Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας και διαβάστε το καθημερινό newsletter από το dictyo.gr
  
  
  

 


 

 

 
Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2014 02:11

Η Τεχνική Εκπαίδευση εκπέμπει SOS


Απόλυτο αλαλούμ έχει δημιουργηθεί στη λειτουργία των σχολείων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε σημείο πλήρους απορύθμισης μετά την εφαρμογή του Ν. 4186/2013, ο οποίος κατά το Υ.ΠΑΙ.Θ. αναβαθμίζει την Τεχνική Εκπαίδευση.
Ο νόμος αυτός διαφέρει ριζικά σε ότι αφορά το αρχικό Σχέδιο Νόμου του Νέου Λυκείου και του Τεχνολογικού Λυκείου το οποίο ήταν προϊόν πενταετούς εθνικού διαλόγου. Το Τεχνολογικό Λύκειο δεν έγινε ποτέ και στη θέση του εφαρμόζεται ένα άλλο  Επαγγελματικό Λύκειο το οποίο σηματοδοτεί μια άτακτη στροφή προς την κατάρτιση και τη μαθητεία.
Ο νόμος 4186/2013 έχει δημιουργήσει τεράστια λειτουργικά προβλήματα, κυρίως στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση παρά τις  65 νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες έγιναν πριν τη ψήφισή

του. Είναι φανερό ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τροπολογίες γιατί διαπιστώνεται ότι  ο νόμος έχει πολλά κενά. 

Η κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην Τεχνική Εκπαίδευση είναι τόσο έκρυθμη που δικαιολογείται ο τίτλος του παρόντος.
Η επιδείνωση  άρχισε με την κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.), την διαθεσιμότητα καθηγητών και τον εξαναγκασμό μαθητών σε αποχώρηση ή την παρακολούθηση άλλης ειδικότητας που δεν επιθυμούν.
Η ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. κατήργησε τομείς και ειδικότητες της Τεχνικής Εκπαίδευσης και έθεσε πάνω από 2.000 προσοντούχους καθηγητές σε διαθεσιμότητα, επικαλούμενη ταυτόχρονα ότι την αναβαθμίζει!
Η ενέργεια αυτή έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. με καταστρεπτικές συνέπειες για μαθητές και καθηγητές. Πολλοί καθηγητές οι οποίοι είναι σε διαθεσιμότητα προσέφυγαν στη δικαιοσύνη δικαιώθηκαν και επέστρεψαν στα σχολεία τους αναλαμβάνοντας εκπαιδευτικά και διοικητικά καθήκοντα. Όσοι από αυτούς ήταν διευθυντές επανήλθαν, ανέλαβαν τα καθήκοντά τους και οι νέοι διευθυντές, οι οποίοι είχαν ορισθεί με διετή θητεία, αποχώρησαν για την οργανική τους θέση. Όσοι από τους «επανελθόντες» ανέλαβαν διδακτικό έργο «εκτόπισαν» τους ωρομίσθιους οι οποίοι απολύθηκαν.
Με πρόσφατη δικαστική απόφαση όσοι επανήλθαν αναγκάζονται σε δεύτερη αποχώρηση αφήνοντας πίσω τους τεράστια διδακτικά κενά τα οποία Κύριος οίδε πως θα καλυφθούν. Δε είναι λίγα τα ΕΠΑ.Λ. στα οποία έχουν χαθεί πολλές χιλιάδες διδακτικές ώρες, σε άλλα δεν έχουν γίνει μαθήματα ειδικότητας και σε άλλα έχει αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα έως και 20φορές.
Πολλοί από τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα μάταια περιμένουν την τοποθέτησή τους στις Σχολές Επαγγελματικές Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) οι οποίες θεσμοθετήθηκαν, ιδρύθηκαν αλλά δεν λειτουργούν!
Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν είναι σε διαθεσιμότητα, βρίσκονται σε διαρκή ανασφάλεια μη γνωρίζοντας τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία στα οποία  υπηρετούν και που θα βρίσκονται οι ίδιοι την επόμενη χρονιά. Δεν γνωρίζουν πότε θα λειτουργήσουν οι Σ.Ε.Κ. και εάν θα επηρεάσουν τη μαθητική ροή προς τα ΕΠΑ.Λ. Δεν γνωρίζουν εάν θα γίνουν και άλλες συνενώσεις σχολείων.
Οι μαθητές των ειδικοτήτων που καταργούνται, τα μεγάλα θύματα, μόλις είδαν κάποιους καθηγητές τους να επιστρέφουν και να γίνεται μάθημα, βλέπουν τους καθηγητές αυτούς να ετοιμάζονται για δεύτερη «εκπαραθύρωση». Αυτό και μόνο δεν αποτελεί απόδειξη ότι το Υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους μαθητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης ως παιδιά ενός κατώτερου θεού;
Κωνσταντίνος Αδριανουπολίτης
Εκπαιδευτικός – ερευνητής
Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.
Διαβάστηκε 542 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2014 02:19

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Εκπαιδευτικά Νέα