Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  


 

citylife24_logo

 

 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Αύγουστος 2017 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

 

Έκπληκτος διαπίστωσα ότι το Υπουργείο Παιδείας με εγκαλεί, γιατί υποστήριξα τη θέση της ΟΛΜΕ για την αυτονομία του Γενικού Λυκείου. Η ΟΛΜΕ πιστεύει στον αυτόνομο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το Λύκειο. Για το λόγο αυτό προτείνει τη συγκεκριμένη περίοδο Πανελλαδικές Εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα μετά το τέλος του Λυκείου και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι απολυτήριες εξετάσεις.
            Είναι προφανές λοιπόν, ότι αρνούμαστε να μετατραπεί η Γ΄ Λυκείου σε προπαρασκευαστικό έτος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ και συνακόλουθα αρνούμαστε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία εντός Λυκείου να αποτιμάται για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

            Έτσι λοιπόν, σε τηλεοπτική εκπομπή είπα μεταξύ άλλων ότι είμαστε αντίθετοι στην προσμέτρηση της προφορικής βαθμολογίας για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, γιατί με αυτό τον τρόπο παραβιάζεται η αυτονομία του Λυκείου που υποστηρίζουμε. Ανέφερα ότι αρκετοί συνάδελφοι υποστηρίζουν την ύπαρξη της προφορικής βαθμολογίας για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, με τη λογική ότι έτσι οι μαθητές επικεντρώνονται περισσότερο στη μαθησιακή διαδικασία. Την άποψη αυτή, που όντως υπάρχει μεταξύ μερίδας συναδέλφων, ανέφερα για την δημοσιογραφική αποτύπωση, παρά το γεγονός ότι η άποψη αυτή δεν αποτελεί θέση του κλάδου. Συνέχισα αναφέροντας τους ενδοιασμούς μας για την αλλοίωση του παιδαγωγικού χαρακτήρα του Λυκείου, που είναι η θέση του κλάδου, εάν υιοθετηθεί η προσμέτρηση της προφορικής βαθμολογίας,. Επεσήμανα την ανησυχία μας για την αφόρητη πίεση που θα δεχτούν οι συνάδελφοι, δεδομένου ότι με το προτεινόμενο σύστημα η βαθμοθηρία θα θριαμβεύσει. Εξέφρασα τους φόβους μου για την πολιτική που μπορεί να ακολουθήσουν ορισμένα ιδιωτικά σχολεία στο ζήτημα της προφορικής βαθμολογίας, με δεδομένες τις πρόσφατες καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ για παρόμοια κρούσματα στο παρελθόν.
            Οι ακόλουθοι του Υπουργού Παιδείας, αποκόβοντας μέρος της συνέντευξης που παραχώρησα, επιδιώκουν να συκοφαντήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα εν γένει και τον Πρόεδρο της ΟΛΜΕ εν προκειμένω. Η επίθεση αυτή δεν είναι τυχαία. Γίνεται σε μία περίοδο, που ο Υπουργός Παιδείας επιχειρεί συνειδητά να πλήξει το συνδικαλιστικό κίνημα στην εκπαίδευση, για να περάσει ευκολότερα την αντιεκπαιδευτική πολιτική που σχεδιάζει. Μία πολιτική που στόχο έχει την υποταγή του συνδικαλιστικού κινήματος στους μηχανισμούς του Υπουργείου Παιδείας.
            Υπενθυμίζω στους παρατρεχάμενους του Υπουργού Παιδείας ότι ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ εκφράζει τον κλάδο, απολογείται στους συναδέλφους και φυσικά δεν παίρνει την άδεια του Υπουργού, για να εκφράσει τις απόψεις της Ομοσπονδίας. Σε αυτούς που έκαναν χρήση της «μισής αλήθειας» υπενθυμίζω ότι οι προηγούμενοι που χρησιμοποίησαν αυτήν την τακτική βρίσκονται βαθιά θαμμένοι στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Υ.Γ Ο Υπουργός Παιδείας είναι ο τελευταίος που δικαιούται να λέει ότι ενδιαφέρεται για τους εκπαιδευτικούς. Είναι αυτός που έκανε καθεστώς τους μηδενικούς διορισμούς. Είναι αυτός που αποφάσισε οι νεώτεροι συνάδελφοι να παραμείνουν καθηλωμένοι, για άλλη μία χρονιά, μακριά από τα σπίτια τους, περικόπτοντας τις αποσπάσεις και αποκρύβοντας τα κενά. Και φυσικά, τίποτα δεν έκανε για να προστατεύσει τους εκπαιδευτικούς από το « μπούλινγκ» που υφίστανται από έξαλλους βαθμοθήρες γονείς, φαινόμενο που φοβάμαι ότι θα ενταθεί στο προσεχές μέλλον.
 
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 02:34

Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις


 
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Νίκο Παπαχρήστο να ανακαλέσει τις… προσβλητικές του δηλώσεις. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ υποστήριξε ότι οι εκπαιδευτικοί «θα λυγίσουν στις πιέσεις γονέων και μαθητών» για την προφορική βαθμολόγηση και ότι «μπορεί να βρεθεί μια μικρή μειοψηφία που να επιχειρήσει να κερδίσει». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο Παιδείας θεωρεί «απαράδεκτες τις δηλώσεις που προσβάλλουν το σύνολο των εκπαιδευτικών τους οποίους το ΥΠΕΘ στηρίζει απόλυτα και εμπιστεύεται αναβαθμίζοντας με το νέο σύστημα τον ρόλο τους στην εκπαιδευτική διαδικασία».
Ας θυμηθούμε όμως τι έλεγε ο κ Γαβρόγλου τον Μάρτιο του 2016 ως Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία. Ο κ. Γαβρόγλου λοιπόν, μας “αποκάλυπτε” ότι το 40% των καθηγητών κάνουν ιδιαίτερα και μάλιστα (οι περισσότεροι από αυτούς) στους μαθητές τους.

 

Φυσικά αυτές οι τακτικές δεν είναι πρωτόγνωρες.
Τον Απρίλιο του 2017 είχαμε τη μηνυτήρια αναφορά εναντίον του προέδρου της Ομοσπονδίας Φροντιστών κ. Ιωάννη Βαφειαδάκη επειδή «επιχείρησε να θέσει θέμα αδιάβλητου των πανελλαδικών εξετάσεων» δηλώνοντας σε μια συνέντευξή του ότι «μπορεί κάποιος που θέλει να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή και δεν γράψει καλά σε ένα μάθημα, να δηλώσει ασθενής, να λάβει μία διαβεβαίωση και στη συνέχεια να έχει όλο το καλοκαίρι μπροστά του για να μελετήσει και να βελτιώσει τη βαθμολογία του».
Τον Ιούλιο του 2017 ο υφυπουργός Παιδείας Κ. Ζουράρις απείλησε με μήνυση τον συνάδελφο Ν.Π. από τη Γερμανία εάν αυτός δεν ανακαλούσε την άποψή του που διατύπωσε με επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, σύμφωνα με την οποία “είναι κοινό μυστικό ότι ο αρμόδιος υφυπουργός για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση δεν ασχολείται με το αντικείμενο και στις πλάτες σας πέφτει και το βάρος της ορθής λειτουργία της ελληνόγλωσσης”.
Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για το νέο σύστημα πρόσβασης στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν έχει σημασία να κυνηγάς μια σκιά. Άλλωστε ούτε η ίδια η ηγεσία του υπουργείου το πιστεύει, μπορεί να το περιγράψει επαρκώς ή να το υποστηρίξει. Είναι άλλωστε ευθύνη εκείνων που θα «έσκιζαν το μνημόνιο και θα καταργούσαν τις Πανελλήνιες εξετάσεις» να μας εξηγήσουν τον τρόπο που θα συνυπολογίζεται η προφορική βαθμολογία για την είσοδο στα ΑΕΙ και ΤΕΙ ή το πώς θα συνθέτουν οι μαθητές τις δημιουργικές εργασίες και πώς τελικά αυτές θα αξιολογούνται. Ας παραβλέψουμε επίσης την φανερή απόσταση από τη σχολική πραγματικότητα εκείνων που σχεδιάζουν το μέλλον της εκπαίδευσης.
Προς το παρόν μπορούμε να μιλήσουμε για τη συμπεριφορά και τη δημοκρατικότητα τους. Συνάδελφοι, ζούμε τραγικές στιγμές, πραγματικά βιώνουμε τον μεγαλύτερο φασισμό που έζησε ποτέ αυτός ο τόπος… Τον φασισμό της «πρώτης φοράς αριστεράς».
Είναι παράδοξο, αλλά οι άνθρωποι που αδιαφορούσαν για τον νόμο, που το σημαντικότερο σημείο του βιογραφικού τους ήταν η ανυπακοή τους στους νόμους του κράτους (βλέπε αξιολόγηση σχολικής μονάδας), έφτασαν να γίνουν οι μεγαλύτεροι διώκτες. Μετατράπηκαν σε κυνηγούς βρικολάκων και κραδαίνοντας πασσάλους κυνηγούν όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει στο ελάχιστο όχι τις πράξεις τους (ακόμα τις περιμένουμε) αλλά ακόμα και τις σκέψεις τους. Η μέθοδος είναι απλή:
«Όποιος διαφωνεί μαζί μας είναι εναντίον μας»,
«Θα κυνηγήσουμε, θα τραμπουκίσουμε κάθε αντίθετη άποψη, θα “σκοτώσουμε” ηθικά κάθε αντίπαλο».
«Μάλιστα η ποινή σε όποιον δεν συμμορφωθεί… προς τας υποδείξεις πρέπει να είναι τόσο μεγάλη ώστε ο επόμενος να το σκεφτεί δύο φορές».
Δηλώνω τη συμπαράστασή μου στον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Νίκο Παπαχρήστο και σε κάθε άνθρωπο που έχει αγωνία για την Ελληνική Παιδεία και είναι έτοιμος να καταθέσει νηφάλια την άποψη του. Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ είναι θεσμικά υπεύθυνος να εκφράζει την άποψή του, κάτι που ο συγκεκριμένος άνθρωπος έκανε ακόμα και με προσωπικό κόστος απέναντι στον κ Αρβανιτόπουλο.
Οι πολιτικοί δεν κάνουν μηνύσεις…
Ούτε οι δάσκαλοι…
Συζητούν και συνεργάζονται ήρεμα (και δεν εννοώ την ήρεμη φωνή του κ Γαβρόγλου) με εκείνους που ξέρουν και έχουν εμπεριστατωμένη άποψη με σκοπό να κάνουν την παιδεία καλύτερη.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017 παράσταση διαμαρτυρίας του Δ.Σ της ΟΛΜΕ στο Υπουργείο Παιδείας για την απαράδεκτη πολιτική της απόκρυψης κενών και της περικοπής αποσπάσεων εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο Υπουργός Παιδείας, κατά την προσφιλή του τακτική, αρνήθηκε για άλλη μία φορά να δεχτεί το Δ.Σ της ΟΛΜΕ, επικαλούμενος, ως συνήθως, φόρτο εργασίας. Αντ’ αυτού παρουσιάστηκε πάλι η Διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού. Αυτή, αφού μας επέπληξε!!! γιατί συνοδευόμαστε από μέλη των Δ.Σ των τοπικών ΕΛΜΕ, απαίτησε να αποχωρήσουν από την αίθουσα συνεδριάσεων
τέσσερα μέλη του Δ.Σ της ΟΛΜΕ και οι αιρετοί του ΚΥΣΔΕ, με την αστεία δικαιολογία ότι αυτή επιθυμούσε να δεχτεί το πολύ μία πενταμελή επιτροπή!!! Η πρωτοφανής αυτή συμπεριφορά, η οποία δεν έχει προηγούμενο στα συνδικαλιστικά χρονικά του Υπουργείου Παιδείας, φανερώνει καθαρά, το πώς αντιλαμβάνεται ο Υπουργός Παιδείας και οι συνεργάτες του τη σχέση τους με το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς. Είναι προφανές, γιατί η Διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού απαίτησε την εκδίωξη των αιρετών του κλάδου από την αίθουσα συνεδριάσεων. Επειδή αυτοί καλύτερα από τον καθένα γνώριζαν τις αλχημείες που έγιναν στο ΚΥΣΔΕ, προκειμένου να αποκρυφτούν εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών.
Η απαξιωτική αυτή συμπεριφορά επέβαλε κανονικά την άμεση αποχώρηση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ. Επειδή όμως, το φλέγον ζήτημα των αποσπάσεων απασχολεί μεγάλο μέρος του κλάδου, αποφασίσαμε να παραμείνουμε. Απαιτήσαμε:
• Νέο κύκλο αποσπάσεων πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
• Να δοθούν όλα τα κενά για αποσπάσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και τα κενά των κοινών ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια.
• Να πραγματοποιηθούν αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ σε ειδικότητες που υπάρχει υπεραριθμία και στα δύο ΠΥΣΔΕ, δεδομένου ότι ο αποσπώμενος εκπαιδευτικός είναι ούτως ή άλλως υπεράριθμος.
Επί των αιτημάτων αυτών δεν πήραμε καμία καθαρή απάντηση. Είναι προφανές ότι η απαξιωτική συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας προς τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, η άρνηση του Υπουργού να συναντηθεί με την Ομοσπονδία, παρά το αίτημα μας για συνάντηση προ διμήνου, η απαξίωση των αιρετών του κλάδου από τη συμπεριφορά της Διευθύντριας του Υπουργού εντάσσονται σε μία μεθοδευμένη στρατηγική κίνηση του Υπουργού, να πλήξει τον συνδικαλισμό στην εκπαίδευση, για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν οι τροϊκανοί δανειστές μας και υλοποιεί πειθήνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παπαχρήστος Νίκος  Πρόεδρος του Δ.Σ της ΟΛΜΕ
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 02:30

Πολλά... SOS στο σχέδιο Γαβρόγλου

 
Το σχέδιο που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για τη νέα δομή του λυκείου και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ παρουσιάζει δομικά προβλήματα. Ας περιοριστώ σε κάποια που μπορεί να δει ένας γονιός γνώστης της ελληνικής σχολικής πραγματικότητας με μια πρώτη ματιά. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές πώς οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα κάνουν εκτενείς γραπτές εργασίες σε κάθε μάθημα εντός του σχολείου υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού της τάξης, όταν κάθε τμήμα έχει 20-25 παιδιά.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποιον τρόπο θα βαθμολογηθούν οι εν λόγω εργασίες, μέσω της ειδικής πλατφόρμας, η οποία μάλιστα θα ελέγχει την περίπτωση της αντιγραφής(!). Ποιοι καθηγητές θα συγκροτήσουν το ειδικό μητρώο βαθμολογητών και πότε θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη βαθμολόγηση ώστε να συμψηφισθεί μαζί με την αξιολόγηση του μαθητή από τα προφορικά και τα διαγωνίσματα του πρώτου τετραμήνου. Οι βαθμολογητές των εργασιών θα είναι διαφορετικοί από εκείνους που θα αναλάβουν τα διαγωνίσματα; Ποιοι θα επιτηρούν τις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ Λυκείου; Εάν η επιτήρηση ανατεθεί στους καθηγητές του σχολείου, εγείρονται ερωτήματα διαβλητότητας της διαδικασίας. Για να αναλογισθεί κάποιος το μέγεθος του εγχειρήματος, φτάνει να πούμε πως φέτος στις εξετάσεις για τα ΑΕΙ μετείχαν 79.573 μαθητές Γ΄ Λυκείου.
Την ίδια στιγμή, ανακύπτουν ερωτήματα και για την ποιοτική αξιολόγηση των παιδιών που θα χτυπούν την πόρτα των ΑΕΙ. Για παράδειγμα, στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι οι εξετάσεις θα γίνονται με ερωτήσεις multiple choise. Ενας τρόπος, ωστόσο, που δεν ενδείκνυται για την εξέταση των θεωρητικών μαθημάτων που απαιτούν παραγωγή λόγου, όπως είναι η Γλώσσα, η Ιστορία και τα Αρχαία, χωρίς να παραβλέπουμε την πιθανότητα ο μαθητής να απαντήσει σωστά απλώς από... τύχη.
Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας εκθέτει όσους επιστήμονες το υιοθετούν. Και επειδή έχει πολλά μετέωρα τεχνικά σημεία, αλλά κυρίως διότι δεν απαντά στο μείζον: η βελτίωση της ποιότητας της σχολικής διαδικασίας και η αξιοπιστία του σχολείου κερδίζονται σταδιακά και με βασική προϋπόθεση την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Ορισμένοι, βεβαίως, υποστηρίζουν ότι η συζήτηση για ένα νέο εξεταστικό σύστημα εξυπηρετεί επικοινωνιακά την κυβέρνηση για αλλαγή της ατζέντας ενόψει ΔΕΘ. Κρίμα.
 
 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
kathimerini.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις εγγραφές στα ΕΠΑ.Λ. και την έγκριση ολιγομελών τμημάτων 1. Για την έγκαιρη έναρξη των μαθημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε από τη φετινή χρονιά:
α) στην καθιέρωση των εξετάσεων των μετεξεταστέων μαθητών  σε Γυμνάσια και Λύκεια  τον Ιούνιο.

β) στην καθιέρωση των εγγραφών σε όλους τους τύπους σχολείων μέχρι τις 30 Ιουνίου.


γ) στην καθιέρωση ηλεκτρονικών δηλώσεων προτίμησης για την εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ., μέτρο που θα επεκταθεί την επόμενη σχολική χρονιά για στα ΓΕ.Λ.2. Με αυτό       τον τρόπο ήδη γνωρίζουμε έγκαιρα σχεδόν το 80% των τμημάτων που θα λειτουργήσουν στα ΕΠΑ.Λ. και είναι δυνατός ο σωστός προγραμματισμός για το  εκπαιδευτικό προσωπικό και τη διανομή των βιβλίων.

2.  Με αυτό τον τρόπο ήδη γνωρίζουμε έγκαιρα σχεδόν το 80% των τμημάτων που θα λειτουργήσουν στα ΕΠΑ.Λ. και είναι δυνατός ο σωστός προγραμματισμός για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τη διανομή των βιβλίων.
3. Με τη νέα Υ.Α. Αριθμ. Φ12/134644/Δ4 ΦΕΚ 2891 τ.β΄ 21/8/17, δεν απαιτείται έγκριση για τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων στις κατηγορίες Δ-ΙΒ, στις οποίες προβλέπεται μικρότερος αριθμός μαθητών. Συνεπώς αποφεύγεται η πρόσθετη γραφειοκρατία και επιπλέον δεν είναι υπό αίρεση η λειτουργία τους .
4. Ήδη οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης εκδίδουν αποφάσεις για την έγκριση ολιγομελών τμημάτων, για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους, σύμφωνα με την προαναφερθείσα Υπουργική Απόφαση (π.χ. Δ’ Εσπερινού ΕΠΑ.Λ., μοναδική ειδικότητα/τομέα στη Δ.Δ.Ε. κ.λπ.). Θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση η οποία θα εγκρίνει επιπλέον τμήματα.
5. Υπενθυμίζουμε ότι προβλέπονται εγγραφές μαθητών τη χρονική περίοδο από 01-09-2017 έως και 11-09-2017. Σύμφωνα με την παρ. 2 του αρ. 2 της Υ.Α. Φ1α/98933/Δ4/ ΦΕΚ 2075 τ. β΄15-6-2017, «Κατ’ εξαίρεση μπορεί να γίνει εγγραφή το μήνα Σεπτέμβριο μέχρι και την έναρξη των μαθημάτων: α) για τους παραπεμπόμενους μαθητές/τριες στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. β) ειδικά για τους αποφοίτους ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. οι οποίοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του προηγούμενου σχολικού έτους από αυτό της εγγραφής τους στα ΕΠΑ.Λ. γ) ειδικά για το σχολικό έτος 2017-2018, των απόφοιτων Σ.Δ.Ε. του σχολικού έτους 2016-2017 δ) για τους μαθητές/τριες που εμποδίστηκαν να εγγραφούν για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. λόγοι υγείας, σοβαροί οικογενειακοί λόγοι κ.α.). Στην εν λόγω περίπτωση, η κατ’ εξαίρεση εγγραφή πραγματοποιείται σε τμήματα που ήδη λειτουργούν”.
6. Όσον αφορά τις περιπτώσεις εκείνων που επιθυμούν την εγγραφή τους σε τμήμα που δεν έχει ακόμη εγκριθεί, μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης, όπως ακριβώς γινόταν και τον Ιούνιο. Γι’ αυτό το λόγο θα ενεργοποιηθεί το σύστημα e-epal, τη Δευτέρα 4/9/2017 και θα μείνει ανοικτό μέχρι τις 11/9/2017. Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας αυτής θα γίνει ολιγόωρη διακοπή της ηλεκτρονικής διαδικασίας (θα ανακοινωθεί η ημέρα και η ώρα) ώστε να τρέξει το σύστημα και να δημιουργούνται τμήματα, όπου συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών. Μετά το πέρας της διαδικασίας, στις 11/9, θα δημιουργηθούν νέα τμήματα:
α) αυτοδίκαια με τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου κατώτερου αριθμού μαθητών και
β) με την έκδοση νέας Υ.Α. στις περιπτώσεις που θα κριθεί αναγκαία η έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέαtaksi2«Ανάρτηση πινάκων: α) προσωρινού αξιολογικού μοριοδότησης υποψηφίων κλάδου ΠΕ02 Φιλολόγων για απόσπαση στο Ευρωπαϊκό Σχολείο μετά τη συνέντευξη και β) απορριφθέντων, λόγω μη προσέλευσης στη διαδικασία των συνεντεύξεων».
Το σχετικό PDF

Κατηγορία Εκπαιδευτικά ΝέαdiekggdvmΑνακλήσεις αποσπάσεων και αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για άσκηση διοικητικού έργου στα Δ.Ι.Ε.Κ. για το σχολικό έτος 2017-2018
Το σχετικό PDF

Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
 
«Όλα αλλάζουν αλλά η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει» επισημαίνει η ΚΝΕ

Μήνυμα για ένα θερμό φθινόπωρο σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας στέλνει η νεολαία του ΚΚΕ με αφορμή τις κυοφορούμενες αλλαγές για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.


Με ένα ευρηματικό σποτ η ΚΝΕ καυτηριάζει την υπόσχεση της κυβέρνησης για την κατάργηση των εξετάσεων και την συγκρίνει με την υπόσχεση που είχε δώσει για το σκίσιμο των μνημονίων.

«Όλα αλλάζουν αλλά η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει» τονίζεται στο video που δείχνει εικόνες από μαθητικές κινητοποιήσεις με μουσικό χαλί το «Paranoid» των Black Sabbath!

Το τελευταίο μήνυμα που εμφανίζεται στο τηλεοπτικό σποτ αναφέρει: «θέλουμε σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει».
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα

Μετά τις 5 το απόγευμα  θα είναι γνωστά  τα κενά καθώς σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας ο προγραμματισμός ενεργειών για το νέο σχολικό έτος και την ομαλή έναρξή του, το σύστημα για τη δήλωση κενών για τις Περιφερειακές Διευθύνσεις θα είναι ανοικτό από τις 13.00 μέχρι τις 17.00 Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών κατά το επόμενο διάστημα σύμφωνα με το Αρ. Πρωτ.: 136504/Ε1 του Υπ Παιδείας
Την 1/9 πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων για την κατανομή των τμημάτων και την ανάθεση μαθημάτων καθώς και τη διαπίστωση των κενών και των λειτουργικών υπεραριθμιών-πλεονασμάτων, τα οποία αποστέλλουν αυθημερόν στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Ακολούθως, την ίδια μέρα, συνεδριάζουν τα υπηρεσιακά συμβούλια ΠΥΣΠΕ/ ΠΥΣΔΕ για την εκτίμηση των κενών και των πλεονασμάτων.
Εφόσον κρίνεται απαραίτητο, πραγματοποιούνται οι κοινές συνεδριάσεις των ΠΥΣΠΕ- ΠΥΣΔΕ, προκειμένου να αποφανθούν για τη συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου του συνόλου των κοινών ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι η συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου πραγματοποιείται κατ’  εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης 6 της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4203/2013 (Α΄ 235), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. α΄ της παρ. 5 του άρθρου 33 του ν. 4386/2016   (Α΄
83) και συμπληρώθηκε με το άρθρο 46 του ν. 4415/2016 (Α’ 159).
Οι κοινές συνεδριάσεις συγκαλούνται από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης 6 της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν.  4203/2013 (Α΄ 235), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. α΄ της παρ. 5 του άρθρου 33 του ν.4386/2016 (Α΄ 83) και των άρθρων 13-15 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας  ν.2690/1999 (Α’ 45).
Στις 4/9 και έως τις 13.00 το ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι ανοικτό για την καταχώρηση των λειτουργικών κενών ανά ειδικότητα από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, ενώ από τις 13.00 έως τις 17.00 θα είναι ανοικτό για την οριστικοποίηση των λειτουργικών κενών από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Από την 1/9 μέχρι τις 8/9 ολοκληρώνονται, από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, οι τοποθετήσεις μονίμων εκπαιδευτικών που δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί σε κενά που έχουν επικαιροποιηθεί από τις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων και των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι για την κάλυψη λειτουργικών κενών στις ΣΜΕΑΕ, στα Τμήματα Ένταξης και στα προγράμματα Παράλληλης Στήριξης ακολουθούνται οι οδηγίες της αριθμ. 163629/ΓΖΔ4/04-10-2016 εγκυκλίου με θέμα: «Διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή του άρθρου 48, του ν.4415/2016 (Α΄159)».
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 47

Εκπαιδευτικά Νέα