Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

 

 

 

 

 eef dioikisi kai epikoinonia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το site των αμοιβαίων μεταθέσεων

 


 

 


Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιανουάριος 2017 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 

Το σχέδιο του Τσίπρα προς την «εθνική ανεξαρτησία» της ...δραχμής!Οσοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και την ύφεση και να ωθήσει την οικονομία σε ρυθμό ανάπτυξης κάνουν μεγάλο λάθος. 


Το μοναδικό σχέδιο που έχει η κυβέρνηση είναι να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος.

Το σχέδιο είναι απλό: μαζεύει ψεύτικα πλεονάσματα -όπως έκανε πριν από λίγους μήνες μη πληρώνοντας αυτά που χρωστάει στην αγορά- και τα δίνει για εξαγορά ψήφων.

Το πρώτο δείγμα το είδαμε με τα 660 εκατ. ευρώ που έδωσε στους χαμηλοσυνταξιούχους. Θα ακολουθήσουν και άλλα σε κάθε ευκαιρία, διότι αυτό είναι το σχέδιο: να παίρνει χρήματα από όλους και τα μοιράζει σε κοινωνικές ομάδες που θεωρεί ότι θα την ψηφίσουν.
 
Η διάλυση της μεσαίας τάξης και των επιχειρήσεων δεν την απασχολεί καθόλου. Δεν ενδιαφέρεται να τονώσει την αγορά για να αρχίσει να απορροφά την ανεργία, δεν την ενδιαφέρει καθόλου το πώς θα περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη.

Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να πάρει όσο περισσότερα χρήματα μπορεί από οποιονδήποτε τα έχει για να τα χρησιμοποιήσει πολιτικά, δηλαδή να εξαγοράσει ψήφους.

Η φτωχοποίηση όλων εντάσσεται απολύτως μέσα στα σχέδιά της, αρκεί να εξυπηρετείται αυτός ο σκοπός, δηλαδή η μεταφορά χρήματος από όλους προς το κράτος, ώστε το χρήμα αυτό να διατεθεί προς εξαγορά ψήφων με την ελπίδα να παραμείνει στην εξουσία.
 
Το σχέδιο αυτό έχει χρονικό ορίζοντα ενός έτους. Το μνημόνιο εκπνέει την άνοιξη του 2018.

Η κυβέρνηση ελπίζει και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποφύγει μέχρι τότε τις εκλογές που θα την οδηγήσουν στην αντιπολίτευση, όπως δείχνει η δημοσκοπική κατάρρευσή της, και θα συνεχίσει να προσπαθεί να μαζεύει το χρήμα και να το δίνει σε αυτούς που θέλει να εξαγοράσει.

Το τι θα συμβεί το 2018 δεν την απασχολεί καθόλου.
 
Αν το μνημόνιο λήξει και ξεμείνουμε από λεφτά -διότι θα ξεμείνουμε-, θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ΟΝΕ, στη δραχμή. Μέχρι τότε εξάλλου μπορεί η ΟΝΕ να έχει ήδη διαλυθεί από τους Ιταλούς, τους Γάλλους ή τους Ολλανδούς.

Σε κάθε περίπτωση, θα πει ότι «μέχρι εδώ ανεχτήκαμε τη διεθνή εποπτεία, οι ανάλγητοι δανειστές έχουν υπερβεί τα όρια, θέλουν να μας διαλύσουν ως έθνος, ήρθε η ώρα της εθνικής ανεξαρτησίας» και θα προτείνει τη δραχμή. 

 Αυτή η επιλογή δεν θα αφήσει πολιτικά κανένα περιθώριο στην αντιπολίτευση, η οποία θα καθυβρίζεται ως… μεταρρυθμιστική, δηλαδή μνημονιακή.
 
Μέχρι τότε, δηλαδή μέχρι το 2018, όλοι οι Ελληνες θα χρωστάνε στην Εφορία, οι επιχειρήσεις θα έχουν διαλυθεί, η ρευστότητα θα έχει εξαφανιστεί και η φτώχεια θα έχει εξαπλωθεί παντού.

Και αυτό, όμως, εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης.

Είναι ο δρόμος της πολιτικής της κυριαρχίας που περνάει μέσα από την ισοπέδωση όλων στο όριο της φτώχειας (στο ενδιάμεσο φυσικά η κυβερνητική νομενκλατούρα θα έχει γίνει πλούσια).
 
Το ερώτημα βέβαια είναι τι ρόλο θα παίξουν οι Ευρωπαίοι σε αυτή την εξέλιξη. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση χωρίς να αφήνουν περιθώρια αυτενέργειας.
 
Ωστόσο, δέχθηκαν με ευκολία την επιστολή μετάνοιας του Τσακαλώτου, με την οποία απολογήθηκε για τη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης να μοιράσει τα 660 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους αντί να τα διαθέσει για να καλύψει τα χρέη της στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
 
Πολλές χώρες έχουν εκλογές φέτος και κανένας από τους Ευρωπαίους ηγέτες δεν θέλει να χρεωθεί τη διάλυση της Ευρώπης στη δική του «βάρδια». Ταυτόχρονα, κανείς δεν θέλει να χρεωθεί πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας του ένα «δώρο» στους ανίκανους να σταθούν στα πόδια τους Ελληνες.

Αναβάλλουν και αυτοί λοιπόν όλες τις αποφάσεις, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2017.
 
Μετά θα δούμε τι θα κάνουν, αλλά μέχρι τότε μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη να είναι δραματικές. Και αυτό εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης, που είναι να αντέξει μέχρι την άνοιξη του 2018 όπου λήγει το μνημόνιο.
 
Με λίγα λόγια, δεν μπορούμε να περιμένουμε απολύτως καμία πρόοδο με αυτή την κυβέρνηση μέχρι την άνοιξη του 2018.
 
Θα σερνόμαστε πληρώνοντας ολοένα περισσότερα και χρωστώντας ταυτόχρονα ολοένα περισσότερα μέχρι τελικής εξαντλήσεως.

Και μετά θα γίνουμε… εθνικά ανεξάρτητοι.
 
 
Γρ. Νικολόπουλος
protothema
Κατηγορία Πολιτική
 
Σώπα που έρχονται εκλογές... - Αυξάνουν τους καθαρούς μισθούς σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΗΣΑΠ!

Αυξήσεις έως 4% στις καθαρές αποδοχές τους θα δουν οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, από αυτόν κιόλας το μήνα.


Και αυτό, γιατί με βάση απόφαση την οποία υπέγραψε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, προβλέπει μείωση έως 4% στις εισφορές που καταβάλλουν εργαζόμενοι και εργοδότες για τον κλάδο κύριας σύνταξης από 1/1/2017 σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΗΣΑΠ.

Μείωση, όμως, των εισφορών επί των ακαθαρίστων αποδοχών σημαίνει αύξηση των καθαρών αποδοχών.

Την ίδια ώρα, όμως, που το Υπ. Εργασίας δίνει έμμεσα αυξήσεις στους εργαζομένους ορισμένων πρώην ΔΕΚΟ, έρχεται να επιβάλει ασφαλιστικό χαράτσι 26,9% στο εισόδημα, το οποίο κερδίζουν οι αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια), μειώνοντας κατά αντίστοιχο ποσοστό τις αποδοχές τους.

Σήμερα, πάντως, αναμένονται λεπτομέρειες από τον τρόπο εφαρμογής του χαρατσιού αυτού, καθώς υπογράφεται η σχετική πολυαναμενόμενη υπουργική εγκύκλιος.

Πάντως, στην Υπουργική Απόφαση, η οποία καθορίζει το νέο "καθεστώς" εισφορών σε πρώην ΔΕΚΟ προβλέπεται π.χ. πως από 1/1/2017, στη ΔΕΗ, οι εργατικές εισφορές θα μειωθούν κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι εργοδοτικές εισφορές κατά 2,1 μονάδες.

Συνολικά, δηλαδή, θα επέλθει μείωση 4% στις εισφορές επί των ακαθαρίστων αποδοχών των εργαζομένων στη ΔΕΗ και, άρα, αντίστοιχη αύξηση 4% επί των καθαρών αποδοχών τους.

Μάλιστα, η αύξηση αυτή δεν θα εξαντληθεί μόνο φέτος, αλλά θα συνεχιστεί μέχρι και το 2020, φτάνοντας σωρευτικά το 13%.

Και αυτό γιατί π.χ. στην περίπτωση των ασφαλισμένων της ΔΕΗ, οι εργατικές εισφορές θα πέσουν από 11% που ήταν μέχρι 31/12/2016 για να φτάσουν στο 6,6% την 1/1/2020 (μείωση 4,3 ποσοστιαίων μονάδων).

Παράλληλα, οι εργοδοτικές εισφορές θα πέσουν από το 22% που ήταν μέχρι 31/12/2016 στο 13,3% (μείωση 8,7 ποσοστιαίων μονάδων).

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως οι μειώσεις στις εισφορές για τους εργαζομένους στη ΔΕΗ θα ανοίξουν το δρόμο και σε μειώσεις στις μελλοντικές συντάξεις τους.

Στα 92 εκατ. ευρώ η απώλεια των εσόδων για τον ΕΦΚΑ μέχρι το 2020, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας.

Παρόμοιες μειώσεις θα υποστούν οι εισφορές κλάδου σύνταξης και των εργαζομένων στον ΟΤΕ και τον ΗΣΑΠ. 
 

Συγκεκριμένα, η Υπουργική Απόφαση προβλέπει:

Για τους ασφαλισμένους του ΤΑΠ-ΔΕΗ η εισφορά του ασφαλισμένου θα πέσει φέτος στο 9,9% έναντι 11% που ήταν μέχρι 31/12/2016 (μείωση 1,9 μονάδας). Επίσης η εργοδοτική εισφορά θα πέσει φέτος από το 22% στο 19,83% (μείωση 2,1 μονάδας). Σταδιακά, οι εργατικές εισφορές θα φτάσουν στο 6,67% έως 1/1/2020 και οι εργοδοτικές εισφορές στο 13,33% μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

Για τους ασφαλισμένους του τέως ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, θα μειωθούν φέτος οι εργατικές εισφορές στο 8,29% έναντι 8,8% που ίσχυαν μέχρι 31/12/2016. Οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν από 19,1% που ήταν έως 31/12/2016 στο 17,70% από 1/1/2017. Έτσι οι εισφορές για τους εργαζομένους στον ΗΣΑΠ θα πέσουν από 1/1/2017 κατά 2% και αντιστοίχως θα αυξηθούν οι καθαρές αποδοχές τους. Σταδιακά μέχρι την 1/1/2020, οι εργοδοτικές εισφορές για τους εργαζομένους του ΗΣΑΠ θα φτάσουν 13,33%, ενώ οι εργατικές εισφορές θα φτάσουν το 6,67%. Σωρευτικά, δηλαδή, το 2017-2020, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ θα δουν μειωμένες τις εισφορές τους κατά 7,9% και κατά αντίστοιχο ποσοστό θα δουν αυξημένες τις καθαρές αποδοχές τους.

Για τους ασφαλισμένους του ΤΑΠ-ΟΤΕ θα υπάρξει μείωση των εργατικών εισφορών από 1/1/2017 στο 8,2% έναντι 8,8% που ήταν μέχρι πέρσι. Οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν από 18,6% που ήταν έως 31/12/2016 στο 17,3% από 1/1/2017. Έτσι θα μειωθούν 2% οι εισφορές για τους εργαζομένους στον ΟΤΕ και κατά αντίστοιχο ποσοστό θα αυξηθούν οι καθαρές αποδοχές τους από 1/1/2017. Μέχρι την 1/1/2020 οι εργατικές εισφορές θα πέσουν στο 6,67% και οι εργοδοτικές εισφορές στο 13,3%. Σωρευτικά, δηλαδή το 2017-2020 οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θα δουν αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους 6,8% λόγω αντίστοιχης μείωσης των εισφορών.

Δείτε την υπουργική απόφαση

Απόφαση (160 KB)Δ.Κατσαγάνης
capital.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
 
 
 
Έρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοίΞεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διενέργεια πλειστηριασμών μέσω υπολογιστών αναμένεται να είναι σύντομα έτοιμη, προκειμένου να διεξάγονται πλειστηριασμοί χωρίς τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα αποκλεισμένα Ειρηνοδικεία.
Το σχετικό νομοθέτημα από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι έτοιμο- σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής- και για πρώτη φορά στη χώρα μας θα γίνεται η διενέργεια πλειστηριασμών με ηλεκτρονικό τρόπο.  Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η προδικασία για τους πλειστηριασμούς θα ισχύει ως έχει σε ό,τι αφορά προθεσμίες και άλλες ευχέρειες ή νομικές δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία μας.

Ωστόσο η έδρα του πλειστηριασμού δεν θα είναι πλέον τα Ειρηνοδικεία αλλά τα γραφεία των συμβολαιογράφων ενώ σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι θα παρέχεται ευχέρεια για την υποβολή όχι μόνον μίας σφραγισμένης προσφοράς, αλλά πολλών, προκειμένου να επιτυγχάνεται, κάθε φορά, το μεγαλύτερο δυνατό ποσό για το εκπλειστηρίασμα.
Παράλληλα, με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργούνται όχι μόνον κάθε Τετάρτη, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και τις Πέμπτες και τις Παρασκευές. Αρκεί εκείνος που επισπεύδει τον πλειστηριασμό να δηλώνει από νωρίς –κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας– τη βούλησή του ότι θέλει ο πλειστηριασμός να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο.
Σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ότι θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.  Προβλέπεται επίσης  η επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής, τα ποσά του οποίου θα κατατίθενται στο ΤΑΧΙΔΙΚ (Ταμείο για τα Δικαστικά Κτίρια) αλλά και στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους που θα μετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας των πλειστηριασμών.
Κατηγορία Πολιτική
 

 

 
Το Δημόσιο δεν ξέρει ακόμη το πλαστικό χρήμαΠαρότι το «πλαστικό χρήμα» είναι αναγκαίο για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, το Δημόσιο δείχνει ολιγωρία στην προσαρμογή του στα νέα δεδομένα.
Την ίδια ώρα, τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας δείχνουν να έχουν εξοπλιστεί με τις απαραίτητες συσκευές, με τους επιχειρηματίες να κάνουν λόγο για αύξηση των πελατών που ζητούν να πληρώσουν με χρεωστική, ακόμη και για μικρά ποσά.
Ενδεικτικά του… βαθμού προσαρμογής του δημόσιου τομέα είναι τα εξής σύμφωνα με το Έθνος:
Η ΕΥΔΑΠ αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα εξυπηρετεί κάρτες από το σύνολο των τραπεζών. Προς το παρόν τα τερματικά που έχει εγκαταστήσει εξυπηρετούν μόνο συναλλαγές με την  Τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας μέχρι τις 23 του μήνα θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση και των υπολοίπων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η σχετική προεργασία έχει ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες αλλά οι ρυθμοί με τους οποίους προχωρεί δεν είναι ευθύνη της ΕΥΔΑΠ.
Στα ΕΛΤΑ, τερματικά έχουν εγκατασταθεί σε περίπου 300 υποκαταστήματα από το σύνολο των 710. Δεκτές γίνονται όλες οι κάρτες, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές των εργαζομένων, σε ορισμένα υποκαταστήματα θα μπορούσαν να έχουν περισσότερα τερματικά, ώστε να εξυπηρετούν το σύνολο των αναγκών. Παράλληλα τερματικά δεν υπάρχουν και στα περισσότερα από τα 750 ταχυδρομικά πρακτορεία, ενώ οι εργαζόμενοι ανησυχούν και για πιθανή απώλεια περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο καθώς οι πολίτες που θα θελήσουν να πληρώσουν λογαριασμούς με κάρτα θα προτιμήσουν άλλα σημεία συναλλαγών.
Στα υποκαταστήματα του πρ. ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) δεν υπάρχουν πουθενά εγκατεστημένα μηχανήματα POS, αν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων το έχουν ζητήσει εδώ και καιρό. Πάντως, οι συναλλαγές που γίνονται πλέον με μετρητά στο ασφαλιστικό Ταμείο είναι ελάχιστες. Ο μεγάλος όγκος των εισφορών πληρώνεται μέσω Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης και πολλές άλλες πληρωμές γίνονται ηλεκτρονικά και μέσω τραπεζών.
Στα ταμεία υποκαταστημάτων φτάνουν τα χρήματα -ενίοτε και σε μορφή τραπεζικής επιταγής- από εξαγορές πλασματικών ετών (εφάπαξ ή με δόσεις) ενώ ορισμένες φορές πληρώνονται εκεί δόσεις ρυθμίσεων, καθυστερούμενες εισφορές και κυρίως πραγματοποιούνται συναλλαγές με μικροποσά – όπως μικρά πρόστιμα, συμψηφισμοί ύστερα από τακτικούς ελέγχους κ.ά.
Αντίθετα, η ΔΕΗ είναι έτοιμη να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος καθώς όλα τα καταστήματά της διαθέτουν συσκευές POS.
Κατηγορία Πολιτική
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 00:13

Η ρήξη του Τραμπ με την Ευρωπαϊκή Ένωση

 

 
Η ρήξη του Τραμπ με την Ευρωπαϊκή ΈνωσηΙδιαίτερα επιθετικός απέναντι την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία και χαρακτήρισε «όχημα της Γερμανίας» επέλεξε να είναι ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Times του Λονδίνου και στη γερμανική Bild.
Ο Τραμπ προέβλεψε μάλιστα ότι και άλλες χώρες της Ένωσης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, με τα εκλογικά τους σώματα να ψηφίζουν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε, ενώ επέκρινε την Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό. «Εκτιμώ ότι προέβη σε καταστροφικό σφάλμα. Αυτό ήταν ότι δέχθηκε όλους αυτούς τους λαθραίους» είπε, αναφερόμενος στην πολιτική ανοικτών θυρών για τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή που υιοθέτησε η κ. Μέρκελ τον Αύγουστο του 2015.

Μέσα στην επιθετική ρητορική του φρόντισε να αναφερθεί στα γερμανικά αυτοκίνητα που βλέπει στους δρόμους της Αμερικής και να απειλήσει με φόρο 35%.
Στο μεταξύ, ο απερχόμενος πρέσβης της Βρετανίας στην Ε.Ε, Αντονι Γκάρντνερ, αποκάλυψε ότι ανώτατα στελέχη της «ομάδας Τραμπ» ρωτούν επίμονα αξιωματούχους της Ένωσης, ποιες χώρες θα ακολουθήσουν τη Βρετανία, ψηφίζοντας υπέρ της εξόδου τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Αυτή ήταν η μόνιμη ερώτησή τους: “Ποια θα είναι η επόμενη χώρα που φύγει;”. Η στάση τους αυτή είναι ενδεικτική των αντιλήψεών τους. Έχουν υιοθετήσει τις απλοϊκές θέσεις, που νομίζει πως προωθεί ο Νάιτζελ Φάρατζ του Ukip κατά τη διάρκεια των περιοδειών του στην Ουάσιγκτον», λέει ο κ. Γκάρντνερ.
Ο Τραμ φαίνεται να προσπαθεί να βάλει «βόμβα» στα θεμέλιά της ΕΕ, λέγοντας ότι για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Κοιτάξτε, η ΕΕ δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο».
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό αλλά και ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί απάντησαν άμεσα ασκώντας κριτική στον Ντ. Τραμπ.
Το πεπρωμένο της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τραμπ.
«Η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από εξωτερικούς συμβούλους να της λένε τι να κάνει» ήταν η έντονη αντίδραση του γάλλου προέδρου. Νωρίτερα είχε δηλώσει επίσης ότι η Αμερική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει «να φοβάται τον εαυτό της και τον κόσμο».
«Το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντας «φαντασίωση» την εκτίμηση του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από την ΕΕ.
Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της ΕΕ, αλλά και το θέμα του ΝΑΤΟ, αφού ο Τραμπ φρόντισε να «τορπιλίσει» και το Βορειοατλαντική Συμμαχία, θεωρώντας ότι είναι «παρωχημένος θεσμός».
Το ΝΑΤΟ ανησυχεί μετά τις δηλώσεις Τραμπ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Ο Τραμπ απειλεί τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες με φόρο 35%

Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλει συνοριακό φόρο 35% στα γερμανικά αυτοκίνητα που παράγονται στο εξωτερικό, καλώντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να παράγουν περισσότερα οχήματα σε αμερικανικό έδαφος.
BMW, Daimler και Volkswagen, μετά την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει συνοριακό φόρο 35% στα οχήματα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από το εξωτερικό βρίσκονται στο στόχαστρο.
Και οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά σε εργοστασιακές μονάδες στο Μεξικό, όπου το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ, με πρόθεση να εξάγουν μικρότερα οχήματα στην αμερικανική αγορά.
Σε συνέντευξή του στην Bild, ο Τραμπ επικρίνει έντονα τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες διότι δεν παράγουν περισσότερα οχήματα σε αμερικανικό έδαφος.
«Αν θέλεις να κατασκευάζεις αυτοκίνητα στον κόσμο, τότε σου εύχομαι τα καλύτερα. Μπορείς να κατασκευάζεις αυτοκίνητα για τις ΗΠΑ, όμως για κάθε αυτοκίνητο που έρχεται στις ΗΠΑ, θα πληρώνεις φόρο 35%», είπε.
«Θα έλεγα στην BMW ότι αν θέλει να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Μεξικό και σχεδιάσει να πουλήσει οχήματα στις ΗΠΑ, χωρίς φόρο 35%, ας το ξεχάσει», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να κατασκευάσουν μονάδες στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως οι Mercedes-Benz και BMW ήδη έχουν μεγάλα εργοστάσια στις ΗΠΑ, όπου κατασκευάζουν τα SUVs.
Εκπρόσωπος της BMW δήλωσε πως η μονάδα στο κεντρικό Μεξικό θα κατασκευάζει τα BMW 3 Series από το 2019, με την παραγωγή να προορίζεται για την παγκόσμια αγορά. Η Daimler από την πλευρά της δεν έχει σχολιάσει ακόμα τις δηλώσεις Τραμπ, ενώ έχει πει πως σχεδιάζει να αρχίσει τη συναρμολόγηση οχημάτων Mercedes-Benz το 2018 από μονάδα που μοιράζεται με την Renault-Nissan στο Μεξικό. Η Audi, που επίσης δεν έχει προβεί ακόμα σε σχολιασμό, εγκαινίασε πέρυσι μονάδα παραγωγής στο Μεξικό.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, η Γερμανία έχει μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, σημειώνοντας πως αυτοκίνητα Mercedes-Benz είναι συχνό θέαμα στη Νέα Υόρκη, όμως δεν υπάρχει αρκετή αμοιβαιότητα, καθώς οι Γερμανοί δεν αγοράζουν Chevrolet με τον ίδιο ρυθμό.
Κατηγορία Πολιτική

 

 

 

 
Οι προσλήψεις συνεχίζονται | Θα μονιμοποιήσουμε 10.000 συμβασιούχους δηλώνει ο ΒερναρδάκηςΤόσο προσωρινή όσο και μόνιμη λύση για τους συμβασιούχους καθαριότητας αλλά και παιδικών σταθμών, κοινωνικών δομών, σίτισης, φύλαξης κλπ των ΟΤΑ, προαναγγέλλει μέσω του Α΄μέρους συνέντευξής του στην aftodioikisi.gr, o υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Ο κ. Βερναρδάκης, μέσω της πρόσφατης ρύθμισης του οποίου όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρατάθηκαν έως 31.12.2017 οι συμβάσεις καθαριότητας στους ΟΤΑ, τονίζει ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα με τους τέσσερις αιρετούς που δεν υπογράφουν τις παρατάσεις των συμβάσεων καθαριότητας αλλά και με αποφάσεις  Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες δεν εγκρίνουν τα κονδύλια για τη μισθοδοσία συμβασιούχων. «Αυτοί (σ.σ. οι αιρετοί) που δεν έχουν εφαρμόσει το νόμο είναι παράνομοι και αναγκαστικά θα ελεγχθούν. Είναι παράνομοι και για τη διαδικασία που ακολουθούν και για το πρόσχημα με το οποίο δικαιολογούνται. Δικαιολογούνται υποτίθεται με τις δηλώσεις κάποιων Επιτρόπων που από 1.1.2017 δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα. Η αρμοδιότητα του ΕΣ δεν είναι προληπτική και μάλιστα στις δαπάνες μισθοδοσίας. Είναι κατασταλτική και μάλιστα δειγματολειπτική και μάλιστα σε ειδικές αναθέσεις μεγάλων έργων, συμβάσεων κοκ. Επίσης στηρίζονται σε μία απόφαση του ΕΣ που αφορούσε το νόμο του 2015 και όχι τους επόμενους νόμους», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βερναρδάκης. Παράλληλα αποκαλύπτει ότι «έχει γίνει ήδη η συνάντηση με την πρόεδρο του ΕΣ και οι συστάσεις της ηγεσίας του ΕΣ και προς αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις θα είναι προς το σεβασμό της νομιμότητας. Κεντρικά το ΕΣ κατανόησε πλήρως το πρόβλημα που υπάρχει και είμαστε σε ένα καλό δρόμο για να συνεννοηθούμε. Τι επόμενες ημέρες λογικά θα έχουμε λύση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων που έχουμε στο θέμα», προσθέτει.
Όσον αφορά την τροπολογία που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση σχετικά με τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων, ο κ. Βερναρδάκης διευκρινίζει ότι «εάν χρειαστεί θα υπάρξει ρύθμιση. Δεν θα δουλέψει κανείς και θα μείνει απλήρωτος. Είναι παρανοϊκό να δουλεύει κάποιος εργαζόμενος και μάλιστα στο Δημόσιο χωρίς ο δήμαρχος να του έχει ανανεώσει τη σύμβαση. Προσφέρει μαύρη εργασία; Αυτό είναι παράνομο», προσθέτει.
Νομοθετική πρωτοβουλία για μονιμοποίηση συμβασιούχων
Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, προαναγγέλλει ότι «εφόσον αποτυπωθούν οι ανάγκες των δήμων για καθαριότητα, παιδικούς σταθμούς, σίτιση, φύλαξη κλπ στα οργανογράμματα των δήμων η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να προσληφθούν οι εργαζόμενοι αυτοί με μόνιμη σχέση εργασίας». Διαβάστε τον διάλογο:
– Προτίθεστε να προχωρήσετε σε κάποιος διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ώστε να προσληφθούν οι εργαζόμενοι αυτοί με μόνιμη σχέση εργασίας;»
-Χρ. Βερναρδάκης: Βεβαίως, κάπως έτσι θα γίνει. Ετοιμάζεται ήδη μια νομοθετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για να δούμε την καλύτερη, αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία που, προφανώς, θα λάβει υπόψη της και τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για να λυθεί μια και καλή το ζήτημα και να μην το έχουμε κάθε χρόνο με παρατάσεις. Δεν μπορεί να δουλεύει κανείς με παρατάσεις. Πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος έναν ορίζοντα, έναν οικογενειακό προγραμματισμό. Δεν γίνεται να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.
-Να υποθέσω ότι σε αυτό τον διαγωνισμό θα έχουν «προτεραιότητα» οι άνθρωποι που ήδη εργάζονται;
Προφανώς. Θα ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι την εργασία τη σημερινή που μπορεί να είναι τρια, τέσσερα και πέντε χρόνια θα πρέπει να τη σεβαστούμε. Και από εκεί και πέρα πρέπει να δώσουμε και τη δυνατότητα αλλά σε ένα καθαρό πεδίο για τους ορισμένου χρόνου και σε έναν καινούργιο κόσμο που έχει τη δυνατότητα και την ανάγκη να δουλέψει, να δουλέψει. Και τα δύο θα συμβούν. Το ένα δεν είναι ανταγωνιστικό με το άλλο…Αυτός ο κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων στους δήμους είναι κατά τη γνώμη μου από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν συμβεί στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Και μάλιστα υπό την κάλυψη του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί
-Έχετε μια εκτίμηση για πόσους ανθρώπους μιλάμε στους δήμους; Μια τάξη μεγέθους για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στη σίτιση, στους παιδικούς σταθμούς κλπ
Υπάρχουν εκτιμήσεις που ανεβάζουν τους εργαζόμενους με συμβάσεις στους δήμους σε 10.000. Μόνο στο δήμο της Αθήνας ίσως να φτάνει τα 200-300 άτομα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ίσως και τα 500. Αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος γιατί το τοπίο είναι θολό σκόπιμα
-Όλοι αυτοί, σύμφωνα με την δική σας οδηγία μπορούν να μπουν στα νέα οργανογράμματα των δήμων;
Βεβαίως. Και υπάρχει ένα θέμα που είναι κρίσιμο. Υποκρύπτεται μια ιδεολογική και μία οικονομική διαφωνία. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι τόσο δύσκολο να προβλέψει ένας δήμος πόσους οδηγούς απορριμματοφόρων χρειάζεται; Και παίζουμε με τους συμβασιούχους που την πληρώνουν. Ανθρώπους που ο ίδιος ο δήμαρχος τους επέλεξε. Ο δήμαρχος Κασσάνδρας για παράδειγμα, που σήμερα αρνείται να εφαρμόσει το νόμο. Γιατί σήμερα έρχεται και λέει α΄θα το δω, έχω πρόβλημα, ένωέχει ανάγκες λειτουργικές. Δηλαδή, αν τους διώξει θα πάψουν αν υπάρχουν οι ανάγκες; Όχι δεν παύουν. Τι υποκρύπτεται όμως εδώ; Υποκρύπτεται η πολιτική των εργολαβικών εταιρειών. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό είναι το πρόβλημα που επί της ουσίας κρύβεται πίσω από τους περίφημους αυτούς τους τρεις, τέσσερις Επιτρόπους που γνωματεύουν αρνητικά. Ένας δήμος που λειτουργεί με συμβασιούχους τι θέλει να έρθει κάποια στιγμή να σου πει. Εφόσον δεν έχω οργανικές θέσεις, άστο να το λύσω το θέμα με την ανάθεση σε εργολαβική εταιρεία. Κομμάτια ολόκληρα της αρμοδιότητας που έχει ο δήμος στην υγεία, στην κοινωνική πολιτική, στην καθαριότητα να τα δώσω σε ιδιώτες. Αυτή είναι η στρατηγική. Πίσω από το πρόσχημα ότι ένας Επίτροπος είπε δεν θα πληρώσει, κρύβεται η στρατηγική ορισμένων δημάρχων να αναθέσουν αυτές τις υπηρεσίες σε εργολαβικές συμβάσεις. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει.
Κατηγορία Πολιτική
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 02:56

Λίγο πριν την έκρηξη…

 

Το σενάριο ενός Grexit επανέρχεται σταθερά τους τελευταίους μήνες τόσο γιατί οι Ευρωπαίοι έχουν απηυδήσει με την ελληνική κομματική κλεπτοκρατία όσο και γιατί στην ίδια την Ευρώπη αυξάνονται οι φυγόκεντρες τάσεις.


Οι δηλώσεις Σόιμπλε πριν λίγες μέρες επιβεβαιώνουν τη στρατηγική των Ευρωπαίων να κρατήσουν την Ελλάδα στον "πάγο" μέχρι τις γερμανικές εκλογές και οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της να ληφθούν μετά με τα νέα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί.

Τα νέα δεδομένα θα είναι πολύ χειρότερα από τα προηγούμενα καθώς σταθεροί υποστηρικτές της Ελλάδας όπως η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας, ο πρόεδρος Ομπάμα στις ΗΠΑ και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες δεν θα διαθέτουν πολιτική επιρροή.

Ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε πριν λίγες μέρες για γερμανική Ευρώπη ενώ υποστηρίζει το Brexit και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως προκειμένου να δώσει χώρο στη Ρωσία δεν έχει πρόβλημα να θυσιάσει μέρος του ευρωπαϊκού στάτους.

Όλα μοιάζουν να είναι ανοιχτά για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο το 2018. Τούτο σημαίνει πως οι αλλαγές θα αρχίσουν από το 2017.

Η Ελλάδα εισέρχεται στο 2017 στη χειρότερη δυνατή κατάσταση με την οικονομία υπό κατάρρευση το κράτος να απομυζά και τα τελευταία υπολείμματα καταθέσεων για να χρηματοδοτήσει τα 3 εκατ. συντάξεις και το 1 εκατ. σιτιζομένων πελατών από αυτό.

Μόνο το 2015-2016 105.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα έκλεισαν τα βιβλία τους χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα νέα έναρξη επαγγέλματος στον ίδιο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Από το 2011 ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στις 250.000 Τουτέστιν, στα 4 προηγούμενα χρόνια είχαμε 150.000 λουκέτα ενώ στα δυο τελευταία 100.000. Αυτό δείχνει επιτάχυνση...

Φέτος, με την αύξηση φόρων και εισφορών αναμένεται η "νίλα" του Δράμαλη.

Το 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ήταν στα 75,2 δισ. ευρώ. Το 2016 έχουν φτάσει τα 94,2 δισ. ευρώ.

Το πλέον απαισιόδοξο στοιχείο είναι πως τα φορολογικά μητρώα (επιχειρήσεις και ιδιώτες) με ληξιπρόθεσμες οφειλές στα τέλη του 2014 ήταν 2,4 εκατ. ενώ σήμερα έχουν φτάσει στα 4,3 εκατ.

Κάθε μέρα που περνά προστίθενται νέα στοιχεία πως επιβεβαιώνουν την πορεία της χώρας προς την κατάρρευση και όχι την ανάκαμψη.

Η μεγάλη φυγή

Τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν μια πολιτική μετατόπισης του σημείου ολοσχερούς κατάρρευσης της οικονομίας και του κράτους. Αποτέλεσμα ήταν η φυγή των πιο παραγωγικών Ελλήνων και των καλύτερων επιχειρήσεων που μπορούσαν να επιβιώσουν σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού.

Το πολιτικό χάος και η φορολογική δικτατορία υπέρ του πελατειακού κράτους τα τελευταία χρόνια μετέτρεψαν την Ελλάδα σε στρατόπεδο εξόντωσης των μη κρατικοδίαιτων παρασιτικών επιχειρήσεων.

Ακόμη και όταν σε όλον τον κόσμο "έβρεχε" επενδύσεις στην Ελλάδα κρατούσαμε ομπρέλα. Ούτε για αστείο κανένας δεν σκέφθηκε να κάνει κάποια σοβαρή επένδυση, πέραν μερικών σε κάποια κρατικά μονοπώλια...

Από το 2018 οι εξελίξεις στην Ευρώπη και το πολύ πιθανό ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων θα κάνουν τις επενδύσεις σε όλον τον κόσμο πιο επιλεκτικές. Αν εμείς δεν είχαμε μερίδιο όταν λόγω φθηνού χρήματος οι επενδύσεις ήταν "τυφλές" δεν έχουμε ελπίδα να προσελκύσουμε όταν αυτές θα καταστούν επιλεκτικές.

Παρ’ όλα αυτά στην κυβέρνηση περιμένουν το 2017 να σημάνει το τέλος των μνημονίων και επιστροφή στην ανάπτυξη. Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο.

Αντιθέτως αν υπάρξει κάποια έκπληξη αυτή είναι πιθανότερο να είναι αρνητική. Αντί δηλαδή ενός θετικού πρόσημου στη μεταβολή του ΑΕΠ να υπάρχει νέα βουτιά.

Η χώρα μοιάζει να βρίσκεται δίπλα σε ηφαίστειο που έχει ενεργοποιηθεί και αναμένεται η έκρηξη.

Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να κυβερνά το Βέλγιο όπου έχουν την πολυτέλεια να βάζουν φόρους και να καθυστερούν να πάρουν μια απόφαση για μήνες.

Στο ΠΑΣΟΚ ασχολούνται πως θα στήσουν απόχη να περισυλλέξουν τους μεταστάντες πελάτες που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ όπως τα ποντίκια το καράβι που έχει αρχίσει να βυθίζεται.

Στη ΝΔ υπόσχονται και μειώσεις φόρων χωρίς να θίξουν τις στρατιές των ψηφοφόρων που δικαίως ή αδίκως σιτίζονται από το δημόσιο.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων για να καταλάβει προς τα πού οδηγείται η χώρα.

Το μοναδικό ερώτημα είναι ο χρόνος που θα λάβει χώρα το "μοιραίο" και ποιο θα είναι το τυχαίο γεγονός που θα πυροδοτήσει το χάος.


Του Κώστα Στούπα
capital.gr
Κατηγορία Πολιτική
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 02:47

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαλύονται...

 

 
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαλύονται...

Αν η οικονομική δραστηριότητα εξαρτάται κατά 80- 90% από την ψυχολογία και το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και παραγωγικών τάξεων, το υπόλοιπο 10-20% αφορά την ύπαρξη καταθέσεων και ρευστότητας ικανών να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια και κατανάλωση.


Στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο απουσιάζουν όλα τα παραπάνω. Το να περιμένεις βιώσιμη ανάπτυξη σε αυτό το περιβάλλον είναι σαν να περιμένεις να χιονίσει στη σελήνη.

Την Άνοιξη του 2015 κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθημερινά διαβεβαίωναν πως η συμφωνία κλείνει από μέρα σε μέρα. Κάποιοι δεν δίσταζαν μάλιστα να διαβεβαιώνουν πως η συμφωνία είχε επιτευχθεί και καθαρογράφεται...

Στην πραγματικότητα συμφωνία δεν υπήρχε με αποτέλεσμα να πάμε στο δημοψήφισμα εκτόνωσης-χειραγώγησης και τα capital controls των οποίων το κόστος η χώρα θα πληρώνει για δεκαετίες.

Το καλοκαίρι του 2015 κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν πως τα capital controls θα αποσυρθούν εντός λίγων εβδομάδων. Πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου πως θα έχουν αποσυρθεί μέχρι τέλος του χρόνου. Τέλος του 2015 έλεγαν πως το πολύ το Μάρτιο του 2016 θα έχουν αποσυρθεί.

Βρισκόμαστε στις αρχές του 2017 και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Το ίδιο έγινε και με την πρώτη αξιολόγηση. Αντί του Φθινοπώρου του 2015 έκλεισε το καλοκαίρι του 2016.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη δεύτερη αξιολόγηση. Το Φθινόπωρο ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλούσε για κλείσιμο της αξιολόγησης με μια θετική έκπληξη για το χρέος.

Βρισκόμαστε στα μέσα Ιανουαρίου και η έκπληξη του χρέους αποδείχθηκε "φούσκα" και ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δεν βλέπουν συμφωνία νωρίτερα από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ακόμη και να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα (κάτι που μοιάζει απίθανο) η ζημιά στην οικονομία έχει ολοκληρωθεί.

Η εμπιστοσύνη λοιπόν ως προϋπόθεση είναι ήδη μια χαμένη υπόθεση. Το ίδιο ισχύει και για τις τραπεζικές καταθέσεις.


"Τοξική" κυβέρνηση...

Για πολλοστή φορά από τις αρχές του 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται "τοξική" για την οικονομία και το κλίμα εμπιστοσύνης που απαιτείται. Η καθυστέρηση του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης δεν έχει απλώς στείλει τα λάθος μηνύματα, αλλά έχει επιβεβαιώσει τις υποψίες του κόσμου της οικονομίας πως ορθώς δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί να κλείσει τις συμφωνίες. Οι έχοντες στοιχειώδη αντίληψη για τη διαχείριση μιας οικονομικής κρίσης από πλευράς κυβερνήσεων, γνωρίζουν πως το κλειδί είναι η ταχύτατη εφαρμογή των δυσάρεστων μέτρων με στόχο τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας.

Πίνουν το "πικρό ποτήρι" των δυσάρεστων μέτρων όσο πιο νωρίς γίνεται και διαθέτουν την αποδοχή της κοινής γνώμης και μετά αν είναι σωστά τα μέτρα περιμένουν την οικονομική ανάκαμψη που θα εκτονώσει την όποια δυσαρέσκεια.

Η κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αντί να μειώσει το κράτος και να δώσει "ανάσα" στον ιδιωτικό τομέα αυξάνει τις κρατικές δαπάνες και την αναποτελεσματική λειτουργία του πελατειακού κράτους. Αντί να κλείσει τις αξιολογήσεις της εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει γρήγορα τις αφήνει να "σέρνονται" επί μήνες εξαλείφοντας και τα τελευταία ίχνη εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές όχι με γνώμονα την ανάταξη της οικονομίας και της χώρας αλλά με βάση τα όρια της αντοχής του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση που λαμβάνει χώρα με την πραγματικότητα.

Η πολιτική "φούσκα" του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είχε χτιστεί πάνω σε αλλεπάλληλα ψέματα. Τώρα που αναγκάζονται να κάνουν τα αντίθετα απ’ όσα έλεγαν προσπαθούν να εξαγοράσουν την ανοχή του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με διορισμούς, αργομισθίες και ανοχή στη διαφθορά.

Με διάφορα τρικ όπως ο μποναμάς στους συνταξιούχους προσπαθούν να κρατήσουν τις αντιδράσεις υπό έλεγχο.

Καθώς όμως η οικονομική καχεξία στην κοινωνία αυξάνεται, οι αρνητικές αντιδράσεις πληθαίνουν. Το ίδιο και οι πιέσεις προς τα στελέχη και τα μέλη.

Η καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης είναι δείγμα διάλυσης της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι χτισμένη πάνω σε δομικά ψέματα. Κάθε φορά που προσπαθεί να κυβερνήσει, τα ψέματα μετακινούνται και ολόκληρο το οικοδόμημα τρίζει.


Του Κώστα Στούπα
capital.gr
Κατηγορία Πολιτική
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 02:45

'Θερμό' επεισόδιο Σερβίας και Κοσόβου

 
Ένταση επικρατεί τις τελευταίες ώρες μεταξύ της Σερβίας και Κοσόβου, με τον Σέρβο πρόεδρο να δηλώνει την Κυριακή ότι το δεύτερο δείχνει με τις πράξεις του ότι θέλει πόλεμο.
 
AdTech Ad
 
Όλα αυτά μετά την κίνηση ειδικών δυνάμεων του Κοσόβου να εμποδίσουν την είσοδο στο έδαφός του τρένου ζωγραφισμένου με τα χρώματα της Σερβίας και γραμμένη την φράση "Το Κόσοβο είναι Σερβία".
Ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι οι δύο γείτονες ήταν στα "πρόθυρα σύγκρουσης" το Σάββατο ενώ ο πρωθυπουργός του Κοσόβου τόνισε ότι το τρένο ήταν έργο της σερβικής κυβέρνησης, που ήθελε να στείλει "μήνυμα κατοχής".
Το επίμαχο τρένο αναχώρησε από το Βελιγράδι για την πόλη Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο, το Σάββατο αλλά σταμάτησε ενώ βρισκόταν ακόμα επί σερβικού εδάφους μετά τις ανακοινώσεις της Πρίστινας περί ανάπτυξης ειδικών δυνάμεων για αποτροπή διέλευσης στο έδαφός της.

Ο Νίκολιτς συγκάλεσε έκταση σύσκεψη του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, δηλώνοντας στη συνέχεια ότι με την αποστολή ειδικών αστυνομικών δυνάμεων "οι Αλβανοί έδειξαν ότι θέλουν πόλεμο. Βρεθήκαμε στα πρόθυρα σύγκρουσης".
"Τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας του Κοσόβου θα αναλαμβάνουν πάντα τέτοιες δράσεις για την προστασία της κυριαρχίας των εδαφών της, μη επιτρέποντας κινήσεις που προκαλούν με μηνύματα κατοχής", επεσήμανε ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Ίσα Μουσταφά.
Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας πέρασαν και πάλι από δοκιμασία στις αρχές του τρέχοντος μηνός, όταν ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι συνελήφθη στη Γαλλία, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα της Σερβίας για εγκλήματα πολέμου.
Το Κόσοβο ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία το 2008, ωστόσο η δεύτερη θεωρεί ότι αποτελεί τμήμα της και υποστηρίζει την σερβική μειονότητα που διαμένει εκεί. Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Σερβία ανάγκασαν το Βελιγράδι να αποσύρει τα στρατεύματά του από εκεί το 1999, με 10.000 Αλβανούς να χάνουν τη ζωή τους. Το ΝΑΤΟ παραμένει στην περιοχή με 5.000 στρατιώτες να διαφυλάττουν την ειρήνη.
Οι Αλβανοί αποτελούν περισσότερο από το 90% του πληθυσμού των 1,8 εκατ. πολιτών του Κοσόβου. Στο βόρειο Κόσοβο, όπου βρίσκεται η Μιτρόβιτσα, βρίσκονται 40.000-50.000 Σέρβοι, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν την Πρίστινα ως πρωτεύουσά τους.
Η ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο πλευρών αποτελεί βασική προϋπόθεση για να δρομολογηθεί η ένταξή τους στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί στόχο αμφότερων των κυβερνήσεων. Το 2013 Βελιγράδι και Πρίστινα κάθισαν στο τραπέζι, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις τους, ωστόσο η Σερβία εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τον ΟΗΕ.
Πηγή: Reuters
Κατηγορία Πολιτική
 
 
Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. Φωτογραφία Σ. ΚΟΝΙΩΤΗΣ Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. Φωτογραφία Σ. ΚΟΝΙΩΤΗΣ 
 
“Σε χθεσινές δηλώσεις του ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν με τον οποίο η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να υπογράψει Σύμφωνο Φιλίας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι διεκδικεί κι άλλα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να ενώσει την περιοχή των Κοκκίνων με την Μόρφου”, ανέφερε η επικεφαλής της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

“Ως γνωστόν στην περιοχή των Κοκκίνων κατασκευάζεται τουρκική Ναυτική – Στρατιωτική Βάση, με την ανοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
“Επιπλέον ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι Εγγυήσεις και η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας καθώς και η εκ περιτροπής Προεδρία είναι αδιαπραγμάτευτα, και η υποχρέωση της Τουρκίας να παραδώσει άνευ όρων στους νόμιμους κατοίκους της την πόλη της Αμμοχώστου, δεν πρόκειται να εκπληρωθεί, και θα επιστραφεί «χατιρικά» μόνο η περιφραγμένη ζώνη.
“Η επιστροφή της Καρπασίας και τμήματος της ακτογραμμής είναι έξω από κάθε συζήτηση δήλωσε ο Ερντογάν.
Αυτά και μόνο αποδεικνύουν δυστυχώς την πλήρη αποτυχία της Διάσκεψης της Γενεύης”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος
mignatiou.com
Κατηγορία Πολιτική
ΈναρξηΠροηγούμενο123456ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 6

Εκπαιδευτικά Νέα