρά τις τεκμηριωμένες απαντήσεις και όσον αφορά τον συντάκτη της έκθεσης αλλά και το περιεχόμενό της, και ενώ εν τω μεταξύ, «παίρνοντας αμπάριζα», παπαγαλάκια του συστήματος αναπαρήγαγαν το «συνταρακτικό νέο», η Καθημερινή επανέρχεται μέσω συνέντευξης στον κύριο Προβόπουλο. Όμως παρά το πιεστικό pressing ο τελευταίος, μη ενδίδοντας, αναδεικνύει στη συνέντευξη ως βασικά προβλήματα τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, τα ελλείμματα του ασφαλιστικού και τη νοοτροπία.
Είναι εμφανή μέσα από τη συνέντευξη, παρά το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος αλλού εστιάζει, τα αίτια της χρεωκοπίας. Όταν ο κύριος Προβόπουλος λέει ότι «από το 2001 μέχρι το 2008 η χώρα είχε χάσει το 25% της ανταγωνιστικότητας της» με συνέπεια το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών να διογκωθεί, προφανώς φωτογραφίζει τις ευθύνες και δεν είναι τυχαία η αφετηρία που συμπίπτει με την ένταξη στην Ο.Ν.Ε..
Στην ίδια την έκθεση, που χρησιμοποιείται ως όχημα για τη συνέντευξη και τις επιθέσεις κατά Καραμανλή, επισημαίνεται ως βασική αιτία των ελλειμμάτων το ασφαλιστικό. Είναι προφανές ότι το πρόβλημα των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού δεν μπορεί να χρεωθεί στην Ν.Δ. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυβέρνησε από το 1981 μέχρι το 2004 σχεδόν 20 χρόνια και όχι μόνο δεν έκανε καμία ουσιαστική παρέμβαση, αντίθετα το επιβάρυνε με αποφάσεις, χαρακτηριστικότερη των οποίων υπήρξε το «γαμήλιο δώρο» (πλασματικός χρόνος υπηρεσίας) στον κλάδο της τελευταίας συζύγου του Ανδρέα.
Αντίθετα η Ν.Δ. όταν κυβέρνησε για 3 χρόνια, ως «Δεξιά παρένθεση» κατά τους «προοδευτικούς», έκανε βαθιά τομή στο ασφαλιστικό, αυξάνοντας τα προαπαιτούμενα για τη συνταξιοδότηση. Το 2008 πραγματοποίησε νέα τομή με την ενοποίηση των 133 ταμείων σε 13 ενώ ο Γ.Α.Π. διαδήλωνε ανάμεσα στους πράσινους συνδικαλιστές με τη γροθιά αναπεπταμένη.
Ένα τρίτο καίριο σημείο της συνέντευξης Προβόπουλου είναι ότι θεωρεί κυρίαρχη αιτία για το πρόβλημα την κουλτούρα μας αλλά ο δημοσιογράφος επιλέγει να το περάσει απαρατήρητο. Λέει συγκεκριμένα ο κύριος Προβόπουλος: «Όταν επί οκτώ χρόνια έρχονται οι δανειστές και μας υπαγορεύουν τι πρέπει να κάνουμε κι εμείς αρνούμαστε πεισματικά, πώς θα μπορούσε μια κυβέρνηση να τα κάνει όλα εκείνα τα επώδυνα, και μάλιστα με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις απέναντι;» και λίγο μετά «… ο Τρισέ μόλις τελείωνε η κουβέντα για την Ελλάδα γύριζε σε μένα και μου έλεγε […] «George, the greek problem is a cultural one». Είχεδίκιο. Γιατί όλες αυτές οι παθογένειες που συζητάμε αναδεικνύουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Τη νοοτροπία. Την κουλτούρα. Και γι’ αυτό οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι οι πιο δύσκολες. Γιατί πάνε κόντρα στη νοοτροπία. Στα μυαλά.».
Είναι απολύτως φυσικό μετά από όλα αυτά, και όταν δίχως να ασχοληθείς ιδιαίτερα με τον τύπο σε δύο μόνο καθημερινά έντυπα εντοπίζεις τον Ιανουάριο την ίδια εμμονή στην ενοχοποίηση Καραμανλή για ξένες αμαρτίες, να αναρωτιέσαι. Από πού πηγάζει αυτός ο «έρωτας με την πρώτη ματιά»; Ή μήπως θα ήταν ορθότερο να χρησιμοποιήσουμε τον τίτλο της ταινίας του Μπίρμαν; «Έρωτας με την πρώτη δαγκωματιά»!
01/02/2018
Κατηγορία Άρθρα & Απόψεις
Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2018 01:28

Η Βυζαντινή σημαία ενόχλησε τους Τούρκους

 

Η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού “Μαχητής” προκάλεσε… συναγερμό – Για πρόκληση κάνουν λόγο οι Τούρκοι λόγω της σημαία του Βυζαντίου που είχε υψώσει το ελληνικό πλοίο – Η τουρκική “μονταζιέρα” έβγαλε βίντεο με νέα “ναυμαχία” στο Αιγαίο

Ο “Μαχητής” άναψε φωτιές στην Άγκυρα. Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού έκανε την εμφάνισή της με υψωμένη τη σημαία του Βυζαντίου κοντά στη Σμύρνη.

Η διέλευση του “Μαχητή” σήμανε συναγερμό τόσο στις τουρκικές δυνάμεις όσο όμως και στα καθεστωτικά μέσα που αμέσως ανέβασαν φωτογραφίες με το ελληνικό πολεμικό να φέρει πλάι στην ελληνική σημαία και αυτή του Βυζαντίου.
Μάλιστα τα τουρκικά μέσα μιλούν για μια ενέργεια που έγινε μια μέρα μετά την ρίψη στεφάνου στο σημείο πτώσης του ελληνικού ελικοπτέρου στα Ίμια από τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ενέργεια η οποία θεωρείται επίσης προκλητική.
Η εμφάνιση του ελληνικού πολεμικού σήμανε τέτοιο συναγερμό που αμέσως τουρκικά σκάφη προσέγγισαν με στόχο να το εμποδίσουν.

Σε ανακοίνωση του την Δευτέρα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού διέψευσε όσα μεταδίδονται απο τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Σύμφωνα με το ΓΕΝ «Τα όσα αναφέρονται στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».
onalert
Κατηγορία Άρθρα & Απόψεις

Εκπαιδευτικά Νέα