Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

 


 

 

 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάιος 2017 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr


Δελτίο Τύπου
Της 30ης Μαΐου 2017
 
 
 
Ο π. Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να προβεί στον κατωτέρω σχολιασμό για την επίσκεψη του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελου Αποστόλου, εντός της προηγούμενης εβδομάδος.
Η επίσκεψη του Υπουργού δεν προσέθεσε κάτι «καινούργιο» ή κάποια αλλαγή στους πολίτες της Π.Ε. Καβάλας, ιδιαίτερα στον αγροτικό πληθυσμό. Όπως αναφέρει και ο π. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Καρασμάνης σε σωρεία δηλώσεων του, ο τωρινός Υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκδηλώνει μία συνεχή ροπή στη καπήλευση των προσπαθειών της προηγούμενης κυβέρνησης παρουσιάζοντας τες ως δικές του, ενίοτε δε καθυστερεί υπέρμετρα με αποτελέσματα να «χάνονται» κοινοτικά κονδύλια. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, πρώτον, η παραπληροφόρηση και, δεύτερον, η περαιτέρω επιβάρυνση των αγωνιζόμενων αγροτών.
Ενδεικτικό και γνωστό σε όλους είναι πως, πέραν της εξισωτικής αποζημίωσης, οι Έλληνες αγρότες δεν έχουν «εισπράξει» ούτε ευρώ παραπάνω από τα κονδύλια του νέου προγράμματος 2014-2020.
Επιπλέον, ο π. Βουλευτής, έχοντας παραβρεθεί στο 4ο Ελληνο-Γερμανικό Forum τροφίμων στις 22-23 Μαΐου στη Καβάλα, προέβη στο εξής συμπέρασμα: Το ΥπΑΑΤ επιτρέπει την ενασχόληση με την προώθηση αγροτικών προϊόντων μέσω του προγράμματος της Μεταποίησης μόνο σε εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες παρουσιάζουν κύκλο εργασιών άνω των 600.000 ευρώ, αποκλείοντας έτσι τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οποιαδήποτε, λοιπόν, δήλωση ότι δήθεν χρηματοδοτήθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν δράσεις προώθησης και προβολής των ελληνικών προϊόντων μέσα από το μέτρο της Μεταποίησης πρόκειται για αστεϊσμό. Επιπροσθέτως το μέτρο αυτό, για το οποίο είχε ολοκληρωθεί η διαβούλευση εδώ και πάρα πολλούς μήνες προκηρύχθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες και αυτό με τα μισά κονδύλια από αυτά που κατέθεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2014 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συν τοις άλλοις, ο κ. Αποστόλου, ενώ επανειλημμένα είχε δηλώσει ότι θα εκχωρήσει στις Περιφέρειες το 37% των κονδυλίων του Π.Α.Α. (ήτοι 1,2 δις), ξαφνικά στη Καβάλα ανακοίνωσε ότι εκχωρούνται 1,65 δις. Ας μας εξηγήσει τελικά ποιο είναι το ποσό που θα μεταφέρει στις Περιφέρειες, το οποίο είναι σε κάθε περίπτωση είναι μικρότερο από το αντίστοιχο που είχε αποφασισθεί να δοθεί από το ΥπΑΑΤ επί υπουργίας του κ. Καρασμάνη (1/3 του προγράμματος, ήτοι 1,8 δις). Επιπρόσθετα απάντησε εξαιρετικά αόριστα στα αιτήματα των κτηνοτρόφων της Π.Ε. Καβάλας, καθώς ανήγγειλε πως η Συνδεδεμένη Αποζημίωση θα δοθεί στα τέλη Ιουλίου (ενώ επρόκειτο να δοθεί τον Απρίλιο) και δεν αναφέρθηκε καθόλου στη μη καταβολή αποζημίωσης για τις επώδυνες ζημιές των κτηνοτρόφων για τη περίοδο που είχε κηρυχθεί ο νομός σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», ούτε στο αίτημα τους να δοθεί το Deminimisκαι στους κτηνοτρόφους της Θάσου.
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως ο κ. Αποστόλου εκφράζει απολύτως τα ιδεώδη αυτών που τον επέλεξαν για Υπουργό, χωρίς διάθεση να προσφέρει στην ανάπτυξη του τόπου.
Με εκτίμηση,
Γιάννης Πασχαλίδης
π. Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας
 
Αν προσπαθήσουμε να θυμηθούμε δηλώσεις πλείστων εκπροσώπων της τωρινής κυβέρνησης, καταλήγουμε πως τουλάχιστον συμφωνούσαν σε ένα πράγμα, γιατί κατά άλλα είναι γνωστή η τακτική τους να «φάσκουν και αντιφάσκουν» με αφορμή ότι προέρχονται από διαφορετικές συνιστώσες. Συμφωνούσαν, λοιπόν, πως πέραν του τρίτου Μνημονίου «ο τόπος δεν αντέχει νέα μέτρα». Ερωτώμενοι, δε, αν θα ψηφίσουν «νέα» μέτρα και τέταρτο Μνημόνιο απαντούσαν κατηγορηματικά και αρνητικά. Επιπλέον, όταν γινόταν λόγος για υιοθέτηση μέτρων για τη περίοδο 2019-2021, εν μέσω οργής κάποιοι απαντούσαν πως δεν έχουν νομιμοποίηση για νομοθέτηση πέραν της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Για άλλη, όμως, μια φορά η πραγματικότητα έρχεται να τους διαψεύσει…
Το τέταρτο Μνημόνιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν τη διετία 2019-2021, πέραν και έξω δηλαδή από τη κοινοβουλευτική περίοδο που σήμερα διανύουμε. Εν έτει 2017, έχουνε φτάσει στο σημείο να παίρνουν μέτρα για μετά από δύο χρόνια, «χρεώνοντας» έτσι τον οποιοδήποτε θα κυβερνήσει τότε με επιπρόσθετα βάρη και την ευθύνη να «βγάλει το φίδι από την τρύπα». Όλα αυτά ανενδοίαστα για τους πολλούς, εν μέσω πανηγυρισμών για τους λίγους, της κυβερνώσας παράταξης.
Εν συντομία, πέραν των όσων ισχύουν και πρόκειται να ισχύουν έως το 2019, για τη διετία 2019-2021 θα δούμε: α) να περικόπτονται από 1-3 συντάξεις για τους συνταξιούχους, β) να περικόπτεται 1 μισθός σε ετήσια βάση για τους εργαζομένους λόγω μείωσης του αφορολογήτου, γ) να αυξάνονται μέχρι και 61% οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, δ) να απελευθερώνεται τελείως η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων (διαδικασία απλής γνωστοποίησης) κ.α.
Επιπροσθέτως, οποιαδήποτε αναφορά σε «αντίμετρα» δεν θα συνέφερε αυτόν που τα επικαλείται…
Συνηθισμένοι στο να τρέφουν «αυταπάτες», οι κυβερνώντες πιστεύουν και τώρα πως στο τέλος του 2019 θα ισχύσουν τα περιβόητα «αντίμετρα». Κάτι, όμως, που όπως όλα δείχνουν δεν προβλέπεται να επιβεβαιωθεί. Αυτό που αποκρύπτουν, εκούσια ή και ακούσια, από τον ελληνικό λαό είναι πως για να παρθούν τέτοια μέτρα θα πρέπει να επιτευχθεί πλεόνασμα 5,5% του Α.Ε.Π. το 2018 και να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα για το 2019. Τότε μόνο, και εφόσον το εγκρίνουν οι εταίροι, θα μπορούν να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα. Ο καθένας, νομίζω, καταλαβαίνει πως ο συγκεκριμένος στόχος του 5,5% του Α.Ε.Π. είναι αδύνατον να επιτευχθεί, αν δεν «αποστραγγιστεί» η ελληνική οικονομία, όπως δήλωσε παλαιότερα ο κ. Πρωθυπουργός. Πρέπει, επίσης, να θυμόμαστε πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί το ανωτέρω πλεόνασμα το 2018 θα εφαρμοστεί ο μη εξαιρετέος «κόφτης» με περαιτέρω μειώσεις συντάξεως και μισθών, οι οποίες δεν έχουν νομοθετηθεί ακόμα. Οι κύριοι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουμε κυριολεκτικά «δέσει» την ελληνική οικονομία, και κατ’ επέκταση κοινωνία, με μέτρα που θα την αφήσουν χωρίς ρευστότητα για τα επόμενα χρόνια και θα ταλανίζουν τους επόμενους στο «τιμόνι» της χώρας.
Συν τοις άλλοις, μια προσεκτική ματιά στη ποιότητα και στις προβλέψεις των αντιμέτρων επιβεβαιώνει την αναντιστοιχία της φράσης «για κάθε ευρώ και αντίμετρο», που συνεχώς διατρανώνουν στελέχη της κυβέρνησης. Οι πολίτες θα χρειάζεται να ανταποκριθούν σε πληρωμές μέτρων επί μέτρων με χρήματα που δεν έχουν και θα λαμβάνουν σαν υπόσχεση ότι ενδέχεται να υπάρξει κάποια ανταπόδοση μετά από… 2 χρόνια, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του… 5,5% του Α.Ε.Π. και μετά από… έγκριση των δανειστών!
Είναι οφθαλμοφανές δυστυχώς πως οι συγκεκριμένοι παίζουν κυριολεκτικά με τις τύχες ενός λαού, τον φορτώνουν όλο και με περισσότερα, ακόμη και για το μέλλον, δεν αισθάνονται ντροπή για τα όσα λένε και «αναιρούν» σε διάστημα ημερών (πλέον), ενώ κάποιοι μεταξύ αυτών καμώνονται επιτυχία το να φτάσουν στα επίπεδα του 2014. Χαίρονται που θα φτάσουν στα επίπεδα μιας κυβέρνησης την οποία λοιδόρησαν, έψεξαν και στο τέλος «έριξαν» καλλιεργώντας συναισθήματα απέχθειας στον ελληνικό λαό.
Επιδιώκουν να φτάσουν το έργο της τότε κυβέρνησης…
Αλλά είναι πολύ λίγοι, για να το πράξουν!
 
 
Με εκτίμηση,
Γιάννης Πασχαλίδης
π. Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

 

 

                                                                      Δελτίο Τύπου
Της 11 Μαΐου 2017
Ο π. Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης επισκέφθηκε τις πληγείσες από χαλαζόπτωση περιοχές του Παγγαίου (Κοκκινοχώρι, Γαληψό, Ορφάνι και Οφρύνιο), προκειμένου να συλλέξει υλικό για το οξύτατο πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι η προώθηση του συγκεκριμένου υλικού στον ΕΛΓΑ, ώστε να λάβει γνώση επί του θέματος.
Η χαλαζόπτωση έπληξε κυρίως καλλιέργειες σταφυλιών (ποικιλία Βικτώρια και Σουλτανίνα), κερασιών και βερίκοκων. Στο ανωτέρω πρόβλημα θα πρέπει να προστεθεί και το γενικότερο ιδιαιτέρως αρνητικό φαινόμενο της ακαρπίας αμυγδάλου και ελιάς στις ίδιες περιοχές.
Τα συγκεκριμένα φυσικά προβλήματα σε συνδυασμό με τις ακραίες πολιτικές της κυβέρνησης σε βάρος των αγροτών είναι πολύ κοντά στο να οδηγήσουν αυτή την ομάδα παραγωγής σε πλήρη απόγνωση.
Με εκτίμηση,
Γιάννης Πασχαλίδης
π. Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας
 
 
Ανάστατο το νησί της Ρόδου από το περιστατικό εγκατάλειψης νεογέννητου μωρού σε τηλεφωνικό θάλαμο στην περιοχή Πεύκοι κοντά στην Λίνδο.

Το περιστατικό σημειώθηκε σήμερα το πρωί και έχει ήδη ειδοποιηθεί η Εισαγγελία Ρόδου καθώς και ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας που ξεκίνησαν έρευνα για τον εντοπισμό της μητέρας


Σύμφωνα με τη "Ροδιακή" το νεογνό φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε απο τη μητέρα του μέσα σε μικρό χαρτοκιβώτιο, κοντά σε κεντρικό σημείο των Πεύκων, έχοντας ακόμη στο σωματάκι του τον ομφάλιο λώρο!

Το μωρό ήταν τυλιγμένο μέσα σε σεντόνια (κατά πάσα πιιθανότητα ξενοδοχείου) ενώ υπήρχε δίπλα του σημείωμα πιθανότατα γραμμένο απο τη μητέρα που το εγκατέλειψε, που ζητούσε από όποιον εντόπιζε το μωρό να το βοηθήσει.

Διερχόμενοι από το σημείο όπου βρέθηκε, άκουσαν τα κλάματα του και όταν αντίκρισαν το μωρό έπαθαν σοκ!

Ειδοποιήθηκε αμέσως το ΕΚΑΒ που έστειλε στο σημείο  ασθενοφόρο, ενώ για καλή τύχη του παιδιού στην περιοχή βρίσκονταν γνωστός γυναικολόγος της περιοχής μας, ο οποίος έκοψε τον ομφάλιο λώρο, προσέφερε τις πρώτες βοήθειες και περιέθαλψε το νεογνό μέχρι να φθάσουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ.

Πηγή: rodiaki

Μέρες σαν κι αυτές πριν από δυο χρόνια άρχισαν όλους, ανεξαιρέτως της πολιτικής μας επιλογής τον Γενάρη του 2015, να μας «ζώνουν» τα φίδια. Όλοι, τότε, γινόμασταν μάρτυρες πρωτοφανών και σπασμωδικών κινήσεων μιας κυβέρνησης, η οποία «μασουλώντας» τις δάφνες των ιδεοληπτικών τους «αυταπατών» στράγγιζε οποιοδήποτε δημόσιο απόθεμα και ταμείο έβρισκε (ακόμα και κεφάλαια πρεσβειών), προκειμένου να συνεχίσει μια αδιέξοδη πολιτική.

Στην αρχή, πολλοί έσπευσαν να τους δικαιολογήσουν…

«Είναι άπειροι, δεν ξέρουν να κυβερνούν, είναι ιδεολόγοι κ.α.» έλεγαν όσοι τους εμπιστεύθηκαν εκείνον τον Γενάρη…

Καταρχήν, τα περί απειρίας και άγνοιας μόνοι όσοι ήθελαν να τα πιστέψουν, το έκαναν. Πέρα από ένα-δυο πρόσωπα βιτρίνες (οι οποίοι πλέον έγιναν βασιλικότεροι του βασιλέως), οι υπόλοιποι ήταν παλιοί γνώριμοι, εκπαιδευμένοι και χρόνια στο «κουρμπέτι». Ή μήπως κάνω λάθος;

Σε κάθε περίπτωση, το θλιβερό γεγονός είναι πως γνώριζαν ότι «στραβά αρμενίζουν»! Εκμεταλλεύτηκαν μια, τόσο ασύνδετη (πλέον) με τη διακυβέρνηση της χώρας, κοινοβουλευτική διαδικασία, αυτήν της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να δώσουν σάρκα και οστά στο σχέδιο ανόδου τους στην εξουσία, που τόσο πολύ επιζητούσαν (αποδεικνύεται με τη κάθε μέρα που περνάει).

Παρακολουθούσαν αρνητικοί και αμέτοχοι τη κοινοβουλευτική διαδικασία, εκτοξεύοντας συχνά απειλές, ύβρεις, αλλά και… υποσχέσεις! Υπόσχονταν την εκ θεμελίων κατάργηση όσων η τότε κυβέρνηση εισηγούταν προς ψήφιση, κατακρημνίζοντας ανενδοίαστα την αξιοπιστία της χώρας. Οι επενδυτές, που τώρα με το τουφέκι τους «ψάχνουν», μετονομάστηκαν σε τυχοδιώκτες, οι εταίροι/τρόικα («αξιόλογοι πολιτικοί» πλέον) ήταν αιμοδιψή αρπακτικά και οι συνάδελφοι τους βουλευτές (στη θέση των οποίων βρίσκονται τώρα αυτοί)… εθνοπροδότες, γερμανοτσολιάδες, ανεπιθύμητοι! Τι ωραία που τα λέγανε τότε; Χωρίς φειδώ και αίσχος… Τώρα; Τα λένε, άραγε;

Κράδαιναν ως κόκκινα «πανιά» τον ΕΝΦΙΑ (που τελικά τους άρεσε και τον κράτησαν) και το επονείδιστο e-mail Χαρδούβελη (των 980 εκατομμυρίων) και ζητούσαν εκλογές εδώ και τώρα, για να… «τ’ αλλάξουν όλα».

Γνώριζαν πως εκείνο το «τρισκατάρατο», κατά τα λεγόμενα τους, e-mail σήμαινε και το τέλος σε μια μακρά διαδρομή. Οι προβλέψεις για το προϋπολογισμό του 2014 και το 2015 έδειχναν πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που τότε το χαρακτήριζαν «πλασματικό» και «σεσημασμένο», συμφώνα με τα λεγόμενα του τότε αρχηγού τους και τωρινού Πρωθυπουργού! Φέτος, άραγε, θα είναι «πραγματικό»;

Και τα γνώριζαν όλα αυτά, γιατί μη ξεχνάμε είχαν στο πλάι τους αρκετές, έμπειρες σε τέτοια θέματα, διεθνούς βεληνεκούς προσωπικότητες. Η ευκαιρία να «αναρριχηθούν» στην εξουσία έμοιαζε να χάνεται στην περίπτωση η χώρα τελικά ορθοποδούσε, καθώς τότε τα επιχειρήματά τους θα ήταν δίχως βάση.

Επέλεξαν τελικά τη «τρικλοποδιά», τη μηχανορραφία, τον άκρατο λαϊκισμό και κατάφεραν μέσα σε ένα εξάμηνο το αδιανόητο. Η χώρα είχε να βιώσει έλεγχο καταθέσεων από το 1932.

Αν κάτι δεν γνώριζαν, είναι το πώς δουλεύει ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο παραγωγός, ο επιχειρηματίας. Γι’ αυτό και τους κατέστρεψαν εν μία νυκτί. Την επομένη τους επιβολής capital controls η σύγχυση ήταν εμφανής. Όλοι έτρεχαν να πληρώσουν προμηθευτές με ρευστό που δεν υπήρχε, να πληρώσουν επιταγές που κανονικά θα έληγαν μετά από αρκετές μέρες. Όλα αυτά για να κρατήσουν την παραγωγή, την επιχείρηση τους λειτουργική. Ναι, πώς να τα ξέρουν αυτά; Βρέθηκαν ποτέ σ’ αυτή τη θέση;

Αρέσκονται, πλέον, να μιλούν με αριθμούς! Οι αριθμοί, όμως, είναι αμείλικτοι… Το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε να βρεθούν 980 εκατομμύρια τον Δεκέμβρη του 2014, τον Ιούλιο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφίζει μέτρα 12,5 δις και δεσμεύει τη χώρα μέχρι το 2020, μετά τρεις μήνες «περνάει» τον περιβόητο «κόφτη», από τον Δεκέμβρη του 2016 συζητά για νέο πακέτο μέτρων (στα οποία «πετυχαίνει» και έκπτωση κατά 42 φορές, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Πρωθυπουργού… δεν λένε να μάθουν ποτέ!) και η ιστορία θα συνεχιστεί!

Α, ναι ξέχασα! Τώρα βέβαια «για κάθε μέτρο και αντίμετρο», «τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν αν δεν ρυθμιστεί το χρέος». Αν και έκλεισε η αξιολόγηση, η αβεβαιότητα παραμένει.

Αποσιωπούν, όμως, το γεγονός πως η συμφωνία που πριν από κάποιες μέρες υπέγραψαν προβλέπει πως αντίμετρα θα μπορούν να εφαρμοστούν μόνο αν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα χρόνια. Αν δεν επιτευχθεί δε, θα εφαρμοστεί ο «κόφτης». Δηλαδή σε κάθε περίπτωση περικοπές θα γίνουν και στη συνέχεια, αφού «στερέψει» και άλλο η ελληνική οικονομία μπορεί και να εφαρμοστεί κανένα αντίμετρο.

Μάλλον τελικά τις αυταπάτες τις τρέφανε όσοι τους εμπιστεύτηκαν. Επέλεξαν ανθρώπους που λένε και «ξελένε» σε διάστημα 6 μηνών ή και λιγότερο, που βαφτίζουν το άσπρο μαύρο και προπαντός δεν δρουν κατά τα λεγόμενα τους!

Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία έκανε λάθη, τα οποία έχει πλέον υπολογίσει και κατανοήσει. Η συγκεκριμένη παράταξη είχε και θα έχει αξιόλογους ανθρώπους, τους οποίους μπορεί κανείς να εμπιστευθεί. Είχε και θα έχει ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του τόπου τους και «χτυπάνε» πόρτες για να τα λύσουν. Είχε και θα έχει ανθρώπους που σταματούν τροπολογίες και μέτρα επαχθή, χωρίς να προκαλούν εμφυλιοπολεμικό κλίμα εντός και εκτός παράταξης. Γιατί είναι υπεύθυνοι, δεν κρύβονται και τους νοιάζει το «κούτελο» τους…

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης

π. Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Εκπαιδευτικά Νέα