Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

 


 

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ -ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΙ ΑΜΘ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιανουάριος 2017 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 
 
Και όχι και στη θεία του, όπως ζητούσαν οι γονείς του, Πόλα Ρούπα και Νίκος Μαζιώτης

Στη μητέρα της Πόλας Ρούπα ανέθεσε η εισαγγελέας ανηλίκων την επιμέλεια του 6χρονου γιου της κατηγορουμένης για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις και του Νίκου Μαζιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας αναθέτει την επιμέλεια του παιδιού στην γιαγιά του και όχι και στην αδελφή της Πόλας Ρούπα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η γιαγιά του 6χρονου αγοριού έχει ειδοποιηθεί να παραλάβει το παιδί
από το νοσοκομείο Παίδων, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σύλληψη της Π. Ρούπα, η μητέρα της και η αδελφή της είχαν ζητήσει από την εισαγγελία ανηλίκων να τους αναθέσει την επιμέλεια του παιδιού.

Παράλληλα, η πλευρά της Π. Ρούπα είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην εισαγγελία για το αδίκημα της αρπαγής ανηλίκου. Όπως, μεταξύ άλλων, υποστήριζαν οι Π. Ρούπα και ο Ν. Μαζιώτης οι αρχές κρατούσαν "όμηρο" τον 6χρονο γιο τους, με στόχο να τον πλήξουν, όπως επίσης να πλήξουν και να εκβιάσουν και τους ίδιους.

Ωστόσο, από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αλλά και από το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αναφερθεί ότι δεν τίθεται θέμα "ομηρείας" του παιδιού -όπως οι γονείς του υποστηρίζουν - αλλά ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Η εισαγγελέας ανηλίκων  επικαλείται στη σχετική διάταξη που εξέδωσε τις εκθέσεις παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Βάσει αυτών των εκθέσεων και "ενεργώντας με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου" η εισαγγελέας αναφέρει: "Κρίνεται ότι η ανάθεση της επιμέλειας στη μητρική γιαγιά είναι υπό τις παρούσες συνθήκες, η πλέον ενδεδειγμένη λύση".

Η εισαγγελέας αναθέτει την επιμέλεια του παιδιού στη μητέρα της Πόλας Ρούπας, υπό τους εξής όρους:

Α) ότι τουλάχιστον μία φορά το μήνα θα συντάσσεται από την αρμόδια κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας έκθεση σχετικά με την πορεία ένταξης και προσαρμογής του ανηλίκου στο νέο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον και

Β) με επιμέλεια της γιαγιάς, να ολοκληρωθεί η παιδοψυχιατρική αξιολόγηση του ανηλίκου και με τη συνεργασία της, να στηριχθεί η ψυχική υγεία του παδιού από ειδικούς παιδοψυχολόγους.»
Ακόμη, η εισαγγελέας στο σκεπτικό της αναφέρεται στους λόγους που επιλέγει για την επιμέλεια του μικρού μόνο η γιαγιά του και όχι και η αδελφή της Ρούπα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στη διάταξή της η εισαγγελική λειτουργός: «Από την εκτίμηση της παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΙΔΩΝ προέκυψε ότι ο ανήλικος έχει καλή συναισθηματική αλληλεπίδραση με τη γιαγιά του και ότι υφίσταται αισθήματα τρυφερότητας. Η σχέση αυτή έχει ήδη εδραιωθεί σε προγενέστερο χρόνο όταν η ίδια είχε αναλάβει εν τοις πράγμασιν την επιμέλειά του κατά το χρόνο που η μητέρα του τελούσε υπό προσωρινή κράτηση. Επίσης προέκυψε ότι οι συνθήκες στέγασης και φροντίδας του ανήλικου από τη γιαγιά του είναι ικανοποιητικές.»
Κατηγορία Πολιτική
Σε επικίνδυνες και σκοτεινές ατραπούς οδηγείται πάλι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη β’ αξιολόγηση και να πετύχει τα ελάχιστα ως προς την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

Η γραπτή εισήγηση που έχει καταθέσει, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του «Π», ο Αλέκος Φλαμπουράρης στον πρωθυπουργό προβλέπει την υπερψήφιση του «κόφτη διαρκείας» και των άλλων σκληρών δημοσιονομικών μέτρων από τη Βουλή με την «ειδική πλειοψηφία των 180 ψήφων», ώστε να δεσμευτούν όλα τα κόμματα «του ευρωπαϊκού τόξου» και να μειωθεί το «πολιτικό κόστος» για την κυβέρνηση.

Για να πείσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνταχθούν ακόμη μία φορά με τις κυβερνητικές επιλογές, τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επισείουν διαρκώς τον κίνδυνο να εμπλακεί η Ελλάδα σε νέες πολιτικές περιπέτειες, είτε με τη διενέργεια Δημοψηφίσματος είτε με πρόωρες εκλογές, με όλα τα σοβαρά εθνικά και οικονομικά ζητήματα της χώρας σε εκκρεμότητα.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Η πολιτική διακύβευση είναι πλέον ξεκάθαρη: Η κυβέρνηση

● είτε θα αποδεχθεί όλες τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, θα τα ψηφίσει όλα στη Βουλή μόνη της, για να παραμείνει στην εξουσία

● είτε θα οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες, για να μην κινδυνεύσει η Ελλάδα να βγει από τη Ζώνη του Ευρώ, αφού πλέον στερεύουν οι πηγές χρηματοδότησης της οικονομίας. Ο στόχος ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο έχει απομακρυνθεί οριστικά και ήδη οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη συνολική διευθέτηση των διαφορών με του «θεσμούς» μέσα στον Φεβρουάριο, με την κρυφή ελπίδα να προλάβει –έστω και την τελευταία στιγμή– η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με μικρά, αλλά συμβολικής σημασίας ποσά. Η κυβέρνηση έχει ήδη αποκαλύψει τη διαπραγματευτική της στρατηγική:

● Έχει ήδη αποδεχθεί τη μονιμοποίηση του «δημοσιονομικού κόφτη» (για «μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα»), προσπαθώντας να αποφύγει τη λεπτομερή καταγραφή των συγκεκριμένων περικοπών, επιδιώκοντας μια απλή «περιγραφή των τομέων περιστολής δαπανών». Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη συμβιβαστεί, αναλαμβάνοντας σοβαρό προσωπικό πολιτικό κόστος, ώστε να ανταλλάξει την περαιτέρω μείωση του ορίου Αφορολόγητου Εισοδήματος που ζητά το ΔΝΤ με τη διατήρηση της «προσωπική διαφοράς», ώστε να διατηρηθούν οι συντάξεις στα σημερινά, γλίσχρα επίπεδα έως το 2019. Εφόσον δεν υπάρχει «κούρεμα χρέους», είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια απαιτεί μόνιμες δημοσιονομικές περικοπές τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ επιπλέον.

Επειδή οι περικοπές αυτές ξεπερνούν τη φυσιολογική θητεία της κυβέρνησης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης προτείνει στον πρωθυπουργό «να θέσει την αντιπολίτευση ενώπιον των ευθυνών της», καλώντας τα κόμματα να υπερψηφίσουν με ειδική πλειοψηφία 180 εδρών τη μονιμοποίηση του «δημοσιονομικού κόφτη». Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ είναι απαραίτητα για ένα μεγάλο διάστημα μετά το 2018, ώστε να υπάρξει εμπιστοσύνη στους επενδυτές και να ξαναβάλουν χρήματα σε ελληνικές εκδόσεις ομολόγων.

Για να αγοράσει ένας επενδυτής 10ετές ελληνικό ομόλογο, πρέπει να έχει διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα υπάρχουν τα χρήματα για την αποπληρωμή του και ταυτόχρονα η σφραγίδα αξιοπιστίας του ΔΝΤ για την υλοποίηση της υπόσχεσης. Αν η Ελλάδα δεν δεσμευθεί για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, οι διεθνείς επενδυτές δεν θα την εμπιστευθούν ώστε να τη δανείσουν. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές και μοναδικός χρηματοδότης της οικονομίας θα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σκέψεις για δημοψήφισμα

Εφόσον η κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και να εγκαταλείψει την εξουσία, η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος με ουσιαστικό δίλημμα την παραμονή της χώρας στο ευρώ, με οποιοδήποτε κόστος, αποτελεί μια οδυνηρή, αλλά ασφαλή εναλλακτική επιλογή. Το όποιο αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος θα κληθούν να διαχειριστούν, για μία ακόμη φορά από κοινού, όλα τα κόμματα του «ευρωπαϊκού τόξου», όπως ακριβώς είχε συμβεί και με το Δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η πραγματική οικονομία στενάζει υπό το βάρος των νέων φορομπηχτικών μέτρων και η πολιτική ηγεσία περί άλλα τυρβάζει. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είναι περιορισμένα και ήδη καταρτίζονται νέα σενάρια αναβολής πληρωμών, ώστε να εξασφαλισθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ που απαιτείται για τόκους του πρώτου τριμήνου.

Τι θα γίνει στο EuroWorking Group

Στο EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει δήλωση που να καταγράφει την κοινή βούληση όλων των χωρών του Eurogroup για σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου αποκλείεται.

Το βάρος, πλέον, μετατοπίζεται στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τους πιστωτές τον Φεβρουάριο, προκειμένου η κυβέρνηση να προλάβει την κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 9 Μαρτίου, με στόχο την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο σκοτεινό τούνελ της πολιτικής αβεβαιότητας και με αυτόν τον τρόπο μετατρέπεται πάλι σε εύκολο προεκλογικό λάφυρο για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 6/1
Κατηγορία Πολιτική


 
Με ένα εντυπωσιακό άρθρο το γνωστό αμερικανικό περιοδικό εξωτερικής πολιτικής,  Foreign Policy, που πρώτο είχε από την δεκαετία του ενενήντα, (1996), προβλέψει την άνοδο της ισλαμικής τρομοκρατίας, αναφέρει ότι για το 2017 οι περιοχές όπου θα σημειωθούν έντονες πολεμικές συγκρούσεις, είναι η Συρία, το Ιράκ αλλά και η Τουρκία.
Συγκεκριμένα το Foreign Policy δημοσιεύει μια έρευνα στην οποία αναφέρονται οι 10 πιο εύφλεκτες περιοχές του πλανήτη μέσα στο 2017. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι πρώτες περιοχές που θα σημειωθούν έντονες πολεμικές συγκρούσεις με όλες τις συνέπειες αυτής της προοπτικής, είναι οι Συρία, το Ιράκ και η Τουρκία. Δηλαδή η Τουρκία συγκαταλέγεται στις πιο εύφλεκτες περιοχές του πλανήτη.

erdogan-9
Οι υπόλοιπες περιοχές που θα σημειωθούν ένοπλες συγκρούσεις είναι οι Υεμένη, το Τσαντ στην Αφρική, το Κονγκό, τον νότιο Σουδάν, Αφγανιστάν, Μιανμάρ, Ουκρανία και …Μεξικό. (!).
Για την Τουρκιά, που μας ενδιαφέρει άμεσα, προβλέπεται στο εσωτερικό να αυξηθούν οι πολεμικές συγκρούσεις με το κουρδικό ΡΚΚ, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ εξακολουθεί ο κίνδυνος της εκδήλωσης καινούργιου πραξικοπήματος με εμφύλιοπολεμικές προοπτικές. Όπως αναφέρεται, η εκδίωξη περίπου 100 χιλιάδων ατόμων από τον κρατικό μηχανισμό, τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας ενώ συνεχίζονται οι διώξεις, έχει δημιουργήσει ένα καινούργιο σώμα που βρίσκεται πλέον σε απ’ ευθείας σύγκρουση με το ισλαμικό καθεστώς.
Παράλληλα οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, αλλά και με την Ρωσία, θα περάσουν από πολύ έντονες φάσεις καθώς τα συμφέροντα του τουρκικού καθεστώτος αναπόφευκτα θα έρθουν σε αντιπαράθεση με τις δυο υπερδυνάμεις. Επίσης και με το Ιράν προβλέπεται η Τουρκία να έρθει σε ανοιχτή ρήξη, παρά την επιφανειακή προσέγγιση που έχει επιτευχτεί τον τελευταίο καιρό.
Όσο για εμάς, δεν αναφέρεται τίποτα, αλλά σίγουρα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.
nikosxeiladakis.gr
Κατηγορία Πολιτική
Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2017 01:43

Οταν θελήσουμε το Grexit

 

Οταν θελήσουμε το GrexitΚάποια στιγμή το 2017, δεν ξέρουμε ακριβώς πότε, θα συμβεί μια πολύ σημαντική αλλαγή: 


Κάποια νύχτα (ή ίσως μέρα), ένας άγνωστός μας Έλληνας (ή μια Ελληνίδα) θα σταθεί για λίγο στο δρόμο, (ή στο γραφείο, ή στο σπίτι) και θα πει, “χμ. Για μισό λεπτό.
Όσον αφορά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλάζω γνώμη”.
Και από εκείνη τη στιγμή, για πρώτη φορά στην ιστορία, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θα δηλώνουν ότι επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και την έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ. Δεν ξέρουμε ακριβώς πότε θα συμβεί αυτό, καθώς αυτά τα πράγματα δύσκολα μετριούνται με ακρίβεια, αλλά η τάση τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά ξεκάθαρη, την τεκμηριώνουν πολλαπλές
έρευνες κοινής γνώμης από ελληνικούς και ξένους φορείς σε βάθος χρόνου και, πλέον, αν δεν μεσολαβήσει κάποιο θεαματικά θετικό γεγονός, είναι αρκετά ασφαλές να μαντέψει κανείς τι θα συμβεί.Πιθανότατα μέσα στη χρονιά που διανύουμε, το πράγμα θα γυρίσει. Το πού θα οδηγήσει αυτή η σημαντική εξέλιξη είναι λιγότερο προφανές. Είναι όμως σίγουρο ότι πολιτικές δυνάμεις έτοιμες να αδράξουν την ευκαιρία και να εκπροσωπήσουν πολιτικά τη νέα ελληνική αντιευρωπαϊκή πλειοψηφία υπάρχουν. Είναι διαθέσιμες, ψημένες στη μάχη του λαϊκισμού και πολύ ορεξάτες. Αν η πολιτική συγκυρία τους επιτρέψει να υλοποιήσουν τη βούληση του λαού (κάτι όχι πάντα αυτονόητο), το Grexit θα ξαναγίνει μια πολύ πιθανή εξέλιξη, πολύ σύντομα.
Βεβαίως, θα είναι αυτοκτονία. 

Το να πρέπει το 2017 να αναφέρουμε ότι η έξοδος από την Ευρώπη και το κοινό νόμισμα για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι αυτοκτονία είναι περιττό -ή, έστω, θα έπρεπε να είναι. Μια χώρα που έχασε το 25% του ΑΕΠ της με ανείπωτες θυσίες, θα επιλέξει συνειδητά να ακυρώσει ολοκληρωτικά αυτές τις θυσίες και να χάσει το 50% του ΑΕΠ της (μετριοπαθής εκτίμηση).
Είναι σα να σου κάνουν μείωση μισθού και να κινδυνεύεις να χάσεις το σπίτι σου, και εσύ να νομίζεις ότι όλα θα λυθούν αν πηδήξεις από τον 5ο όροφο. 

Γι’ αυτό πολλοί από εμάς θεωρούν το σενάριο αδύνατο. Ακόμα και τώρα, που όλο και περισσότεροι πάνσοφοι Έλληνες αποφασίζουν ότι τελικά ναι, αυτή είναι η λύση. Να πηδήξουμε από τον 5ο.Δύο πράγματα έχω να πω σε όσους το θεωρούν αδύνατο: Πρώτον, θυμηθείτε όλα τα υπόλοιπα πράγματα που θεωρούσατε αδύνατο να συμβούν από το 2009 και μετά. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να σας αρκεί, πια, ώστε τίποτε να μην θεωρείτε αδύνατο. Δεύτερον, σκεφτείτε το εξής: Έστω ότι η Ελλάδα του 2022 θα είναι κάτι σαν Βενεζουέλα χωρίς πετρέλαιο, με ουρές στα σούπερ μάρκετ, πληθωριστικές δραχμές και πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Φανταστείτε για λίγο ότι τηλεμεταφέρεστε σε εκείνη την Ελλάδα, φανταστείτε για λίγο ότι ζείτε σ’ αυτή την κόλαση. Από εκεί, πώς θα βλέπατε την Ελλάδα του 2017; Πώς θα περιμένατε να μοιάζει, τι κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά θα έπρεπε να έχει ώστε πέντε χρόνια μετά να έχει μετεξελιχθεί στην κόλαση που ζείτε; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που είναι η Ελλάδα σήμερα.Η Ελλάδα του 2017, με δικαστές που δικαιώνουν έναν κύριο που λέει ότι έχει 600 φανταστικατομμύρια, με το “εθνικό νόμισμα” trending topic, τους Ναζί και το Λεβέντη στη Βουλή, τον Πολάκη και το Ζουράρι στην κυβέρνηση, πώς δεν είναι μια χώρα έτοιμη να καταρρεύσει, πανέτοιμη ηθικά, διανοητικά, κοινωνικά και οικονομικά για να πηδήξει από τον 5ο;

Αν κάτι αποδεικνύουν τα τελευταία σαράντα χρόνια ειρήνης, (δανεικής) ευμάρειας και γεωπολιτικής σταθερότητας είναι πως το ελληνικό κράτος είναι ένα κράτος που δεν διοικείται και οι Έλληνες ένας λαός που δεν κυβερνιέται. Είχαμε ως χώρα μια μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε ένα κράτος σύγχρονο, πλούσιο, δημιουργικό ή, έστω, για να μην είμαστε και πλεονέκτες, βιώσιμο. Είχαμε όλα τα μέσα διαθέσιμα, ελευθερία, δημοκρατία, δάνεια, ακόμα και δεκάδες δισεκατομμύρια χαρισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για υποδομές και ανάπτυξη, πράγματα αδιανόητα για άλλα κράτη, είχαμε τα πάντα και τι κάναμε;Τι πετύχαμε; Τι έχουμε να δείξουμε σήμερα, ως αποτέλεσμα όλων αυτών, εμείς, οι αλλόφρονες χρεοκοπημένοι; Οι μελλοντικές γενιές, αν υπάρξουν (μην ξεχνάμε ότι σε 14 ημέρες αποκτά τον έλεγχο των πυρηνικών ο Τραμπ) θα μας βλέπουν με οίκτο και με απορία.
Θα διαβάζουν την ιστορία μας και θα κοιτάζουν τα βιντεάκια με τον Πολάκη όπως εμείς κοιτάζουμε παλιούς συγγενείς του ανθρώπινου είδους, τους λεμούριους να πετάνε τα κακά τους στους επισκέπτες του ζωολογικού κήπου. 

Και τα βιβλία ιστορίας τους θα έχουν σημειωμένες διάφορες ημερομηνίες κομβικές προς το μεγάλο ελληνικό άλμα από τον 5ο στο κενό: Το 1981, το 2001, το 2010, το 2015. Και, ασφαλώς, πιθανότατα κι εκείνη τη στιγμή το 2017.Τότε που το πράγμα γύρισε.
Θοδωρής Γεωργακόπουλος
kathimerini
Κατηγορία Πολιτική
Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2017 01:40

ΠΙΠΕΡΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ

 

 
Κατηγορία Πολιτική
 
 
Αυτά που κάποτε υπέφερες εσύ από τη φασιστική χούντα στην Ελλάδα, τώρα τα υποφέρουμε εμείς από τον φασισμό στην Τουρκία.
Ένας πολίτης έγραψε κάτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ρωτά τον λαό μας: «Και αυτά τα τσακάλια θα γίνουν πολίτες της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, το ξέρετε, έτσι δεν είναι;». Ποια τσακάλια; Εκείνα που βγήκαν για κυνήγι κεφαλών κραυγάζοντας ο Αλλάχ είναι μεγάλος και κρατώντας σημαίες. Που καίγονται από επιθυμία για να κάνουν και εδώ αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία. Όλοι είναι γεμάτοι με την υστερία για λιντσάρισμα. Ψάχνουν ευκαιρία για να λιώσουν το κεφάλι σας, όπως έκαναν στον Τάσο Ισαάκ στη Δερύνεια. Τους γνωρίζεις και εσύ όσο εγώ, Ελληνοκύπριε αδελφέ.
Θα γίνουν πολίτες σου και εκείνοι που πυροβόλησαν τον Σολωμού πάνω στον ιστό της σημαίας και εκείνοι που έλιωσαν το κεφάλι του Τάσου και εκείνοι που έκαναν τα πάντα στον Τσακούρμα. Εμείς έχουμε λύκους, οι οποίοι ξεπερνούν κατά πολύ το ΕΛΑΜ. Δεν θέλουν να βλέπουν, όχι μόνο το δικό σου πρόσωπο, αλλά ούτε και το δικό μας. Γιατί δεν θέλουν; Επειδή θέλουμε να ζούμε αδελφικά και ειρηνικά μαζί σου. Όποιος από εμάς υψώσει τη φωνή του, αρχίζουν να ουρλιάζουν «οι προδότες να πάνε στον νότο». Κοίτα, προχθές πήγαν πάλι στην πόρτα της συντεχνίας των δασκάλων. Εμπνεόμενοι από την υστερία για λιντσάρισμα που επικρατεί στην Τουρκία, προειδοποιούν τους δασκάλους. «Ένα βράδυ ξαφνικά μπορεί να έρθω», τους λένε. Τι θα κάνουν άμα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ; Μήπως θα θερίσουν τον τόπο με πυροβολισμούς όπως συνέβη σε εκείνο το κέντρο διασκέδασης στην Κωνσταντινούπολη; Θα ρίξουν βόμβες; Θα σφάξουν; Ξέρεις και εσύ αδελφέ τι έκαναν όταν ήρθαν ξαφνικά ένα βράδυ στις 20 Ιουλίου. Εκείνο το τραγούδι που τότε έπαιζαν σε εσένα, τώρα το παίζουν σε εμάς. Να, αυτοί θα γίνουν και δικοί σου πολίτες πλέον στο ομόσπονδο κράτος, όχι μόνο δικοί μου. Ειδικά αν πάρουν την ευκαιρία της εκ περιτροπής προεδρίας, θα γίνουν ακόμα και Πρόεδροι αυτού του κράτους.
Αυτά που κάποτε υπέφερες εσύ από τη φασιστική χούντα στην Ελλάδα, τώρα τα υποφέρουμε εμείς από τον φασισμό στην Τουρκία. Ούτως ή άλλως η Τουρκία είναι εδώ. Ανάμεσά μας, πάνω στο κεφάλι μας. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά…Να, κοίτα, ήρθε εντολή από την Άγκυρα «δώστε μας εκείνο τον άνθρωπο» και αμέσως του περάσαμε χειροπέδες, τον βάλαμε στο αεροπλάνο και τον στείλαμε. Σε ποιον τον στείλαμε; Σε εκείνους που θα τον κάνουν κομμάτια σαν τους πεινασμένους λύκους. Και ύστερα καθίσαμε αναπαυτικά στις ζεστές μας πολυθρόνες και παρακολουθήσαμε πώς τον κομμάτιασαν. Με ποιον θα συνάψεις συμφωνία; Το αντιλαμβάνεσαι; Μήπως με εκείνους που λένε «ένα βράδυ ξαφνικά μπορεί να έρθω;». Ξέρεις γιατί θέλω λύση; Για να απαλλαχτώ από την ομηρεία της Τουρκίας. Γιατί θέλω να μην διαλυθεί ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία; Επειδή είναι η μοναδική νόμιμη δημοκρατία της οποίας είμαι πολίτης. Τι είπες, κύριε Νίκο; Υπάρχει κίνδυνος να μας προσαρτήσει; Αν επιχειρήσει να κάνει κάτι τέτοιο, είμαι βέβαιος ότι τουλάχιστον η μισή κοινότητά μας θα έρθει να καταφύγει σε εσένα. Δηλαδή στον νότο. Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να μην έχουν καταλάβει ακόμη την αξία του γεγονότος ότι δεν είναι πολίτες της Τουρκίας. Ας γίνουν και θα δουν τότε.
Κοιτάξτε σε τι χάλι κατάντησε η Τουρκία. Ούτε παλιά ήταν και πολύ καλά τα πράγματα, αλλά τώρα άρχισε να αναπολεί ακόμα και τις κακές της εποχές. Δεν πρόκειται να διορθωθεί εύκολα η κατάσταση. Ακόμα και αν ανατραπεί η παρούσα δικτατορία, από τη μια αυτό θα γίνει με πολύ αιματηρό τρόπο και από την άλλη δεν υπάρχει και πολλή ελπίδα σε όσους θα την αντικαταστήσουν. Αν οι τωρινοί είναι ισλαμιστές, οι άλλοι είναι τόσο εθνικιστές ώστε μπορούν να αποκληθούν φασίστες. Αυτή τη στιγμή η χώρα παραδόθηκε πλήρως στους εξοργισμένους τζιχαντιστές. Όλοι περιμένουν ανά πάσα στιγμή μια νέα έκρηξη, ένα νέο έγκλημα. Ο κόσμος εξοπλίζει τα παράθυρα των σπιτιών του με σιδερένιες πόρτες. Κοιτάξτε τι λέει ένας καθηγητής: «Σύντομα θα αποτελεί όνειρο ακόμα και το να γυρίζει κανείς ελεύθερα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Κάποιοι θα σας πλησιάζουν και θα σας βάζουν τη λεπίδα στον λαιμό». Δεν νομίζω ότι δεν υπάρχουν ανάμεσά μας στην Κύπρο τέτοιοι άγριοι τζιχαντιστές. Μήπως υπάρχει κάποιο εμπόδιο για να φωλιάσουν και στο βόρειο τμήμα της Κύπρου αυτοί οι βάρβαροι, οι οποίοι βρίσκουν προστασία ανάμεσα στις φτερούγες της κυβέρνησης στην Άγκυρα; Κατά τη γνώμη μου, αυτοί είναι οι πιο επικίνδυνοι για την Κύπρο στο εγγύς μέλλον.
Από αυτούς εμπνέεται και η υστερία λιντσαρίσματος που άρχισαν οι δικοί μας πατριδοκάπηλοι εδώ. Θέλουν κεφάλια. Ένα βράδυ ξαφνικά μπορεί να έρθουν, λένε. Με ποιον θα συνάψεις αυτή τη συμφωνία, αδελφέ; Το αντιλαμβάνεσαι;

Πηγή: http://politis.com.cy/article/ena-vradi-xafnika-mpori-na-erthi-lei
Κατηγορία Πολιτική
 
 
Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον ένας άνδρας (το FOX λέει ότι υπήρχε και 2ος ένοπλος), ο οποίος έχει ήδη τεθεί υπό κράτηση και πληροφορίες τον θέλουν να έχει στρατιωτική ταυτότητα, άνοιξε σήμερα πυρ στο Διεθνές Αεροδρόμιο Φορτ Λόντερντεϊλ Χόλιγουντ στην Φλόριντα.
Από την πλευρά του ο σερίφης της κομητείας Μπρόουαρντ έκανε λόγο για πολλούς νεκρούς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.


Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές όπου άνθρωποι σε κατάσταση πανικού έτρεχαν να σωθούν, την ώρα που άλλοι κατέφευγαν ακόμα και στον διάδρομο προσγείωσης απογείωσης του αεροδρομίου για να γλιτώσουν, όπως διακρίνεται και στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα σε απευθείας σύνδεση. Το περιστατικό σημειώθηκε στον τομέα παραλαβής των αποσκευών, σύμφωνα με το αεροδρόμιο.

Βίντεο με τις πρώτες στιγμές πανικού στο διεθνές αεροδρόμιο
Κατηγορία Πολιτική

 

 

 

 
Ο ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ! «Τα σύνορα θα αλλάξουν σύντομα…» | Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα“Η Τουρκία θα διαιρεθεί, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί εάν θα γίνει ένα ξεχωριστό κουρδικό κράτος στην Τουρκία ή θα σχηματισθεί μια ομοσπονδία δύο ή περισσότερων αυτόνομων κρατών” γράφει σε νέο άρθρο του ο Αμερικανός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν.
Το άρθρο του Μάικλ Ρούμπιν, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του αμερικανικού think tank, American Enterprise Institute, το οποίο αποτελεί ένα από τα τρία βασικά think tank του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ενώ ο ίδιος, είναι και σύμβουλος του αμερικανικού Πενταγώνου και ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής, που για πολλούς θα αναλάβει θέση συμβούλου εξωτερικών υποθέσεων του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ.
O Μ.Ρούμπιν αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, αναφέρει ότι είναι «το κρίσιμο σημείο για την έναρξη της διδικασίας διαίρεσης του τουρκικού κράτους».
Είναι η πρώτη φορά που ένα ισχυρό think tank με «ιδιαίτερη σχέση» με το αμερικανικό «βαθύ κράτος», διατυπώνει τέτοιες απόψεις
Ο αναλυτής σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά των Κούρδων σε μια αιματηρή προσπάθειά του να τους ταπεινώσει. Συγχρόνως, αναζητώντας τις ψήφους της πλειοψηφίας των Κούρδων προσπαθεί να τους διασπάσει.
«Τα σύνορα θα αλλάξουν σύντομα, αλλά ακόμη δεν έγινε σαφές εάν θα υπάρξουν δύο κράτη σε μια ομοσπονδία συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Είναι μία διαδικασία η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να χυθεί πολύ αίμα και θα διαταράξει την περιφερειακή ισορροπία, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές θα αναζητήσουν είτε συμμάχους από το εξωτερικό είτε θα προσπαθήσουν να εξαγάγουν την κρίση σε γειτονικά κράτη. Αυτό που γίνεται τους τελευταίους μήνες με την έξαρση της τρομοκρατίας είναι μόνο η αρχή μιας απώδυνης διαδικασίας που θα οδηγήσει στην διαίρεση της χώρας».
Εδώ το «καμπανάκι» κτυπάει μάλλον για την Ελλάδα. Μια τέτοια σύγκρουση αποκλείεται να αφήσει ανέγγιχτη την Ελλάδα…
Ο Αμερικανός αναλυτής με άριστες σχέσεις με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος, επίσης, στον πρόεδρο της Τουρκίας, σημειώνει ότι «ενώ ο Ατατούρκ είναι ο μεγάλος ηγέτης ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτε άλλο από να καταστρέψει αυτό το δημιούργημα. Ο Ερντογάν θα περάσει ως ηγέτης, ματαιόδοξος, διεφθαρμένος και θα έχει την εικόνα του κακού ανθρώπου».
Ο Μάικλ Ρούμπιν σημειώνει ότι θα συνεχισθεί η διαμάχη μέσα στην τουρκική επικράτεια μεταξύ Τούρκων και Κούρδων) και πρόκειται για τα πρώτα βήματα κατακερματισμού της χώρας. Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα χώρες οι οποίες υπέστησαν ανάλογη διάλυση όπως η Τσεχοσλοβακία, η Γιουγκοσλαβία, η Ινδία, αλλά και η Αιθιοπία με την Ερυθραία και το Σουδάν όπου το Νότιο Σουδάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. Τα ίδια συνέβησαν στο Μπαγκλαντές, στο Πακιστάν, και θα συμβούν στην Συρία.
arouraios.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
 
Ότι οι ΗΠΑ και οι υπολοιπες δυτικές χώρες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν πλέον την βάση του Incirlik είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατα την συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των ...Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.
 
Είπε πως «δεν είναι στις προθέσεις μας να κλείσει η βάση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χώρες που δεν μας βοηθάνε στον αγώνα κατά του ISIS θα παραμείνουν εκεί»
 
Ο Mevlut Cavusoglu είπε χαρακτηριστικά «η βάση του Incirlik δεν είναι στην ατζέντα μας αλλά ειδικά οι χώρες που δεν ήρθαν να μας υποστηρίξουν στον αγώνα εναντίον του ISIS δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να μένουν εκεί.Έρχονται οι πολίτες και μας λένε. Δώσαμε μάρτυρες εδώ (προφανώς αναφέρονται στους νεκρούς Τούρκους στρατιώτες στην Αλ Μπαμπ αλλά και στους δύο που έκαψε ζωντανούς το ISIS) γιατί δεν ήρθατε προς υποστήριξή μας; Αυτή είναι μια πολύ σωστή ερώτηση.»
 
 
«Τελευταία δεν βλέπουμε την αεροπορική στήριξη του Συνασπισμού. Δεδομένου ότι σχηματίσαμε έναν Συνασπισμό για την καταπολέμηση του ΙSIS και η Τουρκία προστατεύει τις εγκαταστάσεις, τότε γιατί δεν συμμετείχατε στις επιχειρήσεις; Ποιος είναι ο σκοπός σας τι ζητάτε; Δυνάμεις του ISIS έρχονται από τη Ράκα στην Αλ Μπαμπ και εμείς σας δίνουμε τις συντεταγμένες των θέσεών τους. Γιατί δεν τους χτυπάτε;» αναρωτήθηκε ο Τσαβούσογλου.
 
Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που οι Τούρκοι έχουν συκγεντρώσει πάνω από 8.000 στρατιώτες γύρω από την Αλ Μπαμπ με τελικό σκοπό τον αποκλεισμό της πόλης από την Ράκκα για να μην εισέλθουν ποτέ ξανά στην πόλη ενισχύσεις των ισλαμιστών από την Ράκκα.
 
Η Τουρκία εισήλθε το καλοκαίρι του 2016 για πρώτη φορά στο συριακό έδαφος, υποστηρίζοντας τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά και ενάντια στις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες προσπαθούσαν να ενοποιήσουν τα τρία κουρδικά καντόνια στη βόρεια Συρία.
 
Οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει τις YPG στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, γεγονός που έχει εξοργίσει την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή παρακλάδι του PKK κάτι που βέβαια ισχύει αλλά έτσι συμβαίνει όταν σε μια περιοχή τα γεωπολιτικά συμφέροντα συγκρούονται. Ο καθένας έχει την δική του ατζέντα κάτι που στην Ελλάδα το έχουμε ξεχάσει προ πολλού.
 
pronews-του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Κατηγορία Πολιτική
Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2017 02:43

Οκτώ επί Θήβας

 

Οκτώ επί ΘήβαςΚανείς δεν θα ήθελε το ελικόπτερο με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς να έχει προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη. Υποθέτω ότι έπειτα από όσα συνέβησαν εν τω μεταξύ, ούτε οι ίδιοι. 

 
Θα προτιμούσαν να έχουν φτάσει ώς τη Γερμανία ή την Ισπανία, όμως η αυτονομία πτήσης του ελικοπτέρου τους οδήγησε στα μέρη μας. Ας είμεθα ρεαλιστές και ας μη βαυκαλιζόμεθα.

Αν ήρθαν στην Ελλάδα δεν είναι επειδή πίστευαν ότι πρόκειται για κράτος δικαίου ή γιατί «έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη», όπως ως γνωστόν δηλώνουν ότι έχουν όλοι οι πολίτες του ευλογημένου τούτου τόπου.

Η μόνη σχέση της σημερινής Ελλάδας με την Αθήνα του Θησέα που δέχθηκε τις ικεσίες των Αργείων γυναικών μετά την εκστρατεία των Επτά στη Θήβα είναι το όνομα.

Ούτε τη δύναμη διαθέτει, όπως η τότε Αθήνα, για να πολεμήσει τη Θήβα και να διεκδικήσει τις σορούς των νεκρών που ζητούσαν οι γυναίκες.

Ούτε το φρόνημα διαθέτει ούτε τον Ευριπίδη για να το καταγράψει.

Η Ελλάδα είναι μια μικρή φοβισμένη χώρα που τρέμει στην ιδέα ότι ανά πάσα στιγμή η γείτων μπορεί να ανοίξει τους κρουνούς και να την πλημμυρίσει με πληθυσμούς μεταναστών.

Το δυστύχημα με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς είναι ότι είναι αξιωματικοί.

Αν ήσαν ποιητές, δημοσιογράφοι ή πανεπιστημιακοί, η διαχείριση θα ήταν διαφορετική. Αν ήσαν διάσημοι θα γράφονταν άρθρα σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, θα υπογράφονταν διακηρύξεις συμπαράστασης.

Πολύ ευκολότερα υπερασπίζεσαι την ασυλία ενός άοπλου που διώκεται για τα φρονήματά του.

Αυτή είναι η διπλωματική πλευρά του ζητήματος. Θα ήταν και αυτή απλούστερη, αν δεν συνδυαζόταν με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Πώς παραδίδεις οκτώ ηττημένους ανθρώπους να δικαστούν σε μια χώρα όπου 300 δικηγόροι και 3.000 δικαστές έχουν κρατηθεί ή συλληφθεί μετά τις 15 Ιουλίου; 

Χώρια οι πανεπιστημιακοί, χώρια οι δημοσιογράφοι.

Μπορεί η επίσημη Ελλάδα να συγχαίρει τον κ. Ερντογάν επειδή απέτρεψε το πραξικόπημα, όμως ο πήχυς της δημοκρατίας στη γείτονα έχει πέσει χαμηλά.

Τους οκτώ αξιωματικούς τούς προστατεύει ο κλοιός της δημοσιότητας που τους περιβάλλει. 

Πόσοι άλλοι έχουν επιστρέψει νύχτα στην Τουρκία από την οποία προσπάθησαν να αποδράσουν;

Αγνωστο αν οι φήμες είναι φήμες ή ανταποκρίνονται στη σκοτεινή πλευρά της πραγματικότητας.

Το δίλημμα της ελληνικής πολιτείας είναι τραγικό, με την κυριολεξία του όρου.

Ή δέχεται ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, οπότε μπορεί να στέλνει πίσω πρόσφυγες και μετανάστες, και μαζί και τους οκτώ για να δικαστούν.

Ή δεν το δέχεται, οπότε δεν μπορεί να στέλνει πίσω τους μετανάστες που περνούν τα σύνορά της.

Η Ελλάδα δέχεται ότι οι οκτώ είναι πραξικοπηματίες; Είναι σαν να τους έχει δικάσει ήδη.

Αν όχι, έχει εμπιστοσύνη ότι μπορούν να δικαστούν με όρους δικαιοσύνης που είναι αποδεκτοί στην Ευρώπη;

Και πώς είναι δυνατόν να αγνοηθεί η απειλή περί επαναφοράς της θανατικής ποινής;

Οπως κάθε τραγικό δίλημμα, η υπόθεση των οκτώ έχει και την ηθική της πλευρά.

Ο κ. Τσίπρας δεν διέψευσε τον κ. Ερντογάν όταν είπε ότι του υποσχέθηκε τον «επαναπατρισμό» των οκτώ.

Πόσο επηρέασε αυτό τους δικαστές;

Η πτωχή Ελλάς καλείται να υπερασπιστεί τη δημοκρατική της ηθική.

Η έκδοση των οκτώ θα σηματοδοτήσει μία ακόμη ήττα της δημοκρατίας μας από τον ίδιο της τον εαυτό.


Τ.Θεοδωρόπουλος
kathimerini
Κατηγορία Πολιτική

Εκπαιδευτικά Νέα