Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

Citylife24.gr 

 

 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούνιος 2016 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

 

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε σήμερα το πρωί η τελετή ονοματοδοσίας και η ύψωση της ελληνικής σημαίας στα υποβρύχια "Ματρώζος" και "Κατσώνης", στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Ανάδοχος του "Ματρώζου" ο εφοολιστής Βαρδής Βαρδινογιάννης, ενώ του "Κατσώνη" ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μητσάτσος. Οι δεσμοί των δυο αναδόχων με το Πολεμικό Ναυτικό είναι ισχυροί. Ο μεν πρώτος συμμετείχε στο κίνημα του ναυτικού ο δε δεύτερος ήταν ο ηρωϊκός κυβερνήτης της ακταιωρού "Φαέφων" και συμμετείχε στις μάχες της Τηλλυρίας στην Κύπρο, τον Αύγουστο του 1964, όπου μάλιστα έχασε και το χέρι του.Τα δύο αυτά υποβρύχια είναι τύπου Type-212AIP (Air Independence Propulsion) «αναερόβιου προώσεως» με τα οποία και κλείνει το πολύπαθο πρόγραμμα προσκτήσεως 4 νέων υποβρυχίων του προαναφερθέντος τύπου, που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρήθηκε για περισσότερο από 12 έτη το ΠΝ και γενικότερα η πολιτική, οικονομική και …δικαστική ζωή της χώρας.


Τα υποβρύχια αυτά κλάσεως «Παπανικολής», συμβατικής μεν προώσεως, αλλά στην ουσία «μίνι-πυρηνοκίνητα» από πλευράς επιχειρησιακών δυνατοτήτων, αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα παγκοσμίως στον τομέα των μη πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, στα δε χέρια του Πολεμικού μας Ναυτικού και γενικότερα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν ένα κατ’εξοχήν στρατηγικό όπλο για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ο πρώην υφυπουργός Αθανάσιος Δαβάκης ως εκπρόσωπος της ΝΔ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος και πρώην υπουργός άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, βουλευτές όλων των κομμάτων, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων και πλήθος κόσμου.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, στην ομιλία του είπε τα ακόλουθα:

Η σημερινή μέρα αποτελεί έναν ιδιαίτερο σταθμό στην αδιάκοπη αλλά και άνιση, λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας, προσπάθεια του Πολεμικού Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των μονάδων του.

Με την ένταξη των τελευταίων δύο υπερσύγχρονων συμβατικών Υ/Β, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος, ολοκληρώνεται σήμερα επιτυχώς ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο από νομικής και τεχνικής φύσεως εγχείρημα που απασχόλησε το ΠΝ για αρκετά χρόνια.
Για το επίτευγμα αυτό οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη βούληση και την αποφασιστικότητα που επέδειξε η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, και τον τότε Α/ΓΕΝ και σημερινό Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, για την ανάληψη λελογισμένου ρίσκου, ώστε το πρόγραμμα ναυπήγησης των Υ/Β 214 και του εκσυγχρονισμού του Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ να υλοποιηθεί με ευθύνη του Πολεμικού Ναυτικού.

Είμαι όμως υποχρεωμένος να συγχαρώ και να επιβραβεύσω το προσωπικό των Υ/Β και του Ναυτικού κλιμακίου Σκαραμαγκά, που επέδειξαν ιδιαίτερη επινοητικότητα, απόδοση και εργατικότητα πέραν του καλώς εννοούμενου καθήκοντος, γεγονός που αποτέλεσε το καθοριστικό παράγοντα ώστε να καταστεί εφικτό αυτό το εγχείρημα.


Τους εκφράζω δημόσια τις ευχαριστίες μου και αναγνωρίζω την υψηλού επιπέδου επαγγελματική τους κατάρτιση. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν παραδείγματα και πρότυπα αριστείας για τα στελέχη του ΠΝ και όχι μόνο .

Θέλω επίσης να τονίσω, πως αρωγοί στις προσπάθειές μας να αποδοθούν και να ενταχθούν επιχειρησιακά και τα πέντε Υ/Β στο Πολεμικό Ναυτικό, στάθηκαν με αίσθημα εθνικής ευθύνης, συνεργασίας, συνέργειας και αλληλεγγύης οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ναυπηγεία.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η ικανότητα της χώρας μας, να κατασκευάζει υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα και να επιδεικνύεται ότι η Ελλάδα διαθέτει επιλογές για την ανάπτυξη της αμυντικής ισχύος μέσω της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί τον κόμβο συνεργασίας με την εγχώρια ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, γεγονός που αποδεικνύεται από το ποσοστό κατασκευής των Πολεμικών Πλοίων του σημερινού Στόλου μας από τα ελληνικά ναυπηγεία που αγγίζει το 60%. Όπως πιθανόν να γνωρίζετε εντός δυο ετών αναμένεται να αποδοθούν οι ΤΠΚ Καραθανάσης και Βλαχάκος όπως επίσης αναμένεται να ολοκληρωθεί η επισκευή της ΤΠΚ Μυκόνιος.


Το Υ/Β «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» έχει λάβει το όνομα του από τους πυρπολητές και ναυμάχους Ιωάννη και Λέκκα Ματρώζο οι οποίοι συμμετείχαν σε πλήθος ναυτικών επιχειρήσεων και πυρπολήσεων του Τουρκικού Στόλου. Είναι το δεύτερο κατά σειρά Υ/Β στην ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού με αυτό το όνομα.

Αντίστοιχα το Υ/Β «ΚΑΤΣΩΝΗΣ έχει λάβει το όνομα του προς τιμή του διάσημου θαλασσομάχου Λάμπρου Κατσώνη, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου 1787 – 1792, δημιούργησε με τη βοήθεια της Ρωσίας και των Ελλήνων της Τεργέστης, μια Πολεμική Μοίρα η οποία έφτασε τα 28 πλοία και καταναυμάχησε τον τουρκικό στόλο σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και Τουρκικά παράλια. Είναι το τρίτο κατά σειρά Υ/Β στην ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού με αυτό το όνομα.

Κύριες και Κύριοι οι περιφερειακές συνθήκες ασφαλείας όπως έχουν εξελιχθεί, τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο ενός τριγώνου αστάθειας μέσα στο οποίο διαμορφώνεται ένα πλέγμα απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας συμβατικών και μη.
Τα δύο Υ/Β «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος για το Πολεμικό Ναυτικό και ισχυροποιούν την αμυντική μας θωράκιση και τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.


Κατηγορία Άρθρα & Απόψεις
 
Κλείνει δια παντός το θέμα - Πολύ μεγάλη στιγμή για την ελληνική Ορθοδοξία καιτον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - Δεν προτίθεται το Πατριαρχείο να ζητήσει επιστροφή των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών - Τι αναφέρει ανακοινωθέν του Πατριαρχείου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκλεισε οριστικά το θέμα των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών.
 
Στη σημερινή συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και στο πλαίσιο της εξέτασης του θέματος του αυτόνομου της Εκκλησίας, ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, δηλαδή Ηπείρου, Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Βορείου Αιγαίου υπάγονται μεν στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου, αλλά έχουν παραχωρηθεί επιτροπικώς με την Πατριαρχική Συνοδική Πράξη του 1928 στην Εκλλησία της Ελλαδος για λόγους που σχετιζόταν με
την αποτελεσματική διαποίμανσή του, αλλά ούτε ο ίδιος ούτε το Πατριαρχείο ούτε τώρα ούτε στο μέλλον προτίθενται να ζητήσουν επιστροφή. Δηλαδή, οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών θα παραμείνουν για πάντα στη διοικητική δικαιοδοσία της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή εξέλιξη αποτελεί προσωπική επιτυχία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αλλά, όπως τόνιζαν και συνεργάτες, προσωπική δικαίωση του Μακαριστού Χριστόδουλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος με ηρεμία και διπλωματικό τρόπο εξισορρόπησε όλες τις τάσεις μέσα στην Εκκλησία και οδήγησε τον Πατριάρχη σε μία διαβεβαίωση που κανείς δεν φανταζόταν πριν από την Πανορθόδοξη Σύνοδο στην Κρήτη, ενώ παράλληλα έκλεισε τα μέτωπα με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Θυμίζουμε ότι το θέμα αυτό είχε δημιουργήσει οξύτατες αντιπαραθέσεις, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο να επιβάλει στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο την ποινή της ακοινωνησίας, της διακοπής δηλαδή κάθε επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ παράλληλα θεώρησε άκυρη την εκλογή μητροπολιτών των Νέων Χωρών από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, ο Πατριάρχης δήλωσε ότι η Εκκλησία της Κρήτης και οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου δεν είναι ολιγότερο Ελλάδα από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Δώδεκα χρόνια μετά, με τον τρόπο αυτό ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φαίνεται οτι χτίζει συμμαχίες με την Ελλάδα και κλείνει μέτωπα.
Ικανοποίηση στην Εκκλησία της Ελλάδος
Την ικανοποίηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου για το θέμα του καθεστώτος των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών εξέφρασε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Χάρης Κονιδάρης.

Αναλυτικά, η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και τα μέλη της Επίσημης Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τη σημερινή διαβεβαίωση που έδωσε ενώπιον όλων των μελών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για το ζήτημα του σεβασμού του καθεστώτος των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με όσα υπογράμμισε ενώπιον του Σώματος διέλυσε τα όποια σύννεφα υπήρχαν στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών για ζήτημα ουσιαστικά ανύπαρκτο, το οποίο ανεκινείτο χωρίς λόγο στο παρελθόν επί ζημία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, και τις όποιες παρεξηγήσεις είχαν δημιουργηθεί. Το όλο ζήτημα χάρη στη γενναία παρέμβασή του είναι πλέον ξεκάθαρο τοις πάσι.

Οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, δηλ. της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και του Β. Αιγαίου, υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου και ως εκ τούτου οι Μητροπολίτες τους μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά διοικούνται με βάση την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928, η οποία είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη, από την Εκκλησία της Ελλάδος, στην οποία και είχαν επιτροπικώς παραχωρηθεί για λόγους που σχετίζονταν με την αποτελεσματικότερη διαποίμανσή τους.

Αυτό που ο Οικουμενικός Πατριάρχης με σαφήνεια διευκρίνισε είναι ότι ούτε ο ίδιος ούτε το Πατριαρχείο, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, πρόκειται να θέσουν ζήτημα επιστροφής των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών και αλλαγής του εκκλησιαστικού καθεστώτος που τις διέπει».
Ανακοινωθέν  του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις Νέες Χώρες
Σε ανακοινωθέν για τις Νέες Χώρες  το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρεται στη διοίκηση που εκχωρήθηκε επιτροπικώς στην Εκκλησία της Ελλάδας, τονίζοντας ότι οι Μητροπόλεις των λεγομένων Νέων Χωρών υπάγονται κανονικώς και πνευματικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ακολουθεί αναλυτικά το ανακοινωθέν: «Σήμερον, Τετάρτην, 22αν Ἰουνίου 2016, συζητουμένου ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τοῦ θέματος τοῦ Αὐτονόμου, ἐπί σχετικῇ δέ προτάσει τροπολογίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος διεβεβαίωσεν ὅτι τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον οὐδεμίαν πρόθεσιν ἔχει νά χορηγήσῃ αὐτονομίαν εἰς τάς Μητροπόλεις τῶν λεγομένων Νέων Χωρῶν καί ὅτι αὗται ὑπάγονται πάντοτε κανονικῶς καί πνευματικῶς ὑπό τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ἡ δέ διοίκησις αὐτῶν ἔχει ἐκχωρηθῆ ἐπιτροπικῶς εἰς τήν Αὐτοκέφαλον Ἐκκλησίαν τῆς Ἑλλάδος, τήν ὁποίαν ἡ Α. Θ. Παναγιότης καί ηὐχαρίστησε διά τήν τοιαύτην ἐξυπηρέτησιν πρός τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου»
Ποιες είναι οι Νέες Χώρες
Οι λεγόμενες «Νέες Χώρες» είναι επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίες με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της 4ης Σεπτεμβρίου του 1928 διοικούνται «επιτροπικώς» από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Πρόκειται, συνολικά, για 36 Μητροπόλεις, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό με τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους (μέρος της Ηπείρου, η Μακεδονία και η Θράκη, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου) εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να ανήκουν στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η βασική διαφορά τους με τις λοιπές Μητροπόλεις της Ελλάδας είναι πως, αν και ανήκουν στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η διοίκησή τους έχει παραχωρηθεί στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το κείμενο της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης (Σεπτέμβριος 1928), η διοίκηση των επαρχιών αυτών ανατίθεται «επιτροπικώς» στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος, «τηρουμένου του επί των επαρχιών τούτων ανωτάτου κανονικού δικαιώματος του Αγιωτάτου Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου».

Η υπαγωγή των επαρχιών στην «άμεσον διακυβέρνηση» της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας με την Πατριαρχική Πράξη του 1928 ­ έξι χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και 16 χρόνια μετά την αρχή των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων ­ έγινε υπό όρους που αποδέχθηκαν η Εκκλησία της Ελλάδος και η τότε κυβέρνηση.

Ειδικές ρυθμίσεις στη διοίκησή τους δεν υφίστανται, ωστόσο, όπως ορίζει η Πατριαρχική Πράξη, οι αρχιερείς των «Νέων Χωρών» θα πρέπει να μετέχουν «κατ' ίσον αριθμό» με τους ιεράρχες της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος στη διοίκησή της.

Οι μητροπόλεις των «Νέων Χωρών», δηλαδή οι μητροπόλεις του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελλάδα, είναι οι εξής:


1) Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης (με έδρα την Κοζάνη), 2) Μητρόπολη Κασσανδρείας (με έδρα τον Πολύγυρο της Χαλκιδικής), 3) Θεσσαλονίκης, 4) Δράμας, 5) Σιδηροκάστρου (με έδρα τον ομώνυμο δήμο του Νομού Σερρών), 6) Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας (με έδρα τη Φλώρινα), 7) Λαγκαδά (με έδρα τον ομώνυμο δήμο του Νομού Θεσσαλονίκης), 8) Πολυανής και Κιλκισίου (με έδρα το Κιλκίς), 9) Σισανίου και Σιατίστης (με έδρα τη Σιάτιστα του Νομού Κοζάνης), 10) Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου (με έδρα την Καβάλα), 11) Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς (με έδρα την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης), 12) Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως (με έδρα τον Δήμο Νεαπόλεως της Θεσσαλονίκης), 13) Ζιχνών και Νευροκοπίου (με έδρα τη Νέα Ζίχνη των Σερρών), 14) Μαρωνείας και Κομοτηνής (με έδρα την Κομοτηνή), 15) Αλεξανδρουπόλεως, 16) Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου (με έδρα την Παραμυθιά), 17) Ιωαννίνων, 18) Γρεβενών, 19) Χίου, Ψαρών και Οινουσών, 20) Νικοπόλεως και Πρεβέζης, 21) Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαμερίου (με έδρα την Αρναία Χαλκιδικής), 22) Σερρών και Νιγρίτης, 23) Μηθύμνης (με έδρα την Καλλονή Λέσβου), 24) Ελευθερουπόλεως (με έδρα τον ομώνυμο δήμο του Νομού Καβάλας), 25) Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας (με έδρα την Εδεσσα), 26) Κίτρους και Κατερίνης, 27) Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος, 28) Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου, 29) Λήμνου (με έδρα τη Μύρινα της Λήμνου), 30) Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου (με έδρα τη Γουμένισσα του Νομού Κιλκίς), 31) Βεροίας και Ναούσης, 32) Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης (με έδρα το Λελβινάκι των Ιωαννίνων), 33) Ξάνθης και Περιθεωρίου, 34) Ελασσόνος, 35) Σάμου και Ικαρίας και 36) Καστορίας. Η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Κατηγορία Άρθρα & Απόψεις
 
Από την Αγιά Σοφιά θα διαβάζεται το κοράνι για 30 μέρες κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και από εκεί θα το αναμεταδίδει το κρατικό θρησκευτικό κανάλι TRT Diyanet, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα το κοράνι από την Αγιά Σοφιά θα διαβάζεται για το πρόγραμμα sahur (πρωινή προσευχή πριν τη νηστεία) με τον τίτλο «Αγία Σοφία – Χρόνος Ευλογίας». Το πρόγραμμα θα προβάλλεται καθημερινά στις 2.00 για 30 μέρες. Το Ραμαζάνι ξεκινά στις 6 Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τις 7 Ιουλίου. Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η Αγιά Σοφιά λειτούργησε για 916 χρόνια ως εκκλησία και μετά την Άλωση για 482 χρόνια ως τζαμί ενώ πλέον λειτουργεί ως Μουσείο. Σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή του ΑΚΡ Σαμίλ Ταγιάρ η Τουρκία ως αντίδραση στο ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου για τη γενοκτονία των Αρμενίων θα πρέπει να ανοίξει την Αγιά Σοφιά για προσκύνημα. Ειδικότερα, ο βουλευτής με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter, σημειώνει:  «Εφόσον οι ΗΠΑ ‘αγκάλιασαν΄ το ΡΚΚ και την παράλληλη δομή, η Γερμανία υπέκυψε στο ψέμα της γενοκτονίας, η φιλία έμεινε στο ράφι. Σειρά έχουμε εμείς τώρα: η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει στο προσκύνημα».
Κατηγορία Άρθρα & Απόψεις
Η σεξουαλική εκβίαση (sextortion) αποτελεί μια νέα μορφή εκβίασης που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στον διαδικτυακό κόσμο, σε συνδυασμό με άλλα φαινόμενα όπως το sexting, δηλαδή την ανταλλαγή μηνυμάτων και φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου, ειδικά μέσω Διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων. Οι νέοι, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δεν αντιλαμβάνονται πολλές φορές τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται η κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων μέσω των νέων τεχνολογιών.
Στη σεξουαλική εκβίαση, ο θύτης προσεγγίζει το θύμα σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο όπως το Facebook, συχνά με ψεύτικο λογαριασμό και στοιχεία (ενώ πολλές φορές μπορεί να παριστάνει

ακόμα και ανήλικο αγόρι ή κορίτσι). Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του, πείθει το θύμα να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα και στη συνέχεια του ζητάει είτε χρήματα είτε άλλες προσωπικές φωτογραφίες ή κάποια χάρη σεξουαλικού περιεχομένου, προκειμένου να μη δημοσιεύσει το μαγνητοσκοπημένο υλικό στο Διαδίκτυο ή για να μην το αποστείλει σε γνωστούς και φίλους του θύματος. Αυτά τα άτομα πολύ συχνά είναι πρώην σύντροφοι των θυμάτων και χρησιμοποιούν την απειλή για να αναγκάσουν το θύμα να επανασυνάψει ερωτική σχέση μαζί τους ή για να πάρουν εκδίκηση (revenge porn).

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά η SafeLine στα παιδιά που συνήθως είναι ευκολότεροι στόχοι, μιας και δείχνουν πολύ πιο εύκολα εμπιστοσύνη σε άτομα κάθε φύλου και ηλικίας που γνωρίζουν στο Διαδίκτυο. Οι δράστες εκμεταλλεύονται την παιδική αφέλεια και στοχοποιούν παιδιά που ανοίγονται εύκολα σε άλλα άτομα μέσω του Διαδικτύου ή που δημοσιεύουν συχνά φωτογραφίες τους στα κοινωνικά δίκτυα. Όταν κάποιο παιδί, αλλά και ενήλικος, πέφτει θύμα σεξουαλικής εκβίασης,  συχνά βιώνει αυτό που του συμβαίνει με αυξημένα αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου, ενώ κάποιες φορές η θυματοποίηση μπορεί να διαρκέσει τόσο καιρό, που να το οδηγήσει σε τάσεις αυτοκαταστροφής.
Η σεξουαλική εκβίαση αποτελεί έγκλημα (τιμωρείται με το απλό έγκλημα της εκβίασης), ενώ η διάδοση, κοινοποίηση ή αποστολή εικόνων παιδικού σεξουαλικού περιεχομένου, μπορεί να στοιχειοθετήσει το έγκλημα της παιδικής πορνογραφίας.
Για να σταματήσουν τη σεξουαλική εκβίαση και τη θυματοποίηση, τα παιδιά πρέπει να επικοινωνήσουν με κάποιον –συνήθως με τους γονείς τους, κάποια Γραμμή Καταγγελιών ή την αστυνομία. Η SafeLine, η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, έχει δεχθεί από την αρχή του έτους ήδη 11 καταγγελίες για σεξουαλική εκβίαση, ενώ για το 2015, ο αριθμός των σχετικών αναφορών που δέχτηκε ανήλθε στις 24.
Η SafeLine προτρέπει τους γονείς να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στις δραστηριότητες των παιδιών τους όταν κάνουν χρήση διαδικτυακής κάμερας, να συζητούν μαζί τους για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, καθώς και να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τις ασφαλείς ρυθμίσεις στα κινητά τους τηλέφωνα και τις συσκευές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες να παραβιαστούν τα δεδομένα τους από κάποιον τρίτο.
Εάν πιστεύετε ότι εσείς ο ίδιος ή κάποιος τρίτος έχει πέσει θύμα σεξουαλικής εκβίασης μέσω Διαδικτύου, σας συμβουλεύουμε να απευθυνθείτε στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή καταγγελιών SafeLine, υποβάλλοντας καταγγελία είτε μέσω της ιστοσελίδας μας, (www.safeline.gr/report) ανώνυμα ή επώνυμα, είτε μέσω της ηλεκτρονικής μας διεύθυνσης στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , ή στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 210 6476464.
Κατηγορία Άρθρα & Απόψεις

Εκπαιδευτικά Νέα