Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

 


 

 

 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούνιος 2016 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

 
Τρείς ακόμα εταιρείες στο άρθρο 99 οδηγεί ο ΜαρινόπουλοςΗ Μαρινόπουλος εξελίσετε σε ατομική βόμβα και παρασέρνει μαζί του 3 ακόμα εταιρείες καθώς μετά τις τρεις νέες αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα που υπέβαλλε σήμερα το πρωί το συνολικό άνοιγμα της εταιρείας ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ!
Εκτιμάται όμως πως -πιθανότατα- θα συνδικαστούν όλες τον Σεπτέμβριο. Αναλυτικά, με τρεις σημερινές προσφυγές ζητείται το ίδιο καθεστώς και για τις εξής εταιρείες του Ομίλου:
1. Αφοι Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ. Η εταιρεία θεωρείται «μητρική», καθώς ασκεί διοίκηση επί του Ομίλου και διαχειρίζεται τα οικονομικά και είναι αυτή που δανείζεται και δανείζει για τις ανάγκες του Ομίλου. – Οι συνολικές υποχρεώσεις για τις οποίες ζητεί δικαστική προστασία είναι 196.000.000 ευρώ (έως τις 31/12/2015) τα οποία αφορούν χρέη: Στο Δημόσιο 320.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 23.000 ευρώ, σε τράπεζες 180.000.000 ευρώ και σε προμηθευτές 16.000.000 ευρώ.
2. Express m ΑΕ.
Πρόκειται για την εταιρεία, στην οποία ανήκουν 160 καταστήματα (20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα, με συνολικές υποχρεώσεις 275.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα: Στο Δημόσιο 840.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 3,12 εκατομμύρια ευρώ, στους εργαζόμενους 800.000 ευρώ, στις τράπεζες 4.000.000 ευρώ και σε προμηθευτές 266.000.000 ευρώ.
3. ΞΥΝΟΣ ΑΕ. Εταιρεία, στην οποία ανήκουν 19 μικρά σούπερ μάρκετ, σε Αθήνα και Ήπειρο, που είχε εξαγοράσει πριν από χρόνια η «Μαρινόπουλος». Οι συνολικές υποχρεώσεις φτάσουν τα 19,6 εκατομμύρια ευρώ: Στο Δημόσιο 280.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 290.000 ευρώ, στους εργαζόμενους 260.000 ευρώ (σύμφωνα με την εταιρεία οι εργαζόμενοι έχουν εξοφληθεί μέχρι και τον Μάιο του 2016), σε γραμμάτια και επιταγές 4.000 ευρώ και σε προμηθευτές 14,5 εκατομμύρια ευρώ.
Οι συνολικές υποχρεώσεις των τριών εταιριών ανέρχονται στα 490,6 εκατ. ευρώ.
Κατηγορία Πολιτική
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 01:47

Ψυχρολουσία με τις συντάξεις στα ATM

 
Ψυχρολουσία με τις συντάξεις στα ATMΤα νούμερα των συντάξεων που φάνηκαν στις οθόνες των ΑΤΜ προκάλεσαν τουλάχιστον απογοήτευση στους 150.000 χαμηλοσυνταξιούχους που είδαν το ΕΚΑΣ να καταργείται αλλά και στους 284.000 συνταξιούχους του Δημοσίου που είδαν τη μείωση του μερίσματος να γίνεται πραγματικότητα.
Ωστόσο η ψυχρολουσία δεν τελειώνει εδώ…
Σε ένα μήνα θα ακολουθήσει η περικοπή των επικουρικών για 250.000 δικαιούχους με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.160 καθαρά) και άνω.
Δραματικές μειώσεις είδαν ήδη και 150.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Το όριο καταβολής του επιδόματος υποχωρεί στα 664 ευρώ μηνιαίες μεικτές συντάξιμες αποδοχές για τη χορήγησή του το διάστημα Ιούνιος – Δεκέμβριος 2016.

Επικουρικές

Ακόμη όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος χάθηκε μια επικουρική από τους συνταξιούχους με το κόλπο της αλλαγής στην ημερομηνία πληρωμής. Για το 2016 (και μόνο για αυτή τη χρονιά) οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν 11 αντί 12 επικουρικές συντάξεις, επειδή η σύνταξη που θα έπαιρναν προκαταβολικά τον Ιούνιο θα καταβληθεί σε «δεδουλευμένη» βάση τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.
Με αυτό το τρικ το ΕΤΕΑ σταματά πλέον να πληρώνει τη σύνταξη του επόμενου μήνα στο τέλος του προηγούμενου αλλά στο τέλος της χρονιάς το «μέτρημα» βγάζει 11 επικουρικές αντί για 12.
Από τη σύνταξη του Αυγούστου θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι μειωμένες επικουρικές για τους δικαιούχους με εισόδημα άνω των 1300 ευρώ το μήνα . Οι περικοπές θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης.

ΕΚΑΣ

Ξεκινάει και επίσημα χθες με την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, η εφαρμογή του σκληρού μέτρου της κατάργησης ή μείωσης του ΕΚΑΣ σε  χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν συντάξιμες αποδοχές από 664 ευρώ έως 850 ευρώ το μήνα. Πρόκειται για ένα μέτρο που προκαλεί περικοπές της τάξης του 20 – 25% στις συντάξεις των δικαιούχων. Η έναρξή του οριοθετήθηκε την 1η Ιουνίου, αλλά ουσιαστικά τίθεται σε εφαρμογή από τις συντάξεις Ιουλίου, ενώ έως το τέλος του έτους θα πρέπει να επιστραφούν τα αναδρομικά ποσά ενός μηνός, που ήδη χορηγήθηκαν.

Μέρισμα

Οι μειώσεις 59% κατά μέσο όρο στο μέρισμα των συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων, θα καθυστερήσουν ένα 48άωρο, αφού τα ποσά αντί να δοθούν στους δικαιούχους χθες, Τετάρτη 29 Ιουνίου, θα καταβληθούν την Παρασκευή, 1η Ιουλίου. Έτσι, εκτιμά η διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει το σύνολο των εσόδων που προκύπτουν από τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, για να καταβάλλει κανονικά το μέρισμα.

Εξηγήσεις Γιώργου Κατρούγκαλου για τις κομμένες συντάξεις που βρήκαν στα ΑΤΜ

«Oι επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα μετριαστούν σταδιακά από τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα εφαρμοστούν, βάσει του Ν. 4387/2016» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.
Τονίζει, μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση ότι με τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα λαμβάνουν συντάξεις ανώτερες των ορίων του ΕΚΑΣ όλοι οι συνταξιούχοι με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ και 30 έτη ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει τα εξής:
«Το ΕΚΑΣ, ως επίδομα ενίσχυσης του εισοδήματος των συνταξιούχων, είχε συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια για την απονομή του και όχι με τα κριτήρια των κοινών διατάξεων συνταξιοδότησης. Έτσι, προκλήθηκαν στρεβλώσεις σε βάρος της αρχής της ανταποδοτικότητας και της αναλογικότητας, που αποτελούν βασικές αρχές της κοινωνικής ασφάλισης. Με διαφορά εισοδήματος μόλις ενός ευρώ, κάποιος θα μπορούσε να στερηθεί το επίδομα, συγκρινόμενος με εκείνον που ελάμβανε σύνταξη μικρότερη κατά ένα ευρώ.
Ο μη ανταποδοτικός χαρακτήρας είχε ως αποτέλεσμα να προκύπτουν πολλές αδικίες και δυσανάλογες διαφορές εισοδήματος, μετά την καταβολή των συντάξεων και του ΕΚΑΣ τόσο σε σχέση με το χρόνο ασφάλισης των συνταξιούχων όσο και με τις καταβληθείσες εισφορές και να πλήττεται, έτσι, η ανταποδοτικότητα και η αναλογικότητα των εισφορών και παροχών.
Με αυτές τις στρεβλώσεις, το ΕΚΑΣ λειτούργησε και ως αντικίνητρο ασφάλισης, αφού με 15 έτη ασφάλισης, μπορούσε κάποιος να λαμβάνει μαζί με το ΕΚΑΣ το ίδιο ποσό με εκείνον που συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που συνταξιοδοτούνταν με 15 έτη εργασίας και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, δικαιούταν οργανικό ποσό σύνταξης ύψους 301 ευρώ. Ο ασφαλισμένος αυτός έπαιρνε τελικά 487 ευρώ ως κατώτατη σύνταξη και 230 ευρώ ως το ανώτατο ποσό ΕΚΑΣ. Συνολικά, λάμβανε 717 ευρώ, ποσό το οποίο ελάμβανε άλλος με τα ίδια έτη ασφάλισης, αλλά με συντάξιμες αποδοχές 2.100 ευρώ.
Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019 θεσμοθετήθηκε από τον Αύγουστο 2015 με το Ν.4336/2015. Αποτελεί δέσμευση την οποία αξίωναν να αναλάβει η χώρα τα περισσότερα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα μετριαστούν σταδιακά από τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα εφαρμοστούν, βάσει του Ν. 4387/2016, (έως και 120% για τις χαμηλές συντάξιμες αποδοχές).
Με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ένας συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 900 ευρώ και 20 έτη ασφάλισης θα λάμβανε 487 ευρώ σύνταξη, την κατώτατη προβλεπόμενη σύνταξη, ενώ με το νέο σύστημα για τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές θα λαμβάνει 527 ευρώ. Επίσης, ένας συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ και 20 έτη ασφάλισης θα λάμβανε και πάλι 487 ευρώ σύνταξη, την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, ενώ με το νέο σύστημα θα λαμβάνει 543 ευρώ.
Έτσι, ο Ν. 4387/2016 διορθώνει και πολλές από τις αδικίες, σε επίπεδο ανταποδοτικότητας, που προκαλούσαν η εφαρμογή της κατώτατης σύνταξης, αλλά και η εφαρμογή του ΕΚΑΣ.
Με το Ν.4387/2016 προβλέπονται υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τα χαμηλά εισοδήματα και λίγα έτη εργασίας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την αναδιανομή του εισοδήματος μεταξύ των συνταξιούχων με το δικαιότερο τρόπο.
Εξάλλου, μετά την 1-1-2019, οπότε και θα εκκινήσει η αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων, βάσει των ρυθμών ανάπτυξης, θα υπάρξει σταδιακά σημαντική βελτίωση του εισοδήματος για την πλειοψηφία των δικαιούχων του ΕΚΑΣ που θα το απολέσουν.
Με τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα λαμβάνουν συντάξεις ανώτερες των ορίων του ΕΚΑΣ όλοι οι συνταξιούχοι με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ και 30 έτη ασφάλισης.
Για παράδειγμα, ενώ με το παλαιό σύστημα υπολογισμού για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 30 έτη ασφάλισης, ένας συνταξιούχος θα λάμβανε μόνο 620 ευρώ σύνταξη και θα υπολείπονταν 44 ευρώ από το εισοδηματικό όριο του ΕΚΑΣ, με το νέο σύστημα και τον επανυπολογισμό θα λαμβάνει 664 ευρώ σύνταξη και δεν θα έχει την ανάγκη υποστήριξης από το ΕΚΑΣ».
Κατηγορία Πολιτική
 
 
 
Κυρώσεις στις χώρες με υπερβάλλοντα ελλείμματα θέλει ο ΣόιμπλεΤην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επειδή δεν επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες που έχουν υπερβάλλοντα ελλείμματα, όπως προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ.
«Υπεύθυνη είναι η Κομισιόν και πρέπει, διάβολε, επιτέλους να εφαρμόσει τις συνθήκες», δήλωσε χθες βράδυ στο Βερολίνο σε συζήτηση στρoγγυλής τραπέζης, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. Αλληλλεγύη μπορεί να υπάρξει μόνον όταν όλοι τηρούν τους κανόνες. Εάν ξανά και ξανά δεν τηρείται ό,τι έχει συμφωνηθεί, “δεν δημιουργείται η βάση για εμπιστοσύνη, αλλά καλλιεργείται ο ευρωσκεπτικισμός”» είπε. Και οι κανόνες προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι δεν επιτρέπεται μια χώρα να έχει έλλειμμα πάνω από το 60% του ΑΕΠ.
Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα ο Σόϊμπλε δήλωσε ότι είναι θέμα της Μ. Βρετανίας πώς θα χειριστεί το αποτέλεσμα, «είναι δική της υπόθεση. Έντιμο θα ήταν όμως να αποφασίσει σε εύλογο χρόνο».
Απέκλεισε δε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση πριν κατατεθεί επισήμως το σχετικό αίτημα. «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τον εαυτό της στα σοβαρά. Φυσικά και θα κάνουμε τα πάντα ώστε η πολιτική και οικονομική ζημιά από αυτήν την απόφαση να μην γίνει ακόμα μεγαλύτερη». Από την βρετανική απόφαση δεν πρέπει να να προκύψει ντόμινο.
Ο Ζαν Άσελμπορν είπε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος . Οι Βρετανοί ήταν την Παρασκευή διστακτικοί, αλλά εν τω μεταξύ διαπίστωσαν ότι δεν είναι προ το συμφέρον τους να χάσουν χρόνο.
Ο Σόϊμπλε εξήγησε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ως αντίδραση στη διαδικασία αλλαγών στη ζωή των ανθρώπων. Όταν αλλάζουν όλα γρήγορα, τότε αναζητούμε ενστικτωδώς στήριγμα και ασφάλεια σε αυτό με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι, στη χώρα και την περιοχή στην οποία ζούμε. Πρέπει τώρα να «συνδέσουμε σωστά » τον εθνικό δεσμό με την ευρωπαϊκή συμμετοχή, χωρίς να έρχονται σε αντίθεση.
Κατηγορία Πολιτική
HDRESIM.NET«Η κατάσταση που ζούμε εν έτει 2016 δεν περιγράφεται με λόγια», δήλωσε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ1 ο Έλληνας κάτοικος της Κωνσταντινούπολης, Γιάννης Γκαλίτσης.
«Η εικόνα, η ατμόσφαιρα με τις λέξεις της ελληνικής γλώσσας είναι πολύ δύσκολο να τη μεταφέρουμε, είναι βαριά και αδυσώπητη», υποστήριξε ακόμα ο 63χρονος, που γεννήθηκε, ζει
και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο πλήγμα που έχει δεχθεί η Τουρκία οικονομικά από τα συνεχή κρούσματα, με συνέπεια να έχουν μειωθεί δραματικά οι αφίξεις στη χώρα λέγοντας: «Έχει γίνει μία θρόμβωση στον τουρισμό στην Τουρκία. Δεν κυκλοφορεί ξένο αίμα, ξένο χρήμα, δεν έρχονται τουρίστες».
Δείτε το βίντεο από το πρωινό δελτίο της ΕΡΤ1:
Κατηγορία Πολιτική
Η χώρα βρίσκεται στο απόλυτο κενό.
Πηγαίνει από μνημόνιο σε μνημόνιο και από αξιολόγηση σε αξιολόγηση.
Τελεί σε καθεστώς επιτροπείας διαρκείας, που με την «περήφανη διαπραγμάτευση» ήδη απλώνεται στα προσεχή εκατό χρόνια.
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας με τον συνεταίρο του, μπροστά στον κίνδυνο της επερχόμενης εκλογικής κατακρήμνισης, φαίνεται ότι αποφάσισαν να της δώσουν το τελικό χτύπημα: Να προσθέσουν σε όλα αυτά και την ακυβερνησία, αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο.
Τσίπρας και Καμμένος βρίσκονται πλέον στον αστερισμό του Κουτσόγιωργα.
Ακόμη χειρότερα: Στον αστερισμό Παπαδόπουλου που έβαλε στον γύψο όλες τις εξουσίες – νομοθετική, δικαστική, Τύπο – πλην της δικής του.
Με όχημα την αγωνία των μικρών κομμάτων να παραμείνουν στο παιχνίδι, ο κ. Τσίπρας μαγειρεύει

έναν καλπονοθευτικό νόμο προκειμένου να μειώσει τις επιπτώσεις της ήττας του και με τελικό στόχο την ακυβερνησία – ώστε να έχει ρόλο και λόγο.

«Μετά από εμένα η καταστροφή»! Αυτή είναι η λογική!
Ως γνωστόν, το ισχύον εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική. Για την ακρίβεια είναι απλή αναλογική ως τις 250 έδρες – γι’ αυτό και ακόμη και κόμματα που μόλις ξεπερνούν το 3% κατορθώνουν να εξασφαλίζουν τουλάχιστον δέκα βουλευτές.
Μετά τις 250 έδρες, υπάρχει το λεγόμενο «μπόνους» των 50 εδρών που πηγαίνει στο πρώτο κόμμα.
(Αρχικά, με το νόμο 3231/2004 του τότε υπουργού Εσωτερικών Σκανδαλίδη, το «μπόνους» ήταν 40 έδρες, οπότε το σύστημα ήταν η απλή αναλογική ως τις 160 έδρες. Οι 260 έδρες μοιράζονταν αναλογικά με εκλογικό μέτρο το άθροισμα των ψήφων των κομμάτων που ξεπερνούσαν το όριο του 3% δια του 260. Με το νόμο 3636/2008 του τότε υπουργού Εσωτερικών και σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου, το «μπόνους» αυξήθηκε στις 50 έδρες, οπότε το σύστημα είναι πλέον η απλή αναλογική για τις 250 έδρες).
Ο νόμος αυτός εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Μαΐου και Ιουνίου) του 2012.
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για «μπόνους», δηλαδή για δώρο, για επιβράβευση του πρώτου, αλλά για την βούληση του νομοθέτη να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης και να αποφεύγεται η ακυβερνησία.
Με τον τρόπο αυτό ικανοποιούνται δύο βουλήσεις: Η βούληση του λαού με την οποία αποφαίνεται ποιος θέλει να είναι ο πρώτος – και επομένως αυτός που θα έχει τον πρώτο λόγο για τον σχηματισμό κυβέρνησης – και η βούληση του νομοθέτη για σχηματισμό κυβέρνησης, δια του σχηματισμού σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Δηλαδή δεν πρόκειται για επιβράβευση, αλλά για απόφαση ενίσχυσης της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης.
Αν ο νόμος έδινε τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από το δεύτερο κόμμα (που θα μπορούσε να συνεργαστεί με το τρίτο, το τέταρτο και ούτω καθεξής), τότε θα είχαμε νόθευση της λαϊκής βούλησης ως προς την επιλογή του πρώτου κόμματος και αποκάλυψη της εξουσιομανίας του δεύτερου και όλων των υπολοίπων.
Απλά πράγματα: Όταν ο λαός φέρνει κάποιον στην πρώτη θέση, έχει δηλώσει ποιος θέλει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Ο κ. Τσίπρας επωφελήθηκε από αυτόν τον νόμο σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015). Αν ήθελε να τον αλλάξει, έπρεπε να το κάνει αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και οπωσδήποτε ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος και το κόμμα του επαναλαμβάνουν τα φληναφήματα περί «πάγιας θέσης για απλή και άδολη αναλογική), όχι μόνο δεν άλλαξε τον νόμο, αλλά και τον… υπερασπίστηκε μετά μανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο του 2012, όσο είχε στα χέρια του την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε «καλπονοθευτικό» το νόμο με τον οποίο μετά κέρδισε σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Αλλά το 2013, όταν είχε τεθεί θέμα εκλογικού νόμου, ο Τσίπρας, ενόψει επικράτησής του σε περίπτωση εκλογών, δεν ήθελε ούτε να το ακούσει, επιχειρηματολογώντας μάλιστα για την ανάγκη να έχει προβάδισμα το πρώτο κόμμα. Με μεγαλύτερο πάθος δε υπερασπίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον ισχύοντα εκλογικό νόμο κατά την περίοδο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Χαρακτηριστική είναι και η θέση του Προέδρου της Βουλής, που ερωτηθείς τον Φεβρουάριο του 2015, είπε πως «ο εκλογικός νόμος μπορεί να περιμένει για αργότερα». Από τις κατά καιρούς δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του κ. Τσίπρα προκύπτει ότι χρησιμοποιούν τον εκλογικό νόμο καταπώς τους βολεύει κάθε φορά.
Και ιδού οι αποδείξεις:
-8 Ιανουαρίου 2010. Σε απαντητική του επιστολή προς τον τότε πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας αναφέρει οι προτάσεις της κυβέρνησης θα οδηγήσουν, με μαθηματική ακρίβεια, στη δημιουργία αρχηγοκεντρικών κομμάτων και στην κυριαρχία του δικομματικού-διπολικού πολιτικού συστήματος, συμπιέζοντας τα μικρότερα κόμματα, καθώς θα εμπεδώσουν την πλειοψηφική λογική και τα δικομματικά διλήμματα.Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει στην συνέχεια της επιστολής του ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να καταθέσει προτάσεις νόμου για όλα αυτά τα ζητήματα στο ελληνικό Κοινοβούλιο και προσθέτει ότι μία από αυτές τις προτάσεις θα είναι και η καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως μοναδικού εκλογικού συστήματος γνήσιας έκφρασης των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών.
-13 Φεβρουαρίου 2012, Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα: «Η Δημοκρατία σε κρίση», που διοργάνωσε η εφημερίδα «Αυγή» στη Θεσσαλονίκη: «Το αίτημα για εκλογές με απλή αναλογική είναι ένα αίτημα σωτηρίας πια για τη χώρα και για τον λαό».
-9 Μαΐου 2012, Αλ. Τσίπρας που έχει από την προηγουμένη λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης: «Ο λαός αποφάσισε ότι τα κόμματα του μνημονίου δεν έχουν πια πλειοψηφία στη Βουλή για να ψηφίζουν μέτρα λαίλαπα και αυτό είναι μία σημαντική νίκη της κοινωνίας. Ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος μας στερεί τη δυνατότητα να έχουμε τη δεδηλωμένη».
-Στις 22 Μαΐου 2012– εν όψει των εκλογών του Ιουνίου - ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε στην εισαγγελία του  Αρείου Πάγου ιδρυτική δήλωση ως ενιαίο πολιτικό κόμμα, υπό την επωνυμία «ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο», ώστε να μην εμποδίσουν την πορεία του προς την εξουσία οι συνιστώσες του. Άρα σκοπός του πλέον είχε γίνει να επωφεληθεί από τον νόμο που είχε καταγγείλει στο παρελθόν.
-Τον Ιούλιο του 2013 πραγματοποιήθηκε το Ιδρυτικό Συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνιστώσες κλήθηκαν να αυτοδιαλυθούν. Πάντα με το βλέμμα στον εκλογικό νόμο.
-15 Σεπτεμβρίου 2013, Αλέξης Τσίπρας, συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ: «Πίσω απ’ αυτά τα σενάρια και από αυτούς που τα διακινούν, βλέπουμε την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από τα πέναλτι. Αυτό βλέπουμε. Τίποτε άλλο δεν βλέπουμε. Τον πανικό στον οποίο βρίσκεται το σύστημα εξουσίας και την αδυναμία να πιστέψουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν γαλουχηθεί με την ιδέα ότι θα βρίσκονται διαρκώς στις καρέκλες της εξουσίας, έχουν το σύνδρομο της κυβερνησιμότητας, ότι θα χάσουν καρέκλες εξουσίας. Αυτό βλέπουμε.
Δημοκρατία ίσον εναλλαγή στην εξουσία. Εάν πιστεύουμε στη δημοκρατία, πρέπει να πιστέψουμε ότι η εναλλαγή και η δυνατότητα του λαού να επιλέγει τις κυβερνήσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Όλα αυτά τα σενάρια τα οποία περιγράψατε είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ο εκλογικός νόμος σήμερα είναι τέτοιος. Δεν συμφωνούμε εμείς με αυτόν, αλλά είναι τέτοιος που δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι αυτός, το κόμμα το οποίο θα είναι πρώτο, θα έχει τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο για τη συγκρότηση της κυβέρνησης.
Εγώ σας είπα τις εκτιμήσεις μου. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά πρώτο κόμμα, είναι μπροστά και θα είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά και θα έχει απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή και παρ’ όλα αυτά θα επιδιώξει συνεργασίες. Αν παρ’ όλα αυτά είναι πρώτο κόμμα της Ν.Δ. αντιλαμβάνεστε ότι θα φτιάξει κυβέρνηση όπως έφτιαξε την προηγούμενη φορά που ήταν πρώτο κόμμα το κόμμα της Ν.Δ. Προς τι αυτή η συζήτηση;
Φοβούνται μήπως δεν βρούνε να φτιάξουν κυβέρνηση; Δηλαδή φοβάται ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης ότι θα μείνουν εκτός Βουλής; Αυτό μου λέτε; Αυτές τις ανησυχίες εμείς δεν μπορούμε να τις ερμηνεύσουμε. Ρωτήστε τους ίδιους για να τις ερμηνεύσουν. Εμείς κοιτάμε μπροστά. Κοιτάμε μπροστά και βλέπουμε τις ανάγκες του λαού και της κοινωνίας, την ανάγκη της χώρας να οδηγηθεί και να πάει μπροστά. Και έχουμε βαθιά αυτοπεποίθηση ότι το δύσκολο έργο που θα αναλάβουμε, η δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό, θα υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι διαρκής αυτή η στήριξη και η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στις προσπάθειές μας».
-16 Σεπτεμβρίου 2014, Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, Σκάι, σχετικά με τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο: «Θα σας πω ευθέως. Συμφωνώ κι εγώ με αυτό που είπε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Βούτσης, ότι η ανακίνηση του θέματος εκ μέρους της κυβέρνησης είναι ομολογία ήττας. Δεν θα το σκεφτόντουσαν να πάνε σε μια τέτοια συζήτηση αν δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι έρχεται η καταστροφή και ο όλεθρος στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές. Ο εκλογικός νόμος δεν πρέπει να είναι ένας άσσος στο μανίκι, τον οποίο πετάμε στο τραπέζι. Γι’ αυτό εμείς έχουμε υποστηρίξει την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Αν αυτή η κυβέρνηση πράγματι κατάλαβε ότι θα πρέπει να πάμε σε ένα άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της απλής αναλογικής, τότε ξέρετε τι θα έπρεπε να κάνει; Να παραιτηθεί τώρα και να προκηρύξει εκλογές. Γιατί δεν μπορεί να κυβερνάς τα δυο προηγούμενα χρόνια με το μπόνους των 50 εδρών, να κάνεις πράγματα εκτός των προγραμματικών σου δεσμεύσεων και τώρα να έρχεσαι να κοροϊδεύεις» / «Αμ’ έπος, αμ έργον. Θα δούμε. Ιδού η πρόκληση λοιπόν» / «Προσωπική μου γνώμη είναι, αν είναι να συνδεθεί το θέμα των εκλογών με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, να το επιχειρήσουν. Αλλά προσέξτε, για απλή αναλογική μιλάμε. Γιατί το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν βαφτίσει πολλές φορές απλή αναλογική τα κόλπα τους…» / «Είναι γνωστό ότι είμαστε υπέρ της συνταγματικής καθιέρωσης της απλής αναλογικής».
-25 Φεβρουαρίου 2015, Ν. Βούτσης, Βήμα FM. Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο και τον χρόνο συζήτησής του στη Βουλή, είπε πως μπορεί να περιμένει γι’ αργότερα και αναφέρθηκε σε συγκλίσεις και συναινέσεις που διαφαίνονται σε πολύ υπαρκτά και σημερινά προβλήματα. «Α, ναι, βέβαια, δεν το συζητάμε ο εκλογικός νόμος μπορεί να περιμένει γι’ αργότερα».
Είπε επίσης ότι «το ΔΝΤ βρίσκεται σε απόκλιση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και καθυστερούν απ’ ό,τι φαίνεται την έλευση τους ή δεν την έχουν προγραμματίσει κιόλας ακόμα», γεγονός που χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο, τη στιγμή που απ’ όλες τις άλλες πλευρές στην Ευρώπη έχει διαμηνυθεί και στον πρωθυπουργό και στον κ. Τσακαλώτο ευθέως ότι κι αυτοί βιάζονται και θεωρούν ότι είναι σημαντικό να τελειώσει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση». «Υπάρχει λοιπόν αυτή η σοβαρή διάσταση απόψεων, που δεν μπορούμε να την κρύβουμε και γι’ αυτό κάνει αυτά τα διαβήματα η κυβέρνηση, έτσι ώστε να προσέλθει και το ΔΝΤ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης», τόνισε.
-4 Αυγούστου 2015, Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητική εκπρόσωπος, στην τηλεόραση του Σκάι: «Πάγια αρχή της Αριστεράς η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Πάγια θέση» / «Οι εκλογές, ξέρετε, όταν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, οι επόμενες εκλογές γίνονται…» / «Δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξουμε σύστημα με μπόνους 50 εδρών και δεν θα χρειαζόμαστε…» / «Εμείς δεν μιλάμε για μπόνους. Μιλάμε για ένα σύστημα αναλογικό. Αυτή είναι η πάγια θέση μας…».
Στην ερώτηση «δεσμεύεστε γι` αυτό, ότι αν φέρετε εκλογικό νόμο θα είναι χωρίς μπόνους;», απαντά: «Χωρίς μπόνους». Και συνεχίζει: «Διότι δε μπορεί η χώρα να είναι κάτω από το πλαίσιο αυτού του εκλογικού νόμου που βεβαίως να θυμίσουμε δεν τον έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτοί που σήμερα μας βάζουν σαν προαπαιτούμενο λες και πάντα ήθελαν την απλή αναλογική και δεν το κατάφεραν, και…εν πάση περιπτώσει, σήμερα δείχνουν το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ, για να είμαστε και όπως πρέπει» / «Ένα σύστημα το οποίο αυτοί που το εφάρμοσαν, το στήριξαν και το υπηρέτησαν, σήμερα δεν τους βολεύει γιατί είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως σ` αυτή τη λογική δεν θα μπούμε σε καμία στιγμή. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει όταν απαιτείται και όταν ο κρίνουμε εμείς. Δε δεχόμαστε υποδείξεις για τέτοια θέματα».
-5 Αυγούστου 2015, Ν. Βούτσης, υπουργός Εσωτερικών, στο real.gr: «Ο εκλογικός νόμος δεν προσφέρεται για τακτικισμούς. Ο εκλογικός νόμος θα άλλαζε στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, με την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στις εξαγγελίες του, θα καθιερώσει την απλή αναλογική συνταγματικά, ως πάγιο εκλογικό σύστημα. Διαφορετικά δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αλλάξει».
-9 Ιουνίου 2016, Ν. Βούτσης, Πρόεδρος Βουλής, συνέντευξη Τύπου: «Ως προς το ζήτημα της απλής αναλογικής, αυτό δεν θα λυθεί σε μήνες. Αυτό θα λυθεί τώρα. Δηλαδή, το εκλογικό σύστημα θα συζητηθεί τον προσεχή μήνα. Και ανεξάρτητα αν η Βουλή θα αποτελεί και μέρος, όπως θα θέλαμε, της αναθεωρητέας ύλης του Συντάγματος -ανεξαρτήτως αυτού- θα γίνει προσπάθεια οπωσδήποτε να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση, ώστε ο εκλογικός νόμος που θα αποφασιστεί από τη Βουλή να έχει τη συνταγματική βάση, έτσι ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές μετά από τρία χρόνια και τρεισήμισι μήνες. Η συζήτηση εξελίσσεται πάνω σε αυτό το ζήτημα. Δεν θέλω εγώ να τη φορτίσω περισσότερο. Είναι γνωστή και η άποψή μου και η προγραμματική άποψη και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων κομμάτων μέσα στη Βουλή για την απλή αναλογική, για τα όρια, για τα μπόνους, για όλα αυτά» / «Από εκεί και πέρα, το στοιχείο, παραδείγματος χάρη, «άδολη αναλογική» δεν μπορεί να αναφέρεται σε προσωπικά ή σε προσωποπαγή κόμματα, που να είναι δυνατόν, ας πούμε, να διαμορφώσει ένα μπουκέτο μερικών δεκάδων κομμάτων μέσα στη Βουλή. Αντιλαμβάνεστε αυτό πόσο δύσκολο θα ήταν και για τη νομοθετική εργασία».
-12 Ιουνίου 2016, Ν. Βούτσης, Αθήνα 9,84: «Θα κληθεί κάθε κόμμα και άρα και το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, να καταθέσει πολύ καθαρά την πρότασή του, με βάση και την εξαετή εμπειρία του, όχι μόνο θεωρητικά... Είμαστε υπέρ της εφαρμογής της πλήρους αναλογικής με διατήρηση όμως του ορίου εισόδου, χωρίς μπόνους. Γιατί τα θέματα της συνεργασίας και της ακυβερνησίας απομυθοποιήθηκαν, αποδομήθηκαν, ή απέκτησαν ένα νέο περιεχόμενο μέσα από τα πολλά κόμματα και τις συνεργασίες… Η κουβέντα που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν επί σχημάτων που η ίδια η ζωή ήρθε να τα βάλει στα δικά της όρια…».
-10 Ιουνίου 2016, Δ. Βίτσας στο Σταρ: «Είναι ξεκάθαρο, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και προηγούμενα στο πρόγραμμα του Συνασπισμού, είμαστε υπέρ της απλής, άδολης αναλογικής. Είναι μια ευκαιρία και σε ένα διάλογο να ακουστούν οι απόψεις. Η απλή αναλογική θα ανασυνθέσει προς μεγαλύτερους σχηματισμούς το όλο πολιτικό σκηνικό. Με την απλή αναλογική θα υπάρξουν ισχυρές κυβερνήσεις και μερικές φορές και μονοκομματικές. Η Αριστερά, το έχει πει επανειλημμένα ο Αλέξης Τσίπρας και στο κόμμα και στα υπουργικά συμβούλια, δεν ήρθε για να διαχειριστεί τη στιγμή αλλά για να βάλει τη σφραγίδα της σε μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές και νομίζω πως αυτό θα γίνει. Το ζήτημα του πόσο θα είναι το όριο, αν θα υπάρχει ή όχι πριμοδότηση, αν ρωτάτε εμένα στη διαδικασία αυτού του διαλόγου, θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει πριμοδότηση».

elzoni.gr

Κατηγορία Πολιτική
 
 
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προκαλέσει το φαινόμενο του ντόμινο στην Ευρώπη.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ο Σόιμπλε είπε ότι εμμένει στη δήλωση του ότι «το μέσα (στην ΕΕ) σημαίνει μέσα και το έξω σημαίνει έξω»,
προσθέτοντας ότι η Βρετανία δεν έχει στη διάθεσή της απεριόριστο χρόνο για να αποφασίσει το πότε θα υποβάλει το αίτημά της για αποχώρηση.
Ο Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσει τη «ζημιά» από το Brexit και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένα «φαινόμενο του ντόμινο» στην ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.
Η μακροχρόνια αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit είναι πιθανότατα «δηλητήριο» για την οικονομία», υπογράμμισε.
Κατηγορία Πολιτική
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 02:50

Τρεις τραγωδίες και ένας εφιάλτης

 
Όταν το 2013 ο David Cameron δεσμευόταν ότι θα κάνει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., θεωρούσε ότι έκανε μια εξαιρετική για την καριέρα του, κίνηση. Η οποία, εάν κέρδιζε, θα του εξασφάλιζε παντοκρατορία στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ή αυτό νόμιζε. 
 
Η ιστορία, αμείλικτη, ήρθε να του αποδείξει ότι έκανε τεράστιο λάθος. Ένα λάθος θανάσιμο για την καριέρα του και εξαιρετικά ακριβό για την χώρα του...

Την περασμένη Παρασκευή ο Βρετανός πρωθυπουργός, επέλεξε να κάνει ένα ακόμη λάθος. Αντί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας (ενέργεια απαραίτητη για το άνοιγμα της διαδικασίας αποχώρησης μιας χώρας), παρά την προεκλογική του δέσμευση γι’ αυτό, αποφάσισε να αφήσει την ευθύνη στον διάδοχό του. Επιμηκύνοντας ιδιαίτερα πολύ την αστάθεια και την αβεβαιότητα που σκεπάζουν το Νησί από τα πρώτα λεπτά ώρα της ανακοίνωσης του αποτελέσματος. Οι οποίες είναι, την δεδομένη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην υπόθεση Brexit…

Αυτή η αβεβαιότητα περί του πως ακριβώς και κάτω από ποιους όρους θα γίνει η αποχώρηση από την Ένωση, έχει παγώσει εδώ και πολλές εβδομάδες μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στην Βρετανία. Σε συνδυασμό δε με την πλήρη πολιτική αστάθεια που δημιουργήθηκε από τις αποφάσεις του συνόλου σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, δημιουργεί την ομίχλη που σκεπάζει το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή η ομίχλη είναι η κύρια αιτία που θεωρείται ότι οι συνέπειες του Brexit συνολικά, είναι μη εντοπίσιμες και μη υπολογίσιμες, ακόμη. Υπάρχουν οι αρχικοί υπολογισμοί, ξέρουμε κάποια από τα πράγματα που θα συμβούν αλλά η συνολική εικόνα είναι θολή. Ας δούμε μερικά σημαντικά, από όσα ξέρουμε…

Καταρχήν, είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί αρνητικά, σε σημαντικό βαθμό, ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Φυσικά, δεν πρόκειται να εξαφανιστεί το City, όπως υπερβολικά αναφέρουν κάποιοι. Το Λονδίνο, ίσως, καταφέρει να γίνει το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο που επί δεκαετίες επιθυμεί. Το ζήτημα είναι πως θα πρέπει να το κάνει χωρίς ένα πολύ μεγάλο μέρος των συναλλαγών που αφορούν χώρες-μέλη της Ε.Ε. Μια πτώση των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων της τάξης του 30%, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απίθανη.

Διότι, η απώλεια του European Financial Passport (Ευρωπαϊκό Χρηματοπιστωτικό Διαβατήριο, γνωστό σαν EUPassport, που επιτρέπει σε μία εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αδειοδοτημένη από τις αρμόδιες αρχές μιας χώρας, να δραστηριοποιείται σε όλη την υπόλοιπη Ένωση, χωρίς νέες χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης, μόνο με μία ενημέρωση εγκατάστασης ή εξ αποστάσεως) για όσους οργανισμούς εδρεύουν εκεί, θα έχει μεγάλο κόστος.

Λάβετε υπόψιν σας πως, παρ' όλες τις διαψεύσεις και τις αρνήσεις, μεγάλος αριθμός funds και τραπεζών (ειδικά τα πρώτα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα στις συναλλαγές τους στις Ευρωπαϊκές αγορές) ήδη έχουν στείλει ανθρώπους σε Ευρωπαϊκές πόλεις, διερευνώντας τις δυνατότητες μετεγκατάστασης.

Σε κάποιες, λίγες περιπτώσεις μάλιστα, οι αποφάσεις έχουν παρθεί. Μια ειδικά, είναι ιδιαίτερα "χτυπητή", καθώς έχει εκδώσει διάψευση, αλλά ήδη έχει προσλάβει την ομάδα μηχανικών που θα πραγματοποιήσει την ανακατασκευή συγκεκριμένου κτιρίου, σε "γειτονική" χώρα…

Η μεγαλύτερή (γνωστή) δυσμενής οικονομική επίπτωση στην Γηραιά Αλβιόνα όμως, θα έρθει από άλλον τομέα. Αυτόν των ξένων επενδύσεων (Foreign Direct Investment). Όλα τα αξιόλογου (και τα περισσότερα μη αξιόλογου) μεγέθους επενδυτικά σχέδια στο Μεγάλο Νησί, έχουν "παγώσει" εδώ και μήνες. "Παγώσει" α λα Ελληνικά. Και δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν ξανά, αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό. Δηλαδή σε περισσότερο από ένα χρόνο…

Ο συγκεκριμένος τομέας δραστηριότητας δε, έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την Μεγάλη Βρετανία, λόγω του ισοσκελισμού του εξαιρετικά υψηλά (-5,2% του Α.Ε.Π. το 2015) ελλειμματικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της, από τις εισροές κεφαλαίων προς επένδυση.

Με απλά λόγια, απλουστευμένα και με λίγη υπερβολή, χωρίς νέες επενδύσεις, η Βρετανία αρχίζει να κάνει τα πρώτα βήματα προς μία κατάσταση, παρόμοια με αυτήν της Ελλάδας του 2009…

Εκτός από αυτά, η ανυπαρξία επενδύσεων, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε στην Ελλάδα πια, έχει σαν άμεση συνέπεια την μη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και, σταδιακά, την απώλεια των όσων ήδη υπάρχουν.

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερα σχόλια πάνω στο τι θα συμβεί στην Βρετανική αγορά εργασίας τον επόμενο χρόνο…

Στις παραπάνω οικονομικές συνέπειες (συν κάποιες ακόμα που μπορούμε να αναγνωρίσουμε από τώρα, π.χ. πτώση της φουσκωμένης αγοράς ακινήτων, που όμως θα μετριαστεί από την υποτίμηση της λίρας) προσθέστε:

Α. Έναν συντριπτικά ηττημένο πρωθυπουργό, που θα τελεί υπό παραίτηση για ένα δίμηνο τουλάχιστον.

Β. Ένα κυβερνόν κόμμα που θα αναζητά νέο αρχηγό, για δυόμιση μήνες (ανακοινώθηκε η ημερομηνία εκλογής, 9 Σεπτεμβρίου). Με επικρατέστερο τον Boris Johnson (κάποιοι Tories μιλούν για εφιάλτη) και δεύτερη πιθανή διάδοχο, την Theresa May (Συντηρητική της Δεξιάς πτέρυγας αλλά, παραδόξως, και ένθερμη υποστηρίκτρια του Remain). Ένα κυβερνόν κόμμα το οποίο, αφού εκλέξει αρχηγό, θα πρέπει να κάνει συνέδριο. Αν θεωρήσουμε βέβαιο ότι δεν θα γίνουν γενικές εκλογές.

Γ. Ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αρχηγό που δεν έχει την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Μαρξιστικών ιδεών και αρχών, ο οποίος επιμένει να μην παραιτηθεί από την ηγεσία. Με την διάσπαση να φαντάζει καθόλα πιθανή. Ενώ επόμενη αρχηγός των Εργατικών αναμένεται να είναι η Angela Eagle (κεντρώα Labour, στενή συνεργάτιδα του Gordon Brown και- πραγματικά, όχι α λα Corbyn -ένθερμη υποστηρίκτρια του Remain).

Πως σας φαίνεται όλο αυτό; Τι θα συμβεί π.χ. αν εκλεγούν στις ηγεσίες των κομμάτων οι κυρίες May και Eagle, αποφασίζοντας ότι, πριν το Κοινοβούλιο ενεργοποιήσει το Άρθρο 50, η χώρα χρειάζεται νέες εκλογές; Κάπου στον Νοέμβριο; Πόση αβεβαιότητα θα υπάρξει ακόμη; Αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο πολιτικούς και οικονομικούς εφιάλτες ή όχι;

Για φανταστείτε (με εκλογές ή χωρίς) ένα ζευγάρι κυβέρνησης-αντιπολίτευσης Johnson-Corbyn;

Αυτός και αν είναι εφιάλτης; Γιατί;

O πρώτος έγραψε δημόσια (προσπαθώντας, εντελώς ανεπιτυχώς, να μιμηθεί τον Sir Winston Churchill) ότι με το Brexit όλα θα είναι μια χαρά, σε στυλ "δεν πάθαμε και τίποτα". Χρησιμοποιώντας σαν επιχείρημα ότι "η λίρα είναι στα επίπεδα 2013 και 14". Λίγες ώρες αργότερα από την δημοσίευση του κειμένου, η Βρετανική λίρα πραγματοποιούσε νέο χαμηλό τριακονταετίας…

Ο δεύτερος; Ο δεύτερος έχει, εδώ και μήνες, επιλέξει σαν έναν από τους συμβούλους του για τα οικονομικά θέματα, τον Γιάνη Βαρουφάκη. Χρειάζεται να προστεθεί κάτι;

Αντί επιλόγου, παραθέτω το σχόλιο ενός αναγνώστη των Financial Times, όπως το μετέδωσε στο Twitter ο Peter Spiegel:

"Μια γρήγορη σημείωση για τις πρώτες τρεις τραγωδίες. 

Κατ’ αρχήν, ήταν η εργατική τάξη που ψήφισε για να φύγουμε επειδή ήταν οικονομικά παραμελημένη και είναι αυτή που θα υποφέρει περισσότερο από τον θάνατο εργασίας και επενδύσεων. 

Κατά δεύτερον, οι νεότερες γενιές έχασαν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε άλλες 27 χώρες. Ποτέ δεν θα μάθουμε σε πλήρη έκταση τις χαμένες ευκαιρίες, φιλίες, γάμους και εμπειρίες που θα αποστερηθούμε. Οι δικοί μας γονείς, θείοι και παππούδες μας πήραν την ελευθερία κίνησης σε ένα αποχαιρετιστήριο χτύπημα προς μια γενιά που ήδη πνιγόταν στα χρέη των προκατόχων μας. 

Τρίτον και ίσως το σημαντικότερο, ζούμε τώρα σε μία δημοκρατία που δεν έχει ανάγκη την τεκμηρίωση. Όταν τα γεγονότα συναντήθηκαν με τους μύθους ήταν τόσο άχρηστα, όσο οι σφαίρες που κάνουν γκελ στα σώματα των εξωγήινων σε μια νουβέλα του Χ. Τζ. Γουέλς. Όταν ο Michael Gove είπε "ο Βρετανικός λαός έχει σιχαθεί του ειδικούς", είχε δίκιο. Μπορεί όμως κάποιος να μου πει την τελευταία φορά που η επικράτηση μιας κουλτούρας που αντιτίθεται στην γνώση οδήγησε σε οτιδήποτε άλλο από τον τυφλό φανατισμό;".

Πραγματικός ύμνος στην ομόνοια και την σύμπνοια, δεν νομίζετε;


Σ.Σ.: Αποτελεί ή όχι μεγάλη βοήθεια για την επικείμενη εκτόξευση της Ελληνικής οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, η υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο Άρθρο 99;

Πέτρος Λάζος
capital.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Οι «μαγκιές», πολιτικές και άλλες, πληρώνονται ακριβά. Τα παραδείγματα, πολλά και νωπά. 
 
 
Κανείς δεν ξέρει πόσο κόστισε η «μαγκιά» της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Τσίπρα, σίγουρα όμως κινείται στη σφαίρα των πολλών δισεκατομμυρίων.
 
Ο Ερντογάν πληρώνει τώρα τις δικές του «μαγκιές». Επαιξε και έχασε σε σχέση με τη Ρωσία και το Ισραήλ. Τα αδειανά τουρκικά παράλια και οι χαμένες μπίζνες φανερώνουν το τεράστιο κόστος που επωμίσθηκε η Τουρκία. Δεν είναι εύκολο για έναν ηγέτη σαν τον Ερντογάν να ζητήσει συγγνώμη και να κάνει τη δική του κωλοτούμπα στην παγκόσμια σκηνή. Πρέπει να είναι άθλος για τους γύρω του να τον πείσουν για την ανάγκη της κωλοτούμπας και εξαιρετικά επώδυνο για τον ίδιο να την κάνει. Είναι όμως τα καταραμένα οικονομικά δεδομένα που έχουν έναν αμείλικτο τρόπο να επιβάλλονται ακόμη και στους πιο αποφασισμένους ή αλαζονικούς ηγέτες...
 
Μεθάει ένας ηγέτης την ώρα που κάνει τη «μαγκιά» του και αποθεώνεται, αλλά ξεμεθάει, μαζί με τον λαό του, μόλις ξημερώσει η επόμενη ημέρα με τις παρενέργειές της και τον πονοκέφαλο που φέρνει πάντα η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας.
 
Τώρα έχουμε τους Βρετανούς που έκαναν τη δική τους «μαγκιά» με το δημοψήφισμα. Δεν μοιάζουν να έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματική ζημιά που θα υποστούν η οικονομία και η ισχύς τους σε διεθνές επίπεδο. Οι θυμωμένοι ψηφοφόροι άκουσαν τις σειρήνες του λαϊκισμού και πείσθηκαν για το Brexit, χωρίς κανείς να τους έχει παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό Plan B. Εχω την υποψία ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δοκιμάζει τη «μέθοδο Τσίπρα» απέναντι στη Μ. Βρετανία. Αποφεύγει την όξυνση και τις άγαρμπες ακρότητες, κερδίζοντας χρόνο. Ελπίζει ίσως έτσι ότι οι Βρετανοί, πολιτικοί και πολίτες, θα καταλάβουν το μέγεθος του κόστους της απόφασής τους. Ισως ακόμη να θεωρεί πλέον ότι στην πολιτική όλα γίνονται, αφού έχει δει τον δικό μας πρωθυπουργό να μετατρέπεται από ακραίος αντισυστημικός ηγέτης σε αξιόπιστο συνομιλητή που «δεν λέει ποτέ ψέματα». Την έκβαση της βρετανικής «μαγκιάς» δεν μπορούμε να την προβλέψουμε με ευκολία.
 
Η Ιστορία γράφεται και πάει μπροστά με «μαγκιές», αυτό το γνωρίζουμε. Πολλές ρήξεις και τομές δεν θα είχαν γίνει χωρίς παράλογες κινήσεις.
 
Οταν επισημαίνουμε το κόστος διαφόρων ειδών «μαγκιάς», δεν είναι επειδή λατρεύουμε την αδράνεια ή τη διατήρηση του στάτους κβο.
 
Απλώς να επισημάνουμε ότι όταν πίσω από τις «μαγκιές» δεν υπάρχει σχέδιο ή παράτολμο θάρρος ή, ακόμη καλύτερα, και τα δύο, η καταστροφή παραμονεύει.
 
Να το πούμε και απλά, λαϊκά;

Τζάμπα μαγκιά δεν υπάρχει, ούτε στις διεθνείς σχέσεις...
 
 
Α.Παπαχελάς
kathimerini
Κατηγορία Πολιτική
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 02:43

Προεόρτια στάσης πληρωμών...

 
Όσοι έχουν εργαστεί σε επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά γνωρίζουν πως η πορεία προς τη μοιραία κατάληξη είναι σταδιακή. Ξεκινά με περικοπές αναλωσίμων όπως π.χ. τα σαπούνια στους νιπτήρες, τα χαρτιά υγείας και η γραφική ύλη ή άλλα αναλώσιμα.

Μετά αρχίζουν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, στην αρχή μερικές μέρες, μετά εβδομάδες και αργότερα μήνες.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει κάνει στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα. Τον τελευταίο χρόνο καταβάλει μόνο μισθούς και συντάξεις.

Όπως από καιρό τώρα εκτιμούμε είναι θέμα χρόνου η στάση πληρωμών να αρχίσει να ακουμπά και το σκληρό πυρήνα των κρατικών δαπανών.

Η ώρα αυτή πλησιάζει. 
 

Ιδού δύο αποδείξεις:

Απόδειξη Νο1

Πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Εργασίας ενέκρινε την απόφαση του Δ.Σ. του ΙΚΑ για τη χορήγηση εσωτερικού δανεισμού ταμειακής διευκόλυνσης ύψους 210 εκατ. ευρώ.

Επίσης κατά τον τρέχοντα Ιούνιο παρά τις μειώσεις των συντάξεων θα καταβληθούν χωριστά οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Οι δεύτερες θα καταβληθούν και θα καταβάλλονται σταθερά εφεξής τη δεύτερη εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα.

Παρά τους πανηγυρισμούς για το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα τα ταμειακά ελλείμματα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων είναι προφανή.

Απόδειξη Νο 2

Στην αλυσίδα των "λουκέτων" ιδιωτικών επιχειρήσεων προστίθεται και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, η οποία τις τελευταίες μέρες ζήτησε την υπαγωγή της στο άρθρο προστασίας από τους πιστωτές.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι πώς μια από τις μεγαλύτερες ταμειακές του δημοσίου είσπραξης ΦΠΑ και άλλων φόρων βγαίνει εκτός.

Κατά τα λοιπά, το μέγεθος και η εμπλοκή της αλυσίδας στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα δημιουργεί σκέψεις πως ο αντίκτυπος αυτής της χρεοκοπίας μπορεί να είναι πολλαπλάσιος από αυτό που αρχικά φαίνεται.

Η εταιρεία απασχολεί περί τους 12.000 εργαζόμενους και η στάση πληρωμών (αυτό σημαίνει προστασία από πιστωτές) αφορά πάνω από 2.000 προμηθευτές. Αν κάθε προμηθευτής απασχολεί 10 εργαζόμενους ο αντίκτυπος λαμβάνει ήδη άλλες διαστάσεις...

Υπάρχουν λοιπόν σαφείς ενδείξεις πως η αδυναμία μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης μπορεί να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα που να δημιουργήσει έμφραγμα σε ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τις κοινωνικές εντάσεις και να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Παρά τις εκτιμήσεις περί ανάπτυξης και ανάστασης της οικονομίας η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει λάβει τα μηνύματα. Η ανάδειξη της αλλαγής του εκλογικού νόμου σε προτεραιότητα δείχνει πως η ηγεσία της κυβέρνησης δεν αποκλείει τις πολιτικές εξελίξεις και τις πρόωρες εκλογές και προσπαθεί να διαμορφώσει τους όρους για την επόμενη και ενδεχομένως τη μεθεπόμενη μέρα.

Το ορόσημο

Η υπαγωγή της Μαρινόπουλος (της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής) στο άρθρο περί προστασίας από τους πιστωτές μοιάζει με ορόσημο για την πορεία της ελληνικής χρεοκοπίας που ξεκίνησε το 2010 και λαμβάνει χώρα σε αργή κίνηση λόγω της παρέμβασης των εταίρων και δανειστών.

Τυχαίο δεν είναι πως η χρεοκοπία λαμβάνει χώρα το 2016 και επειδή οι τράπεζες θα αρχίσουν να καθαρίζουν τα χαρτοφυλάκια από "κόκκινα" δάνεια, αλλά και ένα χρόνο μετά την επιβολή των capital controls.

Τυχαίο δεν είναι επίσης πως από την αρχή του 2016 έχουμε μια σειρά χρεοκοπιών μεγαλύτερων και άρα πιο γνωστών επιχειρήσεων όπως Ηλεκτρονική Αθηνών, ΙΜΑΣ, Athens Leedra, Πυρσός κλπ "Λουκέτα" είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια, Ατλάντικ, Σατο, Βωβός κλπ., αλλά φέτος σε 6 μήνες είχαμε όσες σε έξι χρόνια χρεοκοπίας.

Η επέτειος των Capital Controls

Τα capital controls είχαν αρνητική επίδραση στην οικονομία η οποία έχει αρχίσει να φαίνεται από το πρώτο τρίμηνο του 2016. Τι έκταση θα πάρει αυτή η αρνητική επίδραση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Το 2015 με την "περήφανη" διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη διέλυσε κυριολεκτικά τις τράπεζες οι οποίες μηδένισαν τα πάνω από 25 δισ. των ανακεφαλαιοποιήσεων που είχαν προηγηθεί. Είναι φυσικό αυτή η εξέλιξη να έχει συμβάλει στην επιδείνωση της κακής κατάστασης της οικονομίας.

Η χρεοκοπία της Μαρινόπουλος, γιατί περί αυτού πρόκειται, (η εταιρεία μετά την υπαγωγή σε προστασία, θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα επάρκειας προμηθειών, γεγονός που θα μειώσει την πελατεία της και θα δυσκολέψει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση), αποτελεί ορόσημο του τέλους ενός οικονομικού μοντέλου για την Ελλάδα.

Πρόκειται για τη χρεοκοπία του οικονομικού μοντέλου της ανάπτυξης μέσω της ζήτησης που δομήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες των επιδοτήσεων και του φθηνού δανεισμού. Η κατανάλωση μειώνεται στη χώρα και κατά συνέπεια οι θέσεις εργασίας που στηρίζονταν στην κατανάλωση θα συνεχίζουν να μειώνονται.

Οι κοινωνικές συνέπειες θα ήταν λιγότερο επώδυνες αν, έστω από το 2010 και μετά τη χρεοκοπία της χώρας, το κράτος είχε μειώσει δαπάνες, σταματούσε να βγάζει 50άρηδες συνταξιούχους και μέσω της μείωσης της φορολογίας, της γραφειοκρατίας είχε δημιουργήσει κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων σε παραγωγικούς εξαγωγικούς τομείς.

Έτσι, όσοι έχαναν τη δουλειά τους από τους κλάδους κατανάλωσης και εισαγωγών θα είχαν την ευκαιρία να απασχοληθούν στους νέους παραγωγικούς τομείς.

Η χρεοκοπία εταιρειών όπως ο Μαρινόπουλος, η Ηλεκτρονική, η Σάτο κλπ. πιστοποιεί τη χρεοκοπία της ιδεολογίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και οι προηγούμενες κυβερνήσεις πάνω-κάτω την θεωρία της επιδίωξης ανάπτυξης μέσω της ζήτησης αποδέχονταν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε το κοντέρ αυτής της ανοησίας με δηλώσεις όπως αυτή της κυβερνητικής εκπροσώπου περί των τριών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που δημιουργεί κάθε διορισμός ενός αργόμισθου στο δημόσιο.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων θα είναι περισσότερες από το πρώτο. Το ίδιο θα συνεχιστεί και το 2017 τουλάχιστον. Αυτό θα συμβεί και γιατί μετά μια μικρή αναλαμπή το 2015 (όχι λόγω ΣΥΡΙΖΑ) το 2016 επιστρέψαμε σε ύφεση αλλά και γιατί από φέτος ξεκινούν οι τράπεζες τη εκκαθάριση των "κόκκινων δανείων".

Η αύξηση φόρων και εισφορών ολοκληρώνει το παζλ της καταστροφής.

Όπως είναι φυσικό, αυτό σημαίνει αύξηση της ανεργίας και μείωση των κρατικών εσόδων. Άρα, σε λίγο το "τρίο στούτζες" του αριστερού οικονομικού επιτελείου θα καταλάβει πως κάθε θέση εργασίας που χάνεται στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να σημαίνει απώλεια περισσότερων θέσεων εργασίας στο δημόσιο. Κάπως έτσι είναι πιθανό να καταρρεύσει ο μύθος της αριστεράς στην Ελλάδα για τα επόμενα 30-50 χρόνια, με φτώχεια και πόνο όπως στις περισσότερες χώρες που κυβέρνησε.

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα καθώς αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση πως οι μισθοί δεν κρατούνται σταθεροί ή ανεβαίνουν με σχετικούς νόμους και απεργίες αλλά με τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων. Ποια είναι η βασική προϋπόθεση για να σταματήσουν να πέφτουν οι μισθοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να αρχίσουν να ανεβαίνουν στη συνέχεια;

Είναι η ζήτηση για θέσεις εργασίας να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Αν δεν συμβεί, κανένας νόμος και κανένας πολιτικός δεν πρόκειται να σταματήσει την Βουλγαροποίηση στην αρχή και Βιετναμοποίηση στη συνέχεια της χώρας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η μείωση των κρατικών δαπανών με τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Μετά η εξασφάλιση όρων πολιτικής και φορολογικής σταθερότητας.

Επίσης υπάρχουν επιχειρήσεις χαμηλής και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Μια χώρα που θέλει να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας με υψηλότερους μισθούς πρέπει να δώσει ειδικά κίνητρα, όχι για σουβλατζίδικα, τυροπιτάδικα και τσιπουράδικα, αλλά για εταιρείες π.χ. τεχνολογίας.

Για να προσελκύσεις επενδύσεις τεχνολογίας που προσφέρουν θέσεις εργασίας με υψηλούς μισθούς χρειάζεσαι πολιτική σταθερότητα που δεν εξασφαλίζεται με τα "καραγκιοζιλίκια" αλλαγής του εκλογικού νόμου κάθε τρεις και λίγο ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις.

Ένα κίνητρο προσέλκυσης τέτοιων επενδύσεων θα ήταν π.χ. η απαλλαγή τους από κάθε φορολογία για τα πρώτα 20-30 χρόνια, όπως έχει κάνει η Τουρκία, το Ισραήλ κλπ. Η Παραγουάη για να εξασφαλίσει μια επένδυσης της Intel έκανε περισσότερα: Πήγε στην εταιρεία και της ζήτησε να μάθει τι πρέπει να κάνει. Και το έκανε και εξασφάλισε την επένδυση.

Ακόμη και με μηδενική φορολογία τα οφέλη από τη μείωση της ανεργίας και τους παράπλευρους φόρους θα έφεραν έσοδα στο κράτος. Αλλά αυτά δεν μπορούν ούτε να τα σκεφτούν ούτε να τα υλοποιήσουν ανεπάγγελτοι και κρατικοδίαιτοι είτε της αριστεράς είτε της δεξιάς.

Μέχρι να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να κάνουμε αυτό που πρέπει, υπομονή...

Καιρός γαρ εγγύς... Οι ενδείξεις συγκλίνουν πως μπήκαμε στην τελική ευθεία.


Του Κώστα Στούπα
capital.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εφαρμογή ενός ταπεινωτικού μέτρου για την οικονομία αλλά και την κοινωνία της χώρας. 
 
Πρόκειται για μία "μαύρη επέτειο" την οποία χρεώνεται εξ ολοκλήρου, όπως και τις καταστροφές που προκλήθηκαν, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καθώς είναι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της και της... σκληρής διαπραγμάτευσης που βεβαίως είχε τελικά τα γνωστά αποτελέσματα... Ποιος δεν θυμάται άλλωστε την περηφάνεια με την οποία ανακοίνωνε στη σύζυγό του ο τότε ΥΠΟΙΚ Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης ότι "αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες". Συνειδητά, μια και όπως μαθαίνουμε στη συνέχεια από κυβερνητικές διαρροές "οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν παίρνουν πάνω από 1.600 ευρώ το μήνα και δεν ενοχλούνται από τα capital controls". Τα οποία αποτελούν προφανώς μέρος της... τιμωρίας των "μενουμευρωπαίων", για την οποία εσχάτως πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε μία από τις αιτίες για τις οποίες ψηφίστηκε η σημερινή κυβέρνηση...

Τι προκάλεσαν οι περιορισμοί στις συναλλαγές είναι γνωστό.

Στα ρεπορτάζ του Capital.gr υπάρχει αναλυτική πλήρης κάλυψη των συνεπειών τους.

Τα δεδομένα σοκάρουν. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε εδώ εκτενώς σε αυτά.

Άλλωστε, όποιος παριστάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την τεράστια ζημιά και το πλήγμα όχι μόνο στην οικονομία και στη ρευστότητα αλλά ακόμη και στις προσωπικές ελευθερίες και στην άλωση κάθε προσωπικού δεδομένου μέσα από τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές - πλαστικές συναλλαγές, είτε εθελοτυφλεί είτε διακατέχεται από ιδεοληψία. Και στις δύο περιπτώσεις δεν έχει σημασία...

Το χειρότερο πλέον είναι ότι τα capital controls δεν προβλέπεται να αποσυρθούν.

Θα παραμείνουν για καιρό ακόμα να πλήττουν την οικονομία, τις τράπεζες και την επιχειρηματικότητα. Να διασύρουν και να καταργούν ατομικές ελευθερίες.

Ο συνδυασμός τους με την παρατεταμένη ύφεση είναι πέρα για πέρα καταστροφικός.

Και σε καμιά περίπτωση δεν έχουν συμβάλει στην ανακοπή της διαρροής καταθέσεων. Ούτε βέβαια στο... κυνήγι της φοροδιαφυγής. Τρίχες.

Και πώς να σταματήσουν να φυλλορροούν οι καταθέσεις, όταν από τη μια μεριά έχει εξαπολυθεί μια φορολογική λαίλαπα που εξανεμίζει εισοδήματα και αποταμιεύσεις (όσες απέμειναν) και από την άλλη δεν έχει κερδηθεί ούτε πόντος αξιοπιστίας από την κυβερνητική πολιτική.

Οπότε ουδείς διανοείται να επιστρέψει ούτε ένα ευρώ από τα κεφάλαια που έχει αποσύρει από το τραπεζικό σύστημα. Αντίθετα, στην πρώτη ευκαιρία θα φύγουν και όσα έχουν απομείνει.

Δεν υπάρχει λοιπόν περίπτωση να αποσυρθούν τα μέτρα στο σύνολό τους. Γιατί πολύ απλά η έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης θα οδηγήσει στα γκισέ και τους τελευταίους...

Και οι τράπεζες θα καταρρεύσουν. Εδώ παρά τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες καθυστερούν ακόμη και την παροχή προνομίων στο λεγόμενο "νέο χρήμα"...

Είναι λοιπόν το πιθανότερο σενάριο του χρόνου τέτοια εποχή να συζητάμε γα τη δεύτερη επέτειο...

Ίσως αποτελεί παιχνίδι της μοίρας, ίσως ένα είδος νέμεσης για τους κυβερνώντες, το γεγονός ότι πάνω στη μαύρη αυτή επέτειο εξελίσσεται και... ωριμάζει μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές τραγωδίες, η υπόθεση Μαρινόπουλου.

Που προφανώς συνδέεται- πέρα από την όποια αστοχία ή προσωπική ευθύνη των επιχειρηματιών - και με την κορύφωση της κρίσης μέσα και από την εφαρμογή των capital controls. Μια υπόθεση στην οποία αν τελικά δεν βρεθεί λύση, θα εξελιχθεί σε ένα τεράστιο συστημικό κίνδυνο για το εμπόριο και την οικονομία.

Και δυστυχώς δεν θα είναι η μόνη. Ακολουθούν και άλλοι...

Χρόνια πολλά λοιπόν Αλέξη. Να το χαίρεσαι το δημιούργημά σας.

Γιατί δικό σας είναι και όχι των... ξένων όπως επικοινωνιακά επιχειρήθηκε να εμφανιστεί.

Ολη δική σας η ευθύνη.


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr
Κατηγορία Πολιτική
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 11

Εκπαιδευτικά Νέα