Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

 


 

 

 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σεπτέμβριος 2017 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 
Κ. Γαβρόγλου από την Πάτρα: Τα παιδιά που είναι στο Δημοτικό θα μπουν στα Πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις– Τι είπε για ΑΕΙ, ΤΕΙ, προσλήψεις και θρησκευτικά Ο υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑΤο σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέλυσε από την Πάτρα όπου βρέθηκε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γραβρόγλου. Όπως είπε ο υπουργός το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά που πάνε σήμερα στο Δημοτικό, όταν θα φθάσει η στιγμή τους, θα μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις.
Ως προς τις αλλαγές που έρχονται υποστήριξε ότι αυτές κατά βάση αφορούν τη μεταρρύθμιση στα λύκεια η οποία εμμέσως επηρεάζει και τον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. «Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν θέλουμε μια κοινωνία με λύκειο ή όχι, γιατί εδώ έχουμε την πρωτοτυπία η τρίτη λυκείου, για να μην πω και η δευτέρα, να είναι ακυρωμένη στην πράξη. Δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό», σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν σταδιακά ώστε σιγα-σιγά ο ρόλο των κεντρικών εξετάσεων να μειώνεται συνεχώς με παράλληλη ενδυνάμωση του απολυτηρίου. «Χρειάζεται μια αποδραματοποίηση της κατάστασης. Οφείλουμε επίσης στην πορεία να κάνουμε τρία πράγματα: Να υπάρξουν νέα προγράμματα σπουδών στα σχολεία, συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ενίσχυση του θεσμού της υποστήριξης που με βάση τους σχολικούς συμβούλους θα πρέπει να βελτιωθεί», υπογράμμισε ο κ. Γαβρόγλου.
Μιλώντας για το χρονοδιάγραμμα των όποιων αποφάσεων θα ληφθούν ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι μέχρι το τέλους του χρόνου υπάρχει ο στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαλόγου, να έχουν συγκεντρωθεί οι θέσεις και οι προτάσεις όλων των φορέων, καλώντας τους παράλληλα να περάσουν από τις γενικές διαπιστώσεις σε εξειδικευμένες προτάσεις. «Τελείωσαν τα ψέματα. Πρέπει να προχωρήσουμε στην μεταρρύθμιση. Το ισχύον σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια είναι αδιάβλητο αλλά όχι εκπαιδευτικά αξιόπιστο», σημείωσε ο Υπουργός.

Αναφορικά με τα όποια κενά υπάρχουν στα σχολεία αυτά θα έχουν, στο σύνολό τους καλυφθεί μέχρι το αργότερο τις 10 Οκτωβρίου, προσθέτοντας όμως ότι από την αρχική της σχολική χρονιάς υποστήριξε ότι για δεύτερη φορά τα προβλήματα είναι ελάχιστα και υπήρξε μια κανονικότητα από τις 11 Σεπτεμβρίου.
Για την χρηματοδότηση στα ΑΕΙ σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα μοιραστούν 13εκ. ευρώ, από 20.000 ευρώ σε κάθε Τμήμα, ενώ για πρώτη φορά πέρυσι υπήρξε αύξηση δαπανών κάτι που θα συνεχιστεί και φέτος.
Για τα ΤΕΙ ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η «πανεπιστημιοποίησή» τους αλλά να υπάρξει διερεύνηση συνεργασιών με τα ΑΕΙ, μέσω κοινών επιτροπών που θα καταλήξουν είτε σε συγχωνεύσεις τμημάτων είτε σε παράλληλες ζωές με εντονότερη συνέργια.
Για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο που έχει την έδρα του στην Πάτρα είπε ότι δεν τίθεται θέμα μεταφοράς του καθώς η έδρα του είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη και δεν είναι θέμα του όποιου Υπουργού ή Προέδρου αν αποφασίσει κάτι τέτοιο.
Αναφορικά τώρα με το θέμα των προσλήψεων στα σχολεία που θέτουν μετ’ επιτάσεως οι εκπαιδευτικοί είπε χρειάζονται οπωσδήποτε προσλήψεις. Ο λόγος που δεν συμβαίνει είναι καθαρά δημοσιονομικός όμως το θέμα έχει τεθεί ήδη από τη δεύτερη αξιολόγηση και θεωρεί ότι θα έχει τελικά θετική έκβαση.
Τέλος για το θέμα των Θρησκευτικών, χαρακτήρισε «μεμονωμένες» τις όποιες αντιδράσεις γονέων που επέστρεψαν τα βιβλία ή ζητούν απαλλαγή των παιδιών τους και κατά συνέπεια «δεν αξίζει καν να το σχολιάσουμε». «Στο βιβλίο έχουν γίνει αλλαγές, μετά από συζητήσεις με την Εκκλησία οι οποίες και τις δέχθηκε. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο συνύπαρξης παρά τις διαφορές μας», επισήμανε ο κ. Γραβρόγλου.
 Θάνος Χριστακόπουλος
thebest.gr 
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
 
Σε απόγνωση οι μαθητές, καθώς το υπουργείο Παιδείας καθορίζει ελάχιστο αριθμό για την ύπαρξη και λειτουργία τμημάτων στα ΕΠΑΛ.


Στον αέρα θα μείνουν δεκάδες μαθητές στο νομό Πιερίας, που φοιτούν σε στο 1ο ΕΠΑΛ και στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, καθώς καταργούνται συνολικά εννιά τμήματα συγκεκριμένων ειδικοτήτων στα οποία δεν συμπληρώνεται ο απαραίτητος για το Υπουργείο Παιδείας αριθμός των 13 μαθητών που απαιτείται για τη λειτουργία τους. Οι μαθητές εξαναγκάζονται είτε να αλλάξουν ειδικότητα είτε να μετακινηθούν σε ΕΠΑ.Λ. όμορων νομών, ενώ σε περίπτωση που δεν μπορούν να ακολουθήσουν μία από τις δύο επιλογές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.


Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με την οποία καθορίζεται ελάχιστος αριθμός για την ύπαρξη και λειτουργία τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΕΛΜΕ Πιερίας η οποία χαρακτηρίζει «ανάλγητη» τη στάση του Υπουργείου στο θέμα και ζητά την έγκριση και ολιγομελών τμημάτων, ώστε να γίνει σεβαστή η επιθυμία των μαθητών να παρακολουθήσουν στον τόπο τους, την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.

Σήμερα η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Πιερίας πραγματοποίησε τρίωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και  συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών  στην πλατεία Ελευθερίας. Παράλληλα, από χθες οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ όπου καταργούνται δύο τμήματα πραγματοποιούν αποχή από τα μαθήματα.

Σημειώνεται ότι από το 1ο ΕΠΑΛ και από το Εσπερινό ΕΠΑΛ δεν έχει εγκριθεί η λειτουργία των τμημάτων Πληροφορικής, Φυσικοθεραπευτών, Δομικών Εργων, Βοηθών Φαρμακείου, Αργυροχρυσοχόων, Γραφικών Τεχνών και Τεχνικών Θερμικών Εγκαταστάσεων στην Γ' τάξη.

"Με την κατάργηση των τμημάτων της Γ΄τάξη στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, το μοναδικό στην Πιερία, ουσιαστικά οι μαθητές, που είναι εργαζόμενοι και οικογενειάρχες δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους για την απόκτηση του απολυτηρίου όπως επίσης και για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητάς", τονίζει ο στη Voria.gr o πρόεδρος του 15μελούς Δημήτρης Χαλεπλής.

Με υπόμνημά τους οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ (από τα τμήματα: Γ’ Πληροφορική (Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ), και   Γ’ Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου) εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την αποπομπή τους από την εκπαιδευτική διαδικασία και τη διακοπή της μόρφωσής τους στην δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση. "Τα οικονομικά όλων των μαθητών της τάξης δεν επιτρέπουν την μετάβαση σε άλλη πόλη εκτός Κατερίνης συνεχίζοντας εκεί τις σπουδές  όπως και τη φοίτηση μας σε ιδιωτικό Λύκειο της πόλης, για να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα και να επιτύχουμε τους στόχους μας. Ήδη επενδύσαμε και δαπανήσαμε σε χρόνο και χρήμα φοιτώντας δύο χρονιές (Α&Β τάξη) και είναι άδικο και αντιδεοντολογικό να πάει στράφι η προσπάθεια μας», επισημαίνουν.

Το ζήτημα της κατάργησης των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ έθεσαν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής. Όπως αναφέρουν στην Κεντρική Μακεδονία δεν εγκρίνονται και ουσιαστικά κλείνουν δεκάδες τμήματα, που αφορούν σε πάνω από 300 μαθητές.

Τομείς και ειδικότητες κατά νομό στην Κεντρική Μακεδονία που δεν έχουν εγκριθεί, σύμφωνα με τους βουλευτές:


"Συνολικά στη Θεσσαλονίκη στα 31 πλέον ΕΠΑΛ που απέμειναν λόγω περικοπών δεν εγκρίθηκαν 4 τομείς και 28 ειδικότητες της Γ΄ τάξης που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα με αριθμό παιδιών κάτω από τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια που έχει καθορίσει το υπουργείο. Στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας δεν εγκρίθηκαν 7 τομείς και 30 ειδικότητες.
Σε κάποια σχολεία, μιλάμε για ουσιαστικό κλείσιμο όπως το 12Ο ΕΠΑΛ στη Μοναστηρίου (Π.Ε. Θεσσαλονίκης), όπου από τα 5 ολιγομελή τμήματα δεν εγκρίθηκε κανένα", υπογραμμίζουν οι βουλευτές.

voria.gr/

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017 02:37

ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

 

Χωρίς αλλαγές φέτος τα μεταπτυχιακά Χωρίς αλλαγές θα λειτουργήσουν τα μεταπτυχιακά προγράμματα κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε πανεπιστήμια και TEI. 
 
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα δίδακτρα που θα κληθούν να καταβάλουν οι φοιτητές αλλά ούτε και στις αμοιβές των διδασκόντων. Σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται μεταβατική περίοδος για την τρέχουσα χρονιά, ενώ ο νέος νόμος (4485 2017) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, θα ισχύσει στο σύνολό του όσον αφορά τα μεταπτυχιακά από το 2018 2019. 

 

Ωστόσο, τα ΑΕΙ πρέπει, εντός εξαμήνου, να καταρτίσουν κανονισμό λειτουργίας για τα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα που θα ιδρυθούν και για όσα θα επανιδρυθούν με τον νέο νόμο, και στον Κανονισμό θα προβλέπονται τα νέα δεδομένα λειτουργίας. Με τον νέο νόμο 4485 τίθενται περιορισμοί στην επιβολή διδάκτρων και στις αμοιβές των διδασκόντων, ενώ προβλέπεται ότι το 30% του αριθμού των μεταπτυχιακών φοιτητών θα φοιτήσει, βάσει ακαδημαϊκών και κοινωνικών κριτηρίων, δωρεάν. 
 
Επίσης, ορίζεται ότι ο μέσος όρος εβδομαδιαίας απασχόλησης, των δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων του έτους, των μελών ΔΕΠ, πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 ώρες για να αμείβονται.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

 

Από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2018 19, οε ισχύ ο νόμος Γαβρόγλου λειτουργία των μεταπτυχιακών (θα τεθεί για τη ν. 4485 17), σύμφωνα με διευκρινιστική απόφαση του υπουργού, που κοινοποιήθηκε στα ΑΕΙ. Όπως διευκρινίζεται μεταβατική περίοδος κατά την οποία τα υφιστάμενα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, 2017 18, είναι ΠΜΣ) οργανώνονται και λειτουργούν σύμφωνα με όσα ίσχυαν πριν την ψήφιση του νόμου, όσον αφορά τα όργανα των ΠΜΣ, τις αμοιβές διδασκόντων, κατανομές πόρων, ελάχιστο αριθμό διδασκόντων από το οικείο Τμήμα κ.λπ.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017 02:28

ΚΟΙΜΑΤΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΥΡΑΡΙΣ


Σ' έβλεπα υφυπουργέ μου και σε καμάρωνα στη Βουλή με τις σαγιονάρες σου... Εσύ ένας φιλόσοφος, ένας άνθρωπος πνευματικός, πως δεν ακούς τις κραυγές των Ελλήνων του Μονάχου Έ χεις ήδη λάβει πολλά τηλεγραφήματα και email, από την παροικία των Ελλήνων στο Μόναχο, και όχι μόνο. Δυστυχώς, το εκεί ελληνόφωνο σχολείο που έχει 300 Έλληνες μαθητές, έχει σοβαρές ελλείψεις, κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχουν μόνο δέκα καθηγητές, και οι κενές θέσεις είναι πάνω από 15. Δεν υπάρχει ούτε μαθηματικός για να διδάξει στα παιδιά! Κάνε κάτι, πριν σηκωθούν και οι πέτρες...
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 66

Εκπαιδευτικά Νέα