Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

 


 

 

 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάιος 2016 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 
Αναλυτικές οδηγίες για όλες τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων και για την επιβολή νέων ως αποτέλεσμα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή δίνει με εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» πριν από λίγο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
Σε αυτήν περιλαμβάνονται όλες οι αλλαγές για τους έμμεσους φόρους και προβλέπει τα εξής:

Από την 1η Ιουνίου επιβάλλεται φόρος 10% επί των μηνιαίων λογαριασμών της συνδρομητικής
τηλεόρασης.

Επίσης από 1η Ιουνίου αυξάνεται ο φόρος στη μπύρα από 2,6 ευρώ σε 5 ευρώ ανά 100 λίτρα και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά 100 λίτρα για τις μικρές ζυθοποιΐες.

Αλλάζουν ακόμη τα τέλη ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα. Από τις αλλαγές αυξάνονται έως και 10% οι λιανικές τιμές για τα οχήματα σημερινής λιανικής αξίας άνω των 17.000 ευρώ ενώ για τα φθηνότερα οχήματα επέρχονται μικρές αυξομειώσεις τιμών

Αυξάνεται από τις 15/10 ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης κατά 5 λεπτά του ευρώ.

Από τον Γενάρη του 2017

Επιβάλλεται από τον Γενάρη του 2017 φόρος 0,10 ευρώ ανά 100 ml υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου. Επιβάλλεται από επίσης, φόρος στον καφέ 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο, 2 ευρώ για τον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ για τον στιγμιαίο και τα συμπυκνώματα καφέ κ.α.

Αυξάνεται από 670 σε 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην αμόλυβδη και ο ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης από 330 σε 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, στο υγραέριο κίνησης από 330 σε 430 ευρώ ανά τόνο. Στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση μειώνεται ο ΕΦΚ από 1,5 ευρώ σε 0,3 ευρώ ανά gigajoule αλλά δεν μειώνεται για το φυσικό αέριο κίνησης.

Καταργείται ο ΕΦΚ για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και επιβάλλεται κλιμακωτός ΕΦΚ για τις υπόλοιπες χρήσεις φυσικού αερίου.

Δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο.
Πηγή: enikonomia.gr
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2016 02:52

Αυτή είναι η νέα σύνθεση του ΑΣΕΠ

 

Αυτή είναι η νέα σύνθεση του ΑΣΕΠΎστερα από διαβούλευση με τα κόμματα, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έκανε δεκτή την εισήγηση του Προέδρου της Βουλής για την επιλογή των νέων μελών του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) με πλειοψηφία 4/5, όπως ορίζεται στο άρθρο 101Α του Συντάγματος.
Το ΑΣΕΠ συγκροτείται από 28 μέλη (Πρόεδρο, 3 Αντιπροέδρους και 24 Συμβούλους).
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, η νέα σύνθεση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού έχει ως εξής:
Στη θέση του Προέδρου του ΑΣΕΠ παραμένει ο κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, Επίτιμος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που επελέγη από τη Διάσκεψη των Προέδρων τον Νοέμβριο του 2014 για
θητεία έξι (6) ετών.
Για τις θέσεις των τριών Αντιπροέδρου του ΑΣΕΠ επελέγησαν:
Ο κ. Διονύσιος Λασκαράτος, πρώην Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και νυν Γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ο κ. Ηλίας Νικολόπουλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Ο κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, δικηγόρος, πρώην Γενικός Γραμματέας της Βουλής.
Για τις θέσεις των είκοσι τεσσάρων Συμβούλων επελέγησαν:
Η κ. Ευαγγελία-Αναστασία Βασσάλου, Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, νυν Στέλεχος του ΑΣΕΠ.
Η κ. Ευαγγελία Βλάχου, υποψήφια Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλεχος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
Ο κ. Γεράσιμος Δραγώνας, Μηχανολόγος Μηχανικός, με επαγγελματική εμπειρία, μεταξύ άλλων, στο Κέντρο Ερευνών Εθνικής Άμυνας, στην Αττικό Μετρό Α.Ε. και στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.
Η κ. Μαρία Θεοδωράκη-Ρεντούμη, απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου (Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης) και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, νυν Σύμβουλος του ΑΣΕΠ και πρώην εφέτης Διοικητικών Δικαστηρίων.
Ο κ. Ανδρέας Καβουρίνος, πτυχιούχος της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, πρώην Διευθυντής στον κλάδο των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ο κ. Εμμανουήλ Καρράς, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics, νυν στέλεχος του ΑΣΕΠ.
Ο κ. Χαρίλαος Κλουκίνας, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, τέως εφέτης.
Η κ. Μαρία Λάμπρη, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, νυν Στέλεχος του ΑΣΕΠ.
Ο κ. Ελευθέριος Μακρυλάκης, πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Επιθεωρητής-Ελεγκτής στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Η κ. Στέλλα Μαργέλλου, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην εφέτης Διοικητικών Δικαστηρίων.
Η κ. Δημητρούλα Μαυρομμάτη, πτυχιούχος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εφέτης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.
Η κ. Φωτεινή Μπομπότη, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και του Σαουθάμπτον, δικηγόρος Αθηνών.
Ο κ. Γεώργιος Μποροδήμος, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Επίτιμος Εισαγγελέας Αρείου Πάγου.
Ο κ. Παρασκευάς Νομικός, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, πρώην Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Ο κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου, πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου στην Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, Εντεταλμένος Λέκτορας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η κ. Μαρία Παπαδάκη, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υποψήφια Διδάκτωρ στην Κοινωνιολογία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, νυν Στέλεχος του ΑΣΕΠ, πρώην νομική σύμβουλος του Κέντρου Ερευνών για θέματα ισότητας.
Ο κ. Απόστολος Παπατόλιας, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre, πρώην Ειδικός Επιστήμονας του Συνηγόρου του Πολίτη, πρώην στέλεχος ΜΟΔ Α.Ε., μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διατραπεζικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης της ΟΤΟΕ.
Η κ. Ισιδώρα Παπαφράγκου, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics and Political Science, πρώην Πρόεδρος Εφετών του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, νυν Επίτροπος στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.
Η κ. Βασιλική Ρέππα, πτυχιούχος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, νυν Στέλεχος του ΑΣΕΠ.
Ο κ. Ιωάννης Σακέλλης, πτυχιούχος Οικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη και πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας.
Ο κ. Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Διδάκτωρ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, νυν Στέλεχος του ΑΣΕΠ.
Η κ. Θάλεια Φωτεινοπούλου-Κατσιώτη, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, νυν Σύμβουλος του ΑΣΕΠ, πρώην Σύμβουλος Δημόσιας Διοίκησης σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Βασίλειος Τζέμος, Διδάκτωρ Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, δικηγόρος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων, πρώην Ειδικός Επιστήμονας του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ο κ. Ηλίας Ψώνης, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Μία παράγραφος στον νέο οδηγό συμπεριφοράς του καλού μαθητή ήταν αρκετή για να στηθεί... γλέντι στο Twitter για τον Νίκο Φίλη.

Οι χρήστες δεν έχασαν καιρό, μόλις ενημερώθηκαν για την οδηγία του υπουργού Παιδείας προς τους γονείς, να πάψουν να αποκαλούν τα παιδιά τους «πριγκίπισσες» και «βασιλόπουλα». Αμέσως γεννήθηκαν εκατοντάδες απορίες.

Υπάρχει πρόβλημα και με την Δούκισσα Νομικού; Queen και Prince μπορεί να ακούει κανείς; Η Madonna από βασίλισσα έγινε συντρόφισσα
της ποπ; Και πώς θα λέμε τον βασιλικό πολτό;

Εννοείται βέβαια πως οι χρήστες του Twitter προετοιμάστηκαν ήδη και για τα νέα δεδομένα, καθώς προβλέπουν ότι θα περάσει στην... παρανομία η «Πριγκιπέσσα» του Σωκράτη Μάλαμα και ταινίες όπως «Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας», ο «Μικρός πρίγκιπας» θα απαγορευθεί, την πρωτοχρονιά πλέον στο τραπέζι θα υπάρχει η «συντροφόπιτα» και όλοι φέτος θα πάνε διακοπές στα... Συντροφονήσια.

Δείτε μερικές από τις αναρτήσεις που έγιναν στο Twitter:

 • Πρώτα απαγορεύουν στους γονείς το "Πριγκίπισσα" και μετά επιβάλλουν στα παιδιά το "Πατερούλης". Γιατί είχαν σχέδιο...
 • Απαγορεύεται η «Πριγκιπέσσα» του Μαλαμα και η προβολή της ταινίας «Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας». Να συλληφθεί ο Παράβας.
 • Θα μπορώ να αποκαλώ τη Beyonce Queen bee;


 • Και τον βασιλικό πολτό, πώς θα τον λέμε;
 • Από δω και στο εξής καμία δικαιολογία για να φιλάμε βατράχια
 • Τη Δούκισσα τη Νομικού πώς να τη φωνάζουμε;


 • Τώρα που ο #Filis θα απαγορέψει τον Μικρό Πρίγκιπα ως αντικαθεστωτικό βιβλίο μπορεί να πάρει η μπάλα και το Μονόγραμμα γιατί γκόσαμε λίγο;
 • Απαγορεύεται να αποκαλείς το ίνδαλμά τους Παύλο Σιδηρόπουλο "πρίγκηπα" του ροκ
 • Δηλαδή από σήμερα η Madonna δεν είναι η βασίλισσα της ποπ, αλλά η συντρόφισσα της ποπ;


 • Ο Κατρού θέλει να μου κόψει το φρέντο και ο Φίλης τους ρηγάδες από την Πόκα...
 • Θα σας κάναμε πριγκίπισσες αλλά το απαγορεύει ο #Filis
 • Τέρμα το πριγκίπισσα, βασιλόπουλο κλπ. Διευκρινίζεται ότι οι προσφωνήσεις πασά μου & σουλτάνα μου επιτρέπονται ως πολυπολιτισμικές


 • Δηλαδή τώρα τι θα λέμε... Κωνσταντίνος Πρώην Σύντροφος της Ελλάδος;
 • Θα κόβουμε συντροφόπιτα τα Χριστούγεννα
 • Επίσης θα απαγορευτούν παλιές ελληνικές ταινίες όπως «Θα σε κάνω βασίλισσα»


 • Στελέχη του υπ. Παιδείας ματαίωσαν βάφτιση στην Πάργα γιατί ανακάλυψαν ότι είχε θέμα τη "Μικρή Πριγκίπισσα". Συνελήφθη η νονά
 • Με την υποστήριξη του ίππου, η συντρόφισσα πάει στο η7 και κάνει ματ τον αντίπαλο σύντροφο
 • Πολύ hot τουριστικός προορισμός φέτος τα Συντροφονήσια (πρώην Πριγκιποννήσια)
 • Αντε να δω πως θα λέμε τώρα τον βασιλιά καρνάβαλο
 • Αγιο ειχε ο ΑΝΤ1 που πρόλαβε & σταμάτησε τα καλλιστεία πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, άκου εκεί να δίνουν στέμματα!
 • Queens επιτρέπεται να ακούμε ή θα καταστρέψουμε τις επόμενες γενιές;
 • Θα απαγορευτούν και τις απόκριες οι αντίστοιχες στολές;
 • Άκουγα το πρωί στο σπίτι μου το Kiss από τον Prince και μπήκανε τα ΕΚΑΜ να με συλλάβουν!!
 • Φίλης προς UEFA : Απαράδεκτος ο χαρακτηρισμός "βασίλισσα" για τη Ρεάλ. Ακύρωση τελικού και κύπελλο στην Ατλέτικο.
 • Οχι πια PRINCE μόνο COMRAND, Σύντροφος
 • Έχω όρεξη για αλητεία σήμερα... θα κάτσω να δω τον 'Πρίγκιπα του Μπελ Αιρ'.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2016 02:48

Πού θα κινηθούν οι βάσεις του 2016

 
 
 

Προς ιστορική άνοδο η ιατρική…

Ανεξερεύνητο πεδίο χαρακτηρίζεται φέτος η πορεία των βάσεων με το νέο εισαγωγικό σύστημα.
Οι διαφορές τόσο στη δυσκολία των μαθημάτων από πέρυσι ως φέτος αλλά και οι αλλαγές στο σύστημα των πανελληνίων για το 2016 φέρνουν τα πάνω κάτω στις βάσεις.
Οι βάσεις θα κινηθούν σε τρεις ταχύτητες, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος.
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο και με την απώλεια των παιδαγωγικών λείπουν περίπου 2.000 θέσεις. Έτσι και οι υποψήφιοι των σχολών με μεσαία ζήτηση θα περιοριστούν σε λιγότερες θέσεις ανεβάζοντας έτσι τις βάσεις.
Γενικότερα και καθώς τα περυσινά θέματα έριξαν τις βάσεις, εφέτος αναμένεται άνοδος τόσο στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όσο όμως και σε σχολές με επίσης μεγάλη ζήτηση όπως στις σχολές ΜΜΕ και Ψυχολογίας.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, όπου συγκεντρώνονται και οι περισσότερες σχολές, τα μαθηματικά είναι ένα πρόβλημα, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι οι υποψήφιοι δεν τα πήγαν καλά και έτσι θα υπάρξει μια κάποια συγκράτηση των βάσεων σε σχέση με πέρυσι. Οι Πολυτεχνικές σχολές αναμένεται να κερδίσουν το περσινό χαμένο έδαφος.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η Βιολογία έβαλε δύσκολα στους υποψηφίους όμως και πάλι για την είσοδο στις ιατρικές σχολές ο βαθμός που θα απαιτείται θα είναι κοντά στο 19,5. Σχολές βιολογίας, οδοντιατρική, κτηνιατρικές αλλά και παραϊατρικών επαγγελμάτων αναμένεται επίσης να ανέβουν. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για ιστορική άνοδο των ιατρικών σχολών.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο το γεγονός ότι η είσοδος στα Παιδαγωγικά έχει γίνει δύσκολη, με αποτέλεσμα να τις επιλέγουν λίγοι, ίσως φέρει μείωση των βάσεων και εύκολη πρόσβαση σε αυτές με σχετικά χαμηλό βαθμό.
Στο 5ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση των βάσεων γενικότερα καθώς οι επιδόσεις των μαθητών ως τώρα φαίνεται ότι κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Αναμένεται πτώση των βάσεων.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η σύσταση των 2198 οργανικών θέσεων των μη κοινών ειδικοτήτων,καθώς και η κατανομή σε σχολεία των 1686 οργανικών θέσεων των κοινών ειδικοτήτων.
Άγνωστο επίσης παραμένει το πώς θα υπολογισθούν φέτος τα
οργανικά κενά όλων των ειδικοτήτων.
Με βάση τις υπάρχουσες κενές οργανικές θέσεις ή με βάση το πώς διαμορφώνεται το τοπίο με βάση τον "νέο τύπο σχολείου".Αν γίνει με βάση τον "νέο τύπο σχολείου" τότε οι μεταθέσεις θα είναι ελάχιστες.
Σε κάθε περίπτωση όσο δεν λύνονται αυτές οι εκκρεμότητες,τόσο θα καθυστερεί η ανακοίνωση των μεταθέσεων του 2016.\
Ενημέρωση από Δ Μπράτη
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
 

Αρ. Πρωτ. 658
Αθήνα 31/5/2016
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. 
 

Θέμα: Για τις εγγραφές στα Ολοήμερα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το Δ.Σ.
της Δ.Ο.Ε. από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Υπουργική Απόφαση για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Σχολείου» καθώς και οι ρυθμίσεις για τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό νηπίων για τη λειτουργία τμήματος νηπιαγωγείου, ανέδειξε τον αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων που ως μοναδικό σκοπό έχουν την εξοικονόμηση με κάθε τρόπο εκπαιδευτικού προσωπικού έτσι ώστε να καλυφθούν οι
τεράστιες ανάγκες της εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικούς με την, όσο το δυνατό, μικρότερη δαπάνη για προσλήψεις αναπληρωτών.
Οι κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, η ανάδειξη του ζητήματος από τα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στα Μ.Μ.Ε., οι επιστολές που τις επόμενες ημέρες θα μοιραστούν στους γονείς των μαθητών μας καθώς και το συλλαλητήριο του Σαββάτου 4-6-2016 και η απεργιακή κινητοποίηση με την πορεία διαμαρτυρίας την Τετάρτη 8-6-2016, έχουν ως στόχο τη διαρκή και έντονη ανάδειξη του ζητήματος στην κοινωνία για τη δημιουργία του ρεύματος αντίδρασης που θα οδηγήσει στην απόσυρση των απαράδεκτων ρυθμίσεων.
Οι εγκύκλιοι του Υπουργείου ξεπερνούν κάθε λογική. Για την εγγραφή των παιδιών στο ολοήμερο τμήμα για τα 6/θέσια και άνω Δημοτικά είναι απαραίτητη προϋπόθεση οι γονείς να είναι εργαζόμενοι ή να έχουν κάρτα ανεργίας ή να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Για τα Δημοτικά σχολεία που λειτουργούν ως 4/θέσια και 5/θέσια δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ενώ για τα ολοήμερα τμήματα των Νηπιαγωγείων, τα οποία είναι σχεδόν όλα διθέσια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ας μας εξηγήσει κάποιος σε ποια αλλοπρόσαλλη λογική βασίζεται αυτός ο διαχωρισμός.
Οι εγκύκλιοι σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις εγγραφής μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία, καθιστούν σαφείς τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για πλήρη εφαρμογή των ρυθμίσεων με στόχο την «απόλυση» περισσότερων από 6.000 αναπληρωτών την επόμενη σχολική χρονιά.
Ο αγώνας για την ανατροπή των μέτρων αυτών δεν σταματάει. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε το γεγονός του αποκλεισμού χιλιάδων μαθητών και νηπίων από τις δομές του Ολοήμερου σχολείου, στερώντας από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. τη δυνατότητα της εξαπάτησης της κοινωνίας με τις παραπλανητικές διακηρύξεις της.
Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές στα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί ότι έχει μεγάλη σημασία να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους γονείς που επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους είτε στην πρωινή ζώνη είτε στο ολοήμερο (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) να καταθέσουν αιτήσεις ανεξάρτητα αν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που προβλέπει η Υ.Α. αλλά και η νέα εγκύκλιος. Θα αποδείξουν περίτρανα το μέγεθος του αποκλεισμού από τις δομές του ολοήμερου σχολείου και της στέρησης μορφωτικών δικαιωμάτων από τους μαθητές, που αποτελούν τον πυρήνα των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων του Υπουργείου.
Η παραλαβή δηλώσεων από όλους τους ενδιαφερόμενους, δε βάζει σε πειθαρχικό κίνδυνο τους εκπαιδευτικούς που διενεργούν τις εγγραφές. Δεν αποτελεί παραβίαση της υπουργικής απόφασης και της εγκυκλίου.
Οι αιτήσεις θα δείξουν το μέτρο των κοινωνικών αναγκών που επιχειρείται να περικοπούν και θα αποτελέσουν διεκδικητικό όπλο στα χέρια του εκπαιδευτικού κινήματος για το σπάσιμο των αποκλεισμών, τη φοίτηση όλων των παιδιών στις εκπαιδευτικές δομές, το μπλοκάρισμα των υπεραριθμιών, των απολύσεων και των μετακινήσεων.
Επειδή όμως η «εκπαιδευτική» πολιτική της κυβέρνησης έχει ήδη χαραχτεί με γνώμονα τις επιταγές των μνημονίων και των δεικτών του ΟΟΣΑ, οι εκπαιδευτικοί αναδεικνύοντας την παιδαγωγική αναγκαιότητα στήριξης και διεύρυνσης του Ολοήμερου σχολείου απαιτούμε την απόσυρση όλων των ρυθμίσεων που το διαλύουν με μοναδικό σκοπό την καταδίκη χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε ανεργία.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα στοιχεία θα συγκεντρωθούν ανά σχολική μονάδα από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. και θα προωθηθούν προς το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
alt
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
                                            Ανοικτή επιστολή στον Υπουργό της Παιδείας.
 
 
Άκουσα με θλίψη κ.Υπουργέ της Παιδείας να λέτε στη συγκέντρωση που έγινε στην Καλλιθέα:"Τα Θρησκευτικά η ώρα του παιδιού είναι.Αυτή είναι η πραγματικότητα".Λάθος πληροφόρηση έχετε κ.Υπουργέ.Σίγουρα στα Θρησκευτικά αλλά και σε όλα τα μαθήματα υπάρχουν καθηγητές και καθηγήτριες που δεν ανταποκρίνονται στα "θέλω" των παιδιών.Δε μου αρέσει να ωραιοποιώ τα πράγματα.Σε όλους του κλάδους υπάρχουν συνάδελφοι με ακραίες συμπεριφορές και αντιλήψεις . Σας
προκαλώ όμως κ.Υπουργέ να κάνετε μία έρευνα στις Διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας και εκεί θα διαπιστώσετε ότι άλλη είναι η εικόνα που έχουν για τα Θρησκευτικά και τους θεολόγους οι κατά τόπους εκπαιδευτικές κοινότητες.
Να ρωτήσετε κ.υπουργέ το ποσοστό των θεολόγων που χρησιμοποιούν τις  Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη Διδακτική πράξη .
Να πληροφορηθείτε κ.Υπουργέ για τις διακρίσεις των θεολόγων καθηγητών και καθηγητριών στις διάφορες καινοτόμες δράσεις, προγράμματα  και δραστηριότητες.
Υπηρετώ κοντά μια δεκαετία ως σχολικός σύμβουλος και έχω επισκεφθεί  300 περίπου σχολεία της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.Από τα Ψαρά,τη Λήμνο και την Ικαρία μέχρι την Καστοριά  τη Φλώρινα και την Αριδαία.Αυτό που διαπίστωσα στα περισσότερα είναι ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι η ΩΡΑ του ΠΑΙΔΙΟΥ... είναι η ώρα που το παιδί πολλές φορές βρίσκει νόημα στο να βρίσκεται στο σχολείο.

Ανδρέας Χ. Αργυρόπουλος
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 

Δεν θα ισχύσουν από του χρόνου, όποιες από τις προτάσεις της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου εφαρμοστούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Λιάκο.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εκπροσώπων της Επιτροπής προς δημοσιογράφους, ο κ. Λιάκος ανέλυσε το τρίπτυχο της πρότασης, το οποίο συνίσταται στην αναμόρφωση του λυκείου, την εισαγωγή συντελεστή βαρύτητας όσον αφορά στις προτεραιότητες για την επιλογή σχολών
τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την κινητικότητα μεταξύ πανεπιστημίων.
Αναλυτικότερα, για το “αναμορφωμένο λύκειο”, ο κ. Λιάκος ανέφερε ότι προβλέπει ένα πρόγραμμα που θα καθορίζεται από κάθε μαθητή με βάση την κλίση του, κάτι που, όπως είπε, θα επιτρέπει πολλές δυνατότητες επιλογών μαθημάτων. Κομβικό σημείο θα είναι οι αξιόπιστες ενδοσχολικές εξετάσεις, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις πανελλαδικές. Με τις εξετάσεις αυτές, οι μαθητές θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις και σε πανεπιστήμια εξωτερικού. Με τον τρόπο αυτό εξετάσεων και αξιολόγησης, τα πανεπιστήμια θα έχουν λογο να συγκροτούν τα κριτήρια τους για τους υποψήφιους. “Ο μαθητής έτσι θα γλιτώνει δυο χρόνια λυκείου που τώρα καταστρέφονται”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάκος. Ωστόσο, το πώς θα εξασφαλίζεται η αξιοπιστία και το αδιάβλητο των ενδοσχολικών εξετάσεων πανελλαδικής εμβέλειας, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. “Αυτή η πρόταση αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό. Σε δεύτερη φάση θα δούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες και λύσεις”, ανέφερε σχετικά ο κ. Λιάκος, “πάντως ο στόχος μας είναι η συγκρότηση ενός εθνικού πλαισίου γνώσης”.
Για τον συντελεστή βαρύτητας στον υπολογισμό των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βασικός στόχος είναι να πριμοδοτείται ο υποψήφιος που έχει μεγαλύτερη βεβαιότητα για το πού θέλει να περάσει. Τα συγκεκριμένα ποσοστά και η μετάφρασή τους σε μόρια θα διαμορφωθούν από το υπουργείο, σε περίπτωση που προχωρήσει η συγκεκριμένη αλλαγή.
Για το τρίτο σημείο του τρίπτυχου, ο κ. Λιάκος εξήγησε ότι εκτός από τη μετακίνηση ενός φοιτητή από ένα τμήμα στο άλλο, με βάση βαθμούς και κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, η πρόταση αφορά και στη δυνατότητα παροχής σύνθετων, διεπιστημονικών πτυχίων.
Σύμφωνα με τον κ. Λιάκο, η πρόταση αυτή συνολικά, αποσκοπεί στο να ενδυναμώσει τους ίδιους του φοιτητές και τις σχολές που παρακολουθούν, να ενδυναμώσει το βαθμό του λυκείου που τείνει να εξαφανιστεί, αλλά και να απεμπλέξει το σύστημα από τις εξετάσεις όπως διεξάγονται σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο διάλογος για την Παιδεία, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των δυο επιτροπών (μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής και εθνικού και κοινωνικού διαλόγου), θα συνεχιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, υπό την προεδρία του Νίκου Θεοτοκά. Εκεί αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν πολλές από τις προτάσεις.
ΑΥΓΗ
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
 
Αθήνα 31/5/2016
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Ανακοίνωση για την ημερίδα με θέμα την Προσχολική Αγωγή

4/6/2016

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Όπως ήδη έχετε ενημερωθεί μετά από απόφαση του Δ.Σ.
της Δ.Ο.Ε. (653/24-5-2016) το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ – ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ». Κριτική και
διεκδικήσεις».
Στην ημερίδα έχουν κληθεί και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των Συλλόγων της χώρας.
Επίσης, στην εκδήλωσή μας καλούμε όλες-ους τους νηπιαγωγούς να συμμετέχουν μαζικά. Η παρουσία τους κρίνεται αναγκαία, ιδιαίτερα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο νηπιαγωγείο.
Η απάντηση στις αντιεκπαιδευτικές κυβερνητικές πολιτικές πρέπει να δοθεί με αποφασιστικό, ενωτικό και αγωνιστικό τρόπο.
Από τη Δ.Ο.Ε.
Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 74

Εκπαιδευτικά Νέα