Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

 


 

 

 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Αύγουστος 2017 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

 

Δελτίο Τύπου
 
Της 22ας Αυγούστου 2018
 
Ο π. Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να προβεί στα κατωτέρω, έχοντας πληροφορηθεί την έκδοση της ΚΥΑ 3113.10-6/60387/2017, η οποία παραχωρεί στη Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένος Καβάλας το κτήριο της φωτογραφίας.


Η αλήθεια είναι πως είναι ιδιαίτερα χαρμόσυνο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κτήριο εγκρίνεται από την Ελληνική Πολιτεία προκειμένου να ολοκληρώσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.


Έχοντας δώσει προσωπικό αγώνα, μέσω κινητοποίησης ιδιωτών για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του (τους οποίους και θα ήθελε να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά) και, στη συνέχεια, προσπαθώντας να δοθεί η έγκριση μέσω ΚΥΑ, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα.


Από τη μία είναι η χαρά και εκτίμηση για όσους/ες από το υστέρημα τους αποφάσισαν να "δωρίσουν" στο Λιμένα Καβάλας ένα πολύτιμο εργαλείο, και από την άλλη είναι η πίκρα για τους συγκεκριμένους κυβερνώντες, οι οποίοι σκεπτόμενοι μικροπολιτικά καθυστέρησαν τη διαδικασία όσο δεν γίνεται για περίπου 2,5 χρόνια…
 
Σε κάθε περίπτωση το γεγονός είναι ένα.


Η Π.Υ. Λιμένος Καβάλας έχει και επίσημα πλέον την έδρα της και θα συμβάλει έτσι πιο αποτελεσματικά στην ασφαλέστερη λειτουργία του Λιμένος Καβάλας.
 
Με εκτίμηση,
π. Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας
Γιάννης Πάσχαλίδης
Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017 01:37

Τα μυστικά του Αλεξέι…

 
Τα μυστικά του Αλεξέι… Στη Μόσχα της δεκαετίας του ’70 η ζωή του Λεονίντ Μπρέζνιεφ και των μελών του πολίτ μπιρό αποτελούσαν κρατικό απόρρητο. 
 
Οταν ξένος δημοσιογράφος έφερνε σχετική συζήτηση σε εργαζόμενους στο κρατικό ειδησεογραφικό Πρακτορείο Σοβιετικής Ενωσης (TASS), πλησίαζαν στο παράθυρο κι έδειχναν προς τα πάνω, προς την Γκαλίνινα Προσπέκτ, αλλά αυτό δεν αποτελούσε διεύθυνση…

Ποτέ δεν έμαθαν οι Μοσχοβίτες το δρομολόγιο που ακολουθούσε για να πάει ο Λεονίντ στο Κρεμλίνο. 
 

Ομως, στις κεντρικές λεωφόρους, υπήρχε λωρίδα στην οποία κανένα αυτοκίνητο δεν μπορούσε να εισέλθει. Ούτε καν του κόμματος. Οι Μοσχοβίτες, μιλώντας με ξένους, που τους είχαν εμπιστοσύνη ότι δεν θα τους «κάρφωναν», την αποκαλούσαν «μπρεζνίεβα».

Κανείς δεν ήξερε αν ο σύντροφος ήταν στην ντάτσα στο Ζαβίντοβο, εκατό χιλιόμετρα από τη Μόσχα, για να κυνηγήσει πάπιες ή προτιμούσε το Σότσι, όπως ο Στάλιν. 
 

Η ιδιωτική ζωή των μελών του πολίτ μπιρό ήταν μυστικό επτασφράγιστο. 
 

Πότε-πότε οι πολίτες μάθαιναν ότι ένα μέλος του που, ως εκείνη τη στιγμή, αποκαλούσαν ήρωα της Σοβιετικής Ενωσης, είχε αποπεμφθεί. Δεν θα άκουγε ποτέ πια κανείς γι’ αυτόν.

Η Ελλάδα, επί ΣΥΡΙΖΑ, ξαναγυρνά στη σοβιετική δεκαετία του ’70. 
 

Οι κινήσεις του πρωθυπουργού είναι μυστικές. Οι μετακινήσεις του αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό. 
 

Ταξίδια στο εξωτερικό, με ενδιάμεσες στάσεις και συναντήσεις δεν ανακοινώνονται.
 

Τα της ιδιωτικής του ζωής μυστικό επτασφράγιστο. 
 

Τα της κατοικίας του, επίσης. Φαίνεται να διαμένει στην Κυψέλη αλλά και αλλού.
 

Τα ίχνη των φετινών διακοπών με την οικογένειά του σβήνουν ανάμεσα σε Πάτμο και Μήλο. Η πορεία του ελικοπτέρου Χιούι, που τον μετέφερε για να ανακοινώσει το μέγεθος των πυρκαγιών, καταγράφεται. 
 

Οι υποψίες ότι επέστρεψε, μετά τα γέλια στα καμένα, επί σκάφους «ολιγάρχη» –έτσι αποκαλούνται όσοι βρέθηκαν να νέμονται την κρατική περιουσία της Σοβιετικής Ενωσης– αργά ή γρήγορα θα επιβεβαιωθούν.

Ποιος ο λόγος να ψάχνουν οι δημοσιογράφοι ποια πολυτελή κότερα «αρμένιζαν» ανάμεσα στις μικρές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα; 
 

Δεν έχει δικαίωμα ο πρωθυπουργός να κάνει διακοπές; Ούτε συζήτηση. 
 

Αν όμως θέλει να κάνει διακοπές σε κότερο, καλό είναι να υπάρχει και διαφάνεια. 
 

Γιατί κρύβεται; 
 

Φοβάται τη δημοσιοποίηση του ονόματος του ιδιοκτήτη του κότερου και τις τυχόν επιπτώσεις ή ότι αυτός, ένας λιτός συριζαίος, ένας πτωχός συριζαίος στα μάτια των προθύμων συριζαίων, κάνει τη μεγάλη ζωή, ένεκεν η… εξουσία;

Ψυχραιμία, παιδιά. 
 

Αν ήμαστε στην ΕΣΣΔ της δεκαετίας του ’70 ή ακόμη και του ’80, ποιος θα τολμούσε να αναρωτηθεί πώς και πού κάνει διακοπές… ο Αλεξέι Τσιπρώφ.
Άννα Παναγιωταρέα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
 
ionia-odos-pΜέσα στον Σεπτέμβριο πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία οι υπολειπόμενοι μετωπικοί σταθμοί διοδίων στους παραχωρημένους αυτοκινητόδρομους. Η αρχή θα γίνει από την Ιονία Οδό, με τους σταθμούς Τερόβου και Μενιδίου. Στα μέσα του μήνα θα ακολουθήσει η Κορίνθου- Πατρών, με τη λειτουργία του σταθμού Ελαιώνα και την αμφίπλευρη λειτουργία του σταθμού Ρίου. Η τύχη του σταθμού διοδίων στην παλαιά εθνική οδό στα Τέμπη εξακολουθεί να αγνοείται, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότησή του.

Στις 31 Αυγούστου ολοκληρώνεται και τυπικά η κατασκευαστική περίοδος για όλους τους παραχωρημένους σε ιδιώτες αυτοκινητόδρομους. Ετσι δεν θα απαιτείται πλέον απόφαση του υπουργού Υποδομών για την έναρξη λειτουργίας των αδειοδοτημένων και κατασκευασμένων σταθμών διοδίων που προβλέπει ο (εγκεκριμένος με τις συμβάσεις παραχώρησης) σχεδιασμός.
Την αρχή θα κάνει η κοινοπραξία Νέα Οδός, που κατασκευάζει και διαχειρίζεται την Ιονία Οδό (Αντίρριο - Ιωάννινα). Στον αυτοκινητόδρομο ήδη λειτουργούν οι σταθμοί διοδίων Κλόκοβας και Αγγελόκαστρου στο νότιο τμήμα και απομένει η λειτουργία των σταθμών Μενιδίου (ανάμεσα στην Αμφιλοχία και την Αρτα) και Τερόβου (ανάμεσα στην Αρτα και τα Ιωάννινα). Οι δύο σταθμοί θα χρεώνουν περί τα 3 ευρώ έκαστος στα Ι.Χ. (το ακριβές ποσό δεν έχει οριστικοποιηθεί), με το σύνολο της Ιονίας Οδού για ένα Ι.Χ. να κοστίζει 12,50 ευρώ. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν πλευρικοί σταθμοί διοδίων σε τρία σημεία: στους κόμβους Γαυρολίμνης, Αρτας και Γοργόμυλου. Η έναρξη λειτουργίας των νέων σταθμών τοποθετείται μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη.
Θα ακολουθήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου η λειτουργία των νέων διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Πατρών. Σύμφωνα με την κοινοπραξία Ολυμπία Οδός, πρόκειται για τον σταθμό Ελαιώνα (στον Δήμο Αιγιαλείας) και την αμφίπλευρη λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Ρίο (σήμερα χρεώνει μόνο το ρεύμα προς Αθήνα). Ο σταθμός Ελαιώνα θα είναι και ο ακριβότερος στον αυτοκινητόδρομο (καθώς χρεώνει μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής), με κόστος 3,20 ευρώ για τα Ι.Χ. Με τη λειτουργία των νέων σταθμών, η συνολική διαδρομή Ελευσίνας - Πάτρας θα κοστίζει για τα Ι.Χ. 11,50 ευρώ και για τα δίκυκλα 7,90 ευρώ. Παράλληλα με τους μετωπικούς σταθμούς θα ξεκινήσει και η λειτουργία πλευρικών σε τέσσερα σημεία.
Στα Τέμπη
Μετά τη λειτουργία των διοδίων στους δύο οδικούς άξονες, ο μόνος μετωπικός σταθμός που θα απομείνει είναι εκείνος στην παλαιά εθνική οδό στα Τέμπη. Σύμφωνα με την κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ο σταθμός δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική του αδειοδότηση από την Πολιτεία. Ετσι δεν είναι διόλου απίθανο η κοινοπραξία να διεκδικήσει (και να λάβει, όπως έχει γίνει στο παρελθόν με τον σταθμό Αιγινίου) τα εκτιμώμενα διαφυγόντα έσοδα.
Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα με τους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ). Στη μεν Ολυμπία Οδό, το μόνο νέο ΣΕΑ στον Ψαθόπυργο έχει πάρει παράταση έως το τέλος του έτους (θα παραδοθεί μαζί με την ολοκλήρωση του κόμβου Ρίου). Στην Ιονία Οδό, όπου προβλέπονται πέντε ΣΕΑ, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα κανένα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε ένα πρατήριο βενζίνης στα 196 χλμ. του άξονα. Σύμφωνα με τη Νέα Οδό, αιτία είναι η καθυστέρηση στην περιβαλλοντική τους αδειοδότηση: τα ΣΕΑ Αμβρακίας, Αμφιλοχίας και Επισκοπικού αδειοδοτήθηκαν τον Μάρτιο και του Ευνοχωρίου τον Μάιο και βρίσκονται υπό κατασκευήν, ενώ το ΣΕΑ Φιλιππιάδας δεν έχει ακόμα αδειοδοτηθεί (η εταιρεία υποστηρίζει ότι κατέθεσε έγκαιρα τους φακέλους στο υπουργείο). Με αυτά τα δεδομένα, η λειτουργία τους δεν πρέπει να αναμένεται μέσα στο 2017.

kathimerini.gr
 
fwtia1Υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 11:30 π.μ. στη θαλαμηγό Plan C στα ανοιxτά του Φαλήρου, δύο χιλιόμετρα από την Μαρίνα Αλίμου.
Αμεση ήταν η κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος και οι εννέα επιβαίνοντες της θαλαμηγού ήταν γρήγορα ασφαλείς.
Πέντε από τους επιβαίνοντες επιβιβάστηκαν σε ιδιωτικό σκάφος (ιστιοφόρο), ενώ οι τέσσερις χρησιμοποίησαν βοηθητική λέμβο, την οποία προσέδεσαν σε σκάφος του Λιμενικού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκο Λαγκαδιανό.

«Ταχύτατη ήταν η κινητοποίηση τόσο του Λιμενικού όσο και των παραπλεόντων σκαφών», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι το βασικό σκέλος της επιχείρησης που ήταν η άμεση διάσωση των επιβαινόντων στέφθηκε άμεσα με επιτυχία.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς μετείχαν τέσσερα ρυμουλκά, ένα ειδικό σκάφος της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος.
Μετά την κατάσβεση δεν κατέστη δυνατή η ρυμούλκηση της θαλαμηγού με αποτέλεσμα να βυθιστεί λίγο μετά τις 12:30 μ.μ.
Η περιοχή αποκλείστηκε από το λιμενικό, ενώ προανάκριση για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς πραγματοποιεί το τοπικό λιμενικό τμήμα.
 
 
Μετά την «εξαφάνιση» των υπουργών εμφανίστηκαν με μια φωτογραφία οι μαυρισμένοι Τόσκας και Σκουρλέτης - «Υπερκομματική» επιχείρησε να εμφανιστεί η Δούρου


Κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση έχει ξεσπάσει στη σκιά τόσο της καταστροφικής πυρκαγιάς που καίει την ανατολική Αττική αφήνοντας πίσω της στάχτη και αποκαΐδια όσο και των υπόλοιπων πύρινων μετώπων των τελευταίων ημερών.

Η κυβέρνηση μετά τον σάλο για την «εξαφάνιση» των υπουργών τις πρώτες ώρες της μεγάλης πυρκαγιάς σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα αλλά και τις καταγγελίες των κατοίκων των περιοχών αυτών για καθυστερήσεις και λάθη, εκπροσωπήθηκε από τους εμφανώς μαυρισμένους Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Τόσκα με τον υπουργό Εσωτερικών να μοιράζει μια φωτογραφία στο Twitter για να δείξει ότι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατά πληροφορίες κάνει διακοπές, οι αρμόδιοι υπουργοί είναι παρόντες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέμεινε στο «χαρτί» των εμπρησμών ειδικά για την περίπτωση της Ζακύνθου ακολουθώντας το βηματισμό του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ο οποίος το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε ο πρώτος υπουργός που μίλησε επίσημα για «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών» στο νησί του Ιονίου.

«Εμείς προβληματιζόμαστε και για εμπρησμούς που σίγουρα έγιναν. Οι 19 στη Ζάκυνθο σίγουρα ήταν εμπρησμοί. Οι απόπειρες στο άλσος Βεδικού, στο Κορωπί και την Καισαριανής σίγουρα ήταν προσπάθειες, που με τις ενέργειες της ΠΟΥ και της ΕΛΑΣ απετράπησαν» είπε ο κ. Τόσκας, ο οποίος επανέλαβε ότι οι πυρκαγιές δεν σβήνονται ούτε με ευχές. Η πυροσβεστική, ωστόσο, δια της εκπροσώπους της «άδειασε» τον πολιτικό της προϊστάμενο ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για εμπρησμούς καθώς τα αίτια ακόμα δεν έχουν διευκρινισθεί».

Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία δια του εκπροσώπου της Βασίλη Κικίλια ζήτησε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό των υπουργών της κυβέρνησης.

«Επαναλαμβάνουμε: Όποιος έχει στοιχεία για σχέδιο εμπρησμών, οφείλει τώρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τις αρμόδιες αρχές. Αλλιώς, ας κοιτάξουν στην Κυβέρνηση να κάνουν τη δουλειά τους. Η ανικανότητα και η ανοργανωσιά τους δεν κρύβονται πίσω από θεωρίες συνωμοσίας».

Ο κ. Κικίλιας έκανε, μάλιστα, λόγο για πράξη μικρότητας εκ μέρους της κυβέρνησης «την ώρα που καίγονται σπίτια και καταστρέφονται περιουσίες συμπολιτών μας, κάποιοι να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

«Δεν είναι ώρα για πολλά λόγια» ήταν η τελευταία κουβέντα του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσει η ώρα των απολογισμών και των καταλογισμών».

Επανεμφάνιση Δούρου με μηνύματα κατά πάντων

Το απόγευμα της Δευτέρας εμφανίστηκε στα πύρινα μέτωπα και η Ρένα Δούρου, η οποία σε μια προσπάθεια να φανεί υπερκομματική και πιο νηφάλια από όλους προκειμένου να βγάλει από πάνω της τη «ρετσινιά» της απουσίας τις πρώτες κρίσιμες ώρες έστειλε μηνύματα «προς όλους ανεξαιρέτως: Σταματήστε τα δελτία Τύπου, σταματήστε τα τιτιβίσματα, σταματήστε τα ποσταρίσματα. Σεβαστείτε τους συμπολίτες μας που έχασαν βιός δεκαετιών, σεβαστείτε τους πυροσβέστες που παλεύουν άυπνοι τόσες μέρες, στεβαστείτε τους εργαζόμενους στην πολιτική προστασία».
 

Πύρινη κόλαση στον Κάλαμο: Καθυστέρησαν πολύ τα εναέρια μέσα - Κάηκαν σπίτιαΣτο νοσοκομείο ο στρατηγός Γιόβας της Πυροσβεστικής, που συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης - Εμπρησμό κατήγγειλαν κάτοικοι, που ξέσπασαν σε κλάματα για τις χαμένες περιουσίες τους - Εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις με 320 παιδιά - Ζημιές σε περίπου 20 σπίτια, πέντε εκ των οποίων παραδόθηκαν στις φλόγες

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα και βρίσκεται σε εξέλιξη σε πευκοδάσος στον Κάλαμο Αττικής προς τους Αγίους Αποστόλους. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά, που είναι αρκετά μεγάλη, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια.


Ο ακριβής αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές δεν έχει γίνει γνωστός, αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 15-20, εκ των οποίων πέντε έχουν πιο σοβαρές ζημιές. Τον αριθμό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, ο οποίος είπε ότι εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώνεις με 320 παιδιά (260 η μία και 60 η άλλη), ενώ κατήγγειλε τον συντονισμό της Πυροσβεστικής, λέγοντας ότι καθυστέρησαν πολύ να φτάσουν εναέρια μέσα.

Ο άνεμος άλλαζε συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς, με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 6 το απόγευμα να φτάσει στα όρια του οικισμού και να μπει στις αυλές των σπιτιών! Παράλληλα, ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή του Καπανδριτίου.

O Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται πλέον στην προσπάθεια αποκοπής αυτού του μετώπου. Ωστόσο αυτό δεν εύκολο καθώς η φωτιά προχωράει γρήγορα, δεν μπορεί να ελεγχθεί και ότι  όλα προμηνύουν μια δύσκολη νύχτα.

Στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα με 12 άτομα ενώ επιχειρούν και τρία εναέρια μέσα (δύο ελικόπτερα και 1 καναντέρ), οχήματα των ΟΤΑ και ιδιωτών που εθελοντικά συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης.

Κάτοικοι της περιοχής που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους έλεγαν ότι τα εναέρια μέσα δεν επαρκούν και ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης τους από αεροπλάνα. Άλλοι, που μίλησαν στο protothema.gr, κατήγγειλαν ότι η φωτιά είναι προϊόν εμπρησμού, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν ότι στην περιοχή ακούγονται εκρήξεις από γκαζάκια.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν εγκαταλείψει α σπίτια τους και δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ άλλοι έχουν βρει καταφύγιο μέσα στα αυτοκίνητά τους. Δεν είναι λίγοι, δε, εκείνοι που έχουν ξεσπάσει σε κλάματα, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.


Λόγω και των διακοπών ρεύματος, ορισμένοι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, που επιβεβαιώθηκαν από την Πυροσβεστική, κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς τραυματίστηκε ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής, στρατηγός Κωνσταντίνος Γιόβας.

Ο κ. Γιόβας, ο οποίος συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης, μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι, εξαιτίας της μεγάλης έντασης, ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ωρωπού Παναγιώτης Πέππας σε δηλώσεις του τόνισε ότι υπήρξε κακός συντονισμός, ότι έχουν καεί ήδη σπίτια και ότι έγιναν ακόμα και επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική υπηρεσία για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση». Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο ξενοδοχείο Kalamos Beach στην παραλία.

Νωρίτερα, εκδηλώθηκαν άλλες τρεις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Είναι στην περιοχή Στρογγύλη στα Καλύβια Θορικού, στο Μαρκόπουλο και στο Θυμάρι Λαυρεωτικής.

Επικοινωνία Γεννηματά με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, επικοινώνησε με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Βασίλη Καπέλιο, και ενημερώθηκε για την εξέλιξη στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή του Καλάμου. Σύμφωνα με την ενημέρωση, το μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται σε υποχώρηση, αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο.

Η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε στον αρχηγό την στήριξή της στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, που, κάτω από αντίξοες συνθήκες, δίνουν τη μάχη με τις φλόγες.Πωλητήριο σε πάνω από 20.000 κατοικίες έχουν «βάλει» κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου οι ιδιοκτήτες εκείνοι που αδυνατούν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, κυρίως δε στην αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου. Υπό τον φόβο δεσμεύσεων λογαριασμών και πιθανής κατάσχεσης της περιουσίας τους, προχωρούν σε δελεαστικές προσφορές στην αγορά κατοικίας, προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές και να ανασάνουν οικονομικά.

Αυτό επισημαίνουν στην «Κ» φορείς της αγοράς ακινήτων, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις αναφορικά με τη διαδικασία ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων και δη των στεγαστικών. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Λίτσα, επικεφαλής της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων GLP Values, που συνεργάζεται με τραπεζικά ιδρύματα για την πραγματοποίηση εκτιμήσεων ακινήτων, περίπου το 10 – 15% του σημερινού αποθέματος απούλητων ιδιοκτησιών, δηλαδή 20.000 – 25.000 ακίνητα, αφορά σε τέτοιες περιπτώσεις. «Πρόκειται για ανθρώπους που έκαναν υπομονή την τελευταία διετία, αναμένοντας τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία και στην αγορά κατοικίας, ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή για τα ακίνητά τους. Πλέον, οι εν λόγω ιδιοκτήτες σπεύδουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους άμεσα, εκτιμώντας ότι θα ασκηθούν πρόσθετες πιέσεις στις τιμές των κατοικιών, υπό το βάρος και των ακινήτων που θα εκπλειστηριαστούν, τα οποία θα προκαλέσουν απότομη αύξηση της προσφοράς», αναφέρει ο κ. Λίτσας.
Ηδη μάλιστα, αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες, καθώς έχει βελτιωθεί η ζήτηση για κατοικίες, κυρίως από ξένους ή και Ελληνες, σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα, λόγω της μεγάλης απήχησης που έχει εσχάτως η δραστηριότητα των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων σε ξένους επισκέπτες, μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως η Airbnb. Κατά κανόνα, τα προς πώληση ακίνητα είναι μεγάλης ηλικίας και σπάνια αφορούν στην κύρια κατοικία των πωλητών. Στόχος είναι η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων για την εξασφάλιση ρευστότητας, με την οποία οι πωλητές θα μπορέσουν να μειώσουν το ύψος των οφειλών τους και να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους για τα επόμενα χρόνια, εν αναμονή και της βελτίωσης των συνθηκών στην οικονομία.
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Μπινιάρη, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, «η αγορά ακινήτων δεν μπορεί να λειτουργήσει εξυπηρετώντας δόσεις δανείων που έχουν χορηγηθεί σε εποχές κατά τις οποίες οι αξίες των ακινήτων και τα εισοδήματα των δανειοληπτών ήταν τουλάχιστον διπλάσια, ή και τριπλάσια, σε σχέση με τα σημερινά».
 
 
Άδειασε από μοναχούς και επισκέπτες η μονή της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας - Μετά το λάθος του Σαββάτου για την πρόωρη απόσυρση των εναέριων μέσων, έχουν καεί 15.000 στρέμματα δάσους - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες
 
Κραυγή αγωνίας για την τύχη του νησιού τους βγάζουν οι κάτοικοι των Κυθήρων που βλέπουν για τρίτη ημέρα τις φλόγες να καίνε. Γι' αυτό και ζητούν περισσότερα εναέρια μέσα καθώς, όπως καταγγέλλουν, το μισό νησί έχει καεί, ακόμα και σε σημεία που ήταν παρθένα.

«Τι να σας πω, είδαμε φλόγες και δεν βρέθηκε ένα αεροπλάνο να πετάει. Είχε πολύ κάπνα, ήταν αποπνικτικά. Το πρόβλημα είναι ότι χθες έφυγε η πυρόσβεση και τελικά η φωτιά ''φούντωσε'', καθώς υπήρξε αναζωπύρωση. Ήμασταν στο έλεος του Θεού. Στο νησί δεν υπήρχε κανείς. Ομάδες πυροσβεστών μαζί με εθελοντές έσωσαν τα σπίτια μας. Οι περιοχές είναι δύσβατες και δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν», περιγράφει κάτοικος των Κυθήρων.

«Το μισό νησί έχει καεί, η καταστροφή είναι μεγάλη. Έχουν καεί κτήματα και ζώα. Ευτυχώς σπίτια δεν έχουν καεί γιατί την σβήνουν γύρω-γύρω την φωτιά. Τώρα σβήνουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. ''Κρανίου τόπος'' το νησί μας. Από εκεί που ξεκίνησε η φωτιά ήταν ένα χωράφι με ένα χαμηλό χόρτο, δεν είχε ψηλά δέντρα και πυκνή βλάστηση. Πιστεύω άργησαν τα εναέρια μέσα, όπως και χθες πάλι άργησαν, είμαστε παραμελημένοι νομίζω», δηλώνει η κυρία Τζίμα, επίσης κάτοικος Κυθήρων.

«Τα εναέρια μέσα είναι λίγα, ακόμα η πυρκαγιά δεν έχει κάψει σπίτια αλλά εάν υπήρχαν περισσότερα θα την είχαν καταφέρει τώρα. Οι περιοχές είναι δύσβατες και παρθένες, παρόλο που υπάρχουν αρκετοί άνδρες και εθελοντές δεν μπορούν να πλησιάσουν κοντά και τα εναέρια μέσα δεν προλαβαίνουν τις αναζωπυρώσεις λόγω του αέρα», μαρτυρεί ένας άλλος κάτοικος.

Στο νησί επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο, τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Λόγω των ισχυρών ανέμων αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στα δυτικά του νησιού με αποτέλεσμα οι αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση της Μονής της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, της μεγαλύτερης μονής των Κυθήρων.Στάχτη το 1/3 του νησιού
Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

Ο δήμαρχος του νησιού Ευστράτιος Χαρχαλάκης δήλωσε το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτικο σταθμο της ΕΡΤ ότι οι φλόγες έχουν κάνει ήδη στάχτη το 1/3 του νησιού.

Λόγω του μεγέθους και της έντασης της φωτιάς χρειάστηκε να εκκενωθούν μόνο το Σάββατο τέσσερις οικισμοί αν και ο κ. Χαρχαλάκης δήλωσε ότι πλέον όλοι οι κάτοικοί τους έχουν επιστρέψει τονίζοντας, ωστόσο, ότι «μην νομίζετε ότι κοιμάται κανείς».Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού κανένα σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές καθώς δόθηκε «μάχη στις αυλές των σπιτιών» κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Κυθήρων.

Όπως είπε ο κ. Χαρχαλάκης στο νησί και σήμερα, Κυριακή, πνέουν βόρειοι άνεμοι.

Ο κ. Χαρχαλάκης πρόσθεσε ότι αναμένεται στο νησί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι μελισσοκόμοι. Σημείωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, τα πρώτα μέτρα που θα ζητήσει είναι η παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, μετά τις αυτοψίες που θα διενεργήσουν οι μηχανικοί αυτή την εβδομάδα. Τέλος, ανέφερε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με την τουριστική κίνηση στο νησί.

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τη φωτιά στα Κύθηρα, λέει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι επόμενες δύο ώρες είναι κρίσιμες. Αν δεν αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά στα Κύθηρα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Καπάκη το μέτωπο της φωτιάς είναι μήκους έξι χιλιομέτρων. Στη μάχη με τις φλόγες μετέχουν πυροσβεστικά οχήματα από όλη την Ελλάδα και σχεδόν το σύνολο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης της χώρας. «Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά. Το έδαφος είναι δύσβατο, με ρείκια και θάμνους, και είναι δύσκολη η πρόσβαση για τα πεζοπόρα τμήματα» σημειώνει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. 
Χρήστος Χατζησπύρου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
 

Σκληρή μάχη με τις φλόγες έδωσαν όλη τη νύχτα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής. Προκειμένου να ελέγξουν τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής στα Κύθη

ρα.

Πιο συγκεκριμένα η φωτιά ξεκίνησε από σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοπόταμου στα Κύθηρα, ενώ τα εναέρια μέσα αποχώρησαν μόλις νύχτωσε.

Στο σημείο βρίσκονται πυροσβέστες με 16 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων.

Πηγές της Πυροσβεστικής τόνισαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο επικεφαλής του Σώματος στα Κύθηρα ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα οι κάτοικοι του οικισμού Κυπριωτιάνικα, λόγω της πυρκαγιάς. Στη συνέχεια, όμως, ο δήμαρχος Ευστράτιος Χαρχαλάκης ζήτησε να εκκενωθεί ο συγκεκριμένος οικισμός, για προληπτικούς λόγους.

Οι εστίες της πυρκαγιάς είναι αρκετές και υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης.

Σημειώνεται επίσης, ότι το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Εκπαιδευτικά Νέα