Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

 


 

 

 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιανουάριος 2018 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
                                        Π.Ο. Σ.Υ.Π.
     Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80 ΜΑΡΟΥΣΙ Τηλ.- FAX: 210 - 344 3776, e-mail: posyp@minedu.gov.gr
                                                                            
                                                                                Μαρούσι     30-01-2018
                                                                 Αρ. Πρωτ.: 8
                                        
                                                  Προς: -  Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
                                                       κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη    
                                                     Κοιν.:   -   Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
                                                                                      κ. Κώστα Γαβρόγλου
                                                                   -   Γενικό Γραμματέα ΥΠΠΕΘ
                                                                   -   Σύλλογο Εργαζομένων ΕΟΠΠΕΠ
                                                                   -   ΑΔΕΔΥ
                                                                   -   Μέλη μας
                                                        
ΘΕΜΑ: Αίτημα άμεσης συνάντησης
 
Κε Υφυπουργέ,
 
Η ΠΟΣΥΠ, μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων στον ΕΟΠΠΕΠ για τις πράξεις και τις πρακτικές της Διευθύνουσας Συμβούλου κας Ελένης Γιαννακοπούλου, ζήτησε εγγράφως συνάντηση μαζί σας, από τις 31/07/2017 και προφορικώς άλλες 2 φορές, για να σας εκφράσουμε τις απόψεις μας και να ακούσουμε τις δικές σας, διότι στον Οργανισμό που εποπτεύετε, καταστρατηγούνται, σύμφωνα με τις καταγγελίες, βασικά εργασιακά, υπαλληλικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ασκείται ένας ιδιότυπος τρόπος διοίκησης, που μάλλον παραπέμπει σε άλλες εποχές.

 

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχετε ανταποκριθεί.
 
Στο διάστημα που μεσολάβησε, εκδόθηκε νέος κανονισμός λειτουργίας του Οργανισμού, ερήμην των εργαζομένων, τον οποίο έχουν καταγγείλει τόσο ο Σύλλογος των υπαλλήλων, όσο και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ.
Επίσης στις 29/01/2018 ο Σύλλογος των Εργαζομένων με δελτίο τύπου επικαιροποιεί όλες τις καταγγελίες και αποδοκιμάζει το συνεχή δημόσιο διασυρμό των εργαζομένων αλλά και του Οργανισμού από την τωρινή Διοίκηση, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την εργασία τους και το μέλλον του ΕΟΠΠΕΠ.
 
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων αποφάσισε να συζητηθούν όλα τα ανωτέρω στην προγραμματισμένη Γενική Συνέλευσή τους στις 6/02/2018, και να εισηγηθεί στο σώμα τη λήψη αποφάσεων για περαιτέρω κινητοποιήσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν σθεναρά τα σοβαρά ζητήματα που πλήττουν εδώ και καιρό την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού με ευθύνη της Διοίκησης.
 
Κε Υφυπουργέ,
 
           Η ΠΟΣΥΠ και ο Σύλλογος των εργαζομένων, ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας και πριν τη Γενική Συνέλευση, ώστε να καθορίσουμε τις περαιτέρω ενέργειες μας, σύμφωνα και με τις δικές σας απαντήσεις.
Σε κάθε περίπτωση σας γνωρίζουμε ότι η ΠΟΣΥΠ θα σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους, στα δίκαια αιτήματά τους και απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία και αυταρχισμό της διοίκησης.
                                                             Για το Δ.Σ.
           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

       ΣΑΒΒΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ                                                        ΕΛΙΝΑ ΜΑΡΙΝΙΔΗ   

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Συγκίνηση για τον καθηγητήΚινήσεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς από όλο το περιβάλλον του στα Χανιά αλλά και τον εκπαιδευτικό κόσμο της χώρας έφερε για τον 50χρονο εκπαιδευτικό Γ., που δεν είχε στέγη για να μείνει, το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», το οποίο και ανέδειξε τις «καθημερινές ιστορίες τρέλας» που ζουν στην Ελλάδα της κρίσης δάσκαλοι και καθηγητές.
Μάλιστα, η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), όπως λέει ο πρόεδρός της Νίκος Παπαχρήστος, θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να εγκρίνει ένα οικονομικό βοήθημα ώστε να στηρίξει τον εκπαιδευτικό και την οικογένειά του. Το ερώτημα είναι αν ο ίδιος θα το δεχτεί…
«Υπήρξε ανέλπιστη βοήθεια εδώ και ευχαριστώ πολύ» δηλώνει στα «ΝΕΑ». «Δεν θέλω όμως να πάρω χρήματα συναδέλφων, είναι ιερά γιατί κάποιοι έχουν δουλέψει γι' αυτά. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλους. Είναι δεκάδες οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από κακούς προγραμματισμούς και από την απόρριψη των αιτήσεών τους για απόσπαση κοντά στα σπίτια τους» δηλώνει χαρακτηριστικά.
«Δεν είμαι άστεγος, είμαι ένας εργαζόμενος και πρέπει να μπορώ να ζω με τα λεφτά μου. Δεν είναι λύση να ζούμε με την αλληλεγγύη των άλλων. Το κράτος μάς έχει εγκαταλείψει τελείως και μας έχει αφήσει στην αλληλεγγύη και στον ανθρωπισμό των συναδέλφων μας» λέει.
Ωστόσο, προσωρινή λύση στο πρόβλημα στέγης του εκπαιδευτικού βρέθηκε, καθώς από χθες του προσφέρθηκε ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο της περιοχής, για το οποίο όμως ο ίδιος δηλώνει ότι θα δουλέψει τα απογεύματα για να το ξεπληρώσει.
 
900 χλμ. την εβδομάδα. Οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών που ταλαιπωρούνται στην Ελλάδα της κρίσης ζώντας και δουλεύοντας σε αντίξοες συνθήκες είναι πολλές. Ο 53χρονος Γιάννης Ρέντας, μόνιμος εκπαιδευτικός, έχει την οργανική του θέση στην περιοχή Φουρνά, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.
Οπως λέει, δουλεύει και σε άλλο σχολείο μέσα στην πόλη του Καρπενησίου και μένει στην Καρδίτσα. «Οδηγώ καθημερινά, τις τέσσερις ημέρες της εβδομάδας 150 χιλιόμετρα την ημέρα και την Πέμπτη 300 χιλιόμετρα, για να πάω στα σχολεία όπου διδάσκω και να γυρίσω. Ο δρόμος είναι δυσπρόσιτος, από τον Νοέμβριο ώς τα μέσα Μαρτίου η διαδρομή που κάνω καθημερινά είναι δύσκολη και επικίνδυνη. Το επίδομα δε που παίρνουμε για εργασία σε δυσπρόσιτες περιοχές είναι έτσι κι αλλιώς πολύ χαμηλότερο από τα καθημερινά μας έξοδα σε βενζίνη. Νομίζω ότι η κεντρική στόχευση του υπουργείου Παιδείας στη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι προβληματική εδώ και χρόνια. Εγώ 14 χρόνια ταλαιπωρούμαι» δηλώνει ο Γιάννης Ρέντας.
 
Εντεκα χρόνια αναπληρωτής. Ο συνάδελφός του Αστέριος Κουτσογάκης είναι αναπληρωτής εκπαιδευτικός έντεκα χρόνια και δύο ακόμη που δούλευε ως ωρομίσθιος.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ», αναφέρεται και στο πρόβλημα σίτισης των εκπαιδευτικών. «Τρώμε σήμερα σε λέσχες ή οικοτροφεία μαζί με τα παιδιά» λέει. «Οι δήμοι ενώ πολλές φορές έχουν άδεια διαμερίσματα, δεν τα διαθέτουν στους εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα να πρέπει από τα χαμηλά εισοδήματά μας να πληρώνουμε τα ενοίκια που μας ζητούν σε κάθε πόλη, αλλιώς θα μείνουμε στον δρόμο. Εγώ έχω τρία παιδιά. Μένω στη Λάρισα. Πηγαίνω να δω την οικογένειά μου μόνο τα Σαββατοκύριακα και η κόρη μου με χρειάζεται γιατί είναι στη Γ' Λυκείου. Η διαχείριση προσωπικού δεν γίνεται από το κράτος με σωστό τρόπο» αναφέρει.
 
Η ΟΛΜΕ. «Είναι γεγονός ότι μεγάλος αριθμός μόνιμων εκπαιδευτικών που υπηρετούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υποχρεώνεται να μετακινηθεί σε άλλο σχολείο για τη συμπλήρωση ωραρίου» λέει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.
«Εχουμε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ακόμα και σε πέντε σχολεία. Είναι προφανές ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί δεν μπορούν κατ' ελάχιστον να εκπληρώσουν το παιδαγωγικό τους έργο, αδυνατούν να γνωρίσουν τους μαθητές τους και να επισημάνουν τις αδυναμίες τους. Το πιο ακραίο μάλιστα είναι ότι υποχρεώνονται να εργαστούν σε δύο σχολεία την ίδια ημέρα πολλές φορές με μεγάλες αποστάσεις ανάμεσά τους. Το παράδοξο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζει ως χρόνο υπηρεσίας το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να μεταβεί ο καθηγητής από το ένα σχολείο στο άλλο, με αποτέλεσμα, αν του συμβεί κάποιο ατύχημα, να μη θεωρείται "παθών εν υπηρεσία". Η αδιαφορία για τους εκπαιδευτικούς από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας είναι παροιμιώδης. Θεωρούμε ότι η διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού από το υπουργείο Παιδείας είναι απαράδεκτη και απαξιωτική για τον έλληνα εκπαιδευτικό».
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
 
ΚΥΡΙΑΚΗ - 4 - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΩΡΑ 14.00 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΣΥΝΤΑΓΜΑ)
 
ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
 
ΝΑΥΛΩΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/2.
 
Επικοινωνία με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ:
Περιοχή Λιβαδειάς: Δαμιανίδης Χρήστος, τηλ. 6955344199
                                      & Μητρατζούλη Βιβή, τηλ. 6945693800
Περιοχή Θήβας       : Ρηγοπούλου Χριστίνα, τηλ. 6945736516
& Κούτσικος Λάμπρος, τηλ. 6979442586
                                       
ΔΙΑΔΡΟΜΗ – ΣΤΑΣΕΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ
§      ΑΝΤΙΚΥΡΑ: 10.00
§      ΑΣΠΡΑ ΣΠΙΤΙΑ: 10.05
§      ΔΙΣΤΟΜΟ: 10.15
§      ΛΙΒΑΔΕΙΑ: 10.30
§      ΑΛΙΑΡΤΟΣ: 10.45
§      ΘΗΒΑ: 11.00
§      ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ: 11.20
§      ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.
 
Η ναύλωση του λεωφορείου θα πραγματοποιηθεί εφ’ όσον συμπληρωθεί ικανός αριθμός συμμετεχόντων
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Ποιες ενέργειες απαιτούνται για την έγκριση των αδελφοποιήσεων και των αντίστοιχων μετακινήσεων
Έγγραφο 15589/Η1/30-1-2018 του Υπουργείου Παιδείας
Σε συνέχεια ερωτημάτων που έχουμε δεχτεί από περιφερειακές αυτοδιοικήσεις σχετικά με την υπ΄ αριθμ. 210317/Η1/30-11-2017 εγκύκλιο μας, καθώς και διευκρινίσεις όσον αφορά στο άρθρο 5 της ΥΑ 33120/ΓΔ4/ΦΕΚ Β΄681/6-3-2017 και συγκεκριμένα για τις αδελφοποιήσεις σχολείων, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα παρακάτω:

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις της ανωτέρω απόφασης και της ερμηνευτικής αυτής εγκυκλίου, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, είναι δυνατό να πραγματοποιούνται μετακινήσεις στο εξωτερικό μαθητών-μαθητριών και συνοδών εκπαιδευτικών των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο αδελφοποιήσεων. Προϋπόθεση αποτελεί να έχει προηγουμένως εγκριθεί η αδελφοποίηση, με σχετική πράξη από την οικεία αιρετή Περιφέρεια.
Προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση της ανωτέρω πράξης, η ενδιαφερόμενη σχολική μονάδα οφείλει να προσκομίσει, δια της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα Γραφεία Παιδείας των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, τα παρακάτω συνοδευτικά:
 • Πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων στο οποίο πρέπει να περιγραφεί επακριβώς ο σκοπός της αδερφοποίησης και οι υπεύθυνοι καθηγητές.
 • Έγγραφη βεβαίωση του έτερου σχολείου ότι συμφωνεί να πραγματοποιηθεί η αδελφοποίηση.
Τα παραπάνω διαβιβάζονται, στα Γραφεία Παιδείας των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, δια της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απαραιτήτως συνοδευόμενα με την σχετική εισήγηση του Προϊσταμένου. Η εκδοθησομένη απόφαση κοινοποιείται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Σημειώνουμε, ότι η αδελφοποίηση με ένα συγκεκριμένο σχολείο γίνεται μία φορά και ισχύει στο διηνεκές. Αντίθετα, η έγκριση εκ μέρους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης μετακινήσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της αδελφοποίησης, γίνεται κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη για αυτές, καίτοι αφορούν στο ίδιο σχολείο.
Υπογραμμίζουμε, ότι σύμφωνα με την παράγραφο 8, του άρθρου 5 της ΥΑ 33120/ΓΔ4/ΦΕΚ Β΄681/6-3-2017, κάθε σχολική μονάδα μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο μία μετακίνηση στο εξωτερικό ετησίως στο πλαίσιο αδερφοποίησης («…Επιτρέπεται δε, η πραγματοποίηση μίας (1) μετακίνησης αυτού του τύπου ανά σχολικό έτος…»), ασχέτως αν έχει αιτηθεί και πραγματοποιήσει αδελφοποίηση με περισσότερα του ενός σχολεία.
Εντούτοις, δεν υφίσταται κανένας περιορισμός στον συνολικό αριθμό των μετακινήσεων στο εξωτερικό που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του άρθρου 5 της ΥΑ 33120/ΓΔ4/ΦΕΚ Β΄681/6-3-2017.
Τέλος, για όσα σχολεία έχουν αποδεδειγμένα κατά τα παρελθόντα έτη πραγματοποιήσει αδελφοποιήσεις (με την προσκόμιση των αποδεικτικών εγγράφων της αδερφοποίησης) δεν απαιτείται εκ νέου έγκριση των συγκεκριμένων αδελφοποιήσεων. Εννοείται, ωστόσο, ότι  απαιτείται έγκριση των μετακινήσεων που προκύπτουν εξαιτίας αυτών.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 


Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δόθηκε η ευκαιρία της ανάπτυξης ενός πολύ δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στη Διδασκαλική Ομοσπονδία και τους Προέδρους και τα μέλη Δ.Ε.Π. των Παιδαγωγικών Τμημάτων  Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Ο διάλογος, δυστυχώς, αναπτύχθηκε με αφορμή τις συνεχείς συζητήσεις περί συγχωνεύσεων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Α.Τ.Ε.Ι. με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Εκπαίδευσης των Α.Ε.Ι. για τις οποίες   εκφράσαμε και εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας.
Όπως γνωρίζετε, βρίσκεται κατατεθειμένο στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής και πρόκειται εντός των επομένων ημερών να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του σχετικά με τις δυσμενείς εξελίξεις που φαίνεται να προδιαγράφονται για την Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση με  βάση τα όσα προβλέπονται στο Σχέδιο Νόμου, αφού:
 • Το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής των Τ.Ε.Ι. υπαγόταν μέχρι σήμερα στις Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας αφού οι απόφοιτοι του παρέχουν αγωγή και φροντίδα, ενώ με βάση το σχέδιο νόμου υπάγεται στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ( στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, εντασσόταν στο Τμήμα Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας).
 • Με την Υ.Α. Φ253/142542/Α5 ΦΕΚ 2995/τ.Β/31-8-2017 το τμήμα που σπουδάζουν σήμερα οι Βρεφονηπιοκόμοι (Τμήμα Προσχολικής Αγωγής) στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας κατατάχτηκε στο 1ο επιστημονικό πεδίο «Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες». Σε αυτό το πεδίο ανήκουν και τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δασκάλων και Νηπιαγωγών.
 • Με την υπαγωγή του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τη μετακίνησή του από τη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δημιουργείται σύγχυση διότι ο τίτλος «Προσχολική Αγωγή» είναι ταυτόσημος και περιλαμβάνεται και στους τίτλους των Παιδαγωγικών Τμημάτων Νηπιαγωγών. Με πολύ απλά λόγια δεν θα φαίνεται πουθενά ότι  από το  τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής  Αττικής θα αποφοιτούν Βρεφονηπιοκόμοι.
 • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής των Τ.Ε.Ι. καθορίζονται από το Φ.Ε.Κ. 203/τ.Α΄ /23.12.1991, όπου αναφέρεται ότι « Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Βρεφονηπιοκομίας των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και παιδαγωγικές γνώσεις τους ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες: α) στη μελέτη, οργάνωση και λειτουργία Βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, β) στην αγωγή και φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας από δύο μηνών μέχρι εγγραφής τους στο δημοτικό σχολείο και γ) στη διδασκαλία και εφαρμογή της Βρεφονηπιοκομίας». Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε με τη θεσμοθέτηση του ενός έτους υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από το 2006 (και στην πράξη περιόρισε τα επαγγελματικά τους δικαιώματα μέχρι την εγγραφή στην υποχρεωτική εκπαίδευση) και με την προοπτική της θεσμοθέτησης της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, επιβάλλει τον σαφή καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του τμήματος για το ηλικιακό πεδίο 0 – 4 ετών. Αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη , αφού το Νηπιαγωγείο είναι μέρος της Α/θμιας Εκπαίδευσης και σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα είναι μέρος της υποχρεωτικής 14χρονης εκπαίδευσης.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να μην δημιουργείται καμία σύγχυση και να μην υπάρχει κίνδυνος επικάλυψης των σπουδών και άρα των επαγγελματικών δικαιωμάτων μεταξύ των αποφοίτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης των Α.Ε.Ι. και του νέου τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα πρέπει:
 • οι ηλικιακές ομάδες που απευθύνονται οι σπουδές του κάθε τμήματος να είναι διακριτές, 4-6 και 0-4 αντίστοιχα,
 • οι τίτλοι των πτυχίων, των τμημάτων και των σχολών να είναι  διακριτοί. Συγκεκριμένα ο τίτλος « Προσχολική Αγωγή – Προσχολική Εκπαίδευση » περιλαμβάνεται  στους τίτλους των Παιδαγωγικών Τμημάτων Νηπιαγωγών και αφορά αποκλειστικά τα επιστημονικά – επαγγελματικά αντικείμενα των αποφοίτων τους.
 • τα επαγγελματικά δικαιώματα επίσης να είναι διακριτά (νηπιαγωγείο 4-6 και παιδικοί σταθμοί 0-4),
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επισημαίνει, για άλλη μια φορά, τα εξής:
 • Μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των παραπάνω τμημάτων: 1. Βάλλει κατά των  επιστημονικά διακριτών  ρόλων της βρεφικής φροντίδας – μέριμνας και της αγωγής – εκπαίδευσης που, τεκμηριωμένα, πρέπει να παρέχονται σε διακριτές δομές Πρόνοιας για την ηλικιακή κατηγορία 0-4 ετών (Βρεφονηπιακός- Παιδικός Σταθμός) και Εκπαίδευσης για τις ηλικιακές κατηγορίες 4-6 ετών (Νηπιαγωγείο)  2.  Συνδέεται με τη δυνατότητα επιλογής των γονέων μεταξύ ιδιωτικών και δημοτικών παιδικών σταθμών και Δημόσιου Νηπιαγωγείου. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος  (με πολιορκητικό κριό το Νηπιαγωγείο) για την εκχώρηση της δημόσιας  εκπαίδευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση (κάτι που επιχειρήθηκε και στο παρελθόν και απετράπη από τη σθεναρή αντίσταση του κλάδου) καθώς και για την είσοδο των κουπονιών (vouchers), των διδάκτρων – τροφείων  και των ελαστικών ωραρίων και εργασιακών σχέσεων στην υποχρεωτική εκπαίδευση (στο πλαίσιο μιας έντεχνα προωθημένης «ενιαίας» λειτουργίας της εκπαίδευσης). Οι μεθοδεύσεις αυτές οδηγούν στην πλήρη «ιδιωτικοποίηση» της προσχολικής αγωγής, όπου ιδιωτικοί φορείς ή φορείς με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία (δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί) θα ανταγωνίζονται για την εξασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης.
 • Τα τελευταία, τριάντα και πλέον, χρόνια το εκπαιδευτικό κίνημα θέτει ως αίτημα την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, της φοίτησης όλων των νηπίων και προνηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού κόσμου το 2006, με τον Ν.3518/2006 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο (αφορά τα νήπια των 5 ετών). Στη σημερινή συγκυρία η θεσμοθέτηση της 2χρονης δημόσιας, δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο, για την οποία έχει δεσμευτεί το Υπουργείο Παιδείας, είναι υπό αίρεση όσο συνεχίζει να υπάρχει ο κίνδυνος για τη λειτουργία παράλληλων δομών σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς
 • Η αναγκαιότητα της ένταξης των παιδιών 4 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο προκύπτει κι από το γεγονός ότι θα μειώσει τις όποιες ανισότητες στην εκπαίδευση των προνηπίων και θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβασή τους στο Δημοτικό Σχολείο.
 • Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση στην ηλικία αυτή, συμβάλλει καθοριστικά στην εκπαιδευτική πορεία των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κάτι που οφείλει η πολιτεία να το λάβει σοβαρά υπόψη της. Στα Δημόσια Νηπιαγωγεία παρέχεται αντισταθμιστική αγωγή, υπάρχουν δομές (Ειδικά νηπιαγωγεία, Τμήματα Ένταξης και Παράλληλης στήριξης κ.ά.) για υποστήριξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δομές που απουσιάζουν από τους παιδικούς σταθμούς.
 • Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση πρέπει να καλύπτει επομένως όλα τα παιδιά από 4-6 χρόνων γιατί από τα 4 χρόνια αρχίζει η συνειδητή προσέγγιση – ανακάλυψη της γνώσης από το παιδί. Το Νηπιαγωγείο είναι κομμάτι της εκπαίδευσης και πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από τη δομή της δημόσιας εκπαίδευσης – το Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί πρέπει να είναι δημόσιοι και να καλύπτουν όλα τα παιδιά από 0-3,5 ετών, των εργαζόμενων και ανέργων που το επιθυμούν.
     Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στις προτάσεις για συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Α.Τ.Ε.Ι. με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής.
Διεκδικούμε :
 • Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) .
 • Αυτοτελή λειτουργία των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.
 • Ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων στους Δήμους
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 
Ο ΠΑΣΑΔ ενημερώνει για τους πίνακες Διαπολιτισμικής Αγωγής μετά και τη συνάντηση με τον ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας κ. Αγγελόπουλο
Σε ενάμιση μήνα περίπου προβλέπεται, σύμφωνα με τον κ Αγγελόπουλο, η θεσμοθέτηση των πινάκων της Διαπολιτισμικής με κριτήρια :

 

-          διδακτορικό ή μεταπτυχιακό ή σεμινάριο 400 ωρών
-          ή διδαχή της ελληνικής στο εξωτερικό.
Οι πίνακες προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν για προσλήψεις σε ΔΥΕΠ και Τ.Υ. Όπως είναι φυσικό, διαφωνήσαμε κάθετα με τα παραπάνω και θα ισχυροποιήσουμε την αντίδρασή μας εντός των επόμενων ημερών. Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα (νέοι πίνακες, διορισμοί) και θα υπάρξει εκτενής ενημέρωση, για όσα ειπώθηκαν κι απ’ τις δυο πλευρές, τις επόμενες μέρες.
Σταθερή θέση του ΠΑΣΑΔ είναι η κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου και η θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος διορισμού αφού προβλεφτεί ΡΗΤΑ και προσδιοριστεί ΧΡΟΝΙΚΑ η μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συναδέλφων που μέχρι 30/7/18 θα έχουν έστω και μια μέρα προϋπηρεσία.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

 
Πραγματοποιήθηκε, σήμερα 30/1/2018, συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον Υπουργό Παιδείας για το ζήτημα της θεσμοθέτησης της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και εκπαίδευσης και του σχεδίου νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εξέθεσε, για μια ακόμη φορά, τις απόψεις του και κατέθεσε το υπόμνημα «Για το τοπίο που διαμορφώνεται στον τομέα της Προσχολικής Αγωγής» (που είχε καταθέσει και στη σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων στις 27/1/2018).

 

 
Ο Υπουργός Παιδείας, αφού επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και εκπαίδευσης (θα περιληφθεί στο επόμενο σχέδιο νόμου), δεσμεύθηκε ότι:
 • Ο τίτλος που θα φέρει το υπό ίδρυση τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (το οποίο θα αντικαταστήσει αυτό του τμήματος Βρεφονηπιοκόμων) θα είναι διακριτός από αυτόν των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και δεν θα φέρει τον όρο «Προσχολική».
 • Στο σχέδιο νόμου οι ηλικιακές ομάδες που απευθύνονται οι σπουδές του κάθε τμήματος θα είναι διακριτές.
 • Θα υπάρχει στο σχέδιο νόμου πρόβλεψη για Π.Δ. με το οποίο θα ορίζονται με σαφήνεια τα διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του νέου τμήματος.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτιμά ότι η συζήτηση είχε θετικά στοιχεία για τα οποία κρίσιμο σημείο θα είναι η νομοθέτησή τους. Θεωρούμε, όμως, ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η υποχρεωτικότητα της φοίτησης στο δίχρονο νηπιαγωγείο (αμέσως μετά τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης) και καλεί τον κλάδο να βρίσκεται σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα για την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα


      Αναρτήθηκαν σήμερα, 30 Ιανουαρίου 2018, στη διαδικτυακή πύλη του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, στη διεύθυνση oaed.gr και στην ενότητα «Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα», οι ακόλουθοι Πίνακες για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς χαρακτήρα σε 34 Δήμους – Β΄ κύκλος:
      -          Προσωρινός Πίνακας Επιτυχόντων Προσωρινός
      -          Πίνακας Επιλαχόντων
      -          και Προσωρινός Πίνακας Αποκλειοµένων

 

Τυχόν αιτιολογημένες ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων των παραπάνω Πινάκων μπορούν να υποβληθούν εντός τριών εργάσιμων ημερών από την επομένη της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων, δηλαδή από την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 10.00 το πρωί έως και την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 12.00 το μεσημέρι.
Οι ενστάσεις υποβάλλονται αποκλειστικά µε ηλεκτρονικό τρόπο από τους πιστοποιημένους χρήστες της διαδικτυακής πύλης του Οργανισμού, µε τη χρήση των κωδικών πρόσβασης. Οι ενιστάμενοι υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε ηλεκτρονικά (επισυνάπτοντας τα κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής ένστασης), είτε καταθέτοντάς τα στα αρμόδια ΚΠΑ2 μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου 2018, προκειμένου να επισυναφθούν από τους αρμόδιους υπαλλήλους των ΚΠΑ2 στην ηλεκτρονική ένστασή τους, συνοδευόμενα από τυχόν σημειώσεις της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΚΠΑ2).
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την πορεία της ηλεκτρονικής τους αίτησης όπως και για τη μοριοδότησή τους µε τους ακόλουθους τρόπους:
-          Από το Μητρώο Ανέργων µέσω του e-Services IIS στην καρτέλα της αντίστοιχης αίτησής τους.
-          Από τους πίνακες κατάταξης µε τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους. Σε περίπτωση αποκλεισμού τους, πληροφορούνται για το λόγο που αποκλείστηκαν, από τον Πίνακα Αποκλειομένων.

Εδώ περισσότερα: http://www.oaed.gr/-/anartese-prosorinon-pinakon-katataxes-anergon-gia-7-180-theseis-plerous-apascholeses-tou-programmatos-koinophelous-charaktera-se-34-demous-b-kyklos-

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα


 
Στη συγκρότηση δωδεκαμελούς επιτροπής, αρμόδιας για την μελέτη ζητημάτων που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των Α.Ε.Ι., προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με απόφαση που υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου.
Η επιτροπή αποτελείται από τους:

 

 1. Νικόλαο Παρασκευόπουλο, Βουλευτής, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ.ως Πρόεδρος της Επιτροπής.
 2. Γιαννούλα Καρύμπαλη, Καθηγήτρια Νομικής Α.Π.Θ, ως μέλος.
 3. Αλέξιο Μπένο, Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ., ως μέλος.
 4. Σοφία Βιδάλη, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής Δ.Π.Θ., ως μέλος.
 5. Χαράλαμπο Πουλόπουλο, Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας, στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών Δ.Π.Θ., ως μέλος.
 6. Μαρίνα Παπαδή, Κλινική Ψυχολόγος, ως μέλος.
 7. Σταμάτη Βαρδαρό, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.
 8. Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών.
 9. Ζωή Τζήκα, Αστυνόμος Α’, Δ/νσης Δημόσιας Ασφάλειας.
 10. Ο εκάστοτε πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων ή νόμιμος αναπληρωτής του.
 11. Ο εκάστοτε πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των ΤΕΙ ή νόμιμος αναπληρωτής του.
 12. Μαγδαληνή Συγγρού, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Α΄ Οργάνωσης Ανώτατης Εκπαίδευσης, της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Ως Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται η Γεωργία Βασσάλου, Επιστημονική συνεργάτης του Βουλευτή  Ν. Παρασκευόπουλου.
Σκοπός της Επιτροπής είναι να μελετήσει ζητήματα του θεσμικού πλαισίου που αφορούν σε ζητήματα ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης, καθώς και φαινόμενα παραβατικότητας στους χώρους των Α.Ε.Ι., προκειμένου να υποβάλει σχέδια και  προτάσεις προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και Υγείας, για την ορθή εφαρμογή του άρθρου 3 του ν. 4485/2017 (Α’ 114).
Η Επιτροπή μπορεί να καλεί για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων εκπροσώπους των Α.Ε.Ι., εμπειρογνώμονες και πρόσωπα που κρίνεται ότι θα συνδράμουν στο έργο της. Μπορεί, επίσης, να πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις/αυτοψίες στους χώρους των Α.Ε.Ι., μετά από άδεια της Συγκλήτου, καθώς και να οργανώνει ευρύτερες συζητήσεις αρμόδιων προσώπων.
Η Επιτροπή συνεδριάζει στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Επίσης, ο Πρόεδρος μπορεί να ορίζει και άλλους τόπους συνεδρίασης, ή και τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης. Τα μέλη δεν λαμβάνουν ουδεμία αποζημίωση για την συμμετοχή τους σε αυτήν, εκτός από τα οδοιπορικά τους έξοδα, δηλαδή ημερήσια αποζημίωση, έξοδα διαμονής και μετακίνησής τους.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 52

Εκπαιδευτικά Νέα