Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

 


 

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ -ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΙ ΑΜΘ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιανουάριος 2017 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυβερνά μια ανίκανη παρέα, που μέλημά της είναι η παραμονή στην εξουσίαΗ κυβέρνηση είναι οι καλύτεροι πελάτες των δανειστών, είναι η κυβέρνηση που έφερε τρίτο μνημόνιο και υπογράφουν ό,τι τους φέρνουν, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

«Είναι η ώρα να εφαρμόσουμε ένα πραγματικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων ώστε να βγει η χώρα από την κρίση», δήλωσε από το Ναύπλιο όπου περιοδεύει σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ,Κυριάκος Μητσοτάκης, και επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν πολιτική αλλαγή, να γίνουν εκλογές ώστε να έλθει στην εξουσία μία παράταξη που να μπορεί να το εφαρμόσει.
Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και έβαλε το δικό του πολιτικό δίλημμα: «Ο χρόνος είπε κυλάει σε βάρος της χώρας, κυβερνά μία ανίκανη παρέα που μέλημά τους είναι η παραμονή τους στην εξουσία. Το δίλημμα είναι με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή με την κοινωνία, με τον Τσίπρα ή με τη χώρα. Προσπαθούν στην κυβέρνηση να οικοδομήσουν ψεύτικα διλήμματα, ότι από τη μία πλευρά δήθεν είναι οι αγωνιστές του λαού και από την άλλη οι φίλοι του Σόιμπλε και του ΔΝΤ. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση είναι οι καλύτεροι πελάτες των δανειστών, είναι η κυβέρνηση που έφερε τρίτο μνημόνιο και υπογράφουν ό,τι τους φέρνουν. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν κάποιος συντάσσεται με το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή με την Ελλάδα της αλήθειας και της ελπίδας. Εμείς θα εκφράσουμε την Ελλάδα που θέλει να πάει μπροστά και θα απευθυνθούμε σε όλους τους Έλληνες. Σήμερα διαμορφώνεται ένα μεγάλο ρεύμα και συντάσσονται δυνάμεις που μέχρι τώρα δεν μας άκουγαν. Σε όλους λέμε "καλώς ήλθατε στο νέο σας πολιτικό σπίτι, σας χρειαζόμαστε και μπορούμε να σας πείσουμε ότι η ΝΔ αλλάζει διαρκώς"».
 
Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι η κυβέρνηση διχάζει και ότι χτίζει κομματικό κράτος με τις προσλήψεις. Υποστήριξε ότι με κάθε νέα παράνομη μονιμοποίηση στο δημόσιο τομέα χάνει τη θέση του κάποιος που την αξίζει.
 
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις. Η έννοια της μεταρρύθμισης είναι μία παρεξηγημένη έννοια, γιατί έχει ταυτιστεί με μειώσεις και περικοπές, σημείωσε και προσέθεσε: Ωστόσο μεταρρύθμιση δεν είναι αυτό, μεταρρύθμιση είναι η αξιολόγηση στο Δημόσιο έτσι ώστε να επιβραβεύουμε τους δημόσιους υπαλλήλους για την αξία τους και όχι για τις κομματικές τους γνωριμίες. Μεταρρύθμιση είναι το καλό δημόσιο σχολείο, μεταρρύθμιση είναι οι σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη Δικαιοσύνη, μεταρρύθμιση είναι είναι να αποκτήσουμε επιτέλους ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με οικογενειακό γιατρό, έτσι ώστε όποιος αρρωσταίνει να μην πηγαίνει κατευθείαν στο νοσοκομείο.  «Πολλές από τις αλλαγές αυτές δεν χρειάζονται πόρους, αλλά μία κυβέρνηση με πίστη σε αυτές για να τις υλοποιήσει, αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για ένα σχέδιο αλλαγών που να πηγαίνει πέρα από το μνημόνιο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πρέπει να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία αυτών των αλλαγών. Δεν πηγαίνουμε στην Ευρώπη ούτε ως επαίτες ούτε ως διεκδικητές παράλογων απαιτήσεων. Ζητάμε από τους Ευρωπαίους λίγο περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και προσφέρουμε αλλαγές που όταν τις εφαρμόσουμε η ανάπτυξη θα είναι εντυπωσιακή». Ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% καθώς και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί που δημιουργεί πρόβλημα στους μικρούς οινοποιούς απέφερε μόλις 14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η κυβέρνηση υπολόγιζε 110 εκατομμύρια.
Κατηγορία Πολιτική
 

ΥΠΕΞ Σερβίας προς Σκόπια: Γιατί παραμένετε στον ΟΗΕ αν σας ενοχλεί το ΠΓΔΜ;Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς  σε συνέντευξή του ανέφερε πως η Σερβία έκανε λάθος που αναγνώρισε τα Σκόπια με τον συνταγματικό τους όνομα, ενώ η ΠΓΔΜ από την πλευρά της αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσόβου

Η αναγραφή της ονομασίας Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στις αποδείξεις των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο στη νότιο Σερβία, στην περιοχή του Πρέσεβο, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, το οποίο ζήτησε από τη Σερβία «να μην χρησιμοποιεί την "προσβλητική" ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά το συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Αν για τα Σκόπια η ονομασία ΠΓΔΜ είναι προσβλητική, όπως αναφέρουν, γιατί δεν εγκαταλείπουν τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ και τις συνεδριάσεις της ΕΕ όπου βρίσκονται με την ονομασία ΠΓΔΜ; Γιατί βρίσκονται εκεί με αυτήν την ονομασία και τώρα ενοχλούνται με τις αποδείξεις των διοδίων στις οποίες αναγράφεται η ίδια ονομασία;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς μιλώντας στην εφημερίδα Βέτσερνιε Νόβοστι του Βελιγραδίου. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η «Σερβία δεν άλλαξε τη θέση της για την αναγνώριση της Μακεδονίας, αλλά είναι προσβλητικό αυτοί να αναφέρουν Δημοκρατία του Κοσόβου. Εμείς τι πρέπει να κάνουμε όταν αναγνωρίζουν το Κόσσοβο και τάσσονται εναντίον μας στην ψηφοφορία στην UNESCO;» ανέφερε ο Ντάτσιτς. Ο Ντάτσιτς στις αρχές του χρόνου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Μτέτα ανέφερε πως η Σερβία έκανε λάθος που αναγνώρισε τα Σκόπια με τον συνταγματικό τους όνομα, ενώ η ΠΓΔΜ από την πλευρά της αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσόβου. Η ΠΓΔΜ διαμαρτυρήθηκε και για παρόμοιο λόγο στη Σερβία στις αρχές Δεκεμβρίου του 2015 επειδή στον διεθνή αυτοκινητόδρομο, τον διάδρομο 10, στο υπό κατασκευή τμήμα του στην περιοχή του Βλάντιτσιν Χαν είχε τοποθετηθεί πινακίδα με την ένδειξη ΠΓΔΜ.
Κατηγορία Πολιτική
Στους δρόμους οι αγρότες τη Δευτέρα – Πού θα στηθούν μπλόκαΓενικός ξεσηκωμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών με τα τρακτέρ να είναι έτοιμα να βγουν στους δρόμους και τα πρώτα μπλόκα να στήνονται σε δεκάδες σημεία του εθνικού οδικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα.
 «Υπάρχουν οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων. Από Δευτέρα θα υπάρξουν και τρακτέρ στους δρόμους» δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104».
Αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνουν και οι αγρότες τις Λάρισας ενώ το ίδιο επικρατεί σε Ήπειρο, Πελοπόννησο και Μακεδονία.
Συγκεκριμένα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα συνεχίζουν την ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων με περιοδείες και συσκέψεις με στόχο να στηθούν μπλόκα στον Κόμβο Νίκαιας μαζί με τις άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία του Νομού Λάρισας.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις τους μέχρι τώρα τη Δευτέρα θα στηθεί μπλόκο στην διασταύρωση Αργυροπουλίου (Μελούνα) απο τους Α.Σ της επαρχίας Τυρνάβου και Ελασσόνας. Προσυγκέντρωση τρακτέρ στο Δαμάσι. τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στον υπόλοιπο Νομό και σύσκεψη στα Βρυσιά Φαρσάλων στις 7 το απόγευμα.
Σύμφωνα με τον γραμματέα του Συλλόγου Αγροτών δυτικής Αχαΐας Δημήτρη Φλίγγο, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί να γίνει καταμέτρηση δυνάμεων σε κάθε χωριό ξεχωριστά. Επαγγελματίες του κλάδου έχουν κληθεί να δώσουν δυναμικό «παρών» στον τόπο τους και όλοι μαζί από τη Δευτέρα να ξεκινήσουν συμβολικούς αποκλεισμούς στην Πατρών – Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, συμμετέχοντας στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των αγροτών.
«Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο. Θα μετρήσουμε τις δυνάμεις και από τη Δευτέρα αναμένεται να βγούμε κι εμείς στους δρόμους να διαμαρτυρηθούμε όχι μόνοι μας. Αυτή τη φορά, έχουμε καταλάβει όλοι μας, ότι η πολιτική κατάσταση έχει επηρεάσει αρνητικά όλους τους κλάδους. Εμείς από την πλευρά μας, τους θέλουμε όλους κοντά μας και αυτό περιμένουμε. Καλούμε όλους τους επαγγελματίες να είναι δίπλα μας αυτή τη φορά, ώστε η φωνή να δυναμώσει και να φτάσει εκεί που πρέπει» τόνισε ο κ. Φλίγγος.
Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται και οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη με εκπροσώπους από όλους τους νομούς της Περιφέρειας.
Στόχος είναι να ληφθεί απόφαση για τρία μεγάλα και ισχυρά μπλόκα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία σε κομβικά σημεία που θα αποφασιστούν και όχι πολλά και μικρά μπλόκα σε κάθε νομό όπως είχε συμβεί στις περσινές κινητοποιήσεις.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πρέβεζας και η Επιτροπή του μπλόκου Λούρου, καλεί για αύριο στις 11 το πρωί, σε προσυγκέντρωση τους αγρότες στον κόμβο Καναλακίου, επίσης, τη Δευτέρα στις 11:30 το πρωί, οι αγρότες καλούνται σε συγκέντρωση στο Λούρο, ενώ θα υπάρξει συντονισμός με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.
Υπόλοιπη Ελλάδα
Σύμφωνα με το agrotypos.gr παμβοιωτική σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων στο Διοικητήριο Λιβαδειάς, ήταν προγραμματισμένη το απόγεμα της Παρασκευής προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων, ενώ και το μπλόκο των Τεμπών αναμένεται να αποφασίσει έως τη Δευτέρα τη στάση που θα κρατήσει.
Τον προγραμματισμό τους για τη μορφή των κινητοποιήσεων έχουν ήδη αποφασίσει οι αγρότες στην Κόρινθο, όπου θα παραταχθούν τη Δευτέρα στο λιμάνι του Κιάτου, ενώ ραντεβού τη Δευτέρα έδωσαν και οι αγρότες της Μεσσήνης.
Στους δρόμους βγαίνουν τα τρακτέρ και στη Ζάκυνθο, με τη συγκέντρωση που θα γίνει με τα μηχανήματα να έχει οριστεί στην περιοχή της «Λούμπας».
Έναρξη κινητοποιήσεων των αγροτών αποφάσισε και η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, με τους παραγωγούς να παρατάσσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα μπροστά στην Καλλονή. 
Στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων των παραγωγών της Λέσβου είναι η άμεση αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία του φετινού χειμώνα.
Τα τρακτέρ τους κατεβάζουν στους δρόμους και οι αγρότες στην Κρήτη, με τον σχεδιασμό να θέλει τα αγροτικά μηχανήματα να παρατάσσονται στον κόμβο των Πραιτωρίων στο Ηράκλειο και στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά.
Τον «δρόμο του αγώνα» με κατεύθυνση τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα παίρνουν οι Σερραίοι αγρότες. 
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της πρόσφατης συνέλευσης, από την ερχόμενη Δευτέρα θα συγκεντρώσουν στις πλατείες των χωριών τα αγροτικά τους μηχανήματα και αφού γίνει καταμέτρηση των δυνάμεών τους, προς το τέλος της εβδομάδας θα συγκεντρωθούν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, με κατεύθυνση τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Κατηγορία Πολιτική
 
 
Ακόμα πέντε τούρκοι στρατιώτες νεκροί από επίθεση του ISIS στη Συρία

Πέντε τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη αλ-Μπαμπ, στη βόρεια Συρία, όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο τουρκικός στρατός προσπαθεί να καταλάβει την αλ-Μπαμπ εδώ και περίπου δύο μήνες, σε συνεργασία με σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει.

Περισσότεροι από 50 τούρκοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε συριακό έδαφος αφότου η Άγκυρα εξαπέλυσε την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», στα τέλη του καλοκαιριού, με δηλωμένο στόχο την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

Ωστόσο, πέραν των μαχών με το ISIS, οι τουρκικές δυνάμεις και οι αντάρτες που μάχονται στο πλευρό τους έχουν επίσης θέσει υπό τον έλεγχό τους ζώνες που διεκδικούσαν κούρδοι αντάρτες και έχουν επεκταθεί νότια, πέρα από την μεθόριο.

Η Δαμασκός έχει καταγγείλει ως παράνομη την επέμβαση της Άγκυρας στο έδαφός της.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/336667/akoma-pede-tourkoi-stratiotes-nekroi-apo-epithesi-tou-isis-sti-suria/
Κατηγορία Πολιτική
Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017 02:34

Τέλος εποχής

 

Τέλος εποχήςΗταν μία θυμωμένη ομιλία που απευθυνόταν σε θυμωμένους πολίτες. Ηταν και μία προεκλογική ομιλία που θα μπορούσε άνετα να είχε εκφωνηθεί τον περασμένο Νοέμβριο.


Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν προσπάθησε να ενώσει την βαθιά διχασμένη Αμερική. 
 

Το μήνυμα ήταν πολύ σαφές, θα έλεγε κανείς πως ήταν το κήρυγμα ενός πατριωτικού λαϊκισμού που ακούσαμε πριν από λίγο.

«Η Αμερική πρώτα», ήταν η φράση που ακούστηκε περισσότερο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο υπόλοιπος πλανήτης θα έχει απέναντί του μία εσωστρεφή, προστατευτική Αμερική. Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και ραγδαίες.

Την ίδια στιγμή δόθηκε το σύνθημα για έναν ανοικτό πόλεμο στο ακραίο Ισλάμ. Και χωρίς αμφιβολία η προειδοποίηση σε παραδοσιακούς συμμάχους ότι τα πράγματα θα αλλάξουν.

Εντυπωσιακή ήταν όμως και η απουσία κάθε προσπάθειας να ενώσει τον αμερικανικό λαό και να τείνει το χέρι στην άλλη πλευρά του πολιτικού συστήματος. Ακόμη και ο Τζωρτζ Μπους ο νεότερος είχε απευθυνθεί στο Αλ Γκορ, τον άνθρωπο με τον οποίο είχε μία εξαιρετικά σκληρή αντιπαράθεση.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν φαίνεται να μοιάζει με κανέναν προκάτοχό του, ούτε με τον Ρόναλντ Ρέηγκαν με τον οποίο πολλοί τον παρομοιάζουν. Ζούμε σε έναν απρόβλεπτο και σκοτεινό κόσμο.

Ζούμε όμως και ένα τέλος εποχής, του κόσμου όπως τον γνωρίζαμε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ομιλία του Τραμπ δεν άφησε καμία αμφιβολία γι' αυτό.


ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
kathimerini
Κατηγορία Πολιτική
 
Στα «κάγκελα» η Άγκυρα καθώς οι ειδήσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ έχουν εξοργίσει την τουρκική κυβέρνηση γιατί αναφέρουν ότι η νέα ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου υπό την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, προχωρεί σε ανοιχτή στρατιωτική συνεργασία με τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει τις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», «SDG», ένα καινούργιο στρατιωτικό συνασπισμό με πρωτοκαθεδρία το κουρδικό στοιχείο.

Όπως αναφέρουν οι πληροφοριες που έχουν θορυβήσει την Τουρκία, η νέα διοίκηση του αμερικανικού Πενταγώνου με την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Τραμπ έχει σχεδιάσει μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την κατάληψη της πρωτεύουσας των Τζιχαντιστών στην Συρία, της Ράκκα, υπό την καθοδήγηση και την στρατιωτική πρωτοβουλία του κουρδικού YPG, δηλαδή των Κούρδων της Συρίας τους οποίους η Τουρκία θεώρει τρομοκράτες. Συγκριμένα οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Συρία ετοιμάζουν μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση μαζί με τους Κούρδους, τους οποίους τον τελευταίο καιρό έχουν ενισχύσει με νέα οπλικά συστήματα και παράλληλα έχουν εκπαιδεύσει στρατιωτικά πολλούς Κούρδους για τις επικείμενες επιχειρήσεις κατά του IŞİS. Οι Τούρκοι έχουν εξοργιστεί γιατί θεωρούν αυτή την εξέλιξη από την σύμμαχο τους υποτίθεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, σαν πισώπλατο χτύπημα στην Τουρκία, με σοβαρές συνέπειες στο κουρδικό ζήτημα που αποτελεί πάγιο εφιάλτη για το τουρκικό καθεστώς.
Μάλιστα!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
Κατηγορία Πολιτική

 

 

 

Η ευθεία απειλή του Σόιμπλε στην Ελλάδα για ξαφνικό θάνατο
Ξεκάθαρη απειλή στην Αθήνα να δεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών και να κλείσει την αξιολόγηση μαζί με το ΔΝΤ, πραγματοποίησε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Σόιμπλε αύξησε κατακόρυφα την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ότι εάν οι ελληνικές αρχές δεν καταφέρουν να κλείσουν την αξιολόγηση με το Ταμείο, τότε είναι πολύ πιθανό η γερμανική Βουλή να μην εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο δίκτυο Bloomberg, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται, από την αρχή του 2010, που ξεκίνησε, στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Εάν το Ταμείο δεν δεχθεί να συμμετάσχει, τότε αυτό είναι, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, ένα σημάδι ότι οι Ελληνες δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους και έτσι το πρόγραμμα θα λήξει, καθώς η βάση στην οποία στηρίζεται δεν θα υπάρχει.

Αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε η γερμανική Βουλή θα θεωρήσει ότι το πρόγραμμα που είχε εγκρίνει τον Ιούλιο του 2015 έχει λήξει και θα χρειάζεται η υπογραφή ενός νέου, που θα πρέπει και αυτό να πάρει το «πράσινο φως» από το γερμανικό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει και σε άλλη του συνέντευξη, ότι αυτός «δεν θα συμβούλευε (τους Ελληνες) να δοκιμάσουν να πάρουν το “πράσινο φως”» από τη γερμανική Βουλή για ένα νέο πρόγραμμα καθώς ξεκαθάρισε ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη και πως δεν θα είναι σίγουρη η έγκριση επόμενου προγράμματος για την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, οι Γερμανοί βουλευτές θα υποστηρίξουν ότι εφόσον οι ελληνικές αρχές «δεν είναι ικανές, με όλη την ευελιξία που τους έχουν δώσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, να ολοκληρώσουν τα συμφωνημένα, τότε η προϋπόθεση για την ύπαρξη του προγράμματος δεν υπάρχει πλέον».
Είναι πλέον εμφανές ότι οι παρεμβάσεις του κ. Σόιμπλε κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με την αξιολόγηση και να δεχθεί τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ, για να παραμείνει στο μνημόνιο θα πρέπει να δει την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετεί αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις που θεωρεί αναγκαίες, όπως μείωση του αφορολογήτου ή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Μιλώντας στο Bloomberg στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ του Νταβός ο Σόιμπλε είπε ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρεί τις συμφωνίες – και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον το ΔΝΤ διστάζει να συνεχίσει να συμμετέχει- τότε το πρόγραμμα θα τελειώσει» καθώς όπως εξήγησε «έτσι θα καταστρεφόταν η προϋπόθεση για το πρόγραμμα σωτηρίας».
Κατηγορία Πολιτική

 

Πώς να πληρώσετε το λογαριασμό της ΔΕΗ για να «μετρήσει» στο αφορολόγητοΜε αφορμή την ένταξη των δαπανών για ηλεκτρική ενέργεια στις δαπάνες που συνθέτουν το αφορολόγητο όριο, με τους τρόπους πληρωμής που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι διαθέτει όλους τους προβλεπόμενους από το υπουργείο, τρόπους πληρωμής.
Δηλαδή η πληρωμή των λογαριασμών μπορεί να γίνει:

  • με πάγιες τραπεζικές εντολές
  • με όλες τις κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς όλα τα καταστήματα διαθέτουν συσκευές POS.
  • με ηλεκτρονικές πληρωμές είτε μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ (e-pos), είτε μέσω ebanking.
Η ΔΕΗ καλεί τους πελάτες της να αξιοποιήσουν τις παραπάνω δυνατότητες στο μέγιστο δυνατό βαθμό, για την πληρωμή, τόσο των τρεχόντων λογαριασμών, όσο και των δόσεων τυχόν διακανονισμών.
Κατηγορία Πολιτική
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 01:31

Το παραμύθι με τους πρώην αριστερούς

 
Το παραμύθι με τους πρώην αριστερούςΔίπλα στον Παναγιώτατο, ο Τέρενς σφύζει από περηφάνια, ευλάβεια, αποφασιστικότητα, σθένος, πίστη, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, αρνάκια, κατσικάκια, γουρουνάκια, γαρδούμπες, σπληνάντερα, εξοχικά, κλέφτικα, κοκορέτσια και – κάπου εδώ, όμως, λέω να σταματήσω...

Για την ανθρωπότητα, δεν ήταν παρά ένα τόσο δα βηματάκι, ούτε που φαίνεται· για τον ίδιο όμως, ήταν ένα τεράστιο άλμα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος πια αναζητεί ευκαιρίες για να επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την προσπάθεια ελέγχου του ΔΟΛ από την κυβέρνηση, δήλωσε το εξής:

«Η ιστορική πείρα μάς έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει χειρότερος ολοκληρωτισμός από αυτόν που επέβαλαν στους λαούς τους οι ποικιλώνυμοι πρώην αριστεροί». 

Εντούτοις, υπάρχει χειρότερος και είναι ο ολοκληρωτισμός της Αριστεράς – όλα εκείνα τα καθεστώτα της ανατολικής Ευρώπης, λ.χ., που έραιναν τον διάσημο μουσικό με τιμές, βραβεία και διακρίσεις, τις οποίες εκείνος ασμένως απεδέχετο. Κάποτε πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει αυτή η γελοιότητα της Αριστεράς, να χρεώνει πάντα τις αποτυχίες της σε «πρώην αριστερούς» επειδή φοβάται να αναλάβει την ευθύνη των λαθών της.Τι σημαίνει, επιτέλους, «πρώην αριστερός»;  Ως τέτοιος μπορεί να θεωρείται κάποιος ο οποίος πέρασε από την Αριστερά, αλλά έχει πια απομακρυνθεί και βρίσκεται αλλού. Εκείνος, όμως, που εκλέγεται ως αριστερός και, στη συνέχεια, τα κάνει μαντάρα ως αριστερός, εξακολουθεί να είναι αριστερός και η αποτυχία του χρεώνεται στην Αριστερά. Δεν είναι το πρακτικό αποτέλεσμα της πολιτικής που έρχεται εκ των υστέρων να ορίσει την πολιτική ταυτότητα του δρώντος πολιτικού (αν πετύχει είναι αριστερός, αν αποτύχει είναι πρώην αριστερός, ψευδοαριστερός κ.λπ.). Είναι οι δηλωμένες προθέσεις του, βάσει των οποίων ασκεί πολιτική, αυτές που καθορίζουν την ταυτότητά του.
Δεν είναι, λοιπόν, μια πρώην Αριστερά αυτό το τσίρκο κυνισμού και ανικανότητας που έχουμε ως κυβέρνηση· είναι η κανονική, η πρώτη φορά Αριστερά: αυτή που εμείς εκλέξαμε και, προφανώς, μας αξίζει. 

Αν το διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί την Αριστερά ώστε να ανθήσει (αν, δηλαδή, οι Γερμανοί δεν μας δίνουν το πλεόνασμά τους για να περνάμε εμείς καλά...), αυτό δεν αλλάζει την ταυτότητα της Αριστεράς που μας κυβερνά· παραμένει η ίδια. Η σχετική παράδοση, βέβαια, είναι μακρά στην Αριστερά. Στη Σοβιετία, φέρ’ ειπείν, όταν το σταλινικό καθεστώς ξεφορτωνόταν ένα γραφειοκράτη που είχε αποτύχει, τον καθάριζαν με την κατηγορία του προδότη ή του πράκτορα. Εφταιγε, δηλαδή, επειδή δεν ήταν γνήσιος κομμουνιστής· έφταιγε, επειδή δεν ήταν αντάξιος της ιδεολογίας του, η οποία ήταν απλώς τέλεια και φυσικά δεν μπορούσε να ευθύνεται. Είναι πολύ δυσάρεστο ότι αυτή η αντίληψη –σε ηπιότερη εκδοχή, ευτυχώς– επικρατεί στη χώρα μας και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτή η κυβέρνηση να αντιμετωπίζεται με εκπληκτική ανοχή παρά τα ανεκδιήγητα κατορθώματά της. Είναι επειδή η Αριστερά, είτε μας αρέσει είτε όχι, διατηρεί τη μαγεία της – και το εννοώ κυριολεκτικά, σχεδόν. Αυτή η μαγεία οφείλεται σε ειδικούς λόγους – τους γνωστούς ιστορικούς λόγους, τους οποίους προσωπικώς συμπυκνώνω στη φράση «η βλακεία της ελληνικής Δεξιάς». Ενισχύεται όμως και από την επιταγή της πολιτικής ορθότητας (political correctness). Εδώ μου δίνεται η ευκαιρία (και βεβαίως την αρπάζω) να αναφερθώ στον σύγχρονο Γάλλο ιστορικό Pierre Manent, στο βιβλίο του οποίου «Οι μεταμορφώσεις της Πόλεως - Δοκίμιο για τη δυναμική της Δύσης» (εκδόσεις Πόλις) βρήκα μια πολύ ενδιαφέρουσα ερμηνεία της πολιτικής ορθότητας. Εχει σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε την Αριστερά στην Ελλάδα, γι’ αυτό και την αναφέρω. Ο γλυκύτατος κ. Manent (παίρνω το θάρρος του χαρακτηρισμού, γιατί στη φωτογραφία ο Manent είναι φτυστός ο Ratatouille...) χτίζει μια ολόκληρη θεωρία για τη δυναμική της Δύσης, με άξονα τη σχέση λόγου και πράξης στον πολιτικό βίο. Υποστηρίζει ότι αυτό που βρίσκεται εν εξελίξει εδώ και χρόνια στη Δύση είναι η απομάκρυνση του λόγου από την πράξη και, ουσιαστικά, την αυτονόμηση του πρώτου. «Τα τελευταία χρόνια», γράφει στο βιβλίο που προανέφερα, «ο πολιτικός λόγος αποδεσμεύτηκε προοδευτικά από κάθε ουσιώδη σχέση με την ενδεχόμενη πράξη. (...) Δεν περιμένουμε πλέον ο λόγος να συνδέεται με κάποια ενδεχόμενη πράξη· επομένως, αντιμετωπίζεται σοβαρά, σαν να ήταν ο ίδιος πράξη. (...) Η πρόοδος της ελευθερίας στη Δύση συνίστατο στο ότι τα λόγια μετρούνταν με το μέτρο των ορατών πράξεων. Το “πολιτικώς ορθό” συνίσταται στο να μετράει κανείς τα λόγια με το μέτρο των αόρατων προθέσεων». Ακριβώς έτσι αντιμετωπίζουμε την Αριστερά στην Ελλάδα. Η λέξη και μόνο φθάνει, γιατί ισοδυναμεί με πράξη.Μας αρκούν οι αόρατες προθέσεις της, που είναι οι καλύτερες.
Ετσι, ακόμη και δεξιοί πολιτικοί –κατά κανόνα της λαϊκής Δεξιάς και συνήθως ηλίθιοι– συχνά ψέγουν την κυβέρνηση επειδή εξευτελίζει την έννοια της Αριστεράς, αντί να βοηθούν τον κόσμο να καταλάβει ότι αυτή είναι η Αριστερά.

Αν δεν ξεχωρίσουμε τη θεολογία από την πολιτική και δεν μπορέσουμε να δούμε και να κρίνουμε την Αριστερά από τις πράξεις της, δεν έχει νόημα να ελπίζουμε σε σωτηρία από την κρίση. Οσο εξακολουθεί να έχει δύναμη στην ελληνική κοινωνία η μαγεία της Αριστεράς, ούτε η αλλαγή κυβέρνησης ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Θεός αυτοπροσώπως μας σώζει. Παρ’ όλα αυτά και για να επανέλθω στο σημείο της εκκίνησης, νομίζω ότι πρέπει να πούμε ένα μπράβο στον Μίκη Θεοδωράκη, έστω και αν η βαθυστόχαστη διαπίστωσή του δεν σημαίνει τίποτε. Δεν πειράζει· κι ώς εδώ που έφθασε ο Μίκης Θεοδωράκης κάτι είναι και πρέπει να τον ενθαρρύνουμε...
Στέφανος Κασιμάτης
kathimerini
Κατηγορία Πολιτική
 
 
Εντοπίσθηκαν οι γονείς των 3 παιδιών που βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα στην Πάτρα
Πρόκειται για ζευγάρι Αλβανών- Η μητέρα είχε εγκαταλείψει τον σύζυγό της και εκείνος είχε αφήσει τα παιδιά στη μητέρα του

Ένα ζευγάρι Αλβανών που εντοπίσθηκε πριν από λίγο είναι οι γονείς των δύο νηπίων και του μωρού που βρέθηκαν προχθές να περιφέρονται στους δρόμους της Πάτρας και νοσηλεύονται στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Αχαϊκής πρωτεύουσας. Κοντά τους, μάλιστα, βρίσκεται ήδη ψυχολόγος από το Χαμόγελο του Παιδιού.


Οι γονείς εργάζονταν σε αγροτικές δουλειές στα Λεχαινά Ηλείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν άλλο ένα παιδί. Η μητέρα, φέρεται να έχει εγκαταλείψει τον 26χρονο πατέρα για έναν νέο σύντροφο και εκείνος αναγκάστηκε να αφήσει τα κοριτσάκια του στη μητέρα του, στην Πάτρα, ενώ μαζί του στα Λεχαινα είχε κρατήσει το τέταρτο παιδί, που είναι αγόρι. Η γιαγιά τηλεφώνησε τη νύφη της, λέγοντάς της να πάει να πάρει τα παιδιά. Εκείνη αφού τα πήρε, φέρεται να είναι η ίδια που τα εγκατέλειψε στους δρόμους της Πάτρας, όπου εντοπίσθηκαν από περαστικούς.

Ο πατέρας έχει συλληφθεί, ενώ η μητέρα δεν έχει βρεθεί ακόμη. Ωστόσο, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών που έχουν αναλάβει την υπόθεση και  την εντόπισαν στο τηλέφωνο, την άκουσαν εμβρόντητοι να τους λέει ότι δεν θέλει τα παιδιά, να τα δώσουν για  υιοθεσία!
Κατηγορία Πολιτική

Εκπαιδευτικά Νέα