Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

 


 

 

 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούλιος 2016 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
Μειώσεις ως και 22% φέρνει το πρώτο κύμα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις έξι Ταμείων, με τις περισσότερες απώλειες να καταγράφονται στους συνταξιούχους που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας.
Το ψαλίδι ξεκινά από τις συντάξεις των τριών επικουρικών ταμείων του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ), του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, του ΟΤΕ-ΕΛΤΑ και του επικουρικού των αστυνομικών ΤΕΑΧ).
Οι επικουρικές που θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι των παραπάνω 6 Ταμείων αναπροσαρμόστηκαν από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου και τα ποσά που θα πληρωθούν την Τρίτη 2 Αυγούστου έχουν μειώσεις που κυμαίνονται από 3 έως και 66 ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ο επανυπολογισμός βγάζει και οριακές αυξήσεις της τάξης των 4 έως 10 ευρώ. Αυτές οι θετικές μεταβολές οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι οι καταβαλλόμενες επικουρικές ήταν ήδη χαμηλές και με τον επανυπολογισμό ευνοήθηκαν κυρίως όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί με 35 έτη ασφάλισης και σχετικά υψηλούς μισθούς στο τέλος του εργασιακού τους βίου.
Αυτές οι εξαιρέσεις δεν αλλάζουν όμως τον κανόνα των περικοπών που θα έχει η πλειονότητα των συνταξιούχων, οι οποίοι πιάνονται στον «κόφτη» των επικουρικών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, εφόσον το μικτό άθροισμα από κύρια και επικουρική σύνταξη υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
Τις μεγαλύτερες απώλειες μάλιστα, όπως αποκαλύπτει με ντοκουμέντα ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», θα έχουν όχι μόνον οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική λόγω γήρατος, αλλά οι δικαιούχοι αναπηρικών επικουρικών συντάξεων, τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν τους εξαιρεί από το νέο σύστημα και τις περικοπές!
Αρχικά εξαιρέθηκαν
Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι με αναπηρία από 80% και άνω είχαν εξαιρεθεί από τις μειώσεις που προηγήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά όπως φαίνεται στα εκκαθαριστικά πληρωμών του Αυγούστου, δεν εξαιρούνται από τις νέες περικοπές.
Σε ένα από αυτά τα εκκαθαριστικά φαίνεται ότι συνταξιούχος που αποχώρησε από το υπουργείο Υγείας με αναπηρία 80% έπαιρνε μέχρι και τον Ιούλιο επικουρική 222,37 ευρώ και από τις 2 Αυγούστου θα παίρνει 173,84 ευρώ. Η μείωση είναι 22% ή κατά 48,53 ευρώ το μήνα!
Εξίσου μεγάλες είναι και οι περικοπές στους συνταξιούχους γήρατος από τα επικουρικά του Δημοσίου. Οι μεγαλύτερες περικοπές εμφανίζονται στο επικουρικό των δημοτικών υπαλλήλων (ΤΑΚΔΥ), καθώς είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης στις επικουρικές συντάξεις (άνω του 25%), ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης που προβλέπει ο ασφαλιστικός Νόμος 4387/16, είναι σημαντικά μικρότερο και φτάνει στο 15,75% του μισθού για όσους έχουν 35ετία και στο 18% για όσους έχουν 40 έτη εργασίας.
Ο «κόφτης» πιάνει μάλιστα όλα τα ποσά επικουρικών, ανεξάρτητα από το αν είναι πάνω ή κάτω από τα 100 ή και τα 150 ευρώ, καθώς το κριτήριο των μειώσεων δεν είναι το ύψος της επικουρικής σύνταξης, αλλά το αν το σύνολο της μικτής κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεπερνά τα 1.300 ευρώ.
Συνταξιούχος του ΤΕΑΔΥ, για παράδειγμα, που έπαιρνε μέχρι και τον Ιούλιο 139,59 ευρώ επικουρική, θα παίρνει από τις 2 Αυγούστου 118,90 ευρώ, δηλαδή περικοπή 15%. Η μείωση γίνεται επειδή μαζί με την κύρια σύνταξη οι αποδοχές του εν λόγω συνταξιούχου υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ και αυτομάτως πιάνεται στον κόφτη του νόμου Κατρούγκαλου!
Τον επόμενο μήνα και στην πληρωμή της 2 Σεπτεμβρίου, έρχεται το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα μειώσεων, καθώς μπαίνουν στον «κόφτη» οι επικουρικές πολλών Ταμείων με περισσότερους συνταξιούχους, όπως του ΙΚΑ, των εμποροϋπαλλήλων, του ΝΑΤ, των τραπεζών και όλων των υπόλοιπων ΔΕΚΟ.
Στα Ταμεία αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, οι μειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα διαπιστώσουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου στην πληρωμή της Τρίτης.
Στο ΙΚΑ, για παράδειγμα, αναμένονται περικοπές άνω του 20%, αν ληφθεί υπόψη ότι περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι με αναπηρία άνω του 80% που είχαν εξαιρεθεί από τις μέχρι τώρα περικοπές. Στα πρώην επικουρικά Ταμεία των ΔΕΚΟ (όπως της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ κλπ) οι περικοπές θα είναι της τάξης του 25%, ενώ οι υψηλές επικουρικές που είχαν άλλοι φορείς (όπως του Ταμείου Ναυτιλιακών Πρακτόρων, των εμποροϋπαλλήλων, του ΝΑΤ, των τραπεζών κλπ) δεν αποκλείονται περικοπές ως 40% (σ.σ. κυρίως στο επικουρικό των Ναυτιλιακών Πρακτόρων).
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2016 02:25

«Ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε;»


Κύριε διευθυντά
Η κουτοπόνηρη, ανίκανη, ανερμάτιστη και επικίνδυνη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι της νοοτροπίας «ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε;».

Δεν της αρέσουν τα κανάλια; Tα καταργεί και ορίζει δικά της. Δεν της αρέσει η παιδεία, καταργεί ό,τι μέχρι τώρα υπήρχε, χαϊδεύοντας τους σπουδαστές, απαξιώνοντας τη μάθηση. Δεν βγαίνουν τα οικονομικά; Διπλασιάζει σχεδόν τους φόρους και μειώνει μισθούς και συντάξεις (δίκαιο είναι να πούμε ότι ήρξατο χειρών αδίκων η προηγουμένη κυβέρνηση). Και ποιοι είναι οι δικαστές που θα μας πουν τι λέει ο νόμος; Ας βάλουμε δικούς μας σε θέσεις-κλειδιά, κουμάντο είμαστε. Εφαρμογή του Συντάγματος; Αυτό το «άμοιρο» ερμηνεύεται κατά το δοκούν «α λα Κουτσόγιωργα», όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι. Αδικα παραπονιούνται οι ασθενείς στα νοσοκομεία, σεντόνια και μαξιλάρια δεν τους ζήτησε ποτέ η κυβέρνηση, μόνο φάρμακα, προσόψια, χαρτί τουαλέτας και λοιπά ζητεί να φέρουν οι ασθενείς. Και αν ο κόσμος υποφέρει και μερικοί λιμοκτονούν, η πρώτη φορά Αριστερά ψιθυρίζει ότι αυτά γίνονται για λόγους υγείας, γιατί το πάχος είναι ασθένεια.

Οσον αφορά τη δημόσια τάξη, σας παραπέμπω στους δημάρχους Μπουτάρη (οι «αλληλέγγυοι» κατέστρεψαν το δημαρχείο ανενόχλητοι) και Καμίνη, που δήλωσε ότι τα Εξάρχεια είναι ανεξέλεγκτη περιοχή της Αθήνας.
Ολα αυτά και μύρια άλλα που παραλείπω θεωρούνται από τους αριστερούς ως ριζοσπαστικά, προοδευτικά και, αφού αυτοανακηρύχθηκαν προοδευτικοί και ριζοσπάστες, πράττουν αναλόγως. Το ατύχημα είναι ότι πολλοί τους πιστεύουν.
 
 kathimerini.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Αποτέλεσμα εικόνας για Διακομματική... κλαψούρα για τις αποσπάσειςΑπό τις αρχές Ιουλίου έφθασε στο γραφείο του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ο κατάλογος των ονομάτων που ήταν υποψήφιοι για να πάρουν απόσπαση σε υπηρεσίες και φορείς. Δηλαδή, σε μητροπόλεις, σε γραφεία βουλευτών, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε ΙΕΚ. Εκείνες οι αποσπάσεις σε θέσεις που δεν έχουν ευθεία σχέση με το σχολείο και άρα θα μπορούσαν να καλυφθούν από κάποιον δημόσιο υπάλληλο. Εκείνες οι αποσπάσεις που δεν αξιολογούνται και εγκρίνονται από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια και άρα επιδέχονται… πολιτικής (!) αξιολόγησης, αφήνοντας πεδίο σε κομματικά ρουσφέτια. Πέρυσι, συνολικά οι αποσπάσεις σε φορείς εκτός σχολείου έφθασαν
τις 2.100 για νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές.
Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις του υπουργείου μέσα στην εβδομάδα, οι αποσπάσεις εκτός σχολείου μόνο εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έφθασαν τις 522 και στελέχη της εκπαίδευσης θεωρούν ότι θα αυξηθούν. Από την άλλη, ο υπουργός έχει ζητήσει από τα ίδια τα κόμματα και τα βουλευτικά γραφεία να «επιστρέψουν» το 25% – 30% των αποσπασμένων εκπαιδευτικών που απασχολούν. Πέρυσι –η απόφαση χρεώνεται στο υπουργικό δίδυμο Α. Μπαλτά – Τάσου Κουράκη– στα γραφεία βουλευτών υπηρετούσαν 127 εκπαιδευτικοί και 62 στα πολιτικά γραφεία των κομμάτων. Παλαιότερα, ο αριθμός ήταν μεγαλύτερος Το θέμα είναι διττό. Η μία όψη του αφορά την προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου να εξορθολογίσει με… μέτρο τον «θεσμό» των αποσπάσεων. Ισως για να μην δυσαρεστήσει τους πάντες, ίσως γιατί οι εκπαιδευτικοί κρίνονται απαραίτητοι για το έργο των βουλευτικών γραφείων. Στην ερώτηση γιατί δεν κάνει δεκτές τις αιτήσεις των 800 εκπαιδευτικών για μετάταξη σε διοικητική θέση, το υπουργείο Παιδείας απαντά ότι θέλει πρόγραμμα διορισμών για να το κάνει. Η άλλη όψη είναι η «διακομματική κλαψούρα» –έτσι την περιέγραψε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου– για τους αποσπασμένους σε βουλευτικά γραφεία και κόμματα. Ο ένας αποσπασμένος έχει κλείσει 15ετία στο ίδιο βουλευτικό γραφείο, ο άλλος είναι μαζί με τη γυναίκα του και πώς να ξεβολευθεί, ο τρίτος αυτό, ο τέταρτος το άλλο, όλοι επικαλούνται έναν –κατ’ εκείνους– σημαντικό λόγο. «Διακομματική κλαψούρα», ένα ευφυολόγημα που δείχνει την εναλλαγή παλαιοκομματικών πρακτικών στην ελληνική πολιτική σκηνή. 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
 kathimerini.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Αντί το Υπουργείο να ζητήσει την άποψη και τις προτάσεις των Επιστημονικών Συλλόγων, τα μέλη των οποίων έχουν μακροχρόνια και πραγματική εμπειρία μέσα στις αίθουσες, θα στηριχθεί σε επιτροπές για τις οποίες το μόνο που γνωρίζουμε είναι κάποια ονόματα.
Η Ε.Ε.Φ. ζητά από το Υπουργείο Παιδείας και το Ι.Ε.Π. να δημοσιοποιηθούν:
• αναλυτικά στοιχεία των επιλεγέντων για τη στελέχωση των επιτροπών Φυσικής (ηλικία,
προϋπηρεσία, διδακτική εμπειρία, τυπικά προσόντα)
• τα κριτήρια επιλογής τους
• η ουσία και η βαρύτητα που θα έχουν στις όποιες μελλοντικές αποφάσεις του Υπουργείου τα πορίσματα των επιτροπών αυτών.
Η Ε.ΕΦ. ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ δηλώνει δημοσίως ότι προτίθεται, μέσω της εμπειρίας και της ποιότητας των μελών της, να συμβάλει τόσο στην ποιοτική όσο και στην ποσοτική αναβάθμιση της Φυσικής στη δημόσια εκπαίδευση, αναλαμβάνοντας τον ρόλο και τις ευθύνες που αναλογούν σε μία αναγνωρισμένη επιστημονική ένωση.
Αναμένουμε την πρόσκληση από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Παιδείας. Ειδάλλως, έχουμε κάθε λόγο να προβληματιζόμαστε για τις σκοπιμότητες τέτοιων κινήσεων από πλευράς του Υπουργείου και των φορέων του.
Η Επιτροπή Παιδείας της Ε.Ε.Φ.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2016 02:13

Άγνωστοι Έλληνες: Magna Greciasikelia
Ακολουθώντας τόσον καιρό το ταξίδι των Ελλήνων σε όλον τον κόσμο, έχοντας «περιηγηθεί» σε τόσες χώρες και έχοντας εξερευνήσει τόσους πολιτισμούς και κουλτούρες, οι οποίες ασπάζονται τον Ελληνισμό είτε γιατί αποτελούν ένα κομμάτι του είτε γιατί απλώς συγκινούνται στην θέασή του, ολοκληρώνουμε την επίσκεψή μας σε ακόμη έναν προορισμό, που δεν είναι άλλος από την γενέτειρα ήπειρό μας, την Ευρώπη.
Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να μην αναφερθούμε στην «Magna Grecia», την Μεγάλη Ελλάδα δηλαδή, που δεν είναι άλλη από την γειτονική μας Ιταλία.
Η διαφορά με τα υπόλοιπα μέρη είναι πως η Ιταλία δεν αποτέλεσε απλώς έναν σταθμό των Ελλήνων αλλά υπήρξε ένα από τα μέρη του αυτόχθονα Ελληνισμού. Η Ιταλία, δηλαδή, μαζί με την Ελλαδική
χερσόνησο και την Μ. Ασία ήταν η κυρίως Ελλάδα!
Magna Grecia ονομάστηκαν η Κ.Ιταλία και η Σικελία, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους τους όσον αφορά την Ελλαδική χερσόνησο.
Επίσης, το όνομα Greci χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κ. Ιταλία και είχε σχέση με τους γηραιούς της Βοιωτίας.
ellhniko theatro italia
Η «Μεγάλη Ελλάδα» γέννησε κολοσσούς της διανόησης και της επιστήμης, μεταξύ των οποίων  οι δύο καλύτεροι νομοθέτες της Ελλάδας,  ο Ζάλευκος ο Λοκρός και ο Χαρώνδας, ο Αρχιμήδης, ο Παρμενίδης και ο Ζήνων, ιδρυτές της Ελεατικής Σχολής, ο Θεόκριτος, ο Ξενοφάνης, κλπ. Επίσης μεγάλος αριθμός γνωστών Ελλήνων την επισκεπτόταν συχνά: Πλάτων, Αισχύλος, Σιμωνίδης ο Κείος, Πίνδαρος, Βακχυλίδης, κ.α.
«Είσαι Γκρίκο; Εμπα στο σπίτι μον να μπει ο ήλιος».
Έτσι υποδέχονται οι Γκρεκάνοι, οι Έλληνες της Κ. Ιταλίας τους υπολοίπους Έλληνες σήμερα διατρανώνοντας την ελληνική τους καταγωγή με κάθε ευκαιρία!
Η γλώσσα τους, τα γκρεκανικά, έχουν τις ρίζες τους στα ελληνικά, όπως πιστοποιούν και οι ακόλουθες φράσεις, όπως διατυπώνονται στο «Λεξικόν Γκρίκο-Ελληνικό-Ιταλικό» του Αντόνιο Γκρέκο.
 
Κοιλάδα Ναών Σικελία
addomata  (εβδομάδα) (settimana στα ιταλικά), το «βδ» μετατράπηκε σε «dd»
afidi = φίδι (serpe στα ιταλικά)
agapisia= αγάπη, στοργή, πάθος, πίστη (affetto στα ιταλικά)
π.χ. «O pedi-mmu kanni in agapi min Maria» (= ο γιος μου είναι αρραβωνιασμένος με τη Μαρία)
Avrili = Απρίλης (aprile στα ιταλικά)
brokka = πηρούνι (forchetta στα ιταλικά)
Κοιλάδα Ναών Σικελίαcero = καιρός (tempo στα ιταλικά)
π.χ. «Simmeri o cero in vasta-ti mavri» (=σήμερα ο καιρός είναι στις μαύρες του)
chari = χάρις (grazia στα ιταλικά)
«chari», «grazia» και τα δύο προέρχονται από την ελληνική λέξη «χάρις»
choreo = χορεύω (ballo στα ιταλικά)
π.χ. «su serri na choressi?» (= εσύ ξέρεις να χορέψεις;)
Ακούστε το μαγευτικό νανούρισμα σε γκρεκανικά ελληνικά με τίτλο «Pedimmu» (Παιδί μου):
                              
Μπορεί το ελληνικό κράτος να «γυρίζει την πλάτη» σε αυτούς τους Έλληνες, όμως οι πέτρες μιλούν αποκαλύπτοντας την πραγματική τους καταγωγή, το «una fatsa una ratsa» των εκεί Ελλήνων με τους Ελλαδίτες.
Οι ελληνικές πόλεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα στην Ν. Ιταλία και Σικελία, άπειρες…
Μεταξύ αυτών η Γκρέτσια Σαλεντίνα (η Ελλάς του Σαλέντο), που περιλαμβάνει το Σολέτο, το Δαστρινιάνο ντέι Γκρέτσι (το καστράκι των Ελλήνων, που χτίστηκε από Κρητικούς), η Καλημέρα, γνωστή για την περίφημη επιγραφή της «Τσένη σου εν είσαι ετού στην καλημέρα (Ξένη εσύ δεν είσαι εδώ στην καλημέρα)», το Μαρτάνο (<αμαρτάνω: σφάλλω), κλπ.
Οι κάτοικοι της εν λόγω χερσονήσου ονομάζονται «Γκρεκοσαλεντίνοι» και η γλώσσα τους «Γκρεκοσαλεντίνικα»!
Αλλά και άλλες πόλεις, όπως η Καλλίπολις, ο Τάραντας*, που ιδρύθηκε από Σπαρτιάτες αποίκους, τους Παρθενίες (παιδιά άγαμων γονέων), η Ηράκλεια, οι Θούριοι, η Καλάβρια, το Ταυρομένιο με το μεγάλο ελληνικό θέατρο, η Κατάνη (σημ. Κατάνια), η Ακραγάς (σημ. Agrigento), η Ηράκλεια Μινώα με τους αμέτρητους ελληνικούς ναούς, η Σελινους, ο Πάνορμος (Παλέρμο), όπου ζει μέχρι σήμερα σημαντικός πληθυσμός Βορειοηπειρωτών, που είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, η Νεάπολη (Ρόδιοι την είχαν ονομάσει Παρθενόπη και έπειτα οι Χαλκιδείς ίδρυσαν νέα πόλη: Νεάπολη), η Κύμη, η Νάξος (σημ. Τζιαρντίνι), για την οποία κάνει λόγο και ο Θουκυδίδης:
«Ελλήνων σε πρώτοι Χαλκιδείς εξ Ευβοίας πλεύσαντες, μετά Θουκλέους οικιστού, Νάξον ώκησαν και Απόλλωνος αρχηγέτου βωμόν, όστις νυν έξω της πόλεως έστιν, ιδρύσαντο».
tarantela pitsika
* Στον Τάραντα υπάρχει ακόμη ο χορός «Ταραντέλα Πίτσικα», που έχει τις ρίζες του στο φαινόμενο «ταραντισμός», που ίσχυε από τα αρχαία χρόνια. Ο ταραντισμός ήταν ένα είδος κρίσης,  που απέδιδαν στο τσίμπημα (πιτσικάρισμα) μιας αράχνης. (Εξ’ ου και ταραντούλα).
Για να θεραπευτεί επομένως κάποιος διεξαγόταν μία «μουσική κάθαρση».
Φυσικά αξιοσημείωτες είναι και οι Συρακούσες, που παρά τις φοβερές καταστροφές που έχει υποστεί, διασώζει ικανοποιητικό αριθμό ελληνικών μνημείων (ναών, υδραγωγείων, βωμών).
Όλες οι προαναφερθείσες πόλεις διατήρησαν το ελληνικό χρώμα τους παρά την επικράτηση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μιας και οι Ρωμαίοι στέκονταν με δέος στον ελληνικό πολιτισμό και παρά την δυσβάσταχτη κατάσταση, στην οποία περιήλθαν, επί Μουσολίνι, καθώς δεν τολμούσαν να δηλώσουν Έλληνες Ορθόδοξοι!
Αξίζει τέλος να αναφέρουμε την ύπαρξη των Ετρούσκων στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας! Ο συγκεκριμένος λαός διέθετε ελληνική γλώσσα, ελληνική κουλτούρα, ελληνική στρατιωτική τεχνική, ελληνικά θέατρα, αλλά, σύμφωνα με την συμβατική ιστορία δεν ήταν Έλληνες!
Απάντηση δίνουν οι καθηγητές Μπενεντέτα Ροσινιόλι και Λαζάρου (Σορβόνη), οι οποίοι τονίζουν πως όχι μόνο η Β. Ιταλία αλλά ολόκληρη η Δαλματία απέναντι από την Αδριατική κατοικούνταν από Έλληνες.
Η Ιταλία επομένως αποτελεί έναν ακόμη αγαπημένο τόπο των Ελλήνων, γύρω από τα γνώριμα νερά της Μεσογείου, που ακόμη και σήμερα δεν έχει χάσει το «γαλανόλευκο χρώμα» της…
               
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Εντός των επόμενων 15 ημερών θα πληρωθεί και το δεύτερο κύμα εφάπαξ στο Δημόσιο, που περιλαμβάνει 1.520 εντάλματα και αφορά υπαλλήλους οι οποίοι αποχώρησαν από την υπηρεσία τους τον Οκτώβριο του 2013.Κατά κύματα επιβάλλονται βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου μεγάλες ανατροπές σε συντάξεις αλλά και μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και ασφαλισμένων στο Δημόσιο. Ηδη, από τον Ιούλιο τέθηκαν σε εφαρμογή οι πρώτες περικοπές της τάξεως του 35% με 40% στις αποδοχές των μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), ενώ στις 2 Αυγούστου, οι μειώσεις (έως και 15%) αναμένεται να επεκταθούν και σε επικουρικές συντάξεις. Στο μέτωπο των εφάπαξ, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Από τη μία τα εφάπαξ που εκδίδονται είναι μειωμένα έως και κατά 18%, από την άλλη βέβαια ξεκίνησαν οι πληρωμές. Ανατροπές έρχονται όμως και για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, μόνο από την
εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Η πρώτη έμμεση μείωση στους μισθούς έγινε λόγω της αύξησης εισφορών για επικουρική ασφάλιση, ενώ νέες μειώσεις αναμένονται από το 2017, λόγω αλλαγής της βάσης υπολογισμού των εισφορών. Σημαντικές μειώσεις θα υποστούν και όλοι οι νέοι συνταξιούχοι του Δημοσίου, που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους από τις 13 Μαΐου και εφεξής, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Μέρισμα 

«Κουρεμένο» κατά περίπου 35%-40% καταβλήθηκε τον Ιούλιο το μέρισμα στους 284.000 μερισματούχους δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΜΤΠΥ, εντός του Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο αντιλογισμός των ποσών που αντιστοιχούν στο νέο μέρισμα, θα έχουν αφαιρεθεί οι μειώσεις των προηγούμενων νόμων και θα έχουν υπολογιστεί και τα αναδρομικά ποσά περικοπών, αφού ο νέος νόμος που οδηγεί σε μικρότερα ποσά, ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016. Υπάρχουν βέβαια και δικαιούχοι λόγω θανάτου που έχασαν το μέρισμα, όπως ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια. Πλέον, μέρισμα λόγω θανάτου δικαιούνται μόνο ο χήρος ή η χήρα και τα ορφανά παιδιά (μέχρι τα 18 ή 24). Για τα ποσά των μερισμάτων όπως διαμορφώνονται κατά περίπτωση, μπορούν να ενημερώνονται οι συνταξιούχοι, στον ιστότοπο του ΜΤΠΥ (www.mtpy.gr).

Στις 2 Αυγούστου, κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις μειωμένες. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) πρόλαβε να επανυπολογίσει λίγες περισσότερες από 320.000 συντάξεις, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος όγκος αφορά στο ΤΕΑΔΥ. Βέβαια, από αυτές, εκτιμάται ότι περίπου 10.000 θα μειωθούν κατά 8% με 15% μεσοσταθμικά, στο καταβαλλόμενο ποσό. Πρόκειται για τις κατηγορίες εκείνες των συνταξιούχων, των οποίων η νέα επικουρική έχει διαφορά από την παλιά και ταυτόχρονα λαμβάνουν συνολικά από κύριες και επικουρικές συντάξεις ποσά άνω των 1.300 ευρώ. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του Δημοσίου με 35ετία και καθαρή κύρια σύνταξη 1.150 ευρώ και 210 ευρώ επικουρική, θα δει την επικουρική του να μειώνεται στα 180 ευρώ (απώλεια 15%).

Εφάπαξ

Εντός των επόμενων 15 ημερών θα πληρωθεί και το δεύτερο κύμα εφάπαξ στο Δημόσιο, που περιλαμβάνει 1.520 εντάλματα και αφορά υπαλλήλους οι οποίοι αποχώρησαν από την υπηρεσία τους τον Οκτώβριο του 2013.

Το πρώτο πακέτο πληρωμών ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και αφορούσε άλλα 1.520 εντάλματα για υπαλλήλους που είχαν ανοίξει την πόρτα της εξόδου τον Σεπτέμβριο του 2013. Το τρίτο κύμα πληρωμών του Σεπτεμβρίου θα αφορά 3.000–4.000 εφάπαξ με στόχο να πληρωθούν όλοι όσοι αποχώρησαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013. Σύμφωνα με αυτό τον προγραμματισμό θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των 6.000 υπαλλήλων που αποχώρησαν εντός του 2013 (τελευταίο 4μηνο). Οι πληρωμές αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και τον Μάρτιο του 2017, αφού συνολικά, η ουρά αριθμεί 34.000 συνταξιούχους. Ολα τα εφάπαξ υπολογίζονται πλέον με νέο τρόπο που ενσωματώνει τις περικοπές των προηγούμενων μνημονίων.
Τριπλό χτύπημα για τους εν ενεργεία εργαζομένους
Τριπλό είναι το χτύπημα και για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους. Ως μελλοντικοί συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις συντάξεων λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού (βασική και ανταποδοτική), ενώ και ως εν ενεργεία ήδη υπόκεινται σε έμμεση μείωση μισθών, λόγω αύξησης των εισφορών για την επικούρηση, ενώ θα ακολουθήσει και η αλλαγή του υπολογισμού των εισφορών, στο σύνολο πλέον των αποδοχών.

Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος που συμπληρώνει εντός του 2016 την 35ετία, έχει ήδη συμπληρώσει τα 59 και μπορεί άμεσα να συνταξιοδοτηθεί. Οι συντάξιμες αποδοχές του είναι 1.646 ευρώ (με βάση τον Οκτώβριο του 2011) και σύμφωνα με τον παλιό τρόπο υπολογισμού θα έπαιρνε κύρια σύνταξη 1.344 ευρώ μεικτά και μετά τις μνημονιακές περικοπές 1.075 ευρώ καθαρά. Με τον νέο τρόπο θα πάρει 829 ευρώ καθαρά.

Από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων επηρεάζονται κατά κύριο λόγο οι δημόσιοι υπάλληλοι που φεύγουν με πολλά έτη ασφάλισης (από 30ετία και πάνω), καθώς και όσοι θα συνταξιοδοτηθούν με τις ειδικές διατάξεις για τους γονείς ανηλίκων, άνδρες και γυναίκες. Ιδιαίτερα χαμένοι σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης είναι οι ενταγμένοι σε ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, ένστολοι). Μάλιστα, επισημαίνουν ότι οι μειώσεις θα προκύψουν λόγω της μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης αλλά και γιατί οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται με τον μέσο όρο αποδοχών από το 2002 και όχι με τον βασικό μισθό του Οκτωβρίου 2011. Αλλά και στην περίπτωση της μείωσης των μισθών, οι αλλαγές υλοποιούνται σε δύο δόσεις. Η πρώτη, εφαρμόζεται ήδη, αφού από 1η Ιουνίου αυξήθηκε το ποσοστό των εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι για επικουρική ασφάλιση, από 3% σε 3,5%. Το ποσοστό αυτό και κατά συνέπεια η μείωση των μισθών τους κατά 0,5% (από 4 ευρώ για μισθούς 800 ευρώ έως 7,5 ευρώ για μισθούς 1.500 ευρώ) θα ισχύσει έως τις 31/5/2019.

Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις από την αρχή του επόμενου έτους, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, θα υπολογίζονται όπως και οι εισφορές των υπόλοιπων μισθωτών, ήτοι στο σύνολο των αποδοχών και όχι στον βασικό μισθό του Οκτωβρίου του 2011. Στην πράξη, ακόμη και αν δεν υπάρξει αλλαγή στις ονομαστικές αποδοχές των υπαλλήλων, θα υπάρξει αύξηση της παρακράτησης και κατά συνέπεια μείωση του τελικού ποσού που θα λαμβάνουν κάθε μήνα. Για παράδειγμα, γυναίκα δημόσια υπάλληλος έχει μεικτές αποδοχές 1.600 ευρώ, λαμβάνει σήμερα καθαρά 1.080. Οι εισφορές της για την κύρια σύνταξη είναι 92,1 ευρώ. Από το επόμενο έτος, με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα πληρώνει εισφορές 106,7 ευρώ. Χάνει δηλαδή 14,6 ευρώ τον μήνα.
kathimerini.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Ενημέρωση από ΠΑΣΑΔ:
Μετά τις συναντήσεις του Συλλόγου με διοικητικούς και πολιτικούς παράγοντες του Υπουργείου, ενημερώνουμε για τα παρακάτω:
ΕΣΠΑ: Έχουν πιστωθεί όλες οι αποζημιώσεις ΕΣΠΑ εκτός από μερικά προγράμματα Βοηθητικού Προσωπικού.
Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στο μπέρδεμα που προέκυψε με τους Δ0.
Στη συζήτηση που ακολούθησε για τα προβλήματα της μισθοδοσίας αυτής της κατηγορίας, μας ειπώθηκε πως του χρόνου θα υπάρξει προσπάθεια όλες οι διευθύνσεις εκπ/σης πλέον ν αποκτήσουν
e-banking ώστε να γίνονται αυτοματοποιημένα οι πληρωμές κάθε προγράμματος (ΕΣΠΑ-ΠΔΕ).
Προσλήψεις αναπληρωτών: Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου οι πίνακες θα έχουν βγει μέχρι 7/8 και Θ ακολουθήσει η πενθήμερη διορία ενστάσεων στον ΑΣΕΠ. Μέχρι και τη δημοσίευση των πινάκων τα λάθη που υπάρχουν στην προϋπηρεσία μπορούν να διορθώνονται μέσω των Διευθύνσεων όπου και εντοπίζονται αυτά.
Οι πιστώσεις που θα διατεθούν για αναπληρωτές εκτιμαται πως θα είναι 18500 με περίπου 12000 αυτών να δίνονται στην πρώτη φάση και μέχρι 6/9 όπως την υπολογίζουν. Υπάρχουν και άλλες 1500 για να διατεθούν όπου χρειαστεί.
Προσφυγικό: Οι 800 πιστώσεις Τ.Υ. για ΠΕ70 θα είναι, οι 430 περίπου, σε ήδη υπάρχουσες δομές και τάξεις και οι υπόλοιπες σε περιοχές και σχολεία πέριξ των καταυλισμών. Υπάρχει η σκέψη να ανοίξουν, αν υπάρχουν, κλειστά σχολεία κοντά στους καταυλισμούς των προσφύγων. Ζητήσαμε και ζητάμε εδώ, στα κανονικά τμήματα με μεγάλη προσθήκη προσφύγων να υπάρχουν δύο δάσκαλοι (εμπειρία που ήδη έχουμε από τα σχολεία ΖΕΠ) προκειμένου να αποφύγουμε διαφόρων ειδών προβλήματα και να παραχθεί το απαιτούμενο παιδαγωγικό έργο.
Συνάδελφοι επιμένουμε πως το διάστημα που διανύουμε είναι καθοριστικό για την πραγματικότητα, όπως αυτή θα διαμορφωθεί, του Σεπτεμβρίου, γι αυτό και ζητάμε να ενισχύσετε τη δύναμη ΣΑΣ, τη φωνή ΣΑΣ, παρακινώντας γνωστούς και φίλους να εγγραφούν στο Σύλλογο

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΔΑΣΚΑΛΟΙ
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Με χθεσινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας βάλλει προσωπικά εναντίον μου για τις απόψεις που εξέφρασα σχετικά με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση.
Επισημαίνω τα αυτονόητα.
Όλες οι σχετικές δηλώσεις μου αφορούν τη νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση όπως ακριβώς κατατέθηκε στις 27 Ιουλίου στη Βουλή. Συνεπώς,
ισχύουν στο ακέραιο. Ας σταματήσει επιτέλους το Υπουργείο να διαστρέφει την πραγματικότητα.
Όλες οι σχετικές δηλώσεις μου έχουν ένα και μόνο κίνητρο: την εμπέδωση της αριστείας και αξιοκρατίας στο εκπαιδευτικό σύστημά μας, την αποτροπή της οπισθοδρόμησης και της εξίσωσης προς τα κάτω.

Ο Συντονιστής ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ

Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης Βουλευτής Επικρατείας τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 73

Εκπαιδευτικά Νέα