Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

Citylife24.gr 

 

 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Οκτώβριος 2016 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr
 
 
Τον προσεχή Φεβρουάριο o κ. Τσίπρας θα συμπληρώσει 24 μήνες σαν πρωθυπουργός. 
 
Η μακροβιότερη κυβέρνηση μετά τη χρεοκοπία του 2010 ήταν του Α. Σαμαρά με 30 μήνες περίπου (Ιούνης 2012 – Δεκέμβρης 2014). Από τον Ιούνη του 2014 όμως η κυβέρνηση Σαμαρά, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν υπό προθεσμία. 
 

Του Γ.Α. Παπανδρέου είχε διάρκεια περί τους 20 μήνες.

Εδώ και αρκετό καιρό καλλιεργείται σθεναρά η πεποίθηση πως η κυβέρνηση Τσίπρα θα εξαντλήσει τουλάχιστον την τρέχουσα τετραετία και βλέπουμε...

Η πεποίθηση αυτή στηρίζεται σε τρία βασικά στοιχεία.

α) Η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη μιας συμπαγούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 153
βουλευτών.

β) Η ηγεσία της κυβέρνησης, ο κομματικός μηχανισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το πελατειακό κράτος που έχουν συστήσει δείχνουν πως δεν έχουν καμιά πρόθεση να εγκαταλείψουν τη νομή της εξουσίας και τα προνόμια που αυτή τους εξασφαλίζει. Γι’ αυτό προσπαθούν να επιβάλουν κάποιου είδους καθεστώς.

γ) Οι δανειστές και οι σύμμαχοι στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα γιατί κάνει αυτά που απαιτούν με λιγότερες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.

Και τα τρία αυτά στοιχεία αποτυπώνουν με ενάργεια το τρέχον βασικό σενάριο.

Η στήλη από την πλευρά μιας οικονομικής στήλης που προσπαθεί να διαγνώσει σε ποιες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις οδηγούν τα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό πως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα αναγκαστεί σύντομα να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Στηρίζει αυτήν την εκτίμηση στα δεδομένα των οικονομικών εξελίξεων που όλο το 2016 ήταν και παραμένουν αρνητικά (ανάπτυξη, εξαγωγές, ληξιπρόθεσμες, λιανικές πωλήσεις, έσοδα ασφαλιστικών ταμείων...) αλλά και τη γενική εικόνα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις τόσο στην πρόθεση ψήφου, αλλά κυρίως την αποδοχή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης τουλάχιστον από μια κρίσιμη μειοψηφία του 30%. Επίσης σημαντική παράμετρος είναι ο δείκτης που μετρά τις προσδοκίες για τη μεταβολή της οικονομικής κατάστασης (νοικοκυριού και χώρας) τους επόμενους 12 μήνες.

Κανένα από τα παραπάνω στοιχεία, τόσο της οικονομίας όσο και των πεποιθήσεων της κοινωνίας δεν είναι θετικό για την κυβέρνηση. Περί το 80% της κοινής γνώμης με αυξητικές τάσεις, έχει αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και την οικονομική πορεία της χώρας.

Στα παραπάνω στοιχεία οι οικονομικές εξελίξεις παίζουν τον καθοριστικότερο ρόλο καθώς είναι ευρέως γνωστό πως οι πεποιθήσεις του "αρκουδιού" διαμορφώνονται κατά το μεγαλύτερο μέρος από το αν είναι χορτάτο ή πεινασμένο, όπως και αν πιστεύει αν σε ένα χρόνο θα παραμένει χορτάτο ή θα είναι νηστικό.

Η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης είναι η οικονομία. Αν η οικονομία πήγαινε καλύτερα ή δημιουργούσε προσδοκίες βελτίωσης, στους άλλους τομείς με τους κατάλληλους επικοινωνιακούς χειρισμούς θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη μίνιμουμ απαραίτητη αποδοχή για να εξαντλήσει τουλάχιστον την τετραετία.

Τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα έχουν να κάνουν με την αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων, τη φυγή των επιχειρήσεων λόγω φορολογίας και ασφαλιστικού. Αυτά έχουν σαν συνέπεια την εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη μη επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες κλπ. Όλα αυτά οδηγούν τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ στην αδυναμία να καταβάλλουν συντάξεις πιθανόν εντός του 2017, τη ΔΕΗ να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες οξύ πρόβλημα ρευστότητας με απειλή την αδυναμία κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της χώρας κλπ.

Θέλω να πω λοιπόν πως το 80% της αρνητικής γνώμης προς την κυβέρνηση που ήδη είναι πολύ υψηλό για να της εξασφαλίσει την μακροημέρευση, μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω από την παραπάνω αρνητική εξέλιξη βασικών οικονομικών δεδομένων.

Οι δημοκρατίες ως γνωστόν κυβερνώνται σίγουρα με τη δεδηλωμένη στη Βουλή αλλά και με την αποδοχή της κυβέρνησης από την πλειοψηφία ή έστω μια δεσπόζουσα μειοψηφία στην κοινή γνώμη. Η εμπειρία διεθνώς αλλά κυρίως στην Ελλάδα δείχνει πως όταν υπάρχει απόκλιση μεταξύ Βουλής και αποδοχής στην κοινή γνώμη οι εκλογές βρίσκονται προ των θυρών.

Από την άλλη πλευρά, τα δικτατορικά και γενικώς τα αυταρχικά καθεστώτα δείχνουν μικρότερη σημασία στην αποδοχή τους από την κοινή γνώμη. Αν και όταν η δυσαρέσκεια φουντώνει, λόγω της οικονομίας κυρίως, ο χρόνος μετρά αντίστροφα και γι’ αυτά. Τα αυταρχικά καθεστώτα έχουν τρεις μηχανισμούς με τους οποίους κάμπτουν την κοινή γνώμη και διατηρούνται περισσότερο στην εξουσία: Είναι η προπαγάνδα, η βία και ο φόβος.

Η προπαγάνδα, η βία και φόβος για να χρησιμοποιηθούν ως μέσα άσκησης και παραμονής στην εξουσία χρειάζονται και ανάλογους μηχανισμούς. Χρειάζεται ο ασφυκτικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και η παρουσία παρακράτους που θα εκφοβίζει και θα παρακολουθεί όλους τους δυνητικούς υπόπτους για αποσταθεροποίηση.

Δείγματα αυταρχισμού...

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, παρακάμπτοντας το Σύνταγμα, προσπάθησε να ελέγξει την ενημέρωση. Απέτυχε, είτε γιατί δεν το μεθόδευσε σωστά, είτε γιατί η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα της Λατινικής Αμερικής όπως αφελώς νόμιζαν, αλλά μια χώρα της Ευρώπης με εδραιωμένους κάποιους θεσμούς παρά τις όποιες αδυναμίες τους.

Στην αστυνομία και το στρατό δεν υπάρχουν ενδείξεις για προσπάθεια άσκησης ελέγχου πέραν των ορίων που θέτει το σύνταγμα. Ούτε στις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων της κυβέρνησης παρατηρείται να λειτουργούν παρακρατικές ομάδες.

Εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα η μοναδική προσπάθεια δημιουργίας παρακρατικών ομάδων κρούσης ήταν της ΧΑ και φαίνεται να ανακόπηκε από την παρέμβαση της δικαιοσύνης και της κυβέρνησης Σαμαρά.

Το γεγονός πως τοποθετούν κομματικούς σε διάφορες θέσεις - κλειδιά, είναι μεμπτό για μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο. Το έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Όπως επίσης διόριζαν πελάτες για να εξασφαλίσουν ψήφους.

Η κυβέρνηση απέτυχε προς το παρόν να ελέγξει τα τηλεοπτικά κανάλια και αν δεν είχε σκαλώσει στο ΣτΕ θα είχε σκαλώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την άσκηση συστηματικής βίας και φόβου εκτός του δημοκρατικού πλαισίου δεν υπάρχουν ενδείξεις. Άρα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε το συμπέρασμα πως δομούν κάποιου είδους αυταρχικό καθεστώς.

Μένουν η δεδηλωμένη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και η υποστήριξη των δανειστών.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να υπόκειται τα φυσιολογικά ρήγματα που έχουν υποστεί όλες οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, όταν στενεύουν τα πλαίσια επανεκλογής τους. Η συνοχή τους εξαρτάται από τις προσδοκίες παραμονής στην εξουσία αλλά και επανεκλογής στο μέλλον γιατί και το βουλευτιλίκι από μόνο του εξουσία είναι. Αν από τους 153 βουλευτές οι προοπτικές στο τέλος της τετραετίας για τους 100 είναι να μην περάσουν το κατώφλι της Βουλής, πολλοί από αυτούς είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να διαφοροποιούνται και να συνωθούνται έξω από άλλα κόμματα ή πολιτικά σχήματα όπου κατευθύνονται και οι ψηφοφόροι τους.

Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ βουλευτών και ψηφοφόρων και την παρακολουθήσαμε ευκρινώς στη μετάσταση του βαθέως ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δανειστές...

Οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές στήριξαν αρχικά ένθερμα τον κ. Τσίπρα γιατί πίστεψαν πως μπορεί να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό "πούλησαν" στους βουλευτές τους για να ψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο αλλά και στην κοινή γνώμη για να ησυχάσει. Αν η οικονομία στην Ελλάδα δεν δείξει σημάδια ανάκαμψης και χρειαστεί σύντομα νέο μνημόνιο, θα πρέπει να εξηγήσουν τι πήγε λάθος και η "μαύρη" ελληνική τρύπα δεν έχει κλείσει.

Ήδη, παρατηρούνται αποστασιοποιήσεις από την κυβέρνηση Τσίπρα και δημοσιεύματα που καταγράφουν την αποτυχία. Αν η κυβέρνηση χάσει την αποδοχή στην κοινή γνώμη ή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι ξένοι δεν θα επιμείνουν να στηρίζουν Τσίπρα, όπως έκαναν και με τον Σαμαρά. Το γεγονός πως τους επόμενους 12 μήνες έχουμε εκλογές σε ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία αλλάζει απρόβλεπτα πολλές παραμέτρους σε σχέση με την Ελλάδα. Κανείς ξένος δεν θα συνεχίσει να στηρίζει μια κυβέρνηση που έχει χάσει την αποδοχή στην κοινωνία, με πολιτικό κόστος στη δική της εκλογική βάση.

Το συμπέρασμα είναι λοιπόν πως οι εξελίξεις στην οικονομία αλλά και στην αποδοχή της κυβέρνησης από την κοινή γνώμη δείχνουν πως οι πρόωρες εκλογές είναι θέμα χρόνου.

Από την άλλη η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει την εξουσία. Πολύ φυσιολογικό. Καμία κυβέρνηση δεν το ήθελε ποτέ. Το ζήτημα είναι πόσο θα αντέξει και αν εκτός από τη βούληση έχει τη δυνατότητα μέσω της προπαγάνδας και του φόβου να ελέγξει την κοινωνική αποστροφή.

Πιστεύω πως δεν την έχει αυτή τη δυνατότητα αλλά ούτε και την ικανότητα. Η ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες το απέδειξε.

Επίσης είναι θέμα χρόνου οι δανειστές να συνεχίζουν να παίρνουν αποστάσεις από την κυβέρνηση, όπως έκανε ο πρόεδρος Ολάντ πρόσφατα. Τέλος, θέμα εβδομάδων αν όχι ημερών είναι να δούμε και διαφοροποιήσεις στελεχών από βασικές κυβερνητικές επιλογές...

Όταν δεν υπάρχουν προσδοκίες βελτίωσης στην οικονομία και πάνω από τα δυο τρίτα της κοινής γνώμης έχουν αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση οι εκλογές είναι θέμα χρόνου. Αυτό έχει δείξει η πρόσφατη πολιτική ιστορία.

Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης παραμένουν αναλλοίωτοι για όλους, πόσο μάλλον για τους πολιτικούς που η καριέρα τους εξαρτάται άμεσα από την εντύπωση που προκαλούν στην κοινή γνώμη...


Κ.Στούπας
capital.gr
Κατηγορία Πολιτική
Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016 01:47

Η τελευταία ζαριά του Τσίπρα

 
Το βασικό ερώτημα που φέρεται να απασχολεί διαρκώς τον Αλέξη Τσίπρα είναι το εξής: 
 
...ο κόσμος τον ψήφισε διότι πίστεψε την αντιμνημονιακή ατζέντα του

...ή επειδή θεώρησε ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα από τους προηγούμενους τις σχέσεις μας με τους δανειστές;

Η απάντηση κρύβεται πίσω από τις μεγάλες απώλειες που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Και κάπως έτσι, εισερχόμαστε στο θέμα «χρέος». Για την ακρίβεια, κάπως έτσι το φέρνει στην επικαιρότητα ο ίδιος ο Αλέξης, παρά το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες είχε
συμφωνήσει να το συζητήσει το 2018!

Η μεγάλη μάζα του κόσμου ψήφισε τον Αλέξη Τσίπρα επειδή πίστεψε στην αντιμνημονιακή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κόσμος που δεν θέλει τα μνημόνια και τις μεταρρυθμίσεις. Ο κόσμος αυτός είναι πιθανό στις επόμενες εκλογές να ψηφίσει ΛΑΕ, Κωνσταντοπούλου, ΚΚΕ ή ακόμη και Χρυσή Αυγή. Είναι απίθανο να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ όσο ο Αλέξης τηρεί μια συνεπή μνημονιακή στάση.

Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπορέσει να αυξήσει την εκλογική του δύναμη, η οποία μειώνεται διαρκώς. Ψήφους δεν μπορεί να πάρει από το στρατόπεδο του «Ναι». Οι δυνάμεις που αντιτάχτηκαν στη θολή περίοδο Βαρουφάκη δεν έχουν λόγο να ταυτιστούν σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πίστεψαν τότε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας έβγαζε από την κρίση. Γιατί να το πιστέψουν σήμερα που οι απόψεις τους έχουν δικαιωθεί από τις εξελίξεις;

Η μόνη πιθανή δεξαμενή ψήφων από την οποία ελπίζει να αντλήσει ψήφους ο Αλέξης Τσίπρας είναι το αντιμνημονιακό κοινό, το οποίο και τον έχει εγκαταλείψει σε έναν σημαντικό βαθμό. Μπορεί ο κόσμος αυτός να επιστρέψει αν ο ΣΥΡΙΖΑ θυμηθεί και πάλι την αντιμνημονιακή του ρητορική; Προσωπικά πιστεύω πως όχι. Αλλά αυτό το πιστεύω εγώ και γι’ αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία. Σημασία έχει τι πιστεύει ο Αλέξης Τσίπρας...

Θα ήταν ωραίο να κερδίσουμε κάτι από το χρέος - και μάλιστα άμεσα. Σε συνδυασμό με την ποσοτική χαλάρωση θα ήταν ένα ωραίο αφήγημα για να πουληθεί στις αγορές. Ολα αυτά θα ήταν καλά, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα έφερναν και την ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη είναι παιδί των επενδύσεων και ο επενδυτικός κόσμος αγοράζει με ένα σκληρό νόμισμα που λέγεται «εμπιστοσύνη». Αυτό το νόμισμα δεν έχει πέραση στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας, πάντως, επιμένει στο θέμα του χρέους. Γι’ αυτόν είναι ένα θέμα win-win.

Αν του βγει και πάρει «κάτι» (ό,τι κι αν είναι αυτό το «κάτι»), θα μπορεί να πάει σε εκλογές και να διεκδικήσει μια καλύτερη μοίρα από αυτή που θα είχε αν αποφάσιζε να πάει στις κάλπες σήμερα.

Αν χάσει, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι προσπάθησε, αλλά δεν τον άφησαν να πετύχει τον στόχο του οι κακοί ξένοι.

Και κάπου εκεί ανοίγει η πόρτα προς το αντιμνημονιακό κοινό.

Το αν το κοινό αυτό είναι διατεθειμένο να τον ακούσει, όμως, είναι ένα άλλο θέμα. Πιθανότατα δεν θα τον πιστέψει, αλλά και πάλι σημασία έχει τι πιστεύει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Το χρέος δεν μπορεί να το πάρει σήμερα η Ελλάδα. Μακάρι να μπορούσε.

Χρειάζεται να περάσει η β’ αξιολόγηση για να αρχίσουμε να συζητάμε για την ποσοτική χαλάρωση. Επίσης, χρειάζεται κάτι ακόμη: να συμφωνήσουν οι Γερμανοί - και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Μας φαίνεται κομματάκι δύσκολο.

Είπαμε! Μακάρι να συμβεί. Αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες.

Γιατί λοιπόν ο κ. Τσίπρας αποφασίζει να παίξει τα ρέστα του σε ένα τόσο δύσκολο θέμα;

Οχι, δεν έχει ένα σχέδιο στο οποίο «αποκλείεται να πει “όχι” η κυρία Μέρκελ».

Εχει ένα χαμηλό ποσοστό στις δημοσκοπήσεις που τον οδηγεί στην απόφαση να περπατήσει στην άκρη του τείχους, και μάλιστα πάνω σε σπασμένα γυαλιά, προσπαθώντας έτσι να συγκινήσει τους αντιμνημονιακούς που έχουν ήδη διαβεί το ποτάμι και βρίσκονται έξω από τις πύλες της Πόλης.

Είναι άλλη μια ζαριά...


Θ.Μαυρίδης
protothema
Κατηγορία Πολιτική
Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016 01:46

Θυμάται κανείς το ‘60;

 
 
Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αυτό ορίζει, στο 1ο άρθρο και την 1η παράγραφό του, το Σύνταγμα των Ελλήνων.
Ένας από τους κανόνες εκείνους, οι οποίοι είναι απολύτως απαραίτητοι για την ύπαρξη και την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας, είναι η ισχύς και απαρέγκλιτη εφαρμογή της διάκρισης των εξουσιών. Όπως αυτές ορίζονται (και πάλι) από το Σύνταγμα, στο άρθρο 26.

Οι εξουσίες αυτές είναι τρεις:

1. Η νομοθετική

2. Η εκτελεστική και

3. Η δικαστική.

Η πρώτη, υλοποιούμενη από το Κοινοβούλιο, συντάσσει, διαμορφώνει και ψηφίζει τους νόμους του
κράτους.

Η δεύτερη, υλοποιούμενη στα πρόσωπα του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της κυβέρνησης, έχει την ευθύνη της σωστής και πλήρους εφαρμογής των νόμων.

Η τρίτη, υλοποιούμενη από τον Θεσμό της Δικαιοσύνης (της οποίας οι αποφάσεις εκτελούνται στο όνομα του ελληνικού λαού), είναι εκείνη η οποία οφείλει να ελέγχει εάν και κατά πόσον ασκούν ορθά τις αρμοδιότητές τους οι άλλες δύο. Αποτελεί, για να το πούμε απλοϊκά, τη βαλβίδα ελέγχου για την καλή και αποτελεσματική λειτουργία του πολιτεύματος.

"Και η τέταρτη εξουσία;" 

Αυτή, αν και δεν αναγνωρίζεται ως εξουσία από το Σύνταγμα, διέπεται από τις προβλέψεις του άρθρου 14, περί "Ελευθερίας του Τύπου". Το οποίο, στην 1η παράγραφό του ορίζει ότι:

"Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Κράτους".

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, την περασμένη Πέμπτη, απετέλεσε μία ακόμη ήττα για την κυβέρνηση γενικά αλλά και ειδικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Δεν είναι δα και επτασφράγιστο μυστικό τίνος επιθυμία ήταν "να έχουν κλείσει τα κανάλια της διαπλοκής, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου".

Για το πόσο δε μεγάλη ήταν αυτή η επιθυμία, αρκεί να θυμηθεί κανείς την αποστροφή στη ΔΕΘ "... Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα!".

Έλα όμως που, όπως λέει και η παροιμία, μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται σε αυτόν τον κόσμο...

Αποτέλεσμα;

Ο γενικός εκνευρισμός και η πλήρης απώλεια ψυχραιμίας που εμφανίστηκαν τις επόμενες ημέρες. Τα οποία, λίγο ως πολύ, ήταν φυσιολογικά και αναμενόμενα. Αν δε κάποιος υπολογίσει το μέγεθος των όσων είχε στηρίξει η κυβέρνηση στον διαγωνισμό-φαρσοκωμωδία, θα μπορούσαν να θεωρηθούν, μέχρις έναν λογικό βαθμό, και δικαιολογημένα...
Από του σημείου όμως, να εκνευρίζεται κάποιος επειδή τα σχέδιά του απέτυχαν, μέχρι να παραβιάζει τα όρια των συνταγματικών εξουσιών και να εκτοξεύει αβάσιμες κατηγορίες κατά του, φύσει και θέσει ελεγκτή του υπάρχει απόσταση.
Πολύ μεγάλη, τεράστια απόσταση. Η οποία, εκτός όλων των άλλων προβλημάτων τα οποία προκαλεί, δημιουργεί κενό Δημοκρατίας.

Αποτελεί προσπάθεια αλλοτρίωσης της λειτουργίας της.Διότι τι άλλο μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι η επίσημη κυβερνητική εκπρόσωπος, με παρόντα τον πρωθυπουργό, εξαπολύει ανοίκεια και (εν πολλοίς) αθέμιτη επίθεση στην Δικαιοσύνη;

"Μα δεν έχει δικαίωμα να κρίνει την απόφαση της Δικαιοσύνης;".

Σαφώς και έχει.

Σαν απλός πολίτης αλλά και σαν κυβερνητική εκπρόσωπος. Με την ευπρέπεια και τον σεβασμό που αρμόζουν στο ανώτατο επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας και στο ανώτατο ακυρωτικό της δικαστήριο.

Πάντα "...τηρώντας τους νόμους του Κράτους.", όπως απαιτεί το Σύνταγμα.
Σε καμία περίπτωση με τον τόνο και τον τρόπο που επέλεξε να το κάνει. Δηλαδή με ακραία επιθετικότητα, χρησιμοποιώντας συναισθηματικούς τόνους και στηριζόμενη σε επιχειρήματα τα οποία δεν ευσταθούν (π.χ. κατάληξη των χρημάτων από το τίμημα των αδειών, συνταγματικότητα Μνημονίων κ.λπ.).
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα πολλά περιστατικά, όπου η κυβέρνηση εκδηλώνει (εμμέσως ή αμέσως) διαθέσεις να παρέμβει βαθιά και ωμά στο έργο και τις διαδικασίες απονομής της Δικαιοσύνης.

Ή, γενικότερα, να παρακάμψει θεσμικές ή/και δημοκρατικές διαδικασίες (τρανταχτά παραδείγματα σε πολλαπλό επίπεδο η πρόσκληση της ηγεσίας του Θεσμού στο Μαξίμου, η περίπτωση της χρήσης των παράνομα αποκτηθέντων προσωπικών δεδομένων του αντιπροέδρου ΣτΕ, η μεθόδευση για παύση Ντογιάκου κ.ο.κ.).

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι.

Παιχνίδι το οποίο βάζει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την Δημοκρατία και την σωστή λειτουργία της, στην χώρα.

Παιχνίδι το οποίο αποτελεί ξεκάθαρο δείγμα για το πώς βλέπει η κυβέρνηση την λειτουργία του πολιτεύματος.

Είναι δε βέβαιο ότι, αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς για λίγο καιρό ακόμη, η κατάληξη δεν θα είναι καθόλου, μα καθόλου, καλή.

Όχι απαραίτητα, μόνο για τους απλούς πολίτες…

Σ.Σ. Αγορές από Super Market, στην Βενεζουέλα! Στην Βενεζουέλα! Μάλιστα! Αυτό τώρα πρέπει να θεωρηθεί επίσημη κυβερνητική θέση! Μήπως να το πούμε καλύτερα, νέο ρεκόρ τρολλαρίσματος;


Πέτρος Λάζος
capital.gr
Κατηγορία Πολιτική
Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016 01:44

Προς τον γκρεμό, με τέρμα το γκάζι...

 
 
Άλλος πιστεύει ότι το κάνουν επίτηδες για να πάνε σε εκλογές σε σκηνικό πολέμου με τη διαπλοκή, άλλος μένει στη διαπίστωση ότι απλώς έχουν σπάσει τα φρένα.
Ό,τι και να ισχύει, ακόμη και αν δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τον παροξυσμό, παροξυσμός για τον παροξυσμό, το βέβαιο είναι ότι παρακολουθούμε ένα τελικό στάδιο θεσμικής διάλυσης, ότι έχει χαθεί ο έλεγχος, το μέτρο, ίσως και η λογική.

Ακόμη και σε συνθήκες πανικού, μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι όταν το ΣτΕ ακυρώνει ως αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες η πιο λάθος αντίδραση θα ήταν να βγει η κυβερνητική εκπρόσωπος για να επιτεθεί στη Δικαιοσύνη με τον σοκαριστικό τρόπο που το έκανε. 
 

Το ότι δεν υπήρξε κανείς να το σκεφτεί ή να πείσει για την ορθότητα της άποψής του δείχνει ότι η
κάθετη κλίση της κατηφόρας δεν παλεύεται με τίποτα, αναπόφευκτα θα συμβεί το ατύχημα, το θέμα είναι πότε και πώς - γιατί άλλο οι μικρές υλικές ζημιές και άλλο ο ακαριαίος θάνατος.

Είναι τόσο καταιγιστικές οι εξελίξεις στο πολιτικό-οικονομικό-δικαστικό επίπεδο που δεν βρήκε τη θέση που της άξιζε στην επικαιρότητα η περιφορά του πτώματος παλαιοημερολογίτη μητροπολίτη στη Λαμία πάνω σε θρόνο. 
 

Ούτε η λιτανεία και οι δημόσιες προσευχές στη Ρόδο για να έρθει η βροχή. 
 

Παρά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές σχυνότητες, που θα στερήσει από το δημόσιο ταμείο τα χρήματα που θα πήγαιναν σε παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία κατά τη θεωρία Γεροβασίλη, η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ήταν η μεγαλοπρεπέστερη των τελευταίων ετών και ειδικά στη Θεσσαλονίκη ο επαγγελματικός πατριωτισμός ξεχείλισε. 
 

Στην οδό Ίωνος Δραγούμη 41 στο κέντρο της συμπρωτεύουσας υπάρχει μαγαζί/βιοτεχνία με εποχιακά είδη, το οποίο πουλάει παιδικές στολές και ανάμεσά τους στολή ναζί με όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ, καπέλο SS, περιβραχιόνιο κτλ, για να είναι όσο το δυνατόν πειστικότερος ο μικρός μασκαράς που θα προτάξει και το χέρι για ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση. 
 

Μπορεί ένας έμπορος να βάλει στη βιτρίνα του κάτι τέτοιο χωρίς καμία αντίδραση;

Και βέβαια μπορεί. 
 

Γιατί αυτό που λέμε “πολιτεία” στην περίπτωσή μας είναι κάτι σαν χαρτόκουτο που στέκεται με φτηνές ταινίες κολλημένες όπως-όπως για να κρύβονται οι τρύπες του.

Με το επιχείρημα ότι εχθρός δεν είναι η Χρυσή Αυγή αλλά η τρόικα, ο υπουργός της ζαρτινιέρας Βύρων Πολύδωρας είχε προτείνει πριν από τρία περίπου χρόνια ευρύτατη συνεννόηση όλων των κομμάτων σημειώνοντας:
 

“Αν ακούω μποξ και πυγμαχία και πώς να εξουδετερώσουμε το ΣΥΡΙΖΑ ή τη Χρυσή Αυγή, έλεος, είμαστε εκτός τόπου και χρόνου”. 
 

Στην ερώτηση αν πρέπει να υπάρξει συνεργασία ακόμα και με την Χρυσή Αυγή, ο τότε βουλευτής της ΝΔ το είχε τερματίσει: 
 

«Βεβαίως και με την Χρυσή Αυγή. Μας έπιασε η ευαισθησία για την Χρυσή Αυγή η οποία είναι ψηφισμένη από 600 χιλιάδες κόσμο, θα ψηφιστεί από 1 εκ. και εμείς θα κάνουμε αναμνήσεις του Συντάγματος της Βαϊμάρης;».

Ο Βύρων Πολύδωρας προτάθηκε από την κυβέρνηση που αυτοπροσδιορίζεται ως “πρώτη φορά Αριστερά” για πρόεδρος του ΕΣΡ. Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε ότι η ιδέα ήρθε από τους ΑΝΕΛ και ότι η στόχευση ήταν να μπερδευτεί η ΝΔ βρίσκοντας μπροστά της έναν δικό της.

Πέτυχαν το ακριβώς αντίθετο. Αντί να προκαλέσουν πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση έδωσαν μια μεγάλη ευκαιρία στον Κ. Μητσοτάκη να κάνει πως “ξεμπερδεύει με το παλιό” (ωραίο που ήταν το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ) φέρνοντας τον δικό τους κόσμο σε μελαγχολία, αν όχι σε απόγνωση.
Επίσης, μας θύμισαν πόσο κοντά είναι η κωμωδία με την τραγωδία όταν πρόκειται για την ελληνική υπόθεση, ένα αχνό σύνορο χωρίζει το γέλιο από το κλάμα για τις άτσαλες τούμπες των μεγαλομανιακών κακομοίρηδων της ευρωζώνης.
Ο περιφερόμενος νεκρός Μητροπολίτης, η επίκληση της θείας δύναμης για να αντιμετωπιστεί η ανομβρία, η παιδική στολή ναζί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο Βύρων Πολύδωρας ως εφεδρεία για την αποκατάσταση της θεσμικής τάξης. 
 

Εικόνες του ευρωπαϊκού φινάλε μιας χώρας που πριν χάσει το νόμισμα θα έχει χάσει πολύ περισσότερα.


Α.Σπανού
athensvoice.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
Για όποιον δεν κατάλαβε, αυτό είναι το μήνυμα από τις άδειες!
 
Αν, λέμε αν, ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει σε αποδρομή, τον συμφέρει να είναι ήπια και δημοκρατική...
Τις προάλλες οι Γιατροί του Κόσμου, που... λίγο έλειψε να κατηγορηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ για όργανο της Διαπλοκής, αποκάλυψαν πως, παρότι έχουν διατεθεί από την Ε.Ε. 400 εκατομμύρια για τους πρόσφυγες και τα παιδάκια τους, η επίσημη πολιτεία δεν είναι σε θέση να τα αξιοποιήσει.
 
Ετσι παραμένουν στις λάσπες, στο κρύο και τις αρρώστιες, και τώρα θα τρέξουμε σε μια επιχείρηση
διπλής ντροπής να τους μασκαρέψουμε για να τους δει καθαρούς ο Ομπάμα.
 
Τα αδιαμφισβήτητα αυτά στοιχεία από μόνα τους καταρρίπτουν τον λαϊκισμό -για ρεκόρ Γκίνες- της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας... έκοψε το γάλα από τα μικρά στους παιδικούς σταθμούς επειδή έβγαλε αντισυνταγματικό τον νόμο για τα κανάλια.
 
Και τώρα τους φταίει η Δικαιοσύνη! Εντάξει, να την καταργήσουμε κι αυτήν!
 
Του Φίλη τού φταίει η Εκκλησία; Να ξυρίσουμε τους παπάδες.
 
Του Σκουρλέτη τού φταίει η ανάπτυξη; Να εκδοθούν διεθνή ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για όσους επενδυτές -αν υπάρχουν- σκέφτηκαν έστω για λίγο να ρίξουν χρήμα στην Ελλάδα γιατί έτσι χαλάν την πιάτσα!
 
Δυστυχώς η λογική της κυβέρνησης μέχρι σήμερα είναι άλλο: ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ!!!
 
Καταρρέει όλη η ελληνική επιχειρηματικότητα (από την οποία βγαίνουν οι φόροι για να τρέφονται οι κρατικοδίαιτοι) και ουδείς ασχολείται!
 
Μας κάνουν κριτική τα κανάλια; Κλείσε αυτά και άνοιξε άλλα!!!
 
Μας ενοχλούν οι εθνικές παρελάσεις γιατί πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο φασίστας Μεταξάς είπε το «ΟΧΙ» την εποχή που η ελληνική κομμουνιστική Αριστερά εκείνης της περιόδου ήταν... προβληματισμένη λόγω του Συμφώνου Φιλίας Χίτλερ - Στάλιν; Να κόψουμε την Ιστορία από τα σχολεία.
 
Κάνει ο κόσμος τον Σταυρό του καθώς βλέπει τον ασυμβίβαστο Κατρούγκαλο, που θα έδινε και τον 13ο μισθό, να έχει πάει τις συντάξεις στα 400 ευρώ; Ε, για να μην κάνει κανείς τον Σταυρό του, διωγμό στην Εκκλησία.
 
Είναι προφανές για κάθε νοήμονα ότι δεν τους φταίει ο γιαλός, αλλά ότι στραβά αρμενίζουν.
 
Μάλλον αρμένιζαν, γιατί τώρα μπάζουν νερά και πρέπει να κάτσουν κάπου τη βάρκα πριν πνιγούν.
 
Το ταξίδι Πρώτη φορά μαϊμού Αριστερά τελείωσε.
 
Δεν θα μας κάνει πια Ο,ΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ένα αφιονισμένο 15%. Γύρισε ο τροχός. Το ξέρουν όλοι.
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέστη συντριπτική ήττα στο θέμα των αδειών, τη δεύτερη σε βαθμό πολιτικής καταστροφής (αλλά ευτυχώς όχι με τις ίδιες συνέπειες) μετά την περίοδο Βαρουφάκη, όταν ο ανεκδιήγητος υπουργός τσαμπουκαλευόταν με τον Σόιμπλε, έκανε μαγκιές στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών της Ε.Ε., και στο τέλος χρειάστηκαν 17 ώρες και άλλα 70 δισ. πέναλτι, πρόστιμο δηλαδή, για να διασωθούμε - τυπικά.
 
Για να φτιάξει το image του, κατέστρεψε την Ελλάδα!
 
Σαν να μην έμαθε τίποτα από το διεθνές κάζο, η κυβέρνηση, αφού τα βρήκε μπαστούνια με τους ξένους δανειστές, κατέφυγε στην πιο εύκολη και κλασική λαϊκίστικη τακτική: να τα βάλει με τους ντόπιους μεγαλοκαρχαρίες. Ελα, όμως, που οι αληθινοί μεγαλοκαρχαρίες κούνησαν εγκαίρως τα πτερύγιά τους κι έχουν μεταναστεύσει!
 
Οχι μόνο οι εφοπλιστές.
 
Ούτε ΜΙΑ σοβαρή ελληνική εταιρεία που γλίτωσε τη χρεοκοπία μετά τα αδικαιολόγητα capital controls έχει μείνει εδώ. Μετέφεραν τις έδρες τους σε κανονικές χώρες για να επιβιώσουν.
 
Αρα τι απομένει;
 
Μέχρις ότου αρχίσει ο ασυμβίβαστος ταξικός πόλεμος με τα Jumbo και Ζαχαριάς, βολικοί πελάτες φάνηκαν οι καναλάρχες που έχουν ακόμη τη λόξα να κάνουν TV στην Ελλάδα... «Τους κλείσαμε στα καμαράκια και τους... τα πήραμε» ήταν η κατακλείδα μιας εξαρχής λάθος πολιτικής.
 
Προσέξτε: και «τους ξεφτιλίσαμε» και «τους τα πήραμε»!!! Τι ΗΘΙΚΟ πλεονέκτημα!
 
Και μετά ήρθε ο ροζ εκβιασμός σε δικαστικό.
 
Αθλιο κατάντημα παρακρατικό.
 
Εως ότου το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε το αυτονόητο. Που σημαίνει σε απλά νομικά πως δεν μπορείς να κάνεις πλέον Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ σε μια χώρα που είναι μέλος της Ε.Ε. και όχι της Λατινικής Αμερικής. Για όσο καιρό είναι.
 
Και τώρα κάθονται και βρίζουν τους δικαστές. Αλλη μια αποκοτιά στο χειρότερο τάιμινγκ.
 
Οταν είσαι σε αποδρομή, σε βολεύει να είναι κουλ και δημοκρατική. Μην ισχύσει το «μάχαιραν έδωκες…».
 
Δηλαδή το ζητούμενο είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαθε πολιτική πανωλεθρία, αν την πάτησε ο Παππάς, ή αν θα πάρει τη ρεβάνς;
 
Το θέμα είναι ότι δεν δουλεύει απολύτως τίποτα, ότι ΠΑΜΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ, και μάλιστα για τρίτο και μισό ή τέταρτο μνημόνιο.
 
Ολοι οι δείκτες είναι στο κόκκινο, με μηδέν προοπτική, μαύρη φτώχεια, απελπιστική καταστροφή, συντάξεις-σφαγή, όλα -σπίτια, επιχειρήσεις- «στο σφυρί» για τον ξένο δυνάστη-κατακτητή, κι εσύ με την TV χτενίζεσαι! ΕΝΑ μόνο σωστό θέμα έχει βάλει ο Τσίπρας, αυτό του ΧΡΕΟΥΣ, αλλά αντί να συσπειρώσει όλο τον κόσμο σ’ αυτό, διασπά την όποια πιθανή ενότητα με χίλια δυο κουλά.
 
ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ, λοιπόν, τα προβλήματα του τόπου μετά την άσκοπη περιπέτεια με τα κανάλια κι όλα τα φανταχτερά.
 
ΚΟΨΤΕ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ και τον Δονκιχοτισμό με τους ανύπαρκτους ανεμόμυλους και καταλάβετε καλά μες στα χαμένα αριστερά μυαλά σας μετά το δεξιό κοινοτικό εγκεφαλικό που έχετε υποστεί ότι ο τόπος θα πάει μπροστά μόνο αν γίνει καμιά ΔΟΥΛΕΙΑ.
 
Μην κυνηγάτε φαντάσματα και μάγισσες.
 
Χάσατε από την Ε.Ε., χάσατε από την Εκκλησία, χάσατε από τους καναλάρχες, μην αρχίσουμε τώρα και τη μητέρα των μαχών με τα Jumbo!!!
 
Διότι, αν το ψάξεις, μόνο αυτό έχει απομείνει όρθιο επιχειρηματικά.
 
Αρα τι; Να απαγορέψουμε τα χριστουγεννιάτικα παιχνιδάκια στα... πλούσια παιδάκια και να τα κάνουμε γαλατάκια!
 
Κοντά έπεσαν πάντως. Στα γιαούρτια.
 
ΥΓ.: Και να λένε πάλι καλά, γιατί αν τα ντόπια και ξένα κοράκια μύρισαν ήδη πτώμα, σίγουρα θα θέλουν αίμα.
 
 
Θ.Αναστασιάδης
protothema
Κατηγορία Πολιτική
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 01:59

Θα ζήσουμε δεύτερη μεταπολίτευση

 
Ίσως να μην κλιμακωθούν τα φαινόμενα δικτατορίας που καταγγέλλει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ίσως να μην κατέβουν τα τανκς που φοβάται η, γνωστή και από το ΕΣΡ, συνάδελφος Λίνα Αλεξίου. Ίσως να μην δικαιωθούν οι φόβοι του Μίκη Θεοδωράκη για καθεστώς Τσαουσέσκου. Βέβαιο πάντως είναι πως όταν συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο λαός θα πανηγυρίζει όπως τον Ιούλιο του 1974.

Το γιατί είναι αυτονόητο. Δικαίωσαν τη μεταπολίτευση. Κάλυψαν όλα τα λάθη της ορθώνοντας τα ογκώδη τους ψέμματα. Και επιβεβαίωσαν ως ορθές τις επιφυλάξεις, της μεγάλης πλειοψηφίας του
ελληνικού λαού, για τις αριστερές κυβερνήσεις.

Αλλά το αυτονόητο και η κοινή λογική είναι ανύπαρκτες εγκεφαλικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο εγκέφαλό τους κυριαρχεί η καθεστωτική νοοτροπία. Ο αυταρχισμός. Και η καταδίκη όσων δεν τους αποδέχονται.

Είναι να απορεί κανείς. Τι μπορεί να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει ότι δεν έφεραν το καινούργιο και δεν άλλαξαν το παλιό. Και ότι δεν πείθουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι μεταρρυθμιστική.

Εκτός αν εννοούν τις ιδιωτικοποιήσεις του τρίτου μνημονίου. Αλλά και εδώ έχουμε ένα άθλιο κράτος-επιχειρηματία ζημιογόνο και για κλείσιμο. Δείτε την κατάσταση στην ενέργεια, στις υποδομές και στις μεταφορές. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο.

Αλλά για να επιστρέψουμε στη μεταπολίτευση. Βεβαίως και βαρύνεται για τη στροφή της οικονομίας από καθαρά ελεύθερη σε "σοσιαλιστική παρωδία” με στόχο την κρατικοδίαιτη οικονομία, τη διαπλοκή και τους πάσης φύσεως κρατικοδίαιτους παράγοντες...

Ασφαλώς και την βαρύνει (από το 1974 μέχρι και το 2014) η νοοτροπία του κρατισμού και του διωγμού της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τον φόβο πολιτικού και κομματικού κόστους για κάθε μέτρο αναγκαίο στην ανάπτυξη με ιδιωτικές επενδύσεις.

Και κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο διωγμός των παραγωγικών δυνάμεων, με υπερφορολόγηση και (σκόπιμη) ασφυκτική γραφειοκρατική πολιτική, είναι που διασφάλισε κυριαρχία του αποτυχημένου κράτους-επιχειρηματία. Αλλά κατέληξε στη δημοσιονομική κρίση και στον αφανισμό της παραγωγής εθνικού προϊόντος.

Ωστόσο αδιαμφισβήτητο ιστορικό έργο της μεταπολίτευσης ήταν και το όραμα του (έστω και κρατιστή) Κωνσταντίνου Καραμανλή για ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα ο "μεταρρυθμιστής” ΣΥΡΙΖΑ αντιτάσσει (πρόσφατες δηλώσεις Βουλευτών του) τη ρήξη με την Ένωση (για την οποία εκλιπαρούν Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία) δραχμή και κλειστά σύνορα.

Φαντασθείτε τώρα εσείς επιστροφή στη δραχμή και προσαρμογή της οικονομίας από τους Τσίπρα, Λαφαζάνη, Λαπαβίτσα, Σκουρλέτη, Τσακαλώτο, Κατρούγκαλο και Καρανίκα...

Έργο της μεταπολίτευσης ήταν η ένταξή μας στην ευρωζώνη και η δημιουργία προϋποθέσεων αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητάς μας στην μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά που είναι και φυσικός οικονομικός και επιχειρηματικός μας χώρος.

Ποια όμως είναι η πειστική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική της οικονομίας μας εκτός ευρώ; Τα τυπογραφεία του Πούτιν; Το "ντου” στο Νομισματοκοπείο; Τα λεφτά του Μαδούρο; Οι επενδύσεις από την Βολιβία; Η ελληνική επιχειρηματική μετανάστευση;

Έργο της μεταπολίτευσης ήταν το ΑΣΕΠ του Αναστάση Πεπονή που βεβαίως και έβαλε τάξη στο κράτος και έδειξε εκσυγχρονισμό και αξιοκρατία έστω και αν καταπατήθηκε στην πράξη.

Ποια ήταν η μεταρρυθμιστική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και η συμβολή του στην ίδια κατεύθυνση; Ο Καρανίκας;

Έργο της μεταπολίτευσης ήταν το σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του Τάσου Γιαννίτση που ναι μεν δεν έδωσε όλες τις λύσεις αλλά έβαζε σημαντικά θεμέλια για οικοδόμηση.

Τι μας παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό; Τα ναι σε όλα... του Κατρούγκαλου με μέτρα ανατίναξης και του θεμέλιου λίθου της μεταρρύθμισης Γιαννίτση;

Έργο της μεταπολίτευσης ήταν η μεταρρύθμιση στην παιδεία της Αννας Διαμαντοπούλου. Υπερψηφίσθηκε στη Βουλή και οδηγούσε σε αναβάθμιση τουλάχιστον τον Πανεπιστημιακό χώρο. Αυτόν που "σταβλίζεται” σήμερα κάθε καρυδιάς καρύδι...

Ποια είναι η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία. Η εκτόνωση Φίλη στα θέματα εκκλησίας και θρησκείας;

Έργο της μεταπολίτευσης (Καραμανλή 1975-1977 και Παπανδρέου 1984-1990) ήταν η συμμετοχή και της χώρας στις ενεργειακές ανακατατάξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Αυτές που έδωσαν πραγματικές διαστάσεις στον ρόλο της Ελλάδας απέναντι στις ίδιες διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Ποια είναι η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια κατεύθυνση; Ο χαμένος χρόνος με τον Λαφαζάνη που μας έκανε μαλλιά κουβάρια με τους Αζέρους ή η "συμβολή" Σκουρλέτη στις ενεργειακές επενδύσεις; Που είναι τα σχέδια ”καραμέλα” του Τσίπρα για τις διασυνδέσεις με την Κρήτη, με την Ιταλία και γενικότερα με τις ευρωπαϊκές ροές ενέργειας;

Γίνονται κωμικοί στον ΣΥΡΙΖΑ όταν επικαλούνται "αριστερή” μάχη με το παλαιό. Με τη μεταπολίτευση. Και ιδίως όταν μιλάνε για μεταρρύθμιση από το νέο...

Η κυβέρνηση που θα διαδεχθεί τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι συνέχεια της μεταπολίτευσης. Θα είναι κυβέρνηση μιας άλλης "μεταπολίτευσης”. Της πρώτης μετά τους αλλοπρόσαλλους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που ταλαιπώρησαν (τριετία ή τετραετία) την Ελλάδα. Ευχή είναι να μην ζήσουμε πάλι τα λάθη της παλαιάς. Αυτής που όντως έληξε το 2014.


Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr
Κατηγορία Πολιτική
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 01:53

Ναι, αυτή είναι η Αριστερά!

 
Δεν τους αρέσει μία δικαστική απόφαση; Την εφαρμόζουν, αλλά δεν την σέβονται. Τάδε έφη Λευτέρης Κρέτσος, ο γνωστός και ως γενικός γραμματέας ενημέρωσης. Δεν τους αρέσει μία δημοσκόπηση; Απολύουν τον δημοσκόπο. Βλέπε ανακοίνωση Public Issue στο twitter για τη διακοπή της συνεργασίας τους με την Αυγή. Ναι, αυτή είναι η Αριστερά. Το παραμύθι αυτό δεν έχει στο τέλος χαρούμενο τέλος…
Σύμφωνοι, στα χρόνια του ψυχρού πολέμου, στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού και της ανύπαρκτης Δημοκρατίας, οι Αριστεροί έκαναν χειρότερα πράγματα. Όχι, δεν φτάσαμε ακόμη εκεί. Προς το παρόν οι άνθρωποι απειλούν να εξαφανίσουν τους «άλλους». Πώς το είχε πει ο
πρωθυπουργός μας; Ή αυτοί ή εμείς; Θα τους εξαφανίσουμε ή θα μας εξαφανίσουν; Κάτι τέτοιο, τέλος πάντων. Σαν να ακούς τον Πολάκη σε μία πιο εξευγενισμένη έκδοση.
Η Ελλάδα δεν είναι μία κανονική χώρα. Ουδέποτε γνώρισε αυτήν την πλευρά της ζωής. Περισσότερο θυμίζει μία χώρα χωρισμένη σε δουκάτα, όπου ο κάθε ευγενής έχει την απόλυτη εξουσία απέναντι στους υπηκόους του. Η Ελλάδα του 2016 είναι μία χώρα που θα μπορούσε να επιβιώσει από τον θεματικό τουρισμό, σαν να ταξιδεύει κάποιος στον μεσαίωνα και να συναντά ακόλαστους αριστοκράτες και τρομαγμένους κολίγους.
Πολλοί συμπολίτες μας, κουρασμένοι από αυτήν την κατάσταση, πίστεψαν ότι η χώρα θα πήγαινε προς το καλύτερο με τον Αλέξη Τσίπρα. Ότι οι ολιγάρχες θα δεχόντουσαν ένα αποφασιστικό κτύπημα κι ότι έτσι η χώρα θα άφηνε πίσω της τον θλιβερό μεσαίωνα και θα προχωρούσε προς τον διαφωτισμό, έστω και με καθυστέρηση μερικών αιώνων. Ξεγελάστηκαν. Συνέβη. Ο Αλέξης Τσίπρας αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων.
AdTech Ad
Οι τηλεοπτικές άδειες ήταν μία ευκαιρία. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η απόφαση του ΣτΕ. Ανεξάρτητα από αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας είχε χτες και προχτές μία ευκαιρία. Να ακυρώσει με δική του πρωτοβουλία τον Νόμο Παππά και να ζητήσει τη βοήθεια της αντιπολίτευσης για να προχωρήσουμε με συναίνεση σε μία νέα περίοδο. Όχι μόνο για το νέο τοπίο στην τηλεόραση, αλλά συνολικά για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα. Αλλά δεν το έκανε. Αντίθετα, στήριξε με όση δύναμη του απέμεινε τον Νίκο Παππά και επέτρεψε στον κ. Κρέτσο να κάνει αυτήν την απαράδεκτη δήλωση. Οι άνθρωπο αυτοί δεν σέβονται τη Δικαιοσύνη, δεν σέβονται τη Δημοκρατία. Πώς είναι δυνατόν να συνεργαστεί κανείς μαζί τους; Και σε ποια ακριβώς βάση θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο; Πώς μπορεί να υπάρξει συναίνεση;
Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι αν θα έχει κανάλι ο Σαββίδης ή ο Βαρδινογιάννης. Αυτά είναι μεγάλα παιδιά και ξέρουν καλά το συμφέρον τους. Το πρόβλημα είναι ότι η Αριστερά της… ηθικής υπεροχής προσπάθησε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον Βενεζουέλας, ελέγχοντας τα κανάλια και την πληροφόρηση. Έτσι έγιναν τα πράγματα στη χώρα του Τσάβες. Αυτό ονειρεύονται και για την Ελλάδα οι καθεστωτικοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα Δημοκρατίας. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιχειρεί με την πλειοψηφία των 153 εδρών να καθίσει στο σβέρκο μας; Δεν σέβονται τους κανόνες, όπως οι ίδιοι το δηλώνουν. Απλά τους εφαρμόζουν. Ίσως επειδή δεν μπορούν σήμερα να κάνουν αλλιώς. Αύριο;
Θανάσης Μαυρίδης
liberal.gr
Κατηγορία Πολιτική
 
 
Aναμένουν μείζον πολεμικό επεισόδιο στο Αιγαίο -Ζητήθηκε η παραχώρηση δύο αντιτορπιλικών Arleigh Burke από τις ΗΠΑΜέγαρο Μαξίμου και Γενικά Επιτελεία να βρίσκονται σε “αναμμένα κάρβουνα” μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση τόσο του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν, όσο και του τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, ότι τα σύνορα στο Αιγαίο πρέπει να αλλάξουν, σε συνδυασμό με την αναδιάταξη που επιχειρείται στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Η ανησυχία παίρνει σε ορισμένες εξελίσσεται σε μερικές περιπτώσεις σε αγωνία, καθώς όλοι γνωρίζουν ακριβώς ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις αφέθηκαν να απολέσουν μεγάλο μέρος της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, αρχικά μέσα από μια σκανδαλολογία άνευ προηγουμένου που
έπληξε την βούληση των Επιτελών να λάβουν πρωτοβουλίες και να καταρτίσουν εξοπλιστικά προγράμματα και κατά δεύτερον από την οικονομική καταστροφή. Το Μέγαρο Μαξίμου για να το πούμε ευθέως φοβάται πλέον μείζον επεισόδιο στο Αιγαίο για την αλλαγή του status quo ή ακόμη και στον Έβρο. Τώρα τρέχουν για να προλάβουν: O Π.Καμμένος αιτήθηκε από τις ΗΠΑ χρηματοδότηση για την απόκτηση μίας Μοίρας stealth μαχητικών (20 μονάδες) F-35 Lightning II, αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για μία κίνηση που σαφώς υπαγορεύθηκε, εκτός από την επιχειρησιακή πραγματικότητα και από την οικονομική λογική. Η Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με τα αεροσκάφη που σήμερα διαθέτει και λόγω των οικονομικών προβλημάτων δεν μπορεί να προχωρήσει αφενός στον εκσυγχρονισμό των F-16 και αφετέρου στην απόκτηση ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους κόντρα στα 100 F-35 που θα αποκτήσει η Τουρκία και στην αριθμητική της υπεροχή. Αν όντως υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς των ΗΠΑ τότε η Ελλάδα θα βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την αεροπορική της εικόνα στο Αιγαίο. Όσον αφορά δε στην Μοίρα των F-35, αν τελικά υλοποιηθεί το όλο πρόγραμμα βάσει των όσων είπε στο “PRONEWS” ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμένος, θα εδρεύει στην 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα. Eπίσης η Ελλάδα επανήλθε στο αίτημα της προς τις ΗΠΑ για παραχώρηση δύο αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke από αυτά που απελευθερώνονται μετά το 2020 σε μία προσπάθεια να κλείσει και τις “μαύρες τρύπες” στο Πολεμικό Ναυτικό που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την μη προμήθεια οπλικών συστημάτων για πολλά χρόνια και βεβαίως τα όσα σκάνδαλα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Τα 21 (από τα 28) παλαιότερα Flight I/II Arleigh Burke τα οποία, λόγω περικοπών, δεν πρόκειται να υποβληθούν τελικά στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στα πρότυπα AEGIS Baseline 9 (σε αυτό θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα πλοία της κλάσης), παρά μόνο σε εργασίες Γενικής Επιθεώρησης, επισκευής και συντήρησης των προωστηρίων σκευών και βοηθητικών μηχανημάτων, ενώ σε κάποια εξ αυτών θα γίνει αναβάθμιση του ανθυποβρυχιακού τους εξοπλισμού, αν και είναι το πιθανότερο να αποτελέσουν την δεξαμενή για το ελληνικό αίτημα, εν τούτοις, στα πρώτα 28 δεν υπάρχει υπόστεγο ελικοπτέρου. Τα αντιτορπιλικά κλάσης “Arleigh Burke”αριθμούν ήδη 64 σκάφη (21 Flight I, 7 Flight II και 34 Flight IIA) σε υπηρεσία, ενώ προβλέπεται η ναυπήγηση άλλων 42 (Flight IIΙ). Έχουν μήκος 155 μέτρα, πλάτος 20 μέτρα, βύθισμα 9,3 μέτρα και εκτόπισμα από 8.300 ως 9.200 τόνους. Όλα τα πλοία της κλάσης φέρουν το σύστημα αεράμυνας AEGIS, με ραντάρ παθητικής διάταξης τύπου SPY-1D. Από τους κάθετους εκ τοξευτές (VLS) Mk41 90 θέσεων (29 κυψέλες πλώρα-61 πρύμα/96 θέσεων σε σκάφη της έκδοσης ΙΙΑ) μπορεί να βληθεί μεγάλη ποικιλία βλημάτων, όπως RIM-66M Standard, Tomahawk, κάθετα εκ τοξευόμενοι ASROC (VLA) και ESSM. Ο οπλισμός συμπληρώνεται με πυραύλους επιφανείας- επιφανείας Harpoon, δύο CIWS Phalanx (ένα σε νεώτερες εκδόσεις που φέρουν και ESSM), ένα πυροβόλο Mk-45 Mod1-4 των 127 mm, 2 πυροβόλα M242 Bushmaster των 25mm και δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mark 32. Σύμφωνα με το pronews.gr, η ανησυχία της κυβέρνησης, και όλου του πολιτικού φάσματος, δεν εκφράζεται μόνο από την αλλαγή στάσης που καταγράφεται από τον πρωθυπουργό σύμφωνα με τις πληροφορίες του “pronews.gr”, αλλά και από τις κινήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου, αλλά και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα εθνικά θέματα. Ο Πάνος Καμένος αφενός ακύρωσε την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη μετά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας και κινείται πλέον, όπως προέκυψε από την συνέντευξη που παραχώρησε στο “PRONEWS” στην προώθηση απόκτησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, σε συνεννόηση προφανώς με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με σκοπό να προλάβει ένα μεγάλο κακό για τη χώρα, καθώς από την πολιτική των μνημονίων οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αποδυναμωμένες. Ιδίως η Αεροπορία και το Ναυτικό. Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά θα είναι ραγδαίες και «θερμές»
Κατηγορία Πολιτική
 
 
ΣΥΡΙΖΑίος αποκάλεσε τον πρόεδρο του Συλλόγου Ολυμπιονικών με Αναπηρία «φασιστάκι της πλάκας» Ο κ. Βερναρδάκης αποκάλεσε τον κ. Παλτσανιτίδη «φασιστάκι της πλάκας». Αφορμή στάθηκε το σχόλιο του προέδρου του Συλλόγου Ολυμπιονικών με Αναπηρία σε ένα post του αναπληρωτή υπουργού στο Facebook. Προφανώς το Με έναν απίστευτο χαρακτηρισμό επιτέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης στον πρόεδρο των Ολυμπιονικών με Αναπηρία, Σίμο Παλτσανιτίδη.χόλιο δεν άρεσε
στον κ. Βερναρδάκη και επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς στον Σίμο Παλτσανιτίδη. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Παλτσανιτίδης είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Χίου.
Τα επίμαχα σχόλια
palts-vern
Το αρχικό post του κ. Βερναρδάκη
Η απάντηση του κ. Παλτσανιτίδη
Τα συμπεράσματα δικά σας!!!!
Να τον χαίρεστε!!!
ΚΑΛΗ ΑΠΕΛΕΥΘΈΡΩΣΗ..
ΕΛΛΑΔΑ..
Κατηγορία Πολιτική
Το καμπανάκι χτύπησε και χτύπησε πολύ δυνατά. Από Τράπεζα της Ελλάδος και από ΕΛΣΤΑΤ μεριά. Που ανακοίνωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2016 (και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι), οι εισπράξεις από τον τουρισμό παρουσίασαν μείωση κατά 7,9%.
(Αλλά, δεν πειράζει. Αρκεί που στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματός του με ποσοστό 93,54% - αυτά είναι ποσοστά! Τσαουσέσκου και βάλε).
Και μάλιστα, παρά την οριακή αύξηση κατά 1,7% του αριθμού των ταξιδιωτών που επισκέφθηκε τη χώρα μας την ίδια περίοδο (αυξήθηκε στα 8,5 εκατομμύρια από 8,36 εκατομμύρια την αντίστοιχη
περίοδο του 2015).
Ωστόσο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016 διαμορφώθηκαν στα 3,841 δις ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
Όπως αναφέρεται, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισπράξεων από τους κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ-28 κατά 13,8%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,19 δις ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 31,0% του συνόλου των εισπράξεων, όπως επίσης και στη μείωση των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 κατά 6,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,487 δις ευρώ.
Την ίδια ώρα, ήλθαν και τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, υπάρχει μείωση και στον αριθμό των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας το α’ εξάμηνο: 7.446.222 άτομα, δηλαδή 119.475 λιγότερα ή 1,6% κάτω σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Προβληματικά είναι και τα στοιχεία στο επτάμηνο (δηλαδή με τον τουριστικό μήνα Ιούλιο). Παρά την αύξηση που κατέγραψε η τουριστική κίνηση (λόγω Ιουλίου), τα έσοδα από τον τουρισμό ήσαν μειωμένα κατά 4,8%, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να διαμορφώνονται στα 6,783 δις ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στη μείωση κατά 4,2% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4,445 δις ευρώ, όσο και στη μείωση κατά 7,4% των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,120 δις ευρώ.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η εισερχόμενη κίνηση τον Ιούλιο του 2016 διαμορφώθηκε στα 4,6 εκ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 (ο οποίος, όπως θα θυμάστε, μόνο τουριστικός δεν ήταν, με τα δημοψηφίσματα και τα capital controls).
Και παρά το γεγονός ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου η τουριστική κίνηση αυξήθηκε οριακά κατά 1,1% και διαμορφώθηκε στις 12,111 εκ. ταξιδιώτες, έναντι 11,974 εκ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
Και παρά το γεγονός ότι οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,9%. Πλην όμως, οι οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 10,0% (θα θυμάστε τι γινόταν στην Ειδομένη και τα λοιπά).
Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ (Έρευνα Διακοπών με αναφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά ημεδαπών τουριστών), το 2015 περιορίστηκαν τα ταξίδια και οι διανυκτερεύσεις που έκαναν οι Έλληνες για προσωπικούς λόγους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ημεδαπών τουριστών (Έρευνα ∆ιακοπών).
Η μείωση σε σχέση με πέρσι είναι 8,2%, ενώ πτώση της τάξης του 10,2% είχαμε και στις διανυκτερεύσεις και 6,6% στις δαπάνες.
Η σημαντικότερη μείωση των ταξιδιών, καθώς και των ατόμων που ταξίδεψαν για προσωπικούς λόγους, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται στις ηλικίες από 25 έως 44 ετών, κατά 11,9% και 11,8% αντίστοιχα. Ομοίως, στις ηλικίες αυτές η μείωση των διανυκτερεύσεων υπολογίζεται σε 14,6% και των δαπανών σε 13,3%.
Μείωση σε απόλυτες τιμές παρουσίασαν τα ταξίδια µε διάρκεια από 4-7 διανυκτερεύσεις και 15 διανυκτερεύσεις και άνω, κατά 8,8% και 10,2% αντίστοιχα, ενώ οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 9,9% (4- 7 διανυκτερεύσεις) και 8,4% (15 και άνω) αντίστοιχα. Τα ταξίδια από 8 διανυκτερεύσεις και πάνω παρουσίασαν σημαντική μείωση 20,2%.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2015 είχαμε αύξηση 6,1% στις αφίξεις και 3,9% στις διανυκτερεύσεις στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ, σε σχέση με το 2014.
Αυτό είναι καλό για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αλλά δείχνει ότι μεταξύ του 2014 και του 2015 άλλαξαν τα ποιοτικά στοιχεία των επισκεπτών μας – γι’ αυτό και έχουμε μείωση συνολικών εισπράξεων.
Φυσικά, αν ρωτήσεις τους κυβερνητικούς, θα σου πουν ότι πρέπει να περιμένουμε τα συνολικά στοιχεία του έτους.
Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι απώλειες του πρώτου εξαμήνου δύσκολα ισοφαρίζονται με τα έσοδα του δεύτερου εξαμήνου.
Θα τα περιμένουμε πάντως, καθώς στο δεύτερο εξάμηνο έχει προστεθεί και ένα νέο στοιχείο: Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και η ανακοινωθείσα μεγάλη πτώση της τάξης του 38% (σε ετησιοποιημένη βάση) των τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία τον Αύγουστο.
Σημειώστε ότι η Τουρκία είχε παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 40,9% τον Ιούνιο και πτώση της τάξης του 36,7% τον Ιούλιο, μήνα που εκδηλώθηκε η απόπειρα του πραξικοπήματος.
elzoni.gr
Κατηγορία Πολιτική
ΈναρξηΠροηγούμενο12345678ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 8

Εκπαιδευτικά Νέα