Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

Citylife24.gr 

 

 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάρτιος 2016 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 01:45

Ξεσκονίστε εκλογικά βιβλιάρια !

 
"Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με την Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος και των επιπτώσεών του.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Γ. Χουλιαράκης, δυο μέρες νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως αν η πορεία των εσόδων είναι θετική, πολλά από αυτά τα μέτρα "θα παρθούν πίσω, ακόμα και αν ψηφιστούν".

Ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Αλέξης Τσίπρας, το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση δεν χάνουν την ευκαιρία να δηλώνουν την αισιοδοξία τους πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης η οικονομία θα ανακάμψει.
Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει τους τελευταίους μήνες κανένα στοιχείο ή ένδειξη στην οικονομία που να συνηγορεί σ’ αυτή την αισιοδοξία. Οι καταθέσεις, μετά ένα διάλειμμα στο τέλος του 2015, τους δύο πρώτους μήνες του 2016 συνέχιζαν να μειώνονται από τις τράπεζες παρά την ισχύ των Capital Controls, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε μια ομοβροντία λουκέτων μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων (Σοφτεξ, ΙΜΑΣ, έξοδος ΦΑΓΕ από αγορά γάλακτος...). Στα περισσότερα από αυτά έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα.

Το νέο στοιχείο που προστίθεται στην μαύρη βίβλο που προμηνύει την επερχόμενη κατάρρευση είναι τα τελευταία στοιχεία των τιμών παραγωγού για τη βιομηχανία.

Τα τελευταία στοιχεία για τον Φεβρουάριο δείχνουν μείωση κατά 11,4% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2015, έναντι µείωσης 4,8% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών το 2015 προς το 2014.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συγκεκριμένη εξέλιξη στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 9,9%, κα στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 16%.

Τα στοιχεία αυτά μιλούν για κατάρρευση. Ο δείκτης τιμών παραγωγού δείχνει τις μεταβολές στις τιμές τελικών ή ημιτελών προϊόντων και η πτώση υποδηλώνει την μειωμένη μελλοντική ζήτηση. Φωτογραφίζει δηλ. την κατάσταση στην οικονομική δραστηριότητα μετά μερικούς μήνες.

Όταν όλα τα στοιχεία είναι αρνητικά, από πού μπορεί να απορρέει η αισιοδοξία του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου για την επερχόμενη "απογείωση" της οικονομίας;

Το πιθανότερο είναι πως η κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να ψηφίσουν τα μέτρα της επικείμενης αξιολόγησης από τους θεσμούς. Προφανώς θεωρούν πως έτσι θα κερδίσουν μερικούς μήνες. Η αξιολόγηση θα επιτρέψει την εκταμίευση μέρους των δόσεων και το σύστημα των εσόδων-δαπανών που κινείται οριακά θα πάρει ανάσα.

Η οικονομία όμως οδηγείται σε κατάρρευση, οι νέες αυξήσεις εισφορών και φόρων αναμένεται να επιταχύνουν αυτή την κατάρρευση. Αποκλείεται να μην το βλέπουν αυτό, όσο και αν τους τυφλώνουν οι αριστερές ιδεοληψίες.

Το μοναδικό στοιχείο που έχει δείξει να διαθέτει το κυβερνητικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια εκτός του προσώπου του πρωθυπουργού που "γράφει" στις οθόνες, του ύφους του λόγου που "γράφει" ακόμη και όταν δεν λέει τίποτα στα αυτιά, είναι οι τακτικοί ελιγμοί...

Η κυβέρνηση, ακόμη και αν πάρει την αξιολόγηση και την περάσει από τη Βουλή, δεν θα μπορέσει στη συνέχεια να αντέξει τις μαζικές κατασχέσεις ακινήτων, τις μειώσεις συντάξεων και μισθών, την έκρηξη που θα φέρει η ανεργία.

Το μείγμα των μέτρων με τα οποία η κυβέρνηση θα πετύχει την αξιολόγηση, ελέω προσφυγικής κρίσης και Brexit, το μόνο που θα της επιτρέψουν να ελπίζει είναι να πάει στη συνέχεια σε πρόωρες εκλογές όσο πιο γρήγορα γίνεται και να εξασφαλίσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω της οποίας ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να δρομολογήσει την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς με τον ίδιο ως βασικό πυλώνα.

Με τους όρους που επιχειρεί να κερδίσει την αξιολόγηση, δηλ. την αύξηση φόρων, εισφορών και την αύξηση των δαπανών του δημοσίου προσπαθεί να εξασφαλίσει τις ψήφους του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Όλες οι επιμέρους πολιτικές, από την παιδεία μέχρι τις καθαρίστριες, αποσκοπούν να εξασφαλίσουν αυτές τις ψήφους.

Έξι μήνες αργότερα όμως μετά μια πιθανή κατάρρευση της ιδιωτικής οικονομίας και αδυναμίες καταβολής και συντάξεων το κοινό αυτό που σήμερα αποτελεί το σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών της κυβέρνησης, θα έχει μεταστραφεί εναντίον του.

Όπως ακριβώς έγινε με τους αγρότες και της μικρομεσαίους τους τελευταίους μήνες.

Με τον τρόπο αυτό, την κατάρρευση θα την υποστεί ουσιαστικά η επόμενη κυβέρνηση και η σημερινή στην αντιπολίτευση θα καταφέρει να αποφύγει τα χειρότερα και να είναι παρούσα στην επόμενη μέρα.

Βέβαια οι προτάσεις και οι προσδοκίες που έφεραν την Αριστερά στην εξουσία θα έχουν διαψευστεί και θα είναι δύσκολο να πουληθεί το ίδιο "μεταχειρισμένο" προϊόν που απέτυχε.

Αυτό είναι όμως άλλη ιστορία...

Οι επιλογές με προκάλυμμα την αξιολόγηση είναι εκλογές με αυξημένες πιθανότητες διάσωσης στην αντιπολίτευση ή συνέχιση στην εξουσία και σε έξι μήνες ολοκλήρωση της απαξίωσης με μονοψήφια ποσοστά και αδυναμίας διαχείρισης της κατάρρευσης.

Προς το παρόν η ρεαλιστικότερη επιλογή για την κυβέρνηση παραμένει το στρίβειν δια των εκλογών. Μετά βλέπουμε...

2) Τι προμηνύει το χρηματιστήριο...


Η άνοδος των τελευταίων εβδομάδων προς το παρόν ανατρέπει την εικόνα της μακροπρόθεσμης καθοδικής τάσης.

Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται πως ακολουθεί περισσότερο τις διακυμάνσεις των διεθνών δεικτών παρά τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.

Οι εξελίξεις στα θεμελιώδη των επιχειρήσεων αλλά και το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν είναι ενθαρρυντικές για τη χρηματιστηριακή αγορά. Οι αυξήσεις φόρων και εισφορών θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Το πολιτικό περιβάλλον παραμένει ασταθές.

Το Grexit παραμένει ένα σενάριο με αυξημένες πιθανότητες όσο δεν υπάρχει μια πλειοψηφία στη Βουλή και στην κοινωνία ικανή να εφαρμόσει ένα επιθετικό σχέδιο αποφυγής της τελικής κατάρρευσης και εξόδου από την κρίση.

Το "κούρεμα" των καταθέσεων σ’ αυτό το περιβάλλον παραμένει επίσης ένα πιθανό σενάριο.
Κ.Στούπας
kathimerini
Κατηγορία Πολιτική
 
Κοντά στην απελευθέρωση της Ράκας φτάνουν οι Κούρδοι της ΣυρίαςΟι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ετοιμάζονται για τη μάχη της «απελευθέρωσης» της Ράκας, με τη συνεργασία του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το προπύργιο του «χαλιφάτου», δήλωσε την Πέμπτη ο ηγέτης του σοσιαλιστικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ο Σάλεχ Μουσλίμ.
Οι κουρδικές δυνάμεις προσπαθούν επί του παρόντος να θέσουν υπό τον έλεγχό τους «έναν διάδρομο μήκους 70 χιλιομέτρων που αποτελεί τη μοναδική δίοδο πρόσβασης των τρομοκρατών στην
Τουρκία», εξήγησε.
Ο Μουσλίμ είπε ότι οι άνδρες στο Ισλαμικό Κράτος που αποχώρησαν από την Παλμύρα, μετά την κατάληψή της από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, κατευθύνονται προς την Αζάζ μέσω Τουρκίας.
«Αυτός ο διάδρομος μεταξύ της Τουρκίας και της Ράκας πρέπει να κλείσει, με την αεροπορική υποστήριξη του συνασπισμού», υπογράμμισε.
«Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF, η αραβοκουρδική συμμαχία όπου υπερισχύουν οι δυνάμεις των Κούρδων) ετοιμάζονται μαζί με τον συνασπισμό να απελευθερώσουν τη Ράκα», είπε ο Μουσλίμ σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο Παρίσι.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο «οι Άραβες κάτοικοι της περιοχής της Ράκας» να ενταχθούν στις κουρδικές δυνάμεις προκειμένου όλοι μαζί να απελευθερώσουν την πόλη. Σύμφωνα με τον Μουσλίμ οι Κούρδοι μαχητές, άνδρες και γυναίκες, ανέρχονται σε 40-50.000.
Κατηγορία Πολιτική
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 01:01

Από συντονιστικά όργανα πάμε καλά!

 
Όταν ο κ. Μουζάλας έλεγε πως βρισκόμαστε στη διαδικασία οργάνωσης του χάους, προφανώς το εννοούσε.
Από τον Απρίλιου του 2015 – δηλαδή πριν από έναν χρόνο – για το μεταναστευτικό-προσφυγικό έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 15 συσκέψεις υπό τον κ. Τσίπρα, άλλες στο υπουργείο Άμυνας, άλλες υπό τον κ. Φλαμπουράρη και τον κ. Βούτση, άλλες στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, συνεδριάσεις υπουργικών συμβουλίων, συσκέψεις και κόντρα συσκέψεις – χωρίς να μετράμε τις
καθημερινές των «αρμόδιων» (κατά καιρούς) υπουργών.
Στο τέλος, πρόσφατα δηλαδή, συγκροτήθηκε και Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 24 Μαρτίου. 
Και εκεί αποφασίστηκε να συσταθεί και άλλο συντονιστικό όργανο, το οποίο θα συντονίζει τα… άλλα συντονιστικά, δηλαδή το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου και το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, καθώς και όλες τις υπόλοιπες επιμέρους δομές. 
Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό ανέλαβε ο Γ.Γ. του ΥΠΕΘΑ, Γιάννης Ταφύλλης.
Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε η ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σε Γενική Γραμματεία.
Συζητήθηκε, επίσης, το σχέδιο για πρόσληψη εποχικού προσωπικού που θα στελεχώσει την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. 
Την ίδια μέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Βίτσας (αφού ζήτησε αποτελεσματικότερη επίβλεψη από το ΝΑΤΟ, το οποίο ο ίδιος καλούσε να… αυτοδιαλυθεί), προανήγγειλε και «μηχανισμό συντονισμού» μεταξύ περιφερειών, δήμων και ΜΚΟ!
Με λίγα λόγια, είναι άγνωστο πόσα συντονιστικά όργανα λειτουργούν αυτή τη στιγμή και πόσα ακόμη θα ανακοινωθούν.
Άγνωστο είναι επίσης τι άλλο μπορεί να πάθουμε από τον… πολύ συντονισμό! 
Προς το παρόν παρακολουθούμε άναυδοι τα καινούργια βαφτίσια – αυτή τη φορά των διαφόρων συντονιστικών οργάνων…
 
 elzoni.gr
Κατηγορία Πολιτική

Νύχτα τρόμου στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας - Φόβους ότι θα υπάρξουν νεκροί αν δεν αδειάσει το λιμάνι εκφράζουν στο protothema.gr αστυνομικοί και λιμενικοί

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το λιμάνι του Πειραιά το βράδυ της Τετάρτης, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Σύρους πρόσφυγες και Αφγανούς μετανάστες με τις αστυνομικές δυνάμεις εντελώς και για ώρα απούσες. Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 22:00 από την πύλη Ε2 και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην πύλη Ε1. Σύμφωνα με αστυνομικές και λιμενικές πηγές, αλλά και με βάση μαρτυρίες προσφύγων, όλα άρχισαν στην πύλη Ε1 όταν Αφγανοί επιτέθηκαν σε γυναίκα από τη Συρία, άγνωστο με ποιες προθέσεις. Οι οικείοι της έτρεξαν να την υπερασπιστούν και τα πράγματα δεν άργησαν να βγουν εκτός ελέγχου. 

Άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας, χωρισμένα σε δύο αντιμαχόμενες ομάδες Σύρων και Αφγανών επιδόθηκαν σε έναν πετροπόλεμο χωρίς τέλος. Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν ήταν ενδεικτικές της έντασης και της βίας που επικράτησε καθ' όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Επί περίπου τρεις ώρες εκατοντάδες άτομα συνεπλέκοντο με ρόπαλα, πέτρες, σίδερα και οτιδήποτε υλικό, που θα μπορούσε να αποτελέσει όπλο στα χέρια τους. Από τη μανία των νεαρών δε γλίτωσαν ούτε οι μικροί φοίνικες, που βρίσκονται στα παρτέρια του λιμανιού. Τους έσπασαν και κραδαίνοντάς τους στα χέρια εν είδει ροπάλου επιτίθεντο εναντίον της άλλης πλευράς. Και μέσα σε αυτό το πεδίο μάχης έντρομοι οι γονείς με τα παιδιά τους στα χέρια προσπαθούσαν να βγουν έξω από την "εμπόλεμη ζώνη", τρέχοντας να σωθούν. 

Όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που ελάχιστοι άνδρες της αστυνομίας και του λιμενικού, οι οποίοι δεν ξεπερνούσαν τους 30 και για τις δύο πύλες, προσπαθούσαν να επιβληθούν στο μανιασμένο πλήθος, κάνοντας εμφανή για ακόμη μια φορά την παντελή απουσία των Αρχών και την πλήρη έλλειψη συντονισμού. Μέχρι να φτάσουν στον Πειραιά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πάνω από επτά άτομα τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων σοβαρά στο κεφάλι, που μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο νοσοκομείο.

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παραλαμβάνουν τους τραυματισμένους πρόσφυγες Ακόμη μια γυναίκα, συριακής καταγωγής, της οποίας ομοεθνείς της τής παρείχαν πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκε με ταξί στο νοσοκομείο, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της. Η γυναίκα δεν είχε τραυματιστεί, αλλά ήταν ημιλιπόθυμη και σε κατάσταση σοκ στην άσφαλτο. 

Τα πνεύματα ηρέμησαν περίπου στη 01:00 της Πέμπτης όταν αστυνομικοί και λιμενικοί περικύκλωσαν τους νεαρούς αλλοδαπούς, που συγκρούονταν, κι έδωσαν επιτέλους ένα τέλος στις εικόνες βίας και ντροπής. Το σχέδιο των Αρχών (κι αυτό κατόπιν... εορτής) είναι να υπάρξει διαχωρισμός των δυο αυτών εθνικοτήτων, ώστε να μην ξαναδημιουργηθούν τέτοιες έκρυθμες καταστάσεις στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά:


Ανώτατες πηγές της αστυνομίας και του λιμενικού τονίζουν στο protothema.gr πως εάν δε γίνει άμεσα «καθαρισμός» του λιμανιού, που εδώ και περίπου δύο μήνες έχει μετατραπεί σε άτυπο hotspot, τότε «μπορεί να έχουμε ακόμα και νεκρούς».

«Στον Πειραιά αυτό που συμβαίνει δεν έχει ξαναγίνει. Το λιμάνι λειτουργούσε κανονικά κι αυτοί οι άνθρωποι ερχόντουσαν εδώ με τα πλοία, αλλά κανείς δεν έμενε το βράδυ. Ξαφνικά, το λιμάνι έγινε χώρος φιλοξενίας χωρίς σχέδιο, χωρίς υποδομές. Έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 5.000 και κανείς δεν τους ελέγχει. Και πολύ άργησε να συγκρουστούν», επισημαίνουν.

«Ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες, τους ταΐζουν εθελοντές, μαλώνουν για μια κουβέρτα, για το ποιος θα φορτίσει το κινητό ακόμη και γιατί κάποιος απλώς κοίταξε τη γυναίκα άλλου. Αυτό που το έγινε το βράδυ το φοβόμασταν και δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν», σχολιάζουν, ακόμη, καταλήγοντας στο ότι μόνη λύση είναι το λιμάνι να αδειάσει άμεσα και να επανέλθει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς.
 
Δείτε φωτογραφίες: Μετανάστες με ρόπαλα στα χέρια συγκρούονται μεταξύ τους  
Κατηγορία Πολιτική
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 02:03

Οι δειλοί σε τρικυμία

 
Κάθε μέρα η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει. Το κόστος της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πληρώνουν οι πολίτες με την επιστροφή στην ύφεση, τους νέους φόρους, τη χαοτική κατάσταση στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα, τη θεσμική ολίσθηση σε ένα νέο αυταρχισμό.
 
Mέσα σε αυτό το τοπίο καταστροφής, ακούσαμε την Φώφη Γεννηματά να λέει ότι «ο κ. Τσίπρας έχει γίνει το μακρύ χέρι των Ευρωπαίων στη χώρα μας».
 
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την τοποθέτησή της αυτή, ρίχνει την κύρια ευθύνη για όσα μας συμβαίνουν στους «κακούς ξένους» και αθωώνει την κυβέρνηση επειδή απλώς εφαρμόζει τις εντολές τους. Προηγουμένως η ίδια έχει καταγγείλει το νεοφιλελευθερισμό σαν το φταίχτη για τα βάσανα που μας έχουν βρει. 
 
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε σωστά δήλωνε ότι «μας χωρίζει άβυσσος» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
 
Τις ίδιες μέρες, είδαμε τον Γιώργο Παπανδρέου να προτείνει στο τραπέζι για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς να καθίσει «νομοτελειακά και ο ΣΥΡΙΖΑ». Ας ξεπεράσουμε τη χρήση της λέξης «νομοτελειακά» και ας δούμε την ουσία. 
 
Αν ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει θετικά την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αποκηρύξει μεγάλο μέρος όσων υποστήριζε για χρόνια και ολόκληρη την κυβερνητική του πολιτική. Εκτός και αν κι εκείνος πιστεύει ότι για την κατάντια της χώρας μας φταίνε οι ξένοι, οι ίδιοι «κακοί ξένοι» που υποτίθεται δεν τον άφησαν να ασκήσει την πολιτική παροχών και κρατικοποιήσεων που υποσχόταν προεκλογικά. 
 
Αν είναι έτσι, τότε πράγματι... νομοτελειακά θα πρέπει να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης ισχυρίζεται ότι έπαθε τα ίδια.
 
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ακούσαμε και τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Γραμματικάκη να λέει για το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες: «Πρέπει η Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις αξίες της», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «δεν βοηθάνε τα περισσότερα μέτρα ασφαλείας, δεν εμποδίζουν αυτά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, (...) χρειάζεται μια αντιμετώπιση πιο βαθιά, μόνιμη, πιο πολιτισμένη». Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι «καλή η συγκυρία της διαχείρισης του προσφυγικού από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». 
 
Ας παραβλέψουμε ότι ο ευρωβουλευτής αποδίδει στην Ευρώπη την ευθύνη για την τρομοκρατία, και ας αναλογιστούμε πόσο μακριά από την πραγματικότητα μπορεί να βρίσκεται κάποιος όταν είναι ορατά τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό.
 
Τα παραπάνω φαινόμενα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά είναι ενδεικτικά για τη σύγχυση που υπάρχει στο χώρο της κεντροαριστεράς. 
 
Πριν συνομιλήσουν οι εμπλεκόμενοι για την ανασυγκρότησή της, θα πρέπει να εξακριβώσουν αν βλέπουν την ίδια πραγματικότητα. Η κριτική στην Ευρώπη και οι κατάρες στο νεοφιλελευθερισμό δεν είναι παρά το κλείσιμο του ματιού στον ΣΥΡΙΖΑ και στις δοξασίες που υποστηρίζει.
 
Για να μην μπούμε σε μία απεραντολογία, ας αναγνωρίσουμε το νεοφιλελευθερισμό στις πολιτικές εκείνες που προβλέπουν δραστικό περιορισμό του δημόσιου τομέα με περιστολή των δαπανών του και μείωση των εργαζομένων σε αυτόν. Πολιτικές που πάνε πακέτο με τη μείωση των φόρων, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και το άνοιγμα των αγορών. Όμως στην Ελλάδα τα χρόνια πριν την κρίση είχαμε δεκάδες χιλιάδες διορισμούς, οι δαπάνες του κράτους διπλασιάστηκαν –χωρίς βέβαια να βελτιωθούν οι υπηρεσίες– και τα επαγγέλματα παρέμεναν κλειστά.
 
Όσοι νομίζουν ότι η ελληνική κρίση είναι αποτέλεσμα του νεοφιλελευθερισμού, όντως θα πρέπει να συνομιλήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον καταπολεμήσουν από κοινού. 
 
Όσοι πιστεύουν ότι η ελληνική κρίση είναι αποτέλεσμα του πελατειακού κρατισμού –που καταχρέωσε τη χώρα για να μπορέσει να επιβιώσει– και πιστεύουν επίσης ότι η κρίση υποτροπίασε με τη διακυβέρνηση Τσίπρα, δεν έχουν παρά να να προσανατολιστούν στο πώς θα απαλλαγούμε από τα αίτια της κρίσης και από όλα εκείνα που μας εμποδίζουν να ξεφύγουμε από αυτή.
 
Οι ιδεολογικές διαφορές και η κριτική στο νεοφιλελευθερισμό μπορεί να έχουν ουσία σε άλλες κοινωνίες, αλλά όχι στην Ελλάδα που βλέπει όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης να ξεπερνούν την κρίση και να επιστρέφουν στην ανάπτυξη και η ίδια αρνείται να κάνει μεταρρυθμίσεις που μπορούν να φέρουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
 
Στην Ελλάδα σήμερα η μόνη πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα στον ακραίο συντηρητισμό του πελατειακού κρατισμού από τη μία πλευρά και τις δυνάμεις των παραγωγικών Ελλήνων που ασφυκτιούν από την καθυστέρηση. 
 
Ο πελατειακός κρατισμός μέσα από το λαϊκισμό και τη δημαγωγία καθηλώνει τη χώρα για να διατηρηθούν σκανδαλώδη προνόμια των ευνοημένων του συστήματος, που τα πληρώνουν οι απέξω με φόρους και φτώχεια.
 
Οι δυνάμεις της καθυστέρησης έχουν την τύχη να μην έχουν απέναντί τους ένα συμπαγές μέτωπο των μεταρρυθμιστών. Η πορεία της κρίσης έδειξε ότι οι δυνάμεις που μπορούν να εκφράσουν τις μεταρρυθμίσεις είναι διασκορπισμένες και αδύναμες. Την ίδια περίοδο τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δεν έδειξαν αποφασιστικότητα για να προωθήσουν και να ολοκληρώσουν αλλαγές που ήταν απαραίτητες.
 
Σε αυτή την κρίσιμη καμπή που αποκαλύπτεται το μέγεθος της απάτης που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και μεγαλώνει συνεχώς η ζημιά για τη χώρα, εμφανίζεται ένας νέος καιροσκοπισμός που ευδοκιμεί στο χώρο της κεντροαριστεράς. 
 
Ενώ η ΝΔ μετά από περιπέτειες και παρά τα βάρη και τα βαρίδια της, δείχνει να προσανατολίζεται στο κέντρο, οι ηγεσίες του ενδιάμεσου χώρου δείχνουν ζαλισμένες και προσπαθούν να διασωθούν μέσα από φλερτ είτε άμεσα με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τους ψεύτικους ισχυρισμούς του. Δεν βλέπουν το Ποτάμι, που πλήρωσε το παράθυρο που άφησε μισάνοιχτο.
 
Η Ελλάδα βρίσκεται σε τρικυμία και οι δειλοί σκέφτονται όχι πώς θα σωθεί η χώρα, αλλά πώς θα διασώσουν τον εαυτό τους.

Όμως έχουν ποντάρει σε καμένο χαρτί και έχουν ελάχιστες πιθανότητες να πετύχουν το σκοπό τους.
 
 
Σ.Βλέτσας
athensvoice.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Με τίτλο «όποιος έχει χρήματα μπορεί να μείνει» η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναφέρεται στην πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για τους πρόσφυγες-επενδυτές, επισημαίνοντας ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται στην Ελλάδα και η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει τώρα να κερδίσει χρήματα από αυτούς.

Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel κάνει αναφορά στην αμφιλεγόμενη πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για καταγραφή της οικονομικής κατάστασης προσφύγων που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα με αντάλλαγμα τη χορήγηση άδειας παραμονής στην Ελλάδα. Όπως γράφει το περιοδικό, το σχέδιο του Δημήτρη Μάρδα είναι «σε πρόσφυγες που θα φέρουν τα χρηματικά τους αποθέματα από λογαριασμούς του εξωτερικού στην Ελλάδα και επενδύσουν εκεί, να δίνεται η δυνατότητα χορήγησης μόνιμης άδειας παραμονής», σημειώνει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι «ο Δ. Μάρδας δεν είπε ακριβώς πως πρόκειται να εφαρμοστεί το σχέδιο.

Μια δυνατότητα θα ήταν η διεύρυνση ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2014. Αυτός επιτρέπει σε πολίτες εκτός ΕΕ να λάβουν πενταετή και ανανεώσιμη άδεια παραμονής εφόσον αποκτήσουν στην Ελλάδα ακίνητα ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ».
Όπως διευκρινίζεται, παρόμοιους νόμους είχαν ψηφίσει η Ισπανία και η Πορτογαλία στο απόγειο της κρίσης στην ευρωζώνη.

Ο συντάκτης του άρθρου σχολιάζει ότι το γεγονός ότι «ο Μάρδας λανσάρει ένα τέτοιο σχέδιο δεν προκαλεί έκπληξη. Ο οικονομολόγος είναι εξοικειωμένος με την αναγκαιότητα να είναι δημιουργικός στο οικονομικό πεδίο. Στη θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση ενώπιον της χρεοκοπίας και κατέβαλε ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών της με στόχο να συγκεντρώσει εγκαίρως τα απαιτούμενα χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα».

Πηγή: Deutsche Welle
Κατηγορία Πολιτική
 
Σύμφωνα με την Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ της 6ης Μαρτίου, υπογραμμίζεται ότι «η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων σήμερα στην Ειδομένη είναι τραγική και απάνθρωπη, καθώς αφήνει ανθρώπους εκτεθειμένους στα καιρικά φαινόμενα, αλλά και στα κυκλώματα κερδοσκόπων».
Από τότε, αντί να βελτιωθεί η κατάσταση επιδεινώθηκε. Και ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε. 
Αναφερόταν επίσης ότι «το δράμα εκατομμυρίων προσφύγων αποκαλύπτει την κραυγαλέα αποτυχία της κυρίαρχης ευρωπαϊκής πολιτικής, τόσο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού φαινομένου, όσο στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και στην Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ».
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας υπέγραψε συμφωνία – αποτέλεσμα της «κραυγαλέας αποτυχίας».
Έλεγαν επίσης πως «οι Αριστερές, οι κινηματικές, αλλά και όλες οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις της
Ευρώπης, οι διανοούμενοι, οι άνθρωποι του πολιτισμού, οφείλουν να εργαστούν τάχιστα και αποτελεσματικά στην κατεύθυνση ενός πολύ συγκεκριμένου διπλού στόχου: Την αποτροπή αφενός του ενδεχόμενου περαιτέρω ενίσχυσης της αντίληψης που σχεδιάζει την Ευρώπη-φρούριο, που επιδιώκει την κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν και της Συνθήκης της Γενεύης, που υψώνει φράχτες στην είσοδο προσφύγων στην ΕΕ και, αφετέρου, την άμεση και συντονισμένη δράση για τη συγκρότηση ενός μαζικού πανευρωπαϊκού, αντιπολεμικού κινήματος αλλά και τη διεκδίκηση διαμόρφωσης ενός οδικού χάρτη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή».
Αλλά η συμφωνία που υπεγράφη αποσκοπεί σ’ αυτό ακριβώς που καταγγέλλουν και επικύρωσε το κλείσιμο των συνόρων, ενώ σε ευχολόγια μόνο περιορίζεται ως προς τον πόλεμο.
Ειδική αναφορά υπήρχε και για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο:
«Η ανησυχία μας για την παρουσία του ΝΑΤΟ είναι έντονη και θα πρέπει να είναι πλήρως σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα και οι αρμοδιότητες της χώρας, όπως και τα δικαιώματα των προσφύγων. Η Νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να περιοριστεί στην παρακολούθηση και τον εντοπισμό των διακινητών». 
Αλλά η κυβέρνηση θεώρησε μεγάλη επιτυχία την έλευση του ΝΑΤΟ και μετά ο κ. Τσίπρας τηλεφωνήθηκε με τον γ.γ. της Συμμαχίας, για να… διαμαρτυρηθεί για τα πενιχρά αποτελέσματα της αποστολής του.
Σωστά! Διότι στις 22 Ιουλίου 2013, στην Πολιτική Απόφαση Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν: 
«Η απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, η κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, η αποτροπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και η εφαρμογή της αρχής «κανείς Έλληνας στρατιώτης σε πολεμικά μέτωπα έξω από τα σύνορα της χώρας» συνιστούν άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Ο αγώνας για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό διατηρεί για τον ΣΥΡΙΖΑ την προτεραιότητά του και συνδέεται στενά με τους αγώνες για τη δημοκρατία». 
Όχι παίζουμε!
Και στη «Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές (25 Απριλίου 2014)», αναφερόταν:
«Στο νέο πλαίσιο των μεγάλων γεωπολιτικών ανταγωνισμών και του πολυπολικού κόσμου, η Ε.Ε., ως ιμπεριαλιστική δύναμη, εμπλέκεται στον διεθνή ανταγωνισμό, επιχειρώντας να επεκτείνει την επιρροή της. Στρατιωτικοποιείται, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη - όπως άλλωστε καταδεικνύουν η παρουσία ευρωπαϊκών στρατευμάτων στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη και η χωρίς προσχήματα στήριξη της Ε.Ε. στο νέο αντιδραστικό και φιλοφασιστικό καθεστώς της Ουκρανίας.
Η ριζοσπαστική αριστερά διεκδικεί και αγωνίζεται για: Ευρώπη ειρηνική, από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια προς όφελος της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, που θα βασίζει την ασφάλειά της στη μείωση των εξοπλισμών και τη συνεννόηση, στον εξοβελισμό των πυρηνικών και των άλλων όπλων μαζικής καταστροφής. Με ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Ευρώπη που θα απαγορεύει την αποστολή στρατιωτών εκτός συνόρων. Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ και ευρωστρατό. Ούτε ένα ευρώ, ούτε ένας στρατιώτης για νατοϊκές εκστρατείες! Να αποσυρθούν αμέσως οι δυνάμεις που είναι έξω από το έδαφος της Ευρώπης».
Τέτοια πράγματα! 
Και στις 4 Σεπτεμβρίου 2014, διαρκούσης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, στην Αθήνα σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στρέφονταν κατά της Συμμαχίας και της συμμετοχής της Ελλάδας στη Σύνοδο. Στη Βουλή, ο κ. Δρίτσας, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,  είπε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ, «το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός που δεν έχει καθορισμένο αντίπαλο, και λειτουργεί μόνο και μόνο με τα συμφέροντα των ισχυρών δυνάμεων, που καθορίζουν όλους τους κανόνες της λειτουργίας του Οργανισμού αλλά και με τους κανόνες επιβολής σε όλον τον κόσμο, των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων ισχυρών κρατών που συμμετέχουν. Η Ελλάδα δεν επωφελείται - αλλά δεν επωφελείται ούτε η ειρήνη ούτε η ανθρωπότητα. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέπει να διαλυθεί - και μια υπεύθυνη κυβέρνηση στηριγμένη στον ελληνικό λαό, πρέπει πραγματικά να βάλει μια διαδικασία απεμπλοκής από αυτή τη σχέση, που μόνο καταστροφικά αποτελέσματα, αποδεδειγμένα έχει φέρει στη χώρα». 
Και αφού το ΝΑΤΟ είχε φέρει «μόνο καταστροφικά αποτελέσματα», οι ίδιοι το έφεραν στο Αιγαίο! 
Και στις 5 Σεπτεμβρίου 2014, είχαμε ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, υπό τον τίτλο «Ο πρωθυπουργός  κ. Σαμαράς συνεχίζει να παίζει άριστα το ρόλο του καλού μαθητή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
Σήμερα, ο πρώτη φορά αριστεροδεξιά καλός μαθητής ζητά… περισσότερο ΝΑΤΟ!
Την ίδια μέρα, ο κ. Βούτσης, ως γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε  στην τηλεόραση του Σκάι: «Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός άχρηστος και επικίνδυνος. Πρέπει να εργαζόμαστε για να διαλυθεί. Από ποιους μας προφυλάσσει το ΝΑΤΟ σήμερα; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ».
Προφανώς αυτό κάνει σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνίζεται για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ!
Από κοντά, την ίδια μέρα, και ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στον Αντέννα: «Έχει μεγάλη σημασία ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξαναδούμε, ποιος είναι ο ρόλος της συμμαχίας αυτής στις δεδομένες πια συνθήκες. Ως γνωστόν, ιδρύθηκε κάτω από διαφορετικές, γεωπολιτικές, ισορροπίες και καταστάσεις κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, όταν υπήρχε Σοβιετική ένωση, σήμερα  τι εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ;» / «Εμείς ως στρατηγικό στόχο θεωρούμε ότι θα πρέπει το ΝΑΤΟ που ιδρύθηκε μέσα από διαφορετικές συνθήκες να αποδυναμωθεί και τελικά να το υπερβούμε γιατί το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί πρωτίστως τα αμερικάνικα συμφέροντα» / «Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην στρατηγική αναδιαμόρφωση του ΝΑΤΟ» / «Εντός του ΝΑΤΟ μια χώρα υποτίθεται συμμαχική η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο. Εκείνος που μας έβγαλε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τώρα είστε τσιράκια της Μέρκελ» / «Στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί  ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διαλυθεί».  
Και ο ίδιος στα Παραπολιτικά Fm, πάλι την ίδια μέρα: σχετικά με τις δηλώσεις Δρίτσα στη Βουλή, την προηγουμένη: «Ο κ. Δρίτσας επανέλαβε αυτό το οποίο υπάρχει στο πρόγραμμά μας, όπως το έχουμε πει στις εκλογές του 2013 του Μαΐου, του Ιουνίου, στις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε, όπως γνωρίζετε, κάτω από άλλες συνθήκες, σε άλλους χρόνους και άλλες εποχές, υπήρχε η Σοβιετική Ένωση, επικρατούσαν συνθήκες ψυχρού πολέμου και διπολισμού. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Υποτίθεται ότι ήταν ένας αμυντικός μηχανισμός, μια συμμαχία αμυντική. Σήμερα εξυπηρετεί μόνο επιθετικά συμφέροντα, αλλά η πρόκληση για την Ευρώπη είναι να αποτελέσει η ίδια, μέσα από την αναζήτηση ενός νέου συστήματος που θα εγγυάται την ασφάλεια, έναν παράγοντα ειρήνης. Αυτό είπε ο κ. Δρίτσας. Αυτό είπα κι εγώ το πρωί στον ΑΝΤΕΝΝΑ, χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί, μιλώντας με τον κ. Π. Παναγιωτόπουλο. Και μου προκαλεί εντύπωση πώς κάνουν πως το ακούνε πρώτη φορά διάφορα στελέχη της κυβερνητικής πλευράς και μάλιστα άκουγα και το tape που παίξατε πριν από λίγο, λέγοντας ότι κανείς δεν τόλμησε ποτέ να απεγκλωβίσει τη χώρα από το ΝΑΤΟ, και θέλω να θυμίσω ότι όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο –κι ως γνωστόν είμαστε κι εμείς και η Τουρκία μέλη της ίδιας συμμαχίας, αλλά δεν μπόρεσε η ιδιότητά της ως μέλος της συμμαχίας να αποτρέψει την εισβολή, μια εισβολή που ακόμα την πληρώνει ο μαρτυρικός λαός της Κύπρου- εκείνος ο οποίος μας έβγαλε από, το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ήταν ο Κων/νος Καραμανλής. Άρα δεν χρειάζονται ούτε ανιστόρητες προσεγγίσεις, ούτε μεγάλες κουβέντες, ούτε να παίζουμε φτηνά πολιτικά επικοινωνιακά παιχνίδια με σοβαρά ζητήματα». 
Και ξανά ο κ. Σκουρλέτης, επίσης στις 5 Σεπτεμβρίου 2014, Π. Σκουρλέτης,  μιλώντας στον Βήμα 99,5: «Εμείς, θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ που ιδρύθηκε σε άλλες συνθήκες, σε συνθήκες ψυχρού πολέμου και διπολισμού, ύπαρξης της ΕΣΣΔ τότε, έχει ξεπεραστεί σήμερα από τα πράγματα. Άρα, πρέπει να πάμε σε ένα νέο μηχανισμό διεθνούς ασφάλειας, μέσα στον οποίο εμείς βλέπουμε την Ευρώπη να έχει τη δική της φωνή και να μπορεί να εγγυηθεί το ρόλο της ως δύναμη για την παγκόσμια ειρήνη. Αυτό, για εμάς, συνδυάζεται με την θέλησή μας και εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί και να αποχωρήσει έτσι και η Ελλάδα, στη βάση ενός στρατηγικού, μακροπρόθεσμου στόχου».
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2014,  ο Δ. Βίτσας, τότε γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, επιμένει από την τηλεόραση του Σκάι: «Έχουμε πει ότι θα εργαστούμε δραστήρια για να μην υπάρχουν τέτοιοι σχηματισμοί όπως το ΝΑΤΟ. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επιστρέψουν τα παιδιά μας από τέτοιες αποστολές στο εξωτερικό. Το έκανε τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το ΠΑΣΟΚ παλιά έλεγε έξω από ΕΟΚ και ΝΑΤΟ. Οι θέσεις μας είναι κατατεθειμένες στο συνέδριο. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ συμφέρον να εμπλέκεται. Θέση μας είναι να διαλυθούν οι στρατιωτικοί σχηματισμοί»/ «Εμείς δεν έχουμε πει ότι θα φύγουμε μόνοι μας από το ΝΑΤΟ. Αυτό που έχουμε πει είναι να παλέψουμε να διαλυθεί το ΝΑΤΟ από μόνο του»!
Προφανώς, αυτό κάνουν οι άνθρωποι: Εργάζονται δραστήρια για να μην υπάρχει το ΝΑΤΟ – γι’ αυτό και το έφεραν πιο κοντά για να το… διαλύσουν καλύτερα!
Οπότε, στις 14 Σεπτεμβρίου 2014, έβαλε τη σφραγίδα του και ο Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ: «Εμείς δεν αλλάζουμε θέσεις σαν τα πουκάμισα. Η εκτίμησή μας ήταν και παραμένει ότι στις νέες διεθνείς ισορροπίες ενός πολυπολικού κόσμου, ο σχηματισμός αυτός ο στρατιωτικός σχηματισμός που αφορά μια παρελθούσα εποχή, την εποχή του ψυχρού πολέμου, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Πρέπει να υπάρξουν νέοι θεσμοί που θα αναλάβουν το ρόλο της εποπτείας, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της διεθνούς ειρήνης. Δείτε για παράδειγμα πώς χειρίστηκε το ΝΑΤΟ κρίσιμες υποθέσεις για την παγκόσμια ειρήνη, όπως τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία. Θέλω να σας πω ότι η θέση αρχής, η αξιακή μας θέση δεν αλλάζει. Σε ό,τι αφορά δε τις τρέχουσες εξελίξεις, πιστεύω ότι αυτές δεν πρέπει να διαχειριστούν από το ΝΑΤΟ, αλλά από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, από τον ΟΑΣΕ».
Δηλαδή δεν είχε απλά μια γενική άποψη για το ΝΑΤΟ. Είχε άποψη και για τον ρόλο του στις τρέχουσες εξελίξεις, από τις οποίες ήθελε να το εξοβελίσει.
Και το έφερε στην αυλή μας…
Υπάρχει και συνέχεια:
18-19 Οκτωβρίου 2014. Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές της Δύσης στην Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή διακρίνονται από ακραίο τακτικισμό και μιλιταριστικό  τυχοδιωκτισμό και  οπορτουνισμό που δεν εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνεται πλήρως από τις θέσεις που πήρε στην ουκρανική κρίση, από την επιθετικότητα των νατοϊκών κύκλων, πριν ακόμα εκδηλωθούν τα αντίμετρα της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της. Η σημερινή κυβέρνηση παραμένει υπόλογη για την πολιτική του «καλού μαθητή» των νατοϊκών επιθετικών επιλογών στην Ουκρανία που επέλεξε στα ζητήματα των κυρώσεων, που έπληξε βάναυσα τους παραγωγούς στην αγροτική μας οικονομία και γενικότερα τις εξαγωγικές δραστηριότητες της χώρας μας προς τη Ρωσία».
-20 Οκτωβρίου 2014, Ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις σε κινηματικό και κοινοβουλευτικό πεδίο, μέσα και έξω από την Ελλάδα, ώστε να τερματιστεί η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και να ευοδωθεί ένας πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προκειμένου οι δυο κοινότητες να συμβιώσουν ειρηνικά και αρμονικά σε μια δικοινοτική διζωνική Κύπρο με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατούς κατοχής, χωρίς Νατοϊκή κηδεμονία». 
-6 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία Αλ. Τσίπρα στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου:  «Οι σημαντικές αρχές του διεθνούς δικαίου στις οποίες πιστεύουμε, πρέπει να προστατευθούν με αποφασιστικότητα. Αλλά δεν μπορούν να κατοχυρωθούν, μέσα σε ένα νέο κλίμα νατοϊκής ψυχροπολεμικής ρητορικής, στρατιωτικοποίησης, κυρώσεων και εμπορικών πολέμων».
Επομένως, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ του Οκτωβρίου 2014, επρόκειτο να αγωνιστούν για να αποτινάξουν τη «Νατοϊκή κηδεμονία», ενώ θεωρούσαν επικίνδυνη τη συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή – την οποία τώρα καλοδέχονται και διαφημίζουν ως επιτυχία.  Επίσης, προκύπτει πως οι πρόσφυγες δεν άρχισαν να συρρέουν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 
-14 Ιανουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας στο www.avgi.gr: «Δεν είναι στην πρόθεση μας να ανοίξουμε ένα θέμα που θα μας φέρει σε ρήξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμπαθούμε το ΝΑΤΟ».
Δεν το συμπαθεί, αλλά… τι να κάνει; 
Άλλωστε, ούτε την τρόικα συμπαθούσε, ούτε και το ΔΝΤ, αλλά τους κυνηγάει από πίσω από το πρωί ως το βράδυ…
 
Υ.Γ. Για να μην ξεχνιόμαστε: Κατά την ηρωική περίοδο της προεκλογικής περιόδου Ιανουαρίου 2015, ο κ. Καμμένος, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου, είχε πει ότι πρέπει να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο και να υποχρεωθεί η Τουρκία να τους πάρει πίσω «ή να καταργηθεί το Δουβλίνο 2, να δώσουμε χαρτιά στους μετανάστες για να πάνε στη Δυτική Ευρώπη. Ο Ολάντ είχε μιλήσει ακόμη και για αναστολή της συνθήκης Σένγκεν, εάν κινδύνευε η Γαλλία. Οι συνθήκες δεν είναι ταμπού όταν υπάρχουν λόγοι ασφαλείας»…
Μετά σκέφθηκε πως η σωτηρία μας βρίσκεται αλλού…
elzoni.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Όρθιος ο Βενιζέλος στον Καμμένο: «Αλητάμπουρα, θα ζητήσεις στα 4 συγγνώμη»Πρωτοφανείς εκφράσεις ακούστηκαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όταν ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι με τους χειρισμούς του ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο.
Ο κ. Καμμένος υπαινίχθηκε ότι στην υπόθεση των υποβρυχίων ο κ. Βενιζέλος με λάθη και παραλείψεις ζημίωσε τα συμφέροντα των πολιτών επικρίνοντας την μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον επιχειρηματία Ισκαντάρ Σαφά έναντι ενός ευρώ (με την υποχρέωση όμως της ανάληψης υποχρεώσεων εκατοντάδων εκατ.ευρώ).
Μάλιστα αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του προφυλακισμένου Άκη Τσοχατζόπουλου επιχειρώντας να
διασυνδέσει -εμμέσως- τις δύο υποθέσεις.
Μιλώντας για τον Λιβανέζο επιχειρηματία, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι τον κ. Σαφά «μας τον έφερε ο Βενιζέλος ως γαμπρό» και άφησε υπαινιγμούς ότι συγγενικά πρόσωπα του κ. Βενιζέλου έχουν μετοχές στην Μαρφίν.
Η συγκεκριμένη φράση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Βενιζέλου ο οποίος μετά την επίθεση στον κ. Καμμένο ζήτησε από το προεδρείο τον λόγο επι προσωπικού.
Αλήτη, αλητάμπουρα, θα ζητήσεις στα 4 συγγνώμη, εξερράγη ο κ.Βενιζέλος ο οποίος καθόταν στα βουλευτικά έδρανα.
Ο κ. Καμμένος συνέχισε και ολοκλήρωσε την ομιλία του, ενώ ακολούθησε ένταση καθώς ο προεδρεύων βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στον κ. Βενιζέλο ο οποίος ζήτησε να παρέμβει επί προσωπικού.
Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε σε έντονο ύφος να ζητά τον λόγο προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ορθιος ο κ. Γιώργος Πάντζας που κάθεται στα μπροστινά έδρανα φώναζε προς τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «κάτσε κάτω ρε».
Ακολούθως ο κ. Σωκράτης Φάμελλος φώναζε «η ασυλία σας τελείωσε κ. Βενιζέλο. Ξεχάστε τα αυτά που ξέρατε».
Πυροσβεστικά επιχείρησε να επέμβει ο Πέτρος Κωνσταντινέας (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος του συνέστησε να καθίσει στην θέση του.
«Μη μιλάς εσύ. Εγώ σε σπούδασα στην Ρουμανία με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων» ανταπάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
konstantinopoulos
Κατηγορία Πολιτική
 
Εγκαταλείπουν την Τουρκία οικογένειες Αμερικανών στρατιωτικώνΟι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ κάλεσαν τις οικογένειες μελών τους να εγκαταλείψουν συγκεκριμένες περιοχές της Τουρκίας για λόγους ασφαλείας.
Η οδηγία αφορά τις οικογένειες στρατιωτικών που εδρεύουν στα Άδανα, μεταξύ άλλων και στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, αλλά και στη Σμύρνη και τη Μούγκλα.
Την απόφαση ενέκρινε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ.
Ο πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ τόνισε ότι καταλαβαίνει τις δυσκολίες για τις οικογένειες των
Αμερικανών στρατιωτικών που προκύπτουν από τη σχετική απόφαση, ωστόσο αυτή θα διασφαλίσει τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ θα διευκολύνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αμερικανικών δυνάμεων ώστε να βοηθήσουν «τη σύμμαχο Τουρκία» στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, είπε.
Η απόφαση, πάντως, δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Κατηγορία Πολιτική
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 13

Εκπαιδευτικά Νέα