Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

 


 

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ -ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΙ ΑΜΘ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιανουάριος 2017 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

 

 

 

 
Νέα παγίδα Σόιμπλε στο δρόμο για το κλείσιμο της αξιολόγησηςΣε δυσμενή θέση στις διαπραγματεύσεις για τη… στοιχειωμένη δεύτερη αξιολόγηση από τους Θεσμούς φέρνει την κυβέρνηση η αδυναμία της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου για τη σταδιακή εξόφληση των -φανερών και κρυφών…- ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται φόβοι ότι θα «πατήσει» και πάλι σε μια πολύ σχολαστική εξέταση των ελληνικών προσπαθειών για… πλοήγηση στον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως είχε κάνει και τον Οκτώβριο, ώστε να εγκαλέσει την ελληνική πλευρά ότι παραμένει ασυνεπής στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και να  προκαλέσει νέες εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών έχουν εντολές να ελέγξουν τη διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων, εστιάζοντας όχι μόνο στις «φανερές» υποχρεώσεις του κράτους και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που αφορούν την παροχή αγαθών και υπηρεσιών από ιδιώτες προμηθευτές, αλλά και στις «κρυφές» υποχρεώσεις, που αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων (κυρίως ΦΠΑ) και καθυστερούμενες συντάξεις και λοιπές παροχές (εφάπαξ, μερίσματα) προς συνταξιούχους.
Το αναθεωρημένο μνημόνιο
Η παλαιά συζήτηση με τους Θεσμούς για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, η οποία αποτελούσε στόχο ήδη από το πρώτο μνημόνιο, πήρε νέα τροπή κατά τη συζήτηση για την πρώτη αξιολόγηση, καθώς στο αναθεωρημένο μνημόνιο που συντάχθηκε μετά τη διαπραγμάτευση αυτή προστέθηκε ένας νέος όρος-κλειδί: «Οι αρχές», ανέφερε το κείμενο, «θα εκκαθαρίσουν το εκκρεμές απόθεμα καθυστερούμενων οφειλών, περιλαμβανομένων των υποχρεώσεων για επιστροφές φόρων και συνταξιοδοτικές απαιτήσεις, κάνοντας χρήση των χρηματοδοτικών πόρων του προγράμματος, που προορίζονται για το σκοπό αυτό».
Σε αυτή ακριβώς τη συμφωνία βασίσθηκαν λίγο αργότερα οι Θεσμοί, για να υπολογίσουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο από το υπουργείο Οικονομικών τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και να τις ανεβάσουν αρκετά δισεκατομμύρια πάνω από τα ποσά που δημοσιεύει σε μηνιαία βάση το ΥΠΟΙΚ.
Τον Οκτώβριο προκάλεσε αίσθηση ο πίνακας που κατήρτισαν οι Θεσμοί, όπου υπολόγισαν τις «κρυφές» οφειλές στο επίπεδο των 3,2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να «φουσκώσει» ο συνολικός λογαριασμός των ληξιπρόθεσμων από τα 6,3 στα 9,5 δισ. ευρώ.
Ακόμη και σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να μην καταγράφει αυτές τις «αφανείς» ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα στοιχεία που δημοσιεύει, επικαλούμενο τεχνικές αδυναμίες. Τα τελευταία στοιχεία, για τον Νοέμβριο, έδειξαν σημαντική μείωση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, κατά 727 εκατ. ευρώ και υποχώρησή τους στα 5,6 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το ποσό, όμως, δεν περιλαμβάνονται «κολλημένες» επιστροφές φόρων, που εκτιμάται ότι πλησιάζουν τα 940 εκατ. ευρώ, όπως και οι υποχρεώσεις για συντάξεις και άλλες παροχές, που υπολογίζεται ότι είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.
Έλεγχος και… τιμωρία
Οι Θεσμοί θα ελέγξουν τώρα όχι μόνο το ακριβώς ύψος αυτών των αφανών υποχρεώσεων, αλλά αν αυτές μειώνονται σταδιακά, με αναλογική αξιοποίηση των κονδυλίων που έχουν ήδη εκταμιευθεί από την πρώτη και μεγάλη δόση του προγράμματος. Επιπλέον, θα πρέπει να συζητήσουν με την κυβέρνηση άλλη μια αναθεώρηση του στόχου για την πλήρη εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού και μόνο από την καθυστέρηση στη δεύτερη αξιολόγηση θεωρείται βέβαιο ότι η ελληνική πλευρά δεν θα μπορέσει να είναι συνεπής με τη δέσμευση που ανέλαβε για πλήρη εκκαθάριση ως το τέλος Ιουνίου 2017.
Άλλωστε, και στις δύο κατηγορίες «αφανών» ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν καταφέρει να βελτιώσουν σημαντικά τις επιδόσεις τους. Οι μεν μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθούν να καθυστερούν απελπιστικά τις επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις, ενώ και τα ασφαλιστικά ταμεία, που τέθηκαν πλέον υπό την «ομπρέλα» του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) επίσης εμφανίζουν πολύμηνες καθυστερήσεις στις νέες συντάξεις.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Εργασίας, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετέθεσε στο τέλος του 2017 το στόχο για την έκδοση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν, ενώ επίσης ως τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα συνολικά 28.800 εφάπαξ και μερίσματα που εκκρεμούν.
Όλα αυτά τα προβλήματα και οι ασυνέπειες της ελληνικής πλευράς αναμένεται να καταγραφούν λεπτομερώς από τους τεχνοκράτες των Θεσμών, οι οποίοι θα στείλουν την αναφορά τους στο Euro Working Group, το οποίο θα συνεδριάσει στις 12 του μήνα.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, το κρισιμότερο στοιχείο που περιμένει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για να… επιτεθεί, έχοντας ήδη θέσει θέμα για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, είναι αν η κυβέρνηση αξιοποιεί πλήρως τα αναλογούντα κονδύλια από τις δόσεις για την εξόφληση και των «αφανών» υποχρεώσεων, ή αν καταγράφονται σοβαρές υστερήσεις.
Κάτι τέτοιο θα έδινε αφορμή στη γερμανική πλευρά να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση μεριμνά για μη προβλεπόμενες από το πρόγραμμα πληρωμές βοηθημάτων στους συνταξιούχους, τη στιγμή που αμελεί την ανειλημμένη υποχρέωση για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αν το Βερολίνο επιλέξει αυτή την οδό για νέα επίθεση στην Αθήνα, εκφράζονται φόβοι ότι θα σημειωθεί νέα σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Κατηγορία Πολιτική
 

Ποιους εξυπηρετεί ένας ανίσχυρος πρωθυπουργός;Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι απλό: Να κυλήσει ο χρόνος και βλέπουμε! 

 
Οι ταμειακές ανάγκες του δημοσίου επιτρέπουν στην Άνοιξη στον Αλέξη να... υποχωρήσει άτακτα στις απαιτήσεις των δανειστών. Κι ύστερα έρχεται το καλοκαίρι. Κι έπειτα θα πρέπει να φτιάξουν κυβέρνηση οι Γερμανοί. Καλό 2018! Το ερώτημα είναι αν θα έχει μείνει μέχρι τότε κάτι όρθιο...

Μην περιμένετε να πέσει αυτή η κυβέρνηση από εσωτερικές έριδες. Αυτή η κυβέρνηση έχει βρει την τέλεια συγκολλητική ουσία: Κάθε βουλευτής κουβαλάει στην πλάτη του ένα σωρό μετακλητούς. Ολόκληρα σόγια ζουν από αυτό το έρμο το ελληνικό δημόσιο. Πτώση της κυβέρνησης θα σημάνει το τέλος του πάρτι και επιστροφή (για πολλούς που είναι σήμερα βολεμένοι) στην μίζερη καθημερινότητα ενός φτωχού τρολ του διαδικτύου. Ξέρουν ότι αν πέσουν δεν θα ξαναδούν την εξουσία για πολλές – πολλές δεκαετίες.

Μην περιμένετε ότι οι ΑΝΕΛ θα μετακινηθούν έναν πόντο από τα συμφωνηθέντα με τον σύντροφο Αλέξη. Μαζί του πέσουν, θα παραμείνουν πιστοί στον Αλέξη μέχρι το τέλος. Πρώτα θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ η συνιστώσα της Ρόζα Λούξεμπουργκ και ύστερα ο Πάνος Καμμένος. Η πιθανή επιστροφή τους στην Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αποκλειστεί. Όχι γιατί οι ίδιοι θα είχαν δήθεν αντίρρηση σε κάτι τέτοιο, αλλά διότι ένα τέτοιο γεγονός θα ήταν ικανό να στερήσει από την Νέα Δημοκρατία την διαφαινόμενη αυτοδυναμία της στις επόμενες εκλογές!

Μην περιμένετε να φύγουν από μόνοι τους, σκεπτόμενοι τη ζημιά που προκαλούν στην χώρα. Δεν τους νοιάζει! Τόσο απλά!

Είναι βέβαιο ότι τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο και σύντομα θα βρεθούν σε μονοψήφια νούμερα.

Κι εδώ βρίσκεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για όλους μας:

Μία αδύναμη κυβέρνηση καλείται να δώσει λύσεις σε θέματα ζωτικής σημασίας για το Έθνος. Να αποφασίσει για το Κυπριακό, για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ζώνη του ευρώ, για τις διεθνείς μας συμμαχίες σε μία περίοδο που ο κόσμος γύρω μας αλλάζει ραγδαία.

Είναι αντιληπτό για ποιους λόγους, ακριβώς, ορισμένα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα θα προτιμούσαν μια Οικουμενική κυβέρνηση από την λύση των εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραμένει στην εξουσία μόνο επειδή το θέλει ο ίδιος. Ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζεται από τους δανειστές για λόγους απολύτως κατανοητούς.

Η πιο ισχυρή στήριξη, όμως, που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που μέσα από την κρίση έχουν βρει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μοιράσουν και πάλι την τράπουλα.

Τα όσα είδαμε να συμβαίνουν με τις τηλεοπτικές άδειες ήταν μόνο ένα μικρό άνοιγμα του παραθύρου στον σκοτεινό κόσμο της διαπλοκής. Αν ήταν στο χέρι τους θα είχαν συμβεί όλα μέσα σε μία στιγμή και με όση το δυνατόν μεγαλύτερη μυστικότητα.

Δεν μπόρεσαν. Όχι ότι δεν το επιδίωξαν.

Τα όσα γίνονται αυτές τις ημέρες με τον ΔΟΛ είναι άλλη μία εικόνα από την βίαιη προσπάθεια που επιχειρείται στο παρασκήνιο για να αλλάξουν χέρια σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Τα ισχυρά κέντρα της διαπλοκής που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν λόγο να θέλουν τώρα πολιτικές αλλαγές. Και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο πλιάτσικο.

Και να σκεφτεί κανείς ότι οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να «πουλάνε» τα κόκκινα δάνεια...


Θανάσης Μαυρίδης
liberal.gr
Κατηγορία Πολιτική
Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε την Τρίτη κατά 1,6% σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, καθώς παραμένει ασύλληπτος ο δολοφόνος 39 ανθρώπων σε νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η λίρα υποχώρησε στο επίπεδο των 3,60 έναντι του δολαρίου, με τη σωρευτική υποτίμησή της στο τελευταίο 12μηνο να φθάνει το 19%. Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,53% τον περασμένο μήνα, πάνω από όλες τις εκτιμήσεις και περισσότερο από 3,5 ποσοστιαίες μονάδες πέραν του στόχου της κεντρικής τράπεζας της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική στατιστική
υπηρεσία.

Η επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων – περιλαμβανομένων του αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο και της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον Δεκέμβριο – εντείνεται από τους αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο νυκτερινό κέντρο Ρέινα στην Κωνσταντινούπολη λίγο μετά την Πρωτοχρονιά.

«Οι παράγοντες της αγοράς αναζητούν ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα παίρνει σοβαρά την πληθωριστική απειλή», δήλωσε υπεύθυνος για τη στρατηγική της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Nomura στο Λονδίνο, ο οποίος πρόβλεψε ότι η ισοτιμία της λίρας θα υποχωρήσει κάτω από τα 4 δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

«Έως ότου δούμε μία επιθετική πολιτική σύσφιγξης, όπως αυτή στις αρχές του 2015, η λίρα θα συνεχίσει να πωλείται με βάση κακές ειδήσεις, όπως η φοβερή τρομοκρατική επίθεση, ενώ δεν θα ανατιμάται όταν το κλίμα είναι πιο θετικό», πρόσθεσε το στέλεχος της Nomura.
Κατηγορία Πολιτική
 

Τερματίζει τη ΝΑ πτέρυγα της Συμμαχίας ο Β.Πούτιν

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» κυκλοφόρησε ένα βίντεο από την κοινή ρωσο-τουρκική αεροπορική επιδρομή εναντίον στόχων του ISIS κοντά στην πόλη αλ-Μπαμπ.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hürriyet Daily News», τουρκικά και ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις του ISIS στην αλ-Μπαμπ, μια στρατηγική πόλη για την Τουρκία, καθώς με δυνάμεις του FSA προσπαθούν να απομονώσουν τους ισλαμιστές.
Δείτε το βίντεο:
Η κοινή αεροπορική επιδρομή, επιβεβαιώνει στο μέγιστο, πως η Τουρκία πλέον είναι αδύναμη και
μόνο με την βοήθεια της Ρωσίας μπορεί να βγει από τον βάλτο της Συρίας.Σε αυτό το σημείο έχει ιδιαίτερη αξία και το σχόλιο του έγκυρου περιοδικού Spiegel.
«Η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη δείχνει γι’ άλλη μια φορά πόσο διχασμένη είναι η Τουρκία. Στην Ε.Ε. εντείνεται η ανησυχία ότι η χώρα θα απομακρυνθεί απ’ τη συμμαχία με τη Δύση και θα προτιμήσει αντ’ αυτής τον Βλαντιμίρ Πούτιν», σχολιάζει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό σε μια εμβριθή ανάλυση της κατάστασης στη γείτονα.
H Tουρκία έχει κολλήσει στη λάσπη του συριακού εμφυλίου πολέμου, στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας οι συγκρούσεις με τους Κούρδους μαίνονται, η κατάσταση της οικονομίας της είναι απογοητευτική και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει πογκρόμ σ’ όσους θεωρεί εχθρούς της. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, όπως φάνηκε κι απ’ το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν, που είπε ότι η Τουρκία διεξάγει «έναν νέο πόλεμο ανεξαρτησίας». Η εθνική και εδαφική συνοχή, οι θεσμοί, η οικονομία, η εξωτερική πολιτική, «εν συντομία όλα εκείνα τα στοιχεία που μας στηρίζουν ως κράτος», δέχθηκαν επίθεση, είπε ο τούρκος πρόεδρος.
Λίγες ώρες αργότερα ένας ισλαμιστής εξτρεμιστής σκότωσε σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης 39 ανθρώπους. Οι εντάσεις στην Τουρκία δεν θα μπορούσαν να κορυφωθούν περισσότερο κι η αποξένωση της χώρας απ’ τη Δύση κινδυνεύει να επιταχυνθεί.
Η επίθεση έχει ως στόχο της μια απ’ τις μεγάλες διαχωριστικές γραμμές στην Τουρκία, τη σχέση μεταξύ κοσμικών και θρησκευτικών δυνάμεων. Το nightclub Reina είναι ένα απ’ τα γνωστότερα στέκια αλλοδαπών και κοσμικών Τούρκων στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά γεμάτος συμβολισμό ήταν κι ο χρόνος του τρομοκρατικού χτυπήματος: Πρωτοχρονιά, η κορύφωση των δυτικών εορταστικών εκδηλώσεων.
Επί εβδομάδες τα θρησκευτικά ΜΜΕ στην Τουρκία έφτιαχναν κλίμα κατά του εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κι η κυβέρνηση όχι απλώς παρακολουθούσε αμέτχοη, αλλά η κρατική Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων χαρακτήρισε τις εορταστικές εκδηλώσεις για το νέο έτος «ασύμβατες» με την τουρκική και την ισλαμική κουλτούρα. «Η σχέση μεταξύ της κοσμικής μερίδας του τουρκικού λαού και της κυβέρνησης ήταν από καιρό τεταμένη. Και τώρα κινδυνεύει να χειτορέψει», λέει ο Ιωάννης Γρηγοριάδης του γερμανικού think tank Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).
Εκ νέου κριτική απ’ την Ε.Ε.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου οι αρχές συνέλαβαν κάπου 40.000 άτομα. Δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι απομακρύνθηκαν απ’ τα καθήκοντά τους, ενώ έκλεισαν επικριτικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ. Αλλά για τα ισλαμικά media και τους ισλαμικούς συλλόγους δεν υπάρχουν περιορισμοί. Ο Ερντογάν προσπαθεί να ενώσει τις ισλαμικές δυνάμεις στη μάχη κατά του κινήματος του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ενορχηστρωτή της απόπειρας ανατροπής του.
Σ’ αυτό το σκηνικό έρχονται να προστεθούν και οι εντάσεις με τους Κούρδους στη νοτιοανατολική Τουρκία, μια σύγκρουση που κλιμακώνεται απ’ το 2015 και τροφοδοτείται κι απ’ τα τεκταινόμενα στο Ιράκ και τη Συρί8α. Στη νοτιοανατολική Τουρκία έχουν σκοτωθεί πολλοί άμαχοι στις επιθέσεις του στρατού, ενώ Κούρδοι πολιτικοί κατέληξαν πίσω απ’ τα σίδερα της φυλακής στην Άγκυρα. Στην Ουάσιγκτον απ’ την άλλη οι κινήσεις της Άγκυρας δέχονται κριτική, αφού το κουρδικό PKK και το συριακό παρακλάδι του, οι μονάδες πολιτοφυλακής YPG είναι σύμμαχοι στη μάχη κατά του αυτόκλητου «Ισλαμικού Κράτους».
Αλλά και στην Ε.Ε. τηρούν επικριτική στάση, αναγνωρίζοντας φυσικά στην Άγκυρα το δικαίωμα «να προστατέψει τον λαό απ’ την τρομοκρατία, αλλά προφανώς αυτό δεν επιτυγχάνεται βάζοντας δεκάδες χιλιάδες στη φυλακή ή καθιστώντας τους άνεργους», όπως λέει ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Κνουτ Φλέκενσταϊν. Απ’ την άλλη ο Ερντογάν κατηγορεί την Ε.Ε. ότι παρέχει «ασφαλές καταφύγιο» σε τρομοκράτες του PKK.
Η Τουρκία κινδυνεύει να ολισθήσει προς ανατολάς
Έχουν παρέλθει προ πολλού οι εποχές που η Τουρκία φαινόταν να κινείται στην τροχία της ένταξής της ως πλήρους μέλους στην Ε.Ε. Μπορεί, βέβαια, να συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά ουδείς σχεδόν πιστεύει ότι θα υπάρξει πραγματική πρόοδος από τη στιγμή που ο Ερντογάν κινείται προς την κατεύθυνση μιας δικτατορίας. Η Τουρκία που ο Κεμάλ Ατατούρκ έθεσε κάποτε σε δυτική τροχιά δεν έφθασε ποτέ στη Δύση, ούτε οικονομικά, αλλ’ ούτε και κοινωνικά. Και στη Δύση εντείνεται ο φόβος ποια κατεύθυνση θα αναζητήσει τώρα η Άγκυρα.
Η πλέον προφανής είναι η Ρωσία. Τα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ο Ερντογάν τα έκανε στη Ρωσία. Και μάλιστα διαπραγματεύτηκε -προκαλώντας δυσφορία στους νατοϊκούς εταίρους- την προμήθεια αντιπυραυλικού συστήματος. Το Νοέμβριο ο Ερντογάν είπε ότι δεν θέλει να μπει στην Ε.Ε. «πάση θυσία». Κι όπως τόνισε στην εφημερίδα “Hürriyet”, η Τουρκία θα ένιωθε πολύ πιο ελεύθερη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης -στη Δύση τη θεωρούν μια συμμαχία χωρών της κεντρικής Ασίας που κυβερνώνται με αυταρχικό τρόπο-. Τόνισε μάλιστα ότι έχει μιλήσει για το θέμα αυτό με τον Πούτιν.
Αναλυτές, βέβαια, θεωρούν ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μια ρήξη με την Ε.Ε. για οικονομικούς λόγους. 46% των εισαγωγών προέρχονται απ’ την Ε.Ε., όπου κατευθύνεται και το ήμισυ των τουρκικών εξαγωγών. Ενώ η κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας καθιστά τη σχέση αυτή ακόμη πιο σημαντική.
Αλλά τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά όσον αφορά στα ζητήματα πολιτικής ασφάλειας. Ο Πούτιν δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να απομακρύνει την Τουρκία απ’ το ΝΑΤΟ «αν δεν συμπεριφερθούμε με ειλικρίνεια στην Άγκυρα», λέει ο Φλέκενσταϊν. «Φυσικά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε πραγματικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό το διάλογο και να βρούμε μαζί λύσεις». Κι ένα απ’ τα θέματα πρέπει να είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.
Ανάλογη είναι και η άποψη του χριστιανοδημοκράτη επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ευρωβουλής, Έλμαρ Μπροκ. Η απειλή της τρομοκρατίας μπορεί να φέρει κοντά την Ε.Ε, με την Τουρκία. Φυσικά η Άγκυρα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει αυτή την απειλή για να πολεμήσει την εσωτερική αντιπολίτευση. «Δεν υπάρχουν μόνον δημοκράτες στην περιοχή, αλλά παρ’ ολα αυτά συνεργαζόμαστε μαζί τους στον πόλεμο κατά τρομοκρατών.»

pentapostagma.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Επιστολές, επιστολές, πολλές επιστολές. Επιστολές συμμόρφωσης, επιστολές μετανοίας, επιστολές λεονταρισμών που οδηγούν σε χειρότερες ήττες και μεγαλύτερα δεινά.
Η μνημονιακή ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ είναι γραμμένη σε επιστολές. Όπως αυτή της 24ης Δεκεμβρίου, που έστειλε ο κ. Τσακαλώτος στους δανειστές, όπου, όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση της επιστολής, η κυβέρνηση δεν περιορίζεται σε διαβεβαιώσεις περί της εφάπαξ διανομής του επιδόματος και της ετήσιας αναστολής επιβολής αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δεν περιορίζεται στην επανάληψη της δέσμευσης για πρωτογενή πλεονάσματα υπό την απειλή του «κόφτη», δεν περιορίζεται στην αναφορά ότι στο μέλλον όλα θα γίνονται με τη συμφωνία των θεσμών (αν και τις προηγούμενες μέρες έλεγαν πως είναι απόλυτο δικαίωμά του να κάνουν ό,τι θέλουν την
υπεραπόδοση των εσόδων), αλλά για πρώτη φορά αποδέχεται ότι ο «κόφτης» θα μπει στις συντάξεις.
Αναφέρεται δηλαδή σαφώς (και σε σχέση με το εφάπαξ επίδομα) ότι «αν δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και στον δημοσιονομικό στόχο του 2016»!
Δηλαδή, έδωσαν το εφάπαξ επίδομα και τώρα δεσμεύονται για κόφτη επί όλων των συντάξεων!
Με θράσος δε αναφέρουν σε ενημερωτικό σημείωμα πως «είτε μας αρέσουν (που δεν μας αρέσουν) είτε όχι, η κυβέρνηση θα ήταν αδύνατον να κάνει κάτι άλλο»!
Δηλαδή, έκαναν ό,τι έκαναν και τώρα μας λένε πως δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο!
Την επιστολή θα την έστελνε ο… λαός!
Και να σκεφθεί κανείς ότι ο κ. Τσίπρας κάποτε δήλωνε πως δεν θα στείλει ποτέ καμιά επιστολή, διότι την επιστολή θα την έστελνε ο ελληνικός λαός με τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.
Και για του λόγου το αληθές:
Συνέντευξη Τσίπρα στη Real News και στον Βασίλη Σκουρή, στις 11 Ιανουαρίου 2015:
Ερώτηση: «Κύριε Πρόεδρε αν σχηματίσετε κυβέρνηση θα ζητήσετε παράταση του διμήνου που η Αθήνα έχει ζητήσει από τους δανειστές για το Μνημόνιο;»
Απάντηση: «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Σας θυμίζω ότι μετά τις εκλογές του 2012, που έγιναν με το μαχαίρι στο λαιμό των πολιτών «γιατί η Ελλάδα πρέπει να πάρει τη δόση», η «δόση» καθυστέρησε 7 μήνες, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, και χωρίς να προκληθεί κανένα πιστωτικό γεγονός. Εξ άλλου ο δίμηνος περιορισμός έχει περισσότερο επικοινωνιακή παρά πρακτική σημασία. Θα ισχύσει ενδεχομένως αν επανεκλεγεί ο κος Σαμαράς, που τη ζήτησε και προφανώς υπολογίζει ότι προλαβαίνει στο μεσοδιάστημα να φέρει το περιβόητο email με τα νέα μέτρα στη Βουλή. Δε θα συμβεί, προφανώς, το ίδιο για μια κυβέρνηση που θα έχει πάρει ισχυρή εντολή πραγματικής διαπραγμάτευσης. Αφήστε που πια ούτε επικοινωνιακά δε δουλεύει. Άρχισαν ήδη, πριν ακόμη εκλεγούμε, να μιλάνε στην Ευρώπη για τον αναγκαίο χρόνο που θα πρέπει να δοθεί στη νέα κυβέρνηση ενόψει της διαπραγμάτευσης».
Ερώτηση: «Η κατάργηση του Μνημονίου θα είναι η πρώτη κίνηση της κυβέρνησής σας, εφόσον βεβαίως κερδίσετε τις εκλογές; Και πώς θα το πράξετε κ. Πρόεδρε; Με επιστολή σας προς τους δανειστές;»
Απάντηση: «Το μνημόνιο θα το καταργήσει ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του στις 25 του Γενάρη. Θα το θάψει βαθιά στις αποθήκες της ιστορίας. Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαγγείλει τις προγραμματικές δηλώσεις και θα εφαρμόσει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, όπως το προσδιορίσαμε τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο διαρκές μας συνέδριο τη περασμένη εβδομάδα. Ταυτόχρονα και ανεξάρτητα από την υλοποίηση του προγράμματός μας, θα επαναδιαπραγματευθούμε τις δανειακές συμβάσεις, διεκδικώντας μια ευρωπαϊκή ρύθμιση για το χρέος και πολιτικές ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη. Την επιστολή προς τους δανειστές, λοιπόν κε Σκουρή, δε θα χρειαστεί να τη στείλω εγώ γιατί θα την στείλει ο λαός, το βράδυ των εκλογών».
Φυσικά, ακολούθησε σωρός επιστολών, πάντα με αρνητική για τη χώρα μας κατάληξη: Τουλάχιστον πέντε επιστολές Βαρουφάκη, έξι επιστολές Τσίπρα, επτά επιστολές Τσακαλώτου και μάλλον… έπεται συνέχεια:
Επιστολές Βαρουφάκη
-Αμέσως αμέσως, με δύο επιστολές του προς τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, στις 11 και στις 16 Φεβρουαρίου 2015, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα κατευθύνονταν στη μείωση του δημοσίου χρέους.
-Στις 18 Φεβρουαρίου 2015, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δι’ επιστολής Βαρουφάκη, ζήτησαν αυτό ακριβώς που ο κ. Τσίπρας διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν θα ζητούσε ποτέ: Την εξάμηνη επέκταση της σύμβασης. Σε εκείνη την επιστολή ο κ. Βαρουφάκης αναφερόταν μάλιστα στους… επτά λόγους για τους οποίους ζητούσε την επέκταση (σημειώστε πως όλο το προηγούμενο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη διακήρυσσαν πως δεν θα ζητούσαν επέκταση).
Με εκείνη την επιστολή, ο Βαρουφάκης δεσμευόταν για υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων, αποχή από μονομερείς ενέργειες, δέσμευση για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2015 (όπως δηλαδή είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά και την Τρόικα), επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το ύψος του οποίου δεν προσδιοριζόταν, εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για το χρέος και συνέχιση της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απλώς επικαιροποίησε την επέκταση που είχε ζητήσει και λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Έγραφε ο κ. Βαρουφάκης στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ενόψει της συνεδρίασης της ευρωομάδας, στις 20 Φεβρουαρίου:
«Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup
Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών στην επίτευξη της βιωσιμότητα του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσης κρίσης.
Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί.
Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου.
Σ  ́αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.
Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι:
α) Να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση.
β) να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.
δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας.
στ) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες, για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές Αρχές, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία.
η) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας.
θ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια τα οποία θα εφαρμοστούν, μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε: α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή».
Δηλαδή, το μόνο που άλλαξε ήταν να βαφτίσουν το Μνημόνιο… Συμβόλαιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης. Όπως μάλιστα είπε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στον ΟΟΣΑ στις 12 Μαρτίου 2015, η εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης θα ήταν «ένα ενδιάμεσο στάδιο προς ένα νέο Συμβόλαιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης»!
-Στις 24 Φεβρουαρίου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015 και την περίφημη «Συμφωνία» (την οποία ουδέποτε δημοσιοποίησαν και ουδέποτε εφάρμοσαν), ο Βαρουφάκης έστειλε και νέα επιστολή προς τον Ντάισελμπλουμ. Η επιστολή συνόδευε την πρώτη λίστα προτεινομένων μεταρρυθμίσεων και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25 Φεβρουαρίου 2015. Το επτασέλιδο mail Βαρουφάκη, όπως αποκαλύφθηκε από το Ρόιτερ’ς, είχε ως εξής:
«Αγαπητέ Πρόεδρε του Eurogroup,
 Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να παρουσιάσει στους θεσμούς, μέχρι τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015, μια πρώτη περιεκτική λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων που προβλέπει και η οποία θα εξειδικευτεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του Απριλίου 2015.
Εκτός της κωδικοποίησης του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ελληνικό κοινοβούλιο, η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης αποφασισμένη να εργαστεί σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και θεσμούς, καθώς και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και να αναλάβει δράσεις που ενισχύουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, εγγυώνται την οικονομική σταθερότητα και προωθούν την οικονομική ανάκαμψη.
Η πρώτη περιεκτική λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων ακολουθεί παρακάτω, όπως την προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση. Πρόθεσή μας είναι να τα εφαρμόσουμε, βασιζόμενοι ταυτόχρονα στην τεχνική βοήθεια και χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία».
 Ειλικρινώς υμέτερος
 Γιάνης Βαρουφάκης
Υπουργός Οικονομικών
Ελληνική Δημοκρατία»
Και ακολουθούσε η λίστα Βαρουφάκη, με δεσμεύσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τις δημοπρασίες για της άδειες των μέσων ενημέρωσης, αλλαγές στο ασφαλιστικό, συνενώσεις ταμείων, εφαρμογή αντικινήτρων κατά της πρόωρης συνταξιοδότησης εργαζομένων κυρίως στο δημόσιο και τις τράπεζες, ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, συνολική μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων, είσπραξη φόρων από τον καπνό, συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής με έλεγχο και περικοπές - μη μισθολογικών δαπανών - του δημοσίου, επανεξέταση των ιδιωτικοποιήσεων χωρίς να θιγούν ή να αντιστραφούν όσες ήδη έχουν ολοκληρωθεί, σύνδεση καταβολής εισφορών με τις συντάξεις, αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα χωρίς να κοπούν τα κατώτερα επίπεδα. Αναφερόταν επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα της αύξησης του κατώτατου μισθού θα γινόταν σε συνεργασία με τους θεσμούς και ότι «το σχέδιο να προχωρήσει η μάχη ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση, δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».
-Στις 5 Μαρτίου 2015, ο Βαρουφάκης έστειλε νέα επιστολή στον Ντάισελμπλουμ με δεύτερη λίστα επτά μεταρρυθμίσεων (και πάλι ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup). Και πάλι γίνεται αναφορά στην ανάγκη «η επόμενη συμφωνία να έχει τη μορφή ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας».
Με την επιστολή αυτή, ο υπουργός σχεδόν εκλιπαρεί να αρχίσουν οι συζητήσεις, αναφέροντας πως «είναι ανάγκη να αρχίσουν αμέσως οι συζητήσεις της τεχνικής μας ομάδας και της τεχνικής ομάδας των θεσμών».
Κάνει και πάλι αναφορά στην Δήλωση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αναφέρεται σε April deadline (άρα έχει αποδεχθεί τα τελεσίγραφα που δήθεν απορρίπτει μετά βδελυγμίας), κάνει αναφορά στην επέκταση της σύμβασης και υποστηρίζει ότι η εξειδικευμένη λίστα που θα επικυρωθεί από το Eurogroup, θα επικυρωθεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο. Οπότε και… «θα αποτελέσει τη βάση του review» (δηλαδή της τρισκατάρατης αξιολόγησης που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ολοκλήρωνε ποτέ).
Επιστολές Τσίπρα
-15 Μαρτίου 2015. Επιστολή Αλ. Τσίπρα στην Άγγελα Μέρκελ, που δημοσιοποιείται στις 22 Μαρτίου από τους Financial Times. Σ’ αυτήν καταγράφει τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και παρουσιάζει ένα χρονικό από τις 20 Φεβρουαρίου ως την κατάθεση της πρώτης λίστας, στις 23 προς 24. Κάνει αναφορά στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου,  στο Brussels Group της 11ης Μαρτίου, στις αποφάσεις της ΕΚΤ  της 4ης Φεβρουαρίου. Μιλά για διακοπές επικοινωνίας και καθυστερήσεις εκταμιεύσεων εξαιτίας των αποτυχιών του παρελθόντος στην ολοκλήρωση των προγραμματισμένων αξιολογήσεων. Υποστηρίζει ότι τα τεχνικά κλιμάκια φαίνεται να δίνουν μικρή σημασία στην 20ή Φεβρουαρίου και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στη γραμμή του Μνημονίου Κατανόησης που είναι προγενέστερο τόσο της 20ής Φεβρουαρίου όσο και της 25ης Ιανουαρίου. Διακηρύσσει πως προσδοκά σε επιτυχημένη αξιολόγηση ως το τέλος Απριλίου. Και κάνει αναφορά σε αυξημένες υποχρεώσεις (κυρίως προς το ΔΝΤ) για αποπληρωμή χρέους, των οποίων η εξυπηρέτηση μόνο μέσω εσωτερικών πηγών θα οδηγούσε σε μεγάλη ύφεση, «ένα ενδεχόμενο που δεν θα το επιτρέψω». (έμμεση αναφορά ότι θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι το χρέος, δηλαδή αναφορά σε πιστωτικό γεγονός).  Και μετά από όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Δεσμευόμαστε πλήρως στη διαδικασία που καθορίζει η συμφωνία του Eurogroup».  Και καταλήγει: «Σας απευθύνω έκκληση να μην επιτρέψετε ένα μικρό πρόβλημα ρευστότητας και σε ορισμένες «θεσμικές» αδράνειες να μετατραπούν σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη». 
-22 Ιουνίου 2015. Επιστολή Τσίπρα σε Γιουνκέρ, όπου παραδέχεται ότι «η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης στις απαιτήσεις των Θεσμών για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών 2015-2016 υπήρξε απόλυτη και πλήρης».
-29 Ιουνίου 2015. Επιστολή Τσίπρα προς τους ηγέτες της ΕΕ με αίτημα για την παράταση του προγράμματος που λήγει στις 30 Ιουνίου (το οποίο απέρριψε το Eurogroup): 
«Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,
 Όπως γνωρίζετε, τους τελευταίους πέντε μήνες διεξήχθησαν εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών - στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου - για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.
Στις 27 Ιουνίου 2015, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε με αυξημένη πλειοψηφία την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου 2015 , το οποίο θα επιτρέψει στους Έλληνες να αποφασίσουν, αν θα δεχθούν ή όχι τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους θεσμούς στην κυβέρνησή μας, στο πλαίσιο των παραπάνω διαπραγματεύσεων.
Για να διεξάγουμε το δημοψήφισμα σε ένα ήρεμο και θετικό κλίμα, που θα επιτρέψει στους Έλληνες να λάβουν αυτή την πολύ σημαντική απόφαση χωρίς εξωτερική πίεση, η Ελληνική Δημοκρατία υπέβαλε - στις 27 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup - αίτημα για την παράταση της Κύριας Χρηματοδοτικής Οικονομικής Διευκόλυνσης (MAFA) για περίοδο ενός μήνα από την ημερομηνία της λήξης της. Οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν στις 6 Ιουλίου 2015, με προοπτική επίτευξη μίας συμφωνίας αμέσως μετά, σε εναρμόνιση με την απόφαση των Ελλήνων. Δυστυχώς, και για ασαφείς λόγους, το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό.
Η απόφαση αυτή - σε συνδυασμό με τη σχετική απόφαση της ΕΚΤ που ακολούθησε - οδήγησε σε σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις προτάσεις αυτές, αποτελεί ένα κυριαρχικό δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων, αναγκαίο για να διασφαλισθεί η ιδιοκτησία του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που θα συμφωνηθεί τελικά με τους θεσμούς. Επιπλέον, το δημοψήφισμα εστιάζει μόνο στις προτάσεις των θεσμών και δεν εγείρει άμεσα ή έμμεσα οποιοδήποτε θέμα σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ζητήσω από την κυβέρνησή σας να επανεξετάσει τη θέση της στο θέμα και να στηρίξει την επανεξέταση του αιτήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης με την προοπτική της έγκρισής του. Αυτή η απόφαση θα συμβάλει θα συμβάλλει στον κοινό στόχο της επίτευξης μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και του χρέους, που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».
-30 Ιουνίου 2015. Επιστολή Τσίπρα προς τους δανειστές (Γιουνκέρ, Ντράγκι, Λαγκάρντ, με κοινοποίηση στους Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ), με την οποία συνοδεύει τη νέα πρόταση της κυβέρνηση και η οποία περιλαμβάνει: Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, αναστολή εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015, να μην εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές και να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Με την επιστολή αυτή ο κ. Τσίπρας υπέβαλε αίτημα παράτασης του παλαιού προγράμματος από τον EFSF και αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα από τον ESM. Την επομένη έφθασε η απαντητική επιστολή Ντάισελμπλουμ, με την οποία επισήμανε πως όσον αφορά στην παράταση του παλαιού προγράμματος από τον EFSF το Eurogroup της 30ης Ιουνίου επαναβεβαίωσε την απόφαση της 27ης Ιουνίου ότι δεν θα εγκρίνει την παράταση. Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα του EFSF έληξε στις 30 Ιουνίου, καθώς επίσης και οι συμφωνίες που συνδέονται με αυτό, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών των κερδών από τα SMPs και τα ΑNFAs από τις χώρες της ευρωζώνης. Όσον αφορά στο αίτημα για νέο πρόγραμμα από τον ESM, η απάντηση είχε ως εξής:  «Στις 20 Φεβρουαρίου οι ελληνικές αρχές είχαν δεσμευθεί κατηγορηματικά ότι θα τιμήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της χώρας, πλήρως και έγκαιρα. Θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για χρηματοοικονομική στήριξη από τον ESM μόνο κατόπιν και επί τη βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος». (Τα αποτελέσματα είναι γνωστά…)
-2 Απριλίου 2016. Επιστολή Τσίπρα στη Λαγκάρντ με αφορμή τις αποκαλύψεις των Wikileaks με συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου. Ζητά να μάθει αν οι θέσεις τους αντανακλούν τις θέσεις του Ταμείου. Την επομένη έρχεται η απάντηση-κεραυνός της Λαγκάρντ. Χαρακτηρίζει «ανοησίες» την άποψη ότι τα στελέχη του ΔΝΤ χρησιμοποιούν ως διαπραγματευτική τακτική τη χρεοκοπία της Ελλάδας και ζητά από την Ελλάδα διασφάλιση της ιδιωτικότητας των στελεχών της.
-19 Αυγούστου 2015, προηγουμένη διαγγέλματος Τσίπρα με το οποίο ανακοίνωσε την προσφυγή στις κάλπες. Επιστολή Τσίπρα προς τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου με την οποία ζήτησε «να αποκτήσει το ευρωκοινοβούλιο, ως θεσμός με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, ενεργό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα». (Η κατάληξη είναι επίσης γνωστή).
Επιστολές Τσακαλώτου
-8 Ιουλίου 2015 (μετά το «δημοψήφισμα»): Επιστολή Τσακαλώτου προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM):
«Αγαπητέ πρόεδρε και γενικέ διευθυντά,
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας (‘η Δημοκρατία’ ή ‘Ελλάδα’), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των Άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM δεδομένου του κινδύνου για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης συνολικά.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση (‘Δάνειο’ ή ‘Πρόγραμμα’) με περίοδο διαθεσιμότητας για τρία χρόνια σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 12 της Οδηγίας για τα Δάνεια. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του μεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμοστούν άμεσα μια σειρά μέτρων ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας που θα περιλαμβάνουν:
- μέτρα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση
- μέτρα σχετικά με τις συντάξεις
Επίσης, θα συμπεριλάβουμε επιπρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Δημοκρατία για να ενισχυθεί περαιτέρω και να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο, θα παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς που θα παρουσιαστεί στο Euro Group.
Επιπροσθέτως, αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος της χρονικής περιόδου διαθεσιμότητας του Δανείου, ή και νωρίτερα, να επανακτήσει πλήρη και βιώσιμη χρηματοδότηση στις αγορές, ώστε να εκπληρώνει τις μελλοντικές απαιτήσεις χρηματοδότησης, καθώς και μία βιώσιμη οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο.
Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα κράτη μέλη κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της αίτησής μας για χορήγηση Δανείου αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την έλλειψη διαθέσιμης ρευστότητας, τις επερχόμενες υποχρεώσεις μας, τη συσσώρευση εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και την εκπεφρασμένη επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις ανεξόφλητες οφειλές μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Επαναδιατυπώνουμε την δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να σεβασθεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις ως κράτος μέλος. Ελπίζουμε στην ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση της αίτησής μας.
Για την αποφυγή αμφιβολίας, η επιστολή αυτή υπερισχύει της προηγούμενης επιστολής με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015.
Μετά τιμής,
 ο υπουργός Οικονομικών»
-20 Ιουλίου 2015. Επιστολή ελληνικών αρχών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (όταν το «Όχι» είχε γίνει «Ναι»), επί της οποίας βασίστηκε η συμφωνία του καλοκαιριού.
-23 Ιουλίου 2015. Ο κ. Τσακαλώτος αποστέλλει επιστολή προς την κ. Λαγκάρντ με την οποία προσκαλεί το Ταμείο να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, αιτούμενος νέο δάνειο:
«Αγαπητή κυρία Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,
Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο,    διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.
Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε  ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.
Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί    μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης,  η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι  σήμερα υπό διαπραγμάτευση.
Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης  Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο».
-6 Μαΐου 2016. Επιστολή Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του της ευρωζώνης ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου.  Υποστηρίζει πως πακέτο 9 δις ευρώ δεν περνά από καμιά κυβέρνηση, δηλώνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μέσα στο πνεύμα και στο γράμμα της συμφωνίας του καλοκαιριού 2015 και υπενθυμίζει ότι «προτείναμε έναν αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των δαπανών του προϋπολογισμού –με αναφορά σε κάθε υπουργείο και λίγες συγκεκριμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων- ώστε να παράσχουμε την πρόσθετη διασφάλιση που απαιτούν χώρες-μέλη ότι θα είμαστε σε τροχιά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018». Όπως λέει «ένας τέτοιος μηχανισμός, σε συνδυασμό με το πακέτο μεταρρυθμίσεων, είναι υπεραρκετός για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση».
Η απάντηση των Βρυξελλών είναι αρνητική και τελικά η κυβέρνηση νομοθετεί στις 25 Μαΐου όλα τα προαπαιτούμενα.
-26 Μαΐου 2016. Επιστολή Τσακαλώτου προς Επίτροπο Οικονομικών Μοσκοβισί και επικεφαλής των Τεχνικών Κλιμακίων, Declan Costello, στην οποία τους επισημαίνει ποια θέματα δεν μπορεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση καθώς αποτελούν «κόκκινες γραμμές» -«absolute red lines». Ως γνωστόν, όλες οι «κόκκινες γραμμές» καταρρίφθηκαν.
-2 Ιουλίου 2016. Επιστολή δέκα σελίδων Τσακαλώτου προς τους προϊσταμένους των θεσμών, Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν), με την οποία καταγγέλλει τη στάση των υφισταμένων τους κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, κάνοντας αναφορά σε καθυστερήσεις και παράλογες απαιτήσεις. 
 
elzoni.gr
Κατηγορία Πολιτική
 

Οι ευχές της μεσαίας τάξης: να μη βρεθώ στη φυλακή για χρέη!«​Χρόνια πολλά και ό,τι επιθυμείς», ευχήθηκα τις προάλλες σε ένα φίλο, τον Σάκη, που γιόρταζε. 

 
«Ευχαριστώ, αλλά θα προτιμούσα να είσαι πιο συγκεκριμένος στις ευχές σου», μου απάντησε χαμογελώντας.

 «Καλύτερα να μου ευχηθείς να καταφέρω να σπουδάσω τα παιδιά μου και να μη βρεθώ στη φυλακή για χρέη», συνέχισε.

Γελάσαμε και οι δύο, ίσως και από αμηχανία.
 
Ο Σάκης δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου. Τον γνωρίζω είκοσι χρόνια. Τυπικό δείγμα
Eλληνα μικρομεσαίου επιχειρηματία που η προσωπική του πορεία συμβαδίζει με την κοινωνική ιστορία της μεταπολίτευσης. Παιδί αγροτών, ήθελε να ξεφύγει από τα χωράφια που δούλευε από παιδί και σπούδασε.

Μπήκε στην αγορά στα μέσα του ’80 με ένα μικρό οικογενειακό κεφάλαιο και λίγα δανεικά. Η ανάπτυξη της επιχείρησής του συνοδεύτηκε και από τη βελτίωση της προσωπικής και οικογενειακής του ευημερίας.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια πάλευε να αντέξει στον ανταγωνισμό που γινόταν ολοένα και σκληρότερος αλλά αυτός κρατούσε την πελατεία του με πολλή προσωπική εργασία και επενδύσεις στο μέτρο των δυνατοτήτων του.
 
Η κρίση τον βρήκε αντιμέτωπο με έναν όγκο προβλημάτων. Η πελατεία του συρρικνώθηκε, τα κέρδη πήραν την κατηφόρα. Επιπλέον είχε δάνειο επαγγελματικό να ξεπληρώσει και ένα υπόλοιπο στεγαστικού. Αρχισε να χρωστάει στην τράπεζα, έκανε διακανονισμό στην εφορία, περιόρισε το προσωπικό και μείωσε τα οικογενειακά έξοδα, έβγαλε ώς και τις πινακίδες από το τζιπ.

Μετά τόσα χρόνια αγωνίας και υπερπροσπάθειας, η κατάσταση σταθεροποιήθηκε αλλά παραμένει κρίσιμη. Τα όνειρά του πλέον έχουν περιοριστεί: να εξασφαλίσει ένα μέλλον στα τρία παιδιά του και να ξεπληρώσει τα χρέη του κάποτε. Πολιτικά αισθάνεται προδομένος και ανόητος ταυτόχρονα.

Παλιός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και «Οχι» στο δημοψήφισμα, έλπιζε πως η Αριστερά θα καταργούσε το μνημόνιο αλλά κυρίως προσδοκούσε να «κουρευτούν» τα δάνειά του.

Στην πορεία κατάλαβε την αυταπάτη του.

Τώρα είναι ένας από τους πολλούς θυμωμένους και αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Βρίζει την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τον εαυτό του.

«Ποτέ δεν πίστευα πως στα πενήντα μου, θα βρισκόμουν σε αυτήν την πίεση», μουρμουράει διαρκώς.
 
Η ιστορία του Σάκη είναι η ιστορία της μεσαίας τάξης, της πλέον ταυτισμένης με το «ελληνικό όνειρο» τάξης της χώρας.

Είναι η ιστορία πολλών παιδιών με λαϊκή καταγωγή από την ύπαιθρο ή την πόλη, που σπούδασαν στη δεκαετία του ’70 και του ’80, άνοιξαν δικές τους επιχειρήσεις, έγιναν έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες ή στελέχη επιχειρήσεων και ανέβηκαν κοινωνικά.

Είναι η ιστορία του ιδιωτικού τομέα με λίγα λόγια. Ανθρωποι που δεν μπήκαν στο Δημόσιο, ενώ μπορούσαν, γιατί είχαν φιλοδοξίες και όνειρα.

«Ηθελα να είμαι ελεύθερος και να βγάζω χρήματα, δεν φοβόμουν τη δουλειά, τι να έκανα στο Δημόσιο;», μου είπε ένας πρώην ελεύθερος επαγγελματίας που τώρα δουλεύει σε ταξί για να τα βγάλει πέρα.
 
Η μεσαία τάξη αγάπησε τη δημοκρατία της μεταπολίτευσης γιατί την ταύτισε με μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα περίοδο ελευθερίας αλλά και με τη δική της ευημερία.

Αγάπησε και την Ευρώπη γιατί τη συνέδεσε με τη διεύρυνση των οριζόντων της αλλά και με τις δυνατότητες που έδωσε η ροή άφθονων πόρων από τις Βρυξέλλες.
 
Η μεσαία τάξη υπήρξε ο ορισμός της αισιοδοξίας. Η πρόοδός της την έκανε να υποτιμήσει τους κινδύνους και να πιστέψει πως η υπερκατανάλωση και οι πολυτέλειες μπορούν να καλυφθούν από τα μελλοντικά έσοδα στο διηνεκές.

 Ακόμη κι όταν κάποιοι προειδοποιούσαν για τις επερχόμενες δυσκολίες αυτή δεν ήταν σε θέση να τις αντιληφθεί. Η αισιοδοξία της την οδηγούσε στην καλλιέργεια και αναπαραγωγή ψευδαισθήσεων και αφελειών. Δυστυχώς δεν άφησε ανοησία που να μην την πιστέψει.
 
Η μεσαία τάξη πλήρωσε ακριβά την κρίση. Επαγγελματικά είναι πιεσμένη ή και στα όρια της καταστροφής. Η περιουσία της σε ρευστό έχει περιοριστεί δραματικά και τα χρέη της μεγάλα. Τα ακίνητά της έχουν χάσει τη μισή τους αξία και οι φόροι που καταβάλλει δεν είναι απλά δυσβάστακτοι αλλά εξοντωτικοί.

Ανησυχεί για το μέλλον των παιδιών της καθώς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως οι γόνοι της θα έχουν το επίπεδο ζωής των γονιών τους. Οσα από τα παιδιά αυτά έχουν τελειώσει τις σπουδές τους είναι στην πλειοψηφία τους άνεργα ή υποαπασχολούνται σε εργασίες με αμοιβή, που δεν φθάνει ούτε για να καλύψει το χαρτζιλίκι του μήνα.

Πολλοί από τους νέους αυτούς κάνουν παρατεταμένες μεταπτυχιακές σπουδές για να τονώσουν το βιογραφικό τους, ενώ η μόνη σωτηρία δείχνει συχνά να είναι το εξωτερικό.
 
Η μεσαία τάξη δίνει έναν υπαρξιακό αγώνα επιβίωσης σήμερα. Από την έκβαση αυτής της μάχης τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθούν πολλά.

Δυστυχώς ένας μαρασμός της μεσαίας τάξης είναι βέβαιο πως θα συνοδευτεί από τη δημογραφική, κοινωνική και εντέλει πολιτική καταστροφή της χώρας.
 
 
Ν.Μαραντζίδης
kathimerini
Κατηγορία Πολιτική
 

Επίθεση τύπου Μπατακλάν στην Κωνσταντινούπολη

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν στην «τρομοκρατική επίθεση» που διαπράχθηκε σε ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ο κυβερνήτης Βασίπ Σαχίν

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και άλλοι 40 τραυματίστηκαν όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε ανθρώπους που γιόρταζαν την έλευση του νέου έτους σε ένα νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν στους δημοσιογράφους.

Ο ένοπλος (ντυμένος Άγιος Βασίλης σύμφωνα με NTV) πυροβόλησε έναν αστυνομικό και έναν
πολίτη πριν μπει στη ντισκοτέκ, στη συνοικία Ορτακιόι της Κωνσταντινούπολης, και ανοίξει πυρ αδιακρίτως, είπε ο Σαχίν, μιλώντας μιας τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με τον Σαχίν, την επίθεση διέπραξε μόνο ένας ένοπλος. Νωρίτερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν κάνει λόγο για δύο δράστες και μετέδιδαν πως ο ένας παρέμενε στο εσωτερικό του χώρου και ότι η αστυνομία προετοιμαζόταν να διεξαγάγει μια επιχείρηση για την εξουδετέρωσή του, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

Το NTV ανασκεύασε και αυτό τις πρώτες του ανταποκρίσεις μεταδίδοντας πως ο δράστης ήταν μόνο ένας.

Μέσα στη ντισκοτέκ Reina την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν 500 ως 700 άνθρωποι, μεταδίδουν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Κάποιοι από αυτούς πήδησαν στον Βόσπορο για να σωθούν από τα πυρά του ενόπλου, συμπληρώνουν.
Κατηγορία Πολιτική
 
Συνεχίστηκε και χθες η μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και μεταφοράς προσωπικού από την 66η ΜΚ Ταξιαρχία στο μέτωπο της Αλ Μπαμπ.
Συγκεκριμένα, 37 τεθωρακισμένα οχήματα, έφθασαν χθες στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Αντέπ και εκεί φορτώθηκαν σε αρματοφορείς, για να μεταφερθούν στο μέτωπο της Αλ Μπαμπ, όπο η Τουρκία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.
 
Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με τουρκικές πηγές, φίλα προσκείμενες στον τουρκικό στρατό, τη νύχτα 29/30 Δεκεμβρίου οι Τούρκοι έχασαν τουλάχιστον δύο άρματα μάχης Μ-60, μετά από επίθεση των τζιχαντιστών του ISIS με βλήματα TOW.
Κατηγορία Πολιτική
Σελίδα 12 από 12

Εκπαιδευτικά Νέα