Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

 


 

 

 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Απρίλιος 2017 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 
 
Στιγμές που θα θυμούνται για πάντα τόσο τα μέλη του πληρώματος όσο και οι επιβάτες του πλοίου Αριάδνη. Ο πλοίαρχος εξέπληξε τους πάντες...


Μία ξεχωριστή στιγμή, για το πλήρωμά του και τους επιβάτες επεφύλασσε ο πλοίαρχος του πλοίου «Αριάδνη», το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Γνωρίζοντας τι σημαίνει να ταξιδεύει κανείς μακριά από την οικογένειά του και τον τόπο του αποφάσισε να κατεβάσει πλήρωμα και επιβάτες από το πλοίο προκειμένου να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο του Αγίου Γεωργίου Φρουρίου που εκείνη την
ώρα οδηγούταν προς την Κεντρική Πλατεία της Χίου προκειμένου να συναντήσει τους υπόλοιπους Επιταφίους της Πόλης. Ο πλοίαρχος επικοινώνησε με τον Ιερέα κι έτσι ο Επιτάφιος βγήκε από την πορεία του, πήγε στην μπουκαπόρτα του Αριάδνη όπου τον περίμεναν επιβάτες και πλήρωμα που έλαβαν την ευλογία του ιερέα...

Το πλοίο παρέμεινε για ακόμα λίγα λεπτά στο λιμάνι της Χίου αποδίδοντας χαιρετισμό στον Επιτάφιο του Μητροπολιτικού Ναού Χίου με τον Μητροπολίτη Μάρκο να ανταποδίδει με ευλογία.
 
 
Ο δαίμων του... επιγραφοποιείου είναι, μάλλον, ο ένοχος της απίθανης γκάφας που συνέβη κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων ενημερωτικής πινακίδας στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στον νομό Καβάλας. Όπως φαίνεται, το ήδη διαβόητο «word» αντί του ορθού «world» στη φράση «world heritage site» («Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς»), είναι ένα λάθος που δεν διέλαθε μία, αλλά δύο φορές της διόρθωσης.

Διότι, πριν από τα επίσημα αποκαλυπτήρια, η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων, η οποία και παρέλαβε την επιγραφή, διαπίστωσε αμέσως το ορθογραφικό λάθος. Παράγγειλε αμέσως νέα στήλη, η οποία και παραδόθηκε εγκαίρως. Ω του θαύματος όμως, η πινακίδα που τοποθετήθηκε στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων ήταν αυτή με το ελλίπον «l». Έτσι, ο «κόσμος», εξαιτίας ενός μόνο χαμένου γράμματος, έγινε «λέξη».
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έχουν ήδη πλημμυρίσει το διαδίκτυο (είτε οι αυθεντικές, είτε με το κατάλληλο «πείραγμα» στο πλαίσιο του ακατάσχετου τρολαρίσματος που επακολούθησε), η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου αποκαλύπτει περιχαρής τη στήλη τραβώντας το καθιερωμένο λευκό ύφασμα. Και, προφανώς, δεν αντιλαμβάνεται, πιθανώς και λόγω της εκτυφλωτικής ηλιοφάνειας, του contre-lumière κ.λπ, ότι το «μπαστουνάκι» έχει ξεγλιστρήσει από τη λέξη «world».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι έμειναν εμβρόντητοι βλέποντας την λανθασμένη επιγραφή να έχει καταφέρει να στηθεί εμπρός από το φακό των φωτογράφων. Η ανορθόγραφη στήλη διέφυγε της σύλληψης και όλων των ελέγχων που, με πάσα ευσυνειδησία και τη μέγιστη προσοχή, διενεργήθηκαν πριν από την έλευση της υπουργού. Οι λόγοι γι' αυτό ίσως είναι μεταφυσικοί και να άπτονται του αποκρυφισμού. Ή, ίσως, η Ελλάδα να διανύει φάση γενικότερης επαναπροσέγγισης των γλωσσικών κανόνων, μια διαδικασία κατά την οποίαν ο λαός θρέφει καρπούς κ.ο.κ.
 

Βασίλης Τσακίρογλου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 
Δείτε με drone από ψηλά τον νέο δρόμο της Κοιλάδας των Τεμπών (βιντεο)Από σήμερα το πρωί δόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος δρόμος της Κοιλάδας των Τεμπών, μέσα από τις Σήραγγες. Το εντυπωσιακό βίντεο του Πασχάλη Μάντη, σας δείχνει όλη την διαδρομή, η οποία έχει καταγραφεί μέσω drone.

www.larisanew.gr

Εκπαιδευτικά Νέα