Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

 


 

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ -ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΙ ΑΜΘ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιανουάριος 2017 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 01:21

Επενδυτές θα λέτε και θα κλαίτε

 

Επενδυτές θα λέτε και θα κλαίτεΈχουμε μπει σε αντίστροφη μέτρηση.


Ως τον Μάρτιο το πολύ είναι απαραίτητο να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ως απόδειξη εισόδου της στην κανονικότητα της Ευρωζώνης.

Αν αυτό δεν συμβεί, η διάβρωση στην ελληνική οικονομία που ήδη ψυχορραγεί θα είναι μακροχρόνια, και όπως λένε οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, η κανονικότητα στην Ελλάδα θα επιστρέψει, ίσως, μετά από 21 χρόνια!

Φυσικά, η κυβέρνηση γνωρίζει τι θα συμβεί αν δεν καταφέρει να κλείσει εγκαίρως την αξιολόγηση ως τον Μάρτιο. Χρειάζεται απαραιτήτως να πάρει τα €6,2 δισ. της δόσης, από τα οποία έχει να κάνει πληρωμές προς τους δανειστές ύψους €6,1 δισ.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι και επαρκές πειστήριο για την ΕΚΤ ώστε να προλάβει να πάρει τα €3-€4-€5 δισ. της ποσοτικής χαλάρωσης ή όσο μπορούμε να πείσουμε πως μας αναλογεί.

Αν δεν ολοκληρωθεί ως τον Μάρτιο η 2η αξιολόγηση, που είχε προγραμματιστεί για να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2016 αλλά καθυστερεί ως τώρα με υπαιτιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, τότε η ΕΚΤ πιθανόν να μην θεωρεί ότι η Ελλάδα πλέον είναι ικανοποιητικά σε πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να αποσύρει το waiver (εξαίρεση) των κανόνων χρηματοδότησής της για την Ελλάδα, οπότε και θα υποχρεωθούν οι τράπεζες να ξαναμπούν στον μηχανισμό ELA, με όσα αυτό συνεπάγεται για το κόστος των τόκων για αυτές, και για την οικονομία.

Ταυτόχρονα, οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες ξεπερνούν τα €7 δισ. και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση που θα ρίξει χρήμα στην ελληνική οικονομία μέσω των τραπεζών, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η οικονομία θα αποφύγει την κατάρρευση πριν το καλοκαίρι.

Επιπροσθέτως, οι αξιολογήσεις των ΕΣΠΑ καθυστερούν σαν να μην κάνουν διαφορά οι εισροές ευρωπαϊκών χρημάτων-χάρισμα για την οικονομία και φημολογείται ότι οι γραφειοκράτες του ΥΠΑΝ δεν έχουν ανοίξει καν ακόμα τους φακέλους των αιτημάτων για υπαγωγή στη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για τον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμα πάνω από αυτό, η υπερφορολόγηση και η κατακόρυφη αύξηση των εισφορών έχει παραλύσει την λιανική. Τον Δεκέμβριο του 2016, παραδοσιακό μήνα που βγάζουν τα σπασμένα του έτους οι επιχειρήσεις λιανικής, είδαν πτώση κοντά στο 6%, το οποίο ποσοστό αν αφαιρέσεις τα είδη πρώτης ανάγκης και τη διατροφή, ισοδυναμεί με περίπου 30% πτώση πωλήσεων μη απαραίτητων ειδών, σε σχέση με την ήδη υφεσιακή περσινή χρονιά.

Αυτά αντιλαμβανόμενη η κυβέρνηση έσπευσε να ξεκινήσει τις κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας το Γενάρη αντί το Μάρτιο που γίνονται κανονικά, ώστε να έχει τη δυνατότητα να πάει αμέσως μετά σε εκλογές ελέγχοντας μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού, πριν την κατάρρευση της οικονομίας, και να μετριάσει τις εκλογικές απώλειές της καθώς ο κόσμος δεν θα είχε ακόμα καταλάβει τις επιπτώσεις της πλήρους απουσίας ικανοτήτων διακυβέρνησης που την χαρακτηρίζει. Όμως η τρόικα δεν έδωσε το ΟΚ για εκλογές πριν το πέρας των γερμανικών εκλογών.

Μια πρόσθετη διάσταση που δυσκολεύει την κατάσταση για την κυβέρνηση, είναι πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν γίνει επίσης πλήρως αντιληπτές από την κοινωνία οι επιπτώσεις της πολιτικής αναδιανομής της, όσον αφορά στους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Η Ευρώπη είναι ο εφευρέτης και κύριος εφαρμοστής της συλλογιστικής του "Κοινωνικού Κράτους". Χάρη σε αυτό οι εθνικές οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών είναι λιγότερο δεκτικές στην ανάπτυξη.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως τα ευρωπαϊκά κράτη παίρνουν πόρους από την παραγωγική οικονομία τους και τους διοχετεύουν σε παροχές προς τους ψηφοφόρους τους, πέρα και πάνω από τις πραγματικές τους ανάγκες. Εκείνο δηλαδή που λέμε "αναδιανομή". Βέβαια ο μέσος όρος επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά τους συστήματα από τα κράτη, βρίσκεται μεσοσταθμικά στο 2,5% των ΑΕΠ τους όταν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα βρίσκεται στο 10% του ΑΕΠ.

Εκεί δημιουργείται και το κύριο πρόβλημα του φορολογικού συστήματος της χώρας, το οποίο είναι ότι στην Ελλάδα €1 φορολογείται διαφορετικά ανάλογα με την πηγή του.

Με άλλα λόγια, διαφορετικά φορολογείται €1 αν το βγάλει ένας ιδιωτικός υπάλληλος, διαφορετικά φορολογείται αν το βγάλει ένας δημόσιος υπάλληλος, διαφορετικά αν το βγάλει ένας βουλευτής, διαφορετικά αν το βγάλει ένας ελεύθερος επαγγελματίας, διαφορετικά αν το βγάλει ένας εισοδηματίας από ενοίκια, διαφορετικά αν το βγάλει ένας εισοδηματίας από μερίσματα ανωνύμων εταιριών, και διαφορετικά αν το βγάλει ένας ξένος επενδυτής ο οποίος καλείται να φέρει κεφάλαια στην Ελλάδα των capital controls, αλλά κανείς δεν του εξηγεί πώς θα μπορέσει να τα ξαναβγάλει πίσω στη χώρα απ' όπου τα έφερε.

Υπάρχουν 41-42 διαφορετικοί τρόποι που φορολογείται ένα ευρώ (€1) στην χώρα μας!

Εκτός από κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος (πχ το αφορολόγητο των βουλευτών!), πρέπει να είναι και εφιαλτικό ελεγκτικά για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Είναι ένα τεράστιο θέμα, και το βασικό αίτιο της φορολογικής κακοδαιμονίας της χώρας μας.

Το πώς επιτυγχάνεται αυτό το έχει εξηγήσει ο George Orwell:

"A government that robs Peter to pay Paul, can always count on Paul's support"

[μετ: Μια κυβέρνηση που ληστεύει τον Πέτρο για να πληρώσει τον Παύλο, μπορεί πάντα να υπολογίζει στη στήριξη του Παύλου]

Οι "Παύλοι” έβγαλαν ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά ως τώρα το μόνο που έχουν δει είναι να αθετούνται οι υποσχέσεις πως θα ήσαν καλύτερα με αυτούς.

Τώρα θα δουν πώς θα είναι να είσαι χειρότερα.

Με άλλα λόγια, μετά τον Μάρτιο εκτός αξιολόγησης φλερτάρουμε μια ακόμα φορά με το Grexit.

Η αβεβαιότητα στην αγορά χτυπάει ζενίθ 50ετίας, και εμείς μιλάμε για επενδυτές.

Ο μόνος τρόπος να φέρουν επενδυτές είναι να δώσουν καμία ΤΡΑΙΝΟΣΕ για €45 εκατομμύρια όταν έβριζαν προδότες εκείνους που ήθελαν να την πουλήσουν €350 εκατομμύρια πριν 3 χρόνια, ή να πακετάρουν το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και να το δώσουν χωρίς να πάρουν λεφτά (ΤΣΑΜΠΑ), προσπαθώντας να πιέσουν τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν 100% τον αγοραστή/"επενδυτή” μάλιστα με υποθήκη των εισπράξεων μεγάλων εταιρικών πελατών της ΔΕΗ, ενώ συνεχίζουν να επιχορηγούν τα ευγενή ταμεία συντάξεων ΔΕΗ & ΟΤΕ με σχεδόν μισό ΕΝΦΙΑ (€1,1 δισ.) το χρόνο.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, σοβαρός επενδυτής στο παρόν περιβάλλον δεν θα έρθει, πλην αν του χαρίσουν την επένδυση.

Επενδυτές θα λέτε και θα κλαίτε...!


Του Άγη Βερούτη
capital.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Σερβικής Χωροφυλακής και της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου είχαμε πριν λίγα λεπτά.
Σύμφωνα με Σερβικά ΜΜΕ, η ένταση ξεκίνησε μετά από πρόκληση των Κοσοβάρων. Το περιστατικό έλαβε χώρα στην περιοχή Dobrosin.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί και η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες.
Την ίδια στιγμή, οι Κοσοβάροι προκαλούν την οργή της Μόσχας. O Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για το Πρέσεβο Jonuz Musliu σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, κατηγορεί την Ρωσία για την κατάσταση στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τον Μουσλίου, η Ρωσία θέλει να βάλει στη σφαίρα επιρροής της το Μαυροβούνιο, την Ελλάδα και την Σερβία με σκοπό να βλάψει τα συμφέροντα του Κοσόβου.
Και προχώρησε, λέγοντας πως καλά θα κάνουν οι Ρώσοι να μην εμπλέκονται στα Βαλκάνια.
Βέβαια οι Ρώσοι δεν καταλαβαίνουν από απειλές. Όπως αναφέραμε σήμερα στο pentapostagma.gr, αυτή την στιγμή δρα ένα μεγάλο δίκτυο κατασκόπων των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες και προετοιμάζουν το έδαφος για επανάληψη του σεναρίου της Κριμαίας!
Οι Ρώσοι και Σέρβοι δραστηριοποιούνται στο Κοσσυφοπέδιο πριν από το 1999. Μέσα σε αυτούς αναφέρεται η η περίπτωση του συνταγματάρχη ε.α. Ljubinko Gjurkoviçit , διοικητή των σερβικών δυνάμεων στο Košare, του Slavko Nikić μέλους της οργάνωσης RDB και συγγραφέα πολλών βιβλίων για τα εγκλήματα του UCK, των Μάρκο Γιάκσιτς και Σλάβισα Ρίστιτς, ηγετών των Σέρβων εθνικιστών στον Βορρά, του Σβόντκο Μιχαΐλοβιτς, ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού κόμματος στο Στρπτσε, του Μπόζινταρ Ντέλλιτς, Σέρβου στρατηγού ε.α, από την Τζιάκοβα και γνωστού δημοσιογράφου από την Γκρατσάνιτσα του Κοσσυφοπεδίου .
Τέλος, οι Αλβανοί καταγγέλλουν ένα ευρύ ρωσικό δίκτυο και στο Μαυροβούνιο το οποίο παρενέβη στις εκλογές προ μηνών προκαλώντας πλήθος διαδηλώσεων και διαμαρτυριών.
Η Μόσχα έχει «βαθιές ρίζες» όμως στα Βαλκάνια από όλες τις απόψεις και τα επίπεδα και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, ειδικά τα λάθη του 1999.
Κατηγορία Πολιτική
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 00:31

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΑΜΑΚ….%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b1%ce%baΔημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ

Χαμηλότερες από ποτέ, επί διακυβέρνσης ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι προσδοκίες των τριών από τους τέσσερις πολίτες για «ευτυχές νέο έτος» σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Ιανουαρίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Το κλίμα της απαισιοδοξίας είναι διάχυτο στην κοινή γνώμη, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι επτά από τους δέκα εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις.

 

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ
Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η ΝΔ διατηρεί «άνετο» μαξιλάρι 14,5 ποσοστιαίων μονάδων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει 16,5% (μικρή αύξηση έναντι του 16% το Νοέμβριο πάντως), η ΝΔ 30,5% (έναντι 32%), η ΧΑ 7,5% (έναντι 8%), η ΔΗΣΥ 6,5% (από 5,5%), το ΚΚΕ 6,5% (6%), Το Ποτάμι 2% (1,5%), οι ΑΝΕΛ παραμένουν σταθεροί στο 2%, η Ένωση Κεντρώων 2,5% (3%), η ΛΑΕ παραμένουν σταθεροί στο 1% , η Πλεύση Ελευθερίας 2,5% (3%), άλλο κόμμα δηλώνει και πάλι το 6,5% και Δεν Ξέρω/ Δεν Απαντώ λέει το 16% (15,5%).

1
Στην παράσταση νίκης η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται με διαφορά 59,5%, με το 71% των ερωτώμενων να πιστεύει ότι πρώτη θα αναδειχθεί η ΝΔ έναντι 11,5% του ΣΥΡΙΖΑ, 2,5% άλλο κόμμα και 15% δηλώνει δεν ξέρω δεν απαντώ. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός σύμφωνα με το 33,5% είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 20% ο Αλέξης Τσίπρας, 44% κανένας και 2,5% απαντά ΔΞ/ΔΑ.
To 88% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, 8% εκτιμά ότι κινούνται προς τη σωστή και 4% δηλώνει ότι δεν ξέρει/δεν απαντά. Μάλιστα, από τον Ιανουάριο το ποσοστό των δυσαρεστημένων αυξάνεται σταθερά.
Στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένοι από τις μέχρι τώρα κυβερνητικές επιδόσεις το 86,5% των συμμετεχόντων στη σφυγμομέτρηση απαντούν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, 6% λένε πως είναι ικανοποιημένοι και 7,5% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι.
2
Μάλιστα, 72,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, 16% ικανοποιημένοι και 11,5% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι.
Αναφορικά με τις προβλέψεις τους το 2017 το 72% θεωρούν ότι το νέο έτος προδιαγράφεται χειρότερο (έναντι 64,5% το Νοέμβριο), 16,5% καλύτερο (έναντι 23,5%), το 9% ίδιο (έναντι 6%), 2,5% δηλώνει ΔΞ/ΔΑ (6%).
Όσον αφορά το αν θα βελτιωθεί ή θα χειροτερεύσει η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους στους επόμενους 12 μήνες το 63% δηλώνουν ότι θα χειροτερέψει (σίγουρα το 34% – μάλλον θα χειροτερέψει το 29%), 29% εκτιμούν ότι ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερέψει, 5% ότι μάλλον θα βελτιωθεί , 1,5% ότι σίγουρα θα βελτιωθεί και 1,5% απαντούν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις.
3

Κατηγορία Πολιτική
 
Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) συνεχίζει να εξευτελίζει τον τουρκικό στρατό με εικόνες που αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις μάχες στο μέτωπο ανατολικά της πόλης Αλ Μπαμπ στη βόρεια Συρία.
Στις 14 Ιανουαρίου οι Τούρκοι και οι μισθοφόροι τους από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) εξαπέλυσαν την 8η επίθεση ενάντια στο χωριό Σουφλανίγια, που βρίσκεται ανατολικά της Αλ Μπαμπ και αποτελεί γραμμή άμυνας των τζιχαντιστών πριν την Αλ Μπαμπ.
Και αυτή η τουρκική επίθεση είχε άδοξο τέλος. Οι «κατσαπλιάδες» του Ισλαμικού Κράτους απέκρουσαν τους Τούρκους ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα και ένα σύντομο βίντεο στο οποίο βλέπουμε ένα τουρκικό τανκς να έχει γυρίσει τούμπα, κατεστραμμένο.
Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν έχει συγκεντρώσει 8.000 στρατιώτες, άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας και περίπου 5.000 μισθοφόρους του FSA, δηλαδή μια δύναμη μεραρχίας, απέναντι σε όχι περισσότερους από 500 τζιχαντιστές, δηλαδή ούτε ένα τάγμα.
Επίσης η Τουρκία βομβαρδίζει τους εξτρεμιστές τόσο με δικά της αεροπλάνα όσο και με ρωσικά που υποστηρίζουν τον τουρκικό στρατό.
Να σημειωθεί εδώ ότι Τούρκοι και Ρώσοι βομβαρδίζουν και τα σπίτια μέσα στην πολιορκημένη Αλ Μπαμπ, σκοτώνοντας αδιακρίτως αμάχους και τζιχαντιστές. Φωτογραφίες μέσα από την Αλ Μπαμπ που διέρρευσαν δείχνουν ότι η πόλη μετατρέπεται σε σωρούς ερειπίων.
tribune
Κατηγορία Πολιτική


%ce%bc%cf%80%ce%bb%cf%8c%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%ad%cf%81-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%87Μπλόκα και τρακτέρ στις πλατείες των χωριών του νομού Λάρισας βγάζουν από την Δευτέρα 23/01/2017 αγρότες της περιοχής, μετά από απόφαση που πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, αγροτικούς συλλόγους και επιτροπές αγώνα της επαρχίας Φαρσάλων.

 

Οι αγρότες του νομού βρίσκονται σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους από τις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, όπου και αυτοί πραγματοποιούν συσκέψεις για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους και το στήσιμο κεντρικού μπλόκου στο κόμβο της Νίκαιας.
Κατηγορία Πολιτική
 
Βρισκόμαστε πια στα όρια του εθνικού μιθριδατισμού, που έχει οδηγήσει σε εθνική αδράνεια.
Ιστορικά, τέτοιου είδους καταστάσεις ενισχύονται επικίνδυνα όταν μια χώρα – και ειδικά μια χώρα όπως η Ελλάδα – κυβερνάται από δημαγωγούς που ενδιαφέρονται μόνο για την προπαγάνδα.
Τέτοιοι άνθρωποι είναι αδίστακτοι. Προκειμένου να παραστήσουν τους… γενναίους, παίρνουν μια ιδέα και την κάνουν σημαία, διατυμπανίζοντάς τη και μετά τη μαζεύουν – γεγονός που κάθε φορά οδηγεί σε εθνικές ταπεινώσεις.

Στις 9 Ιανουαρίου, με έγγραφό του στη Βουλή, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ανακοίνωσε πως «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους».
Όπως ανέφερε, «στόχος είναι μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές και προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.α.».
Και ενημέρωνε ότι «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με την επιτελική δομή του ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και αφού έχουν προηγηθεί δύο συσκέψεις με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας αναζήτησης εταίρου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό interreg Ελλάδας-Κύπρου».
Ως εδώ, όλα καλά – αν και σε τέτοια θέματα πρέπει να πράττεις χωρίς να μιλάς.
Στις 13 Ιανουαρίου, όμως, είχαμε τη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλου, σύμφωνα με την οποία «ο υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, αναφέρθηκε σε πολεοδομικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για 28 μικρά νησιά στο Αιγαίο. Αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ποια νησιά περιλαμβάνει αυτός ο σχεδιασμός. Η χώρα μας έχει πολλές φορές ανακοινώσει ότι δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα σε αμφισβητήσιμου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς και ότι αυτά (τα τετελεσμένα) δεν θα προκαλούν νομικά αποτελέσματα. Περιμένουμε από τη γείτονα Ελλάδα να είναι διακριτική, σε αυτό το θέμα που είναι ευαίσθητο για την κυβέρνηση αλλά και την κοινή μας γνώμη»
Την ίδια μέρα, στην προκλητική δήλωση απάντησε ο κ. Σαντορινιός. Ως εξής:
«Το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο, καθορίζεται ρητώς από σειρά διεθνών συμφωνιών και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Αποφάσεις σχετικές με την ανάπτυξη περιοχών της ελληνικής επικράτειας εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ελληνικού κράτους και αποτελούν ελληνική εσωτερική υπόθεση».
Ως εδώ, καλά. Αλλά ο υφυπουργός δεν περιορίστηκε σ’ αυτή την ξεκάθαρη δήλωση. Έδωσε και… διευκρινίσεις (σε ποιους άραγε;).
Όπως είπε, η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το υπουργείο Ναυτιλίας, για την οποία ενημερώθηκε στο πλαίσιο ανάληψης των νέων του καθηκόντων, αφορούσε νησιά του Κεντρικού Αιγαίου που έχουν περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον, και στο πλαίσιο συγκεκριμένου θεματικού ευρωπαϊκού προγράμματος, έγιναν προσπάθειες για την χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της μοναδικότητας αυτών των τόπων.
Σκοπός - ανέφερε ο κ. Σαντορινιός - ήταν να δοθούν επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης στα γύρω μεγάλα νησιά, μέσω της προσέλκυσης τουριστών που έχουν π.χ. ενδιαφέρον για παρατήρηση σπάνιων ειδών ζώων που βρίσκονται στα παρακείμενα ακατοίκητα νησιά.
Και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησής τους, και οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή στρεβλή αναπαραγωγή των προσπαθειών αυτών του υπουργείου, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ενέχει κακόβουλες προθέσεις».
Πέραν του γεγονότος ότι στις 9 Ιανουαρίου αναφερόταν σε κατοίκηση (πράγμα που αποτελεί δικαίωμά μας), είναι δυνατόν να τα μαζεύει μετά από τουρκική δήλωση;
Έχουν συνηθίσει να λένε ψέματα και να τα γυρίζουν ανάλογα με το πώς τους βολεύει, αλλά όχι μετά από αντίδραση ξένης χώρας.
Έλεος πια με την επιπολαιότητα και την προπαγάνδα!
 elzoni.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις .
Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.
 
(Πολεμικό διάγγελμα B.Πούτιν: «Aν επιτεθεί η δύση στη Σερβία είναι σαν να επιτίθεται στους Ρώσους» – Τελεσίγραφο σε Αλβανία και Κροατία), αναφέραμε ότι  ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε τελεσίγραφο εκτός  ΗΠΑ-ΕΕ και…..στα Τίρανα και  Ζάγκρεμπ απειλώντας τους να μην κινηθούν προς υποστήριξη των ομοεθνών τους σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Το τρένο του πολιτισμού και της θρησκείας που κινήθηκε από το βελιγράδι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο το Σάββατο, «τραντάζει» το σκηνικό στα Βαλκάνια και καταδεικνύει ότι έχουμε εισέλθει σε νέες εξελίξεις.
Η άμεση «απάντηση» των ΗΠΑ είναι η αποστολή 950 θωρακισμένων οχημάτων  στην Αλβανία…..τώρα μετά τον ντόρο που έχει ξεσπάσει. 
Η Αλβανία θα  πληρώσει μόνο 15 εκατομμύρια ευρώ για αυτά τα οχήματα , ενώ τα υπόλοιπα έρχονται  ως ανταμοιβή για την καλή δουλειά και την συνεισφορά της χώρας σε αποστολές  στο Αφγανιστάν και αλλού.
Ο συνολικός αριθμός αυτών των θωρακισμένων οχημάτων θα ανέλθει σε 950 ξεπερνώντας κατά πολύ το αντίστοιχο αριθμό που έχει στην κατοχή του  ο σερβικός στρατός .
Ο Αλβανικός στρατός επίσης έχει συμβόλαιο  αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ  για την προμήθεια από την Τουρκία  «όπλων» άγνωστου τύπου, σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο.
Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό το σκηνικό στην περιοχή «μεταβάλλεται» και εξελίσσεται σε κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που φαινομενικά φαίνονταν στην αρχή.
Ένας πόλεμος Αλβανών και Σέρβων θα πυροδοτούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην περιοχή , ενώ θα έφερνε και την Τουρκία στα Βαλκάνια με το πρόσχημα της διαφύλαξης των μουσουλμανικών μειονοτήτων, εμπλέκοντας ταυτόχρονα  πολλές αντίρροπες δυνάμεις .
Η Ελλάδα παρακολουθεί ,  ενώ διαπραγματεύεται το μέλλον της με την Τρόικα, μια μεγάλη και επικίνδυνη  κρίση που είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ η ίδια είναι «καθηλωμένη» από την ΕΕ.

Η χώρα μας πρέπει και οφείλει να δραστηριοποιηθεί διπλωματικά και να προσπαθήσει να «σβήσει» την «φωτιά» που βάζουν Γερμανοί , Τούρκοι και Αμερικανοί για να «ανατινάξουν» τα Βαλκάνια και να τα γυρίσουν τουλάχιστον  50 χρόνια πίσω.     
http://www.pentapostagma.gr/
Κατηγορία Πολιτική
 
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι εκείνοι που ονειρεύονται με επιτραπέζια παιχνίδια να χωρίσουν από την Τουρκία την Κύπρο, τότε ας είναι έτοιμοι να πληρώσουν το ίδιο τίμημα που πλήρωσε η Τουρκία με το αίμα των ηρώων της.
Κάλεσε ΕΕ, Βρετανία, και Γερμανία αν θέλουν να πάρουν την Κύπρο να πληρώσουν αυτό το τίμημα. Ο Γιγίτ Μπουλούτ άφησε αιχμές και εναντίον της Βρετανίας, λέγοντας ότι κανείς δεν ανακοίνωσε τι έγινε το βράδυ της 15ης Ιουλίου στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.
Ο Γιγίτ Μπουλούτ ενοχλήθηκε από δηλώσεις του Ακιντζί που αναφέρονταν στην συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην ΕΕ με τη λύση του Κυπριακού. Όπως είπε «η Ανατολή δεν έχει ανάγκη ούτε την ΕΕ, ούτε και οποιονδήποτε άλλον. Η Τουρκική Δημοκρατία έχει ΑΕΠ σήμερα κοντά στα ένα τρισεκατομμύριο και διαθέτει τη μεγαλύτερη πολεμική δύναμη στρατού στον κόσμο. Δεν έχει ανάγκη η Τουρκία καμία βοήθεια από μία Κύπρο στην ΕΕ».

«Να το πω και αυτό» συνέχισε, «ποιον ωφελεί να είναι η ‘ΤΔΒΚ’ (ψευδοκράτος) μαζί με το νησί της Κύπρου μέλος της ΕΕ και οι Τούρκοι πολίτες να πηγαίνουν στην Κύπρο με βίζα Σέγκεν; Αυτό το ρωτάω για βδομάδες και το αφήνω εκεί.
Σήμερα η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στους Τούρκους πολίτες, δεν κράτησε το λόγο της για την απελευθέρωση της βίζας, δεν τήρησε καμιά υπόσχεσή της που έδωσε στην Τελωνειακή Ένωση. Δεν τήρησε καμιά υπόσχεσή της για οικονομική βοήθεια και επιπλέον έχει δώσει καταφύγιο σε τρομοκράτες όπως το ΡΚΚ και τη FETÖ».
Συνεχίζοντας είπε: «Πώς πήραμε πίσω την Κύπρο; Με το αίμα που έχυσαν οι ήρωές μας την πήραμε. Εάν κάποια χώρα της Ε.Ε. ή η Αγγλία, η Γερμανία, θέλει να πάρει την Κύπρο και δεχθεί να πληρώσει το ίδιο τίμημα, ιδού, εκεί είναι η Κύπρος, ας πάει.
Εκείνοι που ονειρεύονται με επιτραπέζια παιχνίδια να χωρίσουν από την πατρίδα Τουρκία την Κύπρο την οποία πήραμε με το αίμα των ηρώων τότε ας έρθουν αν είναι έτοιμοι να πληρώσουν το ίδιο τίμημα. Μην εμπιστεύεστε ούτε τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ούτε τη λογική της βασίλισσας, ούτε τα παιχνίδια της ΕΕ, ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που στέγασε τους τρομοκράτες, ούτε εκείνους που αναθρέψαμε στην Τουρκία. Αυτούς που θέλουν να την πάρουν δίνουμε κάθε εκατοστό της Κύπρου που ποτίστηκε με το αίμα ηρώων έναντι αίματος».
Πρόσθεσε πως «δεν θα δώσουμε σπιθαμή γης ούτε στην Ανατολία, ούτε νοτιο-ανατολικά, ούτε στη Μεσόγειο, ούτε στη Μαύρη Θάλασσα. Aν κάποιος θελήσει να πάρει την Κύπρο, ο μόνος τρόπος είναι να δώσει το αίμα του για κάθε εκατοστό γης, όπως έδωσαν οι ήρωές μας.
Η Κύπρος είναι τουρκική πατρίδα και ενόσω δεν γινόμαστε όλοι ήρωες θα είναι τουρκική πατρίδα. Αυτοί που ονειρεύονται το αντίθετο τους προκαλώ. Φτάνει πλέον τα ψέματα της ΕΕ σε αυτή τη χώρα. Η ένταξη στην ΕΕ, η έξοδος στην ΕΕ, φτάνει πια σε αυτά. Το βράδυ της 15ης Ιουλίου κανείς δεν ανακοίνωσε τι έγινε στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Ανέμενε στρατός στην Μεσόγειο για να μπει στην Τουρκία ή όχι; Τέθηκαν ερωτήματα για όλα αυτά και ακόμη απάντηση δεν υπήρξε.
Επομένως σε μια κατάσταση που γίνεται προσπάθεια για κατάκτηση της Τουρκίας αυτοί που ονειρεύονται να τερματίσουν την ύπαρξη της τουρκικής σημαίας και του λαβάρου στην Κύπρο το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη ένδειξη και το σύμβολο της ύπαρξης μας στη Μεσόγειο θα απογοητευτούν. Αν έχετε τη δύναμη και το θάρρος μπορείτε πληρώνοντας το τίμημα να πάρετε την Κύπρο που πληρώσαμε με το αίμα του κάθε ήρωά μας».
Κατηγορία Πολιτική

Ποια είναι τα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει ο “κόφτης”Εάν δεν πιαστεί ο στόχος για ετήσια πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, η αποδοχή από την πλευρά της κυβέρνηση της επέκτασης του δημοσιονομικου κόφτη και μετά το 2018 επαναφέρει τα δυσάρεστα σενάρια για σκληρά μέτρα.
Μείωση αφορολόγητου, αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, μειώσεις σε συντάξεις είναι ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει ο κόφτης. 
Το σενάριο που συζητά η Αθήνα δεν προβλέπει την εκ των προτέρων νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, αλλά την ένταξή τους στη διαδικασία του «κόφτη» στο πλαίσιο της παράτασής του για μετά το 2018. Στο σκέλος των εσόδων, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι φέρνουν σημαντικές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους. Ειδικότερα:
Μείωση του αφορολόγητου ορίου


Μέτρα - φωτιά προβλέπει ο «κόφτης» - Μειώσεις συντάξεων, νέοι φόροι
Η μείωση του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες προβάλλει στην πρώτη γραμμή των πιθανών μέτρων για μετά το 2018. Οι διαψεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης δεν είναι σε καμία περίπτωση ενδεικτικές των προθέσεών της. Τον περασμένο Μάρτιο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε διαβεβαιώσει ότι όσο ο ίδιος παραμένει υπουργός Οικονομικών νέα μείωση του αφορολογήτου δεν θα περάσει. Τελικά και ο υπουργός παρέμεινε και το αφορολόγητο μειώθηκε από τις 9.550 ευρώ στις 8.636 ευρώ για όσους δεν έχουν παιδιά.
Το ΔΝΤ επιμένει το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στις 5.000 ευρώ, από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα. Εάν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι, ακόμη και όσοι αποκτούν πολύ χαμηλά εισοδήματα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις και το σοκ που θα υποστούν θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Η έκπτωση φόρου από 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για τον άγαμο μισθωτό και συνταξιούχο θα μειωθεί στα 1.100 ευρώ.
Για παράδειγμα μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 8.700 ευρώ, ο οποίος σήμερα πληρώνει μόλις 14 ευρώ τον χρόνο, με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ η φορολογική του επιβάρυνση θα εκτοξευθεί στα 814 ευρώ τον χρόνο. Επίσης όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ θα δουν το φόρο εισοδήματος να αυξάνεται από τα 80 ευρώ στα 880 ευρώ.
Όσο πιο χαμηλό είναι το ετήσιο εισόδημα τόσο πιο μεγάλη θα είναι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και κατά συνέπεια η εισοδηματική απώλεια. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ και μέχρι 60.000 ευρώ θα δουν τις ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται κατά 800 ευρώ. Αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 14% θα αποφέρει έσοδα 300 εκατ., αλλά και σημαντικές επιβαρύνσεις σε βασικά αγαθά
Πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση που το αφορολόγητο προσγειωθεί στις 5.000 ευρώ:
• Μισθωτοί και συνταξιούχοι με πραγματικά ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 και μέχρι 12.000 ευρώ θα κληθούν είτε για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματά τους είτε θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος από 20 έως και 800 ευρώ ετησίως. Επίσης όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ θα δουν το φόρο εισοδήματος να αυξάνεται από τα 80 ευρώ στα 880 ευρώ. Όσο πιο χαμηλό είναι το ετήσιο εισόδημα τόσο πιο μεγάλη θα είναι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης που κατά συνέπεια η εισοδηματική απώλεια. Μάλιστα πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι με πενιχρά εισοδήματα χαμηλότερα των 5.000 ευρώ θα πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και θα φορολογηθούν.
Για παράδειγμα ένας άγαμος μισθωτός με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ σήμερα επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ύψους 2.676 ευρώ. Αν το αφορολόγητο όριο μειωθεί στις 5.000 ευρώ τότε ο συγκεκριμένος μισθωτός θα δει τη συνολική φορολογική επιβάρυνση του να «φουσκώνει» κατά 800 ευρώ και να διαμορφώνεται στις 3.476 ευρώ.
• Μισθωτοί με ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις 800 ευρώ τον χρόνο.
Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% . Τυχόν εφαρμογή του μέτρου αυτού, που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ θα έχει ως συνέπεια να σημειωθούν ανατιμήσεις σε:
• βασικά είδη διατροφής, όπως τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποίιας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά,
• φαρμακευτικά προϊόντα,
• είδη και τις συσκευές ορθοπεδικής,
• λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ύδρευσης,
• υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
Οι ελάχιστες φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει για τα φυσικά πρόσωπα βρίσκονται στο στόχαστρο και εξετάζεται:
Κατάργηση έκπτωσης στη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Σήμερα κατά την μηνιαία παρακράτηση φόρου στις μισθωτές υπηρεσίες διενεργείται έκπτωση 1,5%. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ, ενώ για τους φορολογούμενους σημαίνει περαιτέρω μείωση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος.
Για παράδειγμα, έγγαμος δημόσιος υπάλληλος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ ή 1.250 ευρώ τον μήνα έχει μηνιαία παρακράτηση φόρου 120,33 ευρώ. Με την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% η παρακράτηση φόρου αυξάνεται στα 122,13 ευρώ τον μήνα.
Περικοπή της φοροαπαλλαγής για τις ιατρικές δαπάνες. Σήμερα προβλέπεται έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης για όσους δηλώνουν ιατρικά έξοδα που υπερβαίνουν το 5% του ετήσιου εισοδήματός τους. Δηλαδή για εισόδημα της τάξης των 10.000 ευρώ η εφορία θα αναγνωρίσει ιατρικές δαπάνες 500 ευρώ και η έκπτωση φόρου θα είναι 50 ευρώ. Η μείωση ή ενδεχομένως και κατάργηση της έκπτωσης αφορά περίπου 1,9 εκατ. φορολογούμενους που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση της έκπτωσης για τα ιατρικά έξοδα θα συνδεθεί με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αφού θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση μόνο οι δαπάνες που γίνονται με την χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω τράπεζας ή e-banking.
Επίδομα θέρμανσης. Το κονδύλι το οποίο έχει ήδη περικοπεί κατά 50% από την περίοδο 2015-2016 αναμένεται να περιορισθεί ακόμη περισσότερο για τη περίοδο 2017 – 2018. Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να περιορισθεί στα 55 εκατ. ευρώ.
Φοιτητικό επίδομα: Στη λίστα των επιδομάτων που είναι υποψήφια για περικοπή ή κατάργηση περιλαμβάνεται και το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για τη χορήγηση του φοιτητικού επιδόματος είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.
Το ΔΝΤ επιμένει το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στις 5.000 ευρώ, από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα. Εάν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι, ακόμη και όσοι αποκτούν πολύ χαμηλά εισοδήματα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις και το σοκ που θα υποστούν θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό.
Όσο πιο χαμηλό είναι το ετήσιο εισόδημα τόσο πιο μεγάλη θα είναι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και κατά συνέπεια η εισοδηματική απώλεια. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ και μέχρι 60.000 ευρώ θα δουν τις ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται κατά 800 ευρώ.
Η μείωση του αφορολογήτου ορίου προβάλλει στην πρώτη γραμμή των πιθανών μέτρων για μετά το 2018. Οι διαψεύσεις από την κυβέρνηση δεν είναι ενδεικτικές των προθέσεών της. Τον περασμένο Μάρτιο ο Ευκλ. Τσακαλώτος είχε διαβεβαιώσει ότι όσο ο ίδιος παραμένει υπουργός Οικονομικών νέα μείωση του αφορολογήτου δεν θα περάσει. Τελικά και ο υπουργός παρέμεινε και το αφορολόγητο μειώθηκε από τις 9.550 ευρώ στις 8.636 ευρώ για όσους δεν έχουν παιδιά.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι με πραγματικά ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 και μέχρι 12.000 ευρώ θα κληθούν είτε για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματά τους είτε θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος από 20 έως και 800 ευρώ ετησίως. Μάλιστα πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι με πενιχρά εισοδήματα χαμηλότερα των 5.000 ευρώ θα πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και θα φορολογηθούν.
Η μείωση ή ενδεχομένως και κατάργηση της έκπτωσης αφορά περίπου 1,9 εκατ. φορολογούμενους. Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση της έκπτωσης για τα ιατρικά έξοδα θα συνδεθεί με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αφού θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση μόνο οι δαπάνες που γίνονται με την χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω τράπεζας ή e-banking.
Κατηγορία Πολιτική
 
Στις 3.1.2017 ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η εκ μέρους της χώρας του αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή «Μακεδονία». Ο Σέρβος επίσημος ανέφερε  τα εξής:
«Όλη η Ευρώπη και ο κόσμος χρησιμοποιούν το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), ενώ εμείς δώσαμε ένα χαστούκι στους αδελφούς μας, τους Έλληνες, και τώρα περιμένουμε να μην αναγνωρίσουν το Κόσσοβο- ενώ εμείς αναγνωρίσαμε τη «Μακεδονία» προσβάλλοντας τους Έλληνες και αυτοί (εννοεί τα Σκόπια) ψηφίζουν πάντα υπέρ του Κοσσόβου. Θα πρέπει να πω ότι υπήρξαμε ανόητοι, για να χρησιμοποιήσω έναν μη διπλωματικό όρο».

Θυμίζω ότι η αναγνώριση του σκοπιανού κράτους με το όνομα «Μακεδονία» έγινε από το καθεστώς Μιλόσεβιτς, σε μία εποχή κατά την οποία διετηρούντο πολλά από τα ιδεολογήματα της κομμουνιστικής δικτατορίας του Τίτο. Ο Μιλόσεβιτς, επηρεασμένος και αυτός από την κομμουνιστική ιδεολογία, αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα που άφησε ως κληρονομιά ο Τίτο.
Αντιθέτως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, η οποία καταπιέσθηκε από τον Τίτο, είχε πάντα πιο ξεκάθαρη θέση. Το 1958 αρνήθηκε, παρά τις πιέσεις του κομμουνιστικού καθεστώτος, να αναγνωρίσει ξεχωριστή «Μακεδονική» Εκκλησία στα Σκόπια. Μετά την πτώση του κομμουνισμού ο Σέρβος Πατριάρχης Παύλος δήλωσε ότι «υπάρχει μόνο μία Μακεδονία και αυτή είναι η ελληνική».
Η άποψη του Ντάτσιτς εναρμονίζεται περισσότερο προς τη θέση των Σέρβων Ορθοδόξων Επισκόπων, αλλά δεν απορρέει απλώς και μόνο από τη διάθεση αλληλεγγύης μεταξύ λαών με Ορθόδοξες ρίζες. Πρωτίστως απηχεί το εθνικό συμφέρον της σύγχρονης Σερβίας, το οποίο απειλείται από την εξάπλωση του αλβανικού εθνικισμού. Το Κοσσυφοπέδιο-Κόσσοβο θεωρείται από τους Σέρβους ως η κοιτίδα της εθνικής και θρησκευτικής τους ιστορίας και ενοχλούνται όταν άλλοι λαοί το αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος. Η Ελλάς μαζί με την Κύπρο, την Ισπανία και την Ρουμανία είναι  χώρες-μέλη της Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζουν το Κόσσοβο, όπως άλλωστε κάνει και η Ρωσία. Πιστεύω ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει σταθερή στη μη αναγνώριση για δύο λόγους: Πρώτον για να δοθεί ένα μήνυμα αποθαρρύνσεως της «Μεγάλης Αλβανίας» και δεύτερον για να μην νομιμοποιηθεί μία απόσχιση εδάφους με τη βία, που θυμίζει την περίπτωση της Κατεχομένης Κύπρου.
Η δήλωση του Σέρβου ΥΠΕΞ έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι αποδεικνύει ότι αυξάνονται οι πιέσεις και τα προβλήματα για τους Σκοπιανούς. Η Ελλάς και η Βουλγαρία τούς κατηγορούν ότι  προβαίνουν σε ιστορικές παραχαράξεις. Τώρα προστίθεται και η σερβική αμφισβήτηση του «μακεδονισμού». Οι απομονωμένοι Σκοπιανοί  μάς έχουν ανάγκη και όχι εμείς εκείνους. Μένουμε, λοιπόν, σταθεροί στην υπεράσπιση του ονόματος της αληθινής Μακεδονίας!
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας
elzoni.gr
Κατηγορία Πολιτική

Εκπαιδευτικά Νέα